Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
48
Cevap
2319
Tıklama
9
Öne Çıkarma
Cevap: Türkiyede Satılacak Olan Kutulu Ve Dijital Oyunlar İçin Türkçe Altyazı Zorunluluğu Bilgi Paylaşımı (3. sayfa)
D
9 yıl
Binbaşı

Eziklemek değil olan biten maalesef bu. Evet altyazi maaliyeti yapimci firmaya zaten etki etmez. Gta 5 ilk çıktığı gün 1 milyar $ kâr yaptı. Türkçeye çevirme masrafı 10.000 $ tutsa adamların 1 günlük kârının %0.001 yapar buda şaka gibi bir oran. 100 bin tl ye oranlarsak 1 tl ediyor bu masraf. Yani daha çok dediğim gibi bu ülke hak etti,etmedi mantığıyla dil ekliyorlar. Spotcularda Gta 5 sorunu tamamen aral yüzündendi aral izin vermedi çünkü Gta 5 in kaymağını 250 tl den yemeleri gerekiyordu. Tıpkı Gta 5 çıktığı dönem ps3 oyunları 150-180 tl den satilmasina rağmen Gta 5 i 240 tl den satışa çıkardılar. Düşündüğünüz gibi bir satış yok ülkemizde. İşin içine milyonlar milyarlar girince % lik hesap üzerinden yaparsanız hesaplamaları daha anlaşılır olur. Yani 10 bin satmış çok satmış gibi gözüküyor olabilir ama aslında inanilmaz az,yukaridada orneklendirdigim gibi.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Cell_master
Y
9 yıl
Yarbay

Almanyadaki Türk sayısı bile oyuna türkçe altyazı koymaları için yeterli aslında, bu işin üstüne gitmeliyiz.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

İ
9 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: OsuranİskenderAyran

O 600 bin tüm dünyada ki beğenme sayısı,ne adamlar var ya Türkiye de 600 bin satabilecegi ihtimaline bile inaniyorlar. Gta 5 ps4 sürümü Türkiye'de 7000 tane anca satmistir.

Ayrıca hani nato kafa nato mermer derler ya,bu forumda kimin kimi ne zamab ikna ettiği görülmüş ne kadar yaz ne kadar ciz kimse bir başkasının görüşüne ikna olmaz. Bende Türkçe olmasını isterim tabii fakat daha önce başka konuya yazmıştım buraya da kopyaliyorum:

Dünya çapında yanlış hatırlamıyorsam 50 milyonlara dayanmış bir oyundan bahsediyoruz. Oyun muhabbetindede bsc de konuşuldu bu satış rakamları gerçekten cok düşük. İlkokul lu falan mısınız anlamıyorum 10.000 gibi rakamlar çok mu büyük geliyor? G
Çok satmış mış Türkiye'de. 50.000 satış ya vardır ya yoktur, 50 milyonun %0.1 i eder. Anlayacağınız dilden yazayım haftalık 50 tl alan ogrenciyseniz %0.1 i 5 kuruş yapar. 50 kuruş bile değil 5 kuruş. 900 tl asgari ücretle çalışan biriyseniz 90 kuruş yapar hadi iyi yine 1 tl ye yakın bir zam :D

10.000 tl ye çalışan biriyseniz 10 tl yapar. 3 durumdada 5 kuruş,1 tl,10 tl fazla para almak ne kadar şeyinizde olur onuda bir düşünün.

Tabii Türkiye'de 600 bin satılmasına ihtimal veren adamdan bunu anlamasını beklememek lazım,Türkiye'de 600 bin ps4 yok.

Yine ayrıca Finlandiya kıyaslanmış 5 milyon nüfusu varmış nasıl bizden cok satarmış. 5 milyon nüfuslu ülkeyle 78 milyon nüfuslu ülke oyun satışlarında kafa kafaya gidiyorsa bizim onlardan fazla satmamiz bir sey ifade etmiyor. Adamlar bir yandanda ödül gözüyle bakıyorlar bu oyunlara dil eklerken. 1.60 lik adama niye smaç basamiyorsun diye yargilamazsin degil mi,adamların nüfusu 5 milyon diye ömür boyu kendi dillerinde oyun oynayamayacaklar mi demek oluyor bu? Kendi nüfuslarına oranla satışlarına bakıyorlar.

Ben TR psn'nin kendi başına bir satış mağazası olduğunu zannediyordum ancak tüm psn'ler (us,hk) hepsi ortakmış bunuda senden öğrendim teşekkür ederim . 600 bin rakamına zaten bende inanarark söylemiyorum ancak tüm dünyanın vermiş olduğu beğeni sayısı olduğunu bilmiyordum ondan böyle saçma bir şey yazmışım .



J
9 yıl
Yüzbaşı

Türkçe dil desteği sağlamak firmalar için maddi yükümlülük anlamına geliyor. Bunun zorunluluk olması ülkeye gelen oyunları sayısını kısıtlar.

İnternet kampanyaları ile talep edilebilir.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

G
9 yıl
Yarbay

Zorunluluk saçma olur.



Y
9 yıl
Binbaşı

Firmaları buna zorunlu bırakarak değil de teşvik ederek yapılabilir. Türkçe dublajlı oyunlarda vergiyi en aza indirirsin, altyazı desteklilerde biraz daha yükseltirsin, türkçe desteği olmayanlarda vergiyi olduğu gibi bırakırsın. Oyunun daha çok satılmasını isteyen firma da türkçe için çaba göstermeye başlar. Bunu ben düşünebiliyorsam kültür ve turizm bakanlığı veya gümrük ve ticaret bakanlığı da düşünebilir. Bu vergi teşviği ile devletin kasasına giren verginin azalacağını hiç sanmıyorum. Azalsa bile türkçe olimpiyatları gibi organizasyonlara harcanan paranın yanında lafı bile olmaz. Buyrun hadi. Bu da dilimizin kullanılmasına bir teşvik.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
9 yıl
Yüzbaşı

Türkiyede oyunlara özel vergi yok.Sadece kdv var.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ygrkmklnc
Y
9 yıl
Binbaşı

Oyun vergisi diye bir şey olmadığını biliyorum. Gümrük vergisi ve kdv'den bahsediyorum.




Bu mesajda bahsedilenler: @lionwrezZ
:
9 yıl
Yarbay

Mesela fransızca dublaj veya altyazı için kendi bünyesinde olmasa bile anlaşmak isteyeceği çok sayıda oyun seslendirme altyazı çeviri stüdyosu vardır kurumsal tarafta.

Fakat Türkiye'de kurumsallaşmış kaç tane çeviri dublaj stüdyosu var oyun sektöründe faaliyet gösteren ? (Film yapım stüdyolarını kastetmiyorum, gerçek manada işi oyun olan stüdyolar )

Devlet bir şekilde şart koştu diyelim.Peki 23 studios ile mi anlaşmak zorunda ? Ya anlaşamazsa

Türkiye adına en kolayı bana kalırsa şu olur: altyazıya olan erişim kilidini kaldır yapmak isteyen profesyoneller yapsın.Bunu da oyun firması istemez.

İşin ucu yine o malum oyun satış muhabbetine dayanıyor. Kilit cümle : kaç tane satıyor ?

; )



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.