S

Yarbay
22 Ağustos 2005
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
24 üye
Görüntülenme (?)
42 (Bu ay: 1)
Gönderiler Hakkında
S
9 yıl
Araba Anahtarı Tamiri / Hangi Diyot?
Arkadaşlar merhaba,

Aracımın anahtarının switch'i bozulunca tamir etmesi için bir anahtarcıya vermişler, "usta" değiştireyim derken canına okumuş anahtarın. Pcb fotoğrafını aşağıda görebilirsiniz, tamir edebilirim gibi duruyor, sol üst köşede bir tane smd direnç var 27k, onu tanımlayabildim. Ancak direncin yanındaki diyot (?) için aramalarım sonuçsuz kaldı.



Diyot, sağ alt köşedeki ile aynı, üzerinde NOKIC yazıyor. Buraya muadil bir diyot bulabilmem için hangi ölçümleri yapmam gerekir? yardımcı olabilirseniz çok sevinirim :)
< Resime gitmek için tıklayın >
S
11 yıl
HGS Kaçak Geçiş - Sisteme Girilme Süresi?
Arkadaşlar selam,

HGS Etiketim olmadığı için 12 Temmuz günü Boğaziçi Köprüsü'nden kaçak geçiş yaptım, hemen ardından Ankara Otobanı'ndan da kaçak geçtim. 15 Temmuz'da HGS satın alarak etiketi ön cama yapıştırdım.

İlginçtir ki dönüş yolundaki otoban kullanımım ücretlendirilerek bakiyemden düşülmüş. Ancak dönüşten sonra bir kez daha köprü ve otoban kullandım, bu kullanımlarım ve önceki kaçak geçişlerim hala hesabıma yansıtılmamış. Üstelik kaçak geçiş sorgulaması yaptığımda da sistemde kaçak geçişlerim görünmüyor...

Daha önce OGS kullandığım için pek bilgim yok, HGS kaçak geçişler (mesela etiketin okunamaması durumunda) hesabınızdan kaç gün içerisinde düşülüyor? 2 hafta önceki kaçak geçişlerim hala görünmüyor sistemde, hani hesabıma hiçbir geçiş yansıtılmamış olsa belki bir problem vardır diyeceğim ama sanmıyorum...

Ne dersiniz?
S
14 yıl
i7 980X Hava Soğutma - Sıvı Azot / i7 930 Sıvı Azot
Herkese merhaba,

Bu aralar i7 980X işlemcisi overclock dünyasında oldukça popüler. 32nm, 6 çekirdekli bu işlemcinin performansı benim için de bir merak konusuydu. 13 Nisan'da katıldığımız İTÜ PROF etkinliğinde deneme fırsatı bulduğum işlemciye yavaş yavaş alışıyorum, i7 platformu overclock bazında bir çok ayar sunuyor size ve her ayar olumlu yada olumsuz bir şekilde etki ediyor sürece. İşin içine hiç tanımadığım Corsair XMS3 ramler de girdi, bir de onların zamanlamaları hakkında bilgi sahibi olmaya uğraşıyorum, tam karman çorman oldu

Testler süresince kullandığım parçaları yazayım öncelikle;

* Intel i7 980X işlemci
* MSI Eclipse Plus x58 anakart
* Corsair XMS3 1600C7 ramler
* InWın Commander 1500W güç kaynağı
* Hava Soğutmada Zerotherm Core92

Gariplikler, hava soğutma altında işlemcinin ne kadar "ısınmadığını" görmemle başladı. Powercolor 5770 ve 5870 kartlardan ikişer adet mevcut elimde, crossfire testlerini alabilmek için 980 işlemciyi kullanıyordum. Test alabileceğim stabil hızı bulmaya çalışırken, baktım ki voltaj verdikçe işlemci soğuyor HT açıkken, 4.5-4.6 hızlarında işlemci yaklaşık 60 derece civarında, ZT soğutucu için bence iyi bir değer (bu arada sıcaklıkları garip bir şekilde çıkarabildim, CoreTemp çekirdek sıcaklığını değil de çekirdeğin TjMax değerine olan yakınlığını gösteriyor). E madem öyle hava soğutmayla biraz kasayım dedim, sonuç;

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1138700

Ht açık, 3 kanal ram kurulumu ve crossfire etkin yüzümü kara çıkarmadı, hwbot'ta hava soğutma birinciliğini elde etmiş oldum..

Daha sonra 3d'yi bırakıp hemen söktüm ekran kartlarını, ramlerin ikisini çıkardım, yalıtımı yaptım başladım azotla denemelere. Etkinlikten kalan az miktarda azotum vardı, biraz aceleyle sonuç almak zorunda kaldım, bu sırada aksilikler peşimi bırakmadı. 2 adet harddisk bozuldu sebebini anlayamadığım bir şekilde, azot az ya hani, iki defa windows kurmak zorunda kaldım... Son harddiskimi de kaybettim sanırım, üçüncüden de valid dosyalarını aldıktan sonra açılmamaya başladı.. 6420-6300 MHz'lerde aldığım valid dosyalarım bozuk, geçerli olan en yüksek validim 6217 MHz, bu da şimdilik 20. sıra anlamına geliyor;

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1138874

Bu işlemciyle kısa vadede hedefim en az ilk 5'e girebilmek sıralamada...

Superpi ve diğer testler için ramlere biraz daha alışmam gerekiyor, henüz o kadar iyi tutturamıyorum subtimingleri...

Bonus olarak: İTÜ PROF 2010'daki i7 930 denememde 4828 MHz ile 9. sıradayım 930 sıralamasında;

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1138875

bu işlemcinin de daha yolu var gibi görünüyor..

(Ekstra: Büyümek çok kötü birşey. Şu anda elimin altında 980X, 930, 870, 670, 650, pentium 6950 işlemcileri, 5870 5770 crossfirelar, birkaç tane x58 ve p55 anakart var, ama test alacak, daha da kötüsü bunlarla oyun oynayacak vaktim bile yok)

Birkaç resim de verelim konu şenlensin;

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Sorularınız olursa memnuniyetle yanıtlarım
S
15 yıl
Intel i7 920 D0 - 4.6 GHz
Sonunda i7 işlemcilerle test alabilme imkanım oldu. Yeni mimariyle birlikte ilk defa overclock yaparmışçasına heyecanlandım :) çünkü işlemci hızı ayarları olsun, voltaj ayarları olsun, tamamen yeniden öğrenmenizi gerektirecek şekilde bir formasyondalar. işlemci hızı için çekirdeğe voltaj veriyorsunuz, çekirdek hızı artınca hop, "çekirdek dışı" vatandaşlar voltaj istiyor (uncore). onlara voltaj verince işlemciyi soğutmak zorlaşıyor, hyper threading i kapatıyorsunuz. soğuyan işlemciyi biraz daha hızlandırmak isterken ram sınırına takılıyorsunuz vesaire vesaire... anlaşılan hepimiz bir süre sonra FSB'yi özlemeye başlayacağız :)
Denemelere dün gece başladım, öncelikle kullandığım parçaları sıralayayım;

quote:


Intel i7 920 D0 işlemci
Foxconn Blood Rage anakart
Patriot 3X1 GB 1600 MHz 8-8-8 Bellekler
PC p&c 750 watt silencer güç kaynağı

Soğutma: Swiftech GTZ blok, Thermochill PA 120.3 rad, laing D5 vario pompa


dün gece ve bu sabah sistemle tam anlamıyla savaştım diyebilirim, ram yokluğundan 1 GB Hi-Level bellekle başladım overclocka. 170 Bclk a kadar sorunsuz ve tamamen default voltaj ile overclock olan sistem 171 Bclk ta bile açılmıyordu. E tabii mimarinin acemisi olduğumdan bütün voltajlarla oynamaya başladım, sonuç yine hüsran. Tam anakart ve bios'a suç atmak üzereyken gri clio'suyla AbsoluteZero çıkageldi, getirdiği parçaların en küçük boyutluları olan Patriot bellekler günü kurtardı. 170*8 = 1360 MHz ötesini kaldırmayan Hi-Level'ı azlettim, Patriot zaten TCCD devrinden beri sevdiğim bir markadır, bugün bir kez daha yarı yolda bırakmadı beni ve 170 Bclk'ta tıkanan sistemi default voltajlarla 4 GHz'e taşıdı.

İlk nehelam denemem olduğundan tabii ki şanssızlıklar peşimi bırakmadı ve bütün işlemcinin en zayıf çekirdeği Core 0 çıktı.. Yani çekirdek kapatarak hız aşırtma imkanım olmadı, tek çekirdeğe kadar düşsem bile en zayıf çekirdekle çalışıyorum yine.. ilk etapta tüm sistem voltajları def. haldeyken aldığım pi ve wprime skorlarını ekliyorum, bir de ulaştığım maksimum hızı. İstediğiniz başka testler varsa onları da ekleyebilirim. Bu arada Vdroop kapalı halde 4 GHz e ulaştım, Vdroop'u açınca çekirdek voltajı 1.20-1.216 arasında gidip geliyor, bu da 4.2 GHz'de stabil bir sistem demek.

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=572957

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >



Anakart hakkında daha ayrıntılı bir incelemeyi yarın yayınlamayı düşünüyorum. Tam bir canavar diyebilirim onun için de, aşması gereken tek sorun PCI Exp hız arttırımı, şu an son beta biosla bile sadece 102 MHz yapabiliyor. 220 BClk ta stabil kullanılabiliyor ve overclockla uğraşanlar için tasarlanmış elemanları ve biosuyla oldukça beğenimi topladı. Foxconn dersine iyi çalışmış, çok geliştirmişler kendilerini..

Eklemeyi düşündüklerim;

-Stok fan ile çıkılabilecek max stabil hız
-Sıvı soğutma ile çıkılabilecek max stabil hız
-Herşeye rağmen tek çekirdek ile max hız denemesi
S
15 yıl
Seagate 7200.12 kullanıcıları , Reallocated Sector Hk.
Arkadaşlar merhaba,

seagate'in yeni çıkardığı seri 7200.12 500 GB harddisk kullanıyorum. arkadaşım için almıştık ancak daha sonra karar değiştirip 1 TB a yönelince, harddiski bir haftadır ben kullanıyorum.

Sorunum şu , harddiski kullanalı bir hafta olmasına rağmen smart bilgilerinde 39 adet reallocated sector görünüyor, her gün de bir iki adet artıyor bu sayı.

7200.12 kullanan arkadaşlar HD Tune ya da SpeedFan kullanarak reallocated sector sayılarına bakabilirler mi acaba? sorun benim harddiskimde mi yoksa yeni seride de böyle bir problem mi var?
S
16 yıl
YÖNETİCİLİĞİ BIRAKTIM
Arkadaşlar merhaba

Uzun süredir rahatsız olduğum bir konudan dolayı yöneticiliği bırakmış bulunuyorum.

Ben overclock dünyasına yaklaşık 97-98 yılında girdim diyebilirim. Eski pentium 2 anakartlar, işlemciler.. O günün şartlarında diğerinden 33 mhz daha hızlı olan bir işlemci yaklaşık 100 dolar daha fazlaydı. Yani overclock yapmanın en zevkli ve en kazançlı olduğu dönem..

Ancak önümüzde büyük bir engel vardı ki, kaynak.. Zaten 5 kilobytelık bağlantılarımızla olmayan Türkçe sitelerde overclock için araştırma yapıyorduk. O zaman nerde böyle geniş ve kapsamlı forumlar, mecburen ingilizce ya da almanca tercih etmek zorundasınız.. Belki de zor olduğu içindir, bu işin hakkını vererek, ciddi anlamda emek sarfederek yaptım, ve hayatımın en büyük hobilerinden biri haline getirdim overclocku.

Eğer ileride fırsatım olursa yeni başlayan, bu işle uğraşan arkadaşlara güzel bir Türkçe kaynak sağlamak taa o günlerde hayalimdi. Şimdi overclocka yeni başlayan bir çok arkadaş anlamayacaktır muhtemelen bunun değerini, tüm kaynaklar ellerinin altında, soru sorabilecekleri birçok forum var..

Kendi adıma bu hayalimi, kısmen de olsa, gerçeğe dönüştürdüğüm için mutluyum. Farkeden arkadaşlar olmuştur kesinlikle, bu bölümü temiz tutmak, ayrıntılı kaynaklar bulmak, yeni arkadaşlara bu işi öğretmek için gerçekten çok uğraştım, yeri geldi arkadaşlarımdan, işimden - okulumdan taviz vererek burayla ilgilendim. Bana yardımcı olan oldukça fazla arkadaşım oldu, tek tek isim vermeme gerek yok, onları herkes biliyor zaten, hepsine teşekkür ederim. İllaki kalbini kırdıklarım olmuştur, ben de insanım sonuçta, onlardan da özür dilerim.

Yöneticilik sürem boyunca her kullanıcıya eşit mesafede durmaya çalıştım. En çok kızdığım, en nefret ettiğim şey taraflı yönetimdir. Arkadaş listemde bile kimse yoktur ki, olur ya bir karar verdikten sonra başka biri çıkıp "bak arkadaşına ceza vermedi" der. Çoğu kez kullanıcılar tarafından bölümün selameti için bölümde aktif olanları korumam gerektiği söylendi (söyleyenler genelde kendilerini korumam gerektiğini söylediler tabii) ama yukarıda dediğim gibi asla böyle birşey yapmadım. En yakın arkadaşımın mesajını da sildim, konusunu da kilitledim, ceza hatta uzaklaştırma bile verdim. Her türlü eleştirebilirsiniz beni , ancak umarım tarafsızlığımdan dolayı bir eleştiri almayacağım için vicdanım rahat.

İşte benim kişiliğime ters düşen yukarıdaki durumun birkaç defa tekrarlanması üzerine, yöneticiliği bırakmaya karar verdim. Gerekli yerlere ikişer defa pm gönderdim, ama geçen sürede kararımı değiştirmemek için böyle bir konu açtım.

Hakkınızı helal edin, yine aranızda olacağım ancak bu sefer normal bir kullanıcı olarak, böylece tarafsız davranma sıfatımdan sıyrılmak , hak edenlere gerekli cevapları vermek istiyorum, gereği uzaklaştırma olsa bile

Herkese iyi forumlar
S
16 yıl
Modifikasyon ve/veya Diğer Uğraşlara yazılan yorumlar hakkında
Arkadaşlar herkese kolay gelsin öncelikle,

Uzun süredir birçok kişinin şikayetçi olduğu bir konu vardı: modifikasyon vb. işlemlere yapılan boş, heves kırıcı, aşağılayıcı yorumlar.

forumda binlerce üye var, her birimizin de zevkleri birbirinden farklı. benim sevdiğim rengi başkası sevmez, yada benim çok güzel bulduğum , el emeği olan bir ürünüm başka biri tarafından çok basit, bayağı bulunabilir.

ancak ne olursa olsun, yaptığımız yorumlar, konu sahibi kişiyi aşağılayıcı, yaptığı işe, harcadığı emeğe hakaret içeren öğeler içermemelidir. tabii ki beğenmediğimiz yönleri ifade edebiliriz, mesela "şurayı oval kesmişsin ama bence kare olsa daha güzel olurdu" yada "kesim işlerinde düzeltilmesi gerek yerler var" gibi. ancak kalkıp da "kasayı berbat etmişsin, öyle mi kesilir" "bu ne yaa" "ana okulu çocukları bile daha iyi iş çıkarır" gibisinden yorumlar yaparsak o kişiye ve emeklerine büyük haksızlık etmiş oluruz.

bundan sonra yapılan bu tarz "gereksiz" yorumlar silinecek, yorumu yapan kişi uyarı alacaktır. ilk seferde 1, ikicni seferde 2 , üçüncü seferde ise 5 uyarı puanı. yukarıda değindiğim gibi, olumsuz yorum yapılabilir , ancak yorum içerisinde hakaret olursa yaptırım uygulanır.

umarım bundan sonra konulara yaptığımız yorumlar daha yapıcı olur

her türlü öneri ve şikayetlerinizi pm ile bildirebilirsiniz

iyi forumlar
S
16 yıl
DH Hızaşırtma Veritabanı ve Açılan Overclock Konuları Hakkında
Arkadaşlar merhaba;

Veritabanı güncellenerek 8 -9 serisi işlemciler ile son ekran kartları da eklenmiştir. ancak girişlerde yapılan hatalar çok sık oluyor, bundan bahsetmek istedim;

- işlemcileriniz için muhakkak cpu-z onay linki vermeniz gerekiyor. cpu-z ile onay almanız için gerekenler cpu-z programında açıkça belirtilmiş, yine de hatırlamak istersek;

1- about kısmını açıp alt bölümdeki "validate" düğmesine tıklıyoruz, açılan pencerede 1. adımda görüldüğü gibi validation dosyamızı hazıylayıp, 2. adımdaki linke tıklayarak validation sayfamızı açıyoruz. bu sayfada belirtilen yerleri dolduruyoruz, isim kısmına forumdaki ismimizi yazıyoruz, daha sonra validate dosyamızı upload ederek, cpu-z ekranının görüntülendiği sayfanın adresini alıyoruz. isterseniz mail adresinizi ilk ekrana girerek, validation adresini mailinize gönderebilirsiniz, daha sonra unutmamak adına


- süperpi ekranlarına gelirsek, sıkça yapılan hata superpi nin bittikten sonraki resmini koymaktır. bu şekilde yapılan girdiler kabul edilmeyecektir. superpi biter bitmez "pi calculation done" mesajı gelir, bu mesajla birlikte işlemci bilgisi için cpu-z in 1. ekranı ve pi skorlarının geçerliliğini kontrol etmek için gereken kod un yazdığı kısım KESİNLİKLE açık olmalıdır.

- ekran kartı girdilerinde ise 1 adet screenshot verirseniz güzel olur, 3d mark programı ve ati tool un göründüğü bir ekran olabilir bu. neden derseniz, hepimiz kayıtlı 3d mark kullanıcısı olmadığımız için validatelerimiz uzun vadede silinebiliyor, biz linklere onay verirken zaten kontrol ediyoruz, ancak ileri tarihte bir anlaşmazlık çıkarsa elimizde kanıt olmadığından girdinizi malesef geçersiz saymak durumunda kalıyoruz.


yukarıda yazdıklarım veritabanı girişlerine aitti. şimdi gelelim overclock bölümü altında açılan başlıklara;

- superpi sonucu verirken yukarıda bahsedilenlere uyalım. superpinin ana ekranı açıkken verilen bir ekran görüntüsü malesef hiçbir değer taşımamaktadır. ŞİKAYET GELMESİ DURUMUNDA KONU KİLİTLENECEK, FAKE SKOR MUAMELESİ GÖRECEKTİR.

- 3d mark skorları kısmında ise yeterli ekran görüntüleriyle birlikte Online Result Browser sayfasındaki onay adresi de verilmedilir. malesef ortada çok sayıda korsan seri numarası dolaştığından ayarlarda oynama yapılabilmekte, çözünürlük dahi değiştirilebilmektedir. BU HUSUSTA DA ŞİKAYET OLMASI DURUMUNDA SKORLAR FAKE İLAN EDİLECEK, KONU KİLİTLENECEKTİR.

YUKARIDA AÇIKLANAN MADDELERDEN HERHANGİ BİRİNE UYMADIĞINI DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ BİR BAŞLIK VARSA, LÜTFEN BANA BİLDİRİN, GEREKİRSE FAKE OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ BAŞLIK ALTINDA BU KONUNUN LİNKİNİ VEREREK KULLANICIYI UYGUN BİR DİLLE UYARIN

yapılan çalışmalar tamamen kullanıcılarımızı mümkün olduğunca doğru ve dürüst şekilde bilgilendirmek içindir. hayatımızın her kısmında olması gerektiği gibi, forumumuzda da dürüstlük ve güven üst sıralarda olmalıdır.

bize yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederiz, öneri ve görüşleriniz için pm atmaktan çekinmeyin.

iyi forumar
S
16 yıl
yenilenen overclock nedir - nasıl yapılır
arkadaşlar herkese iyi akşamlar dilerim,

uzun zamandır yoğun olan programım dolayısıyla uğrayamadığım evime dönmüş bulunuyorum.
hızla yeni rehber hazırlıklarına başladım, uzun ve bir o kadar da anlatması meşakatli bir konu olduğundan birkaç günde sanırım %30 luk bir kısmı bitti. rehberi hazırlarken; 1- konu hakkında hemen hemen hiç bilgisi olmayan kullanıcılar, 2- orta düzey kullanıcılar 3- ileri seviye kullanıcılar diye 3 kullanıcı kitlesine değindim, gerekli yerlerde anlatılanların hangi kesime hitap ettiğini belirten bir yazı olacak, böylece okurken sıkılmayacaksınız yada başka bir deyişle vakit kaybınız en az seviyede olacak.

şimdi birkaç ricam var sizden,

-dosya burada bir konu başlığı altında olacak zaten, ayrıca sitede değilken de kullanabileceğiniz, yazıcıdan çıktısını alabileceğiniz daha cicili bicili bir pdf de olsun mu?
-anakartınızın bios ekranlarındaki overclock yapılabilen kısımların resimlerini bana EN AZ 2 MP olmak kaydıyla resimleyip anakart marka/model/revizyonunu yazarsanız sizin de anakartınız hakkında spesifik bilgi verebilirim rehberde (dh_stangerxt@hotmail.com adresine resimleri rar layarak yollayabilirsiniz)


bunun dışında önerileriniz varsa bilmek isterim.

umarım güzel ve faydalı olur
S
16 yıl
#Overclock (Hızaşırtma) Hakkında Herşey Bu Başlıkta# Rehber 1
Overclock (hızaşırtma) hakkında aradığınız bilgilerin bir çoğunu bu başlık altında bulabilirsiniz. Eğer bu işe yeni başlamayı düşünüyorsanız, bu konu oldukça işinize yarayacaktır.



OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR

Overclock Nedir ve Tarihçesi

Overclock İle İlgili Faydalı Program Ve Araçlar http://rapid-share.com/files/77050965/benchkit.rar
[( "-" işaretini kaldırın) cpu-z, ati tool, system fan, orthos, riva tuner, superpi 1.4 programları, 13 mb]

"Overclock ve Soğutma" Bölümündeki Önemli Konular

CeOfFuture arkadaşımızın ilgilendiği Riva Tuner & Overclock başlığı
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.