Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
142
Cevap
26565
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Php mi Asp.Net mi?
S
11 yıl
Teğmen

Bende aynı konuda sıkıntıdayım . Bence Profesör ,Doktora yapmış hocalarımızın toplanıp tartışıp yeni Türk Mühendislerini bilgilendirmesi gerekir. Kaliteli işler ülke yazılım ekonomisi ancak o şekilde daha iyi gelişir diye düşünüyorum.



A
14 yıl
Teğmen

quote:

Orijinalden alıntı: AYHANSARI

ASP.NET diyorum.
-------------------------------------------
1) Kendi geliştirme ortamı.
2) Nesneye yönelik bir çok dile destek.
3) Sürekli gelişen teknoloji ve yenilikler.


PHP'nin anlama zaten Personal Home Page(Kişisel Web Sitesi). Yani çıkış felsefesi komplex işlemler ve uygulamalar için değil kişisel basit web siteleri yapmak için geliştirlmiş bir teknoloji.

ASP.NET çok başka.

Bilinen iş arama(kariyer) sitelerine bak, hep ASP.NET, .Net Platformunda dil/diller, MSSql Server bilen mühendisler ya da yazılımcılar arar.

Dünya da bitmek ne demek. Asla böyle bir şey yok.

PHP nin de kendine göre avantajları var. Bütün yazılımlar ücretsiz. Ancak PHP, bilişim sektöründen para kazanan insanların sonunu getirecek gibi.

Joomla, wordpress, swf gibi hazır platformlar bu mesleği öldürdü. Bilgi ucuzladı. Bu insanların amacı ne anlamıyorum. Herhalde microsoft'u ezebilirlerse parayı onlar kırmak istiyor. O yüzden şimdi her şeyi bedava veriyorlar. Hazır platformlar hazırlanıyor vs vs..



Personel Home Page Php 'nin 0.5. sürümüne kadar kullanılan adıydı daha sonra Personl hyper text processor olarak tanımlandı.

ASP = > Active Server Page ben bu açılımdan yola çıkarsam ASP nin sadece dinamik içerik ve menü yapmaya yarayan dandik bir dil olduğu ön görüsünü savunurum.

neden ASP.NET kullanan developer arıyorlar biliyormusun ? Hiç düşündünmü ? bende kendi şirketimde C#.net veya asp.net devel oper arıyorum sürekli bak ben sana sebeplerini açıklayayyım.

1 - ASP.NET öğrenmesi çok daha kolay
2 - Piyasada zibil gibi binlerce asp.net geliştiricisi var alternatifin çok daha düşük ücretle daha çok iş yaptırıyorsun adama adam gitse bile ertesi gün 20 kişi birden bulabiliyorsun.
3 - Yani ASP.NET uzmanı para etmiyor çünkü gerçekten zibil gibi var aşırı derecede var.
4 - ASP.NET web tabanlı muhasebe programları ve ıvır zıvır işler için gayet hızlı.
5 - Microsoft yanında 2 adet asp.net sertifikalı adam çalıştırırsan tüm programlarını ücretsiz kullandırıyor ve bu programların değeri 250 Bin TL den fazla.
6 - ASP.NET ve C#.NET ki ben kullanan biri olarak söylüyorum hataya çok daha açık ve kararsız yapıları var.
7 - PHP ile ASP.NET ile yapabileceğin her şeyi yaparsın ki piyasada PHP developer arayanda çok ama profesyoneli az bulunuyor bu yüzden değerli.
8 - PHP ile 1 kodu 1 yerde yazarsın çalışıyorsa o kod her yerde çalışır kütüphanene atarsın geçersin.
9 - ASP.NET bilmeyenler için söyleyeyim bir javascript yığınıdır o dinamiklik javascriptten gelir ve gereksizdir.
10 - PHP ile bir robotu masanın üzerine çıkarıp takla attırırsın ASP.NET'te ise java applet geliştirmek zorunda kalırsın.
11 - En basitinden PHP ile bir mail i tek satırda yollarsın ASp.NET'te 15 satır kod yazarsın.

"PHP'nin anlama zaten Personal Home Page(Kişisel Web Sitesi). Yani çıkış felsefesi komplex işlemler ve uygulamalar için değil kişisel basit web siteleri yapmak için geliştirlmiş bir teknoloji."

Bu sözü söylemeden önce PHP'yi ne kadar biliyorsun ne kadar hakimsin de böyle bir kanıya varıyorsun çOOk merak ediyorum.

ufak bir video :http://www.youtube.com/watch?v=NCyf8IBcmHw

Saygılarımla . . .


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
14 yıl
Teğmen

quote:

Orijinalden alıntı: AYHANSARI

quote:

Orijinalden alıntı: Aristona_

ASP ve PHP'nin birbirinden üstün olduğu noktalar var, ama PHP şuan çok daha iyi bir dil. Bunun karşılaştırmasını yapan yüzlerce makale var, birini bulup okuyun zahmet olmazsa. Bunların hepsi PHP daha üstündür diyor ve onlarca maddeye dayanarak söylüyor bunu.

Zaten PHP c++ tabanlı, ASP vb tabanlı geliştirildi. ASP'nin daha iyi olmasını beklemek hayalcilik olur.

quote:

Orijinalden alıntı: AYHANSARI
PHP nin de kendine göre avantajları var. Bütün yazılımlar ücretsiz. Ancak PHP, bilişim sektöründen para kazanan insanların sonunu getirecek gibi.
Joomla, wordpress, swf gibi hazır platformlar bu mesleği öldürdü. Bilgi ucuzladı. Bu insanların amacı ne anlamıyorum. Herhalde microsoft'u ezebilirlerse parayı onlar kırmak istiyor. O yüzden şimdi her şeyi bedava veriyorlar. Hazır platformlar hazırlanıyor vs vs..


Önce Joomla ve Wordpress'in ne olduğunu, ne amaçla yapıldığını öğrenin, sonra "Microsoft" ile karşılaştırın.

quote:

Orijinalden alıntı: AYHANSARI
PHP'nin anlama zaten Personal Home Page(Kişisel Web Sitesi). Yani çıkış felsefesi komplex işlemler ve uygulamalar için değil kişisel basit web siteleri yapmak için geliştirlmiş bir teknoloji.


Üzerinize alınmayın da saçmalamışsınız.

Seçmalayan sensin. Ayrıca ne amaçla yapılırsa yapılsın. Herkes Web tasarımcı oldu onlar sayesinde.. 5 dk. da emeksiz, özgün olmayan web siteleri....

Joomla - wordpress gibi içerik yönetim sistemleri hep vardı. Eğer sen joomla veya wordpres ' e eli ayağı düzgün kurumsal bir web sitesi kimliğini oturtabiliyorsan ben birşey demiyorum.

Joomla wordpress gibi içerik yönetim sistemleri daha çok insanların kişisel bilgilerinin paylaşımı noktasında ortaya çıkmıştır.Bazı insanlar bunlar için güzel temalar çiziyor satıyor.İşin hazırı varsa ve işini görüyorsa neden daha fazla vakit harcasın ki ?

Bu noktada işi gerçekten yapanlar ile kısa yoluna kaçanlar da ortaya çıkıyor zaten.

Türkiye'de asıl web site tasarım piyasasını bitiren çantacı diye tabir edilen 200 - 300 TL ye web sitesi yapan sonra ortadan kaybolan ve de kalıbımı basıyorum %80 'i asp.net çi olan insanlar bitirdi.Neyseki devlet bunların önünü kapadı.

Nisan ayından itibaren işin prosedürü değişecek.Devlet şirketlerden web sitesini yaptırdığıona dair fatura isteyecek bu sektörde faturasız iş yapanların önü tamamen kapanıcak 1 seneye kadar çokta iyi oldu.

Çok iyi oldu bunların piyasaya girmesi en azından acemiler ile profesyoneller arasındaki fark belli oldu.



D
13 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: borayeris

quote:

Orijinalden alıntı: Delifisek.Tux

quote:

Orijinalden alıntı: borayeris

quote:

Orijinalden alıntı: Delifisek.Tux

Mızıldanmayın çalışın....

Orta vadede hepsinin sonu geldi. 5 sene sonra bütün buralar javascript olacak.....

Hehe, çok güldüm buna.
Javascript server side bir dil değildir. PHP ve de ASP ile karşılaştırılamaz. Javascript browser üstünde çalışır ve hala standart değildir. Farklı browserlarda farklı fonksiyonlar içerebiliyor. Farklı method ve propertylere sahip olabiliyorlar. Mesela Firefox'da innerContent olan property Internet Explorer'da innerText.

Gulmeye devam ederken node.js nedir bir bak. Kendini geliştirmeye çalış...



node.js hala deneme aşamasında. Ve PHP, CGI, Ruby, MySQL vb gibi standartlaşıp her sunucuda olan bir şey değil. Root olarak erişemediğin reseller bir sunucuda ne yapacaksın? Nasıl yükleyeceksin yorumlayıcıyı?

Evet,

pazarı ayda 100 tl yi dedicated sunucuya ödeyemeyen adamlar mı yönlendirecek, yoksa yer yeni versiyonda javascript kapasitesini arttıran google ile, ısmarladığı siteye 100.000 euro ödeyen adamlarmı ?

Gün itibari ile yazdığımız projelerde kodun yarısı js. Bu tablet ve telefonlar işleri çok değiştirdi. Müşteri (yani parayı ödeyen) artık her şeyini responsive istiyor. server side ile oluşturduğun HTML yetmiyor. CSS ile istediğin kadar takla at.

Server side tıkandı. Artık ne kullandığının pek bi önemi yok. python, php, ruby, .net. Hepsi uç aşağı beş yukarı aynı. Javascript dışında yeni birşey yok.

Eninde sonunda birileri (illa node js olması şart değil) bu işi toptan js ile yapmanın yolunu bir araya getirecek. Tek gereken Zend veya ASP.NET in JS karşılığı ve bir iki tanede iyi, para yapan site. Aynı şeyleri yazmaktan bunalan
dergi editörü camiası da buna balıklama atlayacak. Okuduğu herşeyi developerden istemeyi alışkanlık edinen müşteri/proje yöneticisi de isterim diye tutturacak.

O tarih geldiğinde, ben çoktan bu işlerden emekli olacağım...

Sen düşün...



A
13 yıl
Er

quote:

1-)Asp.Net ‘de en az PHP kadar ücretsizdir:

Evet yanlış okumuyorsunuz. Hatta bana göre Asp.Net, programcı için, Php den daha ücretsiz.

Bilindiği gibi, Visual Studio Express ürünleri tamamen ve her türlü kullanım için ücretsiz. Örneğin Visual Web Developer Express ‘i ayrıntılı incelemeyen php programcıları varsa şiddetle tavsiye ederim. Öyle ki bu ücretsiz araç, Php camiasında karşılığı olmayan muhteşem bir araç. Kendisi, 300 dolardan başlayan php editörlerinden dahi kat kat daha üstün.

Ayrıca sql server express de tamamen, her türlü kullanım için ücretsiz. Web programcılarını %99,99′unu ilgilendiren tek kısıtlaması ise her bir veritabanı dsoyasının ~4 gb ‘ı geçemeyecek olması ki, bu rakam çoğu web projesi için çok yeterli. Zaten bu rakamı geçen bir veritabanını barındıran projeniz mevcut ise, bu tür yatırımları her durumda yapmanız gerekecek. Ancak biz, ortalama bir web programcısından bahsediyoruz. Dev projelerden değil….

Bir programcı olarak en doğal hakkınız, kodlarınızı kapatabilmek… Php de bu biraz zor. Yani php nin kendi dahili araçları ile birşeyler yapılabilir ancak yapmakla, yapmamak arasında hiçbir fark yok. Adam gibi bir şey yapacaksanız, ioncube, zend encoder, gibi araçlara yüzlerce dolar para vermek zorunda kalacaksınız. Bu programların yıllık fiyatları 200 dolar ile 600 dolar arasında değişiyor ki neredeyse dev gibi bir Visual Studio Professional’ a verdiğiniz paradan daha yüksek. Üstelik php camiasında kod güvenliğini sağlayan, ücretsiz (ama adam gibi iş yapan) bir araç yok. Ancak durum .net tarafında çok farklı; Çok ciddi iş yapan araçlar (dotfuscator vs) mevcut ve bunların community editionları tamamen ücretsiz ve bir web programcısı için fazlasını veriyor. Tabi bu araçların 1500 dolara kadar çıkan sürümleri de mevcut ancak bu ücretli sürümlerini, ioncube vs ile karıştırmamak gerekir. Ayrıca, php de olduğu gibi sunucuya herhangi bir eklenti vs yüklemeniz gerekmiyor.

2) Aynı programlama dili ve programlama aracı ile hem masaüstü, hem web hem de mobile programlama:

Programcının hitap ettiği müşteri portföyünü inanılmaz derecede arttıran bir özellik bu. Yani .net kullanıyorsanız artık sadece web projelerini değil, her üç konuda da ihtiyaçları olan kişi ve kurumlara hizmet üretebiliyorsunuz. Üstelik bunların üçünü de aynı projede birleştireren projeleri de çok kolayca gerçekleştirebiliyorsunuz. Yani hem web ayağı, hem masaüstü ayağı, hem de mobil cihazlar ayağı olan bir proje düşünün… Böyle bir işi tek bir programlama dili ve tek bir programlama aracı ile yapabiliyorsunuz.

3) Asp.net ‘de de, php yi, hiç aratmayacak derecede açık kaynak proje var:

Hemen hemen her konuda bir hazırlanmış açık kaynak proje mevcut. Hadi canım diyenler, şurayı incelesin.

4) Hızlı proje geliştirme ve zamandan tasarruf:

Visual Studio, resmen bir sihirbazlık aracı gibi. Kimisi buna karşı. Yani “programcı kodları kendisi yazmalı, ayrıntılarla uğraşmalı” mealindeki kriterlerle visual studio ya soğuk bakıyor. Ancak bence bir programcı kendi zamanını efektif yönetebilmeli. Daha az zamanda ve daha kısa sürede proje hazırlamayı sağlayacak her türlü fırsatı akıllıca değerlendirebilmeli. Her türlü işte, notepadi açıp kod yazmayı marifet sayanların saf olduğunu düşünüyorum. Evet biraz ağır oldu bu tanımlama, ancak öyle malesef. Yani sistem programlama yapmıyoruz. Klasik web programlamada kodları tek tek yazmakta ısrar etmenin nesi makul? Deniliyor ki programlama öğrenilemiyor… Önemli olan, programcının işi nasıl yaptığı değil, yazılımı kullanacak olanların ihtiyaçlarını ne ölçüde giderebildiğidir. Notepad ile web projesi hazırlamayı savunan bir programcının pratikliği, projeye bütün olarak bakmasını ve müşteri ihtiyaçlarını hep göz önünde bulundurmasını sağlayacak kadar gelişmiş değildir. Birileri notepad ile, herşeyi tek tek elle yazarak örneğin 3 ayda iş çıkarırken, diğeri aynı işi 2 haftada yapar, kalan zamanda müşteri ihtiyaçları doğrultusunda projesini tekrar tekrar gözden geçirip müşteriye en uygun hale getirir. İkincisi için, ne de olsa, önemli olan projenin kendisidir. Programlama sadece bir araçtır. Kısaca akıllı programcı bir sürü angarya ayrıntı ile uğraşmaktansa, daha çok, projeye bütünsel olarak bakmayı tercih eden programcıdır. İşte .net bunu sağlıyor programcıya. Amaç müşteri ihtiyacına en uygun çözümü sunmaktır. Bu pencereden baktığınızda Asp.net, php den fersah fersah önde…

5) Devasa bir .net kaynak kütüphanesi:

Php de de çok zengin bir kaynak sözkonusu ancak bazen tam bir kaynak çöpüğü arasında boğulduğunuzu hissetmenizde olası. Ne seviyedeki programcıların yazdığı, ne kadar doğru olduğu tartışmalı olan bir kaynak kütüphanesinden bahsediyoruz php tarafında… Fakat .net tarafında resmi olarak, çok derli toplu bir şekilde hazırlanmış, daha profesyonel bir kaynak kütüphanesi mevcut.

6) .Net, çok daha derli toplu bir programlama ortamı sunuyor:

Bu konu php de en sevmediğim husustur. Oysa .net ile, sunduğu araçlar ve yaklaşım tarzı nedeniyle ister istemez. profesyonelce proje geliştiriyorsunuz. Yani benzetme yapmak gerekirse, php ihtiyaç duyuldukça ek kat çıkılan yığma bir bina gibi, .net ise çelik konstrüksiyonlu bir gökdelen gibi görünüyor.


Ek olarakta,
7-) ASP.NET sayfaları olay yönlendirmelidir. Masaüstü program geliştirir gibi web uygulamaları geliştirebiliyoruz. Sunucu kontrollerinin birçok olayı bulunmaktadır.
8-)ASP.NET sayfaları bir program gibi derlenerek çalışmaktadır. Bu da performansı arttırmaktadır.
9-)Visual Studio'nun hata ayıklayıcısı, otomatik kod tamamlama, kod renklendirme vb. gibi özellikleri nedeniyle hata yapma olasılığımız minimuma iner.
10-)ASP.NET ile gelen birbirinden işlevli birçok sunucu kontrolleri bulunmaktadır. Bu sunucu kontrolleri sayesinde saatlerce uğraşacağımız bir şeyi 1-10 dakika arası kısa bir sürede yapabiliriz. Tabi ki saatlerce uğraşıp yapma şansınızda var. Orası sizin seçiminiz.
11-)ADO.NET sayesinde veritabanı ile bağlantısız olarak çalışabilmekteyiz.
12-)MS SQL Server Microsoftun ürünü olduğu için ASP.NET ve MS SQL Server veritabanı birbiri ile son derece uyumlu çalışmaktadır.
13-)ASP.NET uygulamalarını sadece C# dili ile değil, istediğiniz bir programlama dili ile geliştirebilirsiniz. .NET platformu programcılara geriye dönük bir uyum imkanı sağlamaktadır.
14-)ASP.NET sayfalarında platform bağımsızdır.
15-).NET Framework ile veritabanı işlemlerimizin kolaylaştırılması için LINQ, ENTITY Framework gibi birçok teknoloji geliştirilmiştir. Bu teknolojiler ile veritabanını, programlamaya dökebiliyoruz.
16-) Ayrıca ASP.NET'in 4.5 beta versiyonunda Web Sokets desteği, Anti XSS kütüphanesi, JavaScript AND CSS Minification vb. gibi birçok yeni özellikler getirilmiştir.

Aslında ASP.NET'in daha birçok avantajı bulunmakta. Bunların hepsini burada anlatmak gereksiz olur ki, zaten ASP.NET ile uygulama geliştirmeye başlayanlar bu avantajı göreceklerdir.
Ben programcılığa ilk başlarken de bu şekilde sorular hep soruluyordu. Nedense her zaman PHP'yi çok övüyorlardı. Halbu ki övenlerin %99'u ASP.NET'in avantajları hakkında bilgisi olmayan insanlarmış. Bunu şimdi anlıyorum. Ben bu işe başlarken hiç tanıdığım yoktu. Kimseye 1 soru dahi sormadım. Her türlü sorunu kendim çözdüm. Web programalama, masaüstü programlama, grafik vb. her alanda bir çok deneyimim oldu.
Bana şu gün gelip sorsalar ki :"Bize ne önerirsin?". Cevabım kuşkusuz aşağıdaki gibi olurdu.

1-)ASP.NET ile birçok şeyi yapabilirsiniz. Örneğin e-ticaret, banka, haber siteleri, kişisel siteler vb. uygulamalar geliştirebilirsiniz. Fakat şunu belirteyim ki ASP.NET ile yapılmış bir tane browser oyunu görmedim. Browser oyunları genelde flash ile yapılıyor. Programlama dili olarakta PHP kullanılıyor. Sanırım bunun sebebi, Flash ve PHP uyumluluğu. Ama şunuda belirteyim ki PHP ile yapılmış 1 tane banka sitesi görmedim. Yani amacınız bir browser oyunu ise FLASH ve PHP'yi tercih ederim. Diğer tüm uygulamalar için ASP.NET'i tercih edebilirsiniz.

2-)PHP dilini kullanacaksanız MySQL veritabanını. ASP.NET'i kullanacaksanız Ms SQL Server veritabanını öğrenebilirsiniz.
3-)Öncelikle web programlamaya başlayacaksınz HTML dilini temel olarak öğrenmelisiniz.
4-)Bize istemci taraflı bir script dili öner denilirse cevabım kuşkusuz JavaScript olur. Fakat jQuery gibi bir kütüphanenin çıkmasından sonra JavaScript öğrenmenizi tavsiye etmem. JavaScript ile günlerce uğraşacağınız bir şeyi jQuery ile birkaç dakikada yapabilirsiniz. JavaScript dilini kesinlikle tavsiye etmiyorum. Bence öğrenecekseniz jQuery öğrenin. jQuery sayesinde birçok animasyonlar, uygulamalar vb. geliştirebilirsiniz. Yani şunu söylüyeyim 1yıldır JavaScript ile uğraşıyorum, JavaSCript ve DOM'a tam olarak hakimim ama adam gibi bir uygulama geliştirebildiğim söylenemez. Yani tabi ki birçok şey yapılabiliyorum ama, jQUery sayesinde bunları çok çok çok koaly yapabilirsiniz. JavaSCript ile adam gibi birşey geliştirebilmek istiyorsanız CSS,DOM,JavaSCript ve Internet Explorer, Opera, Safari, Gogle Chrome, Firefox tarayıcıları hakkında geniş bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Fakat jQuery sayesinde bunları öğrenmeniz gerekmez.
5-) Grafik programı olarak önerebileceğim en iyisi Adobe Photosghop. Üç boyutlu çalışmak istiyorsanız 3D Studio Max'ı öneriyorum.
6-)Masaüstü programlama dili olaraksa kesinlikle C# ve C++.
7-) CSS dilini de öğrenebilirsiniz. Artık çoğu web sayfası HTMl yerine CSS ile geliştiriliyor. Ha derseniz ki ben bir firmada programcı olarak çalışacağım o zaman CSS'yi öğrenmenize gerek yok. Çünkü firmalarda tasarımcısı, programcısı tamamen ayrı olarak çalışıyor.

Ben şahsen bu işe yeni başlasam öğrenme sıralamam şu şekilde olurdu,
html->CSS->Photoshop->Temel Olarak JavaScript->jQuery->MS Sql Server->C#->ASP.NET -->zamanım olursa FLASH ve C++.
PHP ile çalıaşcaklara öğrenme sırası: html->CSS->Photoshop->Flash->My Sql Veritabanı->PHP. 3Boyutlu çalışmak istersem de 3D Studio Max

Tabiki karar sizin. Öğrenmeden önce başkalarına da danışın derim.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
D
13 yıl
Binbaşı

Türkiyedeki büyük kurumsal firmalar(gerçekten büyük olanları)ın çoğu asp.net kullanır. Sebebi asp.net in Php ye göre üstün olması değildir.Bu firmaların genelde Microsoft la ilişkileri çok sıkı fıkıdır.Bu nedenle bilgi işlem kısmınlarında Microsoft server işletim sistemi kullanırlar , dolayısı ile IIS ve asp.net kullanmaya mecburdurlar. IIS ve php her nekadar son yıllarda baya gelişme kaydetsede,hala uyum sorunları ve saçma sapan hatalar oluşabilmektedir.Bu gibi firmalarda windows üzerinde xampp,wamp vs gibi programlar kurup php kullanmak söz konusu bile olmaz.

Ayrıca php nin asıl gücünden faydalanmak için Linux üzerinde çalıştırılması gerekiyor.Ülkemizde gerçek linux uzmanı sayısı çok kısıtlı iken windows tarafında uzman olan(Ms sertifikalı) binlerce kişi vardır.Bu da Türkiyedeki şirketlerin asp.net ve windowsu tercih etmelerinin diğer bir sebebidir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dark_Soul -- 26 Ağustos 2012; 15:48:23 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
L
12 yıl
Çavuş

Hepsini okudum linkin. İlginç bir yazı olmuş.

Her iki dili kullanan biri olarak bazı bilgilerimi paylaşmak istiyorum.

Her iki dili kullanarak e-ticaret sitesi yazdım (sanal pos kısmı hariç)

Siteyi önce PHP'de kodlamaya başladım, sonra PHP yaptığım tasarımların aynısını ASP.NET Webform içinde yapmaya başladım.

Burada her iki dilinde karşılaştığım artılarını ve eksilerini yazacağım. Yazacağım eksiler belki ben bilmediğim için olabilir. Böyle bir durum olursa beni uyarın lütfen.

PHP'de hoşuma giden include ile sayfa gömme olayı ASP.NET'te yok. Bunun yerine masterpage ve user control'ünü alternatif olarak kullandım.

PHP; jQuery ve CSS ile çok uyumlu iken, ASP.NET'de bazı ufak uyumsuzluklarla karşılaştım. Bu zorluklardan birkaçını paylaşmak istiyorum.

Aşağıdaki basit jQuery plugin kodu PHP ile çalışıyor
 
<script type="text/javascript">
$(document).ready(function() {

$('.slideshow').cycle({
fx: 'fade',
delay: -5000,
pager: '#nav'
});
});
</script>


Maalesef aynı kod asp.net'te çalışmadı. Çalışmama sebebi ise $('.slideshow') ifadesi. Bunu $(".slideshow") olarak değiştirince çalışıyor. PHP tarafında ise ' ve " iki halide kabul ediyor.

CSS'den bir tane örnek vereyim. Div tasarımlarında kullandığım width: 78%; bu % ler php kısmında tasarımda uyumlu çalışırken. ASP.NET'te kaymalar oldu. Bende % yerine sabit px değerler yazdım.

ASP.NET'in artıları yok mu? Olmaz mı. Hataları o kadar rahat buluyor ki, neredeyse hatayı kendisi düzeltecek :). Hata ayıklama çok rahat ve basit. PHP'de ise beni çok zorladı.

ASP.NET'de eventler hayatınızı çok kolaylaştırıyor.

ASP.NET'de hazır kontroller sayesinde PHP'de saatlerimi alan kontrolleri dakikalar içinde yaptım. Tabi bu bazen dezavantaj oluyor. PHP'de kontrolü kendim yazdığım için onun herşeyine hakimim, ama ASP.NET'te durum biraz farklı. ASP.NET'te kontrolü kendim yazamaz mıyım? Yazarım ama hazırı varken insanın yazası gelmiyor :). ASP.NET biraz tembelliğe alıştırıyor.

PHP'de kod yazdığınızın farkına varıyorsunuz. Düz vitesli bir araba gibi. ASP.NET ise otomatik vitesli, bazen kodun kendi kendine yazıldığını sanıyorsunuz :)

Sonuç olarak, tasarımda ve javascript kodlamasında ASP.NET beni biraz daha uğraştırsa da, projeyi ASP.NET ile daha kısa sürede tamamladım.
Çünkü kontroller hazırdı. Fakat PHP'de kullandığım kontrolleri daha önceden hazırlamış olsaydım ve copy paste ile kullansaydım o zaman PHP ile daha kısa sürede biterdi.

Kendi firmam olsa, PHP + MYSQL tercih ederim. Neden?

Oldu ki siteniz çok tuttu, çok hit almaya başladınız. Facebook'a rakip oldunuz. Şimdi lisans ücretlerini konuşalım :).
Herkes diyor ki windows server lisansı şu kadar dolar. Ama hesaplamadıkları bir durum var. Facebook, google vs... tek bir sunucu kullanmıyor. Yüzlerce sunucu kullandığınız zaman o lisans ücretini kullandığınız yüzlerce sunucu ile çarpacaksınız. Ortaya dev paralar çıkar.

PHP, MYSQL bu konuda öne çıkıyor.

Ancak bu facebook, google gibi dev siteler C++, C, JAVA gibi derlenen programlarda kullanıyor. Tek başına PHP yeterli gelmiyor. Yani bu tarz siteler yapmak için yanında C++ veya JAVA'da öğrenmeniz gerek. Google arama kısmında python kullanıyor bildiğim kadarıyla.

ASP.NET ise zaten derlenen bir dil olan .NET dillerini kullanıyor. Bu yüzden msn.com, myspace.com, live.com, hotmail.com siteleri ise tek başına ASP.NET ile yazıldı.

Yani ASP.NET bilen bir kişinin facebook gibi büyük bir site yapması imkanlı iken, PHP bilen bir kişinin bu tarz büyük bir projeyi tek başına PHP ile yapması maalesef çok zor. Bunun yanında java veya c++ mutlaka öğrenmeli. Tabi bunun PHP ile entegrasyonu var. Bu bakımdan bakıldığında, internette bu tarz makaleler az ya da türkçe kitaplar. ASP.NET kaynak bakımından daha zengin görünüyor.

Kendi şirketim olsaydı PHP+MYSQL'i seçerdim.

Dünyada PHP daha çok kullanılıyor, Türkiye'de ise ASP.NET daha fazla. Yani aylık maaşla çalışmayı düşünüyorsanız, kurumsal bir şirkete girmeyi düşünüyorsanız, kesinlikle .net öğrenin.

Şirket kurmayı ya da freelance çalışmayı düşünüyorsanız PHP öğrenin

Hangisi ile daha çok para kazanacağınız tamamen size kalmış. Freelance işinde tek başına bilgi yetmez, çevrenizde olmalı.

Visual studio web express versiyonu ücretsiz, ancak mysql veritabanını entity framework ile kullanacağım derseniz, buna izin vermiyor. Fakat ücretli versiyonu izin veriyor. MSSQL express kullanırım derseniz, oda 10 gb ile limitli. Yani express versiyonlar da sürekli bir limit durumu varken, netbeans, mysql, php'de limit yok.

İşletim sistemi ve visual studio'nun paralı versiyonunu aldığınız da her sene ya da 2 yılda bir, yeni versiyon için upgrade ücreti vermeniz gerekecek. PHP tarafında ise upgradeler ücretsiz.

Karar sizin.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Last Programmer -- 28 Haziran 2013; 2:00:05 >

O
12 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: devletrgt

Herkese merhaba. Aynı sorunun cevabına (net cevabına) benim belki de soruyu soran arkadaştan daha çok ihtiyacım var. Biraz daha spesifik bilgi verip uzman arkadaşların bana öneride bulunmasını kolaylaştırmak istiyorum. İnternet üzerinden ürün satışı yapabileceğim bir website kurmak istiyorum. Aynı zamanda üyelik sistemi de bulunacak. Her ikisinin de üniversitede temel tanıtımını ders olarak almıştım. Çat pat da pyhton biliyorum. Satmak istediğim ürün de sanal ürün kargo vs yok. Ürün yerine hizmet desem daha doğru olur. Açıkçası henüz çiçeği burnunda bir girişimciyim, çok iddialı olduğuna inandığım bir iş planım var ve webmaster tutacak param yok. Dişimle tırnağımla yapacağım ne yaparsam. Sizce ben hangisini tercih etmeliyim? Yeteri kadar vaktim ve azmim var Allaha şükür. Ama yine de diğerlerine nazaran daha çabuk öğrene bileceğim şekilde ve profesyonel olması önemli benim için. Konunun uzmanı ve varsa mesleği web tasarım olan arkadaşlar yardımı esirgemez ise minnettar kalırım.

linus torvalds ve richard stallman'a sorsak ne cevap verirlerdi acaba
Çok teknik detay vermeye gerek yok zaten çorba olmuş konu. 2 sinide araştır ama bu 2'si dışında da seçenekler var.
Param yok dediğin için ( gerçi parada olsa ) senin yerinde ben olsam Linux+php+python 'ı seçerdim.
Sadece python ile yapılamayacak şey nerdeyse yok zaten.

birazdan bir kaç çok bilmiş damlar yok php yok asp.net diye tutturur. Sonra bi lamer'de çıkar bunların hepsi amatörlerin cevabı der devamını getirmeden kaçar.
Kısacası projene uygun olanı sen bulacaksın kardeşim.

Hepsi araç...


Bu mesaja 2 cevap geldi.
D
12 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: devletrgt

Yabancı forumlarda yeni başlayanlar için php tavsiye edilmiş genelde. Hem yapmak istediğim şeyleri çoktan yapılmış halde bulabilirmişim hem de daha kolay hosting hizmeti alabilirmişim. Windows şirketine yüklü lisans ücretlerinden kurtulacağım için de daha ucuzmuş. Yapmak istediklerimin örnek kodlarını kolayca bulabilmek bile yeterli oldu benim için. Tercihim phpden yana olacak sanırım. Birde python ile ilişiği varmış sanırım orasını tam anlayamadım çok fazla kısaltma kullanmış gavur okuyamadım

biraz söz dizimi python'a benziyor bunun dışında alakası yok.



T
14 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Merhaba ,

Arkadaşlar bu iki dilin birbirinden farkları neler çok az C+ ve asp.net biliyorum meslek lisesi bilgisayar programcılığı bölümünde okuduğum için ama sanki php daha iyiymiş gibi geliyor okuduğum yorumlarda falan bide size soryum dedim.

Son olarak önerdiğiniz dil hakkında böyle kalınca işime yaricak bir kitap önerisi de bekliyorum sizlerden..

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



R
14 yıl
Yüzbaşı

asp türkiye dışında bitti denebilir ayrıca asp hakkında bilgi ve destekte bulmak zor. php hakkında özellikle ingilizcen varsa bulamayacağın şey yok. şu saatten sonra asp öğrenmeye başlanmaz ama asp yi iyi bilen biriside türkiyede her türlü iş yapar çünkü bilen sayısı azaldı. birde kitap önerisi istemişsin ama google varken kitabada gerek yok bence.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
T
14 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Teşekkürler aslında bende php öğrenmeyi çok istiyorum ama asp.net başlangıcı yaptım onun için bırakmak ta istemiyorum.
Bide google da istediğin bir şeyi bulmak bazen saatlerini alıyor insanın bunun yerine bi kitap olsa istediğin şeyi bakıp hemen bulabiliyorsun..


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
14 yıl
Teğmen

PHP dersen Hakkı Öcal ın 2 parçalık kitabı vardı ben okumadım da tavsiye etmişlerdi bana
Asp.Neti bilemem Asp.NET aslında güvenlik bakımından büyük ataklar yiyebiliyor . Görünürde açık yok , ama usta bilişimciler biliyor açıkları. Ben bile dün gezinirken rastlantı olarak Asp.NET açığı buldm.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
T
14 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: wedwerson

PHP dersen Hakkı Öcal ın 2 parçalık kitabı vardı ben okumadım da tavsiye etmişlerdi bana
Asp.Neti bilemem Asp.NET aslında güvenlik bakımından büyük ataklar yiyebiliyor . Görünürde açık yok , ama usta bilişimciler biliyor açıkları. Ben bile dün gezinirken rastlantı olarak Asp.NET açığı buldm.

teşekkürler.



U
14 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: wedwerson

PHP dersen Hakkı Öcal ın 2 parçalık kitabı vardı ben okumadım da tavsiye etmişlerdi bana
Asp.Neti bilemem Asp.NET aslında güvenlik bakımından büyük ataklar yiyebiliyor . Görünürde açık yok , ama usta bilişimciler biliyor açıkları. Ben bile dün gezinirken rastlantı olarak Asp.NET açığı buldm.

Kısaca bahsedebilir misiniz bulduğunuz açıktan?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
14 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Asp.Net php den daha mı zengin biri öyle dedi de :)

bide ben ileride oyun yapmak istiyorum yani hayalim bu web bazlı bir oyun the crims , online football manager gibi bir oyun bunuda göz önünde alalım.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
14 yıl
Teğmen

Hem ASP.NET Hemde PHP kullanan biri olarak PHP sempatizanıyım fakat PHP basit düzeydeki bilgilerin rahat bulunabilmesi, gündelik yaşamdaki basit projeleri gerçekleştirebilecek düzeydeki bilgilerinin daha anlaşılır ve daha kolay olması geliştirici sayısının yüksek olması ve daha kullanışlı metodlar içermesi noktasında güzel bir dil. ASP.net noktasında Kendine özel geliştirme ortamı ( Visual Studio ) ' nun bulunması, iis ve mssql ile tam entegrasyonda kullanıla bilmesi, kendine ait güvenlik metodları , kendine has kuralları ile daha derli toplu düzenli ve sistematik kod yazmak için ideal.

Bu arada dillerde açık olmaz sunucu yazılımlarında açık olur ve bu noktada da dilleri yargılamak yanlış.

Eğer yazılım noktasında bir açık var ise de bu yazılımcının suçudur yine dilleri yargılamak yanlıştır.

Örnek vermek gerekirse bir proje içerisinde Sayfa sayfa yetki tanımlamaları yapmanız gerekiyor.Bunu PHP'de yapmak için vakit harcamalısınız fakat ASP.net'te bu tür zaman alacak gereksiz yapılar zaten hazırda vardır.Gider toolbox'tan seçer atarsınız sayfa içine olay biter.

Başka bir örnek noktasında ASP.NET'te dataset diye bir yapı vardır 1 kere oluşturursunuz o yapılabilecek tüm veritabanı işlemlerinizi sizin yerinize yapar.

PHP noktasında ise yıllarını vermişsen ve deneyimliysen zaten hazır kütüphanen vardır oradan alırsın class'ını eklersin projene geçersin aynısı asp.net içinde geçerli.

Ve şunada katılmıyorum internette php ile daha çok kaynak var gibisinden söylemler var, eğer sen araştırmasını bilirsen her dilde istediğin konuda istemediğin kadar kaynak bulursun.

Bir noktada bağımlılık konusu ASP.NET'te her ne kadar microsofta bağımlıysan PHP'de de bir o kadar geliştiricilere bağlısın.

Kısacası hangisini zevkle uygulamaya dökeceksen hangi yapı daha çok işine gelirse onu kullan.

Ben ikisinide kulanan biri olarak bir birlerine üstünlük sağlayacak noktada fazla bir şey göremiyorum.

Bir de şuna inanma PHP ücretsizdir, ASP.NET için para harcaman gerekir gibi savsatalara bende daha önceden öyle söylüyordum fakat gerek Visual Studio'nun gerek ise

Mssql'in ücretsiz sürümleri Microsoftun sitesinde bulunmaktadır ve Microsoft MSDN'e e-postan ile kayıt yaptırdığın sürece ücretsiz olarak kullana bilirsin.

Saygılarımla PHP'yi seviyoruzz . ... :D


Sonradan gördüm bir arkadaş gezinirken ASP.NET açığı buldum demiş senin o bulduğun açık o site veya sistemi yapan yazılımcının bıraktığı veya göz ardı ettiği bir açık olmasın ?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Asiatico -- 4 Ocak 2012; 18:28:47 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
14 yıl
Yarbay

Mızıldanmayın çalışın....

Orta vadede hepsinin sonu geldi. 5 sene sonra bütün buralar javascript olacak.....


Bu mesaja 2 cevap geldi.
M
14 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: rambo53

asp türkiye dışında bitti denebilir ayrıca asp hakkında bilgi ve destekte bulmak zor. php hakkında özellikle ingilizcen varsa bulamayacağın şey yok. şu saatten sonra asp öğrenmeye başlanmaz ama asp yi iyi bilen biriside türkiyede her türlü iş yapar çünkü bilen sayısı azaldı. birde kitap önerisi istemişsin ama google varken kitabada gerek yok bence.

Soyle yorumlar yapmayin, bilip bilmeden.

ASP.NET 2002 yilindan beri gelisen bir framework, gayette saglam sekilde ilerliyor.

Ben Ingiltere`de yasiyorum ve bircok firma ASP.NET/C# Developer ariyor. Aksine piyasa arastirmasi yaparsaniz, PHP Developerlar daha az is var.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Z
14 yıl
Çavuş

asp ile asp.net farklı şeyler önce onu öğrenmek lazım tabi...


Bu mesaja 1 cevap geldi.