Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
13
Cevap
1222
Tıklama
5
Öne Çıkarma
K2-18b keşfi bilim dünyasını sarsarken NASA sessizliğini koruyor
M
3 ay
Yarbay
Konu Sahibi

K2-18b keşfi bilim dünyasını sarsarken NASA sessizliğini koruyor
James Webb Uzay Teleskobu (JWST) ile yapılan gözlemler sonucunda, Güneş Sistemi dışındaki bir gezegende şimdiye dek elde edilen en güçlü yaşam izlerine rastlandı. K2-18b adlı gezegende bulunan kimyasal bileşikler, Dünya’da yalnızca canlılar tarafından üretiliyor. Ancak bu tarihi bulgunun ardından NASA'nın sessiz kalması dikkat çekiyor.



Cambridge Üniversitesi’nden gökbilimciler, Dünya'dan yaklaşık 120 ışık yılı uzaklıkta yer alan ve kendi yıldızının “yaşanabilir bölge” içerisinde bulunan K2-18b gezegeninde, Dünya’da yalnızca canlılar tarafından üretilen kimyasal bileşiklere rastladı. Araştırmanın başında yer alan gökbilimci Dr. Nikku Madhusudhan, keşfedilen moleküller arasında dimetil sülfit (DMS) ve dimetil disülfit (DMDS)) gibi bileşiklerin bulunduğunu açıkladı. Dünya'da bu bileşikler genellikle deniz yosunu gibi organizmalar tarafından üretiliyor.



NASA sessiz kaldı



Araştırmada kullanılan gözlem verileri NASA'nın amiral gemisi konumundaki James Webb Uzay Teleskobu ile elde edilmesine rağmen, kurumun konuyla ilgili herhangi bir resmi yorum yapmaması dikkatleri çekiyor. Washington Post gazetesine konuşan bir NASA sözcüsü, Webb teleskobunun “zorlu” yaşam arayışı hakkında yalnızca basma kalıp bir açıklama ile yetindi: “Bu, tek bir gezegen için onlarca ila yüzlerce saatlik gözlem süresi gerektirir, yıldız ve gezegen atmosferinin zaman içindeki evrimi nedeniyle sonuçlar kesin olmayabilir ve Webb'in arayabileceği gezegenler nispeten misafirperver olmayan yıldızların yörüngesindedir.”



Sözcü, bir biyolojik imzanın tespit edilmesinin tek başına yaşamın keşfi anlamına gelmeyeceğini de vurguladı.



Ayrıca Bkz.K2-18b: Dünya dışı yaşama dair şimdiye kadarki en güçlü kanıt keşfedildi



Araştırmanın başındaki Madhusudhan da, elde ettikleri bulgulara temkinli yaklaştıklarını söylüyor. New York Times’a verdiği demeçte, "Yaşamı tespit ettiğimizi erken bir şekilde iddia etmek kimsenin yararına olmaz" diyen bilim insanı, yine de keşfin önemini inkar etmiyor: İnsanlık ilk kez yaşanabilir bir gezegende potansiyel biyo-imzalar görüyor.”



Bilim insanları, bu moleküllerin sinyallerini ayırt edebilmek için aylarca detaylı analizler yürüttü. JWST’nin üstün hassasiyete sahip aletleri sayesinde, K2-18b’nin yıldızının önünden geçişi sırasında gezegen atmosferinden gelen kimyasal sinyaller edilebildi.




Kaynak:https://futurism.com/nasa-sign-alien-life-k2-18b

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil

 Haberi Portalda Gör

Buluşu yapan Cambridge Üniversitesi 'nin adının önüne geçmemek için olabilir.
Yoruma Git
barisg - 3 ay +7
nasanin bu konularda durusu "it's never aliens, untill it's aliens". kesin kanit olana kadar hic bir seyi dunyadisi yasama baglamama egiliminde. cunku gecmistede benzer heyecan veric...
Yoruma Git
Yorumun Devamı darkaura - 3 ay +4
Isik hizinin 90%'iyla yolculuk etsek oraya varmamiz hemen hemen 3-5 ay surer. Ancak bu surede dunyada 100'lerce yil gecmis olur. Yani yolculuk edeni etkilemez zaman isik hizina yaklasildiginda...
Yoruma Git
Yorumun Devamı sensaura - 3 ay +4
B
3 ay
Yarbay

Buluşu yapan Cambridge Üniversitesi 'nin adının önüne geçmemek için olabilir.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

D
3 ay
Yarbay

nasanin bu konularda durusu "it's never aliens, untill it's aliens". kesin kanit olana kadar hic bir seyi dunyadisi yasama baglamama egiliminde. cunku gecmistede benzer heyecan verici buluslar yasandi sonrasinda farkli nedenlerden kaynaklandigi ortaya cikinca kurumun guvenilirligine zarar verdi.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
3 ay
Binbaşı

Arkadaşlar ışık hızıyla bile gitsen yolculuğun 120 sene sürecek olan bir gezegene heyecanlanmak ne kadar mantıklı? =)

Elbette gençler araştırsın ama...


Bu mesaja 2 cevap geldi.
S
3 ay
Yüzbaşı

Isik hizinin 90%'iyla yolculuk etsek oraya varmamiz hemen hemen 3-5 ay surer. Ancak bu surede dunyada 100'lerce yil gecmis olur. Yani yolculuk edeni etkilemez zaman isik hizina yaklasildiginda yolcular icin zaman duracak kadar yavaslar.




Bu mesajda bahsedilenler: @FısFısss
B
3 ay
Yarbay

Konu mevcut teknoloji ile ne kadar sürede oraya gidileceği değil, dünya dışı bir gezegende aminoasit temelli organizmaların bulunması. Bugün belki gidemeyebilir ama 100 yıl sonra insanlık nasıl teknolojiler geliştirecek bilemiyoruz. Bugün kullandığımız hiçbir teknoloji 100 yıl önce yoktu, 100 yıl önce hiçbir insan bugün yaşadığımız hayatı tahmin bile edemiyordu. Şu anda insanlık başka gezegenlerde yapay zeka destekli robotlarla çalıştırıyor. 100 yıl sonra öte gezegenlere gidilebilecek teknolojiler de keşfedilebilir ve hatta Dünya dışı organizmalar ile ilk temaslar sağlanmış bile olabilir.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @darkaura
G
3 ay
Yarbay

Diyelim ki ışık hızının %10 u ile yolculuk yapabiliyor olsalar. Oradan buraya yolculuk 1290 yıl sürer.

Ms. 735 yılında yola çıksalar şu sıralar gelirlerdi.
Peki niye yola çıksınlar ki?

Bunun cevabı bizi farkedebilmeleri ile alakalı(buradan sonrasını hali hazırda yapay zeka ile yapmış olduğum diyalogla anlatacağım).

1. Görsel Olarak Uzaydan Fark Edilebilme
🏛️ Antik yapılar:
  • Piramidler (M.Ö. 2500 civarı): Giza Piramitleri gibi dev yapılar çıplak gözle değil ama yüksek çözünürlüklü uydu kameralarıyla bugünden görülebiliyor. Ama uzay dediğimiz mesafeden (örneğin Ay yörüngesi veya daha öteden) çıplak gözle görünmeleri zordur.
🛖 Tarımsal izler:
  • 8-10 bin yıl öncesine dayanan tarımın yayılması, ormanların küçük ölçekli yok edilmesi gibi etkiler çok küçük ve dağınık kalmıştır. Uzaydan seçilebilecek kadar net izler değildir.
🌄 Yani?
İnsanın yeryüzüne fiziksel etkisi, uzaydan ancak çok yakın bir mesafeden (örneğin alçak dünya yörüngesinden) ve modern zamanlarda fark edilebilecek kadar belirgin hâle geldi.

💡 2. Yapay Işık (Gece Görünürlüğü)
  • Elektrik ışıkları ilk olarak 19. yüzyılın sonlarında (özellikle 1880'lerden sonra) kullanılmaya başlandı.
  • Şehir aydınlatması büyüdükçe, uzaydan gece görülebilecek ışık lekeleri oluştu.
  • yüzyıl ortasından itibaren şehirlerin gece görünümü artık net şekilde uzaydan seçilebiliyor.
🔦 Tahmini zaman: 1900'lerden itibaren insan etkisi uzaydan gece ışıklarıyla fark edilmeye başladı.

📡 3. Radyo Sinyalleri – En Kesin Kanıt
  • Radyo dalgaları ilk kez 1900'lerin başında ciddi şekilde yayılmaya başladı.
  • Özellikle II. Dünya Savaşı sırasında (1939–1945) kullanılan güçlü radar sistemleri uzaya doğru fark edilebilir sinyaller gönderdi.
  • Bu sinyaller ışık hızıyla ilerliyor ve şu an itibarıyla yaklaşık 80-90 ışık yılı uzaklıktaki uzay bölgelerine ulaşmış durumda.
📡 Yani? Uzaydaki bir medeniyet varsa, bizden ancak en erken 1930–1940 civarı yayılan sinyalleri bugün 90 ışık yılı uzaktan fark edebilir.


En mantıklı sonuç olarak eğer radyo sinyallerini tespit edebilecek bir yaşam barındırıyorsa , 39 yıl sonra bizi öğrenecekler.

Bu bir yandan bize şunu da söylüyor:
  • Dünya dışı, radyo sinyallerini dinleyebilen (ve bizden tarafı dinleyebilen) gelişmiş bir uzaylı yaşam formu 90 ışık yılı mesafede bulunmuyor. Yani muhtamelen 90 ışık yılı mesafede bir canlı varsa bile gelişmiş bir zekaya sahip değiller.
  • Ya da bu canlılar o kadar gelişmiş bir zekaya sahip ki iletişim kurmanın sonuçlarını öngörerek bizden itina ile uzak duruyorlar.

Gelelim işin insanlık boyutuna:
Dünya dışı radyo sinyallerini dinlemeye yönelik ilk ciddi bilimsel girişim 1960 yılında başladı. Bu girişim, Frank Drake tarafından yürütülen Project Ozma idi.
Project Ozma (1960)
  • Yer: Green Bank, Batı Virginia, ABD
  • Araştırmacı: Dr. Frank Drake
  • Amaç: Yakın yıldız sistemlerinden (özellikle Tau Ceti ve Epsilon Eridani) radyo dalgaları aracılığıyla potansiyel zeki yaşam belirtilerini tespit etmek.
  • Frekans: 1.420 MHz (hidrojen hattı), çünkü hidrojen evrende en bol bulunan elementtir ve evrensel bir "iletişim dili" olabileceği düşünülmüştü.
Bu proje, radyo teleskop kullanılarak yapılan ilk SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) gözlemi olarak kabul edilir. Her ne kadar Project Ozma herhangi bir dünya dışı sinyal tespit edememiş olsa da, bu araştırma alanında yeni bir çağ başlatmıştır.
O zamandan bu yana birçok SETI projesi, farklı frekanslarda ve daha gelişmiş teknolojilerle dünya dışı akıllı yaşam belirtilerini aramaya devam ediyor.

Bu da bize şunu gösteriyor ki, yaklaşık 65 ışık yılı mesafede radyo sinyali yayabilen bir canlı türü keşfedemedik.
Bu da bize şunu gösteriyor ki :
  • 65 ışık yılı mesafede biz onları dinlemeye başladığımızdan beridir radyo sinyali kullanan gelişmiş bir canlı türü yok
  • Bu mesafede çok uzun zamandır radyo teknolojisi kullanmayan daha gelişmiş iletişim sistemleri kullanan canlılar olabilir.
  • Ya da bu canlılar o kadar gelişmiş bir zekaya sahip ki iletişim kurmanın sonuçlarını öngörerek bizden itina ile uzak duruyorlar.




Bu mesajda bahsedilenler: @FısFısss
M
3 ay
Yarbay

gidilmez diye bir şey yok 50 yıl sonra her şey değişecek insan gidemese bile android yapay zeka robot gönderilir aliendaki gibi gözlemler ve raporlar. ışık hızına yakın seyahaet mümkün olur.




N
3 ay
General

Bilimsel standartlarda kabul edilebilir kesinlik seviyesine henüz erişilmediği için olabilir. Hata payı ilk bakışta düşük görünse de, bilimsel açıdan hala yüksek.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

E
3 ay
Çavuş

Arkadaşlar akıllı bi yaşam formu diye düşünmeyin. Bakteriyel form da olabilir, bitki benzeri form da olabilir.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

T
4 gün
Yüzbaşı

CERN gerçeğini ve quantum olayını birazcık algılayabildikten sonra, portalların varlığı daha kolay sorgulanabilir. Uzaklıklar gerçekten sorun mu, değil mi anlaşılır. Ayrıca bu gezegenlerde yaşam 'olmaması' mümkün değil. Herşeyi örbast ediyorlar. Çokça nedeni var. Çünkü belki de çok seçkinler kendileri gidip geliyorlardır. Bunlar, gizlenebildikçe komplo teorisi olarak kalır ancak, komplo teorilerinin sayısı, gerçekler ortaya çıktıkça azalıyor. KT diye damga vurulan bazı gizli yürütülen projeler deşifre edildi. Sonra gizlilikleri kaldırılıp, 'aslında şu amaçla yapılıyor' gibi uydurma açıklamalar yapıldı.
Bakalım komplo teorisi diyecek birşey kalmadığında ne bahane üretecekler. Göreceğiz.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
4 gün
Yarbay

🤓🤓🤣🤣

Gezegene İsviçre üzerinden gitmeden önce vize de alıyorlar mıdır?



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @taoson
T
2 gün
Yüzbaşı

gülünç geldi değil mi? 😄✌️



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @barisg
B
2 gün
Yarbay

Oldukça



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @taoson
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.