Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
18241
Cevap
811986
Tıklama
36
Öne Çıkarma
Cevap: '-_-' ~ Gerçek Kahve Keyfi ~ '-_-' (913. sayfa)
L
geçen hafta
Yüzbaşı

Hocam peki favori demleme yönteminiz nedir? (Neden)




Bu mesajda bahsedilenler: @krstarica
K
geçen hafta
Yarbay

Öncelikle kahvede ek hiçbir madde kullanmam, karşıyım. Şeker, süt, krema, şurup vb. şeylerden bahsediyorum. Amaç kahvenin çekirdeği ise mutlaka salt (sade) olmalı.

Filtre kahve benim tatları en iyi aldığım kahve demleme metodudur. Ancak metal ya da bez filtrelerde içemem. Çünkü kahvenin istenmeyen yağlarını filtreleyemediği için kahvenin acılığını demliğe geçirmekteler. Buna french press de dahil maalesef.

Her ne kadar çok sağlıklı olmadığı konusunda tartışmalar olsa da bu işte kahve kağıdı kullanmak şart bence. Bariz kahve notaları ve asidite ya da gövdesinin belirginleşmesi isteniyorsa. Yoksa ben de metal filtreyi hem maliyet hem sağlık açısından tercih ederdim.

V60 benim favori demleme metodumdur.

Ancak işin içine basınç girecekse, özütleme metodu olarak tabi ki espresso veya americano derim. Zaten hali hazırda 3 kahve dışına pek çıkmam. Americano, v60 (kağıt), espresso. Hepsinde demleme dinamikleri ve kullanılan çekirdeklerin önemi büyük.

İyi ekipmanlarınız da olsa v60 demlemede her çekirdeği aynı sıcaklıkta demleyemezsiniz mesela. Kimi insanlar v60 ekipmanı da almış olsa 99 derece kaynar suyla, gaz salınımı yapmadan, iyi bir su kullanmadan(mineral değerleri anlamında) kahvenin ve çekirdeğinin posasını çıkartıp, çamur gibi bir kahve içiyor. (Kağıt da kullansa) Kahve kaç derecede yanar. Kaç dk da demlenir. Bunlar gerçekten önemli.

Ama tabi bu dediklerim damak tadını oluşturmuş kişiler için kriter. Benim kahve damak tadım 1 günde oluşmadı. Belki 1 seneye yakın özen gösterdikten sonra kahvevleri ayrıştırabilmeyi, tatları ayırmayı ve gerçekten keyif almaya başladım.

Kendim bile evde kahve demlerken bu kahve olmamış diyorum bu sabah beceremedik dediğim çok olmuştur. Ama zaten keyfi orada bu işin.

Kahve kültürü starbucksta kahve içmek dışında merak duymamış kişilerde bunun bir anlam ifade etmeyeceğini biliyorum. Onun bu dediklerimi anlama şekli yok. ÜZerine hiç emek vermemiş, o tat damak oluşmamış çünkü bana hepsi aynı geliyor diyor.

Bugün ilk kahve deneyimime başladığım zamanlardaki yaptığım kahveleri içmeye kalksam bana 2 yudum içtikten sonra tüküresim gelir.

Bu bahsettiğim metinin altmesajında asla bir gurmanlık, bilgelik ya da üstünlük arayışı yoktur. Özel bir tat alma sorunu olmayan insanların da aynı deneyimleri yaşayabileceğini düşünüyorum. Sadece bu işe emek gönül vermeleri lazım.

Marketten alınan çekirdek kahvelerle zaten bu bahsettiklerimi deneyimleme şansı baştan yok oluyor. Bir sürü nitelikli kahve çekirdeği satan firma var. Oralardan yol almaları lazım en başta.

İtalyanlar kafa yormuş espressoyu icat etmişler bunlar gerçekten karmaşık sistemler ve bir kalemde silinip, market kahvesi ile karşılaştırılması ya da aynı denmesi tek kelime ile "ccehaletten gelen mutluluk" ile bağdaşmaktadır.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.