Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
7
Cevap
336
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Intel ve AMD’ye büyük darbe: Çin, yabancı çip kullanımını kısıtlıyor
M
2 hafta
Yarbay
Konu Sahibi

Intel ve AMD’ye büyük darbe: Çin, yabancı çip kullanımını kısıtlıyor
Çin'in ülkenin en büyük telekomünikasyon şirketlerine yabancı çip kullanımını durdurma talimatı verdiği bildiriliyor. Aktarılanlara göre Çin, bu yılın başlarında telekom sistemlerinin 2027 yılına kadar yerli işlemcilere geçmesi için direktif verdi. Bu gelişme, dünyanın en önemli çip üreticileri olan ABD'li Intel ve Advanced Micro Devices'ı (AMD) doğrudan etkileyecek.



Intel ve AMD’ye Çin darbesi



Çin’in bu hamlesini iki farklı açıdan yorumlamak gerekiyor. İlk olarak bu hamle, ABD’nin Çin’e yönelik ticari yaptırımlarına bir yanıt olarak okunabilir. İkinci olarak ise Çin, bir süredir batı yapımı teknolojilere karşı bağımlılığını azaltmaya çalışıyor. Çin’in bu çabaları neredeyse tüm endüstri alanlarında uygulanıyor. Dolayısıyla işlemci teknolojileriyle birlikte yüksek teknoloji ve enerji gibi alanlarda da Çin’in benzer azaltım veya kısıtlama hamleleri bulunuyor.



Bu bağlamda Çin Sanayi ve Enformasyon Bakanlığı’nın devlete ait mobil operatörlere ağlarını Çinli olmayan yarı iletkenler açısından incelemelerini ve bunları değiştirmek için zaman çizelgelerini belirlemelerini emretti. Bu şirketler arasında China Mobile ve China Telecom da bulunuyor. Hatırlanacağı üzere Çin, geçtiğimiz aylarda Intel ve AMD'nin devlete ait kişisel bilgisayar ve sunuculardan çıkarılması için yönergeler de yayınlamıştı.



Ayrıca Bkz.Intel Lunar Lake, 3 kat yüksek yapay zeka performansı sunacak



İlk bakışta Çin’in hamlesi AMD ve Intel üzerinde büyük etki yaratmayacak gibi dursa da aslında etki görünenden büyük olabilir. Zira Çin halkı ve diğer özel şirketler de devlet tarafından kısıtlanan teknolojilerden uzaklaşma eğilimine sahip. Bununla birlikte Çin, 2023 yılında Intel'in gelirlerinin yüzde 27'sini oluşturarak şirketin en büyük pazarı haline gelmişti. AMD ise geçen yıl satışlarının yüzde 15'ini Çin'den elde etti.



ABD’nin yaptırımları devam ediyor



Intel ve AMD’ye büyük darbe: Çin, yabancı çip kullanımını kısıtlıyor
Ekim 2022'de ABD, Çin'in gelişmiş Amerikan çiplerine, özellikle de yapay zeka teknolojisi için kritik olanlara erişimini sınırlamak için ticaret kuralları getirmişti. Geçen yılın sonlarında ABD, Çin'e daha fazla yapay zeka çipi satışını engellemek için yeni kısıtlamalar getirdiğini duyurmuş ve bir önceki kurallardaki boşlukları kapatarak ticaret savaşlarının kapsamını genişletmişti. Bu kapsama farklı ülkeler de eklenmiş durumda: Hollanda ve Güney Kore, bazı ürünlerin Çin’e tedarikini engellemiş durumda.




Kaynak:https://interestingengineering.com/innovation/china-phase-out-foreign-chips

 Haberi Portalda Gör

x86 öleli çok oldu, sadece mevcut altyapıyı güncellemek zor olacağı için hala can çekişiyor...
Yoruma Git
camelon - 2 hafta +5
J
2 hafta
Yarbay

Bu bir tahmin donanımhaber kullanıcıları da belirli bir bilgi birikiie sahip bu yüzden katılabilirsiniz veya katılmazsınız.

İleride x86 mimarisinin tamamen yok olabileceğini düşünüyorum apple m çipler bilgisayar tarafında da arm kullanılabileceğini ve bunun çok güçlü olabileceğini gösterdi ardından snapdragon x elite m2 işlemciden daha güçlü bir ürün tanıttı.Bunlar işim arm kısmı idi.

Öte yandan çin uzun zamandır risc işlemciler üzerinde denemeler yapıyor ve rasberry ve orange gibi mini pcler bu mimari de güçlü mini pcler üretmeye başladılar. X86 rekabet eksiliği yüzünden bu gelişmelerin arkasında kaldı big litlle bile yeni geldi.

Şu anda ben de bir arm pc alabilirim denemek istiyorum şöyle ucuzlasalar da alsak.



Bu mesaja 3 cevap geldi.
S
2 hafta
Yarbay

Yazılım tarafının gelişmesi ve değişmesi ile kullanıcı donanımdan iyice uzaklaşacak. O zaman arkaplan daha da şenlenecek.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @javaprof
C
2 hafta
Yüzbaşı

x86 öleli çok oldu, sadece mevcut altyapıyı güncellemek zor olacağı için hala can çekişiyor...





Bu mesajda bahsedilenler: @javaprof
M
2 hafta
Binbaşı

Çin'in bu hamlesi başlıktaki gibi şok edici yada şaşırtıcı değil yine bir başlık faciası desek yalan olmaz.

Çin 'in elinde yerli üreticilerin ürettiği işlemciler var onlara sistematik olarak yer açmak için yapılmış bir hamle. bir noktaya kadar aşama aşama artacak yoğunlukta kısıtlama haberi okuyabiliriz, keşke Türkiye'den de işlemci haberleri okusak ta devlet bunları temel alan sistemlere alan açacak kısıtlamalara başvursa.
Yazılım kanadında sıkıntı olmaması için zamana yayacaklarını bir sorun yaşamayacaklarını düşünüyorum. neticede işler bir sistemleri varken durduk yere çat diye geçecek delilik halleri yok.
INTEL'in daha fazla etkilenmesini umuyorum böylece piyasadaki tekel durumundan kurtulma dönemine girebiliriz rakiplerinin işlemcilerini kullanan üreticileri hizaya çekemez. :))




İ
2 hafta
Yarbay

Geleceğin RISC-V'de olduğunu düşünüyorum.
Apple, AMD, Intel ve diğerleri, zamanla buraya kayacaklarını düşünüyorum.





Bu mesajda bahsedilenler: @javaprof
Y
2 hafta
Yarbay

Ambargolar karşısında Çin hükümeti: Görüyorum ve arttırıyorum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yc#1 -- 15 Nisan 2024; 04:32:37 >


S
2 hafta
Yarbay

Intel ve AMD hoşuna gitmemiştir ama Amerikan Devlet in aksine hoşuna gitmiştir.




DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.