Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
9457
Cevap
346397
Tıklama
13
Öne Çıkarma
The Elder Scrolls Online [ANA KONU]
J
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi



“. . .Beklenen oyun geldi... Yıllarca Singleplayer’ını oynarken “ya şunun bi online’ını yapsalar da oynasak” dediğimiz, oyun muhabbetlerinin ütopyası gerçek oluyor. Belki de yıllardır iliğimizi kemiğimizi kurutan ve hiçbir oyunun yerini alamadığı WoW fenomeninin sonu olacak kadar büyük bir efsane. . .”

Yazar bu sözleriyle tanımlamıştı Elder Scrolls Online’ı.

Üretici Firma: ZeniMax Online Studios
Yayımcı: Bethesda Softworks
Genel Editör: Matt Frior
Seri: The Elder Scrolls
Oyun Motoru: Özel
Platform: Microsoft Windows, Mac OS X
Tür: MMORPG, Açık Dünya

Teknik Ayrıntılar

Multiplay Sistemi

Bilindiği üzere Elder Scrolls oyunları, ilk oyunundan Skyrim’e kadar her zaman “oyuncuyu serbest kılma ve grafiksel ayrıntıları” tarafından gönlümüzü çelmişti. Bu serbestlik, dövüş sisteminde “nişan al ve saldır” şeklinde yansımıştı oyuna. İşte Singleplayer kısmında bir iki kodla(belki bir-iki yüz bin ) halledilebilen bu ayrıntılar, işin online tarafında bir hayli zorluk çıkartıyor.

Bu binlerce satırlık ayrıntıyı kısıtlı sürede (yaklaşık 40-50 milisaniye), mevcut internet bantlarından geçirmek hayli zor. Hoş, Zenimax bu sorunu çözdüğünü söylüyor fakat benim tahminim oyunu adam gibi oynayabilmek için en kötü ihtimalle 8mbit internet bağlantısına sahip olmamız gerekecek. Aksi taktirde 100 kişilik pvp savaşlarında ne olduğunu anlamadan bir mancınık taşı altında kalarak can vermeniz işten bile değil...

Bir başka teknik ayrıntı ise “MEGASERVER”. Bildiğiniz üzere bu güne kadar üretilen hemen hemen her MMORPG’de server mantığı kullanıldı. “Birbirinden habersiz bir oyuna başlayan ve oyun içerisinde asla kavuşamayan 2 arkadaş paladin...”’ hikayesini duymayanınız yoktur elbette. İşte Zenimax bu işe de el atmış ve megaserver teknolojisiyle bu server derdini ortadan kaldırmış. “Lan teknik olarak mümkün değil!” diyen arkadaşlara şöyle açıklayayım:

Muhtemelen serverlar arka planda yine mevcut olacak. Fakat oyunda sizi nereye yerleştirmesi gerektiğini son derece iyi bilen bir sistem kurulu – ki bu sistem sizi daha önce birlikte oynadığınız, arkadaş listenize ekli, herhangi bir şekilde ilişki kurduğunuz insanları baz alarak aynı serverda olmanızı sağlıyor ve “geçen Riften’da gördüğüm nord kızını bir daha göreydim...” şeklindeki yakınmalarımızın da önüne geçiyor .
Party veya raid sistemi nasıl olacak o konuda bir bilgimiz yok. Dungeon Finder gibi oyunun atmosferini yapaysallaştıran olaylar umarım olmaz, gerçi onlara “PvP ve PvE” kısmında değineceğim.

“. . .Grup olarak raid’e giderken dark elfler tarafından pusuya düşürülmek istiyoruz... Çok mu?! . . .”

Grafik Sistemi

Resimlerden ve videolardan da anlayacağınız kadarıyla grafikler piyasadaki en iyi grafiklere sahip MMORPG oyunu. Öyle ki RTX ekran kartlarında bulunan Raytracing özelliğini bile bulunduruyor. Bu grafik kalitesini ve oyun

Videoyu izlemek için tıklayınız

Karakter Optimizasyonu
Taraflar:

< Resime gitmek için tıklayın >

Daggerfall Covenant: Breton, Redguard, Orc
< Resime gitmek için tıklayın >

Aldmeri Dominion: High Elf, Wood Elf, Khajit
< Resime gitmek için tıklayın >

Ebonheart Pact: Nord, Dark Elf, Argonian
< Resime gitmek için tıklayın >

Irk seçiminde, önceki oyunlardan da hatırlayacağınız 9 adet ırk mevcut. Bunlar “ Nord, Dunmer(Dark Elf), Argonian, Altmer(High Elf), Bosmer(Wood Elf), Khajit, Breton, Redguard ve Orc” olacak. Irklar üçerli olarak farklı ittifaklara(“Hikaye” kısmında bahsedeceğim) mensup olacak fakat oyun içerisinde taraf değiştirmek mümkün olacak (Horde veya Alliance gibi değil yani).
Yine, diğer TES oyunlarından da alışkın olduğumuz üzere her ırkın kendine has özellikler ve statları olacak. Ayrıca Oblivion ve Skyrim’deki gibi (Morrowind oynamadım bilmiyorum) birthsign durumu olacak – seçeneklerden seçebileceğiniz doğuştan gelen bir özellik.

Sınıf ve Yetenekler

Son olarak Oblivion’daki gibi başlangıç sınıfınız olacak, fakat bu oyunun ilerleyen zamanlarında karar değiştirmenize engel olmayacak. Çünkü özellikleriniz (örn: one handed weapons, two handed weapons, destruction, alchemy...) kullandıkça seviye atlayacak. Mesela seçtiğiniz class dolayısıyla(isteğinize göre kendiniz de bir tane oluşturabiliyorsunuz – custom class) büyücü özellikleriniz yüksek fakat ilerleyen seviyelerde warrior olmak istiyorsunuz. Bu size biraz zaman ve kıyafetler için de biraz paraya mal olacak. Yani biraz kılıç antremanı yapmanız gerekecek...

Dövüş Sistemi

Bunu PvE ve PvP olarak iki gruba alacağım.

PvE

PvP

Bu olay biraz alışılmadık. Öncelikle PvP olayı çok ayrıntılı ve keyifli olmuş. Asıl olay, üç ittifak bölgesinin de ortasında bulunan imperial city civarlarında geçiyor. Bu bölgeyi ele geçirmek için sürekli bir “World PvP” hakim oluyor. Haritanın ortasındaki yüzlerce kişinin kozlarını paylaştığı bu er meydanının adı Cyrodil. Buraya gitmek için "L" tuşuna basıp katılabiliyorsunuz. Geri dönerken de Cem Yılmaz'ın da dediği gibi ışınlanmayı deneyebilirsiniz :D Chat kısmına "LFG" yazdığınızda(looking for group) bir bakmışsınız 24 kişilik bir taaruz ekibinin parçası olmuşsunuz. Diğer oyunculara saldırabilir, kaleleri fethedebilir, düşmanlara kızgın yağ dökebilir, mancınıklar kurup üstünlük kurabilir hatta köprüleri bile yıkabilirsiniz.

< Resime gitmek için tıklayın >

“. . .High Queen'in fermanıdır: Imperial City alına, taş taş üstünde kalmaya!. . .”

İster tek kişi, ister 5 kişi, ister 50 kişi. Mutlaka yapacak birşey bulacaksınız. Açık dünya, açık seçenekler...

Battleground

Burada 4'er kişiden 3 farklı takım birbirine giriyorlar. Bayrak savaşı, düşmanı öldürme, yakar top gibi üç oyun bizi karşılıyor. Cyrodil'e arkadaşlarınızla girebiliyorken buraya yalnız giriyoruz. Rastgele oluşan bir takımda da takım ruhunu iliklerinize kadar hissedeceksiniz.

Müzikler

Müzikler, yine bildiğimiz gibi harika. Alışılagelmiş TES müziklerinin editlenmiş halleri oldukları için o bildiğimiz efsanevi atmosferi sağlıyorlar. Müzik konusundaki başarıyı bir kaç basamak daha üste taşımışlar. Farklı haritalarda farklı atmosferde bu ezgilere kapılıp zamanın nasıl geçtiğini anlayamadığımız çokça zaman olacak. Eee bu kadar anlatmışken örnek birkaç ezgiye yer vermesek olmazdı.

Videoyu izlemek için tıklayınız Videoyu izlemek için tıklayınız

Hikaye


< Resime gitmek için tıklayın >

Elderscrollsonline.com’dan orijinal çeviridir:

İhtilaf ve huzursuzlukların zamanı... Ölülerin ve karanlık ruhların Tamriel topraklarının dört bir yanında cirit attığı aşikar. Kış her zamankinden daha soğuk geliyor ve ekinler hasat vermiyor. İnançlar, kabus ve kıyamet alametleriyle temelinden sarsılıyor.
4 yıl önce, 2E 578'de Imperial City'nin tam ortasında gerçekleşen bir enerji patlaması yaşandı ve etkileri Nirn'e kadar ulaştı. Büyücüler öldü veya delirdi. Oblivion'dan gelen doğaüstü yaratıklar, "deadra", daha önce hiç olmadığı kadar kalabalık şekilde Tamriel'e doluştular."Yılan takımyıldızı" o kadar büyüdü ki gecenin gökyüzünü tamamiyle kapladı.

< Resime gitmek için tıklayın >

Ardından başladı Molag Bal'ın ele geçirme ve köleleştirme planları... Karanlık hücreleri, kara büyü girdapları, iki dünya arasındaki bariyerleri zayıflattı, Nirn ve Oblivion dünyalarını birleştirip yaşayan bir cehennem meydana getirecek kadar büyük bir tehdit.

< Resime gitmek için tıklayın >

Tam da bu kaosun ortasında, 3 ittifak "Imperial City" ve "White-Gold Tower" hükümdarlığı için kıyasıya bir mücadeleye giriştiler. "High Rock", "Sentinel" ve "Orsinium" birleşip "Wayrest"te ikamet eden Yüce Kral'ın buyruğu altına girdiler. "Valenwood" ve "Elsweyr", "Summerset"le ittifak oluşturdular. "Black Marsh" ve "Morrowind" ise "Skyrim" ile müttefik olarak bu zorlu yolda aynı hedefte birleştiler.
Daggerfall Sözleşmesi (The Daggerfall Covenant), Aldmeri Hükümdarlığı (The Aldmeri Dominion), Ebonheart Antlaşması (The Ebonheart Pact).
Üç ayrı ordu, imparatorluğa ve birbirlerine karşı kılıçlarını çektiler. İmparatorluk topraklarını karanlık güçlerden kurtarmak ve kendi topraklarına katmak için...
Senin sadakatin hangi tarafta?


Sıkça Sorulan Sorular ve Rehberler
Yönetici Notu: Bu alan kısa bir süre sonra düzenlenip eksikleri giderilecektir.

- Oyunda hangi karakteri seçmeliyim?
+ Irk ve Sınıf Rehberi için Buraya Tıklayınız

- Kolayca nasıl para kazanırım? İtemleri nasıl satın alıp satabilirim?
+ Para Kasma Rehberi için Buraya Tıklayınız

- Kolayca nasıl level atlarım?
+ Grind Rehberi için Buraya Tıklayınız

- İngilizce bilmiyorum yabancılarla nasıl iletişim kuracağım?
+ Oyun ingilizcesi ve kısaltma Rehberi için Buraya Tıklayınız

- PvE veya PvP için hangi buildi kullanmalıyım?
+ PvE PvP Build Rehberi için Buraya Tıklayınız




İmza

"Dovahkiin" adlı arkadaşımıza imza için teşekkür ediyoruz :

< Resime gitmek için tıklayın >
The Elder Scrolls Online

[center][link=https://forum.donanimhaber.com/m_58884565/mpage_1/tm.htm][image]https://store.donanimhaber.com/2f/21/ef/2f21ef3dc7a40b39f85232663b5836f2.png[/image]
[size=1][u][b]The Elder Scrolls Online[/b][/u][/size][/link][/center]



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

Oyunu yaklaşık 3 haftadır oynuyorum, objektif gözle yeni başlayacak arkadaşlara ışık tutmak isterim.

İzlenimlerim:

-> Oyunun içinde çok çok çok geniş bir görev ağı var. Zaten oyunun kendi hikayesi var, bu benim çok hoşuma gitti.
-> Görev sevmeyen eski knightçı abilerimizin de içi rahat olsun
Yoruma Git
Yorumun Devamı Tarantin Quentino - 7 yıl +6
Öncelikle ben bu yöntemle main quest'i oynuyorum şu an ve anlayamadığım herhangi birşey olmadı.
İhtiyacımız olan iki şey var temelde.
1. TxtOutput isimli Addon:
Yoruma Git
Yorumun Devamı Guest-D071474FA - 6 yıl +5
Almayı düşünenler için, tam 1 ay önce başlamışım, bugün ESO+ yenilenince fark ettim. Bayağı keyifli geçti bu 240 saat benim için. Önce sadece Vvardenfell'de...
Yoruma Git
Yorumun Devamı KOSMERCAN - 3 yıl +4
C
12 yıl
Binbaşı

Sevinmedim açıkçası. Oyunun tadını bozmasalar iyi. Elder Scrolls Un adına karıştırmadan bir oyun yapsalar daha iyi olurmuş. Prim yapacam derken umarım çamura batmazlar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
12 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: condemned890

Sevinmedim açıkçası. Oyunun tadını bozmasalar iyi. Elder Scrolls Un adına karıştırmadan bir oyun yapsalar daha iyi olurmuş. Prim yapacam derken umarım çamura batmazlar.

Bir de şöyle düşün: skyrim tadında, büyülerin seni kovalamadığı, dövüş sisteminin daha da geliştirildiği bir mmorpg... Muhteşem olmaz mıydı?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
K
12 yıl
Yarbay

Ortada başarılmış bir şey var. Çekirdeğin dışına çıkarak bu büyüyü bozmak gibi bir durumda var. Nice seriler bu yeni düşünceler nedeniyle zarar gördü. Ortada böyle bir ürün varken hayal kırıklığı kimse yaşamak istemez. Umarım başarılı bir çalışma ortaya koyarlar...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
12 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: slayer983

Ortada başarılmış bir şey var. Çekirdeğin dışına çıkarak bu büyüyü bozmak gibi bir durumda var. Nice seriler bu yeni düşünceler nedeniyle zarar gördü. Ortada böyle bir ürün varken hayal kırıklığı kimse yaşamak istemez. Umarım başarılı bir çalışma ortaya koyarlar...

Ben de hemen hemen aynı düşünüyorum ama blizzard da wow'u yapmadan önce böyle başarılı bir single serisi yapmıştı. Bethestadan güzel bir yapım çıkacağını umuyorum...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
12 yıl
Yarbay

bence skyrim'e coop ve multi özelliği ekleselerdi, ona göre durum değerlendirmesi yapıp ayrı bir mmorpg yapsalardı daha mantıklı olurdu böylece seri de darbe almamış olurdu


Bu mesaja 1 cevap geldi.
X
12 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: stabwound

bence skyrim'e coop ve multi özelliği ekleselerdi, ona göre durum değerlendirmesi yapıp ayrı bir mmorpg yapsalardı daha mantıklı olurdu böylece seri de darbe almamış olurdu

Ben yeni Skyrim oyuncusuyum. Uzun zaman önce çok RPG takılırdım skyrim gibi bir oyunu keşfetmediğim için pişmanım da her neyse oyunu bir süre oynadıktan sonra inceledim Multiplayer özelliği varmı diye ya da ben mi görmedim falan ? Olmadığı için biraz hayal kırıklığı yaşadım böyle bir oyuna kesinlikle multi iyi giderdi . Zaten arkadaş betimlemiş oradan oynayıp mmorpg değerlendirmesini yapardık.ç


Bu mesaja 2 cevap geldi.
_
12 yıl
Yarbay

İyi bir şekilde altından kalkarlarsa inanılmaz olur


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
12 yıl
Binbaşı

Bu iş sadece evrenle olacak iş değiliz(bknz:swtor) farklı şeyler ortaya koymaları lazım yoksa tutmaz yani harcanan zamana yazık olur.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
12 yıl
Moderatör

Alt forum da açarız o zaman


Bu mesaja 3 cevap geldi.
L
12 yıl
Binbaşı

Çıkarsa muthis olur bence wow u bi nebze etkilemez bence oyuncu kitlesi farklı oldugu için ama büyük patlama yapar :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
12 yıl
Yüzbaşı

Onlinesi yok diye Skyrimi tadamadım ama bakalım kalite kokan birşeyler yaparlarsa güzel olur.



T
12 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: ANDREI

Alt forum da açarız o zaman

Ben özellikle rica ettim bethestadan. Dedim "Abi yeter, bi alt forum açtırtamadık, bi mmorpg yapsanız da alt forum açsalar" diye.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
12 yıl
Moderatör

quote:

Orijinalden alıntı: great_cnta

quote:

Orijinalden alıntı: ANDREI

Alt forum da açarız o zaman

Ben özellikle rica ettim bethestadan. Dedim "Abi yeter, bi alt forum açtırtamadık, bi mmorpg yapsanız da alt forum açsalar" diye.

İyi denk geldi şaka bi yana, başka bir şey isteseymişsin olacakmış



F
12 yıl
Yarbay

valla online olursa oyun rezil de olabilir vezir de olabilir :)

denemekten zarar gelmez gerçi..


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
12 yıl
Binbaşı

Güncellendi. "elderscrollsonline.com" isim hakkının da Zenimax tarafından satın alındığı kesin. Üstelik yaklaşık 1,5 senedir de çalışılıyormuş. Umarım Diablo 3 kadar bekletmez bizi


Bu mesaja 1 cevap geldi.
W
12 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Xwins

quote:

Orijinalden alıntı: stabwound

bence skyrim'e coop ve multi özelliği ekleselerdi, ona göre durum değerlendirmesi yapıp ayrı bir mmorpg yapsalardı daha mantıklı olurdu böylece seri de darbe almamış olurdu

Ben yeni Skyrim oyuncusuyum. Uzun zaman önce çok RPG takılırdım skyrim gibi bir oyunu keşfetmediğim için pişmanım da her neyse oyunu bir süre oynadıktan sonra inceledim Multiplayer özelliği varmı diye ya da ben mi görmedim falan ? Olmadığı için biraz hayal kırıklığı yaşadım böyle bir oyuna kesinlikle multi iyi giderdi . Zaten arkadaş betimlemiş oradan oynayıp mmorpg değerlendirmesini yapardık.ç

Oyunun multi olması hikayesine aykırı...O dünyada sadece bir tane 'dragonborn' var..10 tane değil


Bu mesaja 2 cevap geldi.
U
12 yıl
Yüzbaşı

super olur her zaman olmasını istemiştim elder scrolls gibi bi oyun



T
12 yıl
Binbaşı

Güncellendi.



T
12 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: LiesOfFear

quote:

Orijinalden alıntı: Xwins

quote:

Orijinalden alıntı: stabwound

bence skyrim'e coop ve multi özelliği ekleselerdi, ona göre durum değerlendirmesi yapıp ayrı bir mmorpg yapsalardı daha mantıklı olurdu böylece seri de darbe almamış olurdu

Ben yeni Skyrim oyuncusuyum. Uzun zaman önce çok RPG takılırdım skyrim gibi bir oyunu keşfetmediğim için pişmanım da her neyse oyunu bir süre oynadıktan sonra inceledim Multiplayer özelliği varmı diye ya da ben mi görmedim falan ? Olmadığı için biraz hayal kırıklığı yaşadım böyle bir oyuna kesinlikle multi iyi giderdi . Zaten arkadaş betimlemiş oradan oynayıp mmorpg değerlendirmesini yapardık.ç

Oyunun multi olması hikayesine aykırı...O dünyada sadece bir tane 'dragonborn' var..10 tane değil

Oyunun hikayesi, yukarıdaki açıklamada da olduğu gibi, Skyrim'den bin yıl önceki "ikinci çağ"da geçecek. Yani Mage's Guild ve The Dark Brotherhood'un yeni kurulduğu zamanlarda. Umuyoruz "target" bazlı değil de önceki elder scrolls oyunlarındaki gibi location bazlı bir dövüş yapısı olur