D

Teğmen
03 Temmuz 2016
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
4 üye
Görüntülenme (?)
289 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
D
2 yıl
Domain aktarırken satın aldığımız yıllar kaybolur mu?
Merhaba,

Aklıma takılan bir soru var, cevabını bulamadığım için buraya konu açmak istedim.

Porkbun sitesinden 10 yıllık domain satın aldım. Şimdiyse Google Domain'e aktarmak istiyorum. Anladığım kadarıyla bir yılın bitmesi lazım ki Google 1 yıllık uzatma ücretiyle aktarma işlemine başlayabilsin. Ama aktarma yapıldıktan sonra kalan 9 yılım Porkbun'dan satın alındığı için Google bunu kabul ediyor mu? Yani Google'a geçtiğimde sadece 1 yıllık süresi olan alan adım olmasını istemem, o zaman hiç aktarmam.

Teşekkürler.
D
2 yıl
Türkiye\u0027de Düşük Upload Hızı Saçmalığına Artık Son Verilsin! (İmza Kampanyası)
< Resime gitmek için tıklayın >



Türkiye'de düşük upload hızı saçmalığına artık son verilsin. Disk alanları arttı, kullandığımız uygulamaların, oyunların, yüksek çözünürlüklü video kayıtlarımızın, proje dosyalarımızın boyutları arttı. İki ay sonra 2022 yılına gireceğiz, yıllardır süregelen bu düşük upload hızı saçmalığı neden hala devam ediyor?

Yerel diskimde 10,5 TB'lik veri bulunuyor. Bunun içerisinde Unreal Engine & Unity oyun projelerimiz, günlük çektiğim oynanış videoları, yüksek boyutlu Photoshop & After Effects proje dosyalarım ve daha sayamayacağım yüz binlerce dosyam bulunuyor.

< Resime gitmek için tıklayın >
Ben de bu kadar verinin bir disk hatasıyla kaybolmasını istemeyeceğimden OneDrive 5 TB'lik bulut yedekleme sistemini satın aldım. Bu sayede yerel diskimin önemli yarısını bulut sisteminde tutabilecektim. Hadi ben 5 TB'lik bulut sistemini aldım almasına da, 6 Mbit'lik upload hızıyla nasıl yükleyeceğim bunu @TurkNet?

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Bu hızla günde ortalama 10 GB veri upload ediyor. Buradan hesaplamaya kalkarsak 5000 GB veriyi upload etmem 500 günümü alacak. Bir yıl 365 gün ediyor, şaka mı bu? 2 yıla yakın bir süreden bahsediyoruz ve PC'min tüm gün açık kalıp elektrik harcamasını hesaplamıyorum bile.

Türkiye'deki veya TurkNet'teki artık her neyse (Turk Telekom altyapısı), bu düşük upload hızı saçmalığına hemen son verilmesi gerekiyor. Teknoloji gelişiyor, boyutlar artıyor, diskler artıyor ama bu upload hızı yerinde sayıyor.

Yurt dışında download ve upload hızları aynı veriliyor. Ben Türkiye'de 75 Mbit download alıyorsam, aynı zamanda bana 75 upload hakkını tanınmak zorunda. Bu şikayetimin kesinlikle internet sağlayıcıların üst yetkililerce değerlendirilmesi ve en kısa sürede güncellenmesi gerekiyor. Yüksek upload hızlarına sadece yayıncılar veya şirketler değil benim gibi son kullanıcılar da ihtiyaç duyuyor.

Türkiye'deki bu düşük upload hızı sorunun acilen düzelmesi gerekiyor!

Not: Yüksek download hızını alabiliyorsanız aynı veya çok yakın upload hızını da alabilirsiniz demektir. Burada sağlayıcılar bilerek upload'ı download'a kıyasla çok düşük hıza kısıtlamış, sorun bu.
D
2 yıl
Xiaomi Mi 9T Pro - Gelişmiş Kullanıcı Rehberi
Merhabalar,

Bu konuda Xiaomi Mi 9T Pro cihazını nasıl en iyi hale getirirsiniz ondan bahsedeceğim.
Yaklaşık 2 yıllık deneyimin ardından edindiğim tecrübeler de konuda yer alacak, yabancı forumlardan bulduğum yararlı özellikler de. Hazırsanız başlayalım.

< Resime gitmek için tıklayın >

--- Gereksinimler Başlangıç ---

Adımlardan herhangi birini yapmadığınız takdirde cihazınızın başınıza gelecek hasarlardan sorumluluk size aittir.
Adımları düzgün ve sıralı bir şekilde takip ediniz.
Gereksinimler sonraki işlemlerde cihazınızın kilitlenmemesi için önceden yapılması gereklidir.

1) Bootloader Kilidini Açmak
Xiaomi cihazlar kutudan çıktığında kilitli olarak gelir. Yazılımsal işlemlere devam edilmesi için bu kilidin kaldırılması gereklidir.
Tamamen yasaldır ve bu izin talebi Xiaomi'ye gönderilir. Doğru yaparsanız yaklaşık bir hafta içerisinde cihazınızın kilidi Xiaomi yetkilisi tarafından kaldırılır.

a) Mi hesabı açın ve telefonunuzun ayarlarından Mi hesabınıza giriş yapın.
b) Telefonunuzun ayarlarından aşağıdaki adımları sırayla gerçekleştirin.
  • Cihazım Hakkında > MIUI sürümünü 5 kere tıklayın ve ayarlara dönün.
  • Ek ayarlar > Geliştirici Seçenekleri> OEM Kilit Açma aktifleştirin.
  • USB Hata Ayıklamayı da aktifleştirin ve izin verin.
  • Mi Kilit Açma durumuna tıklayın > Mi hesabınızla giriş yapın ve işlemi tamamlayın.
< Resime gitmek için tıklayın >
c) Minimal ADB Fastboot programını indirin ve programı çalıştırın (cmd-here.exe) (sıradan cmd ekranı değildir, fastboot içindir)
d) Aşağıdaki işlemleri tekrarlayın.
adb devices (Telefona uyarı gelecek, buna izin verin ve bu kodu tekrar çalıştırın.)
adb reboot bootloader
e) Telefon yeniden başlayıp Fastboot ekranına geçecektir.
(Fastboot ekranını telefonunuzu güç düğmesine basılı tutup kapat deyip önce telefonunuzu tamamen kapatıp sonra güç tuşu ve ses kısma tuşlarına birkaç saniye basılı tutarak da açabilirsiniz.)

< Resime gitmek için tıklayın >
f) Xiaomi Mi Flash Unlock Tools aracını bilgisayarınıza indirin ve açın.
g) Mi hesabınızla giriş yapın.
h) Unlock edin. (Fastboot ekranındayken telefonunuzun USB ile bilgisayara bağlandığından emin olun)
Not: Bu işlem cihazınızdaki her şeyi silecektir. Fabrika ayarlarına geri dönecek bu yüzden önemli her şeyin yedeğini aldığınızdan emin olun.

< Resime gitmek için tıklayın >
ı) Unlocked (kilidi açıldı) yazılı ekrana geleceksiniz. Bundan sonra tek yapmanız gereken belirtilen süre kadar beklemek.

< Resime gitmek için tıklayın >
i) Bu süre ortalama 14 gündür. Sonrasında cihazınızın kilidi açılacaktır.
(Dipnot: Bu işlemi bir şekilde suistimal ederseniz Xiaomi tarafından 60 gün veya 90 gün süre verilebilir.
Güvenlik amacıyla yapmaktadır ve bu süreyi kısaltmanın yolu yoktur. O yüzden düzgünce uygulayın.)

2) TWRP Kurulumu (Orijinal Recovery Ekranını Daha Gelişmiş Recovery Ekranı İle Değiştirmek)

Orijinal recovery ekranları oldukça basittir. Sadece minimal işlem yapmamıza izin verir. TWRP sağ olsun, bu ekranı daha işlevsel hale getirebiliyoruz.
TWRP ile birlikte gelişmiş yedek almak, dokunmatik kontrol (bilgisayarlarda eski BIOS'tan yeni UEFI ekranına geçmek gibi), özel ROM'lar kurmak ve ROOT atmak için kullanılır.
TWRP için birçok gönüllü geliştirici bulunmakta, açık kaynak kodlu olduğundan içiniz rahat olsun.
Özel recovery'lerin en bilinen ve en yaygın olanı Team Win versiyonudur.

< Resime gitmek için tıklayın >
Fakat ben arayüzünün daha gelişmiş hali olan OrangeFox Recovery kullanıyorum ve sizin de bunu kullanmanızı tavsiye ederim.
< Resime gitmek için tıklayın >
a) Yukarıdaki iki Recovery'den birini resmin üzerine tıklayarak indirin. Mi 9T Pro cihazın kodu raphael'dir bunu unutmayın.
O yüzden recovery veya ROM indireceğiniz sırada kodun raphael olduğundan emin olun.
(İsterseniz farklı recovery de kullanabilirsiniz. Yukarıdakilerden biri olmak zorunda değil.)
(Ben OrangeFox Recovery kullandığım için anlatımlarım bunların üzerine olacak ancak aynı işlemleri farklı recovery'lerde de gerçekleştirebilirsiniz o yüzden sorun yok.)
b) Minimal ADB Fastboot programını indirin ve C:/adb içerisine kopyalayın (kolay olması açısından).
Klasörü kendiniz oluşturacaksınız.
c) Telefonuzu Fastboot ekranına getirin.
(Fastboot ekranını telefonunuzu güç düğmesine basılı tutup kapat deyip önce telefonunuzu tamamen kapatıp sonra güç tuşu ve ses kısma tuşlarına birkaç saniye basılı tutarak da açabilirsiniz.)
d) İndirdiğiniz recovery dosyasının uzantısı .img'dir. Ancak adını kısaltın, örneğin recovery.img yapalım (kolay olması açısından). Bu dosyayı C:/adb dizinine kopyalayın.
e) Telefonunuz Fastboot ekranında iken, bilgisayarınıza USB ile bağlıyken, C:/adb içerisinden cmd-here.exe'yi çalıştırın. (sıradan cmd ekranı değildir, fastboot içindir)
f) Aşağıdaki kodu kopyalayın, yapıştırın ve çalıştırın:
fastboot flash recovery recovery.img
g) İşlem tamamlandıktan sonra telefonunuzdan ses açma ve güç tuşlarına basılı tutun.
h) Tebrikler! Recovery ekranına başarıyla kurdunuz ve giriş yaptınız. Şimdi bu ekrandan çıkış yapın ve telefonunuzu normal olarak başlatın. Sonraki adımda Magisk kurup root atacağız.

3) Telefonu Root'lamak (Magisk)

Root nedir? Türkçe anlamıyla kök'tür. Bilgisayar terimiyle admin'in de üstüdür. Örneğin modemlerimize giriş yaparken admin ile gireriz ama aynı zamanda root olarak da giriş yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Uzun lafın kısası, root ile birlikte tüm haklar ve cihaz kontrol sizin üzerinizde olacaktır. Tüm kısıtlamaları kaldırıp hakları elinize alabileceksiniz. Bu da program kurmakta kaldırmakta, yazılım çalıştırmakta, bloatware silmekte, gelişmiş ayarlar yapmakta yani kısacası her şeyde işinize yarayacaktır.

Peki bu root'un dezavantajı yok mudur? Tecrübesiz kullanıcılar için elbette vardır, o da şöyle oluyor. Cihazınızda bir program çalıştıracağınız sırada root yetkisi verilsin mi diye izin sorarsa ve izin verirseniz, bu program artık sizden hiçbir izin almasına gerek kalmadan her şeyi yapabilir ve sizin ruhunuz bile duymaz. Android'in eski sürümlerinde çeşitli olaylar yaşanmıştı. Ama artık günümüzde "açık kaynak kodlu" yazılımlar sayesinde içimiz daha rahat oluyor. Yani demek istediğim, eğer bir programa root yetkisi verecekseniz ya GitHub gibi açık kaynak kodlu yerden indirin ya da Google Playstore gibi güvenli marketten indirin. Bilmediğiniz ve yaygın olarak kullanılmayan uygulamalara root yetkisi vermekten kaçının.

Magisk, cihazınızı root'lamak için kullanılan ve bunun yanı sıra modül kurmanıza izin veren çok amaçlı bir uygulamadır. Cihazınızı rootlamak için Magisk zorunlu değildir farklı bir program da kullanabilirsiniz (örneğin KingRoot) fakat Magisk, root'un Google Playstore'u gibi olduğu için şiddetle tavsiye edilir. En tanınanı ve en çok modüle sahip olan root uygulamasıdır. (Magisk'in yaratıcısının yakın zamanda Google'da işe alındığını biliyor muydunuz? Ekstra bir bilgi.)

Dikkat edilmesi gerekenler: Magisk açık kaynaklı güvenli bir uygulama olabilir fakat her sürümünü gözünüz kapalı çalıştırabilirsiniz demek değil. Bu ne demek? Magisk'in yaratıcısı bu programı sadece GitHub ve XDA-Forum'da yayınladığını söylüyor. Yani Google'a ilk yazdığınızda karşınıza çıkan magiskmanager.com / magisk.me / magiskapp.com gibi siteler orijinal yapımcıya ait değil. Bu tarz sitelerden indirmek cihazınıza zarar verebilir, bilgilerinizi çalabilir. Bu nedenle sadece ve sadece GitHub'tan indirin. Şimdi anlatıma başlıyorum.

a) Magisk Orijinal GitHub Sayfası - Buradan Releases kısmına geliyorsunuz. En üstte en güncel sürüm bulunuyor. Assets kısmından Magisk.apk 'yi indiriyorsunuz. (Örneğin: Magisk-v23.0.apk, siz en günceli hangisiyse onu indirin.)
[Not: Magisk v22, Jellybean ve Kitkat'ı destekleyen son ana sürümdür. Magisk v23 yalnızca Android 5.0 ve üstünü destekler.]
b) Magisk.apk'yi cihazınıza kurun.
c) Herhangi bir Dosya Yöneticisi aracılığıyla (örneğin RAR), Downloads kısmına gelin, indirdiğiniz Magisk dosyasının uzantısını .apk'dan .zip'e yeniden adlandırın. Gelen uyarıyı onaylayın.
d) Cihazınızı tamamen kapatın. Güç düğmesi ve ses açma tuşlarına basılı tutarak Recovery ekranına giriş yapın.
e) Downloads kısmına gelip Magisk.zip dosyasını seçin ve flashlayın (sağa kaydırın). (flaşlamak nedir? kurmak demektir.)
f) Reboot System deyin ve telefonunuzu yeniden başlatın.
g) Örneğin Root Checker Basic uygulamasını Appstore'dan indirin ve root'lu olup olmadığınızı kontrol edin.
Gelen bildirime izin verin (sizden root izni isteyecektir.) Kök kontrol deyin ve onaylandığını göreceksiniz.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
h) Tebrikler! Magisk kuruldu ve cihazınız artık rootlu.

4) SafetyNet Onaylanmadı Hatası Çözümü

SafetyNet adın da olduğu üzere güvenli ağ demektir. Cihazınız root'landığı için eğer SafetyNet başarısız olursa kötü saldırılara karşı şu anda kolay avsınız. Hesaplarınızın şifreleri, banka uygulamalarınız, ödemeleriniz risk altında olabilir. Bu nedenle güvenliğimizi sağlamalıyız.

a) Magisk içerisinden SafetyNet'i Kontrol Et tuşuna basıyoruz.
Cihazınızı ilk kurduğunuzda başarısız olması muhtemel.
Bu şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz ama güvenliğiniz risk altında olur. Bu nedenle okumaya devam edin.
< Resime gitmek için tıklayın >
b) kdrag0n'un yapmış olduğu safetynet-fix dosyasını buraya tıklayarak GitHub üzerinden indiriyoruz. (Releases > Assets > ZIP dosyası)
< Resime gitmek için tıklayın >
c) Artık tek yapmamız gereken bu dosyayı flaşlamak(kurmak).
- Bunu da ister Magisk uygulamasını açıp ZIP dosyasını kurun (Yeniden başlatma gerekir).
- İsterseniz de Recovery ekranına girip dosyayı flaşlayıp Reboot System deyin. İkisi de aynı işlem.
d) Bu dosyayı kurduktan sonra Magisk içerisinden tekrar kontrol ediyoruz ve onaylamanın başarılı olduğunu görüyoruz. Artık güvendesiniz 
< Resime gitmek için tıklayın >
5) Uygulamalar Root'lu Olduğumu Anlıyor, Nasıl Gizleyebilirim? (Magisk Hide & Airfrozen)

Genellikle banka uygulamaları cihazınızın root'lu olduğunu anlar ve güvensiz olduğu için giriş yapmanızı engeller. Ancak biz üstte SafetyNet'in onaylamasını aldığımız için artık bunu dert etmemize gerek kalmadı.

a) Magisk'i Standart Gizlemek (Magisk İçerisinden)
Magisk'i açın, Magisk Hide kısmına girin ve banka uygulamaları, Google Play Store, Google Services gibi uygulamaları Magisk'ten gizleyin.
Ayrıca bazı uygulamalar rootlu olduğunuzu gizleseniz de Magisk ismini sisteminizde gördüğü için yine uyarı verebiliyor. Bunun için de uygulama ismini değiştirin. Örneğin ben Settings yaptım, ikonu da otomatik olarak Android logosuna dönüştü.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
b) Magisk'i Tamamen Gizlemek (Airfrozen)
Standart gizleme normalde işinizi görecektir. Ancak başıma bir istisna geldi ve bunu şimdi sizlerle de paylaşacağım.
Bir süreliğine yurt dışına, Almanya'ya gitmiştim. Ve orada Sparkasse banka hesabının uygulamasını kullanmam gerekiyordu.
Buradaki her şey tamam olmasına rağmen banka uygulaması hala cihazın root'lu olduğunu algılıyor ve açmama izin vermiyordu.
İşte burada sizlere Magisk'i gizlemenin en gelişmiş yolu Airfrozen uygulamasını sunuyorum.
Bu uygulama içerisinden Magisk'i gizlerseniz artık hiçbir uygulama Magisk olup olmadığını bilemez.
Bu sayede Sparkasse banka uygulamasına giriş yapabildim :)

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
--- Gereksinimler Bitiş ---

Buradan geri kalanlar isteğe bağlıdır ama elbette devamını da yapmanızı tavsiye ederim.

5) DRM Korumalı Uygulamalar (Netflix vb.)

Cihazınız rootlu olduğunda DRM korumalı uygulamaları kuramayabilirsiniz.
Bu herkesin başına gelmez, bazı kişiler rootlu da DRM korumalı uygulamaları kullanmaya devam edebilir.
Örneğin Netflix uygulaması "cihazınızla uyumlu değil" uyarısı veriyorsa veya Appstore'da hiç çıkmıyorsa tek yapmanız gereken APK olarak indirmek.
 
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
Netflix uzantısı APK değil XAPK olduğundan Appstore'dan herhangi bir XAPK kurucusu kullanabilirsiniz.
Orijinal APK'ları indirmek için de APKPure sitesini kullanabilirsiniz.

Netflix XAPK İndir
XAPK Installer İndir

DRM uygulamalarını şimdilik bu şekilde manuel olarak kurmak gerekiyor.
APK olarak kursanız da orijinal hesabınıza giriş yapıp kullanmaya devam edebiliyorsunuz o yüzden sorun yok.

6) ROM/Vendor/Firmware Nasıl Kurulur?

Xiaomi cihazını güncellemeyi kesti mi? Yeni Android sürümü kurmak mı istiyorsunuz? Tamamen farklı bir arayüz altyapısına geçmek mi istiyorsunuz?
İşte bunu rootlu cihazınız sayesinde yapabilirsiniz.

Öncelikle mevcut tüm fotoğraf ve önemli dosyalarınızı yedekleyin (ister cloud'a ister bilgisayarınıza). [Silinen dosyalarınız için sorumluluk kabul etmiyorum.]
Ek olarak NANDroid backup alacağız. Bunu Recovery içerisindeki backup kısmından yapabilirsiniz.
Daha sonra NANDroid backup'unuzu da bilgisayara kopyalayın. Çünkü Mi 9T Pro'da SDcard bulunmuyorFormat Data yaptığımızda her şey gidecek, tam anlamıyla "her şey".
(NANDroid backup nedir? TWRP (recovery/kurtarma) içerisinden aldığınız yedeğe verilen isimdir).
Sonra indireceğiniz ROM'unuzu seçin. XDA-Forum'dan birçok ROM bulabilirsiniz. Örneğin PixelExperienceEvolution-XArrowOS en popülerleri.
İndirdiğiniz ROM, ekstra olarak vendor veya firmware gerektirebilir. Bunu ROM konusundaki açıklamayı okuyarak bakmanız gerekiyor.
Tüm ROM'ların kurulumları aynı. Recovery içerisinden Format Data yapıyorsunuz (tüm dosyalar, bilgiler, işletim sistemi, her şey silinecek).
[Not: Temiz kurulum için Format Data şart. Kirli kurulum (Dirty Flash) yaptığınızda ileride çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi de uygulamalarınızın eski ROM'a optimize olduğu için bataryanın hızlı tükenmesidir. Yeni ROM'da lütfen Format Data yapın.]
SDcard olmadığı için Internal Storage dahil her şeyiniz yok olacak. NANDroid backup'larınız gidecek, işletim sisteminiz olmadığı için telefonu açamayacaksınız!!!
Neyseki biz bunların yedeğini bilgisayara almıştık. USB'yi takın bunları telefona tekrar geri atın.
ROM'unuzu flaşlayın (Gerekiyorsa vendor/firmware de kurun.) Bazıları gerektirmiyor çünkü ROM'un içerisine entegre oluyor.
Gerekiyorsa ForceEncrypt ve GApps kurun (Bunları ilgili ROM'un kurulum sayfasından öğrenin).
Ve tabii ki, tekrar Magisk'i kurmayı unutmayın.
Daha sonra Reboot System deyip yeniden başlatın. İlk başlatılış biraz uzun sürebilir. Eğer her şeyi doğru yaptıysanız sistem açılır, yanlış yaptıysanız sistem açılmaz ve Recovery'e geri dönersiniz.

Örneğin ben bir ROM yükleyecektim ve yanlış yapmışım. Recovery'e geri döndüm ve NANDroid backup'umu flaşladım. Şansıma bu da çalışmadı. İşte o zaman Mi 9T Pro'nun orijinal ROM'unu (Recovery olanı) yükleyip geri dönebilirsiniz. Veya tekrar Format Data yapıp aynı ROM'u veya başka bir ROM yüklemeyi deneyin. Bende ilk seferde başarısız olmuştu ama ikinci seferde kurabilmiştim. Bu nedenle bu işlemi yaparken herhangi bir hataya karşılık bilgisayarınızın yanınızda olmasını tavsiye ederim.

7) MIUI 11-12 İle Gelen Bataryanın Hızlı Tükenmesi Sorunu Çözüm

Yaklaşık bir haftadır sorunu çözmekle uğraşıp, bulamayıp hem tüm zamanımı kaybetmeme hem de kafayı yememe sebep olan durumdur.
Sanılanın aksine bu sorun MIUI'den değil bizzat Android sisteminden (Google geliştiricileri) tarafından kaynaklanmaktadır.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
Mi 9T Pro'yu 2019 yılında satın aldığımda bir günü rahatlıkla çıkartıyordu. Şarj süresi yeterliydi ve telefon tüm işimi görüyordu. 2019 yılında MIUI 10.0.3.0 (Android 9) sürümü vardı. Şarj süresi benim kullanımımla 12-15 saat gidiyordu (Oyun oynamadığım vakitlerde).

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
Ne olduysa MIUI 11 kurulmasıyla (Android 10'a güncellenmesiyle) başladı. Şarj süresi ortalama %35 düştü, bu da yetmezmiş gibi ekran kapalı olmasına rağmen ciddi bir şarj yiyişi başladı. Bu da batarya süremin 6 saat olmasına ve günde 3 kez şarj etmeme, her gün yanımda powerbank taşımama sebep oldu. MIUI 11'den beri her güncellemede çözülecek diye bir umut yeni güncellemeleri bekliyordum. MIUI'yi beğendiğim için yeni ROM kurmak da pek işime gelmiyordu. Özellikle MIUI 12 güncellemesiyle iOS tarzı bildirim ekranına geçmeleri tasarımı o kadar modern seviyeye çıkardı ki, animasyonlar da artısı. Ama bir dezavantajı vardı MIUI 11'den 12'ye geçişte batarya daha da düşmüştü, artık kullanılamayacak seviyedeydi benim için. Sonra düşündüm dedim ki Xiaomi bilerek planlı eskitme yapıyor ve buna MIUI 12.5.2 güncellemesiyle bile düzelmeyince neredeyse emin olmuştum. Ta ki, sorunun Xiaomi'de değil Android'de olduğunu anlayınca. Xiaomi forumunda gezerken bir konuya denk geldim: [MIUI with Tom #8] FIX battery Drain in MIUI - after OTA or after reset to factory settings!

Şimdi bu konunun kısa halini Türkçe anlatmaya başlayalım. Android sisteminin diğer uygulamalara göre daha fazla enerji tükettiğini sıklıkla görebilirsiniz. Bu, sistemin optimize edilmesine izin vermemenin sonucudur. Android 6 ve önceki sürümlerde optimizasyonda zorlanıyordu, Android 7 ve üstü ile birlikte uygulamaları anında optimize etmek için (JIT, Just-In-Time) olarak yeni bir seçenek eklendi.

JIT ile ilk optimizasyon silinmez ve yalnızca aşağıdaki koşullar yerine getirildiğinde başlar:
Telefon şarj cihazına bağlıysa,
Tam şarj ise,
Telefon açıksa (ekran değil),
Kullanılmıyor ise,
Cihaz etkin değilse (en az 30 dakika geçmeli).

Bu koşullar karşılanırsa, optimizasyon başlar. Ancak sorun ilk optimizasyonun silinmemiş olmasından kaynaklanıyor.
(Ek not, bir ROM'u (ister orijinal, ister custom) kurarken Dirty Flash yapılmasının tavsiye edilmemesini sebebi budur.)
Mi 9T Pro ilk çıktığında Android 9 ile gelmişti, önce Android 10'a sonra Android 11'e güncelledik. Eski optimizasyon silinmediğinden dolayı yeni Android sürümünde şarjın dengesiz olarak azalmasına, gerektiğinde uyku durumuna geçmemesine ve sürekli şarj yemesine neden oluyordu. Eğer telefonu ilk aldığınızdaki Android sistemine geri dönerseniz şarj sorunuz kayboluyordu. (Mi 9T Pro'da bu Android 9 ya da diğer anlamıyla MIUI 10)

Ancak merak etmeyin! Android 11/Android 12 sistemi için de çözüm işte kapınızda.

a) Minimal ADB Fastboot programını indirin ve programı çalıştırın (cmd-here.exe) (sıradan cmd ekranı değildir, fastboot içindir)
b) Telefonu USB ile bilgisayara bağlayın.
c) Sırasıyla aşağıdaki kodları yazın:

adb devices
adb shell "cmd package bg-dexopt-job"

Eğer Android 10 ve üzeri kuruluysa Success yazısını göreceksiniz, Android 7'den 9'a kadar ise komut girmek için yeni bir satır görünecektir.

< Resime gitmek için tıklayın >
İşlem bazı cihazlarda 3 saate kadar sürebilir (Benim Mi 9T Pro cihazımda 5-10 dk sürdü).
Optimizasyon sırasında cihazın bağlantısının kesilmesi işlemi kesintiye uğraması cihaza zarar vermez. Kesinlikle güvenlidir ancak işlemi tekrar yapmanız gerekir.

Rootsuz kullanıcılar hata mesajı görebilir.
"user 2000 nor current process has Android.permission.Update_Device_Stats"

İşlem bu kadardı. İşte benim kullanım sonuçlarım:

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Batarya süresi harika! Saat 3-12 arasında (9 saat uyudum) ve sadece %2 şarj gitti.
Artık telefon ekranı kapalıyken absürt şarj yemiyor. Normal kullanım da daha optimize gözüküyor, 22 saate çıktı :)
Artık bataryanızı sağlıklı kullanmaya devam edebilirsiniz. Benim bataryam 3480 mAh'a düşmüş, ona rağmen iyi performans alıyorum.
Bunu nasıl öğreneceğinizi de anlatacağım. Şimdilik ekstra batarya tasarrufunuz için tavsiyelere gelelim.

a) Otomatik başlatmayı tüm uygulamalar için kapatın
b) Geliştirici ayarlarından arka plan işlem sınırını "Standart"tan 3'e düşürün.
c) Cloud uygulamalarının arka plan çalışmalarını kapatın.
d) Bloatware uygulamalarını silin (sonraki yerde anlatacağım).
e) Telefonunuzu bir kere tamamen şarjını bitirin, cihaz kapansın. Hiç açmadan %100 olana kadar şarj edin ve cihazınızı açın. Bu batarya kalibrasyonu diye geçer.
f) Pil > Uygulama pil tasarrufu buradan nadir kullandığınız uygulamaların arka plan etkinliklerini kısıtlayın.
g) Pil > Ayarlar simgesi > Pil tasarrufu > en aşağı kaydırın ve "Modlar arası geçiş yapılacak zamanı programlayın" açın. Kendinize göre saat belirleyin. Pil tasarrufunu otomatik açıp kapatacaktır.
h) Pil > Programlı açma/kapama > buradan gece uyku ve sabah uyanma saatinize göre açma kapama sürelerini ayarlayın. Cihazınız uyuduğunuzda kapanacak ve uyandığınızda açılacaktır.
ı) Always On Screen (Her Zaman Açık Ekran) özelliğini kapatın.

Okuduğunuz için teşekkürler. Umarım yardımcı olmuştur.
Rehberi hazırlamak birkaç saatimi aldı, beğendiyseniz beğen tuşuna basalım lütfen :)

Sorularınızı ve varsa kendi tavsiyelerinizi yorumlarda paylaşınız, elimden geldiğince yardımcı olurum.
D
3 yıl
Divinity: Original Sin 2 - Definitive Edition - Çeviri Kaynak Dosyaları
< Resime gitmek için tıklayın >

Herkese selam!

Divinity: Original Sin 2 - Definitive Edition'un Türkçe çevirisi için İngilizcesi B2 ve üstü olan herkesi davet ediyorum.

Tüm dosyalar çıkartıldı, tek yapmamız gereken birlikte çevirmek.

Dil Dosyası Bilgileri:

Orijinal: 82.703 satır - 11.945.579 harf
Türkçeye Çevrilen Satır Sayısı: 450 satır
Oyun Sürümü:  3.6.69.4648 (yeni sürüm kontrol)

Nasıl Çevireceğim?
  • Tüm dosyaları indirin.
  • DOS2-Turkish-Localization\DRYREL YENI CEVIRI DOSYALARI\Localization\Turkish içerisindeki turkish.xml dosyasını ve Subtitles klasörünün içindekileri çevirmeye başlayın.
  • Not: Çok kullanılan İngilizce bir kalıp görürseniz bunu Terimler Sözlüğü'ne not alın ve yanına ? işareti koyun. Daha sonra yerelleştirmeye devam edeceğiz.
  • Not: Kullandığınız çeviri programında Replace All seçeneğini her kelime için kullanmayın. Kullanacaksanız da büyük-küçük harfe hassas ve tam aynı olması gerekli.

Çevirdikten Sonra Yapmanız Gerekenler
  • Github'tan anlıyorsanız repo'ya push'layabilirsiniz. Anlamıyorsanız hiç dokunmayın ve dosyaları bozmayın. Local olarak (kendi bilgisayarınızda) çevirmeye devam edin.
  • Bu konunun altına "143. ve 670. satır arasını çevirdim." yazın ve herkese açık olarak yorumunuzda paylaşın. (Ben ana yamayla birleştireceğim.)
  • Tavsiye: Çoğu kişi muhtemelen üstten başlayacağı için ortalardan veya sonlardan bir satır aralığını kendinize alırsanız boşu boşuna aynı yerleri çevirmemiş olursunuz.

Çeviri Kuralları
  • TDK yazım kurallarına çeviri yapmak.
  • Noktalama işaretlerini, önceki kelime ile bitişik yazmak. (Örnek : = yanlış)
  • Terimler Sözlüğü'ne uygun çeviri yapmak.
  • ' (kesme işareti) yerine &apos; kodu kullanılmalı. (Oyun motoruyla alakalı)
  • italik yazmak için &lt;i&gt;eğik yazı &lt;/i&gt; kodları kullanılmalı. (Oyun motoruyla alakalı)
  • Önemli Not!: Sadece ardışık çeviriler kabul edilecek! 1.100. satırı çevirip oradan ta 50.443. satıra atlarsanız ve sırf basit diye böyle atlaya atlaya çevirmeye devam ederseniz maalesef onu ana yamayla birleştirmek için uğraşamam. Ardışık satırları çevirin, direkt kopyalayıp ana yamayla birleştireyim.

Çeviri Kalıbı
<content contentuid="">BURASINI ÇEVİRECEKSİNİZ</content>

Kaynak Dosyaları İndir
MEGA / DosyaUpload / DosyaCo

Çeviriyi sadece bana üstelemeyin, ben sadece sizler için ateşi fitilledim ve elimden geldiğince de devam edeceğim ama çeviriyi siz olmadan yapamayız bunu unutmayın. 82.703 satırdan bahsediyoruz.
Çeviriye katılmak isteyenlerin isimleri ve çevirmeyi planladığı satır aralıkları konuya eklenecek.
Hadi bakalım gönüllüler olarak neler yapabileceğiz bakalım.
D
4 yıl
Silverstone RVZ02 Mini-ITX Kasa Taşınabilir Oyuncu Bilgisayarı Toplama (Fotoğraflar ve Görüşlerim)
Herkese selamlar!
2014 senesinde MSI GX70 17.3" oyuncu laptopu almıştım. Tam garantisi bittikten sonra ekran kartının yanmasıyla birlikte büyük bir hayal kırıklığı yaşadım ve o gün bugündür asla yeni bir laptop almadım. Son zamanlarda hem fiyatı hem tasarımı hem de sistem özellikleriyle Acer Predator Helios 300 2019 Edition aklımı başımdan almıştı. Ama aklıma o acı ekran kartının yanışı geldi ve kendimi zor da olsa almaktan vazgeçirdim. Çünkü Mini ITX toplamak oldukça zamanımı alacaktı. Uyumlu parçaları bulmak, aradığım modeli bulmak vb. (Bu sistemi toplamak yaklaşık bir ayımı aldı.)

< Resime gitmek için tıklayın >

En önemlisi kasa modeli ile başlayalım. Tüm sistemi taşıyabilecek ama aynı zamanda bir oyuncu sistemi olacağı için tam boyut ekran kartı sığabilen bir kasaya ihtiyacım vardı. Mini ITX adı altında bakmadığım forum ve YouTube videosu kalmadı. Sonunda o kasa gözüme çarptı: SilverStone RVZ02 Small Form Factor (SFF)

< Resime gitmek için tıklayın >

Neden SilverStone RVZ02 Small Form Factor (SFF) kasayı seçtim?
Bu kasanın bir yeni sürümü mevcut: SilverStone RVZ03. Fakat ben SilverStone RVZ02'yi neden seçtim?
- Tasarımı RVZ03'den daha ince. (En önemlisi)
- İç montaj kısmını RVZ03'den daha çok beğendim RVZ02'nin.
- RVZ02 fiyat olarak daha uygun ve bana en premium hissi veren Mini ITX kasa.
- Türkiye'de 2. el olarak bulmak mümkün (Sıfırı artık satılmıyor).

2. El aldığım fiyat: 400 TL (+30 TL kargo)
(Normalde kasanın sıfır fiyatı 340 TL idi. Ben ise 2. el ürünü bu fiyata aldım. Evet biraz pahalıya aldım ama kimse satmıyordu ve bu kişiye mecbur kalmıştım)

İşlemci ve anakarta geçelim. YouTube videoları hazırlayan birisiyim bu yüzden bana güçlü bir işlemci lazımdı. Kasayı aldığım kişi, Asrock H310M-ITX/ac Intel 300 Series 2666MHz DDR4 Socket 1151 Mini-ITX anakartı da satıyordu. Sıfırdan biraz daha uygun olduğu için almışken bunu da alayım dedim. (400 TL + 30 TL kargo) Tabii durum böyle olunca AMD'den vazgeçtim.

Anakartın BIOS sürümü P3.10 idi. Yani i7 9700K, i9 9900K gibi işlemcileri desteklese de i7 9700 ve i9 9900'u desteklemiyordu. K ibaresi olmayanları desteklemiyordu yani. Ben de Mini ITX bir sistem kuracaktım ve K'lı almak saçma olurdu. Hem fiyatı fazla vermiş olurdum hem de K'sız olan 65W iken K'lı olanı 95W olduğu için sistemim daha çok ısınırdı. Mini ITX sistem kuruyorsanız bunlar çok önemli. Ayrıca i7 9700'ün 8c/8t olması beni çok şüpheye düşürdü. Multi-threading özelliği yoktu!!

Türkiye'nin 2. el pazarına çok güvenmesem de (çok fazla dolandırıcı var) tanış yardımıyla Ankara'dan i7 8700 aldım. Verdiğim fiyat 1700 TL. 2 yıl önce çıkmış bir işlemci, o zamanın sıfır fiyatına 2. el aldım yani. Maalesef yapacak bir şey yok, yaşadığımız ülkenin ekonomik durumları belli. i7 8700'ü seçmemin üç sebebi var;
- Anakartım P3.10 bios olduğu için i7 9700'ü desteklemiyordu. (P4.10 sürümü destekliyor ama işlemci takmadan güncelleyemiyorsunuz)
- i7 9700 2400 TL iken i7 8700'ü 1700 TL'ye (+55 TL kargo) aldım.
- i7 9700 (8c/8t) iken i7 8700 (6c/12t) yani Hyper-Threading özelliği var.

RAM'e gelelim. Daha önceden 2016 yılında aldığım 200 TL'ye aldığım Kingston DDR4 8GB HyperX Fury Black 2400MHz (HX424C15FB2/8) bir kenarda duruyordu. Adobe After Effects aşırı RAM yediği için bana 16 GB bile yetmiyordu. Çok defa programın RAM yetmezsizliğinden kitlendiğini gördüm. Motion Graphics alanında uğraşıyorum ve 16 GB yetmiyordu maalesef. Bu yüzden 11.11.2019 indirimiyle Corsair Vengeance LPX 16GB 3000MHz DDR4 (CMK16GX4M1D3000C16) RAM'i 430 TL'ye aldım. İndirim diyorum ama işte anlayın siz, birkaç hafta sonra normal fiyatı 410 TL oldu :D

Bir RAM'im 2400 MHz, diğeri 3000 MHz. Gel de görünki anakartım maksimum 2666Mhz destekliyor, ne yapmalıydım? Bir kere takar takmaz her RAM otomatik olarak 2133Mhz'de çalışıyordu. Anakart ayarlarından overclock yaptım ve iki RAM'ı da 2667Mhz'ye aldım. Şimdi ikisi birlikte 2667 MHz hızda çalışıyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

Depolama:
Üç farklı depolamayı da kullanıyorum; 2.5" HDD, SATA SSD, m.2 SSD.

SSD: Crucial BX500 CT480BX500SSD1 3D Nand 2.5" 480 GB SATA 3 330 TL (Windows 10 kurulu, programlar kurulu)
m.2 SSD: Intel 660P 1TB 1800MB-1800MB/s NVMe M.2 QLC SSD 800 TL (En yeni/ağır oyunları kuruyorum)
HDD: HGST HTS721010A9E630 HDD 2,5", 1 TB, Nero, 7200RPM 250 TL (Videolarımı ve fotoğraflarımı, kişisel dosyalarımı depoluyorum)
+(WD Elements 3 TB WDBU6Y0030BBK 2.5" Taşınabilir Harddisk - 480 TL)

PSU Güç Kaynağına gelelim.
Aradığım özellikler küçük (SFX), kaliteli (en az Gold 80+) ve modüler olmasıydı. Bu üç özelliğin de birleştiği güç kaynağını Corsair SF450 450W Gold Modular SFX (PWR450CORSF00001)'de buldum. İlginç bir şekilde Türkiye fiyatı Amazon.com fiyatından daha ucuzdu. Bu sisteme 450W yeter mi diyenler için diyeyim; sistem yük altında 200-300W arası çekiyor yani fazlasıyla yeterli. Boştayken daha da az güç çekiyor tabii. PSU fiyatına 530 TL verdim. Bu arada kutu tasarımı olsun, kutu içeriği ve malzeme kalitesi olsun hayatımda gördüğüm en kaliteli PSU idi. Modüler olması ayrı bir şahanelik.

Ekran kartına gelirsek;
RTX kart alsam bile Ray Tracing yeterli performansı vermiyordu yani gereksizdi. 1-2 nesil sonra kartlar güçlendiğinde adam akıllı kullanılabilecek bir teknolojiydi. Ben de RTX'i değil de daha uygun fiyatlı GTX'i tercih ettim.
MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6GB GDDR6 192Bit Nvidia DX12 - 2300 TL
(İşlemcim ileride yeni ekran kartımı besleyecek kadar güçlü olmaya devam ederse Elder Scrolls VI çıkış tarihine yakın ekran kartımı yükseltip yoluma devam etmeyi düşünüyorum)

< Resime gitmek için tıklayın >

Taşınabilir bir sistem için taşınabilir bir monitör lazım. Türkiye'de zaten satışı yoktu, Amazon'da da fiyatlar cep yakıyor. Aliexpress'e de bir sürü vergi geldi. Ne yapacaktım? Aliexpress'e vergi gelmesine rağmen Amazon'dan daha ucuz olunca yine Aliexpress'i seçtim. 11.11 indirimiyle vergi dahil 900 TL'ye PORPOISE 17.3" 1080p HDR Portable Monitor aldım (150 TL'si vergi). Yanında monitör kılıfı da geldi, mis gibi ipince monitör ve taşırken kılıfını her zaman yanımda taşıyorum. Çin'den gelmesi tam 3 hafta sürdü. Ama şöyle bir şey oldu: monitörü kutudan açtığımda 1 tane ölü piksel ile karşılaştım. Vergisi çoktan ödendi ve 3 hafta beklendi, ben de daha geri göndermedim açıkçası. Ki İstanbul'da International PTT Dağıtım yeri çok kötü bir yerde. Adamların ta ayaklarına gitmem gerekti, gümrükte takılmış çünkü. 6 saat boyunca gidiş geliş yolu geçtim sırf monitör için, inanılmaz kötü bir gündü. Bayağı uğraştırıcı oldu ama alabildim sonunda.

< Resime gitmek için tıklayın >

Cırt cırt bant aldım. Hem kasanın yanına (CPU tarafı) hem de monitörün arkasına yapıştırdım. Kasayı yan çevirdim ve monitörü kasaya taktım. Bunu kasanın yanına monitör takma fikrini yabancı bir YouTube videosunda görmüştüm, çok hoşuma gitmişti ve ben de uyguladım.

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

Ve son olarak İşlemci Soğutucusuna gelelim.
Kasanın orijinal websitesinde CPU limitini 58mm gösteriyordu.
< Resime gitmek için tıklayın >
Bu oldukça küçük bir değer. Uygun bir soğutucuyu bulmak çok zor. Bulsanız da çok eski modeller olduğu için isteseniz de bulamayabiliyorsunuz. Daha sonra yabancı bir site olan PCPartPicker sitesinde birisinin sisteminde (aynı kasayla) Noctua NH-L9x65, 65mm Premium Low-Profile CPU Cooler kullandığını gördüm. Dediğine göre 1 mm taşıyormuş ama bu yan paneli kapatmak için hiçbir sorun teşkil etmiyormuş. Ben de Noctua NH-L9i almayı düşünüyordum bunu görünce gözümü Noctua NH-L9x65'e çevirdim. Sıfırı Amazon'da vergi dahil 360 TL'ye satılıyordu. Ben şansıma yeni açılmış bir 2. el ilan buldum ve 185 TL'ye satın aldım. Kutu içeriği vb. her şeyi eksiksizdi ve çok güzel bir şekilde sistemime taktım.
https://www.youtube.com/watch?v=KKYFsMVhIZE&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=G2vwBHTiBFY&feature=emb_title

Noctua takmam ile birlikte Intel Stok Soğutucunun sesinden kurtuldum, sistemim olması gerektiği gibi sessiz çalışıyor artık. Oyun içi sıcaklık değerleri de 10-15 derece düşüş gösterdi. Intel stok soğutması i7 8700 için yetersizdi zaten, thermal throttling yapıyordu. Noctua ile bu problemden de kurtulmuş oldum.

Boşta:
< Resime gitmek için tıklayın >

Yükte:
< Resime gitmek için tıklayın >

https://www.youtube.com/watch?v=W2HuMxB0qT0&feature=emb_title

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

Klavye: Asus ROG Claymore Aura Sync RGB Mekanik Oyuncu Klavyesi (Kırmızı Switch) (700 TL'ye alındı)

Daha önceden Motospeed CK104 Mavi Switch klavyesini kullanıyordum. Taşınabilir bir sistem için taşınabilir bir klavye lazımdı yani numlock tuşları olmayan. Ben de o klavyeden vazgeçmeye karar verdim, aslında kendisi oldukça iyiydi ve işimi görüyordu ancak 3 yıllık kullanımdan sonra mavi switch'in sesi ilk başta hoş gelse de artık canımı sıkmaya ve rahatsız etmeye başlamıştı. Klavyeleri araştırdım, Razer almayı düşünüyordum ama sonra şans eseri Asus ROG Claymore ile karşılaştım. Kendisi dünyanın ilk modüler mekanik klavyesiydi. Fena şekilde düştüm! Numlock tuşunu ister çıkartıp kullan, ister tak kullan, istersen de soluna tak, istersen de makro olarak ayarla. Gördüğüm en mükemmel klavyeydi, ROG logosu da beni ayrı cezbetti ve satın aldım. Ve size şunu söyleyebilirim ki, daha da klavye değiştirmeme gerek kalmayacak. Bu klavyeden daha iyi klavye çıkarmaları için çok farklı bir şey yapmaları gerekiyor rakip firmaların.

Motospeed CK104 ile Asus ROG Claymore karşılaştırırsam:
Motospeed CK104 aşırı gürültülü, Asus ROG Claymore ona kıyasla daha sessiz
Motospeed CK104 rainbow ışık modu kasıyor ve fade efekti yok, Asus ROG Claymore rainbow ışık modu akıyor ve fade sayesinde kusursuz geçiş sağlıyor (mükemmel bir görsel şölen, hep bunu kullanıyorum)
Motospeed CK104 tuşa basımı sert güç gerektirirken, Asus ROG Claymore tuşları yumuşak basım gerektiriyor
Motospeed CK104 tuşun dış kabuk yapısı yukarıdan aşağıya veya aşağıdan yukarıya doğru avucunu götürdüğünüzde takılırken, Asus ROG Claymore'da takılmıyor

Bu arada Asus ROG Claymore'un Amazon.com fiyatı 1400 TL+ civarına dayanırken Türkiye'den şu anda 700 TL civarına alabiliyorsunuz. Kaçırmayın derim. ($200 fiyatında klavye)

Fare: Hogsund Optical 7D RGB Gaming Mouse (Aliexpress'ten 40 TL'ye alındı)

Makro kullanmadığım için farenin benim için bir önemi yok açıkçası. DPI falan da hiç ilgimi çekmez, varsayılan ayarlarda kullandım hep bu zamana kadar. Razer Deathadder faresinin replikası olduğu için bu fareyi almakta karar kıldım. Razer'a 200 TL vereceğime, buna 40 TL verdim :)

Kulaklık: Razer Kraken Chroma 7.1 V2 Chroma Oval Kulaklık (700 TL'ye alındı)

Bunu almadan önce iki farklı kulaklık kullandım. Birisi Snopy idi. Kulağımın acısını ve kırmızı oluşunu hatırlıyorum uzun kullanımda. Bana az sıkıntı çıkarmadı. Stereo'ydu zaten. 50 TL'ye almıştım ama o kadar dandik bir kulaklıktı ki anlatamam. Kulaklığın jack girişi laptopun içinde erimiş 2014 yılında, ucu içinde kaldı ve ne kadar uğraştıysam da çıkartamadım. Garantiye gitti, bizden orası için 100 TL para almışlardı hiç unutmam. Bir de "garanti" diyoruz arkadaş! O yılın parasıyla büyük paraydı 100 TL.

İkinci kulaklığım 180 TL'ye 2015 yılında aldığım LOGITECH G230 oldu. Bu da stereo bir kulaklıktı ancak en azından Snopy'den kaliteliydi. Hafif bir kulaklıktı falan ama mikrofonu çöptü ve dışarı ses veriyordu, ben de dışarıdan ses alıyordum hoş değildi. İki yıl kullandıktan sonra değiştirme kararı aldım.

Üçüncü ve şu anda kullandığım kulaklık Razer'a geldik. O zamanlarda Razer sürekli büyük YouTuber'lara sponsor olup kendi reklamını yaptırırdı. Benimse hiç ilgimi çekmezdi, aksine sırf kitlesi yüzünden yaklaşmak istemediğim bir markaydı. Kulaklıkla arkadaşımınkini test ederken tanıştım. Kendisi bu kulaklığı almıştı ve test etmem için bana verdi. Size ne diyebilirim ki, Logitech G230 ile arasında ciddi bir uçurum olduğunu söyleyebilirim. Kulaklık biraz ağır, cüsseli bir yapısı var. Ama bu ağırlığı sizi rahatsız etmiyor merak etmeyin, G230'dan ağır sadece. Yandan sizi güzelce sıkıştırıyor ve dışarı ne ses veriyor ne de siz ses alıyorsunuz. G230'un maksimum sesi çok azdı mesela ama Razer'in maksimum sesi cidden yüksek. Logitech'te sesi hep full'de kullanırken Razer'da 20 ile 30 arasında kullanıyorum size öyle söyleyeyim. Kendisi bir 7.1 surround kulaklık, CS:GO gibi oyunlarda ses kasmaktan mükemmel zevk alıyorsunuz. Mikrofonu kesinlikle Logitech'ten iyi. Deri kaplama, süngerleri yumuşak. Uzun süredir kullanıyorum ve kırılana, bozulana ya da mahvolana kadar da değiştirmeyi düşünmüyorum. Bu kulaklığı aldıktan sonra yeni bir kulaklık ihtiyacınız olmayacaktır. Aşırı mutluyum bu üründen. Bass ayarını da full'leyip EDM/Trap/Dubstep dinlemek mükemmel bir haz. Sadece oyunda değil, müzikte de beni şaşırttı. Bass'ı hissediyorsunuz kulağınızda. Bir de her kulaklık kullanıcısı için önereceğim bir şey var: Dolby Atmos. Bu sanal sesi daha da ileri taşıyor ve kulağınızda yeni bir haz yaşıyorsunuz. Windows Sonic sesi varsayılan olarak kullanılıyor, Windows Mağazasına girip Dolby Atmos'u aratın ve 30 günlük denemeyi başlatın. Stereo kulaklıkta farkedermisiniz bilmiyorum ama 7.1 kulaklıkta fark çok net anlaşılıyor. 30 günlük denemeden sonra 42 TL verip ürünü satın aldım ve o gün bugündür kullanmaya devam ediyorum. Shadow of the Tomb Raider gibi büyük oyunlar ve büyük film şirketleri Dolby Atmos sesini kullanıyor bunu da ek not olarak düşeyim.

Sistem 10.000 TL civarı tuttu. 2019 Kasım ve Aralık ayları arası toplandı.

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorumlarınızı bekliyorum.

PCPartPicker
D
4 yıl
2. El Ürünler Kısmında Satıcı, Alıcıya Referans Yazabiliyor Mu?
Alıcı, satıcıya yazabilirken satıcı, alıcıya yazabiliyor mu?
D
5 yıl
Casper Yetkili Servisi Bizi Dolandırdı! Sakın Bunlara Gitmeyin!! Ve benim ne yapmam lazım?
MSI GX70 model laptopumu 2014 yılında aldım. İki yıl sonra talihsizlik olsa gerek ki ekran kartı yandı. Yetkili servise gittiğinde 500 dolar para istediler. Enayi miyim? Değilim. Aptal bir laptop gpu'suna bu kadar para vereceğime aynı parayla GTX 1080 veya RTX 2070 alınabiliyor siz düşünün. Tam bir teknoloji kurdu olduğumu belirtmek istiyorum ve devam ediyorum.

Ekran kartı çıkartılmıştı ve onboard üzerinden çalışıyordu. HD 8650G, Intel onboard kartlara göre gerçekten daha güçlüydü ve bazı Skyrim, CS:GO, LOL, Zula gibi oyunlarda iş görüyordu ve bu kardeşim için yeterliydi. Ama ekran kartı çıkartıldığı için laptopun soğutucuları tam hızda dönüyordu ve kafa ütülüyordu. Kulaklıkla kullanınca bir sorun olmasa da benim içime sinmedi ve içini temizledim. Fanı çıkarttım taktım işe yaramadı. Termal macunlar vb. yenilendi. Firewall güncellendi, format atıldı, RAM'lerin yerlerini değiştirdim felan derken bir sürü şey yaptım. Hala fanlar maksimum hızda dönüyordu. Bir ara YouTube'da RX 480 Teardown videoları izliyordum. Benim de aklıma GX70 Teardown geldi ve izledim. Hazır sömestr tatili gelmişken laptopa yapayım dedim. Laptopun başlat tuşunun yanında Fan Boost, Led Işıklandırma vb. var. Belki fan boost tuşuna giden kabloda sıkıntı olabilir diye düşündüm. Teardown'daki gibi aynen açılış yöntemini uyguladım ve orayı açtım. Basit bir flex kablosu vardı. Onu çıkarttım ve taktım. İşte sorun burda başladı. Nedense bilgisayarın kontrol paneli artık çalışmamaya başladı. Bayağı saatlerdir günlerdir uğraştım beceremedim. O kadar yabancı forumları araştırdım, bataryayı çıkartın vb. şeyleri denedim, Technopat'a yazdım, MSI forumlarında gezdim ve konu açtıktan sonra çözüm bulamadım. Yeni bir flex kablosu alacaktım ama ona 10 TL vereceğime 20-30 TL fazla vereyim de bilgisayarcı yapsın bari dedim.

Cumartesi veya pazar okullar açılmadan önce babamla birlikte bir laptop tamircisine götürecektim. Bana sonra arkadaşının çalıştığı bir yer olduğunu söyledi. Kendisi Casper Yetkili bilmem bir şeyi miymiş neymiş. Neyse tanıdık ya belki uygun fiyata gelir dedim ve verdim. Laptopu bir hafta geçti cevap yok. Biz konuşalım bari dedik, ekran kartı yok dedi. VAY CANINA! Biz zaten biliyoruz ekran kartı olmadığını ve bunu bizzat BEN BELİRTMİŞTİM. Ondan açılmıyor tarzı bir şey dendi. Ben direk yapıştırdım cevabı; "Laptoplarda çift ekran kartı oluyor, bizimkisi onboard'dan çalışıyor dedim." Onboard ekran kartı anakartın içine gömülü oluyor bu arada bilmeyenler için.

Bir hafta daha geçti biz yapamadık dediler ve İstanbul'a göndermeye karar verdiler. Babamı aramışlar, bana bir şey denmedi ben direk reddettim gitmesin boşuna o kadar para vermeye gerek yok zaten yeni laptop alacağız. Beş yıllık laptop artık eskidi biliyorsunuz buna masraf yapan enayidir. Neyse çoktan konuşmuş adamla. Ben babamla atıştım gitmesin diye ama yok beni dinlemiyor... Bir hafta daha geçti bir telefon geldi anakart arızası olabilir felan filan diye anlatıyor. Bir de ekran kartı yok, onu da almamız gerekiyor felan. Ben dedim onboard'dan çalışıyor ekran kartı almayacağız diye. Adam biraz bozuldu mu ne oldu bilmiyorum ama tamam dedi ve birkaç gün daha geçti. Ya da bir hafta. Artık laptop ne laptopmuş anasını satayım bir ay geçti be.

En sonunda bize anakart işçiliği yapıldı dendi ve parça değişimi yapılmadığı söylendi. Zaten ekran kartı almıyoruz demeseydim onu da yapacaklardı adiler ve döşeyeceklerdi parayı. Şimdi laptop buraya geldi ve babam aranmış yine gitti babam. Kendisine tam tamına 400 TL, yanlış duymadınız tekrar söylüyorum DÖRT YÜZ TL demişler. Babam da 250 TL'sini çoktan ödemiş şimdi laptopu eve getirdi. Bunu öğrenir öğrenmez babamla atışıyorum, kardeşim de LGS'ye girecek toplantıya gitmiş babam ve matematikten 20'de 0 yapmış ona bozulmuş zaten. Ben bu 400 TL'yi duyunca çıldırdım resmen.

KİMLER LAN BUNLAR? FİYAT BİZE SÖYLENMEDİ. SÖYLENMEDEN KİM KİME 400 TL DİYOR? ULAN ORADA BEN OLACAKTIM VAR YA ŞU AN BUNLARI YAZARKEN BİLE SİNİRLER FIŞKIRIYOR HER YERİMDEN.
Babamla konuşuyoruz konuşuyoruz tabii ben sözlü saldırıyorum kabul etmiyor babam çoktaan kabul etmiş yavru kedi gibi. Dolandırıldık diyorum DOLANDIRILDIK. Adil olmayan bir şey görünce dayanamıyorum, özellikle de bana olursa ben ilk karşı tepki verenlerdenim. 250 TL'si çoktan ödendi. Ulan 250 TL bile fazla lan. PARÇA DEĞİŞİMİ YAPILMADI. Anakartta işçilik dedikleri şeye sokayım, neyi tamir etmişler onu sorduğumda üstü kapalı cevaplar verdi. Ben zaten bu anakartı 7-8 kere açtım dediğim gibi içini ezbere biliyorum. Anakarta DOKUNMADIM BİLE. Tabii önceden temizlik vb. yaptım demiştim ama üfleyerek yaptım. Bizzat ben üfledim yani dokunulmadı anakarta. Bozacak hiçbir şey yapmadım ve yaptıktan sonra da çalışıyordu.

Sadece 15 tatilde başlat tuşunu olduğu yeri söktüm yavaşça, flex kablosunu çıkarttım ve taktım. Yaptığım tek şey buydu. Bu yüzden çok sinirliyim. Anakarta da bi b*k olmadı eminim. Sadece sorunu bulamadım ona üzülüyorum. Oysa bunların çok basit çözümleri oluyoruz bu yüzden bilgisayarcılara bilgisayarını yaptırmak için bir sürü para verenlere üzülüyorum. Küçükken ben de veriyordum tabii bilmediğim için, hemen yapıştırıyorlardı 50 TL'yi o zamanda. Ki o bile fazla paraydı dönemine baktığında.

Son olarak diyeceğim şu ki; ÖNCELİKLE AKLINIZ VARSA CASPER'İN YANINDAN BİLE YAKLAŞMAYIN. BEN ZATEN CASPER'DAN NEFRET EDİYORUM VE YANINA BİLE YAKLAŞMIYORDUM. AMA BABAMIN TANIDIĞI SAĞ OLSUN BULAŞTIK.
İkinci olarak, 250 TL bile gerçekten fazla. Onu geçtim FİYAT BİLGİLENDİRİLMESİ YAPILMADI. Babam aradı az önce fiyatı 400 TL fazla değil mi felan sordu adam ne güzel yalan konuşuyor inanamazsınız. Yanındaydım ve biz zaten göndermeden önce fiyatı şöyle şöyle olacak dedik diyor. Bir de 400 TL olduğunu DEMİŞ LAN. LAN SEN ZAMAN DEDİN? ABİİİ ŞU AN VAR YA KANLARIMDAN SİNİR FIŞKIRIYOR.

Geri kalan parayı ödemezsek ne olur? Ne yapabilirler? KUSURA BAKMAYIN DOLANDIRAMADIK, PARANIN TAMAMINI VERİN Kİ DOLANDIRMAMIZ TAMAMLANSIN MI DİYECEKLER? Bunlara dava açabiliyor muyuz? Ne yapmam lazım bana bir söyleyin akıl fikir verin. Kendimden bahsedecek olursam, 18'e yeni giren ama hayatımın içi dışı bilgisayar olmuş bir çocuğum. Bilgisayar konusuna gelince kendi masaüstü bilgiyarımı zevk niyetine 4 defa yeniden söküp yeniden takmış biriyim. Ekran kartımı flaşlarken hataya rastlayıp ekran kartının içini dışını açıp 1+8 pinlerini kardeşimin ataçıyla bağlayarak yeniden monitöre görüntü vermiş biriyim. Bana bilgisayardan bahsetmeyin yani. Ama şu an bu olay karşısında ne yapacağımı bilmiyorum. 400 TL olsaydı, bırak 400 TL'yi 200 TL olsaydı DİREK HAYIR DİYECEKTİK. Babamla da konuşmuştum zaten o da bu kadar para vermeyecekti. BEŞ YILLIK, TEKNOLOJİNİN GERİSİNDE KALMIŞ BİR "OYUNCU LAPTOP"UNDAN BAHSEDİYORUZ. Hangi enayi bunu yeniden tamir ettirir bu fiyata? Hatta bu sözde "anakart işçiliğine" kim 400 TL verir?

Daha fazla uzatmak istemiyorum. Size ben bir akıl veriyorum, Casper'ın yanından geçmeyin. Siz de bana bir akıl verin, bu olay karşısında hakkımı nasıl alırım? Ulan alsınlar laptopunu yaptıkları anakart işçiliği dedikleri basit zımbırtıyı geri alsınlar, bana paramı geri versinler bu nedir böyle?! 400 TL dedik diyor yalancı herif, ulan ağzımı açmak istemiyorum bak zor tuttum kendimi buraya kadar ama her insanın da bir sinir eşik değeri var ya.
D
6 yıl
Mount \u0026 Blade: Viking Conquest Reforged Edition - Yenilenmiş Türkçe Yama v1.1 (Güncel)
< Resime gitmek için tıklayın >
Oyun Türkçe dil desteğine sahip ama içerisinde o kadar yazım hatası ve çevrilmemiş cümleler bulunuyor ki, oyun Türkçe olmaktan çok uzak, resmen yarım yamalak ve saçma sapan bir çeviriye sahip. Hem de bu çeviri Steam'de yayınlanmış ve orijinal çeviri olarak geçiyor. Ben de bu duruma el atıyorum ve çeviriyi düzeltiyorum. Ama içerisinde çevrilmemiş çok fazla satır ve uzun uzun çevirmem gereken yerler var. Bu yüzden düzeltmem zaman alacak. Ayrıca bilmiyorsanız şunu da söyleyeyim, Türkçe yamanın tarihi geçmiş. Oyuna güncelleme gelmeye devam etmiş fakat Türkçe diline güncelleme gelmemiş. Dolayısıyla dil dosyalarının içinde aşırı miktarda çevrilmemiş İngilizce satır birikmiş.

Önce İngilizce yerler tamamlanacak, sonra İngilizce yerler çevrilecek, sonra yazım hataları düzeltilecek, en son da UNRECOGNIZED TOKEN görülenler düzeltilecek.

ÇEVİRİ GÖRÜNTÜLERİ

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >



PROJE LİDERİ & ÇEVİRMEN:
Gökdeniz Çetin

ÇEVİRİ GÜNLÜĞÜ
15.07.2018 -- Oyunun dosyaları düzeltilmeye başlandı, tüm gün üzerinde çalıştıktan sonra çevrilmemiş yerlerin olduğu farkedildi. Yani boşuna tüm günümü harcadım.
16.07.2018 -- Oyunun dil dosyaları yeniden çıkartıldı. Mevcut olan dilin üzerine gömüldü ve çevrilmemiş kısımlar çevrilmeye başladı.
17.07.2018 -- Konu açıldı ve çevirinin beta sürümü yayınlandı.
19.07.2018 -- Oyunun büyük bir çoğunluğu çevrildi ve bazı hatalar düzeltildi. Yamanın v1.0 sürümü yayınlandı.
02.12.2018 -- v1.1 sürümü yayınlandı, beni desteklemek isteyenler için IBAN numaramı ekledim. Yama ücretsizdir ve her zaman ücretsiz olacaktır.

ÇEVİRİ DURUMU
dialogs.csv -- %75
factions.csv -- %100
game_menus.csv -- %90
game_strings.csv -- %75
hints.csv -- %100
info_pages.csv -- %80
item_kinds.csv -- %100
item_modifiers.csv -- %100
parties.csv -- %100
party_templates.csv -- %100
quests.csv -- %90 (Çeviri oyun içinde çalışmadığından çeviri bu dosyada durduruldu.)
quick_strings.csv -- %88
skills.csv -- %100
skins.csv -- %100
troops.csv -- %100
ui.csv -- %100
uimain.csv -- %100

BAĞIŞ VE DESTEKLERİNİZ İÇİN:
ZİRAAT BANKASI
IBAN NUMARASI: TR 1700 0100 0123 26925568 5012


KURULUM:

İndirdiğiniz tr klasörünü C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\MountBlade Warband\Modules\Viking Conquest\languages içerisine kopyalayın ve tümünü değiştirin. Oyuna girdiğinizde başlatıcı ayarlarından oyun dilini Türkçe seçin.

Mount & Blade: Viking Conquest Reforged Edition - Yenilenmiş Türkçe Yama v1.1 indirmek için tıklayın.

Oyun içinde bulduğunuz yazım hatalarını/unrecognized tokens'ları/anlamsız türkçe çevirileri/ingilizce yerleri gördüğünüz zaman ss alıp yorumda paylaşın. Ben de düzelteyim. Biliyorsunuz ki tek başıma hepsinin altından kalkmam oldukça zor. Sizlerin de yardımını bekliyorum.
D
6 yıl
Lords Of The Fallen Türkçe Yama (PROGRAMCI GEREKİYOR) - ASKIDA -
< Resime gitmek için tıklayın >
Oyun 2014'te çıkmasına rağmen hala çevrilmemişti. Ben de bakayım dedim ve dil dosyasına kadar açmayı başardım.

LoFPKGUnpacker.exe ile data_bin.pkg'yi açın. Böylece unpack olacak ve tüm dosyalar çıkarılacak.
data_bin.pkg 20 MB iken, dosyalar çıkartıldığında 180 MB olacak. O yüzden çıkartılmış halini koymadım.
Böylece english.bin'e ulaşacaksınız. Fakat üzücü haber şu ki, english.bin'i açamadım. (Zaten bu yüzden paylaşıyorum ya)

english.bin'e gözatmak için not defteri veya notepad++ ile açabilirsiniz. Metinleri görürsünüz ama çevirmeye çalışmayın,
çünkü böyle çevrilseydi ben çoktan yapardım. Bir programa ihtiyaç var ve bunu bulamadım. Bir şekilde bunu açabilecek
bir şey olması lazım. Eğer siz bulursanız, ya da programcıysanız bir el atın artık.

quickbms ile dosyaları çıkartmayın, çünkü bunu beceremiyor. Üstte dediğim gibi LoFPKGUnpacker.exe ile bunu çıkartacağız.
Henüz denemedim ama import etme işlemi (yani çeviriyi tamamladıktan sonra gömme işlemi) quickbms ile gerçekleşecek. İçinde
reimport ve reimport2 dosyaları bulunuyor. -QUICKBMS HALLEDEMEDİ-

Daha önce Reign Of Kings ve Trine Enchanced Edition oyunlarını çevirdim. Bu oyunu da çevirecektim, dil dosyalarına kadar geldim
fakat bunu açamadım... Yani demek istediğim olur da açarsanız, bana ulaşın şu oyunu çevireyim/çevirelim.

--

data_bin.pkg zaten oyuna sahip olanlarda var. Bunu koymamın nedeni, oyuna sahip olmayıp çevirmek isteyenler olabilir. Tabii oyunda test etmeden çeviriyi yayınlamak da garip olurdu. Her neyse, eğer oyuna sahip değilseniz english.bin dosyasını açıp çevirdikten sonra bu bi kenarda kalsin. LoFPKGUnpacker ile data_bin.pkg'yi açın, çıkartılan dosyalar arasında english.bin göreceksiniz. Kendi çevirdiğinizle bu dosyayı değiştirin. Sonra quickbms ile unpack edilmiş dosyaları bir araya getirip .pkg dosyasına dönüştürün. İş tamamdır. Yamayı tamamladıktan sonra setup yapacaksanız yol şu şekilde:
C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Lords Of The Fallen\bundles

İletişim adresim:
Steam:https://steamcommunity.com/id/DryreL/
(Eklediğiniz zaman Steam profilimdeki yorumlar kısmına yorum yapmayı unutmayın, şu an 70+ arkadaşlık isteği var ve arkadaş listem dolmak üzere o yüzden hepsini kabul edemiyorum)

İşte dosyalar:
Lords of The Fallen Çeviri Dosyaları v2.rar

Güncelleme: İki Nokta Sırt Sırta'nın yardımıyla birlikte (yaptığı programla) .bin dosyasını .txt olarak çıkartmayı başardım. Ancak şimdi de .txt'yi .bin yapıp sonra da .bin dosyasını .pkg yapmamız gerekiyor ve işte burada takıldık. Yardımcı olabilecek birisi varsa lütfen baksın...

-- Dosyalar şifreli olduğundan çeviriyi gömemiyoruz. Bu yüzden çeviri askıya alındı. Herhangi bir programcı benimle iletişime geçer ve bunu hallederse konu yeniden açılacaktır. --
D
6 yıl
Trine Enchanted Edition - %100 Türkçe Yama (ÇIKTI!)
< Resime gitmek için tıklayın >

Steam Atölyesi'nden başka bir yere yüklenmesi yasaktır.

Kuruluma dair tüm açıklamalar Steam Atölyesi'nde bulunmaktadır.
(Görmek için Steam arayüzünüzün Türkçe dilinde olması gerekmektedir)

Türkçe Çeviri: Gökdeniz Çetin

İyi oyunlar!

STEAM ATÖLYESİNE GİTMEK İÇİN TIKLAYIN!

Diğer Yamalarım:
Reign Of Kings - Türkçe Yama
SOMA - Türkçe Yama
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.