Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
18
Cevap
1085
Tıklama
9
Öne Çıkarma
Çin bunu da yaptı: Nvidia Ampere’i solladı!
E
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Çin bunu da yaptı: Nvidia Ampere’i solladı!



Yonga teknolojileri konusunda özellikle devletin büyük teşvikleriyle önemli sıçramalar yapan Çin sürpriz duyurularına devam ediyor. SMIC ve Huawei gibi devlerin TSMC ile iş yapması en yeni üretim süreçlerinde yasak olsa da ambargoya takılmayanlar da var.



Biren BR100 grafik birimi dikkat çekiyor



Birentech tarafından tasarlanan BR100 grafik birimi 77 milyar transistöre sahip. 7nm TSMC 2.5D CoWoS sürecinde üretilen yonga üzerinde 300MB entegre ön bellek yer alıyor. Ayrıca 64GB HBM2e ve 2.3TB/s bant genişliği dikkat çekici. PCIe Gen 5.0 yanında CXL protokolünü de destekliyor.



Ayrıca Bkz.Çinlilerin ucuz telefon stratejisi tehlikede



FP32 olarak 256TFLOPS seviyesine ulaşabilen ekran kartı bu haliyle Nvidia A100 yongasını geride bırakıyor: Transistör sayısı olarak ise Nvidia Hopper H100 yongasını yakalıyor. 64 ve 512 kanal şifre çözme de destekleniyor.



Ülkenin en güçlü genel amaçlı grafik birimi olan BR100 yanında yarı performansa ulaşabilen BR104 grafik birimi de duyuruldu. Bu üründe 32GB HBM2e bellek, 1.14TB/s bant genişliği, 300W TDP yer alıyor. Ağırlıklı olarak ülke genelindeki özel veya resmi kurumlara sunulacak olan Biren grafik birimlerinin gerçek performansı ise kullanımdan sonra belli olacak.



Çin bunu da yaptı: Nvidia Ampere’i solladı!




Kaynak:https://wccftech.com/china-most-powerful-gpu-birentech-br100-77-billion-transistors-7nm-faster-ai-than-nvidia-a100/

 Haberi Portalda Gör

İroni mi gerçek mi bu yorum?
Yoruma Git
E_Y_B_H_P_T - 2 yıl +25
Türk sanayisi endüstri mühendisliği mezunları gibi , herleyden biraz biliyor ama hiçbirşeyin uzmanı değil. bir konuda uzman olmadan o konuda dünya ile yarışamazsınız . Ar-Ge o...
Yoruma Git
Yorumun Devamı TheJudgé - 2 yıl +9
duyduğuma göre gılıjdar bizim mühendisleri engelliyormuş
Yoruma Git
Mxsr - 2 yıl +5
S
2 yıl
Yüzbaşı

Güzel bir mühendislik örneği, işlemciyi tasarla, tsmc'de döktür, piyasaya sür.. Neden bizim mühendisler de yapmasın?



Bu mesaja 3 cevap geldi.
E
2 yıl
Binbaşı

İroni mi gerçek mi bu yorum?





Bu mesajda bahsedilenler: @sdbz
T
2 yıl
Yarbay

Türk sanayisi endüstri mühendisliği mezunları gibi , herleyden biraz biliyor ama hiçbirşeyin uzmanı değil. bir konuda uzman olmadan o konuda dünya ile yarışamazsınız . Ar-Ge olmadan da uzmanlaşamazsınız , Yabancılar neredeyse bir fabrika parasını ar-ge ye harcıyorlar





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheJudgé -- 9 Ağustos 2022; 20:33:13 >



Bu mesajda bahsedilenler: @sdbz
M
2 yıl
Binbaşı

duyduğuma göre gılıjdar bizim mühendisleri engelliyormuş




Bu mesajda bahsedilenler: @sdbz
A
2 yıl
Yarbay

ABD bu şirkete de ambargo uygulasin



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

B
2 yıl
Yüzbaşı

Rakip olursa gör sen fiyat'ları.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bloody Roar -- 9 Ağustos 2022; 22:17:13 >


D
2 yıl
Yarbay

Yaw he, driver yapsın önce.



M
2 yıl
Yarbay

Wtftech'in tıkı azaldı galiba. Son birkaç gündür böyle haberler yapmaya başladılar. Bahsi geçen yongaların ne zaman çıkış yapacağı, fiyatı, test sonuçları vs hiçbir şeyi yok. Yalnızca bakın biz böyle bir şey yaptık demişler. İsimlendirme bile Nvidia çakması. Tam Çin işi. Tabi yine de adamlar bir yerden başlayıp yavaş yavaş belli bir seviyeye getirebilirler. Neticede bir sürü Çin markası böyle oluştu. Ama grafik işlemci gibi üst düzey ve bütünlüklü teknolojiyi ortaya koymak zor iş. Kolay kolay altından kalkılabilecek bir operasyon değil. Bkz: Intel Larrabee, S3 Graphics, Matrox, son olarak Intel Arc.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
2 yıl
Yüzbaşı

Yapmak sorun değil. Seri üretime geçiremez.

Nereden çip tedarik edecek adamlar taiwanla arayı bozdular.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
U
2 yıl
Binbaşı

çip yapıyorlar ama çipi nereden alacaklar. basacaklar de bari.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @sedatistan
G
2 yıl
Yarbay

Çin Tayvana çöksün hallolur.




Bu mesajda bahsedilenler: @sedatistan
T
2 yıl
Yarbay

Ek olarak bir şeyden bahsedeyim.


AMD nin ilerleyen yıllarda başı çok ağrıyacak. El altından GPU tarasımlarını verdiler 2017 nin son aylarında oldu bu olay. Çinin bu kadar hızlı GPU işine girişmesinin sebebi bu aslında. Deepweb de detaylarını bulabilirsiniz hocam merak ederseniz.




Bu mesajda bahsedilenler: @mamad
M
2 yıl
Binbaşı

Her ne kadar isimlerdirme çakma Çin malı imajı veriyorsa da gidişat o noktayı gösteriyor, en azından 3-4 yıl sonra artık bu alanda öyle gıdım gıdım gidecek ürün çıkartan bir AMD-Nvidia-İntel vb üretici işleri olamayacak.

Sadece ülke içerisinde kullanılması dahi çin ölçeğinde bir ülke için yeterli bir satış rakamı demek.

Nasıl üretilecek konusunda ise yorum yazan birkaç kişi dışında bilgi olmadan fikir belirtilmiş anlaşılan. çin'in bunca zaman yaptığı araştırma ve katettiği yola bakılırsa ABD'nin hangi sebeple yaptırıma tabi tuttuğu anlaşılması gerekirdi ama pek dikkate alan olmamış.

Son olarak geçtiğimiz haftalarda 7nm üretimi DUV olması lazım hacimli yapabilir hale gelmişlerdi. ellerindeki makineleri ve piyasadan topladıkları 2.el döküm cihazlarını tersine mühendislik kullanarak devşirecekleri ve zaman alsa da bu durumu aşacakları belliydi.

Haber dediğim gibi en başta isminden çakma bir izlenim verse de yakın zamanda kokusu çıkar çin'in hamlesinden de bunun doğruluğunu görürüz.

Şuan bu seviyede performans olmasa da kararlı bir GPU yapmış olsalar bu geliştirip PC için genel amaçlı kart çıkarsalar zaten aç olan piyasada kim bilir ne kadar satış yapar. o zaman siz amerikan firmalarının telaşını görürsünüz.

Çin'i tasvip edecek bir insan olamaz evet ama Amerikan-Avrupa hegomonyasının nasıl çökeceğini de önümüzdeki yıllarda göreceğiz. herşey zamana bakıyor bekleyin ver görün.

Çip'lerle alakalı her alanda piyasayı domine edecekler zorlayacaklar kendi dönemleri olarak her milletin zirve dönemi gibi.

Şimdi tamamen sallıyorum harmonyOS kullanan PS5'in 3 katın gücünde daha ucuz bir cihazı kim almazdı, yada 3090Ti'yi tokatlayan 600-700$'lik bir kartı ?




D
2 yıl
Teğmen

Çin yeni dönemin süpergücü olacak



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

B
2 yıl
Yüzbaşı

Çin AMD ile ryzen işlemcilerde ve ekran kartlarında ortak bir çalışma yaptı.o ara ne yaptılarsa Ryzen işlemci intele tarihinde ilk defa fark attı Çin'de işlemci ve ekran kartı üretimine girdi.




B
2 yıl
Yüzbaşı

Çin AMD ile Ryzen işlemcilerde ortak bir çalışma yaptı.o ara çin ne verdiyse AMD intele tarihinde belkide ilk defa haklı bir fark attı.karsiliginda ise çin işlemci ve ekran kartı işine girdi.x86 işlemcileri lisans nedeniyle piyasaya sürmeye ek belki belkide yeni dünya düzeni için hazırlık ama ekran kartı ile inteli ezerse bile komik olur.



Not:athlon döneminde sadece masaüstü işlemcilerde one geçmişti ama o kadarda aşırı bir fark veya iyileştirme yoktu ki intel daha sonra uzun yıllar AMD yinezmeye devam etti.




M
2 yıl
Teğmen

Şahsi fikrim zaman içinde, gelişen teknolojiye en uygun fiyatlarda ulaşabilmek ve hızlı teknoloji ivmesi yakalamak adına piyasada inanılmaz bir rekabet olması bu doğrultuda her ülkenin bu yönde Ar-ge yapması bir şeyler denemesi bu işlere bütçeler ayırması en doğrusu en güzeli olacaktır.




U
2 yıl
Yüzbaşı

https://www.youtube.com/watch?v=d967-kmSN0Y&feature=youtu.be



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.