Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
155
Cevap
16226
Tıklama
129
Öne Çıkarma
Cevap: Celal Şengör: Türkiye'de üniversiteye gitmek 4 sene vakit kaybıdır! (4. sayfa)
K
5 yıl
Yarbay

Maddi durumunuz çok çok iyi değilse ayda 40-50 k geliriniz yoksa totalde, çocuğunuzu yurtdışında okutma devride artık kapandı gibi dövizin durumu malum. Bu düzen böyle ne kadar gider o meçhul.

Asıl sorun herkesin üni mezunu olmaması gerektiği gerçeğini anlamamız. Gereğinden fazla mezun veriliyor ve niteliksiz insanlar.

Ben elektrik-elektronik mühendisiyim. Alanımda iş bulamadım ve farklı yöne girdim. Özel sektörde çalışmak demek köpek olmaktan farksızdır. Alacağınız 4-5 sene sonra bile 6-7k maaştır taş çatlasın o da.

Aşırı bir merakınız azminiz yoksa öyle 20k -30k paralar çok çok az kişi alır o sektörlerde.

Ancak işi öğrenip, kendi firmanızı açabilmeniz gerekli o da yine birikim çevre, sosyal zeka vb. bir çok faktörü içerir.

Bu iş böyle gider. Bu kadar üniversite ya kapatılacak ya da dersane sistemindeki gibi farklı bir yöne evrilecek. Nitelikli tekniker çıkaran yerde kalmadı.

Bir elektrik mühendisi, buvatın ne olduğunu bilmez mi? Bİlmiyorlar. Elektronik kartta devre takibi yapamıyor. Neyi neyin sürdüğünü bilmiyor. Dandik bir üniden mezun oldum bende ancak sonradan merakla öğrendim. Okuduğum dönemlerde hiçbir şeyi bilmeyen adamlar devremdi benim. Kapasitesi de az zaten. ALgısı düşük adamın mühendislikte işi ne?

Bazı şeyler bu ülkede çok ters gerçekten anlamıyorum. Bu ülkede asıl mühendisliğin puanı ve maaşları yüksek olmalı özelde olsa öyle olmalı. DOktor olmanın neyi zor ki? Ortalama bir insan yaratıcılığı olmasa da 5 sene oradaki her şeyi ezberlese doktor olabilir. Cerrah olmak başka onu kast edemeyiz ancak olanların çoğu memur kafasında. Asıl mühendislikte zeka, yaratıcılık, matematik var. Matematiğin olduğu yerde herkes okumamalı. Kolay kolay mezun verilmemeli. Bir ülkeyi mühendis ve mimarlar inşaa eder. Kalanlar bu sisteme ayak uydururlar. En basit örneği büyükşehirlerdeki rezil kepaze şehircilik anlayışı çarpık kentleşme. Bu ülkenin milyar dolarları çöp oldu demektir. 50 sene yenileyemezsiniz bu düzenin bozukluğunu, mühendis ve liyakat yoksa gerisi dönüşü çok zorlu sorunlara sebebiyet veriliyor.

Bilenleriniz varsa aydınlatsın, Avrupa'da mühendislik mi daha önplandadır, yoksa doktorluk mu? Hangisinin sosyal statüsü daha yüksek ya da kazançları daha iyidir? HAngisinde yol kat etmek üniversite mezunu olabilmek daha zordur diyeyim?

Hukuk sistemi keza öyle, 200k dan özel hukuk okuyanlar doldu ülke, hukuk gerçekten zor bir meslektir bu kadar ayak altında olmamalı. Ama oldu. Tıp ise aşırı bir pohpohlanma var. İnsan sevmeyenler para hırsı ile statü hırsı ile tıp yazıyor bu ülkede. Böyle bir sistem olamaz. Tıp mesleği gönül işidir, idealizm temellidir. Ancak buna kapitalizmi bulaştırdılar. Sonuç, midesinde makas unutan doktorlar, somurtkan hekimler. Para için diş çeken, implant çakan dişçiler vs.

Bunları 3 yıl Diş Hekimliği okuyup, terk etmiş biri olarak söylüyorum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 4 Ocak 2021; 2:10:37 >

T
5 yıl
Yüzbaşı

Hocam haklısınız da şimdi biz bugüne kadar "üniversite=iş" algısına maruz kaldık. Şimdi aniden bu gerçeklerle yüzleşince sıcak sudan soğuk suya ani geçiş gibi oldu. Biz ne yapalım o zaman bu saatten sonra? Haksızsınız demiyorum, haklısınız ancak bu saatten sonra ne yapabiliriz ki? Sonuçta sadece ben de değilim, benim gibi milyonlarca adam var bu algıyla yetişen.




Bu mesajda bahsedilenler: @Özgü®
K
5 yıl
Çavuş

4 sene bir şey değil, uzatmasınlar yeter ki.



A
5 yıl
Yüzbaşı

Siz gençlerin üniversiteye, özellikle de anadolu şehirlerine okumak için gittiğini mi düşünüyordunuz ?

Her şehre bir üniversite açmak o şehirlerin ekonomilerini canlandırmak için yapılan bir projeydi.

Evet sonuç olarak o şehirlerde bar, cafe, restorant, otel ve pansiyon gibi ticarethaneler açıldı ve ekonomilerine katkı sağladı.

Fakat sonra nasıl mezun olduğu belli olmayan, boş kafası ve elinde bir mezuniyet belgesiyle dolaşan vasıfsız bir nesil yetişti.



G
5 yıl
Binbaşı

70---80 lerde ki sanayide çalışan fakir oğlan ile zengin kızın aşkı 3. kişi kravatlı üniversite okumuş para sahibi kıza göz koymuş, delikanlının babası zengin çocuğun vs....

hikayesi vardi sinemalarda sürekli okuyup büyük adam olmaktan bahsedildi işte o dönem ki bu aşılanan fikir sürekli pohpohlanan fikir

Türk Filimleri ile ailelerin o dönemki neslin aklına oku büyük adam ol mantığı ile yerleştirilmiş bir fikir bugünde yansıması devam ediyor

o dönem meslek liselerine ağırlık verilmiş olsaydı insanları sanayiden bu kadar korkutmasalardı

bu ülke (benimki sadece tahmin) çok farklı bir yer olabilirdi iş gücü bakımından kişinin kendine yetebileceği bir nesil yetiştirilmedi


okullar, liseler pislik yuvası haline geldi liselerden çok sayıda öğrenci atılmalı özellikle ülkücü takılanlar

elinde bıçak vs.. gezenler bu ülkenin büyüyen kanser hücresidir liseler ve bu tipler eğitimin kırılma noktası liselerdir





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C72FBB06E -- 4 Ocak 2021; 7:59:22 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @GaridesGafa
C
5 yıl
Yüzbaşı

Zamanı daha iyi değerlendirmek gerekiyor



R
5 yıl
Yüzbaşı

Türkiye'de sadece hizmet sektörü olduğu için kimse bir yere ilerleyemiyor.
Hizmet, hayal satar somut bişey yok



P
5 yıl
Yarbay

Haklılar. İki üniversitede 10 sene dirsek çürüttüm. Şimdiki aklım olsa direkt çalışmaya başlar, geleceğimi, hayatımı kurardım zamanında. Şimdi ise artık yaşım geçti ve bir çok şey için hem geç hem de yorgun kaldım. Soran gençlere de bunu söylüyorum. Tıp, diş hekimliği, veterinerlik gibi okuyanından başka alternatifi olmayan meslekler, bölümler dışında, sırf diploma için okul okuyacaksınız, yapmayın, zaman kaybetmeyin. Bu devirde diploma sadece bomboş etiketten ibaret. Kelimenin gerçek manasıyla bomboş.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pantherus IV -- 4 Ocak 2021; 8:17:53 >

G
5 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: reodentreomantik

Ülkede asıl sıkıntı iş sahası yok.Kırsal kesimde hala üni okumayan genç çok fazla var.
Bu ülkenin genç nufusu fazla napmalarını bekliyorlar onu merak ediyorum herkes sanayide çırak mı olcak ?

Bazı üniversiteler gerçekten şehrin ücra köşelerinde ve gereksiz bunlar doğru ama 80 milyon nufusu olan ülkeye 3-4 üni yeter demek biraz komik
3-4 yetmezde 20-tane yeter 100lerce çöp üniversiteye gerek.
Doğuda ve anadoluda üniversite olmamalı [Ankara harici]





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-39A3D5E9A -- 4 Ocak 2021; 9:41:25 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

F
5 yıl
Teğmen

çok haklı bence



H
5 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: alpalp84

Gidin oto elektrikçide çırak olun. İşi öğrenin. Gittiğim adamın 3 evi, 3 dükkanı var ve benden 1 yaş küçük. Gençlerimiz memuriyet harici bir işte çalışmak istemiyorlar.

Üniversite okumak lazım ama vasıfsız okumamak lazım. Düzgün bir bölümü bitirmek lazım. Gençlerimize 4 yıl diney xd dizilerindeki gibi üniversite ortamı sağlamaktan başka işe yaramayan okullar var. Sen üniversiteye sosyalleşmek için değil okumak için gidiyorsun.
Senin dediğin de saçma, ustalar işi öğretmiyor, uğraşmıyor, elinde tutup kullanmak istiyor çocukları.
Almanya'da ustalar pedagoji eğitimi bile alıyorlar çırak yetiştireceği için, sınav yapıyorlar ona göre ustalık belgesi veriyorlar.



C
5 yıl
Çavuş

quote:

Orijinalden alıntı: samuray_x

Bazen yaşlılıktan fazla konuşuyorlar bu adamlar. Üniversiteye gitmek vakit kaybı değildir. Önemli olan içi dolu ve gittiğinde sana bir şeyler katabilecek bir üniversiteye gitmektir.

Bugün Boğaziçi İTÜ ODTÜ gittin de işsiz mi kaldın, hayatından 4 yıl mı eksildi. Kendini geliştirdikten sonra o dört yıl sana fazlasıyla döner.
3000 tl maaşla başlarsın işe lol


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
5 yıl
Yüzbaşı

Senin en iyi üniversiteni yurt dışında sallayan yok.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @samuray_x
T
5 yıl
Yüzbaşı

Diğer ülkeler de kollarını açmış"ah ulan şöyle Türkiye'den kendini geliştirmiş birisi olsa da bize gelse" diyordu zaten.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Stewartteoremi
N
5 yıl
Teğmen

Anlamı yok ki.Zaten ünüversiteler ezbere daylı yerler olarak dizayn edilmiş yerler türkiyede.Aynı şeyi öğrenci bilgisayar telefon karşısında da yapabilir.Gereksiz israf ünüversiteler.İnternet üzerinden ders anlatsın hocalar.nasılsa pratik ders yok %98 bölüm de.



G
5 yıl
Yüzbaşı

Hayaller müthiş


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Stewartteoremi
S
5 yıl
Yüzbaşı

Senin düşüncene göre belki yoktur ama şunu unutma dünyanın en iyi üniversitesinde bile olsan emeksiz yemek olmaz. Üniversite sana kapı açar sende bunu değerlendirirsin bu kadar basit.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @GaridesGafa
S
5 yıl
Yüzbaşı

Merak etme kimse düzgün bir bölümdeyse 3000 tl’ye işe başlamaz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @cykacu
G
5 yıl
Yüzbaşı

Tr de uni kavrami haftada 1 hali saha, kari kiz kovalamak ve kantinde batak oynamaktan ibaret oldugu icin istisnalar dışında dogru olandir



T
5 yıl
Yüzbaşı

Para için, sosyal statü için tıp yazılan bir yerdeyiz hocam, artık Türkiye'deki iş algısının geldiği noktayı siz hesaplayın.




Bu mesajda bahsedilenler: @HeraldOfDİSASTER