Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir
130
Cevap
47940
Tıklama
0
Öne Çıkarma
## Su soğutma hakkında merak edilenler ve satın alma Rehberi##
A
17 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Sevgili arkadaşlar,

Su soğutma bir çok kişinin kafasını kurcalıyor. Pahalı mı? Performansı nasıl? Sessiz mi? ve daha birçok soru olabilir kafanızda. Bu yazımda bu sorulara bir nebze olsun cevap vermeye çalışacağım.

Şimdi yavaş yavaş yazımıza başlıyalım.

1. Su soğutma nedir? Nasıl işler?

Teoride su soğutma hava soğutmadan çokta farklı değildir. Hava soğutmada işlemcinin üzerine gelen metal (bakır ya da alimünyum) soğutucu parçayı fan yardımı ile soğutuyoruz. Su soğutmada da fanın yapacağı işi su yapıyor. Hava soğutmada CPU Heatsink'ine gelen hava kasanın içindeki sıcak hava olduğu için normal olarak heatsink'e üflenen havada sıcak oluyor ve heatsink çok fazla soğuyamıyor. Bu nedenle kışın ki sıcaklık değerlerimiz ile yazın ki sıcaklık değerlerimiz arasında çok fark oluyor. Su soğutmada ise ısınan CPU Bloğuna her zaman aynı sıcaklıktaki su geliyor ve bu su, havaya göre daha soğuk oluyor.

CPU yük altında kaldıkça ( oyun oynarken mesela) Heatsinki ısıtır bu ısınan metal parçasıda kasa içini ısıtır, kasanın içindeki ısınan hava CPU fanı sayesinde heatsink'e üflenir ve heatsink dahada ısınır. Bu şekilde kısır döngü devam eder ve CPU'nın idle (windows altındaki sıcaklık değeri) ile Load (%100 çalışması sonucunda oluşan sıcaklık değeri) arasında çok fark olur. Soğutucunun kalitesine göre 25-30 dereceyi bulabilir bu fark.

Su soğutmada ise teorik olarak benzer olsada işleyiş olarak daha farklıdır. CPU Bloğu üzerinden her zaman serin su geçer, bu şekilde kasa içindeki sıcak hava asla etkilemez. Bu sayede CPU daha düşük sıcaklıklar da çalışır ve idle ile load arası fark olduka düşüktür. (10 derece civarı olur)

2. Diğer soğutma sistemlerine göre daha mı pahalıdır?

Bu sorunun cevabı çok basit. Evet, daha pahalıdır. Sonuçta hava soğutma; bir heatsink ve bir fandan oluşuyor ama su soğutma; CPU Block, radyatör, pompa, radyatör fanları, hortumlar, rekorlar ve su kabından oluşuyor. Bu kadar parçanın hava soğutmaya oranla daha pahalı olması çok normal.

3. Su soğutma sisteminin riskleri nelerdir?

İlk akla gelen su kaçağı olmasıdır. En büyük risklerden biridir su kaçağı olması, sonuçta bilgisayarın tüm parçaları elektrikle yüklü ve üzerine gelicek su tüm sistemin kısadevre yaptırmasını sağlayacaktır. Yanlız burada önemli bir nokta var. Su soğutmada kullanılacak su asla şebeke suyu olmamalıdır. Benzincilerden yarım litrelik şişesini 50 Kr'a alacağınız SAF SU (ÜTÜ SUYU) olmalıdır. Bilindiği gibi saf su elektriği iletmez ve kaçak durumunda sisteminizi koruyacaktır. Diğer bir sorun ise pompanın bozulması ve su akışının aşırı yavaşlaması veya tamamen durmasıdır. Bu durumda da sisteminiz kendini yüksek sıcaklıkta kapatmaz ise hasar görücektir. Onun için arada bir su akışını kontrol etmeniz gerekir.

4. Herkes tarafından kolayca kurulabilir mi?

Eli tornavida, pense ve ingiliz anahtarı tutan ve bu aletleri kullanabilen herkes tarafından kolayca kurulabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta oldukça yavaş ve emin adımlarla ilerlemeniz. Bir bölümü tamamen bitirmeden asla bir sonraki adıma geçilmemesidir.

5. Temel bileşenleri nelerdir?

Şimdi su soğutmada kullanılan parçalara bir bakalım.

1) CPU Blok: İşlemcimizi soğutan su bloğu.
2) VGA Blok: Ekran kartımızı soğutan su bloğu.
3) N/B Blok: Anakartımızdaki Kuzey köprüsünü soğutan su bloğu.
4) Ram Bloğu: Ramlerimizi soğutan su bloğu.
5) Radyatör: Soğutma esnasında ısınan suyu soğutmamızı sağlıyor. Ne kadar kaliteli olursa o kadar yüksek performans alırız.
5) Pompa: Su soğutma sistemimizdeki suyu hiç zorlanmadan basıcak olan aletimiz. Kalitesi çok değişkendir. Sessiz ve güçlü bir pompa istiyorsanız kesenin ağzını biraz açmanız gerekiyor.
6) Fanlar: Radyatörümüzden geçen sıcak suyun en kısa sürede soğuması için kullanılacak fanlardır. Ne kadar kaliteli olurlarsa o kadar sessiz ve performanslı olurlar.
7) Rekorlar: Hortumlarımızı pompa,radyatör, su kabı ve bloklar arasında bağlantı kurmamızı sağlayan parçalardır. Kullanacağımız hortum kesitine göre uygun olanı alınmalıdır. Kaliteli olmalıdır yoksa su sızdırırlar.
8 ) Hortumlar: Su soğutmadaki su akışını belirleyen en önemli etkendir. Kesiti küçük olursa suyun debisi azalır ve buda performansı düşürür.
9) Su kabı: Kullandığımız pompaya uygun olmalı ve en az 750Ml su alabilmeli.


Not: Koyu renkle yazdıklarım su soğutmada kullanılacak en temel bileşenlerdir. Diğerleri istek üzerine takılabilir.

6. Bileşenler arasında en önemli parça nedir ya da neye daha fazla önem vermeliyiz?

En önemli parça yoktur. Herbirinin özelliği ayrıdır. Su soğutma'yı bir zincir olarak düşünün. Eğer içinde zayıf halka varsa, zincir oradan kopacaktır. Onun için tüm parçalar kaliteli olmalıdır.

7. Su deposunun büyüklüğü, pompanın gücü, su bloklarının yapısı bize ne gibi artılar sağlar?

Su deposunun büyüklüğü sistemdeki suyun daha uzun sürede ısınmasını sağlar.
Pompanın gücü, Bloklar da ısınan suyun daha hızlı şekilde oradan uzaklaştırılmasını ve radyatörde soğumasını sağlar.
Blokların yapısı ise CPU'yu daha soğuk tutmamızı sağlar.

8. Piyasada mevcut Su soğutma sistemleri arasında hangisini tercih etmeliyiz?

Hazır satılan setleri önermiyorum. Big Water 735 alıp kullandım ve sorunları hiç bitmedi. Yüksek performans istiyorum diyorsanız kendi sisteminizi kendiniz yapmalısınız. Yanlız o kadar param yok bu işi ucuza bitirmem gerekiyor diyorsanız o zaman hazır sistemlere bakabilirsiniz.

9. Parçaları tek tek almak istersek hangi bileşenlerde hangi markaları tercih etmeliyiz?

İşte burada dana ile kuyruğu yollarını oldukça ayırıyor. Çünkü bu sorunun cevabı tamamen sizin cebinizdeki para ile doğru orantılı. CPU bloklarını ele alalım. 50 YTL'ye de CPU bloğu alabilirsiniz ama 200$'a da CPU bloğu alabilirsiniz. Onun için kuracağınız sistemdeki parçaları paranıza göre seçmeniz gerekiyor.

10. Aldığımız parçalar arasında uyumsuzluk söz konusu olabilir mi? Bunu nasıl anlayabiliriz?

Uyumsuzluk her zaman olabilir. En basiti alacağınız Blokların sizin işlemciniz ve ekran kartınız ile uyumlu olması lazım. Ayrıca kullandığınız hortum ve rekorlarında birbiri ile uyumu çok önemli. Yoksa sistemi ilk çalıştırdığınızda su soğutmanız değil kasa içinde fıskiyeniz olur.

11. Sistem performansında ne gibi avantajlar sağlar? Sıcaklıklardaki düşme stok fana nazaran ne kadar olur?

En büyük avantajı düşük sıcaklık ve stabilitedir. Tabi daha sessiz bir PC anlamınada geliyor bu. Düşük sıcaklık sayesinde sisteminize hız aşırtma uygulayabilir ve performansınızı çok daha yükseklere alabilirsiniz.
Stok fan ile performans farkı konusunda kendi sistemimden örnek vereyim. Intel Q6600 işlemcisi normalde 2.4 GHz'de çalışan 4 tane çekirdeğe sahiptir. Bu nedenle oldukça ısınır. Stok fan ile normalde 50 derece yük altında ise 70 derecelere bulan bir sıcaklığı var. Su soğutmayı kurduktan sonra normaldeki sıcaklık 30 derece, yük altındaki sıcaklık ise 40-45 derece arasına geriledi.

12. Vaad edildiği gibi ses sorununu çözer mi?

Su soğutmada sıfır ses olur gibi birşey söz konusu değildir. Sonuçta sistemde bir pompa var ve radyatör üzerinde de fanlar var. Kaliteli malzeme kullandığınızı varsayarsak stok fana göre daha sessiz olacağı kesindir ama asla sıfır ses olmaz.

13. Hortumların veya su bloğunun ısındıkça sıvı kaçırması gibi bir risk oluşabilir mi?

Sisteminizde silikon hortum kullandığınız sürece bu risk oldukça düşüktür. CPU bloklarında da su kaçırma riski düşüktür ama asla yoktur diyemeyiz. Sonuçta bunlar insan yapımıdır ve her zaman risk vardır.

14. Bu sisteme bilgisayar bileşenlerinden hangilerini dahil edebiliriz?

Bir çok kişinin merak ettiği bir soru bu. Bilgisayarınızda ısı üreten herşeyi bu sisteme bağlayabilirsiniz. CPU, GPU, Ram, anakart, HDD, PSU.

Umarım aklınızdaki sorulara bir nebze olsun cevap olabilmişimdir. Sorular konusunda bana yardımcı olan skywalkertrance arkadaşıma teşekkür ederim.

Su soğutma sistemi parçalarını yakından tanıyalım.

Su soğutmadaki en önemli parça olan Blokları ikiye ayırabiliriz.

1) Su kanallı bloklar

Su blok içinde daha önceden belirlenmiş kanallar boyunca ilerler ve bu sırada geçtiği yeri soğutur. Genelde Thermaltake bloklarında kullanılan bir sistemdir ve çok performanslı değildir. Çünkü suyun gideceği yol kısıtlıdır.

< Resime gitmek için tıklayın >

2) Kanalsız ( Yüzey soğutucu bloklar)

Bu tür bloklarda da su bloğun bütün yüzeyi ile temas eder ve tüm yüzeyi soğutur. Su kanallı bloklara göre daha performanslıdır çünkü su tüm blok yüzeyi ile temas içinde olduğundan tüm yüzeyi soğutur. Performans bloklarında bu sistem uygulanmaktadır ve alacağınız blok ne olursa olsun bu sınıfta olmasına özen göstermelisiniz.

Şimdi ülkemizdeki blokların bir kısmını yakından tanıyalım.

a) THERMALTAKE CL-W0010 CPU Su Bloğu

İlk blok sınıfına giren bu bloğumuz uygun fiyatı ile öne çıkıyor. (55YTL civarı) Üzerindeki plexy yüzünden çoğu kullanıcı tarafından sorunlu olarak nitelendirilen bu blok dikkatli kullanıldığı sürece hiçbir sorun teşkil etmiyor. Evrensel yapısı sayesinde hem Intel (S478 / LGA 775), hem de AMD (S754/939/940 ve AM2) işlemcileri ile kullanılabiliyor. Performansı giriş seviyesinde olan bloğumuzu düşük bütçeli kişilere öneriyorum.

< Resime gitmek için tıklayın >

b)ZALMAN ZM-WB4 GOLD


2. sınıfa giren bu bloğumuz TR'de bulabileceğiniz en kaliteli bloklardan biridir. Evrensel yapısı sayesinde hem Intel (S478 / LGA 775), hem de AMD (S754/939/940 ve AM2) işlemcileri ile kullanılabiliyor. Performans bakımından üst düzeye yakın bir blok.

< Resime gitmek için tıklayın >

c) Zalman ZM-WB3 GOLD


Zalman WB4 Gold ile aynı sınıfta bulunan bloğumuz soğutma sistemi olarak WB4 ama rekor sistemi olarak TT'nin bloğuna benziyor. Soğutma olarak TT ile WB4 Gold arasında kalıyor. Bu bloğumuzda evrensel yapısı sayesinde hem Intel hemde AMD tabanlı işlemciler ile çalışabiliyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

Bu blokların dışında sadece Intel veya sadece AMD tabanlı sistemlerde çalışan bloklarda var ama o tür blokları ileride yazımıza ekleyeceğim.

Radyatörler


Su soğutma sisteminin soğutma performansının ikinci en önemli parçası ise radyatörlerdir. Ne kadar kaliteli radyatör kullanırsanız bloklarınıza o kadar soğuk su gider ve bu da daha düşük sıcaklıklar demektir. Radyatörleri 120MM, 240MM, 360MM ve daha büyük radyatörler olarak 4 sınıfa ayırabiliriz.

Şimdi radyatörlerimize birkaç örnek verelim.

a) THERMALTAKE W0021

Thermaltake'nin 120MM'lik bu radyatörü giriş seviyesi soğutma isteyenler için üretilmiş denebilir. Sadece CPU, GPU yada N/B soğutmak isteyenler kullanabilir. Bir den fazla blok kullanıcaksanız daha büyük bir radyatör kullanmalısınız.

< Resime gitmek için tıklayın >

b) Aqua Airplex PRO 240

240MM olan bu radyatöre 2 adet 120MM'lik fan takarak daha etkin bir şekilde kullanabilirsiniz. 2 adet soğutma bloğu ile sorunsuz bir şekilde kullanabileceğiniz bu radyatörün fiyatıda oldukça makül sayılır. ( ortalama 80 YTL)

< Resime gitmek için tıklayın >

c) Alphacool NexXxoS Pro III

Üç adet 120MM'lik fan takabileceğimiz bu radyatör ile en etkili soğutmayı sağlayabilirsiniz. Birçok kişi için yeterli soğutmayı tek başına sunabiliyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

Bu radyatörlere benzer başka markalarında modelleri mevcut. Ayrıca oto kalorifer radyatörü olan radyatörleride kullanabilirsiniz. Daha ucuz olan bu radyatörler içinde en ünlüsü Tofaş Radyatörüdür.

GPU Soğutma Bloğu

Ekran kartlarını su ile soğutmak isteyen kişilerin ilgisini çeken bu bloklar oldukça farklı ve kafa karıştırıcıdır. Ekran kartı markasına ve modeline göre değişen bu blokları burada açıklamayacağım. Çünkü dediğim gibi birçok farklı model var ve hepsini açıklamaya kalkarsam çok uzun olacak. Onun yerine Topic içinde sorulan sorulara cevap vereceğim.


Chipset Soğutma Bloğu


Bloklar hakkında genel bilgileri verdiğimize göre ülkemizde şu anda bulabileceğiniz blokları bir görelim

a) THERMALTAKE CL-W0083

< Resime gitmek için tıklayın >

b) Alphacool NexXxoS NB-SLI 1

< Resime gitmek için tıklayın >

c) Alphacool NexXxoS NBX-N

< Resime gitmek için tıklayın >

d) ZALMAN ZM-NWB1

< Resime gitmek için tıklayın >

Bu bloklardan hiçbirini birebir kullanmadım ama görünüşlerine bakılırsa Alphacool NexXxoS NB-SLI 1'den daha fazla verim alabileceğinizi düşünüyorum.

HDD (Sabit disk soğutma bloğu)


Sistemimizde ısınan parçalardan bir diğeride sabit disklerdir. Aşırı ısınma sonucu hatalı veri yazımı ve okuması sonucunda en önemli belgelerinize veda etmeniz içten bile değil. Bunun için su soğutmanızdan hdd'nizinde faydalanmasını sağlamak istiyorsanız aşağıdaki bloklardan birini kullanabilirsiniz.

a) Alphacool HDD3 CU/Plexi Cooler 3,5

< Resime gitmek için tıklayın >

b) THERMALTAKE CL-W0082

< Resime gitmek için tıklayın >

Pompalar


Su soğutmamızın bir diğer önemli parçası olan pompada sıra. Pompamız, kuracağımız su soğutmayı tamamen besleyebilmeli onun için doğru pompayı seçmek çok önemli. Piyasada ucuza bulabileceğiniz dalgıç tipli Atman pompalar bulunuyor. Kalitesiz işçilik ve kısa bir süre sonra ses çıkarması ayrıca da üzerinde yazan değerleri verememesi nedeniyle ben önermiyorum. Tabi bütçeniz bunlara yetiyor ise yapabileceğimiz pek fazla birşey yok.

Su soğutmada yüksek performans istiyorsanız dalgıç tipli pompaları kullanmamalısınız. Çünkü ısınan pompa suyuda ısıtır ve bu da soğutma performansınızı olumsuz etkiler ama genede dalgıç tipli pompalardan da birkaç örnek vereceğim.

a) Eheim Compact 1000

< Resime gitmek için tıklayın >

Su soğutmacılar için klasikleşen pompadır. Kendimde sistemimde aynı pompadan kullanıyorum ve son derece memnunum. Bana göre tek dezavantajı ise suyu ısıtması. Su kabımdaki 7 litrelik suyu ortalama 10 derece ısıtıyor.

b) Eheim AGB Station 1000


< Resime gitmek için tıklayın >

c) Laing DDC-Pompa 12V Ultra

< Resime gitmek için tıklayın >

Yüksek fiyatı sizin için sorun olmaz ise Laing DDC'yi öneririm.

Su Kabı


Sisteminize uygun su kabını kendiniz yapabilirsiniz. Ben japon pazarından aldığım 8 litre hacme sahip üstü kapaklı bir kovayı kullanıyorum. İsterseniz daha küçük bir kapta kullanabilirsiniz tabiki. Ayrıca Plexy'den de su kabı yapanlar mevcut, oldukça da güzel görünüyorlar. Onun için kaplara yüksek paralar ödemenizi önermiyorum. Size en uygun kabı kendi imkanlarınız ile yapabilirsiniz. Ayrıca su kabındaki su için 1-2 LT arası olması yeterlidir.


Rekorlar ve Hortumlar


Su soğutmanın güvenliğinin en önemli bölümü kullandığınız rekorlar ve hortumlardır. Silikon bazlı yumuşak hortum kullanmanızı öneriyorum. Kıvrılsa bile rekordan çıkma ihtimali daha azdır. Rekor olarakta vidalı sistem değil kelepçeli sistem rekorları kullanmanız daha güvenli olucaktır. Su soğutmanızda kullanmanız gereken hortum en az 10/8 ölçülerinde olmalı ama daha büyük hortum kullanmanız suyun daha hızlı akmasını ve güçlü bir pompanız varsa daha iyi basmasını sağlıyacaktır.

Not: TT'nin bloğundaki rekor sistemi vidalı sistemdir ama Zalman WB4'teki rekor sistemi kelepçeli sistemdir.



Merak ettiğiniz sorular varsa bu başlık altında sorabilirsiniz. Fırsat buldukça yanıtlayacağım. Sizin önerilerinize göre gerekli eklemeleri zamanla yapacağım.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnacoN -- 30 Eylül 2007; 22:57:09 >

A
17 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orjinalden alıntı: Blackblue

Süper bir anlatım tek kelimeyle.2 Dk önce su soğutmanın inceliklerini bilmiyordum ama artık öğrendim.Ellerine sağlık..

Sizce Nerden alabilirim parçaları?



Bu tür parçaları alabileceğiniz başlıca yerler

www.firebal.net
www.vegateknomarket.com
www.editorunsecimi.com
www.evrenshop.com

Bu gece kendimi iyi hissedersem bölüm bölüm parçaları sınıflandırıp bu makaleme ekleyeceğim ama söz veremiyorum çünkü çok hastayım şu anda bu yazıyı bile zor yazıyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
17 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: tugberk23

öncelikle böyle bir yazı hazırladığınız için teşekkürler bende bir sıcı soğutma sistemi kurmak istiyorum ama sıkıntım ekran kartında 8800gts im var ve blokları çok pahallı ayrıca hangisi iyi onuda bilmiyorum 8800gts için tavsiye edeceğiniz bir blok var mı? mümkünse ramleride soğutan



http://www.evrenshop.com/asp/show_stock.asp?product=.ZM24


Bu mesaja 1 cevap geldi.
X
17 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: StrangerXT


quote:

Orjinalden alıntı: tugberk23

öncelikle böyle bir yazı hazırladığınız için teşekkürler bende bir sıcı soğutma sistemi kurmak istiyorum ama sıkıntım ekran kartında 8800gts im var ve blokları çok pahallı ayrıca hangisi iyi onuda bilmiyorum 8800gts için tavsiye edeceğiniz bir blok var mı? mümkünse ramleride soğutan



http://www.evrenshop.com/asp/show_stock.asp?product=.ZM24

136lira


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
17 yıl
Yüzbaşı

Tekrar merhaba yukarıda belirttigim şeyi uyguladım ve durumdan son derece memnunum.
sonuçlar sayfanın en sonunda. http://forum.donanimhaber.com/m_17459653/tm.htm
Uzun sürelide test ettim ne olursa olsun şu ana kadar su tankının kapladıgı yerden başka bir eksisini görmedim.
Pc yi 24 saat açık bırakacagım sonuç ne olacak merak ediyorum.
Eğer düşündüğüm gibi su çok ısınırsa 2. bir radyatör koyabilirim.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turbulence42 -- 5 Ekim 2007; 0:15:00 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
17 yıl
Teğmen

www.rapidsharing.com/223cf935b457d4c31c2e931b186ef840


Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
16 yıl
Onbaşı

quote:

Orjinalden alıntı: @yKuN

öncelikle çok güzel bir yazı olmuş bilmeyen ve öğrenmek isteyenler için çok güzel bir kaynak olmuş aynı anda. Benden önce davranmışsın bende 2 gün önce böyle bir topic açmak için başlamıştım. Neyse bizde artık phase change vs topic i açarız... Bu arada yazının %99 una katılıyorum fakat katılmadığım 1-2 nokta var belirtiyim dedim yanlışsa tartışır konuşuruz...

1. si saf ütü suyu(Saf su) demişsin de satılan saf suyun ne kadar saf olduğu tartışıldığı gibi suyu açıp hazneye boşalttığınız ve su havayla temas etmeye başladığı anda su saflığını yitirir.
2. si haznenin büyük olması her zaman iyi değildir yani buda suyun geç ısınacağı gibi geç de soğuması demektir. bu yüzden kullanıcıların bunu kendi ihtiyaçlarına gore seçmeleri daha iyi olur.
3. sü aslında sistemler arası uyumsuzluk söz konusu değildir nerdeyse çünkü rekorlar veya hortumlar her neyse 3-5 ytl gibi bir miktarla istenilen boyutta ve çapta alınması gerekir. tek uyumsuzluk sorunu olarak bence soket tipi uyumsuzluğu olur.
4. sü sanırım termal macunu unutmuşsun çunku blok ne kadar iyi olursa olsun kaliteli bir termal macun kullanmadığınız sürece sistem pek bir işe yaramayacaktır.
5. ve son olarak ise psu su soğutma demişsiniz bunu yapan arkadaşları da gördüm fakat bence oldukça tehlikeli bir iş. bence yeni başlayan kimsenin hele ki su veya saf su ile bu işi denememesi gerekir.(sanırım bebek yağları elektriği iletmediğinden onlar kullanılıyodu)

benim yorumlarım bunlar yanlış veya doğru tartışırız sadece bilgilendirmek amacı ile yazdım. bu arada topic açmakla çok iyi etmişsin tekrar tebrikler...



edit:hastaymışsın hocam kusura bakma okumamıştım geçmiş olsun


Arkadaşıma katılıyorum fakat bazı noktalarda farklı düşünmekteyim.
Termal macun konusunda haklı. Çünkü alphacool işlemci bloğu çok iyi olmasına karşın beraberinde verdikleri termal macun çok basit.http://www.editorunsecimi.com/asp/show_stock.asp?product=Alp-Nx%20xp%2012910 burdan görebilirsiniz. fakat zalman cpu blok alırsanız içerisinden zalman marka termal macun çıkıyor. stg-1 kadar iyi olmasa da iyi sayılır.

Su haznesi büyük olması bence de avantaj. sistemde dolaşan ve radyatörde kısmi soğuyarak gelen su bu havuza boşalır. içerdeki su ne kadar çok olursa o kadar çabuk soğuyarak sisteme dahil olur.
Güç kaynağını ise şu an riske atmayın derim fakat mecidiyeköyde editörün seçimi de ram soğutucu görmiştüm.


Bu mesaja 17 cevap geldi.
K
16 yıl
Yarbay

Cok guzel ve ayrintili bir yazi olmus.

Zalman WB5 ide ekleyebilirsiniz sanirim bu yaziya;

http://www.zalman.co.kr/eng/product/view.asp?idx=284&code=021

< Resime gitmek için tıklayın >



D
16 yıl
Çavuş

Arkadaslar bir fikrim var.

Radyatoru, fanları ve su deposubu atsak olaydan. Hani limonatacı amcaların kullandıgı sogutucular vardır. Suyuda devamlı karıstırır. Bazı yerlerde ayranda koyuyolar icine. Abi pompayıda onun icine koysak 2 delikle giris cıkış acsak nedersiniz.

Yani hem pompayı sogutuyo hem suyu sogutuyor. Bazılarınız terleme yapabilir diyecektir ama bazit bir ayarlı prizle yarım saatte bir sogutucu kapatılabilinir. Ben sıvının devamlı radyatorsuz 10-12 derece arası olacagını dusunuyorum.

Ornek sogutucu

Ne dersiniz 150 ytl ye bulunabilir.

Bu sogutma olayı bi yerde bana sacma geliyo, haca veya su sogutma hep fanla oda sıcaklıgının altına inilmeye calısılıyor. Peltier gibi eksta bir sogutucu kullanılmıyor.
Mesela su kabına , kettellarımızdaki ısıtıcı resistansın tersini yapan sogutucularda olabilir. Benim dedigim limonata sogutucuları zaten bu prensible calısıyor. Dusuncelerinizi bekliyorum


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
16 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: dikdik_s

Arkadaslar bir fikrim var.

Radyatoru, fanları ve su deposubu atsak olaydan. Hani limonatacı amcaların kullandıgı sogutucular vardır. Suyuda devamlı karıstırır. Bazı yerlerde ayranda koyuyolar icine. Abi pompayıda onun icine koysak 2 delikle giris cıkış acsak nedersiniz.

Yani hem pompayı sogutuyo hem suyu sogutuyor. Bazılarınız terleme yapabilir diyecektir ama bazit bir ayarlı prizle yarım saatte bir sogutucu kapatılabilinir. Ben sıvının devamlı radyatorsuz 10-12 derece arası olacagını dusunuyorum.

Ornek sogutucu

Ne dersiniz 150 ytl ye bulunabilir.

Bu sogutma olayı bi yerde bana sacma geliyo, haca veya su sogutma hep fanla oda sıcaklıgının altına inilmeye calısılıyor. Peltier gibi eksta bir sogutucu kullanılmıyor.
Mesela su kabına , kettellarımızdaki ısıtıcı resistansın tersini yapan sogutucularda olabilir. Benim dedigim limonata sogutucuları zaten bu prensible calısıyor. Dusuncelerinizi bekliyorum


Öncelikle,bu ayranı limonatayı soğutan o şeyin ya buzdolabı mantığıyla ya da peltier mantığıyla çalıştığını hatırlatmak isterim.

(Rezistans'ın tersini yapan soğutucu!) diye bi elektronik cihaz henüz icat edilmedi.
Bir cismi direnç gibi tek parça malzeme ile soğutmanın yolu Peltier'den geçer.
Peltier ise abartmıyorum,onlarca,yüzlerce kez tartışıldı,sonuç,günümüz işlemcileri için olumsuz oldu...
İyi bi soğutma performansı işin 150W bi peltier şart,onu da adam gibi soğutmak için su soğutma şart...
Hava soğutma blokları ile 150W bi peltierin ısınan kısmını soğutmak hemen hemen imkansız.150W az bir ısı değil.

Eee peltieri suyla soğutana kadar,su soğutmayı direkt işlemciye taksanız nasıl olur?
150W peltier ise günde 10 saat çalışan bir bilgisayar için aylık 8-9 lira elektrik harcar...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
16 yıl
Teğmen

http://www.thermaltake.com/product/Liguid/Upgrade/cl-w0037/cl-w0037.asp

Volcano 4005 hakkında düşünceleriniz neler?Tahminime göre düz bloklardansa yapraklarla çıkan suyun ısısının düşürülmesi mantıklı geliyor.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
F
16 yıl
Er

quote:

Orjinalden alıntı: arcis

http://www.thermaltake.com/product/Liguid/Upgrade/cl-w0037/cl-w0037.asp

Volcano 4005 hakkında düşünceleriniz neler?Tahminime göre düz bloklardansa yapraklarla çıkan suyun ısısının düşürülmesi mantıklı geliyor.

Evet bu ürün hakkında benimde bazı sorularım var.

Thermaltake BigWater 780e kullanıyorum. CPU bloğu yerine bu ürünü kullanırsam, üründeki su borularının uzunluğu nedeniyle pompayı zorlama ihtimali varmı?

Ayrıca ürün 15.3 cm uzunluğunda ve 874 gram ağırlığında. Bu ağırlık anakarta bir zarar verirmi? Zarar vermemesi için anakartı yatay olarakmı konumlandırmak lazım? Çünkü dikey olduğunda ürünün yapısı ve ağırlığı nedeniyle aşağıya doğru ciddi bir esneme yapacak gibi görünüyor...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatihkaraca -- 1 Eylül 2008; 2:53:20 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
16 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: fatihkaraca

quote:

Orjinalden alıntı: arcis

http://www.thermaltake.com/product/Liguid/Upgrade/cl-w0037/cl-w0037.asp

Volcano 4005 hakkında düşünceleriniz neler?Tahminime göre düz bloklardansa yapraklarla çıkan suyun ısısının düşürülmesi mantıklı geliyor.

Evet bu ürün hakkında benimde bazı sorularım var.

Thermaltake BigWater 780e kullanıyorum. CPU bloğu yerine bu ürünü kullanırsam, üründeki su borularının uzunluğu nedeniyle pompayı zorlama ihtimali varmı?

Ayrıca ürün 15.3 cm uzunluğunda ve 874 gram ağırlığında. Bu ağırlık anakarta bir zarar verirmi? Zarar vermemesi için anakartı yatay olarakmı konumlandırmak lazım? Çünkü dikey olduğunda ürünün yapısı ve ağırlığı nedeniyle aşağıya doğru ciddi bir esneme yapacak gibi görünüyor...

bu ürünü sıvı soğutma bloğu olarak tavsiye etmiyorlar....



E
15 yıl
Yüzbaşı

Dayanamadım ve yazıyorum.
Hocam ellerine sağlık beni uzun süreler düşündüren birçok sorunun cevabı yazının içersinde mevcut hatta neredeyse hepsi var. Ellerine emeğine sağlık çok anlaşılır bir yazı olmuş.

yalnız birşey var ?? şimdihttp://www.firebal.net/asp/listgroup.asp?group=POMPA ye bakıyordum birde ne göreyim Eheim 1046 Pompa yuh ulan dedim bu pompanın aynısını İstanbul / maltepede ki akvaryumcudumdan 65 ytl ye aldım (Özel getirttim bu arada orda kutusu vardı EHEİN alman markasıdır ve akvaryum dünyasında herkes bilir bu markayı.) akvaryumun Akıntı motoru niyetine. Üstelik birtonda aparatı kutusunda geldi. Şimdi benim sorum şu pompa aynı model olduğuna göre.
Bir süre sonra çalışmaktan akvaryum pompalarının devri düşer nekadar eheimde olsa sıvı soğutmada suyun akıntı hızı önemli ise bu durum çok etkilermi bizi.
ikinci sorun ise bu aletler su pompası sonuçta eğer suyun akıntı hızı hızlı olduğunda daha iyi oluyorsa aynı fiyata çok daha güçlü pompa alıp taksak sistemin su taşıyıcı bağlantıları üzerinde sorun çıkartırlarmı? (bir hortumu musluğa takıp musluğu açar ve hortumun cunu kapatırsak musluktan ayrılır :)) Buna göre sistmdeki su pompası debisi çok fazla olursa bağlantılar üzerinde patlama yaparmı? )

Birde bu tür pompalar su içersinde çalışırlar genellikle ısındıkları için su aynı zamanda onları soğutur peki bu durumda bu motorların arasına akvaryum motorunu koyan arkadaşlar bu cihazın su dışında ısınma oranı daha fazla olucaktır kaç dereceye çıkar bilmiyorum ama dönem hızı felan düşünülürse sistemi uzun bir çalışma sonucu işlemciden daha çok ısıtacağından eminim çünki bir çok model su pompası akvaryum dışında yatak sarar ve yanar.

Gidip bir akvaryumcudan su dışında çalışabilir bir pompa almak daha mantıklı gibi geldi bana hemde bu model kafamı karıştırdı aynısının evimde akvaryumumda kullanıyor olmam daha feci kafamı karıştırdı.
benim merak ettiklerim bunlar.
adı geçen motor Eheim 1046 Pompa. karışıklık olmasın diğer modeller.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
15 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orjinalden alıntı: ecarpar

Dayanamadım ve yazıyorum.
Hocam ellerine sağlık beni uzun süreler düşündüren birçok sorunun cevabı yazının içersinde mevcut hatta neredeyse hepsi var. Ellerine emeğine sağlık çok anlaşılır bir yazı olmuş.

yalnız birşey var ?? şimdihttp://www.firebal.net/asp/listgroup.asp?group=POMPA ye bakıyordum birde ne göreyim Eheim 1046 Pompa yuh ulan dedim bu pompanın aynısını İstanbul / maltepede ki akvaryumcudumdan 65 ytl ye aldım (Özel getirttim bu arada orda kutusu vardı EHEİN alman markasıdır ve akvaryum dünyasında herkes bilir bu markayı.) akvaryumun Akıntı motoru niyetine. Üstelik birtonda aparatı kutusunda geldi. Şimdi benim sorum şu pompa aynı model olduğuna göre.
Bir süre sonra çalışmaktan akvaryum pompalarının devri düşer nekadar eheimde olsa sıvı soğutmada suyun akıntı hızı önemli ise bu durum çok etkilermi bizi.
ikinci sorun ise bu aletler su pompası sonuçta eğer suyun akıntı hızı hızlı olduğunda daha iyi oluyorsa aynı fiyata çok daha güçlü pompa alıp taksak sistemin su taşıyıcı bağlantıları üzerinde sorun çıkartırlarmı? (bir hortumu musluğa takıp musluğu açar ve hortumun cunu kapatırsak musluktan ayrılır :)) Buna göre sistmdeki su pompası debisi çok fazla olursa bağlantılar üzerinde patlama yaparmı? )

Birde bu tür pompalar su içersinde çalışırlar genellikle ısındıkları için su aynı zamanda onları soğutur peki bu durumda bu motorların arasına akvaryum motorunu koyan arkadaşlar bu cihazın su dışında ısınma oranı daha fazla olucaktır kaç dereceye çıkar bilmiyorum ama dönem hızı felan düşünülürse sistemi uzun bir çalışma sonucu işlemciden daha çok ısıtacağından eminim çünki bir çok model su pompası akvaryum dışında yatak sarar ve yanar.

Gidip bir akvaryumcudan su dışında çalışabilir bir pompa almak daha mantıklı gibi geldi bana hemde bu model kafamı karıştırdı aynısının evimde akvaryumumda kullanıyor olmam daha feci kafamı karıştırdı.
benim merak ettiklerim bunlar.
adı geçen motor Eheim 1046 Pompa. karışıklık olmasın diğer modeller.



Selamlar, sorularınıza hızlıca cevap vermeye çalışacağım.

1) Devir hızının düştüğü bir gerçek ama çok fazla etkilemeyecektir.
2) Suyun debisi ne hızlı ne de yavaş olmalı o yüzden aldığımız pompanın gücüne göre suyun akışını gözümüz ile takip edebileceğimiz bir seviyede çalıştırmamız gerekiyor.
3) Ben bu yazıyı hazırladığım zaman ülkemizde pompa sıkıntısı vardı, şu anda su soğutmalar için özel olarak üretilmiş pompalar mevcut. İmkanınız varsa o pompaları kullanmanızı öneriyorum. Liang bu pompalara güzel bir örnek mesela =)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
15 yıl
Yüzbaşı

Hocam çok sağol birde buradan yazıyorum ama fazla olmuyorumdur umarım. konu açtım bunun ile ilgili olarak
http://forum.donanimhaber.com/m_27638849/mpage_1/key_//tm.htm#27638849 diğer arkadaşlarda bakarlarsa sevinirim.
Şİmdi sistemde tofaş radyatörü kullanacağım 21 cm olduğu için 2x 8 cm fan takabiliyorum üzerine fiyatıda 45 ytl. pompa olarakda yukarıda adı geçen pompayı kullanmayı düşünüyordum senin bu yazını gördükten sonra vaz geçtim onuda hallederim sorun değil. ama şu boru olayını hala bilemiyorum hem ürünlere yorum yapıp hemde şu boru olayını söylersen çok sevirim yoksa kafama göre bir borumu almalıyım ?? hepsine uyuyormu yada biraz dar kesin bir boru alıp ısıtarak felan zorlamı sokayım sağlamlık açısından silikon bile sürerim vallaha sistemim uçarsa yanarım


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
10 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: R-ES

Öncelikle konuyu açan ve anlatan arkadaşa teşekkür ederim gerçekten detaylı bir anlatım olmuş. Benim sorum şu yönde yeni sistemim için cooler master seidon 120v modelini alacam. İşlemcim corei7 4770k ve buna overlock yapmayı düşünüyorum. Dün gece youtube de bi kaç video izledim ve 120v ile ilgili pompa ses sorunu olduğu belirtilmiş. Eğer aranızda bu ürünü kullanmış olan varsa benle deneyimlerini paylaşırsa sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim

Seidon serileri kullanıcı kulübü konumuzda 120V kullanan arkadaşlarımız var, size yardımcı olabilirler..

http://forum.donanimhaber.com/m_84122140/mpage_4/f_/key_seidon//tm.htm#87520846


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
9 yıl
Çavuş

Açık devre sıvı soğutma ekipmanlarını

http://www.n11.com/magaza/conn burdan satın alabilirsiniz.Türkiyede artık satılmakta ilgisini çeken ve sorularınız içindewww.facebook.com/Conncomputer mesaj atabilirsiniz.

EK WB-Bitspower - Barrow Marka Ekipmanlar Kullanılmakta.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.