Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
11
Cevap
606
Tıklama
4
Öne Çıkarma
PlayStation'ın fiziksel disk kararı 7 milyar dolarlık ikinci el pazarını vuracak
M
4 gün (13184 mesaj)
Yarbay
Konu Sahibi

PlayStation'ın fiziksel disk kararı 7 milyar dolarlık ikinci el pazarını vuracak
Sony'nin Ocak 2028'den itibaren PlayStation için çıkacak yeni oyunlarda fiziksel disk üretimini sona erdirme kararı, oyuncuların satın alma alışkanlıklarıyla birlikte milyarlarca dolarlık ikinci el oyun pazarını da sarsacak. Analistlere göre dijital dağıtıma geçiş hızlandıkça oyunların alınıp satılabildiği ikinci el ekosistemi giderek küçülecek.



Sony'nin planına göre 2028 sonrasında piyasaya sürülecek yeni PlayStation oyunları yalnızca dijital olarak sunulacak. Kutulu sürümler yine olacak ancak içlerinde fiziksel disk yerine dijital kod bulunacak. Bu modeli kullanacak ilk büyük yapımlardan biri de Grand Theft Auto 6 olacak.



7,2 milyar dolarlık pazar var



Araştırma şirketi Dataintelo'ya göre ikinci el oyun, konsol, aksesuar ve çevre birimlerini kapsayan küresel ikinci el oyun pazarı 2025 yılında 7,2 milyar dolar büyüklüğe ulaştı. Pazarın 2034'e kadar 13,8 milyar dolara çıkması öngörülse de uzmanlar, fiziksel disklerin ortadan kalkmasının bu büyüme beklentisini ciddi şekilde etkileyebileceğini belirtiyor.



Wedbush Securities, geçmişte satılan oyunların en az üçte birinin ikinci el olarak el değiştirdiğini ifade ediyor. Bu sayede oyuncular, bitirdikleri oyunları satarak yeni oyunlar için bütçe oluşturabiliyor. Fiziksel disklerin kalkmasıyla bu piyasa giderek küçülecek ve zamanla tamamen ortadan kalkacak.



Kaybedilenler sanılandan daha büyük



PlayStation'ın fiziksel disk kararı 7 milyar dolarlık ikinci el pazarını vuracak
Fiziksel diskler elbette günümüzde bile ana akım bir kültür değil. Ancak ifade ettikleri değerler oldukça büyük. Fiziksel diskler, oyunculara oyunlarını satma, takas etme, arkadaşlarına ödünç verme, hediye etme veya koleksiyon olarak saklama imkanı sunuyor.



Dijital kodlar ise bu hakların hiçbirini sağlamıyor. Fiziksel sürümlerin kalkmasıyla birlikte Sony'nin oyunların nerede satılacağı, ne zaman indirime gireceği ve oyuncuların içeriklere ne kadar süre erişebileceği üzerindeki kontrolü artacak. Kendiniz veya bir sevdiğiniz için satın aldığınız bir oyun, birkaç sene sonra kütüphaneden kalkabilir.



Hatırlanacağı üzere Sony, kısa süre önce PlayStation Store'un PS3 ve PS Vita üzerindeki satın alma işlemlerini Temmuz 2027'de birçok ülkede sonlandıracağını duyurdu. Ayrıca lisans anlaşmaları nedeniyle 500'den fazla daha önce satın alınmış filmin kullanıcıların PlayStation kütüphanelerinden kaldırılacağı açıklandı.



Sony: Dijital tercihler ağır basıyor



Sony ise kararını tüketici alışkanlıklarındaki değişime bağlıyor. Şirket, dijital içeriklerin fiziksel medyaya kıyasla çok daha fazla tercih edilmesi nedeniyle bu adımın doğal bir dönüşüm olduğunu ifade ediyor.



Şirketin 2025 mali yılı sonuçları da bu eğilimi destekliyor. Açıklanan verilere göre PlayStation 4 ve PlayStation 5'te tam sürüm dijital oyun gelirleri, fiziksel oyun gelirlerinin yaklaşık 10 katına ulaşmış durumda. Öte yandan 2028'den önce disk olarak piyasaya sürülen oyunlar bu değişiklikten etkilenmeyecek ve kullanılmaya devam edecek.



Ayrıca Bkz.Oyuncular Sony’ye tepkili ama fiziksel oyun satışı çok düşük bir seviyede



Sektör verileri de Sony tarafını destekliyor. Verilere göre 2026 yılının ilk yarısında yalnızca yedi PlayStation oyununun 100 binden fazla fiziksel kopya satabildi.



Tarihi detay gülümsetiyor



[twitter=https://www.youtube.com/watch?v=kWSIFh8ICaA]



Öte yandan Sony’nin almış olduğu bu karar şirketin geçmişindeki bir detayla da harika bir şekilde çelişiyor. Sony, 2013 yılında rakibi Microsoft'un Xbox One dönemindeki katı dijital hak yönetimi politikalarını alaya almıştı.



O dönemde yayımlanan kısa bir videoda Sony yöneticileri, bir PlayStation diskini başka bir kişiye uzatarak oyunun ne kadar kolay paylaşılabildiğini göstermişti. Aynı etkinlikte dönemin Sony Computer Entertainment America CEO'su Jack Tretton, oyuncuların satın aldıkları PS4 disklerini satabileceklerini, takas edebileceklerini, arkadaşlarına ödünç verebileceklerini veya süresiz olarak saklayabileceklerini vurgulamıştı.




Kaynak:https://www.cnbc.com/2026/07/22/sonys-playstation-disc-decision-threatens-a-7-billion-resale-market-.html

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil

 Haberi Portalda Gör

N
4 gün (2882 mesaj)
Yarbay

Bu piyasa kendini yedirmez bunlara geri adım attırır.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

S
3 gün (29361 mesaj)
Yarbay

Sony biz oyunculara sağlam bir kazık attı 😔



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

E
3 gün (355 mesaj)
Yüzbaşı

şimdi tehdit olarakta oyunlarımızı silmeye başlamasın



S
3 gün (150 mesaj)
Teğmen

Fiziksel disk yoksa sony konsol ve diğer bileşenleri de yok olur, bu kadar basit, satar geçerim...karar verici benim, onlar değil, vhs gibi yine patlarlar, sonuçta japon dongozluğu denen bir şey var, boşuna kafalarına nuke yemedi bu kıt zekalar...



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

V
3 gün (20565 mesaj)
Yarbay

Konsolcular arasında takas ve 2. el kültürü var, o yüzden anlam ifade ediyor yoksa fizikselin koleksiyon dışında bir anlamı kalmadı zaten.
PC'de fiziksel sürüm uzun süredir görmedim mesela, o kültür olmadığı için bir süredir basmıyorlar bile.



M
3 gün (12476 mesaj)
Yarbay

yedirirler mi onu





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maligezgin -- 23 Temmuz 2026; 14:30:2 >

T
3 gün (3406 mesaj)
Yarbay

2000,90 ve hatta 80 jenerasyonu aktif oyun oynuyor (pazar payındaki yerlerinden bahsediyorum yoksa 60 yaşında oyun oynayanlarda var). Bu jenerasyonlar fiziksel disklerle başladı oyun dünyasına ve doğal olarak hala devam etmesini istiyorlar. Takas, arşiv&koleksiyon vs. bu kültür devam ediyor ve insanlar bundan vazgeçmek istemiyor çok normal.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The VIII -- 23 Temmuz 2026; 14:34:28 >

K
3 gün (51937 mesaj)
Yarbay

Disksiz gelecek PS6'yı satın almaya gerek yok. Zaten bomboş mal gibi geçen PS5'de remaster'ın remake'lerinin remaster'larıyla ve zamlarla geçen PS5 döneminde insanları konsollarda da oyunlardan da soğuttular sağolsunlar. Disksiz ve daha da zamlı bir PS konsolu için gerçekten hiçbir albeni kalmıyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

F
3 gün (26549 mesaj)
Yarbay

Fiziksel sürümlerin devam etmesi, firmaların daha rahat davranmasını önlemek için gerekli. Oyunları fiziksel olarak alıp satma seçeneği, bir tür sigorta görevi görüyor.

Evet PC'de disk olayı biteli çok oldu. (Ben PC'de en son diskli oyunu 2007'de almışımdır ) Fakat PC'de korsan imkanı var. PC'de "sigorta" görevini o görüyor.

Mesela Steam'in oyunları ucuza satmasının en büyük sebebi korsandı. Konsolda bu yok.

Ayrıca, PC'de store rekabeti var. PC'deki Epic Store, MS Store + Gamepass ve CDPR'ın GOG'u, Steam'i etkileyecek kadar varlık gösterdi.

Geçmişte de Origin ve Uplay, bir etki yaratmıştı.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi False King -- 23 Temmuz 2026; 22:4:31 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
22 sa. (3312 mesaj)
Yarbay

Z
21 sa. (18183 mesaj)
Yarbay

Millet kendini fasulyeden saymaya baslamis gene neymis satar gecermis.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.