Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
1218
Cevap
50982
Tıklama
11
Öne Çıkarma
Cevap: Evde Bira Nasıl Yapılır ( 13 TL Maliyet ) Müthiş Lezzetler (61. sayfa)
B
geçen yıl
Yüzbaşı

Kveik maya biraz ilginç bir maya. Cumartesi günü kveik ile kurulum yaptım sıcaklık 26-28 civarındayken 24 saat geçmesine rağmen gaz çıkışı başlamadı. Kovanın yanına sıcak su torbalarından 2 adet koydum ısı 30-31 olunca gaz çıkışı başladı. Gaz çıkışı sonrasında sıcak su torbalarına gerek kalmadığından kaldırdım. Şu an aşırı gaz çıkışı var. Daha önceden de kveik ile kurduğumda benzer süreç geçirmiştim. Amerikan maya ya oranla tadı biraz daha ekşi oluyor. Şişeleme sonrasında maya amerikan maya şişenin dibinde daha stabil dururken bunda biraya karışma olayı daha sık oluyor. Ayrıca yaşadığım başka bir olayda mayanın şişe kenarlarına yapışması daha sık oluyor. Şişeye su ve çok az çamaşır suyu koyarsanız bu problem kolayca düzeliyor.
2 arkadaşım kveik maya ile bira yaptı ikisinde biralarındada ekşilik ve bulanıklık vardı ayrıca aşırı köpürdü. Sorun neydi bilmiyorum belki enfekte oldu ama ikisinde birden aynı problemin gelişmesi ilginç oldu.
Özet olarak kurulum sonrasında kovanın sıcaklığını 30 dereceye kadar yükseltmek gerekir yoksa fermentasyon başlamıyor ve amerikan mayaya oranla çok az daha ekşi bir tadı var





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bonnie -- 9 Eylül 2024; 12:25:38 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @FOX-BytkN
F
geçen yıl
Binbaşı

Benim karışım sıcaklığım 30-31 dereceydi sanırım birde ortam sıcaklığı yine 29-30 dereceydi, belkide o yüzden 1.5 saat içinde çalışmaya başladı. Kurulumdan 1.5 saat sonra fermantasyon başladıktan itibaren ilk günde çok fazla hava çıkışı vardı şimdi 2. gün içersindeyim ve eskiye nazaran birazda sakinleşmiş ama hala 5-10 sn de bir hava çıkış var.
Benim genel olarak ilk deneyimim olduğundan ve daha önce pek ev yapımı bira içmediğimden dolayı tadım konusunda endüstriyel biralar ile karşılaştırabilirim sadece. Umarım içilebilir birşey ortaya çıkar.

Birde okuduğum ve izlediğim bazı kaynaklarda şişeleme öncesi 2-3 gün buzdolabında bekletilince şişelemede daha berrak ve daha az maya tortulu bira elde edilebildiğini söylüyorlar. Bu işlemin yan etkileri olabilir mi? Deneyimleriniz var mı?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FOX-BytkN -- 9 Eylül 2024; 18:32:46 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
C
geçen yıl
Yarbay

bir şey olmaz . ilk zamanlar meyvemsi,çiçek gibi portakal kabuğu gibi bi tat alırsınız. açıkçası ben onu seviyorum. sonra zamanla bira dinlendikçe o aromalar kayboluyor, normale dönüyor . ben havalar soğuyup kombiler yanınca 4 kit yapmaya başlıyorum o 1 yıl yetiyor bana . soğuk zamanda kışın yapınca çok bi ısı sorunu da yaşamıyorsun. şişe öncesi kışın balkona da bırakabilirsin. jelatin de koyabilirsin





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crow in cornfield -- 9 Eylül 2024; 22:7:6 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @FOX-BytkN
B
geçen yıl
Yüzbaşı

Jelatin olayını 3 hafta öncesinde sormuştum kesin deneyen var ama hiç cevap gelmedi
Bende son kurulumda jelatin ekleyerek denemeyi yaptım ve 3 gün öncesinde şişelemeyi yaptım. İlk izlenim olarak berraklaşma 2-3 günde oldu öncekiler 1 haftada oluyordu. Sanki tortu da daha az gibi. Tadını kontrol ettikten sonra jelatini esas kveik mayada kullanmayı düşünüyorum. Daha önceki kveik mayanın şişelemesinde berraklık oldukça geç olmuştu



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @crow in cornfield
B
geçen yıl
Yüzbaşı

4 günde gaz çıkışı bitti. Akşam ölçüm yaparım 3 gün sonra aynı rakamı bulursam jelatin koyup 5 gün daha bekler şişeleme yaparım



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @FOX-BytkN
F
12 ay
Binbaşı

Bendede 4 günde gaz çıkışı bitmiş ve hava kıilidindeki su dengelenmişti ( öncesinde 1 gün soğuk geçmiş ve sıcaklık 26 derecelere düşmüştü). Sonra bende ortamın ısısını yükselttiğimde de bir etki yoktu. Ölçüm alırken kovayı yerinden kaldırıp almıştım ve burda kova biraz çalkalandı ama öncesinde hava kilidini çıkarıp bant yapıştırmıştım.
2 saat sonra falan hava kilidindeki denge değişmiş yeniden fermanre başlamıştı. Üstünden 2 gün geçti hala fermante devam ediyor. Ne olacak bakalım bekleyeceğiz.

Ölçüm yaptığımda sıcaklık 30 ken 1008 çıktı sonra sıcaklığı düşürüp ölçüm yaptım bu seferde 1010 çıktı. (kullanılan maya Kveik ve sade malt özü+300gr şeker.)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
12 ay
Yüzbaşı

Bence bugün şişelemelisiniz. Gaz çıkışını önemsemeyin.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @FOX-BytkN
F
12 ay
Binbaşı

23 derecede ölçüm yaptım 1010 çıktı sanırım biraz daha yolu var benim biranın.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @kadobjk
K
12 ay
Yüzbaşı

Bugün, yarın. Eli kulağında. 2 ölçüm daha yaparsanız ve aynı veya daha düşük değeri görürseniz şişeleyin.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @FOX-BytkN
F
12 ay
Binbaşı

şişelemek için daha düşük değere gelmesini beklemem gerekmez mi? 1.2 malt özü +300 gr seker kullanmıştım.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @kadobjk
K
12 ay
Yüzbaşı

1010 gayet yeterli. Beklemeye gerek yok.




Bu mesajda bahsedilenler: @FOX-BytkN
C
10 ay
Yüzbaşı

14 gün sonra hidrometre değeri neydi?




Bu mesajda bahsedilenler: @kadobjk
K
9 ay
Yüzbaşı

Stok yapan çekildi sanırım. Forum ahalisi olarak bir durgunluk dönemine girdik.

Bu aralar en sevdiğim kit (biramarket) Kveik oldu. Hafif ekşi bir tadı var. "Buz gibi birayı lıkır lıkır içmek" tabirinin karşılığı.
Öneririm.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadobjk -- 18 Aralık 2024; 10:38:20 >

B
9 ay
Binbaşı

forumda tam tahılcılar? herkes kitçi mi?



B
9 ay
Yüzbaşı

Kış döneminde tüketim azaldı. O nedenle üetim şu an yok. Sanırım bu olay satıcılarada yansıdı satışlardaki promosyonlar nedeni ile Stok yaptım.
Kveik sadece hava sıcaklığı yüksek ise uyguladığım yöntem ama tat olarak diğer mayaları tercih ederim.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
9 ay
Binbaşı

bende 3 fıçılı/musluklu kegeratör sistemi var. elimden geldiğince yardımcı olurum bu konuda.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
9 ay
Yüzbaşı

Aslında Kveik'ten kastım maya değil de kitti. Sanırım güzel ifade edemedim.


https://www.biramarket.com/viking-voss-kveik




Bu mesajda bahsedilenler: @bonnie
B
9 ay
Yüzbaşı

Ben yanlış anlamışım. Fiyatlar artmış



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
9 ay
Binbaşı

kveik mayanın performanslı çalışması için 32 derece fermantasyon sıcaklığı lazım bu mevsimde bu ısıda tutmak zor yazın bile akşamları sabit tutmak çok meşakatli pek önermiyorum bu mayayı. şu an 21-22 derece sabit giden odanız var ise ale mayalar ile çok güzel biralar ortaya çıkarabilirsiniz.