Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
474
Cevap
58740
Tıklama
19
Öne Çıkarma
Yurt Dışı Yüksek Lisans Başvuru Rehberi
A
11 yıl
Binbaşı

Ben de uzun süredir bu konuları araştırıyorum.Fakirseniz tamamen hayal,ötesi yok.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Ben de uzun süredir bu konuları araştırıyorum.Fakirseniz tamamen hayal,ötesi yok.
Yoruma Git
AnotherPlanet - 11 yıl +28
Kendimi ifsa ediyim. 2009 da actigim konu:
Yoruma Git
Yorumun Devamı CThirty - 9 yıl +13
O dediğin yerler ne kadar çöpse aöf de o kadar çöptür..
Yoruma Git
Tolspoetski - 6 yıl +4
C
11 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

NOT: Herhangi bir sorunuz olursa lutfen ozel mesaj yerine konu uzerinden sorun, boylece herkes yararlanabilir. Benzer bir cok soru mesaj yoluyla geliyor.


Herkese merhaba,

Bu sene bilgisayar mühendisliğinden mezun oldum. Uzunca bir süredir başvuru işleriyle uğraşıyorum. Burada yurt dışında yüksek lisans için gereken şeyleri detaylı bir şekilde paylaşabilceğimiz bir rehber konu yararlı olur gibi hissettim. Bu rehbere tecrübesi olanlar da katılırsa güzel ve kapsamlı bir konuya sahip olabiliriz. Konu şu an için eksik olabilir ancak zamanla eksiklerimizi giderebilceğimizi düşünüyorum. Aklıma gelenleri başlıklar halinde yazacağım.

1 İngilizce Seviyesi
Çok iyi derecede ingilizce bilmek şart. TOEFL ya da IELTS sınavları her okulda zorunlu olarak isteniyor. Yüze yakın okul incelemişimdir, istemeyen rastlamadım. Eğitim dili İngilizce olan bir okuldan mezun olunması şart mı emin değilim, ama eğer eğitim dili ingilizce değilse büyük bir dezavantaj olcağını söyleyebilirim. Bu sınavlardan birini seçceklere IELTS öneririm. Okulların istediği minumum IELTS puanını almak minumum TOEFL puanını almaktan daha kolay. TOEFL sınavı 120 üzerinden. Ve okulların istediği minumum sınırı genelde 80 ve 100 arasında değişiyor. 100 isteyen okul sayısı oldukça az diyebiliriz. Bunun yanında çok iyi bir okul 80 sınırı koyarken çok daha düşük sırada bir okul 100 isteyebiliyor. Yine de Amerika'ya başvurcaksanız ve okul minumum 80 dese bile 80'i yeterli görmeyin. En azından 90 almayı denemelisiniz.

2 Not Ortalaması
Herkesin tahmin edebilceği gibi not ortalaması en önemli kriterlerden birisi. Ancak öyle illa en az 3.50 ortalama olmasına gerek yok(M.I.T, Harvard vs. harici konusuyorum). Tabiki ortalama düştükçe kabul alınabilcek okul kalitesi düşüyor. Okulların hemen hemen tamamı son 2 yıl notlarına özellikle önem veriyor. Diyelimki şu an 2. sınıftasınız ve ortalamanız 2.50 bile değil. 3. sınıftan itibaren büyük bir çaba gösterirseniz ve son 2 yıl ortalamanız çok yüksek olursa genel ortalamanız 3 civarı bile olsa aslında oldukça iyi bir başvurunuz var demektir. O yüzden üniversitede henüz alcak çok dersiniz varsa ortalamam düşük zaten düzeltemem diye kesinlikle düşünmeyin.

3 Okulunuzun Kalitesi
Önemli bir kriter olsa da aslında kesinlikle sandığınız kadar önemli değil. Çin, Tayvan, Hindistan gibi ülkelerden adı sanı duyulmamış okullardan Avrupa ve Amerika'ya giden çok fazla öğrenci var. Tabi bunların hemen hemen hepsinin 4.0 a yakın ortalaması var. Yani ben Odtü'de okuyorum ortalamam 2.80 derseniz, aslında o Hintli çocuk kadar şansınız yok malesef (Aldığınız eğitim kalitesi çok daha yüksek olsa bile). Ayrıca bir örnek olarak forumda Çankaya Üniversitesinden mezun UCLA'ya kabul alan arkadaşın konusuna bakabilirsiniz. Çankaya Üniversitesi'ni başvuru yapcağınız bir çok okulun daha önceden bir kere bile duymadığına emin olabilirsiniz. Ancak görüyoruzki yine de Dünyanın en iyi üniversitelerinden birine kabul alma şansınız var.

4 Referanslar
Aslında okulun kalitesinin öneminin arttığı noktalardan birisi. Amerika'da en az 3 referans ve Avrupa'da genelde en az 2 referans hoca istenir. Bu hocalar sizin nasıl bir öğrenci olduğunuz hakkında yazı yazarlar. Eğer hocanız iyiyse ve sizi oldukça övecek bir yazı yazdıysa kabul alma şansınız artar. Ancak hocanız düşük seviyede okullardan mezun ise ya da size yazdığı referansta çok övmeden sadece bu öğrenciyi tavsiye ederim vs. gibi ifadeler kullanırsa o aslında pek faydalı bir referans değildir.

5 Niyet Mektubu
Oldukça önemli başvuru parçalarından biridir. O okulu niye istediğinizi, o okulun size neden uygun olduğunu, ve kendi başarılırınızı yazmak için size bir olanak sağlar bu mektup. Bu mektupta istediğiniz şeyden bahsedebilir ve kendinizi satabilirsiniz. Örneğin üniversite giriş sınavında derece yaptınız, ve iyi bir okulda burslu okuyorsunuz diyorsunuz diyelim. Bu tarz şeylerden işte bu mektupta bahsetmek gerekir, çünkü başvurcağınız okullar bunu başka türlü bilemez. Yaptığınız değişik etkinlikler, projeleriniz, araştırmalarınız, yayınlarınız, gönüllü çalışmalarınız ve daha bir çok şey bu mektupta anlatilabilir. Ya da ilk yıllarda bir sebepten dolayı düşük ortalama yaptınız ve sonradan çok iyi seviyelere geldiniz. Bunun sebepleri ve kendinizdeki değişimler bahsedilebilir.

6 GRE Sınavı
Eğer aşırı dandik bir okul değilse Amerika'da için mutlaka zorunluluktur bu sınav. Sayısal, sözel ve kompozisyon bölümleri vardır. Sözeli çok çok zordur ve İngiliz Dili Edebiyatı vs. gibi bölümlerde okumuyorsanız çok önemli değildir. Sayısalı bizim sisteme göre tahmin bile edemeyeceğiniz kolaylıktadır ve önemli bir kriterdir. Writing kısmında iyi derece almak gerçekten zordur, ancak çok çok batırmadıkca yine başvurunun tamamına göre elenmenize sebep olcak bir kriter değildir. Avrupa'da genelde istemiyor okullar ancak zorunluluk olmasa bile bazıları gre sınavını tavsiye ediyor.

7 Master mı Doktora mı?
Genelde Amerika'ya özel olarak masterla bütünleşik doktora programları var. Yani normal lisanstan mezun olunca direk doktoraya kabul alıyorsunuz ve bu program süresince ilk 2 yılda master derecesini alıp sonra doktoraya devam ediyorsunuz. Malesef Amerika'da masterlar ücretli oluyor ve burs bulmak imkansız gibi bir şey. Bu yüzden maddi durumunuz çok çok iyi değilse Amerika'da doktoraya kabul almalısınız. Böylece okula hiç bir ücret ödemezsiniz, sağlık sigortanız vs. okul tarafından yapılır, ayrıca asistanlık yapcağınız için maaş da alırsınız. Ailenizden para almadan bile hayatınızı geçindirmek mümkün olabilir bu durumda. Tabiki tahmin edebilceğiniz gibi aynı okulda doktora kabulu alabilmek master kabulu alabilmekden çok daha zor.

8 Ülkelere Göre Dil gerekliliği ve Okul Ücretleri

Amerika
Yukarıda bahsettiğim gibi master Amerika için çok masraflı olabiliyor. Örneğin UCLA master için yıllık 15.000 dolar isterken, bir de Kalifornya sakini olmadığınız için bir 15.000 dolar civarı daha ödemeniz gerekiyor. Bu da 2 yıl için 60.000 dolar yapıyor ve tabiki buna artı olarak okula ödemeniz gereken bir kaç ücret daha var. UCLA demişken pahalı bir örnek verdiğimi sanmayın. Genele göre ucuz bir okul örneği verdim aslında. Dediğim gibi hemen herkesin doktora kabulu alması şart.

Almanya
Almanya'da master programlarının %90 ından fazlasında Almanca gerekliliği vardır. Ancak yine de kendinize uygun %100 İngilizce bir program bulmak imkansız değil. Ben en iyi 6-7 okulunun 3ünde istediğim bir program bulabildim. Sistemini sevdiğimin ülkesi gerçekten hem çok güzel okulları var, hem de sadece ufak bir harç ücreti var. Örneğin Münik Teknik'te başvurcağım bir programın sadece 111 euro dönemlik harcı var.

Finlandiya
Bu ülkenin güzelliği okullarında hiç bir ücret olmaması. Bu yüzden diğer Kuzey ülkelerine tercih edilebilir. Helsinki ve Aalto en iyi okulları.

Diğer Kuzey Avrupa Ülkeleri
Malesef 2 ya da 3 yıl önce İsveç'te master programları ücretli oldu ve işin kötüsü Avrupa Birliği üyesi her ülke vatandaşı ücretsiz gidebilirken biz malesef en az yıllık 10.000-15.000 euro gibi ücret ödemek zorundayız. Danimarka ve Hollanda'da da aynı durum geçerli.

İngilitere
Bu ülkenin avantajı genelde masterı bir yılda bitirebilmek. Ama hiç bir şekilde gitmeye değmez diye düşüyorum. Sebebi ise Avrupa birliği üyesi ülke vatandaşlarının ödediğinin 3 katını ödemek zorunda olmamız. Örneğin elin Yunan'ı 10.000 pound'a masterını alabilcekken bizim 30.000 ödememiz gerekiyor ve bu da inanılmaz bir rakama denk geliyor.

Diğer Ülkeler
Yüzde yüz İngilizce program bulmak zor, o yüzden diğer ülkelere pek bakmadım.

Notlar
Not 1: Yazılıcak edilecek çok şey var, burda bilgisi olan herkes paylaşsın, eklemeye çalışırım. Ben de aklıma geldikçe daha detaylı bilgi vermeye çalışırım. Aklınıza gelenleri sormaktan çekinmeyin. Özel mesaj atmanıza gerek yok, sorular konu altında sorulursa hem herkes faydalanır hem de bilgili başka kişilerden cevap alabilirsiniz.

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CThirty -- 5 Ekim 2015; 5:52:45 >

C
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Gokhan

Hocam konu ile alakasız ama bişey sorcam bilkent'e girmeden önce kod yazabiliyor muydunuz? Yani yazılımla ilgili bi deneyiminiz var mıydı? Şimdi ben hiçbir şey bilmiyorum cs'e gelirsem çok sıkıntı yaşar mıyım? Yazın java falan çalışayım mı?

Kendimi ifsa ediyim. 2009 da actigim konu:http://forum.donanimhaber.com/m_33238505/tm.htm



C
11 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: AnotherPlanet

Ben de uzun süredir bu konuları araştırıyorum.Fakirseniz tamamen hayal,ötesi yok.

Hayal değil kesinlikle. Amerika'da doktoraya kabul alırsanız ücretsiz okuyorsunuz+para kazanıyorsunuz. Ben bu şekilde 3 okula başvurdum doktora için, sonuçları bekliyorum. Tabiki doktoraya kabul almak daha zor ücretsiz olduğu için ama iyi bir ortalama ve iyi bir üniversite geçmişiyle kesinlikle hayal değil.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
10 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Batgyro


quote:

Orijinalden alıntı: CThirty

quote:

Orijinalden alıntı: Batgyro

hocam hayat nasıl orada?uyum sağlamakta zorluk çektin mi?ben daha yolun çok başındayım ama merak ediyorum şimdiden

Acikcasi gercekten farkli. En guzeli insanlar asiri rahat, samimi. Turkiye de rastladigimiz kasintilik, gosteriscilik vs nin zerresini bulamazsiniz. O konuda cok begeniyorum. Mutlaka yerden yere degisiyordur ancak benim oldugum yerde yasamak gercekten guzel. Okul disinda pek bir sey yok aslinda, ama komple bir ogrenci sehri diyebiliriz. Gidip gezcek bir yer de yok ama her yer doga yesillik. Sakinligi sevenler icin guzel. Tabi buyuk bir sehre giderseniz isler komple degiscektir. Dil problemi biraz olabiliyor, ana diliniz olmadigi icin cekingenlik yasanabiliyor ancak cabuk atlatiliyor ingilizceniz cok kotu degilse.

@AyhnErtn06

Ilk mesajimda bunlara degindim diye hatirliyorum. Kimse size cikip durduk yere 40-60 bin dolar civari yillik burs vermiyor dogal olarak.

icime su serptiniz .benim cekincem yabanci oldugumuz icin kotu amacli kisiler tarafindan rahatsiz edilme durumlari.bunlar var mi daha dogrusu? bir de.egitim olarak hissedilir bir fark var mi?

Yok artik. Amerika irkcilik gorebilceginiz en son yerlerden biridir. Sadece 11 eylul saldirilarindan sonra muslumanlarin cok buyuk sikintilar cektigini biliyorum ama su anda kesinlikle oyle bir sey yok. Bir sure Ingiltere'de yasadim. Orada sizi yadirgiyabilirler ama burda asla. Insanlar kesinlikle cok nazik. Ornegin sinifimda peceli bir kiz var bembeyaz giyiniyor sadece gozleri gozukuyor hayalet gibi. Heralde en cok ben yadirgiyorumdur. Bu kiz gidip hocaya derste gayet rahat soru sorup tartisabiliyor.

Egitim olarak cok bir sey gormedim daha sadece bir kac ders. Acikcasi ogrencilerin bizim en iyi okullardaki ogrencilerden daha iyi oldugunu dusunmuyorum. Ancak imkan olarak cok daha iyi burasi. Ornegin bilgisayar alainda kariyer fuarina Apple disinda akliniza gelen butun firmalar geldi. Google, Microsoft, Amazon ve dahasi. CV ni verip mulakatlara giriyorsun oyle dusun. Benim su an ders anlattigim cocuklar bu firmalarla mulakata giriyor


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
6 yıl
Onbaşı

O dediğin yerler ne kadar çöpse aöf de o kadar çöptür..


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @radko
C
10 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: bir tesla değil

Yüksek lisans için burs araştırıyor musunuz?Örneğin yıllık ücreti 15.000 dolar olan UCLA için bu ücretin tamamı burslarla karşılanabilir mi?Yani öyle değilse maddi durumu kötü olanların Amerika'da master yapması zor görüyor ve de çalışıp,para biriktirip master başvurusu yapması lazım öyle değil mi?

Doktoraya başvurulabilir anlatığım gibi. İlk 2 yılında master alınıyor, sonra doktoraya devam ediliyor. Ph.d diye geçer bu program. Ben de 3 okulda doktoraya başvurmuştum, bir tanesi belli oldu ve kabul almışım. Okul tamamen ücretsiz, sağlık sigortası yapıyorlar ve asistanlık çıktığı için gayet cazip bir maaş da var. Ailemden hiç para almadan hayatımı geçindirmem mümkün

Edit: Masterda burs almak imkansıza yakın diyebilirim. Kimse elin Türk'üne orda burs vermiyor malesef.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CThirty -- 29 Ocak 2015; 23:12:00 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
T
10 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: MLoveR

Güzel bir başlık olmuş @CThirty. Teşekkür ederim kendi adıma. :)

Ben de Bilgisayar Mühendisliği'nden mezun olacağım. Yurtdışı yüksek lisansları araştırıyorum. Gidiş tarihimi yaklaşık 1 sene sonrası için planladım ama şimdiden bazı şeyleri bilmek iyi olur diye düşündüm. Bayağı bir şey okudum Google üzerinden, burada yazılanlar da aydınlatıcı ve güzel olmuş.

Başlığın ana mesajındaki ülkelerin arasına İrlanda Cumhuriyeti'ni de eklemiş olayım. Avrupa'da İngiltere'den sonra resmi dili İngilizce olan tek yer İrlanda Cumhuriyeti. Dolayısıyla bölümler hep İngilizce oluyor. Üniversiteleri de kaliteli. Genelde İngiltere ile karışıyor ama İngiltere'den bağımsız bir devlet. İngiltere'ye bağlı olan kısım Kuzey İrlanda. İrlanda, Britanya ülkeleri gibi Pound değil, Euro kullandığı için biraz daha uygun oluyor. Tabii AB vatandaşı olmadığımız için, her yerde bize uygulanan fiyat politikaları ortada. Eğitim sistemi İngiltere'ye benziyor, master programları 1 yıl sürüyor. Bazen 1,5 yıl sürüyor(bölümüne göre değişiyor)

@ThisisaNightmare hocama da bir şey danışmak için alıntıladım. :) Bilgisayar Mühendisliği'nden mezun, fakat akademisyen olmak istemeyen, özellikle yurtdışında(yüksek yapmayı düşündüğüm yer olan İrlanda'da) özel sektörde çalışma hedefim var. Akademisyen olmak istemeyişimden ötürü yurtdışı yüksek lisansını biraz daha sosyal bölümler üzerine düşündüm. Business Analytics, Project Management vb bölümler. Bu düşüncem sizce doğru mu? Yoksa yine de Computer Science üzerine mi yapmak daha mantıklı olur? Taught Masters diye gösterilen kısım benim anladığım kadarıyla lisans gibi. Derslere giriliyor, vizeleri finalleri var. Sonunda da bitirme projesiyle beraber mezun olunuyor. Yani tezsiz yüksek lisans denilebilir bizdeki karşılığı.

CS üzerine bir Taught Master yapmak mı yoksa bahsettiğim daha çok "Business" alanlarda mı yüksek lisans yapmak iyi olur? Kariyerinin ilerleyen aşamalarında, yeterli tecrübeye eriştiğimde yöneticilik yapma hedefi olan biri olarak sormak istiyorum tabii. Diğer sorum da şu, Yüksek lisansı CS üzerine yapmadığımızda, bahsettiğim Business alanlar üzerine yaptığımızda, yurtdışında iş bulmamız açısından zorluk/kolaylık olarak bir fark olur mu? Yani, Lisansı Türkiye'de Bilgisayar Mühendisliği olan, yurtdışında CS masterı yerine Business alanlarda yüksek lisans yapmış olanla, CS masterı yapmış olanı kıyaslarsak, yurtdışında IT sektöründe çalışma olanağında büyük farklar gözlenir mi?

Teşekkür ederim.

Oncelikle Irlanda'nin durumunu bilmiyorum.

Diger Avrupa ulkelerinde (Isvicre, Almanya, Fransa, Italya vs) eskiden universite egitimi 5 yillikti. Bunu 2 ye bolup Amerikan sistemine benzetelim diye 3 yil bachelor + 2 yil master a cevirdiler. Eger durum boyleyse o ulkede de okuduktan sonra calisma izni cikiyorsa git. Fakat ulke Turkiye gibiyse, yani lisans hep 4 yil + 2 yil master + 4 yil Ph.D sekilndeyse, buyuk ihtimalle Master onemsizdir. Yani master okuyupta yabanci firmalar beni begenicek gozune girme.

2. olarakta, ne yapmak istiyorsun? Software Engineer tarzi birseyse girme business ile ilgili masterlara. Eger planin, management tarziysa. YINE YAPMA MASTER! Neden dersen, once teknik iste calis yani developer, tester gibi birsey ol. Business analyst, program manager tarzi birsey icin de business uzerine master a gerek yok. Eger kariyer plani istiyorsan su en iyisidir:
1) Bachelor oku + min 1 yil teknik iste calis.
2) Is deneyimin sana, teknik yonden mi yoksa management yonunde mi olacagini verir
3) 2 ye gore kararini verip pozisyon degistir veya pozisyonunu koru
4) Yurtdisinda is ara(eger ilk isin yurtdisinda degilse)
5) Yurtdisinda ise basla
6) Turkiye ile karsilastir, eger fikirlerin ayniysa bu noktada egitim kararini ver:
a) Teknik olarak yetersizim. O zaman 'taught' veya 'coursework only' master i computer science uzerine yap!
b) Teknik olarak yetersiz gormuyorum, fakat teknik pozisyonumu korumak istiyorum. Isine devam et, egitime gerek yok
c) Teknik olarak yetersiz gormuyorum veya onemsiz cunku artik yonetici vs pozisyonuna gecmek istiyorum. O zaman dedigin tarz MBus, MIS, MBA gibi seyleri arastir.
d) Zaten pozisyonumu management olarak yaptim, fakat yukselmek istiyorum. O zaman MBA yap.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
10 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: OdanınKöşesi


quote:

Orijinalden alıntı: CThirty


quote:

Orijinalden alıntı: RODEOMUSTAFA

Master + Phd tumlesik programda 2 yil master okuduktan sonra phd bitirmek icin 3 yil yeterli mi ? Normalde Amerika da phd 4 ile 7 yil arasinda bitiriliyor? Yoksa master da dersleri alip 2 yil sonra arastirma mi yapiliyor birlesik programda ?

Acikcasi detaylari cok iyi bilmiyorum ancak tumlesik programlarda normal sure 5 yil olarak godteriliyor gordugum her okulda. 4 yil da bitirmek de 7 yilda bitirmek de mumkun.

Belli oldu mu, hocam üniversite?

Virginia Tech'deyim 3 gun once geldim


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Eflatun.
C
10 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Eflatun.

Bilkent CTİS bölümünden Amerikada doktoraya gidebilen var mı?

Hic bir bilgim yok o konuda.

@m.said

Tesekkur ederim, umarim daha iyileri senin icin olur.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @m.said
C
10 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Meteormta

Senin adına sevindim hocam, umarım ilerde daha iyi yerlere gelirsin. Nasip olursa bende yurtdışı yüksek lisans düşünüyorum. Daha 1. sınıf olduğum için yolun başında sayılırım.

Bilgisayar Mühebdisliği 1. sınıfta okuyan bir kardeşine tavsiyelerin var mı? :)

Dersleri gecmis olmak icin gecme, gercekten ogren. Ben hala zamaninda cok umursamadigim seyleri ogrenmek icin zaman harciyorum. Iyi bir not ortalamasi ve ingilizce ogrenmek icin calis.

@ali_6195

Universitenin farki tabiki olur ama kiyasla kotu bir okula gitmek ilerde cok iyi yerlere gelmene elgel degil. Mumkul olursa egitim dili ingilizce bir okul sec.

@Lion

Work and Travel da Erasmus da cok cok iyi olur, tabiki gittigin yerlerde mumkun oldugunca sadece Turklerle takilmazsan. Ben ingilizceyi cok gec ogrendim ve erasmusa gidene kadar cok cekiniyordum. 4 ay surekli ingilizce konusmak cok farkettirdi, kendime guvenimi getirdi.

@bitlikarınca

Ilk yilimda 3 un altinda ortalama getiren ben son yilimda dersler cok daha zorken 4 e yakin bir ortalama getirebildim. Tamamen ne kadar caba gosterdiginizle alakali.




Bu mesajda bahsedilenler: @Lion , @bitlikarınca , @ali_6195
D
8 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: heisenbeng

o değil de MIT cs doktora programı için GRE istemiyor çok garip değil mi

Eminmisiniz hocam, belki full skor istediklerinden dolayı yazmamislardir



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
10 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: CThirty

quote:

Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare

Avrupaya Isvicreyi de eklemeni tavsiye ederim Yasam pahali ama egitimi ucuz (yillik 1000 CHF (2500 TL) civari). Ayrica master programlarinin cogu ingilizce.

Haklısınız aslında, İsviçre're de güzel sanırım bu konuda, çok da araştırmaya fırsatım olmadı. Ancak yaşam masrafları inanılmaz boyutlara ulaşabilir

Isvicre'de ETH Zurich ve EPFL var. ETHZ ayni ABD gibi GRE istiyor. EPFL icin zorunlu degil fakat olsa iyi olur. EPFL'de bildigim kadariyla Martin Odersky hala calisiyor. Martin Odersky, Scala denilen fonksiyonel programlama dilinin yaraticilarindan. Ayrica bu ulkelerde de ABD gibi asistanlik yapana burs veriyorlar. Ayrica sanirim ilk 6 aydan sonra haftalik 15 saatlik calisma izni cikiyor.


quote:

Orijinalden alıntı: CThirty

1 İngilizce Seviyesi
Çok iyi derecede ingilizce bilmek şart. TOEFL ya da IELTS sınavları her okulda zorunlu olarak isteniyor. Yüze yakın okul incelemişimdir, istemeyen rastlamadım. Eğitim dili İngilizce olan bir okuldan mezun olunması şart mı emin değilim, ama eğer eğitim dili ingilizce değilse büyük bir dezavantaj olcağını söyleyebilirim. Bu sınavlardan birini seçceklere IELTS öneririm. Okulların istediği minumum IELTS puanını almak minumum TOEFL puanını almaktan daha kolay. TOEFL sınavı 120 üzerinden. Ve okulların istediği minumum sınırı genelde 80 ve 100 arasında değişiyor. 100 isteyen okul sayısı oldukça az diyebiliriz. Bunun yanında çok iyi bir okul 80 sınırı koyarken çok daha düşük sırada bir okul 100 isteyebiliyor. Yine de Amerika'ya başvurcaksanız ve okul minumum 80 dese bile 80'i yeterli görmeyin. En azından 90 almayı denemelisiniz.


Bu arada unutmusum bunu. Eger amaciniz sadece ABD ve Kanada ise, IELTS ile ugrasmayin! TOEFL a girin cunku hala bazi universiteler IELTS i kabul etmiyor. Ornegin Georgia Tech ABD nin en iyi teknik okullarindan biri olmasina ragmen IELTS kabul etmiyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThisisaNightmare -- 22 Ocak 2015; 12:25:54 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
C
10 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Theory of Everything

Hocam merhaba.
Konuda verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, hiç bilgisi olmayanlar için bile aydınlatıcı olmuş.

Benim merak ettiğim bir durum var.

avrupa veya amerikada yüksek/doktora başvurusunu ne zaman yapmalıyız? yani mezun olduktan sonra mı yoksa son sınıfın ortalarında mı?

Son sınıfta başvuru yapmak tabiki daha iyi olur. Çünkü arada bir sene kayıp olmaz, üniversite biter bitmez gidebilirsiniz. Benim son senenin ilk dönemindeyken yeterli referansım yoktu. Ayrıca TOEFL ve GRE'ye çalışmak zor geldi ve not ortalamamı son sene iyice yükseltmek istedim. Sonuç olarak mezun olduktan sonra başvurdum ve 1 sene kaybettim. Ancak çok daha güçlü bir başvuru yollayabildim. Eğer yeterli olduğunuzu düşünüyorsanız son sene başvurmalısınız.

Amerika için Aralık ve Ocak ayları son başvuru tarihleri. En iyi okulların son başvuru tarihi en erken oluyor. O yüzden aslında kasım gibi tüm sınav sonuçlarını almış, referansları almış, niyet mektubu vs. hazırlamış olmalısınız. İsveç için Ocak son başvuru, Almanya için ise Mart ayında. Tabiki okuldan okula bir kaç haftalık sapmalar oluyor, okulların başvuru sayfalarında deadline'ları görebilirsiniz.



C
10 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Eflatun.

2 yıl master sonra doktora demişsiniz, bu iki yıl içinde para ödemesi yapacak mısınız yoksa doktora programına seçildiğiniz için o iki yılda ücretsiz mi?
Hangi okuldan kabul aldınız?

Edit: Asistanlara ne kadar veriyolar aylık biliyor musunuz?


Okul ismini bazı özel sebeplerden dolayı şimdi veremeyeceğim ancak seçimimi yaptıktan sonra bir kaç ay sonra yazabilirim, ancak mühendislikte ilk 100 de olan bir okul olduğunu söyleyebilirim. Bu bahsettiğim bütünleşik doktora programı. Yani program başladığı andan itibaren para kazanıyorsunuz. Hiç bir ücret de ödemiyorsunuz. 2000 dolara yakın bir para teklif ettiler aylık.



T
10 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: CThirty

Çok teşekkürler hocam, bu tarz konular hakkında hiç bilgim yoktu, çok yararlı bilgiler oldu benim için.

Ben henüz Türkiye'deyim; Computer Science alanında Ph.d ye başvurdum Amerika'da. Ben zaten Türkiye'de de Computer Science eğitimi aldım. Bölümümüz bütün ders kodları CS'dir örneğin. Ancak Türkiye'de Bilgisayar Bilimi diye bir kavram olmadığı için ve üniversite tercihlerinde anlaşılmada güçlük olmasın diye Bilgisayar Mühendisliği yapmışlar adını. Ancak bu konuya neden değindiğinizi anlamadım, yani computer science alanı herhangi bir mühendislikten daha az bir değer mi görüyor da ben beklediğimi bulamayabilirim?

Daha az deger gormuyor. Fakat "muhendislik" olarak gecmiyor egitim. Muhendislik olarak gecen ya bilgisayar muhendisligi var ya da yazilim muhendisligi. Bilgisayar muhendisligi = EE Muh - Elektrik dersleri + CS dersleri gibi kabaca bir sekilde ozetlenir. Yazilim muhendisligi ise "egitimde" yazilimin prosesine odaklanir. Fakat piyasadaki "Software Developer/Engineer" dedigimiz kisiler genellikle CS egitimi almistir. Burdaki "Engineer" lafinin olayi birseyi yapmak (to build) olayini yazilimda yapmaktan gelir. Iste bu yuzden, egitimini gorurken, fakulteler genellikle "engineering" fakultesi degil "engineering and computing", "engineering and computer sciences" veya "engineering and technology" tarzi isim alirlar. Sende birisine ben "muhendislik" (yani engineering) okuyorum dersen bu o kisinin garibine kacar, eger dedigin kisi muhendislik okuyorsa (ornegin makina), o zaman sana kizar.

En basitinden Kanada vatandaslarina H1B gerekmiyor. Sadece ucaga veya arabayla gelirken, bu benim universite diplomam, buda is teklifim diyor, gumrukteki adam vizeyi hemen veriyor. Gunun birinde de bir kanadali adam "computer science" diplomasiyla, ABD'deki gumrukten red yiyor, cunku yapicagi meslek "Software Engineering" olarak geciyor. Daha sonra avukat vs yardimiyla computer science okuyanlarin yazilim muhendisligi meslegini yapacagini dava ile olumlu sonuclatiyorlar.

Konuya deginmemin bir kac amaci var:
1) Oraya gidince, ben muhendlslik okumaya gidiyorum beklentisiyle gitme. Ozellikle Turkiye'de insanlara bunu anlatamayacagini bil. Turkiye'de maalesef muhendislik takinti haline gelmis, umarim sende bu takintilik yoktur.
2) Oraya gidince, dikkatli ol, okurken muhendisim deme.

Onun disinda ABD, CS icin en iyi ulke, tek sorunu H1B vizesi. Bide okurken, rahata gelme, cogu firma sana 5-6 tane mulakattan geciriyor. En basitinden 45 dakika icinde sana 2 boyutlu matriste '-' karakterinin bosluk '*' karakterinin ise yildiz oldugunu varsayarsak, bana takim yildizlarin hepsini geri dondurecek fonksiyon yazabilirmisin? (Beyaz tahtada, IDE kullanmadan). Iste iyi universiteler orada bu tarz sorulari rahatlikla yapacak duzeye sen calisirsan getiriyor ki mezun oldugunda rahatlikla is bulasin.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
10 yıl
Çavuş

Güzel bir başlık olmuş @CThirty. Teşekkür ederim kendi adıma. :)

Ben de Bilgisayar Mühendisliği'nden mezun olacağım. Yurtdışı yüksek lisansları araştırıyorum. Gidiş tarihimi yaklaşık 1 sene sonrası için planladım ama şimdiden bazı şeyleri bilmek iyi olur diye düşündüm. Bayağı bir şey okudum Google üzerinden, burada yazılanlar da aydınlatıcı ve güzel olmuş.

Başlığın ana mesajındaki ülkelerin arasına İrlanda Cumhuriyeti'ni de eklemiş olayım. Avrupa'da İngiltere'den sonra resmi dili İngilizce olan tek yer İrlanda Cumhuriyeti. Dolayısıyla bölümler hep İngilizce oluyor. Üniversiteleri de kaliteli. Genelde İngiltere ile karışıyor ama İngiltere'den bağımsız bir devlet. İngiltere'ye bağlı olan kısım Kuzey İrlanda. İrlanda, Britanya ülkeleri gibi Pound değil, Euro kullandığı için biraz daha uygun oluyor. Tabii AB vatandaşı olmadığımız için, her yerde bize uygulanan fiyat politikaları ortada. Eğitim sistemi İngiltere'ye benziyor, master programları 1 yıl sürüyor. Bazen 1,5 yıl sürüyor(bölümüne göre değişiyor)

@ThisisaNightmare hocama da bir şey danışmak için alıntıladım. :) Bilgisayar Mühendisliği'nden mezun, fakat akademisyen olmak istemeyen, özellikle yurtdışında(yüksek yapmayı düşündüğüm yer olan İrlanda'da) özel sektörde çalışma hedefim var. Akademisyen olmak istemeyişimden ötürü yurtdışı yüksek lisansını biraz daha sosyal bölümler üzerine düşündüm. Business Analytics, Project Management vb bölümler. Bu düşüncem sizce doğru mu? Yoksa yine de Computer Science üzerine mi yapmak daha mantıklı olur? Taught Masters diye gösterilen kısım benim anladığım kadarıyla lisans gibi. Derslere giriliyor, vizeleri finalleri var. Sonunda da bitirme projesiyle beraber mezun olunuyor. Yani tezsiz yüksek lisans denilebilir bizdeki karşılığı.

CS üzerine bir Taught Master yapmak mı yoksa bahsettiğim daha çok "Business" alanlarda mı yüksek lisans yapmak iyi olur? Kariyerinin ilerleyen aşamalarında, yeterli tecrübeye eriştiğimde yöneticilik yapma hedefi olan biri olarak sormak istiyorum tabii. Diğer sorum da şu, Yüksek lisansı CS üzerine yapmadığımızda, bahsettiğim Business alanlar üzerine yaptığımızda, yurtdışında iş bulmamız açısından zorluk/kolaylık olarak bir fark olur mu? Yani, Lisansı Türkiye'de Bilgisayar Mühendisliği olan, yurtdışında CS masterı yerine Business alanlarda yüksek lisans yapmış olanla, CS masterı yapmış olanı kıyaslarsak, yurtdışında IT sektöründe çalışma olanağında büyük farklar gözlenir mi?

Teşekkür ederim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @CThirty , @ThisisaNightmare
T
10 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: MLoveR

İrlanda ekonomik problemleri olan bir ülke. AB'de bulunmasına rağmen, sorun yaşayan ülkelerden biri. Ben yıllık iyi maaşlar gördüm ya. İrlanda'nın çeşitli iş arama sayfalarından. Ama tecrübesiz olanlara gördüğüm o çok iyi paraları vermezler. :D Yani benim gibi henüz tecrübesiz olanlara zor. :D

Gideceğim yeri master ile birlikte gitmek isterim. Güzel bir deneyim olduğuna inanıyorum, yurtdışında okumuş olmanın. Belki yılına, ülkesine, 2016 İrlanda diye karar verebilirim ama, bölümüne karar vermek gerçekten zorluyor. CS mi olsa daha farklı mı olsa diye...

Kanada'yı da yine gündeme aldım.

Bu arada, Finlandiya ve Norveç nasıl? Bilgin var mı? Master ücretsiz oralarda.

Irlanda eskiden gunumuzun Hindistan ve Filipinler yerine kullanilirdi, ucuz is gucu ve Ingilizce bilmeleri sebebiyle. Sonradan pahalilasti diye firmalar cekildi oradan.
Maas olarak iyi oldugunu nerden baktin? Glassdoor a bakinca hemen:
http://www.glassdoor.com.au/Salary/Cisco-Systems-Ireland-Salaries-EI_IE1425.0,13_IL.14,21_IN70.htm
Normal Software Engineer 42 bin, senior ise 63 bin euro aliyor. Range olarak bakarsak 32 bin euro ya kadar dustugunu goruyoruz, yani yeni mezun birisi 35 bin euro ya falan calisir orada.
HP dersen:
http://www.glassdoor.com.au/Salary/Hewlett-Packard-Ireland-Salaries-EI_IE327.0,15_IL.16,23_IN70.htm
Cisco ile hemen hemen ayni
Google desen:
http://www.glassdoor.com.au/Salary/Google-Ireland-Salaries-EI_IE9079.0,6_IL.7,14_IN70.htm
60 bin ortalama diyor fakat bu Senior ile karisik ortalama. SWE II ninkisi 52 bin euro, SWE II demek 2-3 yil deneyim veya Ph.D demek Google a gore. Yani 45-50 bin euro civari beklenir yeni mezun icin.

Rastgele is sayfasina girdim bunu buldum misal:
http://jobview.monster.ie/Embedded-Linux-Software-Engineer-Job-Dublin-Dublin-Ireland-145488091.aspx?jobPosition=7
45 ile 65 bin euro diyor, minimum 5 yillik deneyim istiyor ustelik.
Junior diye bakiyorum:
http://jobview.monster.ie/Junior-Developer-Carlow-35k-Job-Carlow-Ireland-144764507.aspx?jobPosition=7
35 bin euro diyor.

Bunlar brut salary, net degil! Gelir vergisi odeyeceksin. Hadi boyle bir yere girdin:
35 bin euro luk brut yillik gelirin, vergiden sonra 28 bin euro yilliga dusuyor yani ayda 2350 euro civari.
Hadi Google gibi bir yere 50 bin euro ile girdin, vergiden sonra 35 bin euro ya dusuyor yillik. Aylik 2950 euro yapiyor.
5-10 yil sonra Senior oldun Google'da en kral sensin 80 bin euro veriyorlar diyelim (total compensation ile en yuksek o). Yillik gelirin 50 bin euro oluyor, aylik 4,200 euro ediyor.

Ben maaslarin nesi iyi goremiyorum burada?

Kanada'yi ornek verelim:
http://www.glassdoor.com.au/GD/Salary/Google-Canada-Salaries-EI_IE9079.0,6_IL.7,13_IN3.htm?filter.jobTitleFTS=software
Ilk girdiginde 80 bin dolar alirsin, vergiden sonra 62 bin dolar yapar, buda 44 bin euro ya denk geliyor.
Cost of living e bakalim:
http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Ireland&city1=Dublin&country2=Canada&city2=Toronto
Toronto, Dublin'den 12% daha ucuz! Yani Irlanda'daki yeni mezun maasin (vergiden sonra 28 bin euro) sana Kanada'da 25 bin euro (35.5 bin dolar, yani brut olarak 42 bin dolar) a denk geliyor. Oteki turlu hesaplarsak, Kanada'daki net maasin Irlanda'ya gore 69.5 bin dolar yani 48.5 euro ediyor, diger bir degisle, senin Kanada'daki gelirin yeni mezun olarak Irlanda'dakinin 60% ustu oluyor.

Sevkini kirmak istemem ama boyle hesaplamalisin, oyle internetten bakip Turkiye ile karsilastirdim maasi TRY olarak cok iyi geldi diye dusunme kesinlikle!





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThisisaNightmare -- 6 Şubat 2015; 11:02:26 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
T
10 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: CThirty

Harika bir imkan olur gerçekten, böyle bir şey için elimden geleni yaparım.

Peki doktora yaptıktan sonra iş hayatına girmeyi nasıl yorumlarsınız, bu konudaki fikirlerinizi çok merak ediyorum. Bilkent'te bazı hocalarım vardı, doktorasını Amerika'da almışlar, büyük şirketlerde çalışmışlar ve şu an akademik olarak Türkiye'de devam ediyorlardı. Açıkcası iş hayatı bana çekici geliyor, ve kabul aldığım doktora programından 2 yıl sonra master derecesini alarak ayrılma şansım var. Ancak bir 3 yıl daha devam edip hem Dr. title'ı alıp daha sonra iş hayatını deneyimlemek de aklımdan geçmiyor değil. Böylece yaşlar çok ilerlediği zaman hem bir üni. de hoca olarak çalışma şansım olur, hem dışarıda iş yapma şansım olur ve duyduğum kadarıyla doktora almak saygınlık açısından da ileriki yıllarda çok farkediyor. Ancak tabi iyi para kazanabilceğim genç yaşta fazladan 3 yıl gibi bir süreyi feda etmem ve daha az paraya talim etmem gerekecek. Bu konudaki fikirleriniz oldukça önemli benim için

Valla TR'de akademik olaya cok takiliyorlar. Google, MS vs firmalar dikkat edersen hem Research hemde normal bolumleri vardir. Ph.D ile mezun olanlarin coguna iki secenek taninmaz. Ya post doc yapar o sirada Research kismina gidersin, ya da muhendislik secersin. Senin yazindan muhendislik secicegin gibi duruyor. Iste o andan sonra sana, "hayatinin 3 yilini arastirmaya harcadin, onunde en az 20-25 yillik kariyerin icin bu cok az" denilip digerlerinin yanina alicaklar.

Ha her firmanin levellari olur. SDE-I, SDE-II vs diye (Microsoft, Amazon vs Seattle tabanli firmalarin kullandigi tip) ya da SW-I, SW-II diye. Bunlarin bide ara levelleri olur bazi firmalarda, iste cogu yerde Ph.D yapan normal yapandan ya ara ya da ana level olarak 1 kademe ustundur. Bu genelde 1.5-2 yil arasi is deneyimine denk gelir.

Bana biraz kendimi animsatiyorsun sen. Ben lisansimi bitirdim, bir sekilde part-time master yapmayi full-time calisirken dusunuyorum. Boylelikle paradan sikintim olmayacak, ayni zamanda is deneyiminden de eksik olmayacagim. Tek dezavantaji sure olarak uzun olacak.

Olaya bide para para diye bakma. Maalesef genc yasta hepimizin hemen para kazanip, son model araba, kendimize ait ev gibi ayagimizin yere basmasini, ayni zamanda luks gece hayati, tatiller istiyoruz. 3 yil daha okursan avantajin daha fazla olur diye dusunuyorum. Sonucta parayla ev alabilirsin ama parayla doktora alamazsin ileride





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThisisaNightmare -- 8 Şubat 2015; 20:21:02 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
10 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: CThirty

quote:

Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare

quote:

Orijinalden alıntı: CThirty

Harika bir imkan olur gerçekten, böyle bir şey için elimden geleni yaparım.

Peki doktora yaptıktan sonra iş hayatına girmeyi nasıl yorumlarsınız, bu konudaki fikirlerinizi çok merak ediyorum. Bilkent'te bazı hocalarım vardı, doktorasını Amerika'da almışlar, büyük şirketlerde çalışmışlar ve şu an akademik olarak Türkiye'de devam ediyorlardı. Açıkcası iş hayatı bana çekici geliyor, ve kabul aldığım doktora programından 2 yıl sonra master derecesini alarak ayrılma şansım var. Ancak bir 3 yıl daha devam edip hem Dr. title'ı alıp daha sonra iş hayatını deneyimlemek de aklımdan geçmiyor değil. Böylece yaşlar çok ilerlediği zaman hem bir üni. de hoca olarak çalışma şansım olur, hem dışarıda iş yapma şansım olur ve duyduğum kadarıyla doktora almak saygınlık açısından da ileriki yıllarda çok farkediyor. Ancak tabi iyi para kazanabilceğim genç yaşta fazladan 3 yıl gibi bir süreyi feda etmem ve daha az paraya talim etmem gerekecek. Bu konudaki fikirleriniz oldukça önemli benim için

Valla TR'de akademik olaya cok takiliyorlar. Google, MS vs firmalar dikkat edersen hem Research hemde normal bolumleri vardir. Ph.D ile mezun olanlarin coguna iki secenek taninmaz. Ya post doc yapar o sirada Research kismina gidersin, ya da muhendislik secersin. Senin yazindan muhendislik secicegin gibi duruyor. Iste o andan sonra sana, "hayatinin 3 yilini arastirmaya harcadin, onunde en az 20-25 yillik kariyerin icin bu cok az" denilip digerlerinin yanina alicaklar.

Ha her firmanin levellari olur. SDE-I, SDE-II vs diye (Microsoft, Amazon vs Seattle tabanli firmalarin kullandigi tip) ya da SW-I, SW-II diye. Bunlarin bide ara levelleri olur bazi firmalarda, iste cogu yerde Ph.D yapan normal yapandan ya ara ya da ana level olarak 1 kademe ustundur. Bu genelde 1.5-2 yil arasi is deneyimine denk gelir.

Bana biraz kendimi animsatiyorsun sen. Ben lisansimi bitirdim, bir sekilde part-time master yapmayi full-time calisirken dusunuyorum. Boylelikle paradan sikintim olmayacak, ayni zamanda is deneyiminden de eksik olmayacagim. Tek dezavantaji sure olarak uzun olacak.

Olaya bide para para diye bakma. Maalesef genc yasta hepimizin hemen para kazanip, son model araba, kendimize ait ev gibi ayagimizin yere basmasini, ayni zamanda luks gece hayati, tatiller istiyoruz. 3 yil daha okursan avantajin daha fazla olur diye dusunuyorum. Sonucta parayla ev alabilirsin ama parayla doktora alamazsin ileride

Çok teşekkürler hocam, ilk paragrafta doktoranın biraz gereksiz olacağını çıkardım ama genele bakarsak sanırım avantajlı. Yan şirketlerde research bölümüne değilde, normal bölümlere girsem bile kısmen daha avantajlı bir pozisyondan başlayabilirim bir master sahibine göre, doğru anlamış mıyım?

Gereksiz mi asla degil! Fakat alakasizlik var mi dersen evet derim. Su video yu izlemeni tavsiye ederim, ve evet konusan adam Turk, ABD'den yeni tasinmis halinde orayi anlatiyor. Computer Vision olarak degil, genel olarak algila:
https://www.youtube.com/watch?v=M17oGxh3Ny8

Pozisyon olarak daha avantajli degil. Sadece kademesi daha yuksek. Fakat undergraduate'dan baslayan birisinin 5 yilda edindigi kademe senin 5 yil Ph.D yaptiktan sonra girdigin kademeden daha yuksek olur. Fakat olaya undergraduate ve Ph.D kademesi olarak bakarsak Ph.D daha yuksek olur. En basitinden Google a basvurunca sana (mezun olarak) sana bizde su pozisyonlar var. Bize en cok istediginden en aza kadar sirala ve gonder diyorlar. Ph.D ni yaptigin dal ile ilgili olmak zorunda degil bu.


Bu mesaja 1 cevap geldi.