Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
716
Cevap
251591
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Cevap: HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım (20. sayfa)
U
11 yıl
Çavuş

Gayet iyi.
o hız düşüşleri önemsiz , antivirus vs vs test sırasında çalışıyordur.
hayırlı olsun diskiniz.




Bu mesajda bahsedilenler: @TrPC61
D
11 yıl
Yarbay

EDIT: Yazımın amacı benim bilmediğimi düşündüklerimi öğrenmekti, bu manada yazmıştım ama amacı aşıp muhterem kardeşimi istemeyerekte olsa kırdığımı düşünmem sebebi ile kaldırıyorum. Kendisinden istemeden kaynaklanan bu durum içinde özür dilerim. Yazdıklarına ve bilgisinede ayrıca büyük saygı duyduğumu belirtmeyide bir borç bilirim. Yardımseverliği (ki burada ki yardımlardan ötürü kimsenin bir makam mevki yada para pul vermediğini bilerek bu işi gönüllü şekilde yapıldığının farkında olanlardan birisi olarak ayrıca takdir etmek gerekir diye düşünmekteyim) içinde ayrıca teşekkür ederim, selametle.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 24 Mayıs 2014; 20:03:45 >
Bu mesaja 3 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ugur23231
G
11 yıl
Binbaşı

Merhaba arkadaşlar...

Bugün tekrar hd tune benc testi yaptım bu sefer sonuçlar hakkaten acayip arkaplandaki antivirüs dahil tüm programları kapattım...
Ya bu testte bir şey var yada benim diskte ama şu da var format atmamın üstünden 3-4 gün geçti ve pc eski hızını yakalamasada eskiye nazaran gayet iyi...


< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >



T
11 yıl
Çavuş

gerçekten bilgili olduğunuzu düşünüyorum evde daha sonradan bir kaç test daha yaptım ve o sonuçlar çok daha stabildi
kasanın arkasındaki fanlar tozlanmadan dolayı durmuştu onları yağladım şuan 10 derece daha düşük sıcaklıklar
merak ettiğim bir kodu var HD'nin neden ilk sectorleri son sectorlere göre daha hızlı çalışıyor ve daha hızlı tepki veriyor (test sonuçlarına göre) bu konuda aydınlatır mısınız?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TrPC61 -- 23 Mayıs 2014; 23:42:51 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @dopac34
U
11 yıl
Çavuş

quote:

Orijinalden alıntı: dopac34

Söylediklerinizi anlamlandırmak benim açımdan çok zor oluyor. Cümleleri yanlış, devrik, anlatım bozukluğu içerisinde yazmış olmanızdan kaynaklanıyor olabilir mi acaba?

Hataya acaba benmi yanlış baktım diye ikinci defadır kontrol ediyorum. Malum kaynaklar ingilizce birde karınca yazısı gibi yazınca iyice içinden çıkılmaz hale geliyorlar. Ancak bir hata olduğunu zannetmiyorum. Hata ECC hatası ile ilişkilendirilen data verisindeki kayıp hatasıdır. Yinede uyarınız için teşekkür ederim, bir dahaki sefere daha dikkatli okumak gerekiyor, hem eldeki verilerde oldukça eskimiş sayenizde yenilerini araştırmak için bahanem olmuş oldu.


Okuyucu kafasınada gelirsek; zaten performans düşüşü eğri şeklinde gözükmekte. Normal olarak diskin orjinal yazım hızları yaklaşık 65-95-120 mb/s olarak geçmekte, ancak gönderilen testte (buradaki 39 ve 48 mb/s kritik düşüşleri göz ardı etmek gerekir diye düşünüyorum) 39-75-99 mb/s olarak hesaplanmış. Sizinde bildiğiniz tahmin ettiğim üzere okuma kafalarında klasik bakır sarımlı motor kullanılmıyor, bunun yerine çok daha hassas, hızlı ve uzun ömürlü olan bakır sarımlı manyetik alan teknolojisinden faydalanılıyor. Buna kısaca hepimizin bildiği hoparlör mantığı diyebiliriz ki anlamak daha basit olur sanıyorum. Bunlarda çıkan belli başlı sorunlar ise;
1. Halk arasında kafa atma diye tabir edilen ancak manyetik alanın (bkz mıknatıs nasıl yapılır konusunu incelerseniz çok daha kolay anlaşılacağına eminim) etkisini ya yitirmesi yada kontrol kartındaki arıza nedeni ile meydana gelen okuyucu kafa problemi. Eğer buradaki manyetik alan gücündeki kayıplar çok ciddi boyutlara ulaşmamış ise refleksel aktivitede yavaşlama olacağı (bu yavaşlama anlık erişim süresinde olmaz, adı üzerinde ratgele anlık erişim okuyucu kafanın landing zoneden çıkıp disk yüzeyinde herhangi bir noktada okuma faaliyeti için aktif hale geldiği anın hesaplanmasıdır. Yavaşlama belirli bir noktaya erişimde, bu noktadan okunması gereken veri için okuyucu kafanın stabil kalmasında olacaktır diye düşünüyorum) bu yavaşlamanında okuma hızlarında minimum-maksimum- ortalama değerlerini belirli oranlar ile aşağı çekeceği gerçeğini hepimizin anlıyor ve kabul ediyor olması gerekiyor diye düşünüyorum. Tıpkı orjinal değerleri 65-95-120 mb/s olması gerekirken (bu değerler firmanın belirttiği değerlerdir ancak üç aşağı beş yukarı bu değerlere yakın sonuçlar alınması gerektiğide bir gerçek oalrak kabul edilmelidir) 39-75-99 olması gibi. Uzun sözün kısası okuma eğrisinde olması gerekenin altında değerler ile bir düşüş gözlemlenmektedir, tıpkı sizinde söylediğiniz gibi.

Daha ileriki boyutlar meydana gelen manyetik alan zayıflıklarında ise okuyucu kafa landing zone (Türkçesi park alanı denilebilir sanıyorum) bölgesinde sabit kalması gerekirken sabitlemenin gerçekleşememesi nedeni ile disk hafifçe sallandığında içerisindeki aksamdan sesler gelmesi şeklinde (halk arasında kafa atma denilen durum buradaki seslerin duyulması ile çok daha net anlaşılabilir) şeklinde tanı konulabilir diye düşünmekteyim.
2. Okuyucu kafasının sıkışması ki bu konunun burada hiç bir belirtisi yok sanıyorum.
3. Okuyucu kafadaki okuma kafasındaki manyetik okuyucu arızaları ki bununda burada hiç bir belirtiisi olduğunu sanmıyorum.


Disk (plaka) arızalarında da sizin söylediğiniz gibi noktasal (sektörel bazda) düşüşler olmalıdır. Tıpkı 39 mb/s olarak görülen kısımda olduğu gibi. Ne varki bütün bu düşüşleride bad sektör olarak fişleyip işin içerisinden çıkmak olmaz. Olur ama o zaman bu iş analizden ziyade müneccimlik sıfatına bürünür. Hele sizin yaptığınız gibi bir diske kaka deyip diğerinede "o hız düşüşleri önemsiz , antivirus vs vs test sırasında çalışıyordur" demek hiç olmaz. Üstelik tabiri caiz ise iki yüzlü davranmışsınız. İlk testte bad sektör yaftasını yapıştırıp söylemediğinizi bırakmaz iken en son testte "
quote:

o hız düşüşleri önemsiz , antivirus vs vs test sırasında çalışıyordur.
deyip işin içinden çıkıvermişsiniz. Neden ilk testtede antivirüs vs vs test sırasında çalışıyor olmuyorda diğer arkadaşın testinde bir anda çalışıp araya giriveriyor anlamakta güçlük çekiyorum. Bu konuda benide aydınlatırsanız sevinirim. Şahsi düşünceme göre bu kısımlara bad sektör diyebilmemiz için bu hız düşüşlerinin anlamlı olabilecek belli bir okuma hızı seviyesinin altına inmesi gerekir, 39 mb/s bunun için anlamlı bir hız seviyesi değildir. Sonrasında bu hız düşüşlerinide başka veriler ilede birleştirmek gerekir ki anlamlandırma işinde bize hem doğru yolu göstersin hem de analizin tutarlılık seviyesini arttırabilsin. Peki 39-48 mb/s de bad sektör olarak imlediğiniz noktanın yanında elimizde hangi veri var? Neye dayanarak bu kısımlara bad sektör dediniz? "
quote:

bad sector sayısı az olduğu zaman , okuma testi hızlıysa hız fazla düşmeden o kısımdan atlanır.
demişsiniz, bad sektörün az olduğunu nasıl bilebildiniz? Kaldı ki testi yapan arkadaş hızlı değil normal tarama yapmış peki program normal tarama derken siz hızlı tarama yapıldığını nasıl anlayabildiniz? Amacım bağcıyı dövmek değil, bilakis bilmediğim, anlam veremediğim noktalara açıklık getirebilmek, ne demiş eskiler " bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp". Bu manada istemeden sürçü lisan edip sizi kırmış isem affola. Lütfen aklımı meşgul eden ilgili noktalarda benide aydınlatırsanız çok sevinirim, sanıyorum bu konuda sizden öğrenebileceğim çok şey olacak, ilginiz için şimdiden teşekkür ederim. İyi forumlar.


Neyse ya hocam , tamam ben bilmiyorum...
uzatmaya gerek yok...Sadece yardım etmeye çalışmıştım....



D
11 yıl
Yarbay

Bunun nedeni basit bir fizik kanunu, yanılmıyorsam Newton'dan bize hediye.

Sabit diskte veriler daire şeklinde plakalarda depolanır. Plakaların daire formatında olmasından dolayı ve okuyucu kafa bu verileri çember şeklinde bir yolu izleyerek okuduğu için dairenin her noktasındaki veri yoğunluğu aynı değildir. Örneğin 2.5" formundaki bir Notebook sabit diski adı üzerinde 2.5" çapında plakalara sahiptir. Yani bizim ölçü birimimizle bu disklerin plakaları 6.25 cm çapındadır. Buda yaklaşık 24 cm² yada 4 inch² alan demektir. (Merkezdeki kullanılmayan alan hesaba dahil edilmiştir) Şimdi 500 GB kapasiteye sahip olan diskimizi 250 GB'ı C:\ ve 250 GB'ı D:\ olmak üzere 2 bölüntüye ayırdığımız düşünelim. Sanki durum böyle olurmuş gibi düşünürüz;

< Resime gitmek için tıklayın >

Oysa dairenin alanı dışa doğru gittikçe katlanarak arttığından dolayı disk aslında böyle bölümlenir. Gözünüz tersini söylese de resimdeki C ve D alanı birbirine eşittir;

< Resime gitmek için tıklayın >

Yine aynı sebepten dolayı disk plakasının en dışındaki dairenin çevresi yaklaşık 20 cm iken en içteki kısımda kalan dairenin çevresi yaklaşık bunun yarısıdır. Okuyucu kafa en dıştaki dairede iken bir turda 20 cm.lik bir çizgideki sektörleri okuyup yazabilirken diskin iç kısımlarına ilerledikçe bu azalmakta ve en nihayetinde okuma, yazma hızı diskin dışına göre yarı yarıya düşmekte. Sonuçta tur zamanı en iç ve en dış çember için tamamen aynı olduğunu düşündüğümüzde (Örneğin 10 ms. olsun) kullanacağımız veri diskin dışında ise bir turda yani 10 ms.de okunacak/yazılacak veri 10 birim ise, en içte olduğunda, bir turda yani 10 ms.de 5 birim olacaktır.

Bu neden ile hdd tarama sonuçlarında başlangıç hızı ile bitiş hızı arasında hemen hemen yarı yarıya bir fark bulunur. Örneğin başlangıç hızı 100 Mb/s olursa yaklaşık olarak bitiş hızıda 50 Mb/s civarında olacaktır.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 25 Mayıs 2014; 4:34:13 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @TrPC61
M
11 yıl
Teğmen

Bilgisayar açılırken 3-4 kere disk dönme sesi geliyor ve açılırken 2 saniyeliğine takılma gerçekleşiyor.Arada donup takılıyor bilgisayar ama nadiren.Ben de sonuçları buraya atıyım dedim.Normal mi değil mi bu değerler ?
Bu arada pek alakalı değil ama teknosaya 2 kere garantiye verdim ikisinde de harddisk değiştirdiler.Yeni ürün talep etmek gibi bir hakkım var mı acaba?
< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 1 cevap geldi.
-
11 yıl
Teğmen

Ne durumda?Bilgileri yeni bir diske geçireyim mi?
http://hizliresim.com/P3N2bb





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -SONY- -- 31 Mayıs 2014; 18:38:40 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
D
11 yıl
Yarbay

Buradan şahsıma bir soru yöneltecekseniz haberdar et özelliğini kullanmanız gerekiyor. Yoksa yazılan yazıları tek tek takip etmem mümkün olamamakla birlikte cevap vermemede imkansızdır, ilgililerin bilgisine.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
11 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: dopac34

Buradan şahsıma bir soru yöneltecekseniz haberdar et özelliğini kullanmanız gerekiyor. Yoksa yazılan yazıları tek tek takip etmem mümkün olamamakla birlikte cevap vermemede imkansızdır, ilgililerin bilgisine.

sana niye soru sorsunlarki, hem her yazılanı takip etmek zorunda değilsin, yorma kendini.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
11 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: GUN.

Ne durumda?Bilgileri yeni bir diske geçireyim mi?
http://hizliresim.com/P3N2bb

healt menüsüne tıkla, raporlar oradadır. sarı işaretliler ikaz kırmızılar tehlike demektir. sareı kırmızı yoksa sorun yok.



D
11 yıl
Yarbay

Sorularına cevap vermediğim zaman özelden yazıp "soru sordum ama cevap neden vermiyorsun" diye yazıyorlar. Sanıyorlar ki bu sayfaya soru sorduklarını her an her saniye takip ediyorum. O manada genel bir bilgi olması mahiyetinde forum özellikleri hakkında pek fazla bilgisi olmayanlar için bir not düştüm. Zaten notun içeriğinde ilgililere diyede özellikle belirttim ki ilgisi olmayanlara bir rahatsızlık vermeyeyim diye ama sanıyorum size bir rahatsızlık vermiş notum, istemeden de olsa. Kendimi yormamam üzerine olan öneriniz içinde teşekkür ederim, burada sorulacak sorular için size güvenip elimi ayağımı çekmeye karar verdim, size kolaylıklar dilerim, selametle.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @deneme1
D
11 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: dopac34

Sorularına cevap vermediğim zaman özelden yazıp "soru sordum ama cevap neden vermiyorsun" diye yazıyorlar. Sanıyorlar ki bu sayfaya soru sorduklarını her an her saniye takip ediyorum. O manada genel bir bilgi olması mahiyetinde forum özellikleri hakkında pek fazla bilgisi olmayanlar için bir not düştüm. Zaten notun içeriğinde ilgililere diyede özellikle belirttim ki ilgisi olmayanlara bir rahatsızlık vermeyeyim diye ama sanıyorum size bir rahatsızlık vermiş notum, istemeden de olsa. Kendimi yormamam üzerine olan öneriniz içinde teşekkür ederim, burada sorulacak sorular için size güvenip elimi ayağımı çekmeye karar verdim, size kolaylıklar dilerim, selametle.

elini ayağını çekmişsin sağol.
ama ortalama yarım saatte 10 adet yorumun var.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deneme1 -- 15 Haziran 2014; 19:41:36 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
11 yıl
Yarbay

Bu sayfadaki işlerden elimi ayağımı çektim, size gönül rahatlığı ile de devrettim dedim. Yukarıda yazıyor ama görmekte problem yaşıyorsunuz sanıyorum. Teknik destek kısmındaki faaliyetlerime son hız devam ediyorum..


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @deneme1
D
11 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: dopac34

Bu sayfadaki işlerden elimi ayağımı çektim, size gönül rahatlığı ile de devrettim dedim. Yukarıda yazıyor ama görmekte problem yaşıyorsunuz sanıyorum. Teknik destek kısmındaki faaliyetlerime son hız devam ediyorum..

tamam


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
11 yıl
Yarbay

Buda benimki. 7200 rpm

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oreXin -- 16 Haziran 2014; 12:52:35 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
11 yıl
Yarbay

Cevap bekleyen test sonuçları var çok yavaşsınız ama...


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @deneme1
U
11 yıl
Yüzbaşı

merhaba arkadaşlar.. bir sorum olacak..
laptopum 10 yaşına geldi, çok ağır olduğu için hdd bozuldu diye düşünüyordum ama tr de bi türlü ide hdd bulamadım.. son çare ebaydan sipariş verdim (sıfır yazıyordu) dün geldi.
birincisi sallayınca içinden bir tıkırtı geliyordu.. bu kafama takılmıştı, neyse windows kurayım anlarım sorun var mı diye düşünürken normalde 1 saat kadar zamanda kurması gereken sistemi 3-4 saatte ancak tamamladı.. bu iyice canımı sıktı.. ama bugün hdd tune yükledim. testlerini yaptım. bi sorun göremedim. bir de sizin düşüncenizi alabilir miyim, hdd de sorun görünüyor mu.. (ayrıca eski versiyon explorer de çok ağır olan internette chrome a geçince hızlandı, şu an herşey normal görünüyor ama işte kafam karıştı bi kere) acil cevaba ihtiyacım var arkadaşlar. bu sonuçlar yeni bir hdd ye mi ait..



< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 2 cevap geldi.
Y
11 yıl
Yarbay

merhaba. benim testimi yorumlayacak biri var mı acaba?
(harddiski 2006 yılında almıştım ve o günden işlem sırasında çıkardığı sesler dışında beri hiç sorun çıkarmadı. toplasan 3 kere anca formatlamışımdır)

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 2 cevap geldi.
C
11 yıl
Yüzbaşı

Benim değerlerim nasıl sizce?

Samsung 1 TB Harddisk

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

Bu da taşınabilir harddisk değerlerim.

Western Digital 1 TB

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cemsnbc -- 17 Ağustos 2014; 15:44:44 >
Bu mesaja 3 cevap geldi.