Herkesin finansal okuryazarlık seviyesi aynı değil. Sizlerin geçtiği yollardan birileri daha geç geçiyor olabilir ya da yaşı daha genç kişiler de burada yorum yapıyor ve yardım almaya çalışıyor olabilir. Herkesin risk algısı aynı olacak diye bir şey de yok.
Madem buradaki herkes "yatırımcı" ve fonlardaki sıkıntıları hiç kafaya takmayıp uzun vadeli düşünebiliyor, hiç kimse fonlarla ilgili hiçbir endişesini dile getirmesin. Bu konuyu komple kapatalım. Nasıl olsa Google, YouTube, ChatGPT de var. Öyle değil mi?
Endişeli herkes "günlükçü", "bunlar da yatırımcı mı" denilerek susturulsun mu yani?
Sanki sizler hiç acemi küçük yatırımcı olmadınız. :)
Siz beğenmeseniz de para piyasası ve borçlanma araçları da "yatırım fonu" olarak geçiyor. Buradaki konu başlığı da "yatırım fonları" ifadesine sahip.
Para piyasası fonlarına devlet tahvili zorunluluğu geldiğinden beridir kazançlarında da dalgalanma görülmeye ve belirsizlik içermeye başladı. (Tahvillerin ek getirisinin olup olmaması, tahvillerin çeşitli gelişmeler nedeniyle hisse gibi alınıp satılması ve fiyatında dalgalanma görülmesi, BIST DIBS endeksi... )
Bugün çok sevdiğim bir arkadaşımi kaybettim, hayat boş aslında herşey boş Allah sağlık sıhhat versin, burada bugüne kadar çok olmamakla birlikte birkaç arkadaşla tartışmalarimiz oldu , haklı veya haksız olmama bakmaksizin hepsinden özür diliyorum, haklarını helal etsinle
suriyelilere vekillere bedava olan hizmetler kendi oz vatandasina bedel bicmek bir yana sosyal devlet ilkesi geregi ve issiz, geliri olmayan adamdan harac niyetine ucret almaya calismak yasal degil zaten. ama kanun yasa filan birilerine gecmedigi icin issiz adamın alakasızca aillesini gelir testine sokup bundan bile ne kopartirsak kardir diye bakiyorlar.
kendi türk vatandaşına yaptıkları muamelenin dünyada eşi benzeri yok bunların.
Bu sıralar hayatım biraz karışık, Ekonomik şeylerle ilgilenemiyorum. parayı PPF park ettik, faizlerle biraz dinleneyim, piyasa ne olacak göreyim diye. Adamlar PPF'in de içinden geçti. Ülkede para kazanmayı bırak, paranın değerini korumak için profesör olsan bile işin çok zor.
Şu an tutuklama olmaması kayyum olmayacağı anlamına gelmiyor, yargılama devam edecek sonuç olarak, içişleri bakanlığı soruşturma açtığında kayyum ataması yapılır, sonumuz hayrolsun diyeceğim ama senelerdir dedik de ne oldu diye düşünmeden edemiyorum, paramızı enflasyona yedirmeyelim diye uğraşıyoruz ama devaluasyon hepimizi çarpacak gibi görünüyor. Bu kadar potansiyeli olan bir ülke ancak bu kadar dibe sokulur, yazıklar olsun.
Malumunuz üzere, yatırım hususunda hangi para birimiyle iş gördüğümüz, neticede elde edeceğimiz meblağı epeyce etkileyebilmektedir. Şöyle ki yatırımınızı TL ile yaparsanız, döviz kurundaki artıştan doğan kazanç, vergi mevzuatımız gereği %17,5 oranında stopaja tabidir. Lakin aynı işlemi Euro ile yapmanız halinde, yalnızca fonun getirisi üzerinden stopaj ödersiniz. Kur farkı ise vergiye tabi değildir.
Bir misal arz edeyim: Diyelim ki 100.000 Euro’luk bir fon aldınız; Euro o vakit 50 TL idi. Aradan bir hafta geçti ve Euro 75 TL oldu. Fonun getirisi hiç olmasın, varsın öyle olsun. TL ile alan kişi satış yaptığında, kur farkı üzerinden %17,5 stopaj kesintisiyle eline 7.062.500 TL geçecektir. Halbuki Euro ile alım yapan zatı muhteremin eline, aynı satışta 100.000 Euro geçer. Arzu ederse bunu bozdurur, tam 7.500.000 TL olarak tahsil eder. Görüldüğü üzere, TL ile alanın elinde 7.062.500 TL, Euro ile alanın elinde ise 7.500.000 TL kalmaktadır.
Aradaki 437.500 TL fark, malumunuz, yalnızca vergi farkıdır. Bu minvalde, param kurda değer kaybetmesin diyenlerin, TL bazlı yatırımlarda mükellef olacakları stopaj yükünü göz ardı etmemesi elzemdir.
Kalem sürçtüyse affola. Hürmetlerimle.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2B6819CA8 -- 12 Temmuz 2025; 17:16:39 >
Emin olmak için eski mesajlarınıza bakayım dedim, gözlerime inanamadım. “Ben 5 günden fazla yatırım yapmam, her şeye günlük bakarım, her gün kesin kazanmak isterim, sadece garanti yatırım yaparım.” Bu bakış açısı oldukça tehlikeli ve çok büyük bir yanılgı.
“Sadece” garanti yatırım yapan, eninde sonunda garanti kaybeder. Enflasyonun olduğu günümüzdeki dünyada, hele hele Türkiye’de şu lafları söyleyebiliyorsanız yatırımda çok yeni olmanız dışında hiçbir şeyi kabul edemem. Evet, 1-2 senedir reel garanti kazancın olduğu ender dönemlerden birisini yaşıyoruz ve şu an bile portföylerini büyük oranda TL faiz, geri kalanı da %4-5 döviz faiz yapanlar yaşı çok ileri olanlar ve ellerindeki serveti kaybetmekten korkanlar. 2018 sonrasındaysa bu yöntemi uygulayan büyük bir kitle emeklilik ikramiyelerini ve servetlerini erittiler.
Bakın bundan daha büyük bir travma olamaz, hayatın boyunca çalış çalış ve birkaç sene içinde ne olduğunu anlamadan bütün paran puf olsun. Çevremde 2020 yılında emekli olup 2+1 evi rahat alabilecekken garantide kalacağım deyip şu an o parayla bakın şaka yapmıyorum şahin alamayanlar var. Eminim hayatınızın çeşitli noktalarında hepiniz bu insanları görmüşsünüzdür. Garanti yatırım diye bir şey yoktur, portföyünüzü çeşitlendirirsiniz ve risk-getiri analizi yaparsınız. Bu konuda yetkin değilseniz, faizler düşüş sürecine de girmişken hala o günlük fondan bu fona atlamak yerine bu konulara da yavaş yavaş eğilerek okuyup öğrenmek veya profesyonel destek almak en akıllıca yöntem olur. Yoksa, katiyen ne para biriktirebilirsiniz ne de servetinizi koruyabilirsiniz. Eurubond’a, yurtdışı ETF’lere, TEFAS riskli fonlara, BES’e hepsine "karşısınız." Peki neye tarafsınız? Yalnızca günü kurtarmaya. İşte asıl sorun burada.
Burada yatırımla ilgili üç beş kitap bile okumaya henüz fırsat bulamamış ve gözüne bu arkadaşın yaklaşımı hoş gelen varsa peşinen uyarayım dedim, birkaç sene sonra nasıl çarpıldığınızı siz bile anlamayacaksınız. Ağustos böceği gibi sadece günü düşünürseniz, çarpıldığınızda keşke uzun vadeli karınca olsaydım diye çok hayıflanırsınız. 6-12 ay boyunca ihtiyacınız olabilecek parayı acil likit olarak ayırırsınız ve hiç ihtiyacınız olmayan parayla da orta-uzun vadeli ve ömür boyu devam edecek şekilde dönemin şartlarına göre portföy çeşitlendirmesi yaparsınız. Bu kadar basit Finans101 bilgilerinin bile forumda hor görülmesi beni hayretlere düşürdü ve bunu yazmayı kendime görev bildim, umarım ileride pişman olmazsınız. Uzun aradan sonra ilk ve son mesajımdı, saygılar.
trump-abd kapitülasyonlarının türkiye yüzyılı karesi...
memlekette adalet ekonomi her şey can çekişsin, vatandaşın cebini rahatlatacak hiçbir politika gayret gösterme ama;
abd mallarından gelecek 150 milyon dolarlık vergiden vazgeç,
karadenizde gaz bulduk deyip 2045'e kadar abd'den doğalgaz alım anlaşması imzala,
ormanlar her sene cayır cayır yakılırken tek uçak alma, git bir çırpıda 200 boeing siparişi ver,
sonra masadan kalk hala f35'leri alama ve memlekete yüzler güle güle eli boş dön...
sanki babalarının parası gibi milletten sürekli verginin vergisiyle doldurmaya çalıştıkları hazineyi komple trump'ın önüne sermişler adeta. vaziyet şu an bunu anlatıyor.
ve böyle bir tabloda bile malumların yüzü gülerken biz de burda üç kuruşumuzu nasıl biriktiririz nasıl enflasyon altına ezilmeyiz diye şuna mı buna mı yatırım yapalım diye her gün sinir stres skıntı içinde perişan olmaya kafaya yemeye devam edelim...
Kısa süre bir yurtdışı seyahatinden sonra zımba gibi aranızdayım hal hatır soran herkese teşekkür ederim umarım sizlerde iyisinizdir. Kaldığımız yerden devam edelim. Ppf ve serbest ppf en çok getiren 3 fonun son 1 aylık getirileriyle başlayalım.
Senin yaptığın görüşlerini paylaşmak değil spekülasyon yapmak. Herkesin panikle fonlardan çıkması için uğraşman. Yukardaki soruyu soran kişinin yazdığı şeyden bile farklı anlamlar çıkarıyosun. Herkesin maksimum 2 milyon parası yok ki nkolay bonoyla uğraşsın. Öyle olsa gider Anadolubank ın renkli hesaba yatırırız. oranın getirir oranı 45.84 . Hadi bak daha karlı bir mevduat söyledim oraya yatır mevduatını. Her gün bono al sat yapmazsın hem. Ayrıca Var olan bilgiyi paylaşmak farklı bir şey, bir de üstüne farklı anlamlar yükleyip paylaşmak ayrı birşey. Her seferinde bir korku varmış gibi insanları hadi siz de çıkın ppf den der gibi yazılar paylaşıyosun. Tamam anladık sen ppf fonlarını riskli gördün çıktın.
ülkedeki kuralsızlığa da aynı hassasiyeti gösterseniz keşke. borsayı yatırımı siyasetten ayrı düşünmek bu ülkede maalesef mümkün değil. alınan siyasi kararlar gördüğünüz üzere borsayı,doları,altını her şeyi etkiliyor.
Herkesin finansal okuryazarlık seviyesi aynı değil. Sizlerin geçtiği yollardan birileri daha geç geçiyor olabilir ya da yaşı daha genç kişiler de burada yorum yapıyor ve yardım almaya çalışıyor olabilir. Herkesin risk algısı aynı olacak diye bir şey de yok.
Madem buradaki herkes "yatırımcı" ve fonlardaki sıkıntıları hiç kafaya takmayıp uzun vadeli düşünebiliyor, hiç kimse fonlarla ilgili hiçbir endişesini dile getirmesin. Bu konuyu komple kapatalım. Nasıl olsa Google, YouTube, ChatGPT de var. Öyle değil mi?
Endişeli herkes "günlükçü", "bunlar da yatırımcı mı" denilerek susturulsun mu yani?
Sanki sizler hiç acemi küçük yatırımcı olmadınız. :)
Siz beğenmeseniz de para piyasası ve borçlanma araçları da "yatırım fonu" olarak geçiyor. Buradaki konu başlığı da "yatırım fonları" ifadesine sahip.
Para piyasası fonlarına devlet tahvili zorunluluğu geldiğinden beridir kazançlarında da dalgalanma görülmeye ve belirsizlik içermeye başladı. (Tahvillerin ek getirisinin olup olmaması, tahvillerin çeşitli gelişmeler nedeniyle hisse gibi alınıp satılması ve fiyatında dalgalanma görülmesi, BIST DIBS endeksi... )
Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Ben bunu dinledikten sonra elimdekileri de satacagim. Gercekten garip ya. Hala vatan millet sakarya ile yol aliyorlar.
Bu mesaja 4 cevap geldi. Cevapları Gizle
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
kendi türk vatandaşına yaptıkları muamelenin dünyada eşi benzeri yok bunların.
Bu mesajda bahsedilenler: @hebelehubele
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
parayı PPF park ettik, faizlerle biraz dinleneyim, piyasa ne olacak göreyim diye. Adamlar PPF'in de içinden geçti.
Ülkede para kazanmayı bırak, paranın değerini korumak için profesör olsan bile işin çok zor.
Bu mesajda bahsedilenler: @ersin345
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-17205495B -- 19 Mart 2025; 16:55:31 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
19 mart tarihi itibariye toplumsal uzlaşı yok oldu
toplumun belki de yarısından fazlasını oluşturan muhalif kesimlere savaş hukuku uygulanıyor
cumhurbaşkanı adayları telef edilmekle tehdit ediliyor
seçmenler de tehdit ediliyor
can, mal ve özgürlükleri garantide değil diplomaları bile garantide değil
savaşta olanlar ne yaparlar
korkarlar canlarını mallarını korumaya çalışırlar
insanların verdiği refleks şu an bu
ve siyaset normalleşmeden de düzelmeyecek...
burada uzun uzun yazmaya gerçekten gerek yok
durum ekonomik değil tamamen siyasi
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fadeout -- 3 Mayıs 2025; 15:36:49 >
Bu mesajda bahsedilenler: @sefer33
Bir misal arz edeyim:
Diyelim ki 100.000 Euro’luk bir fon aldınız; Euro o vakit 50 TL idi. Aradan bir hafta geçti ve Euro 75 TL oldu. Fonun getirisi hiç olmasın, varsın öyle olsun. TL ile alan kişi satış yaptığında, kur farkı üzerinden %17,5 stopaj kesintisiyle eline 7.062.500 TL geçecektir.
Halbuki Euro ile alım yapan zatı muhteremin eline, aynı satışta 100.000 Euro geçer. Arzu ederse bunu bozdurur, tam 7.500.000 TL olarak tahsil eder. Görüldüğü üzere, TL ile alanın elinde 7.062.500 TL, Euro ile alanın elinde ise 7.500.000 TL kalmaktadır.
Aradaki 437.500 TL fark, malumunuz, yalnızca vergi farkıdır. Bu minvalde, param kurda değer kaybetmesin diyenlerin, TL bazlı yatırımlarda mükellef olacakları stopaj yükünü göz ardı etmemesi elzemdir.
Kalem sürçtüyse affola.
Hürmetlerimle.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2B6819CA8 -- 12 Temmuz 2025; 17:16:39 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
“Sadece” garanti yatırım yapan, eninde sonunda garanti kaybeder. Enflasyonun olduğu günümüzdeki dünyada, hele hele Türkiye’de şu lafları söyleyebiliyorsanız yatırımda çok yeni olmanız dışında hiçbir şeyi kabul edemem. Evet, 1-2 senedir reel garanti kazancın olduğu ender dönemlerden birisini yaşıyoruz ve şu an bile portföylerini büyük oranda TL faiz, geri kalanı da %4-5 döviz faiz yapanlar yaşı çok ileri olanlar ve ellerindeki serveti kaybetmekten korkanlar. 2018 sonrasındaysa bu yöntemi uygulayan büyük bir kitle emeklilik ikramiyelerini ve servetlerini erittiler.
Bakın bundan daha büyük bir travma olamaz, hayatın boyunca çalış çalış ve birkaç sene içinde ne olduğunu anlamadan bütün paran puf olsun. Çevremde 2020 yılında emekli olup 2+1 evi rahat alabilecekken garantide kalacağım deyip şu an o parayla bakın şaka yapmıyorum şahin alamayanlar var. Eminim hayatınızın çeşitli noktalarında hepiniz bu insanları görmüşsünüzdür. Garanti yatırım diye bir şey yoktur, portföyünüzü çeşitlendirirsiniz ve risk-getiri analizi yaparsınız. Bu konuda yetkin değilseniz, faizler düşüş sürecine de girmişken hala o günlük fondan bu fona atlamak yerine bu konulara da yavaş yavaş eğilerek okuyup öğrenmek veya profesyonel destek almak en akıllıca yöntem olur. Yoksa, katiyen ne para biriktirebilirsiniz ne de servetinizi koruyabilirsiniz. Eurubond’a, yurtdışı ETF’lere, TEFAS riskli fonlara, BES’e hepsine "karşısınız." Peki neye tarafsınız? Yalnızca günü kurtarmaya. İşte asıl sorun burada.
Burada yatırımla ilgili üç beş kitap bile okumaya henüz fırsat bulamamış ve gözüne bu arkadaşın yaklaşımı hoş gelen varsa peşinen uyarayım dedim, birkaç sene sonra nasıl çarpıldığınızı siz bile anlamayacaksınız. Ağustos böceği gibi sadece günü düşünürseniz, çarpıldığınızda keşke uzun vadeli karınca olsaydım diye çok hayıflanırsınız. 6-12 ay boyunca ihtiyacınız olabilecek parayı acil likit olarak ayırırsınız ve hiç ihtiyacınız olmayan parayla da orta-uzun vadeli ve ömür boyu devam edecek şekilde dönemin şartlarına göre portföy çeşitlendirmesi yaparsınız. Bu kadar basit Finans101 bilgilerinin bile forumda hor görülmesi beni hayretlere düşürdü ve bunu yazmayı kendime görev bildim, umarım ileride pişman olmazsınız. Uzun aradan sonra ilk ve son mesajımdı, saygılar.
Bu mesajda bahsedilenler: @kordsa
memlekette adalet ekonomi her şey can çekişsin, vatandaşın cebini rahatlatacak hiçbir politika gayret gösterme ama;
abd mallarından gelecek 150 milyon dolarlık vergiden vazgeç,
karadenizde gaz bulduk deyip 2045'e kadar abd'den doğalgaz alım anlaşması imzala,
ormanlar her sene cayır cayır yakılırken tek uçak alma, git bir çırpıda 200 boeing siparişi ver,
sonra masadan kalk hala f35'leri alama ve memlekete yüzler güle güle eli boş dön...
sanki babalarının parası gibi milletten sürekli verginin vergisiyle doldurmaya çalıştıkları hazineyi komple trump'ın önüne sermişler adeta. vaziyet şu an bunu anlatıyor.
ve böyle bir tabloda bile malumların yüzü gülerken biz de burda üç kuruşumuzu nasıl biriktiririz nasıl enflasyon altına ezilmeyiz diye şuna mı buna mı yatırım yapalım diye her gün sinir stres skıntı içinde perişan olmaya kafaya yemeye devam edelim...
Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
Bu mesajda bahsedilenler: @ry4n
=== PSE ===
Fiyat | Artış (%)
------------------------
1,246566 |
1,248029 | %0,1173
1,249547 | %0,1217
1,251076 | %0,1224
1,252600 | %0,1221
1,257068 | %0,3567
1,258548 | %0,1176
1,260060 | %0,1201
1,261576 | %0,1202
1,263079 | %0,1187
1,267694 | %0,3656
1,269294 | %0,1262
1,270920 | %0,1280
1,272590 | %0,1315
1,274271 | %0,1323
1,279312 | %0,3951
1,280901 | %0,1242
1,284241 | %0,2603
1,285915 | %0,1303
1,291020 | %0,3969
1,292690 | %0,1293
1,294392 | %0,1318
=== PRY ===
Fiyat | Artış (%)
------------------------
2,102502 |
2,105295 | %0,1328
2,108004 | %0,1287
2,110682 | %0,1269
2,113361 | %0,1271
2,121293 | %0,3752
2,124106 | %0,1328
2,126819 | %0,1277
2,129438 | %0,1232
2,132056 | %0,1228
2,140176 | %0,3810
2,142971 | %0,1304
2,145866 | %0,1350
2,148673 | %0,1309
2,151544 | %0,1338
2,160094 | %0,3968
2,162908 | %0,1303
2,168340 | %0,2512
2,171141 | %0,1293
2,179399 | %0,3805
2,182357 | %0,1355
2,185182 | %0,1294
=== TP2 ===
Fiyat | Artış (%)
------------------------
1,435415 |
1,437273 | %0,1295
1,439028 | %0,1222
1,441126 | %0,1458
1,442924 | %0,1247
1,448633 | %0,3953
1,450439 | %0,1246
1,452289 | %0,1273
1,454073 | %0,1228
1,455891 | %0,1250
1,461270 | %0,3696
1,463091 | %0,1247
1,464921 | %0,1251
1,466688 | %0,1204
1,468492 | %0,1228
1,474186 | %0,3880
1,476057 | %0,1271
1,479811 | %0,2542
1,481801 | %0,1344
1,487529 | %0,3867
1,489362 | %0,1231
1,491539 | %0,1462
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > Bu mesaja 2 cevap geldi. Cevapları Gizle
Yukardaki soruyu soran kişinin yazdığı şeyden bile farklı anlamlar çıkarıyosun. Herkesin maksimum 2 milyon parası yok ki nkolay bonoyla uğraşsın. Öyle olsa gider Anadolubank ın renkli hesaba yatırırız. oranın getirir oranı 45.84 . Hadi bak daha karlı bir mevduat söyledim oraya yatır mevduatını. Her gün bono al sat yapmazsın hem.
Ayrıca Var olan bilgiyi paylaşmak farklı bir şey, bir de üstüne farklı anlamlar yükleyip paylaşmak ayrı birşey. Her seferinde bir korku varmış gibi insanları hadi siz de çıkın ppf den der gibi yazılar paylaşıyosun. Tamam anladık sen ppf fonlarını riskli gördün çıktın.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle
Bu mesajda bahsedilenler: @kordsa
MT2 +%0.4123
TLY +%1.3022
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vnkptf -- 17 Ocak 2026; 0:6:45 >
burası Norveç değil
Bu mesaja 2 cevap geldi. Cevapları Gizle
Bu mesajda bahsedilenler: @Nat Alianovna