C

Yarbay
22 Nisan 2006
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
30 üye
Görüntülenme (?)
590 (Bu ay: 4)
Gönderiler Hakkında
C
7 yıl
Google\u0027da Staja Basladim
Arkadaslar merhaba,

Yurt disi egitim hakkinda egitim forumunda bir konu acmistim, uzun zamandir orda arkadaslarla bilgi alisverisi yapiyoruz, baya da faydali oluyor diye dusunuyorum. Imzamdaki linkten konuya ulasabilirsiniz. Amacim genc arkadaslara mumkun oldugunca motivasyon saglamak ve bilgi vermek, boylece belki bir kac kisiye bile yardimci olursam ya da olumlu etkileyebilirsem cok sevinirim. Zamaninda ben de bu asamalardan gectigimde bu isler hakkinda bilgi sahibi olan kisilere ulasmak icin cok ugrasiyordum. O yuzden bu konuda elimden geldigince sorularinizi yanitlamaya calisacagim.

Su an Amerika'da yuksek lisans yapiyorum ve bu yaz Google'da staja kabul aldim. Eger isle ilgili merak ettiginiz seyler olursa burda sorabilirsiniz. Sirketten ya da silikon vadisinden genel olarak bilgi vermeye calisacagim, umarim fotograf vs. paylascak kadar ve konuyu surekli guncel tutcak kadar vaktim olur. Mumkun oldugunca ozel mesaj yerine konu uzerinden tartisalim boylece, herkes faydalanabilir.

Umarim faydali bir konu olur. Duruma gore gerekirse de ilk mesaja da guncellemeler ekleriz.

Herkese sevgiler.


Edit 1: Arkadaslar bugun San Francisco'ya gidiyorum, onumuzdeki 1-2 gun yogun olucak. Bir araba almam lazim ve bir kac is daha var. En kisa zamanda guncelleyecegim konuyu

Edit 2: Bilkent Bilgisayar Muhendisligi mezunuyum, Virginia Tech'de yuksek lisans yapiyorum. Teaching Assistant olarak calistigim icin para odemiyorum, okuldan maasim var o yuzden gecimimi saglayabiliyorum. Software Engineer Intern olarak Google+'in iOS uygulamasinda calisacagim.

Edit 3: Surda kendimi bir ifsa ediyim. Bu 2009 yilinda actigim konu: Kod yazmak ne demek?. Bu meslegi sectigimde ne yapcagim hakkinda en ufak bir fikrim yoktu, ilk yillarimda oldukca zorlandim. Zaten o yasa kadar universite sinavina hazirlanmak disinda adam gibi hic bir sey yapip ogrenmemistim. Zor gozuken seyler sizi korkutmasin bir sekilde yolu buluyosunuz.


Basvuru Sureci - Mulakatlar

Ilk olarak bu konuda bilinmesi gereken su ki eger Amerika'da ogrenci degilseniz staj basvurusu yaptiginizde geri donus almaniz imkansiza yakin. Bunu yapabilmek icin gercekten superstar olmak gerekiyor. CV nizde cok onemli bir seyler olmasi lazim ki adam sadece 3 ay icin bir suru ekstra vize isi ile ugrassin. 4.0 ortalamaya sahip olmak buna dahil degil ornegin. Burda bir parantez acmak gerekiyor. Bugun tanistigim 2 cocugun Google'da 2. stajlari, ikisi de fransadan gelmis ancak ikisi de yuksek lisans ogrencisi. Bir tanesi fransanin en prestijli okulundan gelmis, digeri de diyor ki ilk basvurdugunda onun okulu cok iyi degilmis ama yine de mulakatlara girebilmis. Ama aldigim kadariyla iyi bir Github profili varmis. Demem o ki imkansiza yakin dedigime bakmayin, eger gercekten kendinizde bir sans goruyorsaniz Turkiye'den dahi olsa staja basvurmaktan cekinmeyin.

Eger Amerika'da iseniz CPT denen staj izni alabiliyorsunuz. Is yerinden teklif aldiktan sonra okula basvuru yapiyorsunuz ve okul sizin icin evraklari ayarliyor. Yani tamamen ogrenci vizesinde iken bu CPT denen olay sayesinde staj yapabiliyorsunuz. Eger baska bir ulkeden geliyorsaniz sirket vize isleriyle ugrasiyor ve yanlis bilmiyorsam bu vizenin adi J-1. Edit: Bunu da teyit ettim; J-1 ile calisiyorlarmis.

Ben Google'in sistemine CV mi yukledim ve uzun bir form doldurdum. Standart basvurular boyle yapiliyor zaten. Orda hangi konularda bilgi sahibi oldugumu ve hangi alanlarda calisabilcegimi isaretledim. Ayrica onemli basarilariniz varsa onlar ya da Google'a niye uygunsuz gibi seyleri yazabilceginiz bir kisim var. O kisimlari doldurdum.

Yanlis hatirlamiyorsam ertesi gun bir tane Google Recruiter'indan mail geldi telefon mulakati icin zaman ayarlamak icin. Burda bilmeniz gereken su Google on binlerce staj basvurusu aliyor her yil ve bir recruiter(ise alimci diyelim)'in CV nize bakmasi 10 saniyeden fazla surmuyor, buna emin olabilirsiniz. Yani CV'nizin 1 sayfadan uzul olmamasi ve kim oldugunuzu cok acikca anlatmasi lazim. Bunun icin Junior Software Engineer Resume example diye google da aratabilirsiniz.

Google ve diger bir cok sirket basvuru almaya eylulde basliyor ancak ben aralikta cok gec bir zamanda basvurdum. Cunku basvurmadan once bir sure pratik yapmak istedim. Kulladigim 2 kaynagi tavsiye ederim:

-Cracking the Coding Interview: Bu kitabi bilmeyen bir silikon vadisi muhendisi oldugunu dusunemiyorum. Bu isin bible'i diyorlar bu kitap icin. Google okullari ziyaret ettiginde bu kitabi tavsiye ediyor calismaniz icin. Eger ilerde boyle hedefleriniz varsa simdiden kitabi alip kurcalayabilirsiniz.

-LeetCode.com: Bu sitede bir cok teknoliji sirketinde sorulmus gercek sorulari cozebilirsiniz. Eger premium uyelik alirsaniz sirket ismine gore sorulari filtreleyip calisabilirsiniz. Ben Google'da daha once sorulmus bir cok soruyu bu sayede calistim. Zaten gorceksinizki sorularin tamami Cracking The Coding Interview da anlatilan seylere benziyor.


Google staj icin sirkette gorusme yapmayi kaldirmis bir sure once. O yuzden sadece 2 tane teknik telefon mulakati oldum. 45 dakika her biri. Ilk 1-2 tane kolay soru sordular. Daha sonra LeetCode.com'da gorebilceginiz Moderate ayarinda sorular sordular. Mulakatlara ozel olarak hazirlanmazsaniz bunlar cozmeniz oldukca zor, ancak calistiktan sonra gercek oyle aman aman seyler degil.

Ilk mulakatcim yabanci biriydi, tahminimce Hintli. Ben cok cekiniyordum mulakattan once ancak adam nerdeyse benden daha cekingendi. Cok guzel bir sohbet oldu ve onun sorulari oldukca iyi sekilde cozdum. Kapattigimda cok mutluydum. 2. mulakatcim Amerikaliydi ve inanilmaz hizli konusuyrdu, bazen anlamakta zorlandim. Sordugu ilk soruyu yaklasik 30 saniyede falan kodladim diye dusunuyorum. Soru suna benzer bir seydi: Bir tane integer sayida kac tane 7 rakami buludungunu return eden bir method yaz. Bu soru asiri bilindik bir sey oldugu icin burda paylasiyorum ancak digerlerini sorulari paylasmama adina bir kagit imzaladigim icin burda yazmayacagim. Ancak dedigim gibi LeetCode daki Moderate sorular gibilerdi. 2. mulakatin devaminda biraz zorlandim ancak fena olmayan bir cozum yaptim. Korkum suydu ki eger adam daha hizli cozmemi beklediyse o sorudan sonra baska bir sey daha soracakti. Ancak ben 2. soruyu cozdugumde zaman bitmisti. Emin olamadim adamin sormak istedigi bir soru var miydi diye.

Yaklasik 1 hafta - 10 gun sonra mulakatlari gectigimi soyleyen bir mail aldim. Asiri sevinmistim cunku is garanti sandim. Eskiden teknik mulakati gecince staja baslayacagin garanti idi ancak Google bunu degistirmis. Sisteme benim CV mi ve doldurdugum formu eklediler ve Host Matching Process denen surec basladi. Proje yoneticilerinin sizi teknik mulakati gecen adaylar arasindan secip son bir mulakat icin aramasi gerekiyor. Tam 2.5 ay hic kimse beni aramadi ve martin ortasina geldigimde benim isin olmayacagina emin gibiydim. Cunku pozisyonlarin cok buyuk bir cogunlu araliktan once doluyor zaten ve ben artik bir pozisyon kalmadigina tam emin olmustum ki host matching icin bir yoneticinin beni arayacagina dair bir email aldim.

iOS development la ilgili oldugu icin pozisyon tahmin ediyorumki bu konuda bilgi sahibi olan kisi sayisi diger pozisyonlara gore cok daha dusuktur. Ben de Virgina Tech'de mobil software development da asistan oldugum icin bu konuda bilgiliydim. Adam bana yaptigim en buyuk projeyi sordu. Isin guzel yani suydu ki bir onceki sene benim bi start-up baslatma niyetim vardi ve bir tane cok kapsamli bir proje icin baya vakit harcamistim. Projede Google Maps SDK, Facebook SDK, Parse Server Framework gibi seyler kullanmistimki bunlarin hepsini anlatinca adamin etkilendigini anladim.

Tahmin ediyorumki bu pozisyon icin 5-6 kisiyle konustu. Benimle konustuktan sonra bu pozisyona cok uygun oldugumu ama baska gorusmeler yapmasi gerektigini soyledi. Ben ayni gun ya da ertesi gun cevap bekliyordum ancak 3 gun sonra cevap gelmeyince artik baskasini sectiklerine emin olmustum. Baya canim sikkin oldugu bir zamanda kabul aldigima dair email geldi ve ondan sonra evrak isleri basladi.

Elimden geldigince detayli aciklamaya calistim, umarim beklediginiz gibi tatmin edici olmustur aciklamam. Baska sorulariniz varsa yine yardimci olmaya calisacagim.

Calisma Ortami

Ilk haftam oryantasyon oldugu icin kendi ekibimi pek gormemistim ama ikinci haftam da calismalara basladim. Genel olarak hemen her sey cok hosuma gitti. Sirket inanilmaz buyuk, Google Sunnyvale'de yeni kampusunu acti ve benim takim ben gelmeden 2 hafta once oraya tasinmis. Sunnyvale headquarter'larin oldugu merkeze arabayla 10 dakika, pek bir sey degil yani. Yol ustunde giderken Nasa ve Microsoft var ama

Internlere calisanlarla ayni haklari sagliyorlar, bu cok hosuma gitti. Ayni zamanda ekip arkadaslari da cok profesyonel davraniyorlar yani o sirkette full time olayak yeni ise baslayan biriymis gibi hissediyorsunuz. Bu oldukca onemli bir nokta bence. Turkiye'de staj yaptigimda pek sallamiyorlardi stajerleri acikcasi.

Gelis gidis saatleri kafalarina gore insanlarin. Mutlaka takimdan takima is yogunlugu olarak cok fark vardir ancak bizim ekip rahat gibi gorunuyor simdilik, isler yolunda gidiyor anladigim kadariyla. Ben genelde 9 gibi iste oluyorum, 7 gibi isten cikip aksam yemegi yiyorum takimdakilerle. Ordan sonra genelde evlere dagiliyorlar. Tabi bu mesai saatleri icinde surekli ofiste olmaniza gerek yok, benim binamda cok guzel bir gym var ornegin, haftada 3-4 gun 1-2 saatligine oraya gidebilirim. Takimda bir cok kisi 10'dan sonra ise geliyor. Toplantilarda bulunduktan sonra gerisi cok onemli degil acikcasi.

Restorantlar oldukca iyi ancak sinirsiz yemek yiyebilmek cok sikintili. Kilo almamaya caliscagim ama oldukca zor Her sey oldukca kaliteli. Ornegin Amerika'da adam gibi organik meyve yedigimi pek hatirlamiyorum. Normal marketlerde pek olmuyor ve olunca da cok pahali oluyor. Ama Google'da 100 gram'i 3-4 dolar olan meyveleri(bogurtlen vs.) sinirsiz alabiliyorsunuz ornegin. Sporla ilgilenenler icin sinirsiz protein ne kadar buyuk bir nimet tahmin edebilirsiniz, elimden geldigince saglikli beslenmeye calisiyorum ben de. Ofisin hemen dibinde baristalarin oldugu bir yer var. Hemen gidip istediginiz kahveyi yaptirip ise donebiliyorsunuz. Ayni yerde yine bir cok atistirmalik, kuruyemisler, cesit cesit soguk icecekler vs alabiliyorsunuz. Internler genel olarak gormemislik yapabiliyor Ben oldukca dikkat etmeye calisiyorum.

Benim icin yaz oldukca dolu gecicek gibi. Gunde en az 8-9 saat ise ayirmam gerekiyor ozellikle ilk baslarda. Cunku ogrencek cok sey var, okulda yurudugu gibi degil isler. Sirketin kendi araclari, sistemleri, stilleri var. Hepsi hakkinda bilgi sahibi olmak gerekiyor. Biraz katki yapmaya basladiktan sonra ise mulakatlar icin pratik yapmaya baslayacagim. Umarim her sey olumlu gider.
C
7 yıl
Yabanci Birisine Turk Muzigi Tanitmak Isterseniz Hangi Sarkilari Secersiniz?
Arkadaslar merhaba,

Amerikali dj bir kiz arkadasim var, radyo programi falan yapiyor. Bizim muzikler hakkinda bilgisi yok, o yuzden guzel bir liste yapmak istiyorum Spotify uzerinden. Ne tarz oldugu onemli degil, rock, pop, sanat muzigi ne olursa ekleyecegim ancak en iyi sarkilardan secmek istiyorum. Simdilik aklimda Erkin Koray, Tarkan, Sezen Aksu, Athena, Levent Yuksel, Haluk Levent, Teoman'dan bir kac sarki var. Dikkat etmem gereken seyler sozlerden cok muzigin on planda olmasi, o yuzden sadece sozleri yuzunden sevdigim sarkilari eklemiyorum. Her turlu tavsiye cok yardimci olur.

Sagolun
C
8 yıl
Arac Sahibi Dolandirici mi Acil? (Tramer Sorgulama Suphelerim)
Herkese merhaba,

Bu tramer islerinden cok anlamiyorum ancak kafama yatmayan seyler var. Bir arac buldum fiyati muadillerine gore uygun.

-Tramerde plaka ile sorgulama yapilinca XXX plaka ile sorgulanan arac SBM kayitlarinda yoktur diyor.


Daha sonra adamdan sasi no yu ve eski plakayi istedim.

-Eski plakayla sorgulama yapilinca baska bir sasi nolu araca ait bilgiler cikiyor. Burasi normal.

-Daha sonra DETAY S Sasi No ile sorgulama yapinca bilgiler su sekilde geliyor:

Aracin marka modeli tam olarak dogru ancak rafige cikis tarihi 01/01/2008 olarak gozukuyor ve arac 2013 model.

Adam araci 1 ay once dayimdan uzerime aldim dedi ve diger bilgier soyle:

Son sahiplik suresi: 1 ay
Kaskolu Toplam Sure: 3 yil
Kaskosuz Sure: 5 yil 5 ay
Arac tur degisimi: yok
Arac Plaka II degisimi: yok
Arac plaka degisimi: yok


2013 model olan bir aracin sasi nosuyla sorgulaninca 2008 model gozukmesi normal mi yoksa tramer de bi hatadan dolayi olabilir? Yeni plakada araca ait kayitlarin cikmamasi normal mi? Plaka degismis olmasina ragmen plaka degisimi yok demesi normal mi?

Tesekkurler

Onemli NOT: Sahibinden.com ilanindaki telefonda arama yapinca bir kadin cikiyor ve arac ogluma ait diyip onun numarasini veriyor. Adamin gercek numarasi ilanda yer almiyor. Bu da beni ekstra suphelendiriyor.
C
8 yıl
Ikinci El D sinifi Dizel/Otomatik Arac tercihi?(508 alinir mi)
Arkadaslar merhaba,

65.000 tl civarina temiz orta donanim 2012 model Peugeot 508 buldum. Bu aracin eksileri nelerdir? Kronik problemleri var midir? Ya da D sinifinda daha iyi tercih var midir? Acikcasi dizel/otomatik olarak olarak bakinca d sinifinda bu fiyatlarda arac bulamiyorum. Piyasaya cok hakim olmadigim icin yanlis bir is yapmak istemiyorum arastirmadan.

Cok tesekkurler simdiden
C
8 yıl
3 Ay Icin Kiralama mi - Arac Satin Almak mi?
Herkese merhaba,

Yurt disinda yasiyorum ve 3 ay boyunca(Mayis-Agustos) Turkiye'de olacagim. Arac alirsam 40.000-50.000 arasi butcem var ve giderken de zarar etmeden satabilcek bir arac olsun istiyorum. Izmir'den ya da Ankara'dan arac alim-kiralama yapabilirim. 3 aylik donemde en uygun fiyati vercek kiralama firmasi tavsiyeniz var midir? En azindan C sinifi bir arac olmasi lazim (benzinli ya da dizel cok onemli degil). 3 aylik kiralama pahaliya geliyor ancak bir yandan parayi bankada tutunca oradan gelicek bir miktar + kasko, sigorta vs. masraflari olmayacagi icin kiralama daha mi cazip olur diye dusunuyorum. Acikcasi 3 aylik fiyat icin hic bir yeri arayip pazarlik etmedim o yuzden tam olarak ne kadar tutcagini da bilmiyorum. Bir kac aylik arac kiralamis, tecrubesi olanlar paylasabilirse cok sevinirim.

Onun disinda en hizli alim-satim icin hangi araclari tavsiye edersiniz? (Manuel-otamatik ya da benzin-dizel cok onemli degil). Onemli olan satarken pek zarar etmemek.

Cok tesekkurler.
C
9 yıl
Arac Tercihi (Mustang alindi)
Herkese merhaba,

Abd ye tasindim ve arac alma arifesindeyim. Hepimizin cok fikri olan araclar degil ancak su 2 arac arasinda bilgisi olan varsa hangisi daha iyidir, niye tercih edilmelidir gibi yorumlarinizi merak ediyorum.

Mustang
(2014 model, 20k mil)
Gorunus olarak bir tik uste, 18 inc jantlari biraz cezbediyor.
3.7 motor 305 hp, manuel kombinasyonuyla yakit tuketimi biraz daha dusuk ve cok az da olsa daha performansli.

Charger (2013 Model 35k mil)
5 kisi rahat seyahat edebilir.
Yasadigim yere cok yakin. Digerini almak icin baya bi yol gitmem gerekcek.
Otamatik vites olmasi satarken burda isimi kolaylastirir.
Ic mekan kalitesi bildigim kadariyla biraz daha iyi.
5 ileri vites sanirim eski tip. Yeni chargerlar 8 ileri vitesle geliyor.

Bu araclar hakkinda bilgisi olan paylasirsa cok sevinirim.

Mustang:http://images.craigslist.org/00M0M_blvI5p5HxU_600x450.jpg
Charger:http://images.craigslist.org/00707_ajVXTik6KQh_600x450.jpg

Not: Iki aracin fiyatlari da baya yakin. Ihtilal cikarmamak icin fiyatlarini vermiyorum.

Edit: Mustang alinda yardimlar icin cok tesekkurler. Bir iki foto ekliyorum.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
C
9 yıl
Trafikte Taciz eden Araca Ne Yapılır?
Herkese merhaba,

Bugün bir kız arkadaşım ablasıyla bize geleckekti, yolda peşlerine bir araba takılmış ve yaklaşık 15-20 dakika takip etmişler, ara sokaklarda bile rahatsız etmişler, önlerine kırmışlar vs.. Tam gelmeden önce beni aradılar, aşşağı indim. Bizimkiler durunca bu adamlar 30-40 metre geride durmuştu. Üstlerine doğru yürüdüm bir anda gaza basıp kaçtılar, peşlerinden koşup plakayı alabildim. E-devletten bakınca hak mahrumiyeti olduğu gözüküyor araçta 2012 den beri, bu ne anlama geliyor? Şimdi böyle adamlara napılır, şikayet etsen edilmez, bulsan bulunmaz. Öyle hayvanlıktır diyip geçiştircek miyiz?
C
9 yıl
Yurt Dışı Yüksek Lisans Başvuru Rehberi
NOT: Herhangi bir sorunuz olursa lutfen ozel mesaj yerine konu uzerinden sorun, boylece herkes yararlanabilir. Benzer bir cok soru mesaj yoluyla geliyor.


Herkese merhaba,

Bu sene bilgisayar mühendisliğinden mezun oldum. Uzunca bir süredir başvuru işleriyle uğraşıyorum. Burada yurt dışında yüksek lisans için gereken şeyleri detaylı bir şekilde paylaşabilceğimiz bir rehber konu yararlı olur gibi hissettim. Bu rehbere tecrübesi olanlar da katılırsa güzel ve kapsamlı bir konuya sahip olabiliriz. Konu şu an için eksik olabilir ancak zamanla eksiklerimizi giderebilceğimizi düşünüyorum. Aklıma gelenleri başlıklar halinde yazacağım.

1 İngilizce Seviyesi
Çok iyi derecede ingilizce bilmek şart. TOEFL ya da IELTS sınavları her okulda zorunlu olarak isteniyor. Yüze yakın okul incelemişimdir, istemeyen rastlamadım. Eğitim dili İngilizce olan bir okuldan mezun olunması şart mı emin değilim, ama eğer eğitim dili ingilizce değilse büyük bir dezavantaj olcağını söyleyebilirim. Bu sınavlardan birini seçceklere IELTS öneririm. Okulların istediği minumum IELTS puanını almak minumum TOEFL puanını almaktan daha kolay. TOEFL sınavı 120 üzerinden. Ve okulların istediği minumum sınırı genelde 80 ve 100 arasında değişiyor. 100 isteyen okul sayısı oldukça az diyebiliriz. Bunun yanında çok iyi bir okul 80 sınırı koyarken çok daha düşük sırada bir okul 100 isteyebiliyor. Yine de Amerika'ya başvurcaksanız ve okul minumum 80 dese bile 80'i yeterli görmeyin. En azından 90 almayı denemelisiniz.

2 Not Ortalaması
Herkesin tahmin edebilceği gibi not ortalaması en önemli kriterlerden birisi. Ancak öyle illa en az 3.50 ortalama olmasına gerek yok(M.I.T, Harvard vs. harici konusuyorum). Tabiki ortalama düştükçe kabul alınabilcek okul kalitesi düşüyor. Okulların hemen hemen tamamı son 2 yıl notlarına özellikle önem veriyor. Diyelimki şu an 2. sınıftasınız ve ortalamanız 2.50 bile değil. 3. sınıftan itibaren büyük bir çaba gösterirseniz ve son 2 yıl ortalamanız çok yüksek olursa genel ortalamanız 3 civarı bile olsa aslında oldukça iyi bir başvurunuz var demektir. O yüzden üniversitede henüz alcak çok dersiniz varsa ortalamam düşük zaten düzeltemem diye kesinlikle düşünmeyin.

3 Okulunuzun Kalitesi
Önemli bir kriter olsa da aslında kesinlikle sandığınız kadar önemli değil. Çin, Tayvan, Hindistan gibi ülkelerden adı sanı duyulmamış okullardan Avrupa ve Amerika'ya giden çok fazla öğrenci var. Tabi bunların hemen hemen hepsinin 4.0 a yakın ortalaması var. Yani ben Odtü'de okuyorum ortalamam 2.80 derseniz, aslında o Hintli çocuk kadar şansınız yok malesef (Aldığınız eğitim kalitesi çok daha yüksek olsa bile). Ayrıca bir örnek olarak forumda Çankaya Üniversitesinden mezun UCLA'ya kabul alan arkadaşın konusuna bakabilirsiniz. Çankaya Üniversitesi'ni başvuru yapcağınız bir çok okulun daha önceden bir kere bile duymadığına emin olabilirsiniz. Ancak görüyoruzki yine de Dünyanın en iyi üniversitelerinden birine kabul alma şansınız var.

4 Referanslar
Aslında okulun kalitesinin öneminin arttığı noktalardan birisi. Amerika'da en az 3 referans ve Avrupa'da genelde en az 2 referans hoca istenir. Bu hocalar sizin nasıl bir öğrenci olduğunuz hakkında yazı yazarlar. Eğer hocanız iyiyse ve sizi oldukça övecek bir yazı yazdıysa kabul alma şansınız artar. Ancak hocanız düşük seviyede okullardan mezun ise ya da size yazdığı referansta çok övmeden sadece bu öğrenciyi tavsiye ederim vs. gibi ifadeler kullanırsa o aslında pek faydalı bir referans değildir.

5 Niyet Mektubu
Oldukça önemli başvuru parçalarından biridir. O okulu niye istediğinizi, o okulun size neden uygun olduğunu, ve kendi başarılırınızı yazmak için size bir olanak sağlar bu mektup. Bu mektupta istediğiniz şeyden bahsedebilir ve kendinizi satabilirsiniz. Örneğin üniversite giriş sınavında derece yaptınız, ve iyi bir okulda burslu okuyorsunuz diyorsunuz diyelim. Bu tarz şeylerden işte bu mektupta bahsetmek gerekir, çünkü başvurcağınız okullar bunu başka türlü bilemez. Yaptığınız değişik etkinlikler, projeleriniz, araştırmalarınız, yayınlarınız, gönüllü çalışmalarınız ve daha bir çok şey bu mektupta anlatilabilir. Ya da ilk yıllarda bir sebepten dolayı düşük ortalama yaptınız ve sonradan çok iyi seviyelere geldiniz. Bunun sebepleri ve kendinizdeki değişimler bahsedilebilir.

6 GRE Sınavı
Eğer aşırı dandik bir okul değilse Amerika'da için mutlaka zorunluluktur bu sınav. Sayısal, sözel ve kompozisyon bölümleri vardır. Sözeli çok çok zordur ve İngiliz Dili Edebiyatı vs. gibi bölümlerde okumuyorsanız çok önemli değildir. Sayısalı bizim sisteme göre tahmin bile edemeyeceğiniz kolaylıktadır ve önemli bir kriterdir. Writing kısmında iyi derece almak gerçekten zordur, ancak çok çok batırmadıkca yine başvurunun tamamına göre elenmenize sebep olcak bir kriter değildir. Avrupa'da genelde istemiyor okullar ancak zorunluluk olmasa bile bazıları gre sınavını tavsiye ediyor.

7 Master mı Doktora mı?
Genelde Amerika'ya özel olarak masterla bütünleşik doktora programları var. Yani normal lisanstan mezun olunca direk doktoraya kabul alıyorsunuz ve bu program süresince ilk 2 yılda master derecesini alıp sonra doktoraya devam ediyorsunuz. Malesef Amerika'da masterlar ücretli oluyor ve burs bulmak imkansız gibi bir şey. Bu yüzden maddi durumunuz çok çok iyi değilse Amerika'da doktoraya kabul almalısınız. Böylece okula hiç bir ücret ödemezsiniz, sağlık sigortanız vs. okul tarafından yapılır, ayrıca asistanlık yapcağınız için maaş da alırsınız. Ailenizden para almadan bile hayatınızı geçindirmek mümkün olabilir bu durumda. Tabiki tahmin edebilceğiniz gibi aynı okulda doktora kabulu alabilmek master kabulu alabilmekden çok daha zor.

8 Ülkelere Göre Dil gerekliliği ve Okul Ücretleri

Amerika
Yukarıda bahsettiğim gibi master Amerika için çok masraflı olabiliyor. Örneğin UCLA master için yıllık 15.000 dolar isterken, bir de Kalifornya sakini olmadığınız için bir 15.000 dolar civarı daha ödemeniz gerekiyor. Bu da 2 yıl için 60.000 dolar yapıyor ve tabiki buna artı olarak okula ödemeniz gereken bir kaç ücret daha var. UCLA demişken pahalı bir örnek verdiğimi sanmayın. Genele göre ucuz bir okul örneği verdim aslında. Dediğim gibi hemen herkesin doktora kabulu alması şart.

Almanya
Almanya'da master programlarının %90 ından fazlasında Almanca gerekliliği vardır. Ancak yine de kendinize uygun %100 İngilizce bir program bulmak imkansız değil. Ben en iyi 6-7 okulunun 3ünde istediğim bir program bulabildim. Sistemini sevdiğimin ülkesi gerçekten hem çok güzel okulları var, hem de sadece ufak bir harç ücreti var. Örneğin Münik Teknik'te başvurcağım bir programın sadece 111 euro dönemlik harcı var.

Finlandiya
Bu ülkenin güzelliği okullarında hiç bir ücret olmaması. Bu yüzden diğer Kuzey ülkelerine tercih edilebilir. Helsinki ve Aalto en iyi okulları.

Diğer Kuzey Avrupa Ülkeleri
Malesef 2 ya da 3 yıl önce İsveç'te master programları ücretli oldu ve işin kötüsü Avrupa Birliği üyesi her ülke vatandaşı ücretsiz gidebilirken biz malesef en az yıllık 10.000-15.000 euro gibi ücret ödemek zorundayız. Danimarka ve Hollanda'da da aynı durum geçerli.

İngilitere
Bu ülkenin avantajı genelde masterı bir yılda bitirebilmek. Ama hiç bir şekilde gitmeye değmez diye düşüyorum. Sebebi ise Avrupa birliği üyesi ülke vatandaşlarının ödediğinin 3 katını ödemek zorunda olmamız. Örneğin elin Yunan'ı 10.000 pound'a masterını alabilcekken bizim 30.000 ödememiz gerekiyor ve bu da inanılmaz bir rakama denk geliyor.

Diğer Ülkeler
Yüzde yüz İngilizce program bulmak zor, o yüzden diğer ülkelere pek bakmadım.

Notlar
Not 1: Yazılıcak edilecek çok şey var, burda bilgisi olan herkes paylaşsın, eklemeye çalışırım. Ben de aklıma geldikçe daha detaylı bilgi vermeye çalışırım. Aklınıza gelenleri sormaktan çekinmeyin. Özel mesaj atmanıza gerek yok, sorular konu altında sorulursa hem herkes faydalanır hem de bilgili başka kişilerden cevap alabilirsiniz.
C
9 yıl
Hava 10 derece civarı. Kış lastiği kontrolü?(İzmir-Ankara)
Herkese merhaba,

Duruma göre ya arabayla ya da uçakla Ankara'ya gitmem lazım 1 haftalığına. Şehir içi çok önemli değil hava uygun olmazsa kesinlikle kullanmam ancak şehirler arası yolculukta gündüz vakti bir kontrol olur mu kış lastiği için? Bunu soruyorum çünkü gittiğim saatlerde güzargah üzerinde yağış yok ve en düşük hava sıcaklığı 10 derece. Yani kesinlikle güvenli bir gidiş olucak, sabah yine çıkmadan hava durumunu inceleyelip yine bir kar buz ihtimali olursa çıkmam yola.

Merak ettiğim nokta polisler gündüz güneşli sıcak havada kontrol yapıp ceza kitler mi?
C
10 yıl
Özel teklifinizi falan istemiyorum yeter yahu
2006 dan beri foruma üyeyim böyle saçmalık görmedim. Kullanıcıları kendiliğinden logout yaptırıyorsunuz, sonra her loginde saçma sapan aynı teklifler geliyor. Bir kere hayır demişim zaten neden uğraştırıyorsunuz tekrar tekrar.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.