Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
210
Cevap
10704
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Cevap: MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim (3. sayfa)
G
4 yıl
Moderatör

Sanırım bu işlem sadece reçine printerları için gerekli bir işlem doğrumudur?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @orhanyor
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Aynen öyle :) aslında printer alttan UV ışık vererek katman katman kürleştirerek objeyi oluşturuyor. neden ekstra bu işlemi yapıyoruz bende pek bilmiyorum ama sanırım süre olarak yeteri kadar UV ışık vermiyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @kangroo
G
4 yıl
Moderatör

quote:

Orijinalden alıntı: orhanyor

Aynen öyle :) aslında printer alttan UV ışık vererek katman katman kürleştirerek objeyi oluşturuyor. neden ekstra bu işlemi yapıyoruz bende pek bilmiyorum ama sanırım süre olarak yeteri kadar UV ışık vermiyor.
baskı hızı nasıl reçine makinelerinde?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

FDM sistemler yani ender 3 gibi mesela tek katmani atarken nozzle heryerden gecmek zorunda, 220x220 cm tablayi doldurmaya kalksan tek katman bile ciddi bir zaman alir. MSLA da sistem farkli altta bir ekran var ve tek katmani 2 saniyede atiyor. yani tablayi ister doldur ister doldurma minnacik birsey koy sure ayni. sureyi degistiren sey ne kadar yuksek oldugu. o yuzden print suresi bir tablaya nekadar cok sey sigdirabilirsen parca basi print suresi okadar dusuyor ama tek parca bastirirsan mesela atiyorum bir satranc tasi 2 saat kadar suruyor. FDM sisteme benzer yada daha dusuk bir sure. burda avantaj mesela tum tablayi satranc taslariyla doldursam atiyorum 20 tane koydum yan yana sure degismiyor. cunku yukseklikleri ayni.




Bu mesajda bahsedilenler: @kangroo
G
4 yıl
Moderatör

msla teknoloji çok ilgimi çekiyor. açıkçası böyle bir yazıcı almayı çok isterim. benim gözümde en zor görünen kısım o reçinenin temizliği. bildiğim kadarıyla reçine haznesini her baskıdan sonra temizlemek gerekiyor. aslında fdm sistemden çok daha temiz bir sistem. msla sistemde sanırım katman atlama vs de olmuyordur.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

iste bir iki mesaj geride olan mavi renkli silikon huni ve metal suzgecle haznedeki kalan recineyi, recine sisesine geri dokuyoruz boylece kalintilari elemis oluyoruz. temizlenmesindeki yegane amac; print yaparken herhangi bir parcasi fail olursa dusen kucuk bir parcacik bir sonraki printte hazenin dibinde sikisacagindan FEP denen haznenin dibindeki ince plastik tabani delebilir ve heryer recine olur. kimisi diyor printte herhangi bir support falan fail olmadiysa temizlemeye gerek yok. kimisi diyor boyle tarak gibi bir aletle dibinden gecin bisey varsa ona takilir vs ama galiba en garantisi en azindan suzgecle geri aktarmak zaten bisey varsa o asamada ortaya cikar.
temizlik konusunda izopropil alkol kullaniliyor ama degisik ev kimyasallari kullananlar var mesela yag cozucu urunler gibi bende oyle birsey deneyecegim bakalim ilerde cunku onlar ekonomik olarak daha uygunlar ama simdilik anca alkol ve aseton.
katman atlama olmaz fakat bu sisteminde kendine gore farkli problemleri var. birde yatagin iyi level olmasi onemli cunku cok daha kucuk katman yuksekligi ile calisiliyor. fdm de standart 0.20 iken bunda 0.05, detayli print icin fdm da 0.10 a dusulurken bunda 0.01




Bu mesajda bahsedilenler: @kangroo
G
4 yıl
Moderatör

o zaman 0.01 ile cam gibi basıyordur. peki bunda da bl touch gibi bed leveling sensörlerinden yok mu? kendi e3pro'ma bl touch + btt smart filament sensörü taktım aşırı mutluyum. çok vakit kazandırıyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Galiba biraz uzun sürecek

< Resime gitmek için tıklayın >



O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

ilk sikayetim, recine kokuyor :) bundan sonraki printleri baska bir odada yada en iyisi banyoda falan yapmak. ses acisindan cok iyi neredeyse calistigini duymuyorum bile.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
4 yıl
Moderatör

quote:

Orijinalden alıntı: orhanyor

ilk sikayetim, recine kokuyor :) bundan sonraki printleri baska bir odada yada en iyisi banyoda falan yapmak. ses acisindan cok iyi neredeyse calistigini duymuyorum bile.
Evin dışına havalandırma yapan birinin videosunu görmüştüm demekki boşuna değilmiş.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Print bitti süzülmeye bıraktım. Üstü reçine ile kaplı olmasına rağmen detaylar açıkça görülüyor. Böyle birşeyi FDM printer ile hayal bile edemem. Bakalım süzülsün temizlemesi kurutması nasıl olacak :)

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >



G
4 yıl
Moderatör

Gerçekten çok iyi, bir de support zorunluluğu olmasa


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Support çok sıkıntı değil gibi duruyor çünkü hem çok inceler hemde tam printe temas noktasında acayip inceliyorlar iğne ucu gibi. O yüzden görüntüyüde çok bozmayacak gibi. Şuanda supportsuz tek sistem var oda SLS en ucuz Makinesi 15bin dolar mı ne bize gelmez :))

edit: Komple set 32k dolarmış pehhhttps://formlabs.com/3d-printers/fuse-1/
isin komik tarafi sonunda ulasilabilir bir fiyattan sunulabilen bir SLS makinesi diye reklami yapiliyor. Daha profesyonel olanlarin fiyati kimbilir ne kadar





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanyor -- 13 Şubat 2021; 23:24:13 >


Bu mesajda bahsedilenler: @kangroo
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Modeli fırın yağ sökücü kullanarak eski bir diş fırçası ile biraz temizledim çok az bir su ile duruladıktan sonra kalan suyu yok etmek için asetona 2-3 ders batırdım çıkardım tertemiz oldu. Daha sonra kürleştirme aparatında 10 dakika tuttum ve olay bitti.
Detaylar üzerine kelimeler kifayetsiz en ince dişler bile mükemmel birşekilde gözüküyor. Ender 3 ü ilk aldığım gün hissettiklerimi hissettirdi bana bu printer, biraz nostalji oldu :)
Bu reçineyi ben epoxy reçine gibi birşey sanmıştım ama alakası yok öyle yapış yapış değil, ince ve temizlemesi çok kolay. Daha önce epoksi reçine kullanmış olanlar ne demek istediğimi anlayacaktır.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >



O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Hayırlı olsun şuan en popüler makinelerden birini almışsınız. Yeni firmware i denemeyi unutmayın antialiasing i aktif ediyor. Benim makine için olan hala betada çıkmasını bekliyorum ama şuanlık gerekliliğinide tam olarak hissedemiyorum. Sanırım bi mini model basanlar İçin çok daha önemli. Kürleştirme için açıkçası kim neyi tutturursa onu kullanıyor. Kimi yukardan UV ampül kullanıyor kimi sizdeki gibi tırnak kurutucu. Benim çözüm gayet iyi oldu açıkçası oldukça memnunum kürleşme konusunda herhangi bir sorun olmadı.
Yıkama için ben hala çeşitli şeyler deniyorum bir sonraki sefere bulaşık deterjanı deneyeceğim Facebook grubunda biri önerdi bakalım. Ama ne yaparsam yapayım en son aşama olarak %99 asetona 20-30 saniye kadar daldırıp çıkardığımda salladığımda çok iyi sonuçlar alıyorum. Resimlerden belli zaten. O asetonu da kapağı güzel kapanan ağzı geniş bir cam kavanoza koydum artık kirlenip kullanılmaz hale gelene kadar kullanırım. IPA da güzel herhalde daha denemedim ama daha hafif bir alkol aseton gibi saldırgan değil o yüzden belki asetondan daha fazla bir yıkama gerektirebilir.
Bende birde ultrasonic temizleyici var millet asıl onu kullanıyor ama onu kullandıracak kadar bir temizlik gerekliliği görmedim. Belki modellerin girinti çıkıntıları fazla olursa yıkaması zor olan modellerde gerekebilir ama şimdilik henüz onu denemedim bile.




Bu mesajda bahsedilenler: @djalpha
D
4 yıl
Teğmen

5 LT IPA aldım, kaba biraz koyuyorum onla yıkama yapıyorum ardından o kirlenen alkolle makinenin resin değen parçalarınıda yıkayıp bir daha kullanmıyorum. Bu anlamda 5 lt IPA öneririm 120 tl civarı. Bol bol kullanırsınız içiniz acımaz :)
UV den çok memnunum oldukça iyi ısı da veriyor ve ilk çıktımdaki ürünü taştan sert yaptı.
firmware i denemedim indireceğim linki araştırırım. Henüz çok bilgisizim,
Koku büyük sorun maalesef. Bu reçineyi ciğerlere çekmek ne kadar zararlı? Bence MONO x in reçine kokusu diğerlerine göre oldukça fazla olabilir. Sonunda galiba bende üstüne büyük kutu yaparak baca takacağım. Boru içine de emici fan düşünüyorum ve camdan dışarı vereceğim.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >



O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

antialiasing mono ekranlarda biraz problem o acidan henuz yeni yeni uygulanmaya baslandi en azindan anycubic firmasinda. bu kokular muhakkak zararlidir mesela sprey boya kokusu da keskin eger maske takmazsam rahatsiz etmiyor ama takip eden 2-3 gunde sanki zor nefes aliyorum gibi birseyler oluyor. epoksi recine, poliuretan recineyle cok calistim, onlarda da koku var biraz ama onlarda maruz kalma suresi az oldugundan sikinti olmuyor. saglik riske atilacak birsey degil bence ona hemen bir cozum bulun. ayni sigara gibi bir iki seferden hicbirsey olmaz bence ama printerdan bu devamli cikacagi icin uzun donemde sorun yaratir.



D
4 yıl
Teğmen

alüminyum esnek baca borular aldım bir kutu yaparak camdan dışarı vereceğim kokuyu, tamamen yok etmeyecektir fakat üretim anındaki koku içeride kalmayıp üretilenin temizleme/kuruma ve işleme anındaki çıkan koku sadece kalacaktır. Her güzelin bir kusuru vardır :)



O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

MSLA ile FDM tipi yazici arasindaki basim kalitesini gosterebilmek acisindan daha onceki resimlerde basmis oldugum TREX kafasinin ust tarafini birde ucuz yollu bir filament ile prusa mini modeli FDM tipi cihazimda 0.20 layer ile bastirdim ve hic bir destek kullanmadim. Hakkini vermek gerekirse bu oldukca zor bir print ve cok ciddi overhangleri var normalde bazi yerlerine destek kullanmak gerekirdi ama bu haliylede fena cikmadi.

FDM sistemde bastirdigim kopyasi %100 boyutta MSLA de bastirdigim %70 boyutta yani aslinda MSLA baski aslinda burda dezavantajda cunku daha kucuk detaylari daha yuksek cozunurlukte basmasi gerekecek. yinede sonuclara bir bakarsak, cok yakindan baktigimizda aradaki kalite farki ciddi bir bicimde gozle goruluyor. MSLA de ozellikle dislere baktigimizda ve goz etrafindaki kemik yapisina baktigimizda katmanlari goremezken FDMde bunlar acikca goruluyor ve kalitede fark var. Ufak tefek zimpara duzeltmeleriyle FDM printte cok daha iyi hale gelebilir ama iki printten cikan hic ellenmemis urunlerin farkini gostermek istedim. Su tabi unutulmamali ki modeli %100 degilde %150 gibi bir boyuta cikarsaydim cok daha kaliteli cikacakti. Ote yandan MSLA printi %70 degilde %30a bile cekmis olsam kalitede bir dusus olmayacakti.

< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >



D
4 yıl
Teğmen

reçinede iyi kurutma yaparsanız dayanıklılık da ayrı bir avantaj görünüyor. Mor ışıkta iyi kuruyan reçine taş gibi sağlam oluyor. Flament de ise açık havada yıpranma çürüme daha fazla olmakta diye düşünüyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.