Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
559
Cevap
30944
Tıklama
4
Öne Çıkarma
Cevap: ''CASSETTE DECK'' kullananlar ve meraklıları ! (21. sayfa)
A
2 yıl
Binbaşı

Bir ara alacağım bende.Tadına bakarım o zaman.
kaset deck ile paylaşım yaparım.Teşekkürler 🙏





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arslan Mustafa -- 27 Ocak 2024; 17:52:26 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Orada Olmayan Adam
Y
2 yıl
Yüzbaşı

A
2 yıl
Binbaşı

sony 825s'e gore daha güzel geldi sesi bana.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Yörükoğlu2014
Y
2 yıl
Yüzbaşı

Evet haklısınız. Daha iyi.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Arslan Mustafa
Y
2 yıl
Yüzbaşı

T
2 yıl
Binbaşı

Dün bir tane JVC KD-10 aldım.

Aldığım yerde deneme yaptıpımda, kayıt kaset olmasına rağmen çok güzel, detaylı ve tane tane çalıyordu.

Satın alıp çıktıktan sonra bir plakçıdan 4-5 tane 2. el türkce 90lardan kaset aldım.

Eve gelip taktığımda şok oldum, çünkü hifi mekanda duyduğum sesle alakası yoktu. Boğuk, basık, can çekişen bir ses duydum.

Kabloyu, amfinin giriş portunu vs. değiştirdim ama pek çare olmadı. Kasetlerden sadece Nilüfer diğerlerlinden biraz daha net ve yüksek sesle çalıyordu ama o da kesilinlike bir analog performans değildi.

Acaba sorun kasetçalarda mı aldığım kasetlerde mi? Şimdi Zihni'den 5-6 tane sıfır kaset siparişi verdim bir de onlarla deneyeceğim.

Umarım cihazda bir sıkınıtı yoktur, götür getir uğraşmak çok yoruyor İstanbul'da.


Bu mesaja 3 cevap geldi.
K
2 yıl
Yarbay

Plak firmalarının çıkardığı hazır kasetler çabuk iş bitsin diye özel makinelerde hızlı devirde kopyalanıyor.
Kayıt ekipmanı elektronik kapasitesi bu yüksek devirli kayıtlara yetişemediğinden hazır kayıtların sesi kötü oluyor.

İşin özeti kendi veya arkadaşlarınızın kayıt kasetlerini dinleyin, hazır kaset almayın.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 6 Mart 2024; 14:13:24 >


Bu mesajda bahsedilenler: @the wade
T
2 yıl
Yarbay

Aldığınız 2. el kasetlerle ilgili olarak söyleyebileceğim:

  • Defalarca çalınıp dinlendiği için şerit yüzeyindeki manyetik kaplama ses kalitesini bozacak ölçüde aşınmıştır. 2. el alınan plak ve kasetlerin en büyük sorunu budur, kullandıkça geri dönülemez şekilde aşınırlar ve zaten çok kullanılanlar satılırlar genellikle. Benim kaset koleksiyonumda en çok sorun yaratan durum bu.
  • Uzun süre kullanılmamış olabilirler. Bu daha maalesef Türkçesi olmadığı, varsa bile ben bilmediğim için İngilizcede "ghosting" ya da "print-through" denilen manyetik bozunmaya maruz kalmış olabilirler. Böyle bir bozunmada ses bozulur ve ilaveten hayalet sesler duyarsınız çünkü sürekli aynı yüzey teması zamanla şeritlerin birbirini manyetik olarak etkilemesine yol açabilir. Bu nedenle kullanmıyorsanız bile kasetleri ara ara ileri geri sarmak gerekir, özellikle C90 ve varsa C120 kasetleri.
  • Aldığınız 2. el kasetler güçlü manyetik alana sahip cihazların yanında saklanmıştır ve bu nedenle yine manyetik bozunmaya uğramıştır. kasetler güçlü manyetik alanlardan uzakta saklanmalıdır.
  • Aldığınız 2. el kasetlerle sizin dekin kafası arasında azimut sapması vardır. Muhtemelen sorun aldığınız kasetlerden çok aldığınız dekin kafası kullana kullana azimut ayarı bozulmuştur, kalibrasyona ihtiyaç duymaktadır. Bunu aldığınız dekte yaptığınız kayıtlarda anlamayamazsınız çünkü 2 kafalı bir dekin kendi kayıt kafası ile kendi çalma kafası aynıdır, aralarında azimut farkı olamaz ama bir başka dekte kaydedilmiş bir kasetle sizin dekin kafası arasında azimut farkı olması doğaldır. fark küçükse fark edilmeyebilir ama fark hayli büyümüşse bu durum kendini tiz kaybı ve boğuk ses olarak gösterir.
  • Aldığınız 2. el kasetlerin hepsi tip 1 kasetlerdir ve kalitesi en düşük kasetler kullanılmıştır. Ayrıca özensiz kayıt yapılmıştır, stüdyodan gelen master teypten kayıt yerine ilk kaset kaynak olarak kullanılmıştır. Aslında ön kayıtlı kasetler daha çok basit kasetçalarlar (boombox vs.) ve araba teypleri düşünülerek hazırlandığı için öyle cihazlarda hiç de kötü sonuç vermezler, tecrübeyle sabittir. Ama kaliteli bir dekte görece o kadar başarılı olamayabilirler. Ben bu şıkkı en zayıf şık olarak görüyorum çünkü aldığınız kasetlerin hepsi aynı üreticiden çıkmış olamaz zannımca. Ayrıca ön kayıtlı kasetlerin hızlı duplikasyon nedeniyle çok düşük wow&flutter distorsiyonu (sesin piçinde dalgalanmalar) olur çünkü hız arttıkça volanların ataleti artacağından hız sapmasına yol açacak voltaj dalgalanmalarına ve üretim toleranslarına duyarlılığı azalır, bu durum ön kayıtlı kasetler lehine bir avantajdır.

Bu işlerden anlayan ve elinde eski Philips/TDK referans teybi ya da osiloskobu olan birine azimut ayarı yaptırmanızda fayda var.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @the wade
T
2 yıl
Binbaşı

Merhaba,

Ayrıntılı cevabınız için teşekkür ederim.

Deck'i tanıdığım ve güvendiğim bir hifi mağazasından aldım. Ben almadan önce cihazın bakımı yapıldı, kayışları değişti. Yani kafayla ilgili bir problem olma durumunu pek mümkün görmüyorum. Ama tabi elektronik cihaz bu, mağazadan eve taşırken bile ayarı kaçmış olabilir.

Haftaiçi Zihni müzeikten çeşitli Türkçe jelatininde açılmamış kasetler sipariş verdim. Bu kasetlerde sesteki boğukluk büyük ölçüde kayboldui ama yine de beklediğim ve mağazada test sırasında duyduğum berrak sese ulaşamadım.

Jelatinli kasetler arasında bile çok fazla kalite farkı var.

Kondüsyonundan emin olduğum bir kaset bulup test edemedikce sanırım emin olamayacağım.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Torlak Kemal
Y
2 yıl
Yüzbaşı

Yeni cihazınız hayırlı olsun.

Nacizane tavisyem boş bir kasede aldığınız cihazda kayıt yapın ve öyle deneyin. Büyük bir ihtimalle (cihazda bir problem yoksa) kayıdı güzel okuyacaktır. Aynı kasedi başka bir cihazda denediğinizde benzer bir performans sergilemiyorsa cihazınızın kafa ayarlarında veya baskı lastiklerinde problem vardır. Tecrübeyle sabittir ayarları bozuk olan cihazlar kendi yaptıkları kayıdı çok iyi okurlar. Bir ihtimal alırken denediğiniz kaset o cihazda kayıt edilmiş olabilir.




Bu mesajda bahsedilenler: @the wade
A
2 yıl
Binbaşı

Koleksiyona bir tane daha deck katmayı düşünüyorum.Nakamichi LX3 nasıldır kullanan bilen var mı?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
2 yıl
Yarbay

Kondisyonu iyi durumdaysa kaçırma, al derim. Nakamichi'nin kendi ürettiği transport mekanizmasına sahip deklerden biridir. Nakamichi deklerinde kendi üretimi transportlarla, Sankyo üretimi transportlar kullandı. Sankyo transportlar kötüdür demiyorum. Neredeyse bütün kaset dek üreticileri bir çok modelinde Sankyo transportları kullandılar. Ama piyasada Nakamichi'nin kendi transportlarının Sankyo transportlarından daha iyi olduğu varsayılır. Ayrıca LX-3 Nakamichi'nin giriş seviyesi deklerinden değildir, premium bir dektir. LX-3 2 kafalı, LX-5 3 kafalıdır. Satın alırsan muhtemelen şu anki deklerinin içinde en iyisi olur. Ayrıca gayet şık bir yüzü vardır. Yalnız tüm Nakamichi deklerin metredeki Dolby seviyesi 200 nWb/m DIN olarak set edilir. Diğer üreticilerse 200 nWb/m ANSI veya 160 nWb/m DIN olarak set edilir. Bu nedenle Nakamichi deklerin metrelerindeki Dolby referans noktası 218 nWb/m ANSI'ye karşılık gelir. Bunu bilmek çok önemli değildir ama metre ayarı yapmak veya yaptırmak istersen hangi kasetle (Dolby DIN, Dolby ANSI değil) yapmak gerektiğini bilmek veya bilen bir tamirciye götürmek gerekir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 14 Mart 2024; 23:22:11 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Arslan Mustafa
T
2 yıl
Yarbay

Rica ederim. Yalnız naçizane şu hususa dikkat çekmek isterim: Bir cihazın bakımı yapılmış olsa bile kafa ayarı yapılmamış olması ihtimali yüksektir. Bizde bakımdan kasıt genellikle lastik/baskı tamburu değişimi ve temizlik ile sınırlıdır. Kafa kalibrasyonu biraz teknik bir iştir ve sıklıkla kaçınılır veya bu yüzden göz ardı edilir.




Bu mesajda bahsedilenler: @the wade
A
2 yıl
Binbaşı

Ayrıntılı bilgiler için teşekkürler hocam,deck şu an sahibinde de ilanda mevcut ve eli yüzü çok temiz.İlandan kalktığı zaman link kirliliği olmaması için koymadım.Benimde tasarımı çok hoşuma gitti,olay müzik vs değil koleksiyon işi olması amaçlı teknik değerlerin çok önemi kalmıyor benim için ama öğrenmek güzel . Tamir vs işleri çoğunluğu elimden gelir işin içinden çıkamadıklarımı Uğur [Aksoy] abiye gönderdim şimdiye kadar o zaten işinin ehli.

Bakalım ayarlayabilirsem alacağım.




Bu mesajda bahsedilenler: @Torlak Kemal
Y
geçen yıl
Yüzbaşı

Ey tamirci arkadaş. Kabloların renkli olmasının bir sebebi vardır. Kabloları söktüğün zaman en azından bir fotosunu çek veya bir yere not al. İstediğin kabloyu istediğin yere lehimleyemezsin. İleri geri tuşuna basıyorum kafa yukarı kalkıyor. Play tuşuna basıyorum tık yok. Başka motor taktım yine aynı . Bulana kadar akla karayı seçtim.
< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >
Sarı siteden aldığım 3 kafa Kenwood KX-7060s. Motorlu kapak açılıp kapanmıyordu . Sökmeye çalışan arkadaş toparlayamamış . Motor kablolarını yanlış lehimlemiş. Uzunca bir uğraştan sonra toparlayabildim.

https://www.youtube.com/watch?si=3lI3KP_-o1YMK3ko&v=i5xIqYHUhMo&feature=youtu.be



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
geçen yıl
Yarbay

Hayırlı olsun. Bizde tamir işi maalesef ehil olmayan ellerde. Adamlar bilgiyle değil, el yordamıyla tamir yapmaya kalkıyor, çoğu onu da yüzüne gözüne bulaştırıyor. "Ben bunu yapamam, beni aşar" demiyor, tamire kalktığı cihazı rezil edip bırakıyor.

Son dönem, son nesil deklerden. Güzel bir dek. İçini bilmiyorum tabii..


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Yörükoğlu2014
Y
geçen yıl
Yüzbaşı

Teşekkür ederim. Malzeme kalitesi iyi değil bolca plastik malzeme kullanılmış. Mekanizma olarak idare eder diyebilirim. Ses kalitesi , tepki süresi , ATCS(Automatic Tape Calibration System - Otomatik kaset kalibrasyonu- Manuel olmasını tercih ederim) , 3 motorlu olması olumlu özellikleri.

< Resime gitmek için tıklayın >
Artık kayıtları video ve ses olarak ayrı ayrı yapıyorum. Videoyu telefonla sesi usb ses kartıyla kaydedip bilgisayarda birleştiriyorum. Daha önceki videolarda siz farkettmiştiniz bas seslerin zayıf olduğunu. Şunu anladım doğrudan kamera ile kaydettiğim zaman bas sesler çok zayıf kalıyor . Sebebini ben de çözemedim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Torlak Kemal
E
geçen yıl
Er

Merhaba konuyu tekrar hortlatmak istiyorum.enteresan bir sorun ile karşı karşıyayım.3 head pioneer ct-757 sahibiyim 90 yılında alınmış kutudan hiç çıkmamış ve ilk kaseti ben koydum içine.ben bu deckle bilgisayardan kasete kayıt yapıyorum.kaset kayıt esnasında hiç bir sorun yok çok güzel kayıt alıyorum.fakat kaydettiğim kaseti başka bir deckte çalınca şarkılar hızlı çalıyor yani bir devir yüksek çalıyor.bir öneriniz varmı acaba.Teşekkür ederim.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
F
geçen yıl
Binbaşı

Diğer deck sadece sizin kaydettiğiniz kaseti mi hızlı çalıyor yoksa genel bütün kasetleri mi devir ayarı yapmak gerekiyor olabilir motordan diğer deck'e eğer sizin deck'te diğer kasetler normal çalıyorsa.




Bu mesajda bahsedilenler: @ecembilgisayar
E
geçen yıl
Er

bende 4 tane deck var hocam kayıt deck'imin haricinde o 4 decktede hızlı çalıyor.sanırım kayıt yaptığım deck'in lastik sorunu var gibi