Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
8
Cevap
530
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Stereo dinlemek istiyorum sanki kasetten dip sesi ile dinleyecekmiş gibi analog ve berrak...
T
geçen yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Merhabalar,

Uzun zamandır böyle bir düşüncem var ama kime sorsam ,derdimi nasıl anlatsam bilemediğim için hep kararsız kaldım anlatmakta.
Artık zamanı geldi bence :

Arkadaşlar, uzun zamandır 5.1 bir AVR kullanıyorum ;Pioneer VSX-329-K .
Hali hazırda 5.1 hoparlör set up'ım vardı.
Ön kuleleri satmıştım,yakında tekrar alacağım (konumuz bu değil aslında,bilgi için yazdım)


Eskiden Hitachi marka bir deck'im vardı, kasetli vs. Çalarken dip sesine kadar berrak duyardım müziği.

Malum şimdi her şey dijital.

Kullandığım AVR'yi yakın zamanda satsam bile bir AVR'm kesin olacak 5.1 ya da 7.1
Ancak bildiğim kadarıyla bu AVR'lerin stereo ayırım performansı bir stereo amfi gib değil.

Şimdi,
1)Kullandığım kuleleri hem AVR için hem de stereo amfi (alacağım) için kullanmak için anahtarlama gibi bir devre olması gerekecek ki ,sürekli kablo sök tak yapmayım. Bunun için ne gerekir ?
2)En uygun bütçe ile güzel stereo ses alabileceğim bir amfi ne olabilir?
3)Kaynak olarak Spotify olacak,TV'de Spotify uygulaması var,cep telefonunda var,PS5'te var vs.
4)DAC'a gerek var mı , yani stereo amfi girişinde DAC'a sahip bir model var mıdır ?
5)Spotify 'ı bu sisteme nasıl entegre edeceğim ? Zaten bluetooth işin içine girecekse zaten kayıp yaşanacak...
Şimdi " spotify " 'dan zaten sıkıştırılmış müzik dinleyeceksin , zaten kayıp olacak " dediğinizi duyar gibiyim,evet ama en kolay teknoloji bu benim için, CD yazmak ya da PC'den playlist oluşturmak vb. için hiç zamanım yok :(
6)Arkadaşlar bana ne gerek istediğimi elde etmek için ? Çok karışmadı umarım :(
7) Bana Spotify 'lı ,analog çıkışlı network player mı lazım ? Tesadüfen sarı sitede network player'lara bakarken Onkyo NS 6130 gördüm, Spotify'ı varmış , arkasında Analog çıkışları var. Bu çıkışları da stereo bir amfiye girmek mi lazım vs..





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tulû -- 24 Ocak 2023; 14:35:16 >

T
geçen yıl
Yarbay

1) Şöyle bir şeye ihtiyacınız var:
Amazon.com: 2-Way Amp Amplifier Receiver to 1 One Pair of Speakers Selector Switch Switcher Splitter Combiner : Electronics

Benzerleri aliexpresste de bulunabilir.

2) Amfiyi almayı planladığınız hoparlörlerle dinleyerek seçmeniz lazım. Burada iyi diye önerilen bir amfinin tonlaması sizin hoşunuza gitmeyebilir.
3) ...
4) Piyasadaki amfilerin çoğu DAC'lıdır zaten. Amfinin üzerinde usb, coax vb. dijital girişler varsa, zorunlu olarak DAC da vardır amfide.
5) Spotify telefonda yüklü ise mecburen BT veya varsa kulaklık çıkışı, TV'de yüklü ise TV'den optik ile alabilirsiniz ya da network server/media player-streamer gibi bir cihaz almanız lazım ya da böyle Spotify, Tidal vb. yüklü hibrid bir amfi/receiver/media player vb.
6) yukarıdakiler.
7) Evet analog çıkışları da olan bir medya player ve stereo amfi ikilisi en ideal çözüm. Yanına bir de kaynak selektörü. İhtiyacınız bunlar.

Hatta şu en güzel çözüm:
Yamaha Rn 602 Network Receiver Fiyatı - Taksit Seçenekleri (hepsiburada.com)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 27 Ocak 2023; 22:9:8 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
Z
geçen yıl
Teğmen

1) Speaker Selector alabilirsiniz. Cihazda kullanılan röle veya switchlerinin kontaklarının sızdırmaz ortamda ve kaliteli materyal kullanılmış olması önemli. Ses seviyesi yüksekken yapılacak değişikliklerde kontakların zarar görebileceği unutulmamalı. Cihazlar kapalı iken bu değişikliğin yapılması, imkan dahilinde kullanmamak en güzelidir. Bende hoparlörlerimi iki amaç için kullanıyorum. Genelde müzik sistemine bağlı. 2 kablo çektim, film izleyeceksem hemen değişiyorum.
2) Anfi + hoparlör seçimi biraz kişiseldir ve deneyerek almak en güzelidir. Biraz araştırırsanız zaten belli bir fikriniz olur. Eski cihazların içindeki komponentler ömrünü doldurmuş ve sviç v.b. korozyon sıkıntıları olabiliyor bunlar göz ardı edilmemeli.
3)Streamer olarak bu iş için özel olarak üretilmiş bir cihaz kullanılmayacaksa, PC, Raspberry Pi ve Android üzerinde yaptığım denemelerde.,Android için USB Player Pro uygulaması + DAC'a USB bağlantısı ile en iyi sonucu aldım. USB Player Pro ile TIDAL ve Qobuz kullanılabiliyor. Ben tidal kullanıyorum ve ses kalitesi USB Player Pro ile direkt FLAC çalmak kadar iyi diyebilirim. Spotify güzel bir uygulama olsa da ses kalitesi biraz düşük kalıyor. Problemde edilmeyebilir. USB player pro kullanmamızın sebebi işletim sistemleri ses dosyalarını iletirken ister istemez bunları değişikliğe sokması (aynı anda ses çalma v.b. sebeplerden) ve orjinal dosyadan uzaklaşılması. Bir CD playerden dinlercesine ses dosyasının DAC çipine ulaştırımasına bit perfect deniyor ve uygulama bunu sağlıyor.
4) Telefonun içindede DAC var, bilgisayarın ses kartında'da, tek bir çip olan DAC'larda var kocaman bir kutu olarakta. Tamamen imkana bağlı, tabiki kaliteli bir harici DAC ile basit bir DAC arasında'da ses farkı oluyor. Kendim DIY işleri ilede uğraştığım için modifiye ettiğim ve kendim yaptığım iki adet harici DAC'ım var. ikisinde ses rengi farklı ve belli tarz müzikleri daha güzel çalabiliyorlar. DAC denince sadece çipe bakılıp alınabiliyor ama besleme devrelerinden, devre dasarımı, yükseltme devreleri ve Opamplar, komponentlerde çok önemli ve ona göre ses kalitesi değişebiliyor. Mesela benim DAC'ımın biri 90 model philips dac çipi kullanmakta ama ben beğeniyorum. Ne kadar pound o kadar sound...
5) DAC'TA Bluetooth 5.0 üzerinden aptxhd, LDAC gibi sistemleri desteklerse ve telefon v.b. gönderici bunları destekliyorsa ses kaitesi baya iyi oluyor. 4.0 önermem. Bu sistemleri destekleyen ve SPDIF çıkışı veren cihazlarlar, DAC'ta bu özellik yoksa kullanılabilir. Steramere alternatif, Spotify için streamer olarak eski bir PC veya RasperyPI'ya Volumio kurarak deneyebilirsiniz.



T
geçen yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Merhaba,

Paylaştığınız Amazon'daki ürünü sipariş verdim. ( Daha ortada stereo amfi yok , ön kuleleri de almadım :)) )
Yamaha R-N602 paylaşımınıza baktım ,sonra buna denk geldim :
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-ev-elektronigi-ev-muzik-sistemleri-yamaha-music-cast-r-n803d-stereo-receiver-silver-1066483256/detay

Sonra Onkyo'ya denk geldim ;
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-ev-elektronigi-ev-muzik-sistemleri-onkyo-tx-8270-ag-baglantili-160w-2.1-stereo-receiver-mqa-flac-1075178000/detay

Fiyat olarak Onkyo çok daha uygun gibi. Forumda da konusuna göremedim .
Yamaha için söyleyecek hiç söz yok zaten;ama ya Onkyo'nun bu modeli ?

Teşekkürler.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Torlak Kemal
T
geçen yıl
Yarbay

Onkyo'nun bu modeli ile özel bir deneyimim yok ancak Onkyo bütünü itibarıyla çok başarılı firmalardandır ve ürünleri genel olarak alıcılarını hayal kırıklığına uğratmaz. Hatta bana kalırsa, günümüzdeki Denon ve Pioneer'den (eski Denon ve Pioneer'lar bence daha kaliteliydi) daha başarılıdır diyebilirim. Üzerinde spotify aplikasyonu yüklü mü bilmiyorum ama çok da önemli değil, wifi üzerinden cihazdaki dahili chromecast ile telefondaki Spotify uygulamasını aktarabilirsiniz. wifi'de BT'deki gibi band genişliği sorunu olmadığı için Spotify'in kendi kalitesinde dinlersiniz.

Yalnız bir husus var. Alacağınız hoparlör ile iyi eşleşip eşleşmediğini anlamak için bir arada dinlemeniz yerinde olur. Düşük empedanslı hoparlörlerden kaçınmanızı tavsiye ederim. Bu tür tuner-amfiler çok düşük empedansları kaldıracak kadar çok güçlü sürücülere sahip olmayabiliyorlar.

Bence hangisinin genel kondisyonu daha iyiyse onu satın almanız yerinde olur. İkisi de işinizi mükemmel görecek cihazlar çünkü kaynağınız Spotify.

Not: Bu tür dedike cihazlar hem estetik açıdan hem kullanım kolaylığı açısından ve hem de performans olarak çoğunlukla bilgisayar+yazılım çözümlerinden daha tatmin edici sonuçlar verir. Ayrıca kombi cihazlar oldukları için amfi+media player ikilisine göre maliyet avantajları vardır.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Tulû
T
geçen yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Merhaba ,

Araştırma yapıyorum fırsat buldukça ;

Bluesound Powernode 2021 olan son modeli (N330) için başarılı olduğuna dair çok yorum ve inceleme var (2x80W RMS) streamer.

Bilginiz var mı ?

Tek düşündüren , Yamaha full size bir cihaz iken , Bluesound 3'te biri kadar. Soğutma (heatsink) vs. nasıl bir performans sergiler ?
Her şeyi bir kenara bıraktım , madem bu kadar küçük bir kutuya herşey sığabiliyor ve herşey yapılabiliyor , o zaman neden Yamaha 3X size'da ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Torlak Kemal
T
geçen yıl
Yarbay

Bluesound Powernode ile ilgili bir deneyimim yok, dinleme şansım da olmadı. Ben biraz eski kafalıyım. BT üzerinde cep telefonu/tablet aplikasyonu veya tamamen uzaktan kumanda ile kontrol edilen, üzerinde kendi fiziki kontrolları/düğmeleri olmayan cihazlardan hoşlanmıyorum. Bu da o türden bir cihaz.

Neden Yamaha bu kadar büyükken N330 bu kadar küçük sorusunun cevabına gelince; 2 nedeni var:

  • Yamaha class AB amfi katına sahip ve soğutma gerektiriyor ama N330 class D amfi içeriyor ve class D amfiler çok yüksek olmayan güç çıkışlarında hemen hiç soğutma gerektirmiyor.
  • Form faktör diye bir şey var. Endüstri standardı genişlik 43 cm'dir. Bir cihazı bundan biraz daha küçük yapmak mümkün olsa bile 43 cm genişliğe yayarlar ki diğer cihazlarla stacked yani üst üste koyup kullanmak mümkün olsun. Yamaha uğraşsaydı biraz daha küçük yapabilirdi ama yine de soğutma ihtiyacı yüzünden Bluesound kadar küçük olmazdı. Class D amfiler yaklaşık %90 verimle çalışırlar yani 100 watlık bir girişin 90 wattı ses sinyali olarak hoparlöre gider, 10 wattı ısıya dönüşür. Yamahadaki class AB amfide ise verim %50-70 civarındadır, yani 100 wattlık girişin 50 wattı ısıya dönüşür.

İşte bu 2 nedenle Yamaha 43 cm'lik kasaya sahipken, Bluesound heatsink ve devasa output transistörleri ile büyük bir transformer kullanmadığı için bu kadar küçük kasaya herşeyi sığdırabiliyor.

Peki, class AB amfi mi yoksa class D amfi mi daha iyi? Eskiden class D amfiler hifi stereo için hemen hiç kullanılmazdı. Bir kaç istisnası vardı ama hifi dünyası class A ve AB amfi kullanırdı çünkü o zamanlar class D tasarımları iyi stereo ses verecek kadar olgunlaşmamıştı. Günümüzde class D tasarımı epey yol aldı ve artık hifi stereo cihazlarda kullanılmaya başladılar. Günümüzde giderek artan sayıda firma class D amfi topolojisini kullanıyor ama piyasanın büyük oyuncuları hala class AB de ısrar ediyor. Bunun teknik ve mali nedenleri var, burada ayrıntıya girmek yersiz.

Bluesound muhtemelen NAD'ın HybridDigital denilen class D amfisini lisanslamış, kendi tasarımı değil.

Kişisel olarak ben class D amfiden uzak dururdum ama bu kişisel bir tercih meselesi. class D amfinin sesi sizi tatmin ederse neden kullanmayasınız!

Kaldı ki, mesela son yıllarda Purifi tarafından geliştirilen "Eigentakt amplifier technology" denilen class D amfi teknolojisi çok iddialı bir teknoloji ve class AB den daha iyi ses verdiği iddia ediliyor. Doğru mu bilmem, dinlemek gerek. Bluesound'daki class D Eigentakt olmayabilir, emin değilim.

Tercih sizin.

Not: Yaygın olarak class D amfilerin dijital olduğu sanılır. Bu doğru değildir, class D amfiler de analogtur.




Bu mesajda bahsedilenler: @Tulû
T
geçen yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Harika bilgiler, çok teşekkürler.

Bu konuda ben de eski kafalıyım sanırım.
O kadar kocaman komponentleri , heatsink'leri görmezden gelip, miniminnacık bir kompakt yapıdan aynı performansı beklemek benim gibi duygularıyla hareket eden biri için zor.Beynim kabul etse bile kalbim kabul etmez :) Varsın olsun verimliliği daha düşük olsun AB amfilerin...



T
geçen yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Tekrar merhaba,
İçinde bulunduğumuz aşırı mutsuz dönemden bir nebze de olsa kendimi kısmen kurtarabilmek ve kendime doğum günü hediyesi motivasyonu için bugün ön kule hoparlör almaya gitmiştim.
Demo yaptırdım ve beğendiğim hoparlör 4ohm empedansa sahip olduğu için , halihazırda kullandığım Pioneer VSX-329-k’yı riske atmamak için bir tane de AVR aldım;
Denon AVR-S960H . ( aklımda x2700h vardı ama aldığım yerde yoktu )
iyi fiyata aldığımı düşünüyorum.
Şu an stereo amfi projesini biraz erteledim .
Bakarsınız Denon'un stereo performansından memnun kalırım ..

Güncelleme 19.2.2023

Sonradan pişman olmamak içini,sonradan keşke dememek için, aldığım Denon AVR-S960H'ı geri verip , Denon AVC-X3800H aldım, ileriye de dönük olması için.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tulû -- 19 Şubat 2023; 11:12:1 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.