Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
60
Cevap
1695
Tıklama
10
Öne Çıkarma
Cevap: Pardus'un açık kaynak hackathon programına kayıtlar başladı (2. sayfa)
E
4 yıl
Çavuş

Haklısınız hocam. İçerik üreticisinin çok daha dikkatli olması gerekiyordu. Dediğiniz gibi yeni öğrenenler için yanıltıcı oluyor. Birdahaki durumda farkettiğim hatalar için uyarı geçerim.
BSD'lerin tadı ayrı olmalı. Hiç denemedim ama özgür yazılım dünyasında ayrı bir tat olarak varlığını bilmek hoşuma gidiyor. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.




Bu mesajda bahsedilenler: @Ruffalo
U
4 yıl
Binbaşı

İlk olarak eski Pardus'ları (2007-2008) kullandığımı (belki de uzun süre denediğimi demek daha doğru olur) hatırlıyorum, hatta KDE 3 ile Pardus 2007.1 sayesinde tanışmıştım. 700 MB'lık disk görüntüsünü o zamanki ADSL bağlantıyla birkaç saatte indirebiliyordum :D Sistemde 1GB bellek, Pentium 4 işlemci, Geforce Fx 5200 grafik kartı vardı. Öyle alevli dönmeli görsel efektlere pek bakmıyordum ama başta kullanışlıydı. Fakat artık kullanımda nelerle karşılaştıysam (ki hiç hatırlamıyorum) Debian'a geçip orada kalmışım. Kaldı ki ilk kullandığım dağıtım Pardus, ikincisi Debian yani. Hatta bir ara GPU'sunu değiştirdiydik o bilgisayarın, geçen yıla dek Debian hâlâ kurulu ve güncel şekilde çalışıyordu, HTML5 ile 480p youtube videolarında bazen zorlansa da :)

Ben o zamanlar toydum, acemiydim, Pardus'ta karşılaştığım bir hatayla bilgisayarın kullanılamaz hâle gelmesini göze alamıyordum, muhtemelen destek de bulamamışım ki Debian'a geçmişim diye düşünüyorum. Benzer yoldan Pardus ekibi de geçmiş sanırım

Millîlik yerlilik şeyleri o zaman da tartışılıyordu. Kullanılan GNU/Linux çekirdeğinin aslında tamamen yerli olmadığı bu yüzden "ulusal" sıfatının kullanılmaması gerektiği söyleniyordu. Kaldı ki KDE de, OpenOffice de hiç millî değil ama o zamanlar onlar da Pardus'u kurunca geliyordu. Artık Debian da Pardus'un içindekiler listesinde, ha bir eksik ha bir fazla diye bakıyorum.

Kaldı ki açık kaynak kodları ve özgür yazılımlarda yerlilik-ulusallık-millîlik falan ne kadar tartışılabilir kesin konuşmak mümkün mü bilemiyorum. Umarım projede çalışan yazılımcılar daha iyi yerlere gelmiştir ve dilerim daha da iyi işler çıkarırlar:)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
4 yıl
Yarbay

Linke baktım. Maalesef onlar da teknik ve geliştirmeden cok reklamcılığa önem vermişler.

Sağ alttaki banner 'da "Türkiyenin İşletim Sistemi" nedir?

Koskoca Almanya, Suse Linux'u geliştirmiş, Knoppix'i geliştirmiş ve onları Almanya dışında yüzlerce ülkede milyonlarca kişi kullanıyor buna ragmen "Almanya'nın İşletim Sistemi" demiyorlar, bizde Türkiye de bile kimsenin kullanmadığı bir sistem için Türkiye'nin İşletim Sistemi diye reklam yaparak komik durumlara düşüyorlar.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @emregnu
V
4 yıl
Yarbay

Hea, şimdi anladım, eyvallah. Dediğin gibi bir ruh varmış, özgün programlar geliştiriliyor vs. Keşken şimdi de devam etseydi, atla deve değil aslında, basit işler.




Bu mesajda bahsedilenler: @emregnu
V
4 yıl
Yarbay

Bir işletim sistemi o donanımda çalışıyorsa asıl o zaman sorunludur.
Bugün chrome zaten tek başına 768mb dan fazla ram kullanıyor, o donanıma işletim sistemi kurup da ne yapacaksın?



Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @vonderplanitz
G
4 yıl
Yarbay

Vizelere mi gireceğim yarışmaya mı? Yazın veya dönem başı falan yapsaydınız keşke katılırdım.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

V
4 yıl
Yarbay

Yok aslında biraz yanlış ifade ettim sanırım. O donanımla chrome bile çalışmıyorsa işletim sistemi kursanız ne olur demek istemiştim. En temel günlük ihtiyaçları bile karşılaşamaya yeterli bir donanım değil. Hani işletim sistemi kursanız da tek yapabileceğiniz boş masaüstüne bakmak.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @vonderplanitz
T
4 yıl
Yarbay

Emin misiniz? O eski PC'de canavar gibi hızlı çalışan WiFi 'sine kadar herbirşeyi hiçbir sürücü kurmadan, hiçbir ayar yapmadan sorunsuz çalışan masaüstü tereyağ gibi akan Knoppix 7 'den bir Screenshot ve Screencast atabilirim. Knoppix 7 ile günlük ihtiyaçlar, OpenOffice, Python, PHP vs IDE, mp4 oynatıcı, web tarayıcı, vs tüm temel programlar canavar gibi çalışıyor ve hiç te öyle boş masaüstüne bakmıyorum.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Virinom
V
4 yıl
Yarbay

Kullanmadığım için net bir şey söylemek doğru olmaz. Dediğiniz gibiyse haklısınız. O kadar uzun süredir nispeten yüksek donanım kullanıyorum ki sizin yazdığınız donanımla bu işlerin yapılabileceğini düşünemedim.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @vonderplanitz
U
4 yıl
Binbaşı

Eskinin nostaljisini yaşamak isteyenler için link: https://www.pardus.org.tr/eski-surumler/
2007 yılında uludag.org.tr adresinden dağıtılırdı, uludağ ulusal dağıtımın kısaltması. Eskilerin nostaljisiyle ilgili ben de bir şeyler yazacaktım ama bu tartışmanın yeri bu konu olmamalı diye düşünüyorum. İsteyenler 2007.1 sürümünden itibaren deneyip bakabilirler, bir disk görüntüsü 700 MB'tan küçük:)



E
4 yıl
Çavuş

Kanka benim için önemli olan orjinallik/özgünlük. Eski Pardus'un orjinal fikirleri vardı. O fikirlerin çoğunu iptal ettiler. Orjinal fikirler sizin için önemli değilse al Debian kullan ne farkı kalıyor Pardus'un Debian'dan? Diyeceksin ki yerli malı. Arkaplan resmini değiştirince yeni birşey mi oluyor zannediyorsun. Dağıtımları birbirinden ayıran kendilerine özgün fikirleridir. GNU/Linux dünyasında birbirini taklit eden çok dağıtım var ama hiç kimse taklitçileri sevmez özgün olanı sever. Tabi tek eksiği 'milli' sıfatı idi. O zamanki kullanıcılar özgür yazılım dünyasına milli sıfatının uygun olmadığını düşünürdü. Çünkü her parçayı geliştiren farklı milletler var; linux çekirdeği, firefox, vlc, synaptic vs, bunların yanında pek çok Türk uygulaması da vardı kaptan, pisi, ahtapot vs. Sadece milli sıfatı eksikti buna rağmen. Şimdi Türk uygulamaları kalktı milli sıfatı geldi. Böyle daha iyi değil mi? Milli olması için zaten türklerin geliştirmesi gerekmiyor adına milli densin yeter.
Pardus ve ya Debian kullandın mı hiç?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @V4LKyR
D
4 yıl
Yarbay

hadi bakalım umarım iyi şeyler yapılır



C
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: emregnu

Eski pardus bir numaraydı demiyorum zaten. Dediğim kadar iyidi ama. İyi olunca bayrak devralma olmuyor. Kapitalist şirketlerdeki gibi büyük balıklar küçükleri satın almıyor Linux dünyasında. Zaten kendi topluluğu vardı. şu anki Arch linux, Debian gibi toplulukları kim devralmış?
Önemli olan kamu kurumlarının sadece linux kullanması ise doğrudan Debian kullanabilirlerdi. Pardusun hevesli ekibini ziyan etmenin hiç gereği yoktu. Asıl şu anki Pardus'u milliciler, gözünde çok büyütüyor. Yaptıkları çok önemli bir katkı olmamasına rağmen. 'Yerli malı - Milli işletim sistemi' demek yetiyor, hiç alakası yok. Yerli denmesi için geliştirilmesine emek harcanması gerekiyor. Harcanan emek azaltılınca yerlilik oranı da azalmış olur. Özgür yazılımdan ve GNU/Linux'dan anlayan herkez bilir.
İllede tek dertleri kamuda kullanmak ise, Debianı al türet onu kullan. Topluluğa zarar vermenin hiç gereği yoktu.
Topluluk filan değildi. maaş alan memurlardı. şuan yapılan zaten Debianı alıp türetmek ve bunun doğru yaklaşım olduğunu düşünüyorum.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
C
4 yıl
Yarbay

Pardus Ana sayfadan alıntı

"Debian GNU/Linux altyapısını kullanarak oluşturulan açık kaynak kodlu Pardus; kurumsal ihtiyaçlar için tasarlanmış ürünleri de kapsayan bir işletim sistemidir."

adamlar böyle tanımlıyor. eleştirilere bakıyorsun, neymiş efendim milli deniyormuş. Milli diyen varsa bırakın desin ne zararı var.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
4 yıl
Çavuş

Kardeşim milli olmadıktan sonra milli denmeleri sadece bedavadan böbürlenmek oluyor. Yanlış yönlendirme zararı var. Sadece Türklerin üretmediği birşeye, üsletik türklerin emeğinin daha da azaltılmasıyla oluşturulmuş birşeye milli demek ya yalandır ya da bilgisizlik. Yalan ve bilgisizlik zararı var. Aydınlatmak istedim.
Kurumsal ihtiyaçlar gözetilerek iş yapmakta bir sakınca yok tabi. Bu güzel birşey yapsınlar. Ekibin özüne hakettikleri itibarı iade etmek istiyorum o kadar. Ben bu milliciler ve esas Pardusçular arasındaki kavgaya canlı tanık etmiş biriyim. Olayın perde arkasını, onca emek harcayan Türk vatandaşımızın emeğinin hiçe harcandığını görenlerden biriyim.
Ben sana sorayım eski ekibin ne zararı vardı. Neden kovuşturuldu. Tek dert kurumsal ihtiyaç ise bunu hertürlü çözebilirlerdi. Alırsın bir kopyasını yaparsın pardusun ve ya başaka bir seçim kullanırsın. Birilerini kovmanın gereği yok. Harcanan elzem bir emek vardı ortada değil mi? Önemsiz mi senin için bunca emek?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @CleanCoders
E
4 yıl
Çavuş

Maaş almıyorlardı kardeşim. Birçoğu gönüllü yapıyordu, yazışıyorduk onlar ile PLO forumlarında.
Debianı alıp türetmekte yanlış olan hiç birşey yok. Hali hazırda var olan ekibi dağıtmak kötü. Onlar da kendi haline bırakılsa bir renklilik olurdu. Nasıl ki Ubuntu'nun varlığı ve Linux Mint'in varlığının Debian'a bir zararı yoksa, Yeni bir parus başka bir isim altında oluşturulabilir, kimseye bir zararı olmadan. Debian tabanını referans alabilirdi yine de. Buna bir engel yok. Olan bir ekibi dağıtıp, az emek ile iş yaptım demek doğru değil.
Şu anki pardus inan eskisi kadar son kullanıcı tarafından kullanılmıyor. Kurumlardaki ağırlığından emin olamam tabii.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @CleanCoders
C
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: emregnu

Maaş almıyorlardı kardeşim. Birçoğu gönüllü yapıyordu, yazışıyorduk onlar ile PLO forumlarında.
Debianı alıp türetmekte yanlış olan hiç birşey yok. Hali hazırda var olan ekibi dağıtmak kötü. Onlar da kendi haline bırakılsa bir renklilik olurdu. Nasıl ki Ubuntu'nun varlığı ve Linux Mint'in varlığının Debian'a bir zararı yoksa, Yeni bir parus başka bir isim altında oluşturulabilir, kimseye bir zararı olmadan. Debian tabanını referans alabilirdi yine de. Buna bir engel yok. Olan bir ekibi dağıtıp, az emek ile iş yaptım demek doğru değil.
Şu anki pardus inan eskisi kadar son kullanıcı tarafından kullanılmıyor. Kurumlardaki ağırlığından emin olamam tabii.
Demek ki özgür değillermiş. özgür olsalardı dağılmazlardı.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: emregnu

Kardeşim milli olmadıktan sonra milli denmeleri sadece bedavadan böbürlenmek oluyor. Yanlış yönlendirme zararı var. Sadece Türklerin üretmediği birşeye, üsletik türklerin emeğinin daha da azaltılmasıyla oluşturulmuş birşeye milli demek ya yalandır ya da bilgisizlik. Yalan ve bilgisizlik zararı var. Aydınlatmak istedim.
Kurumsal ihtiyaçlar gözetilerek iş yapmakta bir sakınca yok tabi. Bu güzel birşey yapsınlar. Ekibin özüne hakettikleri itibarı iade etmek istiyorum o kadar. Ben bu milliciler ve esas Pardusçular arasındaki kavgaya canlı tanık etmiş biriyim. Olayın perde arkasını, onca emek harcayan Türk vatandaşımızın emeğinin hiçe harcandığını görenlerden biriyim.
Ben sana sorayım eski ekibin ne zararı vardı. Neden kovuşturuldu. Tek dert kurumsal ihtiyaç ise bunu hertürlü çözebilirlerdi. Alırsın bir kopyasını yaparsın pardusun ve ya başaka bir seçim kullanırsın. Birilerini kovmanın gereği yok. Harcanan elzem bir emek vardı ortada değil mi? Önemsiz mi senin için bunca emek?
özgür ve açık kaynak projelerde emek kaybolmaz. emeğin değerli olduğunu düşünen biri çıkar eskisinin üzerine bir şeyler koyar devam eder.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
4 yıl
Çavuş

Tübitak Pardus'un marka ismini elinde bulunduruyordu. Eski ekip şimdi Pisi Linux adında, Pardus 2013'den çatallama bir dağıtım ile yoluna devam ediyor. Ben hiç kullanmadım Pisi Linux'u. O yıllarda Arch Linux kullanmak istiyordum. Pacman paket yöneticisi ve yazılım depoları yüzünden. Şimdi Manjaro Gnu/Linux kullanıyorum. Mutluyum. Bunları denemek ve ya incelemek istersen diye bağlantılarını paylaşayım:
https://www.pardus.org.tr/
https://www.pisilinux.org/
https://manjaro.org/ (Benim kullandığım KDE ile dağıtılan)




Bu mesajda bahsedilenler: @CleanCoders
E
4 yıl
Çavuş

Evet haklısın, çoğu zaman öyle oluyor. Özgür yazılım akımının en sevdiğim özelliği de bu.
Tamda bu konuya örnek olarak Pardus 2013 çatallaması, Pisi Linux var. Ben kullanmadım ama eski projelerin birileri tarafından devam ettirilmesi beni mutlu ediyor.
https://www.pisilinux.org/
https://www.pardus.org.tr/




Bu mesajda bahsedilenler: @CleanCoders