Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir, 1 mobil kullanıcı
12
Cevap
5833
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Şarj %5 %10 seviyelerine düşene kadar kullanmak zararlı mı?
P
7 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

pil yüzdesi yüksekken şarja takmamın bana ne faydası olacak orasını anlamadım. akşam eve gittigimde şarjım %40 45lerde oluyor. gece uyurken zaten şarja takacağımı göz önünde bulundurursak eve geldiğimde bi yarım saat şarjda durmasının pile bir faydası var mı?

örnek veriyorum,

her 80e düştüğünde şarj edip 5 şarjda bir döngüyü tamamlamak (5x20 = 100) ile %3 %4'e düştüğünde şarja takıp tek seferde bir döngüyü tamamlamak aynı şey değil midir, ikisinin de zararı olmaması gerekmez mi?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Peter Hammill -- 12 Şubat 2018; 13:45:4 >

M
7 yıl
Yarbay

li-ion pillerde sağlık
Li-ion pilerin kullanımı üzerine bir süredir araştırma yapıyorum ve sonuçlarını sizlerle paylaşmak istedim
Öncelikle lityum ion pillerin sağlığını korumak eski pillerin sağlığını korumaktan daha farklıdır bunun sebebi hafıza etkisidir Özellikle nikel kadmiyum döneminde piller, tam şarj olmadan şarja, ya da batarya tam dolmadan şarj ile irtibatı kesildiğinde içerisindeki kullanılmayan atomlar donmaktaydı. Lityum iyon pillerin ise belli bir şarj döngüsü vardır ve bu döngüde sağlıklıdır
Şimdi lityum iyon pilerin sağlığını arttırmak için gereken önerilerden bahsedeyim

li-ion pillerle ilgili yapılması ya da yapılmaması gerekenler:

1. pili her fırsatta şarja takın. li-ion pil ne kadar aktifse o kadar uzun ömürlü ve sağlıklı olur.

2. li-ion piller sonuna kadar bitirilmemelidir. sürekli bunu yaparsanız kimyasal olarak pile hasar verirsiniz.

3. sabaha kadar şarjda bırakabilirsiniz. problem olmaz (orjinal şarj aleti ve pil olmak kaydıyla).

4. 2-3 ayda bir, sadece 1 defaya mahsus pili sonuna kadar bitirin ve sonra kapalı olarak %100’e kadar doldurun. bu sayede pil ölçer kalibre olur ve daha doğru yüzde değeri gösterir.

5. li-ion pillerde hafıza etkisi olmaz. ni-mh pillerden çok farklıdır. ayrıca yaklaşık olarak sabit bir döngü sayısı vardır. Bir döngüyü tek seferde de yapabilirsiniz (%100’den sonuna kadar harcayıp %0’a inmek=1döngü ) ya da birden çok seferde de (%100’den %50’ye inip şarja takmak, ertesi gün yine %100’den %50’ye inmek=0.5+0.5=1 döngü).

6. Pili her fırsatta şarja takarak hem döngü süresini uzatmış olursunuz (yani 1 döngüyü belki 2-3 günde tamamlamak) hem de pili aktif tutarak sağlıklı kalmasını sağlarsınız.

7. li-ion pillerin en büyük düşmanı sıcaklıktır. kullanım, şarj ya da saklama durumlarında mutlaka fazla ısınmasına izin vermeyin. kesinlikle çok sıcak ortamlara (yazın doğrudan güneş ışığı altına uzun süre, kapalı araba içinde, ısıtıcı, fırın gibi cihazlar üzerine) bırakmayın.

8. şarj sırasında cihazınız ister istemez ısınacaktır. siz şarj sırasında cihazı kullanırsanız aynı zamanda işlemci, ram vs gibi donanımlar da kullanılacağı için daha da fazla ısınacaktır. yani bu durum bataryanızın ömrünün kısalmasına sebep olacaktır. mecbur kalmadıkça şarj sırasında cihazı kullanmamaya özen gösterin.

9. aynı şekilde cihazınızı bir kılıf ya da koruma içerisinde kullanıyorsanız, bu kılıf şarj sırasında cihazınızın fazla ısınmasına sebep olabilir. mümkünse kılıfı çıkartarak ve cihazı dock üzerine yerleştirerek, ya da ısıyı kolayca dağıtacak bir konumda (dik olarak ya da batarya yukarı gelecek şekilde ekranının üzerine yatırarak) şarj etmelisiniz. şarj sırasında fazla ısınacak kapalı, küçük ortamlardan kaçınmalısınız (açıkçası bu kılıf çıkarma olayında ben üşeniyorum biraz 🙂

10. mümkün olduğu kadar orjinal şarj cihazı kullanmaya özen gösterin. ya da orjinal cihaz değerleriyle aynı olan ve kaliteli malzeme kullanılmış cihazları kullanın. düşük amper çıkışlı şarj cihazları bataryanın şarj tutma kapasitesini düşüreceği gibi yüksek amperli cihazlar bataryanın fazla ısınarak patlamasına sebep olabilir.

11. Cihazınızı uzun süre kullanmayacaksanız ve saklayacaksanız, batarya seviyesi %50’ye yakın bir değer olacak şekilde ve serin bir ortamda saklayın.



L
7 yıl
Yarbay

Şarj döngüsünü olabildiğince az tutarsanız pildeki yıpranma o oranda az olur. O yüzden boş bol pil yüzdesi yüksekken şarja takın.

Ayrıca, şu pil'i "5'lere 10'lara düşürmeyin"deki kasıt, pil döngüsünü yine kısa tutmak. Örnek vermek gerekirse:

%90 olan bir cihazı şarja taktığınızda %10'luk bir enerjiye ihtiyaç duyarsınız (100-10=90 kardasınız [1 döngüyü baz aldık]).



%20 olan bir cihazı şarja taktığınızda %80'lik bir enerjiye ihtiyaç duyarsınız (100-80=20 kardasınız [1 döngüyü baz aldık]).



Yukarıdaki iki örnekte gördüğünüz üzere şarjınız çokken (80-90 civarı) şarja takarsanız döngü sayısınız uzatmış olacağınız için piliniz daha uzun zaman gidecektir.

Şarjınız düşükken cihazı şarja taktığınızda da, pilin döngü sayısını çabuk bitirmek dışında cihaza hiçbir zararı olmayacaktır yüzde 1'lerde, 5'lerde şarja takmanın.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

C
7 yıl
Yarbay

Şu yüzdede takın şu yüzdede şarjdan çekin filan gibi şeyler çoluk çocuk uydurması...

Eğer bataryanız yeni ve sağlıklıysa tamamen bile bitirebilirsiniz. İçindeki çip voltajı ve sıcaklığı izleyip eş zamanlı olarak telefona bildirir. Telefon anında limit voltaja inmeden kendini kapatır. Sadece eski ve sağlıksız bataryalarda nominal dışı çekilen akımlarda dalgalanma fazla olacağı için ve çip bu durumda geç müdahale edebilir ki eski bir batarya korunsa ne olur korunmasa ne olur. Bataryayı değiştirmeyeceğim, o yüzden önümüzdeki süreçte nominal üzeri kapasite kaybına uğramayayım diyorsanız %10'un pek altına indirmemek faydalı olabilir.

Şarj döngüsü de hikayedir. 10 birim de 100 birim de şarj etseniz bir şey fark etmez. %20'den %100'e şarj ederseniz 0.8 döngü harcarsınız. %80'den %100'e şarj ederseniz de 0.2 döngü harcarsınız. Ama ilk durumdaki kullanım oranını yakalayabilmek için toplam 4 kez %80'den %100'e şarj etmeniz gerekecek ki 0.2x4 0.8 yine aynı olacak. İlkokul matematiği bile yapamayanların hesaplarını ciddiye almayın. Priz arayıp duran bir manyağa dönüşmenize gerek yok.

Lityum ion ve Lityum polimer bataryaların sağlığı doğrudan 4 etkene bağlı. En önemlisi sıcaklık. Yüksek işlem gücü gerektiren uygulamalar ısıya sebep olduğu için kasa içerisinde bataryayı da ısıtır. Örnekler çoktur, telefonunuzu aracınızın ön konsoluna koyarsınız saatlerce güneş altında bekler, ya da kişi sabahtan akşama kadar telefonu cebinde tutuyordur işi gereği cebinden pek dışarı çıkmıyordur haliyle ısınıyordur. Diğer taraftan başka birinin cihazı da tüm gün çalışma masasının üstünde duruyordur. vs. Haliyle batarya ömürleri farklı olacaktır. Milletin çok ta farkında olmadığı değişkenlerden biri. Diğerleri de şarj döngüsü, bataryanın üretim tarihi ve son olarak üretim kalitesi.

400 kez şarj etmiş biri ile 100 kez şarj etmiş birinin performansı elbette aynı olmayacaktır. Zaman da herkesin bildiği gibi batarya ne kadar taze ne kadar bayat onunla ilgili. Yani her iki kullanıcı da benzer şarj döngülerine sahipse üretim tarihleri de 6 aydan az farklılıktaysa kullanım koşulları karşılaştırılır. (sıcaklık) bunda da fark yoksa (deneysel şartlarda olmayacağı için kesin tespit zordur tabi. yaklaşık fikir elde edilebilir ancak) Son olarak üretim kalitesi üzerinde durulur.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cirrus- -- 14 Şubat 2018; 5:10:30 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
7 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Merhaba,

Uzun süredir android kullanıyordum, iphone a yeni geçtim sayılır. daha önce bir yerlerde okuduğum bir yazıda Li-On bataryaların ömrünü uzun tutmak için pil %15'in altına düştüğünde çok kullanmadan şarj etmek gerektiği yazıyordu. eski telefonumu 3 yıl kadar buna dikkat ederek kullandım ve bataryamın performansı hep iyi kaldı.

Merak ettiğim konu, bu durum iphone'lar için de geçerli mi? çünkü forumda gördüğüm screen shotlarda hep %3 %5 seviyelerine kadar kullanmış herkes.

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Peter Hammill -- 12 Şubat 2018; 10:4:13 >

N
7 yıl
Yarbay

O gördüğünüz ekran görüntülerinin alınma amacı, pilin %100'ünü kaç saatte harcadığını göstermek için. Yani 7 saat ekran süresi alıyorum diyebilmek için şarjı %1'lere kadar indirip öyle ekran görüntüsü alıyorlar. Normalde öyle kullanmamamız gerekiyor.

Telefonunuzu %20'nin altına düşürmeyin ama %20'ye kadar inmesini de beklemenize gerek yok. Şarj %70'ken gidin takın mesela, 98'de çıkartın. 40'ta takın 50'de çıkartın. Bunların etkisi yok. Batarya ısısına ve şarjdayken telefonu kullanmamaya özen gösterin yeterli.



W
7 yıl
Yarbay

C
7 yıl
Binbaşı

hocam hiç bir sıkıntı yok istediğin değerlerde kullanabilirsin lityyum piller bunlar. sadece daha daha uzun ömürlü olmasını istiyorsan yüzde 20 nin altına düşünce tak şarja ve yüzde yüzde çıkar hocam şarj esnasında da kullanmamaya gayret et😃



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
7 yıl
Yüzbaşı

hocam herkes bir şey söylüyor bende söyleyim . Bu konuda çok araştırma yapmıştım sebeplerini net olarak hatırlamasam da akıllı telefon veya laptop pillerine ne çok doluluğun ne de az bir şey kalmasının iyi gelmediğini biliyorum. Yüzde 25in altına düşürmeden şarja takmalı, yüzde 80i 85i geçmeden çıkarmalı benim araştırmalarıma göre pilin sağlığını korumak için.
Ben bu şekilde kullandım ve 7 senelik asus laptopumun pili 2buçuk saatin üzerinde gitmekte ama hala tam bitirmiyorum, ilk alındığında 3buçuk saatin az üzerinde götürüyordu.
ayrıca 1 senelik iphone se kullanıcısıyım battery wear level %1 görünmekte.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
7 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

günlük yaşantımızda çoğu kişi gece uyurken şarja takıyor sabah çekiyor. %100 olup şarjda beklemesinin bir zararı yoktur, 100 olunca elektriği kesiyordur diye düşünüyorum?



K
7 yıl
Yarbay

Bende Asus almıştım 2011 d benimkide 15 saniye gitmiyor



20 kere şarj ya ettim ya etmedim dolu halde kenarda bırakmamdan kaynaklı 2 sene pert yada soket arızalandı oradan bi sıkıntı aldı kısa devre falan



Şuan zaten %20 den aşağı inince takıyorum 7 yi bakalım sonuç ne olacak



Sürekli kullanan birinin 85 lerde çıkarmasının bi amacı olmaz kaybı olur her zaman tam dolum yapmak faydalıdır



3 senelik Nokia pilin %4 de kapandığını gördüm sadece

%2 de kendi otomatik kapatıyordu zaten



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @tplon
P
7 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Cirrus-

Şu yüzdede takın şu yüzdede şarjdan çekin filan gibi şeyler çoluk çocuk uydurması...

Eğer bataryanız yeni ve sağlıklıysa tamamen bile bitirebilirsiniz. İçindeki çip voltajı ve sıcaklığı izleyip eş zamanlı olarak telefona bildirir. Telefon anında limit voltaja inmeden kendini kapatır. Sadece eski ve sağlıksız bataryalarda nominal dışı çekilen akımlarda dalgalanma fazla olacağı için ve çip bu durumda geç müdahale edebilir ki eski bir batarya korunsa ne olur korunmasa ne olur. Bataryayı değiştirmeyeceğim, o yüzden önümüzdeki süreçte nominal üzeri kapasite kaybına uğramayayım diyorsanız %10'un pek altına indirmemek faydalı olabilir.

Şarj döngüsü de hikayedir. 10 birim de 100 birim de şarj etseniz bir şey fark etmez. %20'den %100'e şarj ederseniz 0.8 döngü harcarsınız. %80'den %100'e şarj ederseniz de 0.2 döngü harcarsınız. Ama ilk durumdaki kullanım oranını yakalayabilmek için toplam 4 kez %80'den %100'e şarj etmeniz gerekecek ki 0.2x4 0.8 yine aynı olacak. İlkokul matematiği bile yapamayanların hesaplarını ciddiye almayın. Priz arayıp duran bir manyağa dönüşmenize gerek yok.

Lityum ion ve Lityum polimer bataryaların sağlığı doğrudan 4 etkene bağlı. En önemlisi sıcaklık. Yüksek işlem gücü gerektiren uygulamalar ısıya sebep olduğu için kasa içerisinde bataryayı da ısıtır. Örnekler çoktur, telefonunuzu aracınızın ön konsoluna koyarsınız saatlerce güneş altında bekler, ya da kişi sabahtan akşama kadar telefonu cebinde tutuyordur işi gereği cebinden pek dışarı çıkmıyordur haliyle ısınıyordur. Diğer taraftan başka birinin cihazı da tüm gün çalışma masasının üstünde duruyordur. vs. Haliyle batarya ömürleri farklı olacaktır. Milletin çok ta farkında olmadığı değişkenlerden biri. Diğerleri de şarj döngüsü, bataryanın üretim tarihi ve son olarak üretim kalitesi.

400 kez şarj etmiş biri ile 100 kez şarj etmiş birinin performansı elbette aynı olmayacaktır. Zaman da herkesin bildiği gibi batarya ne kadar taze ne kadar bayat onunla ilgili. Yani her iki kullanıcı da benzer şarj döngülerine sahipse üretim tarihleri de 6 aydan az farklılıktaysa kullanım koşulları karşılaştırılır. (sıcaklık) bunda da fark yoksa (deneysel şartlarda olmayacağı için kesin tespit zordur tabi. yaklaşık fikir elde edilebilir ancak) Son olarak üretim kalitesi üzerinde durulur.




çok net bir açıklama olmuş teşekkürler



V
7 yıl
Yüzbaşı

İstediğin gibi tak yav çok takma kafaya



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.