Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir
213
Cevap
4733
Tıklama
25
Öne Çıkarma
Cevap: Türkiye, 40 adet F-16 alırken Yunanistan ise 40 adet F-35 aldı: İşte tüm merak edilenler (2. sayfa)
S
4 ay
Yarbay

Bir kere sen pazarlığı yaparken madem Finlandiya yı İsveç i nato ya alacaksın pazarlığı neden f35 yerine f16 üzerinden yapıyorsun? Zaten adamlara 2.5 milyar dolar vermişsin f35 lerin hazır. (sözleşme belli)
Finlandiya yı neden hemen nato ya soktun ne alaka? Böyle pazarlık yapılır mı? Büyük devlet böyle mi pazarlık yapar? Ne halt edicez şimdi? Sen natonun 2 numaralı ordususun civata mısın? Zurna mısın?
F35 leri alana kadar sokma kardeşim ne kaybedersin? Yunanistan da s300 var ne oldu? Bazı tipler diyor ki s300 ile s400 farklı. He anam farklı biri bmw 530 biri bmw 730.
Akdeniz gazı ne oldu? Orda da devreden çıktık öyle görünüyor. Böyle diplomasi pazarlık olur mu? Kimsenin yurt dışında bizi salladığı falan yok durum öyle görünüyor malesef.
Kızıl elmayi Kaan ı falan Türkiye yapamaz keşke yapsa. Keşke yapsa da kafamız rahat olsa. dünyanın gerçekleri var. çin ekonomisi anca yeni yapabildi o devasa imkanları ile. Ruslar su57 yi envantere sokamadı düzgün, o kadar sukhoi mig yapmış adamlar, F35 dediğin uçak gece yattın sabah kalktın olmadı arkasında yılların birikimi var. Bu uçaklar kaporta yap iki teker koy boyayı at işler değil yazılımı var radarı var en önemlisi motoru var, uydu haberleşmesi var, var oğlu var. nasıl yapacaksın sen 5.nesil uçak?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Venerable
S
4 ay
Yüzbaşı

Yorumlara göz gezdirdiğimde, 3-5 YouTube yayını, birkaç tweet ve haber okuyan, eli oklavalı herbokologları dinleyen herkesin uzman görüşe sahip olduğunu görüyorum.
Sanıyorum, buradaki kimse Arda Mevlütoğlu, Kadir Doğan, Fatih Mehmet Küçük, Feridun Taştan, Kozan Selçuk Erkan, Cem Doğut, Levent Özgül, Hakan Kılıç ve diğer savunma sanayi uzmanlarından ve savunma sanayi başkanlığından daha bilgili ve derin analiz yapabilme yetisine sahip değil. Burada eleştiri/güzelleme yapmadan önce onları dinleyin, okuyun derim, tavsiyemdir. 25 Yıldan fazladır savunma sanayisini yakından takip ederim ama cehaletimi gidermek için 2 gündür okumadığım, dinlemediğim makale/yorum kalmadı neredeyse.

Gerçek şu ki; ABD’nin güttüğü iddia edilen Yunan-Türk dengesi, Yunan lehine bozulmak bir yana, kalmamıştır, denge olayı bitmiştir.

Bu alım, ülkemizin en büyük silah alımlarının biridir zira mevcut durum ve yaptırım tehlikesiyle hava kuvvetlerinin yedek parça ve mühimmat depoları, uzun süre yetecek şekilde dolacaktır. Yerli mühimmatlar, şu an sadece blok 30 F-16’larda kullanılabildiğinden diğer blok uçaklar için fazlaca mühimmat alındı.

F-35 neredeyse mükemmel bir uçaktır, kimse Eurofighter, F-16, Kızılelmayla ya da mevcut hava savunma sistemlerinizle bu uçakları alt edebileceğimiz cehaletine düşmesin. Asıl sorun, F-35’lerin yeteneklerinden ziyade, Yunanistan’ın, abisi ABD’ye, üslerine ve bu uçaklara güvenip gaza gelerek karasularını 12 Mile çıkarmasının yakın olmasıdır. Problem budur.

Halen F-35’leri S400 için alamadığımızı sananlar, Hindistan’daki S400 varlığına rağmen Caatsa yaptırımı dışında tutularak F-35 satış gayretlerini irdelesinler. F-35’lere sahip olmamız hiç istenilmedi ve temmuz 2020 tarihinde Pentagon adına rapor hazırlanarak kongreye sunuldu. Aleyhimizdeki lobi faaliyetlerini saymıyorum bile. F-35 zaten alamayacaktık ama üreticisi olacaktık, S400 bahanesi oldu, üretici olmaktan da çıkarıldık. Olayı örtbas için F-35’ler aleyhine bunca yayın yapıldı, yerseniz…

Esas hata, S400 alımı değil, alımın zamanlamasıdır. Üretilen ve halen resmen bize ait olan 6 adet F-35’in 4 tanesi ABD’de kalıp pilotlarımızın eğitimi için kullanılacak, diğer 2 uçak ve sonradan üretilenler ülkemize gelecekti. En azından bu 2 uçak veya daha fazlası geldikten sonra S400 restleşmesi yapılabilir, ve şu an program dışında tutulsak dahi mevcut F-35’lerden çok şey öğrenilebilirdi. Dış politikada sadece gururla değil mantık ve sabırla da hareket etmek gerekir, ki sonucunu şu an devlet ve millet olarak görüyoruz.

S400, soba borusuna benzeyebilir ama dost Rus uçaklarını bile vuracak kadar (!) hedefini şaşırmayan bir sistemdir, Yunan ve diğer ülkeler (F-35 ve diğer stealth uçaklar haricinde) için de halen ciddi bir tehdittir. Alımı değil, alımın zamanlaması büyük hatadır.

Neticede, uzun süre yetecek şekilde F-16 parça ve mühimmatları alındı. Kaan gelinceye kadar ara uçak problemi -tam olmasa da- çözüldü denilebilir. Fakat Kaan’ın halen motor problemi olması, uzun süre envantere giremeyeceği durumu ve komşunun süregelen şımarık, tehditkar davranışları ile F-35’leri bir araya geldiğinde ortada bayram edilecek bir durum göremiyorum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi seckinar -- 29 Ocak 2024; 13:16:24 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

T
4 ay
Yarbay

Tüm avrupanın güdümlü mühimmatları ukrayna savaşının ilk aylarında tükendi. Yani savaş çıksa günler içerisinde bu akıllı mühimmatlarımız tükenir. Sonrasında coninin eline bakıcaz, keyfi isterse milyarlarca dolar para karşılığında bize mühimmat satacak. Bu yüzden KAAN projesi önemli, on milyarlarca doları KAAN projesine gökdoğan ve bozdoğan füzelerine harcasaydık, amerikanın 50 yıl önce tasarladığı F16dan da, ithalat versiyonu, bir savaş çıktığında çalışıp çalışmayacağını bilmediğimiz aim120den de daha iyisini yapabileceğimize inancım tam.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
İ
4 ay
Yüzbaşı

Haber iyi hoş. Burası mynet sitesi mi. Donanım haber kendi alanı teknoloji hariç her haberi yapıyor.

Haber içeriğine girmeye gerek yok zaten herkes 40 F-16 ile dünyayı dize getirebileceğimizi biliyor. F-35 polislerin kullandığı tabanca kadar etkisi yok bomboş bir uçak.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
A
4 ay
Teğmen

sen bağdat caddesinden sizin canlı yerli motorlardan ayarlarsın 2 tane.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmetkaraci -- 28 Ocak 2024; 00:21:47 >



Bu mesajda bahsedilenler: @baybay17
A
4 ay
Binbaşı

Aldık sonunda 30 yıllık çöpleri 😄



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
4 ay
Teğmen

Biz nasıl NATO üyesiyiz?
Biz madem Finlandiya ve İsveç'e neden onay verdik? Ne biçim olduk ya.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
4 ay
Yüzbaşı

DH'in, "Windows görev çubuğunun ikonunun rengi değişti" gibi haberlerinin dışında haber yapması sevindirici.

Ayrıca, jet uçakları da "donanım" sayılır.





Bu mesajda bahsedilenler: @idrisezman
A
4 ay
Teğmen

dimi eko o karda kışta kar açma araçlarıyla balıkçıda bunların yanına gittiğine göre. oturmu demişler ona orada?





Bu mesajda bahsedilenler: @jubeii
T
4 ay
Yüzbaşı

Güzel ve ayrıntılı haber içeriği için tebrik ederiz. Elinize emeğinize sağlık.




B
4 ay
Binbaşı

Doğru demişsiniz. Youtube da hava kuvvetlerinden biri f16larla ilgili dayatma olsaydı Türkiye cumhuriyeti bunu kabul edip almaz demişti. Belki de dayatılmadan dolayı f35leri biz almadık. Misal, Akdeniz de uçurma Suriye hava sahasına sokma gibi dayatmalardan dolayı kabul etmemiş olabiliriz ki bu mantıkla da almanın manası yok.

Ayrıca yunanistan bir alsın bakalım uçursun. Aldıkları gibi uçurabileceklerini sanmıyorum. Bu sürede zaten bizim envanterimizde bulunan en eski 50+ bloklarımızda blok70 e çevirme zamanımız oluyor. Belki KAAN'ı bu sürede geliştirip uçurabiliriz.

Bunlar hep zaman isteyen şeyler


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Nevfel
S
4 ay
Yüzbaşı

Aga problem değil, F35'i vermemeleri ya da F16'yı bile vermeseler bir şekilde ülke kalkınmaya çalışır, yoluna devam eder, sıkıntı; fırıldak insan/medya yapısı, şu an f35'ler ülkemize teslim edilmiş olsaydı, manşetler ve TV programlarında İstanbul'u fethetmişiz gibi övüp övüp kafamızı severlerdi!, ha o olmadı yerine F16 aldık, şimdi bu dönek tayfa zati f35 zaten çok yakıyor, acayip masraflı, sanayiden çıkamazdık :) vs. diye kötülemeye başlayacaklar. F35 olmadı yerine F16 uçuracağız -her ne kadar muadili olmasa da- sıkıntı değil de bu dönek tayfayı ne yapacağız. Kısaca aptal dostun olacağına akıllı düşmanın olsun!




İ
4 ay
Yüzbaşı

Bazen çingene karakterli insanlara işin doğrusunu, tehlikesini, riskini anlatmak yerine deveye hendek atlatmayı tercih ederim. Ekonominin kitabını yazan reis askeri dehasıyla bunu da düşünmüştür. Ekonomiyi gördük bunun da sonucunu ülkece görürüz.

Konya sanayi sitesindeki ustalara sor yakıt, sigorta, kasko, yedek parça olarak F-35 bomboş diyecektir. Al 40 tane F-16 dünyayı dize getir. İlk uçuşunu 1974 yılında yapmış olabilir hiç önemli değil.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Zorkof
B
4 ay
Yüzbaşı

TEİ'nin başındaki abi 13 yıldır görevde.

1 tane PD 170 (2.1lt piston motorlu) testte uçuyor. Başka da uçan birşeyi YOK

Söyledi diyorsunuz evet hep söylüyor da "aynası iştir kişinin lafa bakılmaz" Fuarlarda maketler görüyoruz sadece hiçbir icraat yok.




Bu mesajda bahsedilenler: @Nevfel
S
4 ay
Yüzbaşı

Buraya biraz teknik bilgi koyalım da akgezenler atar tutarken dikkatli konuşsun...


< Resime gitmek için tıklayın >


f35'lerde sekiz milyon satır bilgisayar kodu var.



bu ne anlama geliyor derseniz... kendisine yönelik tehditleri tanımlarken, f16'lara göre neredeyse yüz kat fazla parametre kullanabiliyor.



f16'nın radar kesit alanı dört metrekareyken, f35'in radar kesit alanı 0.005 metrekare...



biz fanilerin karmaşık teknik konuları daha kolay kavraması için şu örneği veriyorlar, güvercinin radar kesit alanı bile 0.01 metrekare...



yani, f35 radarda güvercinden bile az görünüyor!



f16 brandasız kamyonet gibi, ne taşıdığını görüyorsun, f35'in silah yükü ise, dışardan görünmüyor, gövdesinin içinde saklı duruyor. bu yekpare tasarımı, radar izini azaltıyor.



f35'in varsa, ege denizi'nde habire yaptığımız gibi “it dalaşı” yapmana gerek kalmıyor.



çünkü, f16'lar f35'i anca 32 kilometre mesafede tespit edebiliyor, f35 ise f16'yı tee 180 kilometre mesafedeyken algılıyor.



sen onu görmüyorsun, o seni çoktaaan görüyor.



hedefe yaklaşmıyor, hedefi de kendisine yaklaştırmıyor.



f35'in sensorları, uçağın adeta bir küre gibi koruma kalkanının tam ortasında uçmasını sağlıyor, kendisine yönelen füzeleri/uçakları o kadar erken farkediyor ki, f35'e yaklaşabilmek imkansız oluyor.



işte bu yüzden, f16'yla f35'i anca havacılık fuarında yerde park halinde dururken yan yana görebilirsin, havadayken imkansız.



f35 bu teknolojik üstünlüğüyle “bilekli pilot” dönemini sona erdiriyor. dünyanın en iyi savaş pilotlarına sahip olmamız, f35'e sahip olan ülkelere karşı anlam ifade etmiyor.



f35 havadayken “karargah” görevi üstlenebiliyor.



kendi ülkesinin fırlattığı balistik veya seyir füzesinin kontrolünü havadayken devralabiliyor, bu füzeleri istediği gibi yönlendirebiliyor.



kendisinin tespit ettiği hedefi, kendi ülkesinin savaş gemisinin ekranına aktarıp, gemiden atış gerçekleştirebiliyor.



insansız hava aracı sürülerine çobanlık yapabiliyor, üçlü kol halinde havalanan iha'ları devralıyor, istediği gibi yönlendirebiliyor, hedefini iha'larla uğraştırırken, kendisi başka hedefe yönelebiliyor.



f35 çok daha fazla yakıt alabiliyor, bu sayede, f16'ya göre üç misli büyüklüğünde harekat yarıçapına sahip oluyor.

(alintidir)

Radar cross section (kısaca radarda görünmesi işi), adamlar yapmış abi... Şimdilik F22 raptor uçağın tek rakibi böcek gibi görünüyor :) F35 ile F16'yı ise kıyaslamaya gerek yok, ulan halen it dalaşı düşünen varsa, neyse...!


< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serdarcenk -- 29 Ocak 2024; 19:56:13 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
4 ay
Yüzbaşı

Büyük kazık yedik. Türkcesi bu. Meydanlarda hava atar simdi ucak aldık diye.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

G
4 ay
Binbaşı

F35 Meselesindeki esas meseleyi göremedim S 400 nerde garajda :)
Ne F35 alabildin almayı bırak ortaklıktan atıldın Ne S400 ü kullana biliyorsun
eee kime ne oluyor. Dış politika her şeyde aynı eldeki avuçdaki gider üstüne bide.....
Gençler bu sağcılardan ve siyasal islamcılardan korkun o kadar daha fazla yazarsam banlanırım.




O
4 ay
Binbaşı

"mülteci ayagına kim bilir kaç milyon abd askeri geldi"
amma da sallamışsın. ABD askeri zaten üsslerde fazlasıyla var.

Suriye'de terör hiç eksik olmadı baba Enver Esad'tan beri.
İyi de biz niye girdik "haftaya Emevi camiinde cuma namazı kılacağız" elin ülkesine ?



Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @encuni
D
4 ay
Çavuş

Sen hala bu Kaan masalına inanıyormusun yok öyle birşey reklamdan ibaret



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Surface Area
İ
4 ay
Yüzbaşı

Sadece 40 adet sıfır uçak değil 79 adet uçağı blok 70 seviyesine çıkaracak ekipmanları da alıyor. Herşey yolunda giderse 40 tanesi sıfır olmak üzere 119 adet blok 70 F-16 sahibi olacağız. Bir dünya da füze, ekipman, silah, yedek motor talebi olmuş hava kuvvetlerinin. Ne kadar eksiği varsa fırsat bu fırsat diye listeye yazmış. Büyük bir savaş hazırlığı için hava kuvvetlerinin tam donatılması hazırlığı gibi geldi. 20 yıl parça alamaz belki o endişeyle hava kuvvetlerinin ne kadar eksiği varsa yazmış listeye. Liste çok uzun ve pahalı şeylerden oluşuyor o yüzden fiyat bu kadar kallavi. Maksimum 23 milyar tahmin ediliyor yani en kötü senaryo bu fiyat. İndirimler iskontolar olur fiyat aşağıya revize edilir farklı bir sıkıntı çıkmazsa. Kurban pazarlığı gibi öküz alırız o parayla diyen adile Naşit el atar duruma :)) Yunanistan'ın da çok masrafı çıkacak ilerleyen dönemde şimdiki fiyat yanıltmamalı. 40 adet F-35 almakla bitmiyor iş bir dünya yan malzeme, ekipman, füze vs de alacak. 8.6 milyar dolar artar. Her şeye rağmen ülke stratejimiz BERBAT.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi idrisezman -- 30 Ocak 2024; 12:32:9 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ti7800