Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
210
Cevap
10707
Tıklama
1
Öne Çıkarma
MSLA 3D Printer Anycubic Photon Mono inceleme ve deneyim
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi










Z
4 yıl
Binbaşı

Birkaç aydır ben de Photon S kullanıyorum, Anet A8 FDM'den sonra baskılar bildiğiniz kaymak gibi gözüküyor gözüme :D

Birkaç püf noktası vereyim :
1-Wash&cure cihazını bütçeniz varsa kesin alın, özellikle yıkama zahmetini acaip kolaylaştırıyor, direkt tabladan sökmeden asıp yıkayabiliyorsunuz
2-Yine aynı cihazın kürlemesi mükemmel
3-Kürlenmemiş baskıyı eldivensiz tutmayın, parmak izi, reçine kalıntısı birikmesi oluyor
4-Baskı desteklerini sökmeden kürleme yapmayın, kürledikten sonra destekleri sökmek zorlaşıyor
5-Anti-aliasing kullanmanızı önermem, özellikle minyatür vb. ufak baskılarda çoğu detayı öldürüyor ama büyük ürünlerde mikron seviyedeki baskı izini de güzel yumuşatıyor.
6-Modelleri 30-40 derece açı ile basın, bu şekilde hem tutunma daha iyi oluyor hem de kat izleri neredeyse hiç farkedilmeyecek hale geliyor.
7-Temizlik çok önemli, özellikle tabla ve reçine kabı temizliği
8-Kullandığınız İPA'yı atmayın, pet şişeye doldurup reçine artıklarının dibine çökmesini bekleyin ve güneş altında kürleşmeye bırakın, böylece üstte temiz alkol kalacak, pet şişenin altında kürleşmiş reçine kalacak.
9-Yan keski ve kretuar bıçak şart (model temizliği için)
10-Kürleme yapana kadar eldivensiz iş yapmayın :)
11-Büyük modellerde "hollow" (içini boşaltma) ve modele delik açma "hole" tekniklerini kullanın, ciddi derecede reçine tasarrufu sağlıyor.
12-Yazıcının LED ekran (kürleme ekranı) ömrünü uzatmak için baskılarda light-off delay verin, bu şekilde led pixeller soğuyup dinleniyor, ömrü uzuyor.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Reçinelerde de Anycubic reçineden şaşmayın, alias falan hem çakal gibi anycubic fiyatına satıyorlar hem de rezalet ötesi reçineler...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

wash and cure alet olarak bence cok pahali. bir manyetik karistirici ve 10 tane lede 100 kusur dolar inanilmaz bir para bence :) benim cure istasyonu 5-6 dolara mal oldu ve 360 derece UV isik veriyor wash and cure daki gibi sadece 1 acidan degil. wash icinde facebook gruplarinda bir suru yontem dolaniyor hepsini denedim. en kisa en cabuk olani kesinlikle ama kesinlikle %99 saflikta olan ASETON, hemde IPA dan daha ucuz. buyukce bir kavanoza printi atiyorum icinde sadece ama sadece 10 saniye tutuyorum fazla degil, hic bir parlak nokta dahi kalmiyor kup kuru ve mat bir sekilde aliyorum printi acayip guclu bir kimyasal.
IPA daha hafif bir kimyasal oldugundan sadece alet edevat yada FEP temizliginde kullaniyorum ki, daha spatulaya tablaya IPA degdirmis degilim sadece pecete yetiyor hic alkole dahi gerek yok. FEPe bile sadece eger recine degistireceksem IPA suruyorum yoksa onada kesinlikle IPA falan yok printerla gelen spatula ile hafifce fazla olan recineyi siyiriyorum tertemiz oluyor okadar.
Millet genelde her printten sonra VAT i temizlemez ama ben fep delinmesinden nedense cok korkuyorum facebook gruplarinda gordugum manzaralar korku filmi gibi. o yuzden bir kalinti olmadigina emin olmak icin recineyi geri sisesine filtreliyorum yine dedigim gibi sadece spatula ile siyirip bir sonraki printe gecebiliyorum gecmeyeceksemde o halde birakiyorum olay bitiyor.
Model acisi modelden modele degisiyor ozellikle mesela bir kenari kutu gibi dumduz duvarlari olan parcalarda ekran uzerindeki piksel buyuklugune gore bir hesap yapilip ona gore aci belirleniyor. kimi printler direk 90 derece daha mantikli oluyor sanirim bu tecrube kazandikca modele gore karar verilen birsey. Duz kenari olan parcalar icin video asagi ekleyecegim.
Baskilarin kurlenmeden once parmak izi yaptigini bazi yorumlarda daha okumustum ama bende kesinlikle oyle birsey olmuyor hatta bir cok defa denedim hatta sanki full kurlenmis gibi oluyorlar. Recineden mi yoksa makinanin mono ekran olmasindan mi bilemiyorum.
Hedefimde elegoo nun trans green ve trans blue recineleri var bu renkli saydam recineler cok guzel duruyor. Ben yilbasinda aldigimda fiyatlar 500ml si 25 dolardi simdi 1litreleri27-28 dolara satiliyor fiyatlar cok iyi oldu.

su videoyu cok iyi izleyin:

Videoyu izlemek için tıklayınız




Bu mesajda bahsedilenler: @zinedine_zidane
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

2 senelik creality ender 3 deneyiminden sonra gozumu MSLA printerlara diktim. Aslinda daha oncesinden farkinda oldugum bir urundu fakat en ufak ve en dusuk seviyeli modelleri bile 1000$ civarindaydi ve o parayi vermeye kiyamiyordum. Nasil olduysa Elegoo firmasi Mars diye bir model cikararak bu tarz printerlarin fiyatini 250$ gibi bir fiyata dusurerek piyasaya adeta bomba gibi dustu. Senelerdir peynir ekmek gibi sattilar ve bunun etrafinda baska firmalarda benzer urunler cikararak rekabet sayesinde ilk cikan elegoo marsa gore urunlerde gelismeler oldu.
Ilk olarak MSLA nedir? UV isinlari ile sertlesen recineye belirli bir sablonda uv isinlari yansitilarak recinenin sertlesmesi saglanmakta ve bu sekilde istedigimiz sekil bildigimiz FDM printler gibi kat kat olusturalarak elde ediliyor.
Avantaj olarak ozellikle bu aldigim makine icin konusuyorum layer yani katman kalinligi 0.01milimetre gibi bir detay ile print alinabilmekte normal bir FDM printerdan 0.4 uc ile dusebilecegimiz en dusuk yukseklik 0.10 oldugunu dusunursek 10 kat daha fazla detay diyebiliriz. Ekranlari 2K cozunurlukte geliyor(2560*1620 piksel) buda kaliteyi dogrudan etkileyen bir ozellik. Bilgisayar monitoru gibi dusunebilirsiniz yada oyunlardaki AA gibi. Bir monitorde cozunurluk ne kadar yuksekse okadar keskin goruntu aliriz buda MSLA sistemde kurlesmesi gereken printin kalitesini etkiliyor. Suanda teknoloji bu kucuk ekranlarda 4K ya dogru gidiyor hatta biraz daha buyuk olanlarda 4k olan sistemler var ama bu 2K bile gayet keskin ve detayli printler verebiliyor.

Ekranlarin 2K olmasinin yaninda son zamanlarda cikan yeni bir ekran teknolojisi olan monochrome adapte edildi ve onemli bir mihenk tasi diyebiliriz. Peki avantajlari neler, normal ekranlara gore 4 kat daha fazla dayaniyor ve print suresinde ciddi bir dusus sagliyor. Ornek vermek gerekirse slicer programda normal ekranla 4 saat kadar suren bir print monochrome bir yazicida sureyi 1.5 saat olarak hesapliyor. Onun haricinde print kalitesine bir etkisi yok.

Anycubic photon mono, adindan da anlasilacagi uzere monochrome yeni tip LCD ile geliyor ve bu ekranlar MSLA sistemlerde tuketilen bir malzeme olarak goruluyor ve omurleri var. normal bir printerda mesela elegoo mars in ilk modelindeki LCD calisma suresi olarak 500-600 saat gibi bir omru sunarken bu tip monochrome ekranlar icin 2000 saat omur biciliyor ve ayrica print suresi yukaridaki ornekte verdigim gibi ciddi olarak kisaldigindan aslinda omuru kat ve kat artiyor. Degistirilmesi gerektiginde 50 dolar gibi bir maliyeti var.

Ornek vermek gerekirse, normal ekran ile 4 saat suren bir printten 500/4=125 kere print alabiliriz. yeni tipte 4 saat saatlik print 1.5-2 saate dusuyor 2 kabul etsek 2000/2=1000 adet yapar. yani 1000/125= kabaca 8 kat daha uzun omurlu diyebiliriz.

Calisma alani olarak 130x80mm gibi bir FDM printerlara gore kucuk bir yatagimiz var yukselik olarakta 165mm.

Fiyat olarak 3 sise recine ve printer kargo dahil cebimden 280 dolar para cikti urunu 17 aralikta siparis etmistim fakat adreste sikintilar oldu ama bunu twitter uzerinden sirketle iletisime gectigimde anladim buda bana 1 hafta kadar zaman kaybettirdi normalde benimle iletisime gecmeleri gerekiyordu ama sanirim yilbasi uzeri olan siparis sikintisindan tahinimce her sikintiya yetismekte zorlandilar. Bugun urun elime ulasti cok basarili bir paketleme yapmislar. Urunun bu paketlemeyle kargo sirasinda hasar almasi imkansiz olmus.



< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >



Cinli bir firmaya gore malzeme kalitesi nereye dokunsam kaliteli bir his uyandiriyor ince kirilgan kalitesiz hissiyati uyandiran fiziksel bir kismi yok, aksesuar olarak kutunun icerisinden print etmeye baslayabilmemiz icin hersey cikiyor. Recine filtreleme icin birkac huni, printi sokmek icin demirden bir spatula, VAT temizligi icin plastik bir spatula, maske, eldiven, anahtarlar ve usb bellek.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >



Kutunun icerisinden recine cikmadigi icin yine ayni siteden baslangic icin 3 adet recine aldim seffaf, mavi ve gri renkte. Makine resimde goruldugu gibi kucuk bir adaptor ile calisiyor arka tarafinda guc giris var sag tarafinda da usb bellek girisi ve acma kapama dugmesi mevcut. Cok portatif bir yapisi var evde bir FDM printer gibi yer kaplamiyor ender 3 un yaninda gelecekten gelmis bir oyuncak gibi duruyor :)

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >



Tum kontroller ondeki dokunmatik ekran uzerinden oluyor. Menu tasarimi gayet basit ve anlasilir olmus. Sistem kisminda isimize yarayan hicbirsey yok cesitli bilgiler var ve dil olarak sadece ingilizce ve cince mevcut. 2. resimdeki gibi print edecegimiz dosyanin bir on goruntusunu gorebiliyoruz.





< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Asil ayarlarimizi bu menuden yapiyoruz. FDM printerlardaki gibi yatagin seviyesini ayarlamamiz gerekiyor ama cok daha basit bir proseduru var.


< Resime gitmek için tıklayın >


Son olarakta ekrani Detection kismindan calisip calismadiginu kontrol edebiliyoruz. Alttaki kucuk LCD ekranda gorulen sablonu yukaridaki buyuk ekranda gorebilmemiz lazim ayni sekil cikiyorsa ekranda sorun yok demektir.

< Resime gitmek için tıklayın >



Simdilik bu kadar henuz hava cok soguk oldugu icin ilk printi ne zaman yaparim bilmiyorum ama sanirim kurlestirme istasyonum geldiginde belki bir deneme yaparim. Kurlestirme istasyonlarida genelde bence islevlerine gore pahalilar alt ustu bir UV led ve motorlu donen bir taban icin 150 dolar gibi bir rakam bence biraz fazla.
O yuzden aliexpress ten 4 dolara bir metrelik UV led serit aldim ve yine 3-4 dolara donen bir kucuk sehpa aldim bunlarla kendim bir kurlestirme istasyonu yapacagim. onun yerine guneste kullanilabilir ama malum havalar bu aralar acacak gibi degil o yuzden acelesi yok. Deneyimleri burdan yazmaya devam ederim.

Bu arada slicer programi olarak FMD sistemlerden farkli programlar kullanmak zorundayiz cunku FDM ile alakasi olmayan bir sistem ve ordaki tecrubemiz burda hic bir ise yaramiyor. Program olarak Chitubox gayet populer onun haricinde Lychee slicer ve photon workshop gibi totalde kullanilabilir 3 tane program gozukuyor.



O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

kurlestirme olarak direk usb kablosu hazir takili olan 1 metrelik UV led serit linki: https://www.aliexpress.com/item/4001163343875.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.248c4c4dKqUD6m kargo dahil $3.57
pil ile calisan donen tabanli bir stand : https://www.aliexpress.com/item/4000068318490.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.248c4c4dKqUD6m kargo dahil $3.84

totalda 10 dolari gecmeyen bir maliyet. uv led kucuk bir cop kovasi yada buyukce bir mutfak kabina ic taraftan yapistirildiginda bu standin uzerinde oturtuldugunda cok guzel bir duzenek olur ama tahminimce gelmelerine 2 hafta kadar var.



O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

tesekkur ederim. FDM lerden alamadigim bazi detaylar var insallah bu makine detayli printlerde isimi gorur yoksa FDM hem cok daha kolay hemde kullanim acisinda daha pratik bir sistem. Tam herseyi anlatip dahada uzatmak istemedim ama printi bastiktan sonra islerin sadece yarisi bitiyor. Tum ekipmanlari ve printi alkol ile yikamak lazim ardindan UV isikta kurlestirmek lazim yani uzun ve mesakatli islemeler ama videolarda gordugum kadariyla bazi spesifik printler icin degiyor cunku arada ciddi bir detayda kalite farki var.




Bu mesajda bahsedilenler: @Baristatales
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Bugün önemli bazı parçalar daha geldi. Print bittikten sonra malesef iş bitmiyor. Temizleme işleminden sonra kürleştirme işlemini uygulamak lazım. Yaz olsa güneş oldukça etkili bir yöntem fakat genelde hava durumu farketmeksizin istikrarlı bir yöntem gerek. Bunun içinde solar güç yada batarya ile çalışabilen döner bir stand birde UV usb led almıştım 1 metre. Solar stand ilginç bir şekilde kapalı havada cam kenarında bile çalışabiliyor yani öyle aman aman bir güneş enerjisine ihtiyaç duymuyor.
Daha sonra kapalı bir alanda UV ledlerden enerji alıp çalışabilir mi diye merak ettim ve çalıştı yani pil takmadan kapalı alanda çalışabilir.
Bir sonraki aşama bu 1 metrelik UV ledi mini bir kovanın iç tarafına yapıştırmak. Hatta iç tarafına alüminyum folyo bant çekmeyi düşünüyorum sanırım öyle daha iyi olacaktır.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >



O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

printler printerdan ciktiktan sonra aslinda yari bitmis olarak cikiyor yani hafif yumusak haldeler. fazla recine alkol ve benzeri bir malzeme ile temizlendikten sonra belirli bir sure UV isikta kurlenmesi gerek ardindan tam olarak sertlesmis oluyor :) bakalim yarin deneme niyetim var etrafi batirmayiz insallah


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @kangroo
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

ilk printe basladim bakalim facia olcak gibime geliyo ama bakalim ahah. millet test cube basar ben T-rex kafasi basiyorum. Bed leveling okadar zor degil tabla en alta indiriliyo yani homing yapiliyor ardindan elle yukardan hafif bastirip 4 vida sikiyorsunuz okadar. Hersey okadar farkli ki, 3 sene FDM tecrubem var hicbir ise yaramiyor :))




Bu mesajda bahsedilenler: @kangroo
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

aynen kesinlikle hakli :) bizim banyoda sansima ventilator var kotu kokulari apartman bosluguna ceken tipten. saka falan degil direk bir taburenin ustune oturtacam printeri orda calissin :)) isiticisini yaptim zaten resimde de gozukuyor isi konusunda sorun olmaz. simdi sirayatech firmasinin bazi recinelerine baktim kokusuz diye reklami yapilmis belki onlardan alirim bir sonraki sefere. zaten suan kullandigim recine en dandik kirilgan tipten olan, isi ogrenene kadar ziyan ederim fikriyle en ucuzunu aldim. dayanikli printler icin en azindan ABS-Like(abs gibi) etiketli olanlardan almak lazim onlarda litresinde sadece 3-4 dolar fark yaratiyor birsey degil yani.




Bu mesajda bahsedilenler: @kangroo
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Buda standart prosedür print işlemi bittiğinde eldiveni takıp tablayı söküyoruz, spatula yardımı ile printleri tabladan kazıyoruz.
Daha sonra yağ sökücü bir kimyasal yada alkolle printleri yıkayıp 2 dakika kurumaya bıraktıktan sonra aşağıdaki gibi UV ışık kürleştirme alanında 10 dakika kadar tam olarak sertleşmelerini sağlıyoruz.
Çok iş gibi duruyor ama aslında herşey kürleştirme hariç 10 dakika kadar alıyor


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >



D
4 yıl
Teğmen

konuya gösterdiğiniz çabaya, emeğinize ve bilgilerinize teşekkür ederim.
Bende sizin gibi flament 3d tecrübeside yok ve direk Anycubic mono X alıp trafiğe çıkan ehliyetsiz sürücü gibiyim :) bu tip konuları takibe başladım.

Ürünü açtım tabla ayar yaptım içinde gelen hafıza yı takıp reçine döktüm ve start dedim :)
3,5 saat gibi sürdü salonda camı açtık; koku var ama sorun olmayacak hatta kokuyu sıfıra indirip salonun ortasında yanında çay içmek bile bence kolay (dedim ya ehliyetsiz sürücü gibi her şeyi kolay görüyorum şimdilik)

ilk printi aldığımda evde ne UV kurutucu nede alkol vardı, izlediğim önceki videolarda batırdıkları sıvının ne olduğunu araştırmadığım için direk suyla yıkadım objeyi. Tabiiki obje hafif yumuşaktı.
Dün gidip 5 lt alkol aldım ve sizinde yazmış olduğunuz güneş enerjili dönen tablatı 50 tl ye amazon tr den aldım gelir yarına. aliexpresi beklemek şimdilik sıkıcı ve ürün 1 tl olsa bile kapıda 15-20 tlnize çöküyor ptt


Yukarıda yazmışsınız neden UV ile kurutuyoruz alttan uv vererek zaten basıyor demişsiniz. Objeyi basım anındaki UV şiddeti az ve ancak basılan objeyi hafif sertleştirmeye yarıyorrdur diye düşünüyorum. Eğer her katmanı tam kurutmaya kalksa tüm sıfı reçine katılaşır basım oluşmaz bu yüzden çıkan objeler kırılgan ve yumuşak. Çıktıktan sonra yoğun UV ile obje sertleştiriliyor. Tırnak kurutucusu aldım sizdeki ledlerin gücü az gelecektir. 1w veya 3w lik ledlerdir onlar, aşağıdaki tırnak kurutucu 36w sanırım ve epey iş görüyor

Tırnak kurutucusu florasanlarda obje aynı zamanda UV gücünden sıcacık oluyor sertleşmenin daha başarılı olacağını düşünüyorum.

Aşağıdaki kurutucunun açık olan tarafı da kapanabiliyor sürgülü aynası var.
< Resime gitmek için tıklayın >


yavaş yavaş öğrenmem devam ediyor henüz ikinci bir ürün print etmedim sevgiler





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi djalpha -- 17 Şubat 2021; 10:49:56 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

bu konuda bayagi bilgiler paylasildi ozellikle recine ayarlariyla ilgili olan kisimlara da bakarsan bir sorun yasamazsin insallah.




Bu mesajda bahsedilenler: @quA07
O
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Mono X lerde oldugunu biliyorum ama benim mono da yok oyle bir ayar. Belki seninkinde de kaldirmis olabilirler, zaten dusundugunde gereksiz birsey. O rakami azaltsan exposure suresini arttirman lazim, yukseltsen bu sefer otekini azaltman lazim yani tam olarak mantigi nedir cozemedim.




Bu mesajda bahsedilenler: @quA07
S
2 yıl
Çavuş

Herkese selamlar, daha bugün ilk yazıcımı (anycubic mono x2) satın aldım araştırmalar yaparken bu foruma denk geldim ve resmen 3 yılı soluksuz okudum 3 yıllık bir deneyim edindim resmen. Özellikle @orhanyor olmak üzere herkesin emeğine yaptığı işlere sağlık. Çok faydalı oldunuz bana çünkü bilgim sıfır ne yapacağım gelince bakalım hayırlısı. :) sizlere çok danışacağım gibi duruyor :)




Bu mesajda bahsedilenler: @orhanyor
7
2 yıl
Er

Tamamdır teşekkürler.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @orhanyor
O
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

hadiya bende bi indirip bakayim ona. bu photon workshop aslinda cok kullanissiz, berbat support atiyor. ona guvenip print bastiranin vay haline :))


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @quA07
O
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

bu durum aslinda normal. yani bi yerde hata oldu ve artik orda katman katman recine olusmadigi icin ve printer bunu algilayamadigi icin hersey normalmis gibi calismaya devam ediyor. dolayisiyla bir sure sonra recineye bile degmeden yukari cikacaktir cunku printer aslinda modelin FEP e degdini saniyor.
Bence dedigim gibi once daha kucuk bir test printi denemen gerekiyor daha oncesi sayfalarda bi arkadasimizin benzer bir problemi olmustu orda test printlerini paylastim.
Recineyi iyi calkala, recine ayarin tam olsun, ortam isisi 20-25 derece civarinda olsun, supportlarin ve oryantasyonunu guzel yap ondan sonra sorun olacagini sanmiyorum. Birde varsa baska bir recine deneyebilirsin. Spesifik bazi recineler ile cok gucluk ceken insanlarin tecrubelerini okumustum gecmiste.



S
2 yıl
Çavuş

Arkdşlar çok şükür baskımı alabildim… kendi yaptığım modelin baskısı olunca acayip mutlu oldum sorun modelde mi bende mi yoksa ayarlarda mı diye düşünüyordum örnek olarak popüler modellerin desteklerine baktım ona göre bir destekleme yaptım sadece kafanın arkasına fazla abanmışım çok çok zor çıktı eldiven falan parçalandı ama sonuçtan çok çok memnunum sadece kafanın arkasında çok ufak destek izleri kaldı o kadar. Her şey için teşekkürler deneyimlerim ve baskılarımın ardından yine paylaşım yaparım. 8.5 saat kadar sürdü

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

ama yine kendin deneyimle tabi eger sonuclardan memnunsan cokta kurcalama derim.
yogurt kaplari dondurma kaplari valla karnim acikti gece gece :D


Bu mesaja 1 cevap geldi.