Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
97
Cevap
11219
Tıklama
5
Öne Çıkarma
Tek rail mi, çoklu rail mi tartışmasına son(çeviriler eklenecek)
H
14 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Forumu takip edenler bilir. Uzun zamandır bu konu her tartışıldığında elimden geldiğince tek rail sisteminin ne kadar sakat olduğunu, tek railin sanki bir yenilik yapmış gibi bazı uyanık üreticilerin ürünlerini ön plana çıkarma çabasından ibaret olduğunu anlatmaya çalıştım. Tek rail PSU ların daha güvenilir, daha kaliteli, daha güçlü vs. vs. olduğu iddia edildi, hiç alakası yok. Tek rail için anlatılanlar şehir efsanesinden ibaret. Tek rail sistemi boşu boşuna güvenliği elden bırakıp risk almaktan başka bir şey değil.

Az buçuk ingilizce bilen arkadaşlar aşağıdaki linkte tek rail mitlerinin gayet bilimsel açıklamalar ve deneylerle nasıl yerle bir edildiğini görecekler.

http://www.antec.com/Believe_it/PSU/index.php



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Efsane 1: Sadece tek kanallı Güç kaynakları Üst Düzey ekran kartlarını kaldırır:

Bazı forumlar ve forum kullanıcıları ve hatta bazı büyük üreticiler +12 V tek kanallı güç kaynaklarının satışı ve kullanıcıları korkutmak için ekran kartlarıyla çok daha iyi çalıştığı dedikodusunu yaymaktadır. Bu kesinlikle tamamen anlamsızdır. Bu yargıya daha iyi varabilmek için, çeşitli senaryolar üstünde çalışalım ve güç kaynağının ekran kartına nasıl dağılım yaptığını görelim. Bugün piyasada bir çok değişik ekran kartı bulunmakta. Kullandıkları çiplerin farklarına göre istedikleri güç oranları da doğal olarak değişmekte. TDD (Thermal design power) Ekran kartının harcadığı toplam güç anlamına gelmektedir. Ekran kartları, özellikle güncel ekran kartları güç kaynağına pci-express kablosu ile bağlanmaktadır. Ekran kartınn isteyebileceği pci express bağlantı sayısı ciddi değişiklikler gösterebilir. Bazı kartlar tek 6 pin pci express konnektörü isteyebilir, bazıları iki, bazıları bir 6 pin ve bir 8 pin isteyebilir.Genel olarak diyebiliriz ki ekran kartı daha komplike ve üst düzey oldukça, ekran kartına gereken güç de o kadar artar.Bugün hemen hemen tüm üst düzey ekran kartları 1 adet 6 pin ve 1 adet 8 pin pci express kablosuyla gelmektedir. Not: Bir çok kişinin bilmediği bir husus vardır. Anakart üzerindeki pci express yoluyla da güç iletimi yapılır. Bu slotda, 24 Pin güç kaynağı konnektöründen beslenir.

Tüm konnektörler ve slotlar için maksimum güç dağılımı (ekran kartına giden) aşağıdaki tablodaki gibidir:


Pci-e slotu (24 pin anakart güç konnektörü üzerinden) 75 Watta kadar, (6.25A)x2 SLI ile X3 Triple Sli ile

6 Pin PCİ Express Konnektörü 200 watta kadar 6+2 pin pci express konnektörü 200 watta kadar (~17A)


Teorik olarak hepsi birlikte ekran kartının güç tüketimi 300 watta kadardır. Ve görebileceğiniz gibi, hangi ekran kartını kullandığınız farketmeksizin, gücün dağılımı için birden fazla yol vardır. 75 Wattda 6.25Amper, sadece pci express slotundan, ve yine 200 watta kadar (17 Amper civarında) pci express konnektöründen. Görebileceğiniz gibi, bu gücün dağılım biçimine göre,Antec ya da benzeri çok kanallı bir güç kaynağından 12V kanallarından her hangi birine aşırı yükleme yapmanızın imkanı yoktur. (Güç kaynağı ekran kartı için yeterli olduğu sürece örneğin GTX 580 ekran kartına 300 watt bağlamamak gibi)

< Resime gitmek için tıklayın >

Tek kanal efsanesinin kaynağı ekran kartının çok kanallı güç kaynaklarında herhangi bir kanaldan, kanalın verebileceğinden çok güç çekmesine dayalıdır. Bu sayede OCP devreye girerek güç kaynağını kapatır ve komponentlere zarar gelmesini engeller. Fakat bu gerçekten modern sistemlerde böyle midir? Açıkçası az önce bilimsel olarak açıkladığımız gibi çok kanallı gç kaynaklarında tüm kanallar OCP korua faktörü altındadır. Bu bilimsel gerçekliği daha fazla desteklemek için farklı kablo ve güç dağılımları üzerinde tekrar duralım. Üst düzey ekran kartlarında 2 ya da 3 kanallı 12 V kanallı 3 güç girişine kadar (power input) bağlantı yolu gerekmektedir.
PCI Express slotu 75 Watta kadar destek verebilmektedir, fakat bu yolun +12V kanalı ise 480 watta kadar limitlidir. Ekran kartının TDP değeri için gereksinim olan geri kalan güç ise 6 veyahut 8 pin ya da her iki bağlantı yolu kullanılarak sağlanır. Tipik Antec, Enermax ya da benzeri çoklu kanal yapısı kullanan güç kaynaklarında 40 Amper OCP kurulum noktasıdır, uygun olan toplam güç ise +12V kanalı vasıtasıyla 6 ya da 8 pin konnektörüyle beraber 40 Amper +12V = her biri 480 Watt olacak şekildedir. Bu herhangi üst düzey tekli ya da çoklu ekran kartı kullanımı için gereken maksimum değerin oldukça üzerinde ve fazlası bir güçtür. Antec çok kanallı güç kaynağı ekran kartına lazım olan tüm geri kalan (anakartın ilettiği dışında kalan güç) pci express kabloları sayesinde iletmektedir. Bununla beraber, tüm kanallardan dağıtılan güç OCP korumasıyla 40 Ampere kadar dengelenmiştir. Elbette bu değerler, güç kaynağının maksimum çıkışına bağlı olarak doğru orantılanmıştır. Ancak tüm yeni çoklu kanal teknlojisi kullanan modeller, ATX standartlarının getirdiği 20 Amperin tam 2 katını sunarak 40 Amper seviyesini kullanmaktadır. BUnun anlamıda en üst düzey ekran kartları için bile gereğinden fazla güce sahipsiniz demektir! Bir efsane için gereğinden çok daha fazlası!

< Resime gitmek için tıklayın >

İşte yukarıda klasik 2 yollu sli dizilimi görülmekte. 12V 1 kanalı maksimum 150 watt gücü pci express kanalları aracılığıyla sunmakta. 6 pin ya da 6+2 pin express konnektörler geri kalan güç gereksinimi için kullannılmakta. 40 Amper OCP her kanalda yani 12V çıkışında konumlandırılmış olarak yani 480 W güç değeri her bir +12V kanal yoluyla iletilmekte. Her kart için ayrı kanal kullanılması demek her kartın TDP 230 W ayrımı demektir, üstelik kartlar tam güçte çalışırken bile.
Görüleceği üzere, ekran kartlarını çalıştırma kabiliyeti açısından çoklu kanal yapısında herhangi bir farklılık söz konusu değil. Bununla beraber, çoklu kanal yapısının tekli kanal yapısına oranla çok büyük bir farkı bulunmakta: GÜVENLİK. Modern çoklu kanal kullanan güç kaynakları, sahip oldukları mühendislik yapısı ve çoklu kanal dağılımı sayesinde siz ne yaparsanız yapın sistem içersinde 12V kanallarına aşırı yük binmesini engeller (doğru konfigürasyonlar dahilinde). Ayrı güç kanalları demek, her bir kanal OCP limitleriyle korunyor demektir. Bu da, yüksek gücün ekstra koruma altında doğru, kararlı ve GÜVENLİ bir biçimde gelmesi demektir.

NOT: Bir çok tek kanallı güç kaynağı (piyasadan araştırıp bu modelleri tespit edebilirsiniz) OCP korumasını 60-70 Amper taşıyan 12V kanalı üzerine vermek yerine 10-20 Amper taşıyan 3.3V ve +%V kanallarına vermektedir. Acaba 70 Amper taşıyan kanal yerine 10 Amper taşıyan kanalları korumak daha mı mantıklıdır?

Özetlemek gerekirse: Herhangi bir güç kaynağının belli başlı ekran kartlarına yeterli gelmemesinin altında yatan sebep o güç kaynağının toplam çıkış gücünün o model ekran kartına yetmemesidir. Örneğin 400 Watt güç kaynağı ile GTX 580 kullanmaya çalışmak gibi. Bu tüm marka ve model güç kaynaklarında böyledir ve tek kanal çok kanal yapısıyla bir alakası yoktur.
Buna paralel olarak üst düzey markalı çoklu kanal yapısı kullanan güç kaynaklarının güncel ekran kartı kombinasyonlarıyla aşırı yük oluşturup sıkıntı çıkartması mümkün dğildir. Şu halde ekran kartı çalıştırma ve yeterlilik prensipleri göz önüne alındığında ve bilimsel olarak açıkladığımız tablolara da bakıldığında tek koruması olan tek kanallı bir güç kaynağının, her kanalda koruması olan çok kanallı bir güç kaynağından daha iyi olduğunu iddia etmek ne kadar doğrudur. Esas soru ise; milyarlarca lira verip para harcadığınız sistemi tek koruması olan güç kaynağına mı yoksa çok kanallı çok korumalı bir güç kaynağına mı emanet ederdiniz???


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sonuç olarak gerekli araştırmayı yapıp sisteminiz için yeterli toplam çıkış gücüne ve kaliteye sahip bir PSU satın aldığınızda yeterlilik, stabilite, kalite vs vs. olarak ister single rail olsun ister multi rail olsun aralında kesinlikle bir fark yoktur. Bu farklılıkların rail yapısı ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. Var olduğunu iddia etmek saçmalıktır. Bu iki sistem arasındaki tek fark multi rail in ortaya çıkması muhtemel bazı özel durumlarda güvenlik için daha etkili bir sistem olmasıdır, var olma amacı budur.

Edit: İlk çeviri eklendi.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

F
14 yıl
Yarbay

Size destek bir makale de benden;

http://www.jonnyguru.com/forums/showthread.php?t=3990




P
14 yıl
Binbaşı

Kesinlikle katılıyorum http://www.jonnyguru.com/forums/showthread.php?t=3990
Bu konuyu psu almadan önce okumuştum , iyi ki de okumuşum.
http://www.overclock.net/faqs/88626-info-do-you-need-multiple-12v.html bu da tam tersini iddia eden bir konu fakat burada Intel de bunu onayladı denilmiş öyle bir yazı bulamadım Intel in yazdığı vs. bulan varsa koyarsa sevinirim.Aslında bu konuda bizde seviyeli bir şekilde türkçe ile bunu tartışalım , ciddi bir rehber olsun derim.
Çoklu rail'den ve single rail olan aynı amperi verebilen 2 psu ya özel cihazıyla güç, stabilite karşılaştırması yapılmış biryer olsa herşeyi açıklayacak aslında.
Eskiden sorun yaşayan arkadaşların sorunu tamamen amper değeriyle ilgili sonuçta o sorun yaşanan psuların çoğu direk 12v amper yetersizliğinden sorun yaşamışlar.Çoklu rail olmasından değil ki.Yeni aldıkları psuların amper değerlerinde olan çoklu rail bir psu alsalardı gene sorun yaşamayacaklardı bu ayrıntıyı atladı bu olayı savunan bazı arkadaşlar.Şimdi çoğu çoklu rail psu da toplamda 12v kanalından kaç amper verdiği de yazıyor, eskiden kanal başına en fazla değer yazardı.Bir de bu tek kanal ın yaygınlaşmasının en büyük sebebi "düşük maliyet" açıkça belli bence.
Saintroyo nun da dediği gibi bence de markanın önemi daha çok, çoklu kanal ve tek kanal olmasından.
Hexfet 'e katılıyorum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi procaptain -- 25 Şubat 2011; 15:30:55 >

C
14 yıl
Binbaşı

T
14 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Colonel GUILE

@*Furious*

Hocam bu ürünlere de bakabilirsiniz; S.Stone çok iyi gibi.

http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/silverstone-strider-plus-750w-80-plus-silver-moduler-guc-kaynagi.html
http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/cooler-master-silent-pro-gold-700w-80-plus-gold-guc-kaynagi.html




silverstone 750w öneririm.. 12v kombineden çekilen güç daha fazla



S
14 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: *Furious*


quote:

Orijinalden alıntı: saintroyo

seasonic x750 beklemekteyim heyecanla. 3 mart diyolar. ondan önce de silverstone strider 1000w silver alacaktım ama sleeve leme ile ilgili bir problem yaşayacağımı düşündüm. bunların hepsinden önce de enermax düşündüm. ama gerçekten pahalı idi.

benim kanaatim markaya güvendiğim sürece tek rail ya da çoklu rail olması önemli değil. dediğim gibi benim fikrim


Benim de dikkatimi çekti bu PSU. Şu aralar sistem toplama Arifesinde' yim. Güç kaynağı araştırıyorum.

Ama keşke Moduler olsaymış.



zaten komple modüler bu güç kaynağı.

http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/seasonic-x-750-80-plus-gold-750w-guc-kaynagi.html


Bu mesaja 1 cevap geldi.
_
14 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: saintroyo


quote:

Orijinalden alıntı: *Furious*


quote:

Orijinalden alıntı: saintroyo

seasonic x750 beklemekteyim heyecanla. 3 mart diyolar. ondan önce de silverstone strider 1000w silver alacaktım ama sleeve leme ile ilgili bir problem yaşayacağımı düşündüm. bunların hepsinden önce de enermax düşündüm. ama gerçekten pahalı idi.

benim kanaatim markaya güvendiğim sürece tek rail ya da çoklu rail olması önemli değil. dediğim gibi benim fikrim


Benim de dikkatimi çekti bu PSU. Şu aralar sistem toplama Arifesinde' yim. Güç kaynağı araştırıyorum.

Ama keşke Moduler olsaymış.




zaten komple modüler bu güç kaynağı.

http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/seasonic-x-750-80-plus-gold-750w-guc-kaynagi.html


Bir yanlışlık oldu. 750 deyince başında X'e dikkat etmemişim. Linkteki ürün' nden bahsediyorsunuz sandım.

http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/seasonic-ss-750at-80-plus-750w-guc-kaynagi.html


Bu mesaja 2 cevap geldi.
S
14 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: *Furious*


quote:

Orijinalden alıntı: saintroyo


quote:

Orijinalden alıntı: *Furious*


quote:

Orijinalden alıntı: saintroyo

seasonic x750 beklemekteyim heyecanla. 3 mart diyolar. ondan önce de silverstone strider 1000w silver alacaktım ama sleeve leme ile ilgili bir problem yaşayacağımı düşündüm. bunların hepsinden önce de enermax düşündüm. ama gerçekten pahalı idi.

benim kanaatim markaya güvendiğim sürece tek rail ya da çoklu rail olması önemli değil. dediğim gibi benim fikrim


Benim de dikkatimi çekti bu PSU. Şu aralar sistem toplama Arifesinde' yim. Güç kaynağı araştırıyorum.

Ama keşke Moduler olsaymış.




zaten komple modüler bu güç kaynağı.

http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/seasonic-x-750-80-plus-gold-750w-guc-kaynagi.html


Bir yanlışlık oldu. 750 deyince başında X'e dikkat etmemişim. Linkteki ürün' nden bahsediyorsunuz sandım.

http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/seasonic-ss-750at-80-plus-750w-guc-kaynagi.html





P
14 yıl
Binbaşı

Videoların konuyla ilgisi olmadığı kesin yani ingilizce bilen herkes çözebilir.ooppss un dediği gibi akım değeri o kadarda yüksek ayarlanması gerekmiyormuş, aşağıdaki örneklerde var: kanal başı 30A e ayarlanmış ve 4x gtx580 SLI vaat ediyor..
Çoklu kanal psularda yüksek wattlarda daha kaliteli malzeme ve daha çok parça kullanmak gerekeceğinden maliyet iyice artacak(kanal başı koruma devresi vs.), bence watt ı yüksek olup çoklu kanal olan çok az psu olmasının sebeblerinden biri de budur.
Ayrıca tek kanal psularda kullanılan koruma sistemleri yeterli geldiğinden ve ihtiyaçları fazlasıyla karşıladığından(veya geliştirilerek karşılayabileceğinden ve bunu geliştirmenin maliyeti diğerinden daha az tutacağından) piyasa böyle diye düşünüyorum.

Canerpense nin açıklamalarında da ciddi bir sorun var gibi gözüküyor,yok dediği psular var ve yazdıklarının tam tersini iddia ediyorlar.Buna göre;
http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/silverstone-strider-1500w-80-plus-silver-moduler-guc-kaynagi.html
yadahttp://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/high-power-1000w-absolute-serisi-moduler-guc-kaynagi.html
örneğin 8 kanallı her kanaldan 30A peak 25A devamlı veren ilk linkteki psu ile 50 amper çeken bir ekran kartını çalıştıramayacakmıyız?
İlgili sitede 4 adet 580 çalıştırabilir yazıyor?
tekrar aynı durumda aynı marka silverstone 1000 wattlık gold sertifikalı başka bir modelini tek kanaldan 83A verecek şekilde üretmiş.Neden acaba? Tek kanalla 80plus gold vs. sertifikası almak daha kolay olabilir mi acaba ondan mı?
High Power 1200 wattlık gold sertifikalı başka bir modelini de 4 kanallı ve kanal başı 30A değeri ile sunmuş.3 x gtx580 sli yapılabileceğini söylemiş.
Bu alanda uzman olmadan az birkaç bilgi , biraz ingilizce ile atıp tutmak kolay bende kafama göre birşeyler derim ama doğru bilgi paylaşmak daha önemli diye düşünüyorum.

Keşke olayın aslını bir tarafsız bir bilgili, üretici yada mühendisten vs. dinleyebilsek...
Verdiğim örneklere yada piyasadaki diğer örneklere göre 12V çoklu kanal ve tekli kanalın eksilerini ve artılarını söyleyebilecek biri aranıyor!


Dipnot: Donanımhaber yetkililerinden speed-step e bu isteğimi bildirdim bakalım ilgilenilir umarım.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi procaptain -- 26 Şubat 2011; 4:39:52 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
14 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: ::Ashes::

400w bir güç kaynağında kanalları 4'e böldüğünüzü varsayalım ve her kanal en fazla 100w verebilsin..

200w tdpli bir ekran kartı çalıştıramazsınız..


Tam olarak yukarı da canerpense de buna benzer şeyler yazdı.Yukarda verdiğim örneği okumadınız sanırım tekrar yazıyorum
http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/silverstone-strider-1500w-80-plus-silver-moduler-guc-kaynagi.html
http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/high-power-plus-serisi-1200w-80-gold-guc-kaynagi.html
Eğer dediğiniz gibi olsaydı bu 2 psu bırakın 3-4 taneyi 1 tane GTX580 bile çalıştıramazdı.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
14 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: EmiLL

o zaman 600 650 w civarı bi psu önerin bakalım

yurtdışından alabiliyorsan al
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16817151088&Tpk=650w%20seasonic


Bu mesaja 3 cevap geldi.
C
14 yıl
Binbaşı

Sayın HexfeT,
Yazdıklarınızda haklılık payı olabilir ancak yazdıklarınızın daha iyi anlaşılması açısından, satın almayı düşündüğüm aşağıdaki 3 psu arsaından ilk tercihiniz ne olur?Fiyatlarını göz önünde bulundurmayıp,sadece perfomans ve güvenlirlik açısından tercihinizi belirtirseniz sevinirim
1-LC-Power 1000W V2.3 Legion X2 80 Plus GOLD (çoklu rail)
http://www.firebal.net/asp/show_stock.asp?product=LC1000
2-SilverStone Strider 1000W Gold (tek rail)
http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/silverstone-strider-1000w-80-plus-gold-single-rail-83a-moduler-guc-kaynagi.html
3-Cooler Master Silent Pro 80PLUS Gold 1200W(tek rail)
http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/cooler-master-silent-pro-gold-1200w-80-plus-gold-guc-kaynagi.html

Enermax Gold şu an için satışta olmadığı için eklemedim. Zaten satışta olsa tercihim Enermax olurdu.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
14 yıl
Yarbay

Saglam , coklu raile sahip ve yuksek fiyatli bir PSU ariyorsaniz eger , Enermax in yeni cikacak olan 80 Plus Platinum destekli PlatiMAX serilerini beklemenizi oneriyorum.

http://www.tomshardware.com/news/enermax-platimax-psu-80-plus-platinum,12865.html


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
14 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: killnOd

Saglam , coklu raile sahip ve yuksek fiyatli bir PSU ariyorsaniz eger , Enermax in yeni cikacak olan 80 Plus Platinum destekli PlatiMAX serilerini beklemenizi oneriyorum.

http://www.tomshardware.com/news/enermax-platimax-psu-80-plus-platinum,12865.html


abi bu psu'nun fiyatı ne olur acaba ???
çünkü en yüksek standarttan yani 80+ Platinum'dan (%92 verimlilikten) bahsediyoruz


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
14 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: arcadia92


quote:

Orijinalden alıntı: killnOd

Saglam , coklu raile sahip ve yuksek fiyatli bir PSU ariyorsaniz eger , Enermax in yeni cikacak olan 80 Plus Platinum destekli PlatiMAX serilerini beklemenizi oneriyorum.

http://www.tomshardware.com/news/enermax-platimax-psu-80-plus-platinum,12865.html


abi bu psu'nun fiyatı ne olur acaba ???
çünkü en yüksek standarttan yani 80+ Platinum'dan (%92 verimlilikten) bahsediyoruz


Aslan Besleyen Yemine Katlanır
Gülü Seven Dikenine katlanır
vs
vs (ucuz olmaz)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
12 yıl
Yüzbaşı

Arkadaşlar aşağıdaki psu dan satın aldım. Single rail. Orta seviye bilgisayarda kullanacağım. HD6870, kasada 5 fan vs. Sizin yorumlarınızı okuyunca korktum. İşlemciye oc yapsam birşey olur mu? X4 965 BE 3.4GHz den 4.1GHz de kullanıyorum.

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16817256012





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DHzgn -- 25 Aralık 2012; 22:13:21 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.