Ben bokeh'i net alan dışında kalan ışık kaynaklarının oluşturduğu beşgen gibi şekiller zannediyordum. Eğer net alan dışında kalan herşey bokeh ise yeni bişey öğrenmiş oldum ![]() |
Çoğu kişide öyle zannediyor...Bokeh kelime anlamı olarak ''bulanık'' demek. Yani fokuslanmayan geri planda kalan net olmayan bölgeye bokeh deniliyor. Ayrıca yuvarlak, parlak şekil vb olmasına da gerek yok. ![]() |
Tek kelime ile süper olmuş, çok yararlı oldu |
Ben de aynen böyle düşünüyordum. Hazırlayan arkadaşa bilgilerini paylaştığı için teşekkürler. |
hazırlayan arkadasa sonusz tesekkürler.. devamını bekleriz.. |
bokeh çalışmalarımdan; keyifli seyirler < Resime gitmek için tıklayın > |
Alıntıdır: Sizde kendi "Bokeh"nizi yönetebilirsiniz. Yani odak dışarısında kalan bulanık ışıklara biraz şekil vermek isteyebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki 2 şeye ihtiyacınız olacak. Geniş aperture değerine sahip bir lens (Ör: Canon 50mm F1.8) Lensin ağzını kapatacak kadar geniş, siyah bir karton parçası Bu iki gereci edindikten sonra yapmanız gerekenler ise; Bulduğunuz karton parçasını lensin ağzını iyice kapatacak şekilde kesin ve lensin ön kısmına yapıştırın. Unutmayın ki yaptığınız şey ev yapımı bir lens hood olduğundan sağdan soldan lensin içerisine ışık girmemesi önemli bir konu. Lense yapıştırdığınız kartonun ortasından herhangi bir şekil kesip çıkartın. Örnek olarak biz kalp seçtik. Kameranızı en düşük açıklık değerine getirin. (tamamen açık hale getirin) Yukarıdaki örnekte kullanılan parametrelere gelecek olursak, Lens - Canon 50mm f1.8 "Lens Hood" çapı : 70mm Delik çapı : 15mm Bu çalışmayı farklı şekillerle deneyerek daha yaratıcı çalışmalar da ortaya çıkarabilirsiniz < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > |
Bişey sorucam.. f2/8 ne oluyor? ne oluyor da o değer 2.8 oluyor.. yada 3.5 yada 4 vs vs. Makinalarda diyafram açıklığı olarak biliyorum ama.. Mesela 2.8 objektifler neden daha pahalı? |
Aynen dediğin gibi diyafram açıklığı. Net alan derinliğini etkileyen ana etkenlerden birisi diyafram açıklığı. Çok güzel bi flash demo vardı internette enstantane, diyafram, iso'nun ne olduğunu anlatabilmek için şimdi linki bulamadım ![]() Diyaframı mümkün olduğunca açabilen lensler genelde daha hızlı enstantanelere olanak sağladıkları için makbuldür (Yapılan çalışmaya göre değişir tabi ki). Daha büyük diyaframlarda optik elemanlarında çapı daha büyük olacağından maliyeti artıyor. O yüzden pahalılar ![]() ![]() ![]() ![]() http://en.wikipedia.org/wiki/Aperture |
Bahsettiginiz flash demo link sanırım asagıdaki: http://www.dryreading.com/camera/ |
1.4, 2.0, 2.8 gibi degerler objektifin ısık gecirgenliginin yuksek oldugunu gosterir. Bu degerdeki objektifler yuksek kalite merceklerden yapılır bu yuzden ısık alma kapasiteleride yuksektir. Buda fiyatlara yansır. Prime dısında zoom objektiflerde surekli 2.8 gibi ornekler var. 17-50 tamron tum aralıklarda f2.8 calısır. Ama 17-70 sigma surekli 2.8 calısmaz. Buda fiyata yansır. Diger konu 1.4 olan 2.0 dan 2 kat fazla ısık alır. Yada f2.8 e gore 4 kat fazla ısık alır. Az ısıklı ortamlarda fazla ısık alan objektif buyuk avantaj saglar. |
Konu ve yorumlar için teşekkürler, bir meraklı olarak son günlerde yoğunlaştığım, uğruna yeni makine aldığım konuydu... |
Bu benim de çok işime yarayacak. Teşekkür ederim ![]() |
50/18 yerine yanlışlıkla 50/16 yazılmış ![]() |
çok güzel bilgiler var sayfada teşekkürler herkese. ben de fotoğraflarımda bulanıklaştırmayı kullanmayı seviyorum, bir bakıma sanatsal bir çalışmada dikkat çekiciliği son derece arttıran bir unsur. |
Teşekkürler anladım.. Benim kafama takılan fiyat artışının neden olduğuydu. Baya araştırdım cevabımı aldım ![]() |
Merhaba,
Internetin yaygınlaşmasıyla beraber fotoğrafçılık oldukça popüler bir ilgi alanı haline geldi ve internet üzerinde fotoğraf izlerken en çok hoşumuza giden şeylerden biri arkaplandaki çoğu kez yuvarlak ve ender de olsa altıgen şekilde olan ışık tanecikleri. Teknik olarak bunlara "bokeh" diyoruz.
Bokeh, kelime olarak Japonca'dan gelme. Japoncada "boke" bulanıklık anlamında geliyor. İyi bir bokeh için büyük diyafram açıklıklarına sahip lensler (Canon EF 50mm f/1.4 USM gibi) ve büyük bir sensöre ihtiyacımız var.
Tüm lensler farklı bokeh kalitelerine sahiptirler. Lenslerin bokeh kalitesini etkileyen en önemli neden sahip oldukları diyafram bıçaklarıdır. Lens ne kadar fazla diyafram bıçağına sahip olursa bokeh o kadar yumuşak ve yuvarlak hatlara sahip olur. Bu genellikle fiyatla da doğru orantılıdır. Örneğin Canon 50mm f1.8 lens 5 diyafram bıçağına sahipken, Canon 85mm f1.2 USM L lens 8 diyafram bıçağına sahiptir.
Bazı eski manuel lensler bu konuda çok gelişmişlerdir.
Örneğin:
Bir ara benim de kullandığım Heilos 40-2(10 bıçaklı) :
< Resime gitmek için tıklayın >
Tair 11-A(20 bıçaklı):
< Resime gitmek için tıklayın >
ve Jupiter 9(15 bıçaklı):
< Resime gitmek için tıklayın >
Görüldüğü ve bilnidği gibi bokeh etkisi özellikle makro ve portre çekimlerde çok önemlidir. Arkaplanın konudan ayrılması için gereklidir.
Peki bunun bilinirliği sabit midir? Lensin ne kadar bokeh verebileceğini nasıl bilebiliriz?
Lensin odak uzaklığını en açık diyaframa böldüğümüzde çıkan sayı ne kadar büyükse bokeh kalitesi de o kadar iyi olacaktır.
Canon 85mm f1.2 USM L için ----> 85/1.2 = 71
Canon 50mm f1.8 ----> 50/1.8 = 28
Canon 15mm f2.8 ----> 15/2.8 = 5.5
Aradaki farklardan da bokeh kalitesindenki farkları anlayabiliriz. 15mm 2.8 gibi balıkgözü bir lens için bokeh beklenmemelidir.
< Resime gitmek için tıklayın >
Şimdi gelelim konuya uzaklığın etkisine:
Diyelim ki elimizdeki lens Canon 85mm f1.8 USM, diğerleri kadar pahalı olmayan ve 8 bıçaklı bir lens ve gayet iyi bir bokeh kalitesi aldığımız bir lens.
85/1.8 = 47 (Kolaylık olsun diye 50 diyeceğim)
Bu lensin minimum netleme mesafesi 0,85 metredir.
50/0.85 = 60 gibi bir değere geliyor.
Diyelim ki daha uzağa gittik, 1.5 metre uzağa. Şimdiki değerimiz:
50/1.5 = 33 oldu.
Gördüğünüz gibi 60dan 33e neredeyse yarı yarıya bir düşüm söz konusu bu da bokeh kalitesini doğrudan düşüren bir etken.
Peki ya sensör etkisi?
Bkeh kalitesini doğrudan etkileyen bir diğer faktör de sensörümüzün büyüklüğüdür. Az önceki denklemimimzde sensör boyutunu da hesaba katarsak:
85/1.8/0.85/1.6(crop) = 35. Gördüğünüz gibi 1.6 croplu makinemiz varsa bokeh kalitesi full frame sensöre göre hemen hemen yarı yarıya düşüktür.
Neden hem prime lensleri örnek gösterdik? Çünkü en geniş diyafram açıklığı prime lenslerde oluyor. Canon'un kalbur üstü lenslerinden 24-70 f2.8 USM L'yi ele alırsak:
70/2.8 = 25 ve 24/2.8 = 8.5.
Dolayısıyla bu matematiksel değerlerden kolaylıkla bokehimizin bir 85mm 1.2 gibi veya 135mm f2 gibi olmayacağını görebiliyoruz.
Peki kötü bokehe örnek verebilir miyiz?
Dpreview'dan aldığım bu fotoğraf kötü bokehe bir örnektir. Arkaplan, konuyu saklayacak şekilde dikkat çekiyor.
< Resime gitmek için tıklayın >
İyi bokeh?
Canon 135mm f2 USM L ile çekilmiş bir fotoğraf:
< Resime gitmek için tıklayın >
Gördüğünüz gibi arkaplan yok gibi...
Peki odak uzaklığı en büyük etkenlerimizden biriyse neden 600mm f4 yerine 50mm f1.4 gibi lenslerden kullanıyoruz?
600 /4 = 150 ve 50 /1.4= 35. Gördüğümüz gibi arada çok fark var. Ama lensin maddi değerleri arasındaki fark karşılaştırılamaz. Ayrıca 600mm ile model çekerken cep telefonuyla iletişim kurmak zorundasınız :) Tam bir boy fotoğraf çekmek için uzaklaşmanız gereken mesafe çok büyük olacaktır.
Son olarak bokehi güzel birkaç fotoğraf:
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
Tahir YILDIZ- Bu makale canonturk.com hariç hiç bir şekilde izinsiz kullanılamaz ve dağıtılamaz.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.