Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
39
Cevap
89140
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Klima gazı nasıl toplanır ?
Y
11 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Klima gazı nasıl toplanır ?

Selam Arkadaşlar.

Klimamı kendim söküp takmak istiyorum. Bu konuda uzman arkadaşlarım yardımcı olabilir mi? Teknik becerim var? Sadece bilgi sahibi değilim. Yapacağım iş ve sormak istediklerim şunlar.

Klimanın dış ünitesi 1 metre kadar sağa kayması gerekiyor. Neden derseniz dış ünite balkonda ve malesef katlama cam balkon yapma işini klima takılırken hiç düşünmedik. Engel oldu.

Şimdi düşüncem klimanın dış ünitesinin arkasında zaten yuvarlak sarılmış 2-3 metre fazla boru ve kablosu var. Klima gazını toplayıp bağlantıları sökücem. Sonra fazla kablo ve bakır boruları incitmeden 1 metre boşaltıp, klima askılarınıda 1 metre kaydırıcam. Ve tekrar dış üniteyi takıp işlemi bitiricem.


Bunları yapabilirim. Sorunlar ise;

1- Klima gazı nasıl toplanacak ?

2 Klima gazı nasıl geri verilecek, havası nasıl alınacak. Akışkanın gelmesini bekleyip, sonra bağlantısınımı yapacağız?

Aslında biraz bilgim var. şöyleki dış ünitedeki soguk gaz çıkış vanasını(iç üniteye giden) kapatıp, sıcak gaz girişini boş olarak 5 dakika çalıştırıp, sonra bu vanayıda kapatıcam şeklinde öğrendim. Mantık dış üniteden gaz çıkışını kapatıp, 5 dakika boyuca dış ünite içinde gaz girişini vakumlayıp gazı hapsetmek.

Bağlanıtılar tamamlanınca da dış ünite gaz çıkış vanasını açmak ve klimayı çalıştırıp gaz akışını başlatmak. Gaz devrini tamamlayıp henüz bağlanmamış olan dönüş borusundan (yani dış ünite sıcak gaz dönüşü) akmaya başlayıncada hemen boruyu bağlamak gerekiyor sanırım. Ancak sıcak gaz buhar haldedir. Nasıl borudan akışını görcez. Böyle değilse peki boruların içindeki havayı nasıl tahliye edicez.

İşte sorunlar bunlar.

Eğer bu bilgileri tamamlarsak hiç olmassa bakır borulara zarar vermeyen herkez klimasını taşıyabilir. Malum kiracıyken klima taktıranların klasik sorunudur. Taşınırken klima toplatmak.

Tabi bakır boruları zedelerseniz çok sayıda takım gerekiyor. bükmeler falan var hayatta olmaz. Ama borulara zarar verilmesse taşınabilir gibi geliyor bana.

Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.






< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasesa -- 26 Ağustos 2013; 6:17:54 >

Y
Yoruma Git
Yorumun Devamı yasesa - 11 yıl +4
Y
11 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Gaz toplama için bunları buldum. Ama gazı geri vermeyi hala araştırıyorum.

KLİMA MONTAJI

Bina işletmecilerinin teknik konularda daha fazla bilgi sahibi olabilmesi için Split klima montajı ve damontajı nasıl yapılır konusunu ele aldık.
Split klima demontajı için ilk önce klima gazının toplanması gerekmektedir. Bu işlemi yapabilmek için gerekli olan alet sadece 4″ alyan ve bir kurbağacık’tır.

Dış üniteye bağlı olan biri ince diğeri kalın olmak üzere iki boru girişi vardır. Bu borular dış ünitenin sağında veya solunda olabilir. Klima demontajını yapmadan önce, klimayı soğuk konumda çalıştırılması gerekmektedir. Soğuk konumda çalıştırılmasının sebebi cihazda bulunan gazı emniyetli olarak toplamak içindir. Bunu anlatmadan önce klima borularından biraz bahsetmek gerekir. Klimaya bağlı olan kalın boru soğuk çevirimde çalışınca, dönüş borusu olarak görev yapar. Bu durumda ince boru ise “presyon” veni basma hattı olacaktır. Cihazınızı ısıtma konumuna aldığınızda ise sistem tam tersi işleyecektir. Yani kalın boru basma, ince boru emme olacaktır. Bunu yapan ise cihaz içindeki heat pump’dır. Neyse klima hakkında kısa bir açıklamadan sonra cihazımızı sökmeye başlayabiliriz.

Dış üniteye bağlı boruların hemen yanında üzerinde kör tapa olan bir servis vanaları vardır. Önce kurbağacık yardımıyla, kör tapaları çıkarınız. Sonra sırasıyla aşağıdaki işlemleri uygulamaya başlayınız.



1-Servis vanalarının kapaklarını açın.
2-Klimayı soğuk çevirimde çalıştırın.
3-Basma hattı “presyon” yani ince borunun servis vanasını kapatın.
4-1 dk yada tahmini 50 ye kadar sayın.
5-Hemen üzerindeki diğer kalın boru olan dönüş borusundaki servis vanasınıda kapatın.
6-Klimanızı sigortadan kapatın.Böylece soğutucu akışkanı dış ünite üzerindeki kondansere depolamış olacaksınız.
7-Elektrik ve haberleşme bağlantılarını sökerken kabloları kodlayın. Montaj sırasında yanlış bağlantıların önüne geçmiş olursunuz.
Yukarıdaki işlemi harfiyen uygularsanız, klima montaj maliyetiniz düşecek ve freon 22 olan soğutucu fakat çevreye zararlı bu sera etkisi olan gazı atmosfere salmayacaksınız.


Artık klimanız sökmeye ve yer değişimine hazır.Tekrar montajını yaparken dikkat etmeniz gerekenler.
1-Kesinlikle iç ve dış ünite montajlarını yaparken terazide kurun.
2-İç ünitenin boru çıkışını verirken eğimli verinki su gideri rahat olsun. Su gideri hortumu iç ünite boru çıkışı ile birlikte tahliye edilecektir.
3-Dış ünitenin plastik takozlarını mutlaka takın ki vibrasyonu alsın. Takmazsanız cihazınız kısa sürede mekanik arıza verebilir.
4-Haberleşme ve elektrik bağlantılarını önceden belirlediğiniz işaret ve kodlara göre bağlayın.
5-Rekorları yani boruların vidalı bağlantılarını sıkarken hassas olmanız gerekmektedir. Özellikle basma hattı olan ince boru kararınca ve hassas sıkılmalı kalın boruyu ise iyice sıkın . Rekor bağlantı havşaları patlatırsınız gaz kaçağı olur.
6-Dış üniteyi asarken eğer asacağınız duvar sağlam değil ise mümkünse saplama vidaları kullanın.
7-Şebeke yani elektrik bağlantısını yaparken KESİNLİKLE PRİZE YADA ÜÇLÜ FİŞE TAKMAYIN.Kullandığınız buatı başka bir cihazda kullanmayın ve buattaki kabloların minimum 3 x 2,5 olmasına dikkat edin. (klima5505 arkadaşımın uyarısı ile bilgi düzeltildi, 3X1,5 kablo değil dogru bu bilgi yanlış kablo ısınabilir.)
8-Ve en önemlisi Mutlaka ama mutlaka toprak hattı olmadan işlemi tamamlamayın. Mümkünse bir elektrikçiye çektirin.
9- Klimanıza özel sigorta takdırmanız sizin ve cihazınızın emniyeti için önemlidir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasesa -- 9 Eylül 2013; 13:24:58 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
11 yıl
Yarbay

İlk önce klimayı soğutmada çalıştırın. Sonrasında İnce borunun vanasını 4-5 no alyan anahtarı ile kapatın. 100 sn bekleyin(Kompresörün sesinden de sanırım anlayabilirsiniz.)

Sonra kalın boru olan Alçak basınç,dönüş hattını(sıcak gaz değildir.) kapatın . bu kadar.

Sonrasında ise klimayı yeni yerine monte edin. klimanın havasını almak için vakum pompasına ve manifold/vakum saatine ihtiyacınız olacak. Eğer bunlar yoksa Tam anlamıyla olmasa da şu yöntemi uygulayarak havayı alabilirsiniz. klimayı soğutmada çalıştırın. basma hattı ince hattın vanasını açın. sonra dönüş hattının vakum sibobuna tornavida vs. ile bastırın. gaz gelene kadar bastırın gaz sesi geldikten sonra gazı fazla kaçırmadan gaz sesi geldiği gibi tornavidayı çekin ,dönüş hattının vanasını açın tapaları takıp işi bitirin.

bu arada o yazıya ek olarak kablonun 1.5mm değil 2.5mm^2 olmasına dikkat edin. (3x2.5 nym)

Saygılar...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi klima5505 -- 26 Ağustos 2013; 22:58:43 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
L
11 yıl
Yüzbaşı

Yararlı bir paylaşım. Takipteyim


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
11 yıl
Teğmen

ver 100 tl usta toplasın nedir bu cimrilik, bırak şimdi öğrecem falan deme

usta işini yapcak esbaf ekmek yiyecek düşünsene senin işide başkası dörtte bir fiyatına yapsa biraz empati


Bu mesaja 3 cevap geldi.
R
11 yıl
Çavuş

Merhaba Klimanızı Soğutmada çalıştırıp Dış ünitede Servis vanalarını açın 4-5 alyan ile BASMA Hattı yanı ince boruyu kapatınız Ardından bi 45 sn felan bekleyiniz EMME hattını yani kalın boruyu kapatınız ardından klimanızı kapatıp sigortasını indirin kablo bağlantılarını , boru bağlantılarını sökün ve takacağınız yere götürünüz ama montajını bilmiyorsanız hiç bulaşmamanızı tavsiye ederim terazide montaj yapmazsanız klimanızda su akıtma sorunu ortaya çıkacaktır ve dış üniteyi takmadan öncede bi klima ilacı ile yıkayın ileride sorun cıkarmaması için

İyi akşamlar :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
11 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Sanshô dayû

ver 100 tl usta toplasın nedir bu cimrilik, bırak şimdi öğrecem falan deme

usta işini yapcak esbaf ekmek yiyecek düşünsene senin işide başkası dörtte bir fiyatına yapsa biraz empati

Yazın hiç klimacı çağırdınız mı? Oldukça yoğundurlar ve her konuda sıkıntı olur. Yazıma dikkat edersen kiracı olarak çok yer değişenlerin sıkıntısından bahsediyorum. Her meslek ögrenirsen senindir. Evimdeki musluğun contasını değiştirmek için illa ekmek yiyecek diye musluk tamircisi getirmek zorunda değiliz. Yeteneğimizi geliştirmekte bir çözümdür.

Donanım haber Forum sitesine ne gerek var o zaman. Sonuçta her işi ustaya götürüp yaptıracaksak bilgiyi paylaşmaya, öğrenmeye ne ihtiyaç var.

Bu işlere girişmek zaten bir teknik beceri gerektirir. Eğer biri bilgi toplamaya başlamıssa zaten belli bir teknik alt yapısı ve cesareti vardır. Bunu kullanma git tamirciye demek ve cimrilikle suçlamak haksızlıktır.

Sorun neden illa paraya, esnaf geçindirmeye indirgenir. Para verebilirim. Klimacıda çağırabilirim. Ama kendim yapacağım. Elimdede kalabilir önemli değil. Daha fazlasını verip sonradan yaptıradabilirim. Bu özelliğimi o kadar seviyorumki arabamla yolda kalsam usta çağırmadan arabanın tonlarca arızasını giderebilir. Bu iş hazırcılıkla veya esnaf ekmek yesin demekle gerçekleşmiyor.

Empati yapıyorum. Ve mesleğim bilgi işlemcilik için beni çağırmayacak ve bana para kazandırmayacak olsada öğrenip kendini geliştirip, işlerini kendi yapabilecek kapasiteye gelecek herkezi taktir ediyorum. Ama asıl ilginç olanı zaten işi bu şekilde öğrenen beni çağırıp bilinçli bir iş yaptırıyor. Yani neleri yapamayacağını veya yapmaması gerektiğini biliyor. Basit ustalık gerektirmeyen işleri kendisi yapıyor.


Bu mesaja 3 cevap geldi.
Y
11 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Ready4CaptaiN

Merhaba Klimanızı Soğutmada çalıştırıp Dış ünitede Servis vanalarını açın 4-5 alyan ile BASMA Hattı yanı ince boruyu kapatınız Ardından bi 45 sn felan bekleyiniz EMME hattını yani kalın boruyu kapatınız ardından klimanızı kapatıp sigortasını indirin kablo bağlantılarını , boru bağlantılarını sökün ve takacağınız yere götürünüz ama montajını bilmiyorsanız hiç bulaşmamanızı tavsiye ederim terazide montaj yapmazsanız klimanızda su akıtma sorunu ortaya çıkacaktır ve dış üniteyi takmadan öncede bi klima ilacı ile yıkayın ileride sorun cıkarmaması için

İyi akşamlar :)

Cevabın için Teşekkürler Ready4CaptaiN;

Gazı toplama işini iyice kavradım diyebilirim. Daha öncede 2-3 defa klimacı arkadaşlarla gazı toplayıp hapsederken beraber uğraşmıştık.

Motaj için pek çok kez kurulumunu gördüm. Terazi işinin önemini biliyorum.

Cam balkon için kilimayı söküp yeni yerine takmam gerekiyor. İlk etapta gazı hapsedip demonte edeceğim. Bunu 2-3 gün içinde yapacağım.

Montajı cam balkon bitince yapacağım. eğer bir kırılma, gaz kaçağı vs. olursa kışın klimacı arkadaşlara monte ettireceğim. Zira daha müsait oluyorlar. Yani kısaca denemek istiyorum.

Montajda daha çok sorun ihtimali mevcut.

Size sormak istediğim montaj nasıl yapılacak. Montajdan kastım kaba montaj değil. Zaten iç ünite yeri değişmiyor. Dış ünite ise tabi önce yere alacağım. Askı aparatlar bir metre sağa kaydıktan sonra dış ünite yine askı aparatlara binecek.

Şimdi önemli kısımlar var. Zaten fazla fazla sarılı bakır boru ve elektrik kabloları 1-2 metre açacağım ki yeni yerine yetissin. Bakır boru açılırken kırılabilir. Borunun ne kadar kırılgan olduğuna şahit oldum. Sağlık olsun deriz.

Şimdi eğer tüm bağlantılar sorunsuz gerçekleşirse ve bağlantılarıda yaparsam gazı devreye nasıl alacağım ? sorunum bu?

Malum basınç ölçerim yok. Extra gazda basamam gaz tüpümde yok. Eski tip klima. Yani karışımlı gaz değil. Zaten öyle olsa denemenin bir anlamıda yok.

Şimdi sadece vanaları açmak ve devri başlatmak yeterli olacak mı? Birde boruların içinde hava oluşacağıda bir gerçek. bu nasıl tahliye ediliyor.

Başka bir sistem olsa hava tahliyesi son noktada gaz sıvısının borudan döküldüğünü görür görmez bağlamak derdim. Ama bu sistem için hava tahliyesi böyle olmasa gerek. Muhtemelen yine servis vanaları ile bir şeyler yapılması gerekiyordur.

sonuçta senin verdiğin bilgilere göre denemek isterim. Sonucun olumlu veya olumsuz olması denememe engel degil benim için. Bu işlemin yapılışını merak ediyorum. Ve denemek istiyorum. Zira ilgimi çekiyor. Taşınmalarımda bu işlemleri hep kendim yapmak istemişimdir.



Y
11 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: klima5505

İlk önce klimayı soğutmada çalıştırın. Sonrasında İnce borunun vanasını 4-5 no alyan anahtarı ile kapatın. 100 sn bekleyin(Kompresörün sesinden de sanırım anlayabilirsiniz.)

Sonra kalın boru olan Alçak basınç,dönüş hattını(sıcak gaz değildir.) kapatın . bu kadar.

Sonrasında ise klimayı yeni yerine monte edin. klimanın havasını almak için vakum pompasına ve manifold/vakum saatine ihtiyacınız olacak. Eğer bunlar yoksa Tam anlamıyla olmasa da şu yöntemi uygulayarak havayı alabilirsiniz. klimayı soğutmada çalıştırın. basma hattı ince hattın vanasını açın. sonra dönüş hattının vakum sibobuna tornavida vs. ile bastırın. gaz gelene kadar bastırın gaz sesi geldikten sonra gazı fazla kaçırmadan gaz sesi geldiği gibi tornavidayı çekin ,dönüş hattının vanasını açın tapaları takıp işi bitirin.

bu arada o yazıya ek olarak kablonun 1.5mm değil 2.5mm^2 olmasına dikkat edin. (3x2.5 nym)

Saygılar...


Beş yıldızlık cevap olmuş, çok teşekkür ederim. İstediğim bilgiyi tam olarak aldım. Sağol klima 5505.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasesa -- 9 Eylül 2013; 12:25:37 >

Y
11 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: klima5505

İlk önce klimayı soğutmada çalıştırın. Sonrasında İnce borunun vanasını 4-5 no alyan anahtarı ile kapatın. 100 sn bekleyin(Kompresörün sesinden de sanırım anlayabilirsiniz.)

Sonra kalın boru olan Alçak basınç,dönüş hattını(sıcak gaz değildir.) kapatın . bu kadar.

Sonrasında ise klimayı yeni yerine monte edin. klimanın havasını almak için vakum pompasına ve manifold/vakum saatine ihtiyacınız olacak. Eğer bunlar yoksa Tam anlamıyla olmasa da şu yöntemi uygulayarak havayı alabilirsiniz. klimayı soğutmada çalıştırın. basma hattı ince hattın vanasını açın. sonra dönüş hattının vakum sibobuna tornavida vs. ile bastırın. gaz gelene kadar bastırın gaz sesi geldikten sonra gazı fazla kaçırmadan gaz sesi geldiği gibi tornavidayı çekin ,dönüş hattının vanasını açın tapaları takıp işi bitirin.

bu arada o yazıya ek olarak kablonun 1.5mm değil 2.5mm^2 olmasına dikkat edin. (3x2.5 nym)

Saygılar...

< Resime gitmek için tıklayın >

Klima5505 bi sorum daha olacak.

Yukarıda dış ünite vana bağlantı resmini upload ettim.

Benim dış ünitede vanalarda alyen yok. Acaba çok eski model olduğu için mi bilemiyorum ? Airfel marka. Sanırım vanaları direk açık ağız anahtarla veya kurbağacıkla kapatıp açacağız. Yeni modellerde alyenle herhalde.

Alt vananın solundaki giriş gaz eklemek için değil mi?

Senin bahsettiğin dönüş hattının vakum sibobu tarzı bir şeyde yok. Ne yapmalıyım bu durumda...?

Bilgi için şimdiden teşekkür ederim.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasesa -- 9 Eylül 2013; 13:20:33 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
9
11 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: yasesa

quote:

Orijinalden alıntı: klima5505

İlk önce klimayı soğutmada çalıştırın. Sonrasında İnce borunun vanasını 4-5 no alyan anahtarı ile kapatın. 100 sn bekleyin(Kompresörün sesinden de sanırım anlayabilirsiniz.)

Sonra kalın boru olan Alçak basınç,dönüş hattını(sıcak gaz değildir.) kapatın . bu kadar.

Sonrasında ise klimayı yeni yerine monte edin. klimanın havasını almak için vakum pompasına ve manifold/vakum saatine ihtiyacınız olacak. Eğer bunlar yoksa Tam anlamıyla olmasa da şu yöntemi uygulayarak havayı alabilirsiniz. klimayı soğutmada çalıştırın. basma hattı ince hattın vanasını açın. sonra dönüş hattının vakum sibobuna tornavida vs. ile bastırın. gaz gelene kadar bastırın gaz sesi geldikten sonra gazı fazla kaçırmadan gaz sesi geldiği gibi tornavidayı çekin ,dönüş hattının vanasını açın tapaları takıp işi bitirin.

bu arada o yazıya ek olarak kablonun 1.5mm değil 2.5mm^2 olmasına dikkat edin. (3x2.5 nym)

Saygılar...

< Resime gitmek için tıklayın >

Klima5505 bi sorum daha olacak.

Yukarıda dış ünite vana bağlantı resmini upload ettim.

Benim dış ünitede vanalarda alyen yok. Acaba çok eski model olduğu için mi bilemiyorum ? Airfel marka. Sanırım vanaları direk açık ağız anahtarla veya kurbağacıkla kapatıp açacağız. Yeni modellerde alyenle herhalde.

Alt vananın solundaki giriş gaz eklemek için değil mi?

Senin bahsettiğin dönüş hattının vakum sibobu tarzı bir şeyde yok. Ne yapmalıyım bu durumda...?

Bilgi için şimdiden teşekkür ederim.

ben cevap verim birazda kulağını çekim klima55in

ulen klima 55 millete süpürme yöntemini tavsiye ediyorsun bari şerhi büyük yaz hadi bu arkadaş aklı başında ama ne insanalra var kuruş vermiycem diye kendilerine zarar veriyorlar ille ben bilyorum diye havamı atıcan kocaustayla birolun çırağı buhar makinesini ne yaptın

< Resime gitmek için tıklayın >

birader ben şahsen bu kezde para verir bu işlemi iyice öğrenirdim sonra yapardım. sadec öğrenmek açısından. bu klima sağlıklı çalışıyorsa zarar verebilrisiniz çünkü buda gübir tür günahtır. hem gazı olaki tam toplayamadınız bu kez gaz eklemek gerekecek vakum vs daha çok masrafta artar gerçi siz masraf önemli değil diyorsunuz ama genede yazık karar sizin. birkez daha öğrenirseniz bu işlemi sorunsuz yapıcak birisine benziyorsunuz kolay gelsin diyeyim.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
A
11 yıl
Onbaşı

takipteyim



Y
11 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: 9köy

quote:

Orijinalden alıntı: yasesa

quote:

Orijinalden alıntı: klima5505

İlk önce klimayı soğutmada çalıştırın. Sonrasında İnce borunun vanasını 4-5 no alyan anahtarı ile kapatın. 100 sn bekleyin(Kompresörün sesinden de sanırım anlayabilirsiniz.)

Sonra kalın boru olan Alçak basınç,dönüş hattını(sıcak gaz değildir.) kapatın . bu kadar.

Sonrasında ise klimayı yeni yerine monte edin. klimanın havasını almak için vakum pompasına ve manifold/vakum saatine ihtiyacınız olacak. Eğer bunlar yoksa Tam anlamıyla olmasa da şu yöntemi uygulayarak havayı alabilirsiniz. klimayı soğutmada çalıştırın. basma hattı ince hattın vanasını açın. sonra dönüş hattının vakum sibobuna tornavida vs. ile bastırın. gaz gelene kadar bastırın gaz sesi geldikten sonra gazı fazla kaçırmadan gaz sesi geldiği gibi tornavidayı çekin ,dönüş hattının vanasını açın tapaları takıp işi bitirin.

bu arada o yazıya ek olarak kablonun 1.5mm değil 2.5mm^2 olmasına dikkat edin. (3x2.5 nym)

Saygılar...

< Resime gitmek için tıklayın >

Klima5505 bi sorum daha olacak.

Yukarıda dış ünite vana bağlantı resmini upload ettim.

Benim dış ünitede vanalarda alyen yok. Acaba çok eski model olduğu için mi bilemiyorum ? Airfel marka. Sanırım vanaları direk açık ağız anahtarla veya kurbağacıkla kapatıp açacağız. Yeni modellerde alyenle herhalde.

Alt vananın solundaki giriş gaz eklemek için değil mi?

Senin bahsettiğin dönüş hattının vakum sibobu tarzı bir şeyde yok. Ne yapmalıyım bu durumda...?

Bilgi için şimdiden teşekkür ederim.

ben cevap verim birazda kulağını çekim klima55in

ulen klima 55 millete süpürme yöntemini tavsiye ediyorsun bari şerhi büyük yaz hadi bu arkadaş aklı başında ama ne insanalra var kuruş vermiycem diye kendilerine zarar veriyorlar ille ben bilyorum diye havamı atıcan kocaustayla birolun çırağı buhar makinesini ne yaptın

< Resime gitmek için tıklayın >

birader ben şahsen bu kezde para verir bu işlemi iyice öğrenirdim sonra yapardım. sadec öğrenmek açısından. bu klima sağlıklı çalışıyorsa zarar verebilrisiniz çünkü buda gübir tür günahtır. hem gazı olaki tam toplayamadınız bu kez gaz eklemek gerekecek vakum vs daha çok masrafta artar gerçi siz masraf önemli değil diyorsunuz ama genede yazık karar sizin. birkez daha öğrenirseniz bu işlemi sorunsuz yapıcak birisine benziyorsunuz kolay gelsin diyeyim.



Selam 9köy;

Her şeyden önce bilgi için teşekkür ederim.

Yalnız bi konuda yanlış anlaşılma olmasın. Bende vakum pompası ve manifold/vakum saati, ilave gaz tüpü vs. olmadığını yazmıştım. Bu nedenle klima 5505 süpürme yöntemi anlatmış. Zira gerekli cihazlarım olmadan klima borularındaki havayı başka türlü alamam herhalde.

Diğer önemli konu bu işlemlerin yeni tip karışımlı gazlarda yapılamayacağı konusu. Bu yukarıdaki yazılarda geçiyor. Yeni tiplerde gaz bir karışım şeklinde ve bu oranı bozacak türde işlemler klimanın doğru çalışmaması, soğutmaması anlamına geliyor. Cihazlar olmadan eşit oranda gaz basamayız. Tahliye ve ek işlemleri ise gaz oranlarını bozuyormuş. Tabi ilan edilen bilgi önemli. Bu yukarıda yazan işlemler herkes için geçerli değil. Benim gibi eski tip klimalar, karışımsız gaz kullanan klimalar için. Ama bu bilgide zaten şu ana kadar konuların içinde var sanırım. R410 LAR DENEMESİN. GAZ ORANLARINI BOZARSANIZ SOGUTMA İŞLEMİ BOZULUR. ustalar verdiğim bilgide yanlışlık varsa düzeltsinler. Bilgim okuduklarıma dayanıyor. Klimacı değilim.

Benim durumuma gelince bu klima öyle veya böyle sökülecek. Evet çalışıyor. Ancak yeri değişecek. Klimacı çağırsam da yapılacak işlemler aynı. Yani gaz hapsedilip dış ünite taşınacak. Benim verebileceğim tek zarar yeni gaz basılmasının gerekmesi ve bakır boru bağlantılarının kırılması sonucu yeniden bağlantı gerekmesi. Tabi gaz eklemekle bütün gazı yeniden basmakta aynı şey değil. Ozon tabakasını delme işini bahsetmiyorum. Önce ABD ve Rusya ve Çin bu sorunu halletsin. Benim zararım pek bi şey tutmaz. Bütün bunlar benim iş merakımdan ileri geliyor. Yani izlerken hep yapmak istedim.

Evet dediğin gibi alyenler tapaların altında. Gaz hapsinde sorun olacağını sanmıyorum. Yeni montaj yapma işlemim ise uzun sürecek. Zira katlama cam siparişle 20 gün sonra yapılacak. Ben şimdilik gazı hapsedip, dış üniteyi indireceğim. Cam balkon işi bitsin zevklen montaja başlarım.

Dediğim gibi benim merak ve ilgi alanıma giriyor. Nice işimde cesaretim sonrası daha yüksek maliyetlere düzeltilen işlerim olmuştur. Hele bi kombi onarım işim vardı tam 2 kat fiyata anca onarılmıştı. Öğrenmek ve uygulamak güzel bir hobi benim için. Bu şekilde tamir ettiğim yüzlece cihaz ve işler var. Tabi elimde kalanlarda :) Serçe arabamın sente ayarını bozmadan trigerini değiştirmek, benim için büyük bir mutluluk olmuştu. Bunun gibi şeyler. Garip bir zevk sanırım.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasesa -- 9 Eylül 2013; 21:33:27 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
9
11 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: yasesa

quote:

Orijinalden alıntı: 9köy

quote:

Orijinalden alıntı: yasesa

quote:

Orijinalden alıntı: klima5505

İlk önce klimayı soğutmada çalıştırın. Sonrasında İnce borunun vanasını 4-5 no alyan anahtarı ile kapatın. 100 sn bekleyin(Kompresörün sesinden de sanırım anlayabilirsiniz.)

Sonra kalın boru olan Alçak basınç,dönüş hattını(sıcak gaz değildir.) kapatın . bu kadar.

Sonrasında ise klimayı yeni yerine monte edin. klimanın havasını almak için vakum pompasına ve manifold/vakum saatine ihtiyacınız olacak. Eğer bunlar yoksa Tam anlamıyla olmasa da şu yöntemi uygulayarak havayı alabilirsiniz. klimayı soğutmada çalıştırın. basma hattı ince hattın vanasını açın. sonra dönüş hattının vakum sibobuna tornavida vs. ile bastırın. gaz gelene kadar bastırın gaz sesi geldikten sonra gazı fazla kaçırmadan gaz sesi geldiği gibi tornavidayı çekin ,dönüş hattının vanasını açın tapaları takıp işi bitirin.

bu arada o yazıya ek olarak kablonun 1.5mm değil 2.5mm^2 olmasına dikkat edin. (3x2.5 nym)

Saygılar...

< Resime gitmek için tıklayın >

Klima5505 bi sorum daha olacak.

Yukarıda dış ünite vana bağlantı resmini upload ettim.

Benim dış ünitede vanalarda alyen yok. Acaba çok eski model olduğu için mi bilemiyorum ? Airfel marka. Sanırım vanaları direk açık ağız anahtarla veya kurbağacıkla kapatıp açacağız. Yeni modellerde alyenle herhalde.

Alt vananın solundaki giriş gaz eklemek için değil mi?

Senin bahsettiğin dönüş hattının vakum sibobu tarzı bir şeyde yok. Ne yapmalıyım bu durumda...?

Bilgi için şimdiden teşekkür ederim.

ben cevap verim birazda kulağını çekim klima55in

ulen klima 55 millete süpürme yöntemini tavsiye ediyorsun bari şerhi büyük yaz hadi bu arkadaş aklı başında ama ne insanalra var kuruş vermiycem diye kendilerine zarar veriyorlar ille ben bilyorum diye havamı atıcan kocaustayla birolun çırağı buhar makinesini ne yaptın

< Resime gitmek için tıklayın >

birader ben şahsen bu kezde para verir bu işlemi iyice öğrenirdim sonra yapardım. sadec öğrenmek açısından. bu klima sağlıklı çalışıyorsa zarar verebilrisiniz çünkü buda gübir tür günahtır. hem gazı olaki tam toplayamadınız bu kez gaz eklemek gerekecek vakum vs daha çok masrafta artar gerçi siz masraf önemli değil diyorsunuz ama genede yazık karar sizin. birkez daha öğrenirseniz bu işlemi sorunsuz yapıcak birisine benziyorsunuz kolay gelsin diyeyim.



Selam 9köy;

Her şeyden önce bilgi için teşekkür ederim.

Yalnız bi konuda yanlış anlaşılma olmasın. Bende vakum pompası ve manifold/vakum saati, ilave gaz tüpü vs. olmadığını yazmıştım. Bu nedenle klima 5505 süpürme yöntemi anlatmış. Zira gerekli cihazlarım olmadan klima borularındaki havayı başka türlü alamam herhalde.

Diğer önemli konu bu işlemlerin yeni tip karışımlı gazlarda yapılamayacağı konusu. Bu yukarıdaki yazılarda geçiyor. Yeni tiplerde gaz bir karışım şeklinde ve bu oranı bozacak türde işlemler klimanın doğru çalışmaması, soğutmaması anlamına geliyor. Cihazlar olmadan eşit oranda gaz basamayız. Tahliye ve ek işlemleri ise gaz oranlarını bozuyormuş. Tabi ilan edilen bilgi önemli. Bu yukarıda yazan işlemler herkes için geçerli değil. Benim gibi eski tip klimalar, karışımsız gaz kullanan klimalar için. Ama bu bilgide zaten şu ana kadar konuların içinde var sanırım. R410 LAR DENEMESİN. GAZ ORANLARINI BOZARSANIZ SOGUTMA İŞLEMİ BOZULUR. ustalar verdiğim bilgide yanlışlık varsa düzeltsinler. Bilgim okuduklarıma dayanıyor. Klimacı değilim.

Benim durumuma gelince bu klima öyle veya böyle sökülecek. Evet çalışıyor. Ancak yeri değişecek. Klimacı çağırsam da yapılacak işlemler aynı. Yani gaz hapsedilip dış ünite taşınacak. Benim verebileceğim tek zarar yeni gaz basılmasının gerekmesi ve bakır boru bağlantılarının kırılması sonucu yeniden bağlantı gerekmesi. Tabi gaz eklemekle bütün gazı yeniden basmakta aynı şey değil. Ozon tabakasını delme işini bahsetmiyorum. Önce ABD ve Rusya ve Çin bu sorunu halletsin. Benim zararım pek bi şey tutmaz. Bütün bunlar benim iş merakımdan ileri geliyor. Yani izlerken hep yapmak istedim.

Evet dediğin gibi alyenler tapaların altında. Gaz hapsinde sorun olacağını sanmıyorum. Yeni montaj yapma işlemim ise uzun sürecek. Zira katlama cam siparişle 20 gün sonra yapılacak. Ben şimdilik gazı hapsedip, dış üniteyi indireceğim. Cam balkon işi bitsin zevklen montaja başlarım.

Dediğim gibi benim merak ve ilgi alanıma giriyor. Nice işimde cesaretim sonrası daha yüksek maliyetlere düzeltilen işlerim olmuştur. Hele bi kombi onarım işim vardı tam 2 kat fiyata anca onarılmıştı. Öğrenmek ve uygulamak güzel bir hobi benim için. Bu şekilde tamir ettiğim yüzlece cihaz ve işler var. Tabi elimde kalanlarda :) Serçe arabamın sente ayarını bozmadan trigerini değiştirmek, benim için büyük bir mutluluk olmuştu. Bunun gibi şeyler. Garip bir zevk sanırım.









Yalnız bi konuda yanlış anlaşılma olmasın. Bende vakum pompası ve manifold/vakum saati, ilave gaz tüpü vs. olmadığını yazmıştım. Bu nedenle klima 5505 süpürme yöntemi anlatmış. Zira gerekli cihazlarım olmadan klima borularındaki havayı başka türlü alamam herhalde.

sorun zaten burada 55 klima eksik söylemiş yapmamnız gerekir diye belirtmesi lazımdı. demiş vakum motoru kadar olmaz. am abende gördümki çok daha bilgiszisiniz yazık edeceksiniz klimanıza en azından son bir kez daha para verin öyle yaptırn öğrenmiş olursunuz diyecektim cevabınız bekledim.

evet şimdi siz bu klimayı taktırıken vakum yapıldımı bilmiyorum bende onun üstünden gittim büyük ihtimal yapılmamıştır. ama şimdi şunları söyliyim. az bir şey söylemiştim gerçi cevaba göre eklemek için tamamlıyayım şimdi.

sizin klimanız sıhhatli çalışıyor sanırım. tarif edilen işlemleri yaptınız ve gazı saldınız diyelim. kesinlikle vakum pompasının yaptığı işi yapmaz bu süpürme işlemi en az 60-70 gr gaz ile süpürme yaparsanız boruların içinden tam dolaşıyor. (bilgi Emre Sağanak34 arkadaştan) bu gazı salsanız gazınız eksilecek ve süpürme yapılırkende makineye gene hava girecek eğerki öncedende vakumsuz takıldıysa makine sizin yapacağınız hatalı işlemle dah çok hava dolacak makineye. sağlıklı çalışan klimanıza arıza verdirip daha çok masraf açabilirsiniz bunun sonucunda. ben bunları söylemek istedim. ve tavsiye etmiyorum çünkü vakum pompası basınç ölçüm manifoldu gibi önemli unsurlar var arabanızı tamir edebilrisiniz ama bu iş farklı.

bu tip konular zaman zaman açaılır bazı arkadaşar ben yaptım oldu derler yanlış anlamayın nispet yapar gibi ama işin aslı yaptıkları işlemler doğrumudur bence kesinlikle yanlıştır. eğerki bu işe merklıysanız vakum pompası ve manifold takımı almalısınız. değermi bence değmez saklayacak yer bile bulamzsınız belki. üstelik vakum pompasının manifoldlarıda r22 ve r410 olarak ayrılıyor 2 takım hortum almalısınız. ayrıca gaz kaçağına karşı gaz ve daha önemlisi dijital terazi almalısınız yani olay baya detaylı. ayrıca iyi bir klimacı o boruları kırmadan açabilir birde bu risk var. klimacıya sorsanız 5metre borya 150tl ister. malzemeciden alsanız 50 tlye alırsınız am birde havşa takımı sorunu var kolya gözüksede herkez havşa açamaz.

bence bu meraktan vazgeçin. pazarlık edin yaşadığınız ilde 100 tlye bile yaptırabilrisiniz. klima vakumu konusunda baya detaylı açıklamalar var. oradan takipte edebilrisiniz. ona görede baştan iyi bir usta bulursunuz. nerden baksanızen ucuz klima 1000 tl şimdi yazık günah bence.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
11 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: 9köy

quote:

Orijinalden alıntı: yasesa

quote:

Orijinalden alıntı: 9köy

quote:

Orijinalden alıntı: yasesa

quote:

Orijinalden alıntı: klima5505

İlk önce klimayı soğutmada çalıştırın. Sonrasında İnce borunun vanasını 4-5 no alyan anahtarı ile kapatın. 100 sn bekleyin(Kompresörün sesinden de sanırım anlayabilirsiniz.)

Sonra kalın boru olan Alçak basınç,dönüş hattını(sıcak gaz değildir.) kapatın . bu kadar.

Sonrasında ise klimayı yeni yerine monte edin. klimanın havasını almak için vakum pompasına ve manifold/vakum saatine ihtiyacınız olacak. Eğer bunlar yoksa Tam anlamıyla olmasa da şu yöntemi uygulayarak havayı alabilirsiniz. klimayı soğutmada çalıştırın. basma hattı ince hattın vanasını açın. sonra dönüş hattının vakum sibobuna tornavida vs. ile bastırın. gaz gelene kadar bastırın gaz sesi geldikten sonra gazı fazla kaçırmadan gaz sesi geldiği gibi tornavidayı çekin ,dönüş hattının vanasını açın tapaları takıp işi bitirin.

bu arada o yazıya ek olarak kablonun 1.5mm değil 2.5mm^2 olmasına dikkat edin. (3x2.5 nym)

Saygılar...

< Resime gitmek için tıklayın >

Klima5505 bi sorum daha olacak.

Yukarıda dış ünite vana bağlantı resmini upload ettim.

Benim dış ünitede vanalarda alyen yok. Acaba çok eski model olduğu için mi bilemiyorum ? Airfel marka. Sanırım vanaları direk açık ağız anahtarla veya kurbağacıkla kapatıp açacağız. Yeni modellerde alyenle herhalde.

Alt vananın solundaki giriş gaz eklemek için değil mi?

Senin bahsettiğin dönüş hattının vakum sibobu tarzı bir şeyde yok. Ne yapmalıyım bu durumda...?

Bilgi için şimdiden teşekkür ederim.

ben cevap verim birazda kulağını çekim klima55in

ulen klima 55 millete süpürme yöntemini tavsiye ediyorsun bari şerhi büyük yaz hadi bu arkadaş aklı başında ama ne insanalra var kuruş vermiycem diye kendilerine zarar veriyorlar ille ben bilyorum diye havamı atıcan kocaustayla birolun çırağı buhar makinesini ne yaptın

< Resime gitmek için tıklayın >

birader ben şahsen bu kezde para verir bu işlemi iyice öğrenirdim sonra yapardım. sadec öğrenmek açısından. bu klima sağlıklı çalışıyorsa zarar verebilrisiniz çünkü buda gübir tür günahtır. hem gazı olaki tam toplayamadınız bu kez gaz eklemek gerekecek vakum vs daha çok masrafta artar gerçi siz masraf önemli değil diyorsunuz ama genede yazık karar sizin. birkez daha öğrenirseniz bu işlemi sorunsuz yapıcak birisine benziyorsunuz kolay gelsin diyeyim.



Selam 9köy;

Her şeyden önce bilgi için teşekkür ederim.

Yalnız bi konuda yanlış anlaşılma olmasın. Bende vakum pompası ve manifold/vakum saati, ilave gaz tüpü vs. olmadığını yazmıştım. Bu nedenle klima 5505 süpürme yöntemi anlatmış. Zira gerekli cihazlarım olmadan klima borularındaki havayı başka türlü alamam herhalde.

Diğer önemli konu bu işlemlerin yeni tip karışımlı gazlarda yapılamayacağı konusu. Bu yukarıdaki yazılarda geçiyor. Yeni tiplerde gaz bir karışım şeklinde ve bu oranı bozacak türde işlemler klimanın doğru çalışmaması, soğutmaması anlamına geliyor. Cihazlar olmadan eşit oranda gaz basamayız. Tahliye ve ek işlemleri ise gaz oranlarını bozuyormuş. Tabi ilan edilen bilgi önemli. Bu yukarıda yazan işlemler herkes için geçerli değil. Benim gibi eski tip klimalar, karışımsız gaz kullanan klimalar için. Ama bu bilgide zaten şu ana kadar konuların içinde var sanırım. R410 LAR DENEMESİN. GAZ ORANLARINI BOZARSANIZ SOGUTMA İŞLEMİ BOZULUR. ustalar verdiğim bilgide yanlışlık varsa düzeltsinler. Bilgim okuduklarıma dayanıyor. Klimacı değilim.

Benim durumuma gelince bu klima öyle veya böyle sökülecek. Evet çalışıyor. Ancak yeri değişecek. Klimacı çağırsam da yapılacak işlemler aynı. Yani gaz hapsedilip dış ünite taşınacak. Benim verebileceğim tek zarar yeni gaz basılmasının gerekmesi ve bakır boru bağlantılarının kırılması sonucu yeniden bağlantı gerekmesi. Tabi gaz eklemekle bütün gazı yeniden basmakta aynı şey değil. Ozon tabakasını delme işini bahsetmiyorum. Önce ABD ve Rusya ve Çin bu sorunu halletsin. Benim zararım pek bi şey tutmaz. Bütün bunlar benim iş merakımdan ileri geliyor. Yani izlerken hep yapmak istedim.

Evet dediğin gibi alyenler tapaların altında. Gaz hapsinde sorun olacağını sanmıyorum. Yeni montaj yapma işlemim ise uzun sürecek. Zira katlama cam siparişle 20 gün sonra yapılacak. Ben şimdilik gazı hapsedip, dış üniteyi indireceğim. Cam balkon işi bitsin zevklen montaja başlarım.

Dediğim gibi benim merak ve ilgi alanıma giriyor. Nice işimde cesaretim sonrası daha yüksek maliyetlere düzeltilen işlerim olmuştur. Hele bi kombi onarım işim vardı tam 2 kat fiyata anca onarılmıştı. Öğrenmek ve uygulamak güzel bir hobi benim için. Bu şekilde tamir ettiğim yüzlece cihaz ve işler var. Tabi elimde kalanlarda :) Serçe arabamın sente ayarını bozmadan trigerini değiştirmek, benim için büyük bir mutluluk olmuştu. Bunun gibi şeyler. Garip bir zevk sanırım.









Yalnız bi konuda yanlış anlaşılma olmasın. Bende vakum pompası ve manifold/vakum saati, ilave gaz tüpü vs. olmadığını yazmıştım. Bu nedenle klima 5505 süpürme yöntemi anlatmış. Zira gerekli cihazlarım olmadan klima borularındaki havayı başka türlü alamam herhalde.

sorun zaten burada 55 klima eksik söylemiş yapmamnız gerekir diye belirtmesi lazımdı. demiş vakum motoru kadar olmaz. am abende gördümki çok daha bilgiszisiniz yazık edeceksiniz klimanıza en azından son bir kez daha para verin öyle yaptırn öğrenmiş olursunuz diyecektim cevabınız bekledim.

evet şimdi siz bu klimayı taktırıken vakum yapıldımı bilmiyorum bende onun üstünden gittim büyük ihtimal yapılmamıştır. ama şimdi şunları söyliyim. az bir şey söylemiştim gerçi cevaba göre eklemek için tamamlıyayım şimdi.

sizin klimanız sıhhatli çalışıyor sanırım. tarif edilen işlemleri yaptınız ve gazı saldınız diyelim. kesinlikle vakum pompasının yaptığı işi yapmaz bu süpürme işlemi en az 60-70 gr gaz ile süpürme yaparsanız boruların içinden tam dolaşıyor. (bilgi Emre Sağanak34 arkadaştan) bu gazı salsanız gazınız eksilecek ve süpürme yapılırkende makineye gene hava girecek eğerki öncedende vakumsuz takıldıysa makine sizin yapacağınız hatalı işlemle dah çok hava dolacak makineye. sağlıklı çalışan klimanıza arıza verdirip daha çok masraf açabilirsiniz bunun sonucunda. ben bunları söylemek istedim. ve tavsiye etmiyorum çünkü vakum pompası basınç ölçüm manifoldu gibi önemli unsurlar var arabanızı tamir edebilrisiniz ama bu iş farklı.

bu tip konular zaman zaman açaılır bazı arkadaşar ben yaptım oldu derler yanlış anlamayın nispet yapar gibi ama işin aslı yaptıkları işlemler doğrumudur bence kesinlikle yanlıştır. eğerki bu işe merklıysanız vakum pompası ve manifold takımı almalısınız. değermi bence değmez saklayacak yer bile bulamzsınız belki. üstelik vakum pompasının manifoldlarıda r22 ve r410 olarak ayrılıyor 2 takım hortum almalısınız. ayrıca gaz kaçağına karşı gaz ve daha önemlisi dijital terazi almalısınız yani olay baya detaylı. ayrıca iyi bir klimacı o boruları kırmadan açabilir birde bu risk var. klimacıya sorsanız 5metre borya 150tl ister. malzemeciden alsanız 50 tlye alırsınız am birde havşa takımı sorunu var kolya gözüksede herkez havşa açamaz.

bence bu meraktan vazgeçin. pazarlık edin yaşadığınız ilde 100 tlye bile yaptırabilrisiniz. klima vakumu konusunda baya detaylı açıklamalar var. oradan takipte edebilrisiniz. ona görede baştan iyi bir usta bulursunuz. nerden baksanızen ucuz klima 1000 tl şimdi yazık günah bence.

Tamam gayet iyi anladım 9köy;

Ben klimanın gaz olmadan veya gaz eksiğiyle hava karışarak çalışmasının klima için bir zarar veya bir bozulma oluşturacağını bilmiyordum. Sadece soğutma performansında bir eksilme olur diye düşünüyordum. Bundan dolayı bu işe girişmekte bir sakınca görmemiştim.

Yani en fazla gaz eksilir onun yerini normal hava alır buda soğutma kapasitesini düşürür bende klimacı çağırır gaz ilave ettiririm diye düşünüyordum. Anlaşılan durum böyle değil. Soğutma gazı yerine hava sisteme karışırsa önemli arızalar oluşuyor anlaşılan.

Evet bu durumda montaj işlemi için klimacı çağırırım. Zira bu kadar cihazı almam veya takımı tedarik etmem söz konusu değil. Ayrıca bakır boru işçiliğini gördüm. Çok zor. En ufak bir hata affetmeyen bir iş. Dediğim gibi yapılabilecek iş var ustasına bırakılması gereken iş var. Bakır boru işine asla girilemeyeceğini biliyorum zaten.

Ancak gaz toplama ve de montaj işini bu gün yapacağım. Zira bunun riski yok görünüyor. Gazı hapsedip dış üniteyi yere indiririm. Balkon işi bitince klimacı çağırırım. Hiç olmazsa iki kere klimacı getirme işi çıkmaz.

9köy kiracı olarak ilk evimden çıktığımda klimacı çağırdım klimayı söksün diye. Klimacı geldi gazı topladı 2-3 dakika gibi bir sürede. Bağlantıları da boşaltıp hadi bana eyvallah dedi. Sanırım bu günün parası ile bi 100TL almıştır. Sonra ben Dış üniteyi indirdim. Askı aparatları söktüm. Boruları çıkardım. Duvarda oluşan boşlukları sıva ile kapattım. Duvarı düzelttim. İşin bütün yükünü, kaba işçiliğini ben yaptım. Sağ olsun klimacı arkadaş gaz hapsetme gibi bir işlemi yapıp benim işim çok yoğun gerisi beni ilgilendirmez deyip çekti gitti. Tabi bide bu işin diğer evde montaj aşaması vardı.

Oradada klimacı çağırdım. Tabi bu aşama için söyleyebileceğim bir söz yok. Zira tüpten, ek gaz verdi. Bakır boruları kesip yeniden düzenledi. Pek çok cihaz kullandı. Her şeyden önce askı aparatları ile dış ünite montajı yaptı. Duvar deldi vs.

Sözün özü kiracı olarak klima taktırma gafletinde bulunursanız her taşınma işleminde bir eski evinizden klimanızı söktürmeniz ve birde yeni evinize taktırma işiniz çıkıyor. Zaten bide taşınma masrafları. birde klimacıları getirmenizde çok zor oluyor. Yeni montajı tercih ediyorlar. Bu tip taşıma işlemlerine pek gönüllü değiller. biz bu tür işlem yapmıyor diyenler bile oldu bir çok klimacıda. Kaldı ki bu taşınma işi çok sayıda olabiliyor ve klima bir işkenceye dönüşüyor.

Benim önerim yapılabilecek nitelikteki işlemleri insanlar kendileri yapsın. Nitelik ve ustalık işlerini tabiki yaptırsınlar. Sanırım bu konuda bana katılırsınız.

İnanın bu pek çok kişinin sorunu. Ben sadece yapılabilecek nitelikteki işler için bu konuyu açtım. Ama profesyonel bir ilgi için başta eğitim sertifika ve tüm teknik imkanları ve ölçme, alet ve edevatı olan bir yeterlilik gerekir. Yoksa bir tornavida ile eve gelip ben klimanızı takmaya geldim diyecek biri pekte ciddiye alınmaz. Bende bu aşamadan sonra böyle bir şey yapabiliriz diyecek değilim tabiki.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
9
11 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: yasesa

quote:

Orijinalden alıntı: 9köy

quote:

Orijinalden alıntı: yasesa

quote:

Orijinalden alıntı: 9köy

quote:

Orijinalden alıntı: yasesa

quote:

Orijinalden alıntı: klima5505

İlk önce klimayı soğutmada çalıştırın. Sonrasında İnce borunun vanasını 4-5 no alyan anahtarı ile kapatın. 100 sn bekleyin(Kompresörün sesinden de sanırım anlayabilirsiniz.)

Sonra kalın boru olan Alçak basınç,dönüş hattını(sıcak gaz değildir.) kapatın . bu kadar.

Sonrasında ise klimayı yeni yerine monte edin. klimanın havasını almak için vakum pompasına ve manifold/vakum saatine ihtiyacınız olacak. Eğer bunlar yoksa Tam anlamıyla olmasa da şu yöntemi uygulayarak havayı alabilirsiniz. klimayı soğutmada çalıştırın. basma hattı ince hattın vanasını açın. sonra dönüş hattının vakum sibobuna tornavida vs. ile bastırın. gaz gelene kadar bastırın gaz sesi geldikten sonra gazı fazla kaçırmadan gaz sesi geldiği gibi tornavidayı çekin ,dönüş hattının vanasını açın tapaları takıp işi bitirin.

bu arada o yazıya ek olarak kablonun 1.5mm değil 2.5mm^2 olmasına dikkat edin. (3x2.5 nym)

Saygılar...

< Resime gitmek için tıklayın >

Klima5505 bi sorum daha olacak.

Yukarıda dış ünite vana bağlantı resmini upload ettim.

Benim dış ünitede vanalarda alyen yok. Acaba çok eski model olduğu için mi bilemiyorum ? Airfel marka. Sanırım vanaları direk açık ağız anahtarla veya kurbağacıkla kapatıp açacağız. Yeni modellerde alyenle herhalde.

Alt vananın solundaki giriş gaz eklemek için değil mi?

Senin bahsettiğin dönüş hattının vakum sibobu tarzı bir şeyde yok. Ne yapmalıyım bu durumda...?

Bilgi için şimdiden teşekkür ederim.

ben cevap verim birazda kulağını çekim klima55in

ulen klima 55 millete süpürme yöntemini tavsiye ediyorsun bari şerhi büyük yaz hadi bu arkadaş aklı başında ama ne insanalra var kuruş vermiycem diye kendilerine zarar veriyorlar ille ben bilyorum diye havamı atıcan kocaustayla birolun çırağı buhar makinesini ne yaptın

< Resime gitmek için tıklayın >

birader ben şahsen bu kezde para verir bu işlemi iyice öğrenirdim sonra yapardım. sadec öğrenmek açısından. bu klima sağlıklı çalışıyorsa zarar verebilrisiniz çünkü buda gübir tür günahtır. hem gazı olaki tam toplayamadınız bu kez gaz eklemek gerekecek vakum vs daha çok masrafta artar gerçi siz masraf önemli değil diyorsunuz ama genede yazık karar sizin. birkez daha öğrenirseniz bu işlemi sorunsuz yapıcak birisine benziyorsunuz kolay gelsin diyeyim.



Selam 9köy;

Her şeyden önce bilgi için teşekkür ederim.

Yalnız bi konuda yanlış anlaşılma olmasın. Bende vakum pompası ve manifold/vakum saati, ilave gaz tüpü vs. olmadığını yazmıştım. Bu nedenle klima 5505 süpürme yöntemi anlatmış. Zira gerekli cihazlarım olmadan klima borularındaki havayı başka türlü alamam herhalde.

Diğer önemli konu bu işlemlerin yeni tip karışımlı gazlarda yapılamayacağı konusu. Bu yukarıdaki yazılarda geçiyor. Yeni tiplerde gaz bir karışım şeklinde ve bu oranı bozacak türde işlemler klimanın doğru çalışmaması, soğutmaması anlamına geliyor. Cihazlar olmadan eşit oranda gaz basamayız. Tahliye ve ek işlemleri ise gaz oranlarını bozuyormuş. Tabi ilan edilen bilgi önemli. Bu yukarıda yazan işlemler herkes için geçerli değil. Benim gibi eski tip klimalar, karışımsız gaz kullanan klimalar için. Ama bu bilgide zaten şu ana kadar konuların içinde var sanırım. R410 LAR DENEMESİN. GAZ ORANLARINI BOZARSANIZ SOGUTMA İŞLEMİ BOZULUR. ustalar verdiğim bilgide yanlışlık varsa düzeltsinler. Bilgim okuduklarıma dayanıyor. Klimacı değilim.

Benim durumuma gelince bu klima öyle veya böyle sökülecek. Evet çalışıyor. Ancak yeri değişecek. Klimacı çağırsam da yapılacak işlemler aynı. Yani gaz hapsedilip dış ünite taşınacak. Benim verebileceğim tek zarar yeni gaz basılmasının gerekmesi ve bakır boru bağlantılarının kırılması sonucu yeniden bağlantı gerekmesi. Tabi gaz eklemekle bütün gazı yeniden basmakta aynı şey değil. Ozon tabakasını delme işini bahsetmiyorum. Önce ABD ve Rusya ve Çin bu sorunu halletsin. Benim zararım pek bi şey tutmaz. Bütün bunlar benim iş merakımdan ileri geliyor. Yani izlerken hep yapmak istedim.

Evet dediğin gibi alyenler tapaların altında. Gaz hapsinde sorun olacağını sanmıyorum. Yeni montaj yapma işlemim ise uzun sürecek. Zira katlama cam siparişle 20 gün sonra yapılacak. Ben şimdilik gazı hapsedip, dış üniteyi indireceğim. Cam balkon işi bitsin zevklen montaja başlarım.

Dediğim gibi benim merak ve ilgi alanıma giriyor. Nice işimde cesaretim sonrası daha yüksek maliyetlere düzeltilen işlerim olmuştur. Hele bi kombi onarım işim vardı tam 2 kat fiyata anca onarılmıştı. Öğrenmek ve uygulamak güzel bir hobi benim için. Bu şekilde tamir ettiğim yüzlece cihaz ve işler var. Tabi elimde kalanlarda :) Serçe arabamın sente ayarını bozmadan trigerini değiştirmek, benim için büyük bir mutluluk olmuştu. Bunun gibi şeyler. Garip bir zevk sanırım.









Yalnız bi konuda yanlış anlaşılma olmasın. Bende vakum pompası ve manifold/vakum saati, ilave gaz tüpü vs. olmadığını yazmıştım. Bu nedenle klima 5505 süpürme yöntemi anlatmış. Zira gerekli cihazlarım olmadan klima borularındaki havayı başka türlü alamam herhalde.

sorun zaten burada 55 klima eksik söylemiş yapmamnız gerekir diye belirtmesi lazımdı. demiş vakum motoru kadar olmaz. am abende gördümki çok daha bilgiszisiniz yazık edeceksiniz klimanıza en azından son bir kez daha para verin öyle yaptırn öğrenmiş olursunuz diyecektim cevabınız bekledim.

evet şimdi siz bu klimayı taktırıken vakum yapıldımı bilmiyorum bende onun üstünden gittim büyük ihtimal yapılmamıştır. ama şimdi şunları söyliyim. az bir şey söylemiştim gerçi cevaba göre eklemek için tamamlıyayım şimdi.

sizin klimanız sıhhatli çalışıyor sanırım. tarif edilen işlemleri yaptınız ve gazı saldınız diyelim. kesinlikle vakum pompasının yaptığı işi yapmaz bu süpürme işlemi en az 60-70 gr gaz ile süpürme yaparsanız boruların içinden tam dolaşıyor. (bilgi Emre Sağanak34 arkadaştan) bu gazı salsanız gazınız eksilecek ve süpürme yapılırkende makineye gene hava girecek eğerki öncedende vakumsuz takıldıysa makine sizin yapacağınız hatalı işlemle dah çok hava dolacak makineye. sağlıklı çalışan klimanıza arıza verdirip daha çok masraf açabilirsiniz bunun sonucunda. ben bunları söylemek istedim. ve tavsiye etmiyorum çünkü vakum pompası basınç ölçüm manifoldu gibi önemli unsurlar var arabanızı tamir edebilrisiniz ama bu iş farklı.

bu tip konular zaman zaman açaılır bazı arkadaşar ben yaptım oldu derler yanlış anlamayın nispet yapar gibi ama işin aslı yaptıkları işlemler doğrumudur bence kesinlikle yanlıştır. eğerki bu işe merklıysanız vakum pompası ve manifold takımı almalısınız. değermi bence değmez saklayacak yer bile bulamzsınız belki. üstelik vakum pompasının manifoldlarıda r22 ve r410 olarak ayrılıyor 2 takım hortum almalısınız. ayrıca gaz kaçağına karşı gaz ve daha önemlisi dijital terazi almalısınız yani olay baya detaylı. ayrıca iyi bir klimacı o boruları kırmadan açabilir birde bu risk var. klimacıya sorsanız 5metre borya 150tl ister. malzemeciden alsanız 50 tlye alırsınız am birde havşa takımı sorunu var kolya gözüksede herkez havşa açamaz.

bence bu meraktan vazgeçin. pazarlık edin yaşadığınız ilde 100 tlye bile yaptırabilrisiniz. klima vakumu konusunda baya detaylı açıklamalar var. oradan takipte edebilrisiniz. ona görede baştan iyi bir usta bulursunuz. nerden baksanızen ucuz klima 1000 tl şimdi yazık günah bence.

Tamam gayet iyi anladım 9köy;

Ben klimanın gaz olmadan veya gaz eksiğiyle hava karışarak çalışmasının klima için bir zarar veya bir bozulma oluşturacağını bilmiyordum. Sadece soğutma performansında bir eksilme olur diye düşünüyordum. Bundan dolayı bu işe girişmekte bir sakınca görmemiştim.

Yani en fazla gaz eksilir onun yerini normal hava alır buda soğutma kapasitesini düşürür bende klimacı çağırır gaz ilave ettiririm diye düşünüyordum. Anlaşılan durum böyle değil. Soğutma gazı yerine hava sisteme karışırsa önemli arızalar oluşuyor anlaşılan.

Evet bu durumda montaj işlemi için klimacı çağırırım. Zira bu kadar cihazı almam veya takımı tedarik etmem söz konusu değil. Ayrıca bakır boru işçiliğini gördüm. Çok zor. En ufak bir hata affetmeyen bir iş. Dediğim gibi yapılabilecek iş var ustasına bırakılması gereken iş var. Bakır boru işine asla girilemeyeceğini biliyorum zaten.

Ancak gaz toplama ve de montaj işini bu gün yapacağım. Zira bunun riski yok görünüyor. Gazı hapsedip dış üniteyi yere indiririm. Balkon işi bitince klimacı çağırırım. Hiç olmazsa iki kere klimacı getirme işi çıkmaz.

9köy kiracı olarak ilk evimden çıktığımda klimacı çağırdım klimayı söksün diye. Klimacı geldi gazı topladı 2-3 dakika gibi bir sürede. Bağlantıları da boşaltıp hadi bana eyvallah dedi. Sanırım bu günün parası ile bi 100TL almıştır. Sonra ben Dış üniteyi indirdim. Askı aparatları söktüm. Boruları çıkardım. Duvarda oluşan boşlukları sıva ile kapattım. Duvarı düzelttim. İşin bütün yükünü, kaba işçiliğini ben yaptım. Sağ olsun klimacı arkadaş gaz hapsetme gibi bir işlemi yapıp benim işim çok yoğun gerisi beni ilgilendirmez deyip çekti gitti. Tabi bide bu işin diğer evde montaj aşaması vardı.

Oradada klimacı çağırdım. Tabi bu aşama için söyleyebileceğim bir söz yok. Zira tüpten, ek gaz verdi. Bakır boruları kesip yeniden düzenledi. Pek çok cihaz kullandı. Her şeyden önce askı aparatları ile dış ünite montajı yaptı. Duvar deldi vs.

Sözün özü kiracı olarak klima taktırma gafletinde bulunursanız her taşınma işleminde bir eski evinizden klimanızı söktürmeniz ve birde yeni evinize taktırma işiniz çıkıyor. Zaten bide taşınma masrafları. birde klimacıları getirmenizde çok zor oluyor. Yeni montajı tercih ediyorlar. Bu tip taşıma işlemlerine pek gönüllü değiller. biz bu tür işlem yapmıyor diyenler bile oldu bir çok klimacıda. Kaldı ki bu taşınma işi çok sayıda olabiliyor ve klima bir işkenceye dönüşüyor.

Benim önerim yapılabilecek nitelikteki işlemleri insanlar kendileri yapsın. Nitelik ve ustalık işlerini tabiki yaptırsınlar. Sanırım bu konuda bana katılırsınız.

İnanın bu pek çok kişinin sorunu. Ben sadece yapılabilecek nitelikteki işler için bu konuyu açtım. Ama profesyonel bir ilgi için başta eğitim sertifika ve tüm teknik imkanları ve ölçme, alet ve edevatı olan bir yeterlilik gerekir. Yoksa bir tornavida ile eve gelip ben klimanızı takmaya geldim diyecek biri pekte ciddiye alınmaz. Bende bu aşamadan sonra böyle bir şey yapabiliriz diyecek değilim tabiki.





evet güzel kardeşim aynen durumu anlamışsınız. anlayışınız içinde teşekkür ederim.

benimde sizin dediklerinize sonuna katıldığım noktalar var.

gazı toplayınız aynen bunları öğrenmek her zaman önemli. çünkü bunun için dediğiniz gibi 100 tle ücret isteyipte söküme karışmıyorlarsa bu para çok fazla aynen haklsınız vermeyiniz. ama şunu konuşun baştan.. montaj demontaj gaz ekleme dahil kaça yaparsınız deyin toplam uygun rakam verirlerse ozaman risk almadan direkt servise yaptırırsınız.

üstteki arkadaş biraz sert çıksada bakmayın oda bazı inat yazılardan dolayı delirdi burada. izmirdeyseniz ona pm yapın yardımcı bile olur size.



Y
11 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: 9köy

hiç birşey anlamadım bu mesajdanda. şayet yönetim görecek diye yazdıysanız bakmazlar bile buralara.

şikayet olmazsa hiç bir yere bakmazlar. bence silin mesajınız bende sonra kendi mesajımı silerim. zaten sizin konunnuzu önemli görmeseydim yazmazdım konununuza çünkü yeni konulara kesinlikle cevap vermeiyorum. şahsım adına aynı konu varken saygısızca üstüne aynı konuyu açıyor bir çoğu sonrada gidip olmadık kazıyğı yiyor yandım aman çekiyor. bizler okuyun dedikçe bize ukala diyorlar ya. desinler bakalım.

sildim. Foruma zaten bakmıştımda o yüzden. Sağol. Çok faydalı oldu kendi işimi gördüm. Umarım başkalarınada faydası dokunur.



S
11 yıl
Teğmen

quote:

Orijinalden alıntı: yasesa

quote:

Orijinalden alıntı: Sanshô dayû

ver 100 tl usta toplasın nedir bu cimrilik, bırak şimdi öğrecem falan deme

usta işini yapcak esbaf ekmek yiyecek düşünsene senin işide başkası dörtte bir fiyatına yapsa biraz empati

Yazın hiç klimacı çağırdınız mı? Oldukça yoğundurlar ve her konuda sıkıntı olur. Yazıma dikkat edersen kiracı olarak çok yer değişenlerin sıkıntısından bahsediyorum. Her meslek ögrenirsen senindir. Evimdeki musluğun contasını değiştirmek için illa ekmek yiyecek diye musluk tamircisi getirmek zorunda değiliz. Yeteneğimizi geliştirmekte bir çözümdür.

Donanım haber Forum sitesine ne gerek var o zaman. Sonuçta her işi ustaya götürüp yaptıracaksak bilgiyi paylaşmaya, öğrenmeye ne ihtiyaç var.

Bu işlere girişmek zaten bir teknik beceri gerektirir. Eğer biri bilgi toplamaya başlamıssa zaten belli bir teknik alt yapısı ve cesareti vardır. Bunu kullanma git tamirciye demek ve cimrilikle suçlamak haksızlıktır.

Sorun neden illa paraya, esnaf geçindirmeye indirgenir. Para verebilirim. Klimacıda çağırabilirim. Ama kendim yapacağım. Elimdede kalabilir önemli değil. Daha fazlasını verip sonradan yaptıradabilirim. Bu özelliğimi o kadar seviyorumki arabamla yolda kalsam usta çağırmadan arabanın tonlarca arızasını giderebilir. Bu iş hazırcılıkla veya esnaf ekmek yesin demekle gerçekleşmiyor.

Empati yapıyorum. Ve mesleğim bilgi işlemcilik için beni çağırmayacak ve bana para kazandırmayacak olsada öğrenip kendini geliştirip, işlerini kendi yapabilecek kapasiteye gelecek herkezi taktir ediyorum. Ama asıl ilginç olanı zaten işi bu şekilde öğrenen beni çağırıp bilinçli bir iş yaptırıyor. Yani neleri yapamayacağını veya yapmaması gerektiğini biliyor. Basit ustalık gerektirmeyen işleri kendisi yapıyor.




para bende ampul bile değiştirmeye usta çagırırım açıklamanızı cimrilige bagladım bana yazmayın anlaşamıyoruz cimrilerle muhatap olmuyorum

tenks


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
11 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

ara bende ampul bile değiştirmeye usta çagırırım"""

bu nerede yazıyor onu bulamadım ?




Bu mesajda bahsedilenler: @Sanshô dayû
B
10 yıl
Er

Sayın Yakup Bey..

Klima gazı nasıl toplanır ?
Konusu beni de ilgilendirdiği için sonuna kadar okudum..
Tam benim kafamda bir adamsınız.
Eve tamirci çağırmam en son iştir..
2 Sene önce klimamın yerini değiştirdim.
Gazı toplamayı işyerinin klimacısından öğrendim. Ama Montajda vakum olayını yapmadan direk bağladım..
Şuan sorun yok soğutuyor..
Para kolay kazanılmıyor.. Ederini isteseler amenna. 5 dakkadA ver 100TL.
Bilginin Zekatı Verildikçe Bilgi Çoğalır ve Güzelleşir. cümlesini destekliyorum.
hayırlı günler..


Bu mesaja 1 cevap geldi.