Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
9
Cevap
656
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Türk tarihini öğrenmek istiyorum
D
3 yıl
Er
Konu Sahibi

Hepnize merhabalar, Türk tarihini, yaptığımız antlaşmaları ve olayları öğrenmek istiyorum ama piyasada çok fazla kitap olduğundan ne okusam nerden başlasam bilemedim yardım ederseniz çok mutlu olurum



G
3 yıl
Binbaşı

İslamiyet Öncesi için:

Peter Golden- Türk Halkları Tarihine Giriş
İkinci el sahaflardan bulabilirseniz ''Türklerin Altın Kitabı'' ansiklopedisi.

Osmanlı Dönemi İçin:

Von Hammer- Osmanlı Tarihi- üç cilt de alınmalı bana göre.
Erhan Afyoncu- Sorularla Osmanlı İmparatorluğu
''Türklerin Altın Kitabı'' ilgili ciltler- 2. ve 3. ciltler

Cumhuriyet ve İnkılap Tarihi İçin:

Atatürk- Nutuk
Falih Rıfkı Atay- Çankaya
Türklerin Altın Kitabı 4.cilt


Benim yararlandıklarım bu kaynaklar oldu.

Bunların dışında Selçuklu- ve Müslüman Orta Asya Türk Devletleri için:

Müslüman Türk Devletleri Tarihi- Türk Tarih Kurumu

Türkî Cumhuriyetlerin Sovyet içinde ve bağımsızlıktan sonraki etkinlikleri ve süreci için

Olivier Roy- Yeni Orta Asya (ya da Ulusların İmal Edilişi).

Edit:

Cumhuriyet tarihi için iki kaynak daha eklemek isterim:

Bernard Lewis- Modern Türkiyenin Doğuşu
Erik-Jan Zürcher- Modernleşen Türkiyenin Tarihi





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4A681DC35 -- 11 Temmuz 2021; 17:21:27 >

O
2 yıl
Çavuş

bir kere tarih öğrenmekle bitmez. anlaşmaları falan dediğine göre bence bir ders kitabı al lise olur veya kpss hazırlık tarzı bir kitap bul oradan öğrenirsin saydığın şeyleri. derinleşmek istiyorsan da türklerde sanat tarihi, savaş tarihi, edebiyat tarihi gibi her alanın o alanda ömrünü adamış akademisyenleri yazarları vardır onların araştırma-inceleme tarzındaki kitaplarını okuyabilirsin.



T
2 yıl
Yüzbaşı

yakın tarih için

yanlış cumhuriyet


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
2 yıl
Binbaşı

Sevan Nişanyan fevkalade taraf bir adamdır. Türk devlet tezi dışında yakın tarih yazılmasını ben de isterim ve okumayı da arzu ederim, fakat Sevan Nişanyan'ın tarih fantezisini de rica ederim kimse okumasın.

En net hatırladığım Filistin cephesinde İngiliz ordusuyla burun buruna geldiğimiz halde İngilizler'e tek bir kurşun atmadığımızı iddia etmesiydi. Bu artık arsızlıktır. Daha bir sürü mesnetsiz fikrini, kendi tarih fantezisini yaşatmak için ortaya atmış bir adamdır Sevan Nişanyan. Dil bilim çalışmalarını çok severim, etimoloji sözlüğü çok başarılıdır. Fakat tarih, siyaset, ekonomi hakkında ne yazıyorsa fevkalade taraf, fevkalade sığ kalmayı nası beceriyor şaşırıyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @taııbuv
A
2 yıl
Teğmen

Eski Türk Tarihi için bir liste hazırlamıştım ihtiyacınızı giderebilir konu konu. Göz atın isterseniz yardımcı olur umarım.

https://forum.donanimhaber.com/eski-turk-tarihi-kitap-listesi--148130088



T
2 yıl
Yüzbaşı

filistin cephesinde binlerce kişilik ordu esir düştü ingilizlere. bu olay hiç anlatılmaz ama tarihte eşi benzeri azdır böyle bir hezimetin. yanlış cumhuriyet bu ülke'de yaşayan herkesin okuyup üzerine düşünmesi gereken bir kitaptır. resmi ideolojinin resmi tarihini okuyup ezberlemek eğitimli cahillik nedir onu gösterir bir şey.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @y9t
_
2 yıl
Yarbay

Babamin dedesi Filistin cephesinde ingilizlere esir dusmus ve 4 yil esir olarak orda kalmis. Hatta orada ingilizce ve okuma yazma ogrenmis. Sonra yapilan esir takasiyla askere gittikten 7 yil sonra evine donebilmis. Daha once Canakkale cephesinde savasmis. Ataturku yakindan gormus. Evine dondugunde, cocuklari bir babalari oldugunu gormusler. Hele en kucugu daha bebekmis babasi Askere gittiginde ve donunce ona hep yabanci adam gozuyle ters bakarmis. Ne hikayeler var unutulmus. Koyune dondugunde kendisi olene dek Komutani Ataturkun Partisinden baska bir Partiye oy atilmasini yasaklamis.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _turbo_ -- 28 Nisan 2022; 2:13:30 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @taııbuv
L
2 yıl
Yüzbaşı

'Yalan Yazan Tarih Utansın' ekolünden çıkma merdiven altı uyduruk kalemlerin yazdığı tarihimsi şeyler dışında akademik eserleri okursan Tarihi öğrenebilirsin.

Ha bir de 'Resmi tarih yalandır,kötüdür'' diyen ancak Resmi tarihten daha ideolojik ve komplo teorileri esas alarak tarih kitabı yazdığını sanan yazarlardan da uzak durmanı tavsiye ederim.Bu tipler ''Resmi tarih kötüdür,yalandır,uydurmadır'' derken kendileri daha beter rezil bir tarih ortaya koyarlar ki tam anlamıyla evlere şenliktir...Kafalarında uydurdukları komplo teorilerine zamanla inanmış kişilerdir.Bunların ''Dünya yuvarlak değildir düzdür'' diyen ya da ''Amerika Ay'a gitmedi.Ay'da ki görüntüleri film stüdyosunda çektiler'' diyenlerden bir farkı yoktur.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
2 yıl
General

Esasında akademide de özellikle Ottomanist yani Osmanlı odaklı tarihçiler arasında melez karakterde pek çok kimse var yani hem tarihçiliğin nasıl yapılacağına dair aşağı yukarı bir disiplin söz konusu ancak hem de sık sık bir yüceltme, toz kondurmama ve eleştirel olmama hali var. Bu da ister istemez sorgusuz sualsiz bir yüceltme, bir "koruma" veya "sahip çıkma" kültüründe, tahammülsüzlükte, şarlatanlıkta ya da dar görüşlülükte diretebiliyor. Mesela günümüz okuyucusuna Osmanlı Türkçesiyle kendi akademik yorumunu ve meramını anlatmamalısındır; Osmanlı Türkçesini de paylaşacaksan (ki bence yapılmalı) bunun çevirisini de vermelisin söz gelimi. Bazı Ottomanistler bu anlamda antik kültür ve yazıma hayran olan eski yazarlar gibi davranıyorlar. Rönesans yazarlarının hatta Adınlanmacıların antik kültürü fazla sorgulamadan yüceltmesi gibi onlar da Osmanlı'yı yüceltiyorlar. Erhan Afyoncu gibi bazısı da Osmanlı'ya kültürel, içsel ya da yapısal sorun yakıştıramıyor; anekdotkarla ya da 19.yüzyılda oldukça yoğunlaşan reform çabalarından ötürü Osmanlı'yı cilalayıp duruyorlar. Osmanlı'nın 18.yüzyılda zayıflamasında esas ağırlığı dış faktörlere veriyorlar vs. Türkiye'de Osmanlı ve İslam öncesi Türk tarihinin fazla sağlıklı ele alınmadığını, önyargılar ve anakronizmde boğulduğunu düşünüyorum.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Long Nightt
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.