Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
4
Cevap
225
Tıklama
3
Öne Çıkarma
Bursa/Gemlik Borusan Lojistik Limanında Anayasa Tanımama (GREV)
S
3 hafta
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Herkese merhabalar, lütfen okuyup destek olmanızı rica ederim.


Bursa/Gemlik'te bulunan Borusan Holdinge bağlı Borusan Limanında işçiler, uzun süredir süre gelen ağır çalışma şartlarından dolayı Anayasa'da 51.maddede yazan "Sendikal Faaliyetler" haklarını kullanmak için sendikaya katılmaya çalıştı.

Nedir bu ağır şartlar?

1) 8-8 yani 12 saat çalışma
2) Haftalık izinlerini kullanamama ve bu iznin belirsiz olması
3) Normal bir şekilde işe giderken, tam servis saatinde "sen bugün gelme" denip işçinin çevrilmesi

Peki Anayasa'daki 51.madde nedir?

"MADDE 51- (Değişik: 3/10/2001-4709/20 md.)
Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz."

Link

Gelişmeler

Liman işçileri bu madde uyarınca Mart ayı içerisinde sendikaya katılım için organize olmaya ve imza toplamaya başladı. Bu süreçte yönetici kadrosu tarafından mobbing ve tehdit uygulanmaya başladı. Akabinde de 4 işçinin işine 21 Mart günü son verildi. Bu karardan sonra Liman İşçileri Grev yapıp iş bırakma ve durdurma uyguladı. 21-25 Mart tarihlerinde gerçekleşen bu eylemde, polisler, çevik kuvvetler zoruyla engellenmeye çalışıldılar. Yerel seçimler öncesine denk gelen bu süreçte gerek ilçe belediye başkan adayları, milletvekilleri ve bir çok siyasi işçilere destek olmaya ve arabuluculuk sağlanmaya çalışıldı. 25 Mart gecesi ise araburuculuk işe yarayarak firma tarafından sözler verildi. Bu sözler şunlardır:

1) İşten çıkarılan işçiler işlerine geri iade edilecek
2) İş bırakma kaynaklı olarak işçilerden kesinti yapılmayacak
3) Sendikal faaliyetlere yönelik bir engelleme yapılmayacak ve resmi işlemler başlatılacak
4) Greve giden işçiler için herhangi bir suçlama yapılmayacak


Anlaşma Sonrası

Ertesi gün işçiler normal bir şekilde işlerine başladılar. Başvurdukları sendika olan Liman İş ise yeterli sayıyla birlikte resmi başvuruyu yaparken sayının yetersiz olduğu cevabını aldı. Çünkü Borusan Holding işçi kaydırma yaparak yeterli sayının tutmasının önüne geçmişti. Evet şaka yapmıyorum, "Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası" ve deprem bölgesindeki işçileri ansızın Borusan Lojistik'e kaydırarak yeterli sayının tutması engelledi.

Bundan sonraki süreçte ise verdikleri sözlere ve yapılan anlaşmaya aykırı olarak:

Greve katılan işçiler için savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
İş yerinde Disiplin Soruşturması başlatıldı.
İşçilere işten çıkın yoksa biz çıkarırız diye tehditler edildi.
35 işçiye İdari İzin verilerek işten uzaklaştırma yapıldı.
İşçilere tazminat teklif edilip caydırıp, işlerine son verildi
Kabul etmeyen işçilerin iş akdine son verildi.


Şu Anki Durum

Firma tarafından bu olaylar yapılırken işçiler tekrardan protestolara başladı. Firma tarafından sindirilmeye çalışan işçilerin sayısı oldukça azaldı. Bu yapılanlar Borusan Holding'in yanına kar kalmasın ve herkes öğrensin diye elimden geldiğince olayı anlatma ve özetlemeye çalıştım.

Bu ülkede hak aramanın, Anayasal Hakkını kullanmaya çalışmanın sonucu bu mu? Hani Hukuk Devleti? Hani İnsan Hakları? Lütfen elinizden geldiğince bu olayı duyurun, destek verin.

Konuyla Alakalı Linkler

Link1
Link2
Link3
Link4
Link5
İyi Parti Millet Vekili Selçuk TÜRKOĞLU'nun konuyu TBMM'ye taşıması
Link6
Link7





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SimurgFC -- 24 Mayıs 2024; 16:58:30 >

Y
3 hafta
Binbaşı

10 yıl çalıştım oldukça yüksek tempolu ve büyük bir otomotiv şirketinde çalıştım ( 2 ay önce çıktım şuan işsizim ) , sendika temsilcileriyle birlikte disiplin kurul toplantılarınada katıldım, yönetici olarak işçinin tazminatsız çıkarılması yönünde oy kullandığım oldu , bir işçi olarak işverenle yasal problemler yaşadığımda oldu , hem işveren hem işçi tarafını gayet iyi anlayarak şunları söyleyebilirim ;

değişikliği sağlayan şey işçinin kendisidir.

sendika olunca bu yazılan 3 madde olmayacak zannediliyorsa büyük hayal kırıklığı yaşarlar.

sendika elbette olmalı tartışmaya gerek yok ama buradaki 3 madde gibi kimi konular tamamen işçinin sergilediği duruşa göre değişir.

örneğin pazar günü fazla mesaiye işçi gelmek zorunda değildir ama belliki geliyor , sendika olunca gelmeyeceğini zannetmesin , bunun önüne geçecek olan sendika değildir işçinin kendisidir.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
3 hafta
Binbaşı

Son 20küsür yılda ekonomi ile beraber dibe vuran bir başka şeyde işçi haklarıdır



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
3 hafta
Yarbay

Bom bos yorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @yakup13
B
3 hafta
Yarbay

Şu an sendikalı yer sayısı % 5 bile değilken, elinizdeki bulgurdan da olmayın... Kıyaslama için bakınız: Sendikasız yerler...



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.