Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
3
Cevap
219
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Dünya'nın en büyük optik teleskobu, ilk gözlem aracına kavuşuyor
D
2 ay
Binbaşı
Konu Sahibi

Dünya'nın en büyük optik teleskobu, ilk gözlem aracına kavuşuyor
Birleşik Krallık, dünyanın en büyük yer tabanlı optik teleskobunun ilk görüntüleme cihazını geliştirmeye başladığını duyurdu. Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) tarafından inşa edilen Extremely Large Telescope (ELT) böylelikle ilk gözlem aracına kavuşacak. Roma Kolezyum büyüklüğünde olan dev teleskop, Şili'deki Atacama Çölü'nde deniz seviyesinden 3000 metre yükseklikte inşa ediliyor. 



İlk cihaz üretime hazır



Onaylanan ilk cihaz, Orta kızılötesi ELT Görüntüleyici ve Spektrograf (METIS) oldu. Cihaz, yakın zamanda son tasarım incelemesinden geçerek üretime hazır hale geldi. Gökbilimciler, gaz ve tozla dolu gezegen oluşturan diskleri görüntülemek için cihazın orta-kızılötesi görüşünü kullanacaklar. Toz parçacıkları görünür ışığı absorbe ettiği için, bu konumları incelemek için orta kızılötesi görüntülemeye ihtiyaç duyuluyor. METIS ile elde edilecek bilgiler galaksilerin oluşumu ve evrimi hakkındaki anlayışımızı şekillendirebilir.



Dünya'nın en büyük optik teleskobu, ilk gözlem aracına kavuşuyor
METIS ayrıca, yakındaki ötegezegenleri arayacak, güneş sistemimizin kökenlerini keşfedecek ve süper kütleli kara deliklerin gizlendiği galaksilerin çekirdeğini inceleyecek. Daha da ilginci, bu cihaz ile potansiyel yaşanabilir dünyaları araştırmak mümkün olacak. Bunun nedeni, bazı soğuk gezegenlerin orta kızılötesi bantta ışık üretmesi.



Hubble'dan daha keskin görüntüler yakalayacak



Tamamlandığında ELT yer teleskobu türünün tek örneği olacak. Görünür ve kızılötesi ışık dalga boylarını kullanarak evreni keşfedecek teleskobun, tarihin en iddialı bilimsel ve mühendislik projelerinden birisi olduğu belirtiliyor.



Dünya'nın en büyük optik teleskobu, ilk gözlem aracına kavuşuyor
Teleskobun 39 metre büyüklüğündeki ana aynası, insan gözünden 100 milyon kat daha fazla ışık toplama kapasitesine sahip. Teleskopta toplamda 5 adet ayna olacak. Bunlardan üçü, gökyüzünün geniş açı net görüntülerini elde etmek için kavisli şekle sahip olacak.



Ayrıca Bkz.GPS'e veda mı? Kuantum navigasyon sistemi başarıyla test edildi



ELT, gelişmiş araçlarıyla, diğer yıldızların etrafında Dünya benzeri gezegenlerin varlığı, güneş sistemimiz dışında yaşam belirtileri ve en eski galaksilerin oluşumu ve evrimi gibi evrenimizle ilgili temel soruları yanıtlamaya çalışacak. 3000 tonluk devasa teleskobun 2028 yılında bilimsel faaliyetlere başlaması bekleniyor.



 




Kaynak:https://www.ukri.org/news/uk-team-to-start-work-on-worlds-largest-telescope/

 Haberi Portalda Gör

V
2 ay
Yarbay

Kimbilir o aynadaki pürüzsüzlük ne seviyededir...




N
2 ay
General

Umarım ekolojik bozulmalar, çevresel felaketler ve siyasi istikrarsızlıklarla bir noktada dünya nüfusu azarlırken, medeniyet kısaca bu anlamda gerilerken insanoğlu çöllere diktiği bu bilim abidesi yapıları terk edip "science for the sake of science" türündeki ileri düzey bilimsel araştırmalarının ölmesine yol açmaz. Sonuna kadar bu işlere tutunmak lazım. Bilim ve teknolojiye dayanan modern dünyamızın sonu büyük kentlerin ve tapınakların terk edildiği antikite gibi olmamalı.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

D
2 ay
Yarbay

bundan bir kac sene once izmit taraflarinda tepenin uzerinde degisik mimarisi olan kubbe insaati gordum, rasathane mi yapiyorlar diye heyecanlandim. kubbe aynen rasathaneye benziyordu ama 2 gun sonra yanina minareyi cakip hangi ulkede yasadigimi hatirlattilar. her toplum kendi secimlerinin onceliklerinin sonucunu yasar. kimse neden fakiriz neden geri kaliyoruz diye dis guc falan aramasin.




DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.