Arama butonu
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA SORULARI YANITLIYORUM!
 Sonuçları gör
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir, 1 mobil kullanıcı
804
Cevap
179150
Tıklama
88
Öne Çıkarma
Cevap: BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA SORULARI YANITLIYORUM! (6. sayfa)
G
7 yıl
Yüzbaşı

faydasi olmaz olur mu? elbette oluyor. iyi ki açmışsınız böyle bir konuyu. teşekkür ederim cevap için.



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @bilgisayarmuhendisiyim
B
7 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Keldani İmam

Bounda da ybs var hocam 20 yıllık bölüm o harici ben de aynı şekilde düşünüyorum
Aynı mantık orada da var. BOU BM kazanamayanlar için açılmış, ders içerikleri daha kötü olan bölümler. İkinci öğretim de aynı muhabbet. Bir bölümü gerçekten kazanamayanlar için açılmış bir yöntem. Yani olan BOU, GTÜ, ODTÜ falan değil zihniyet meselesi. Ayrıca bilmeyeniniz vardır belki bu bölüm açmak, kontenjan arttırmak falan YÖK denilen amcalar yapıyorlar yani okuldaki hocalara sorsan belki istemeyecekler ama onlara soran yok.




Bu mesajda bahsedilenler: @Ahmet Cemil
B
7 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: hayallereinanmak

Üniversitede tekrar hazırlanabilir mi sizce?



30-40k arası bi ihtimal gelirse gtü yazmayı düşünüyorum ama geleceği bi ihtimal 45k fln gelir.



Mesela gtü matematik yazıp üniversitede tekrar hazırlanabilir mi?

Not:Gtü bilgisayar istiyorum
Üniversitede okurken tekrar hazırlanmak çok ütopik bence. Yapabilen var mı bilmiyorum ancak çok kişinin yapabileceği birşey değil. Bunla, "ya istatistik okuyayaım oradan BM yatay geçerim" kafası aynı, sonuç 100 kişide 1 kişi anca geçiyorsa geçiyor.. Bu tarz bir olasılık üzerine, varsayım üzerine gelecek inşa edilmez.

Ben yapmazdım, GTÜ Matematik ile GTÜ BM kalitesi aynı değil. 1 sene daha kas, stresli olacak ancak daha iyi yapacağına inanıyorsan değer bence.




Bu mesajda bahsedilenler: @hayallereinanmak
B
7 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Jordan Belfort

Ben de bilgisayar müh 2. Sınıfa geçtim. Var mıdır bana verebilceğin tavsiyeler? Yapay zekanın gelişmesi bizim mesleği nasıl etkileyecek?
Entrylerimde yazdım hepsini okuyabilirsin. İlk iş okumaya başlaman olabilir




Bu mesajda bahsedilenler: @Jordan Belfort
Y
7 yıl
Yüzbaşı

Bu sene GTÜ'yü bu forumdakiler doldurmazsa bende bir şey bilmiyorum


Bu mesaja 2 cevap geldi.
T
7 yıl
Yarbay

Bende konuya bakayim genclerimize elimden geldigince yardimci olayim dedim, birde ne goreyim, benimde faydalanabilecegim cok guzel yazilmis bir ilk mesaj var. Elinize saglik, guzel yorumlamissiniz meslegi, umarim hakkini vererek okuyacak ve calisacak nesiller faydalanir.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @bilgisayarmuhendisiyim
B
7 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Guhong01

Ben eğitimini beğeniyorum, zamanında tercih sıram odtü, itü, iyte, dokuz eylül, ege şeklindeydi. Zaten izmirde yaşıyordum. Odtü itü gelmeyeceği için iyte yi başa yazmıştım. Okulda ödev ve projesi olmayan ders nerdeyse hiç yok. 4 tane sosyal seçmeli alıyoruz, diğer bölümlerden en büyük farkımız bu, diğerleri 2 tane alıyor, bu da şu oluyor, BM dersi dışındaki dersler, mesela ben Japonca 1,2, İspanyolca ve Fransızca derslerini aldım, bu sayede okulda sadece kendi bölümümüzde arkadaşınız olmamış oluyor (sosyallik açısından)

Ben sosyallik konusunda sıkıntı çekmiyorum, zaten izmirin merkezinden gidip geliyorum. Ulaşım sıkıntı olmuyor, 35km yol 45-50dk sürüyor belediye otobüsü ile, çünkü yol bomboş. Ayrıca sosyallik kişiden kişiye değişir. Benim bütün bölümlerden arkadaşlarım var, hazırlık yılında çevremi geniş tuttum, aldığım BM dışı derslerde insanlarla kaynaştım. Ama kimisine göre sosyallik bu değil akşam bir yere gidip içmektir, bu konuda imkanlar nerdeyse yok, öyle diyebilirim. İzmirin en gezilmesi yeri kordon, alsancak a gitmek için 2 saat yol gitmeniz lazım, dokuz eylül için 1-1.5 saat, ege için 45dk civarı. Egenin çevresi sosyallik açısından harikadır, yeme, içme yerleri, alışveriş merkezleri, canınız sıkıldığında yapılacak çok şey var. Ama bu da mezun olduğunuzda yetkin biri olma yetinizi düşürebilecek şeyler. İyte de kütüphane kantininde bile çalışma odaları vardır, ders çalışmak için kaynaklar sınırsızdır, bir insan iyte de derslerinden kalıyorsa tek sorumlusu kendisidir.

Eğitim karşılaştırmasına gelecek olursak bunu kendi fikirlerimi mümkün olduğunca katmadan açıklayacağım. Benim kız arkadaşım dokuz eylül BM de okuyor ve 3.sınıfın sonuna kadar bütün eğitim şeklini biliyorum. Dokuz Eylülde hocalar öğrencilere mesafelidir, kolay kolay soru soramazsınız(iyte de hocanız size isminizle hitap eder ve odasına gittiğinizde sizinle ilgilenir) , hocanın yanlışını şikayet edebileceğiniz bir yer yoktur. Adam kayırma çok yüksek seviyededir ve bu iğrenç bir şey. Sırf bölüm başkanının şirket ortağının kızı diye ayrı olarak özel eğitilen bir kız var şuan 4.sınıfa geçen, ama kimse bunu dile getiremiyor okul içinde. Yani genel olarak insanlar bütün yetkisini kullanıyor ve bu öğrencinin lehine olmuyor, hoş değil.

İyte de böyle bir durum asla olamaz, bölüm başkanını gerekirse gider rektöre bile şikayet edersiniz ve gereği yapılır, kimse dersinde istediği gibi at koşturamaz. Bir hoca derste 10dk bile Türkçe konuşsa birisi gider bunu dile getirir ve hoca uyarılır, bizzat gözümüzün önünde bölüm başkanı tarafından uyarıldı bir hoca.

İyte yılda 60 kişi alıyor şuan sanırım, bu insanlara az gelebilir ama dersler asla 60 kişi olmaz, ortalama ders mevcudu 95-100 dür, çünkü iyte ye yatay+dikey geçiş miktarı çoktur, her dönemde 30-40 kişi vardır geçiş yapmış olan.

Ege ile karşılaştırmak gerekirse sadece şunu belirtmek isterim, ege BM de okuyan 4 kişi tanıdım. Aynı ortamda buluşup neler yaptığımızdan, neler öğrendiğimizden bahsettiğimiz zaman genelde ağzıma bakıyorlar ve hepsi şunu söylüyor, keşke iyte yazsaydım. Bu benim yorumum değil, kendi ağızlarıyla söyledikleri söz. Ben girdiğimde egenin puanı iyte den 5 puan yüksekti, şuan iyte 15 puan filan yüksek, ve egede okuyan herkes bunun farkında ve hoşlarına gitmiyor. Ama bu böyle devam edecektir, çünkü bence özellikle bilgisayar mühendisliği için ingilizce şart, şart, şart. Bu yüzden dokuz eylülü egenin üzerine yazmıştım.

Bilgisayar bilimlerinde tüm terimlerin kaynağı ingilizcedir ve yapılan araştırma geliştirmelerin %90 ı ingilizcedir, ve İngilizce bilmemek kaynak seviyenizi inanılmaz ölçüde azaltıyor. Bu yüzden ben olsam asla Türkçe bölüm tercih etmem puanım ingilizceye yetiyorsa.

İyte de yurtdışı imkanları oldukça iyi seviyede, özellikle BM de. Yılda 16 kişi erasmus kontenjanı var ve bu demek oluyor ki her yıl 100 kişiden 16 kişi yurtdışına eğitime gidebiliyor. Erasmus a nerdeyse herkes 3.sınıfta gittiği için "100 kişiden" dedim. Ben Çekya'ya gitmiştim. Bunu dışında mevlana, farabi gibi programlar da var, bu sene mevlana Amerikadan bir okulla anlaşma yaptı. Yani 3.sınıfa geldiğinizde eğer ortalamanız yüksekse 1 yıllığına Amerikada eğitim görmek mümkün.

Bunun dışında sorunuz olursa ya da anlamadığınız kısımlar olursa yardım ederim. Mümkün olduğunca aklınızdan geçen okullardan mezun ve hala okuyan insanlardan fikir alın ve ne olursa olsun kendi tercihinizi kendiniz yapın. Sosyallik sizin için vazgeçilmez bir olgu ise tercihinizi ona göre yapın, eğitimse tercihinizi ona göre yapın, ingilizce ise ona göre yapın, bu hayatı siz yaşayacaksınız.

Alıntıları Göster
Süper Ellerine sağlık çok güzel bilgilendirici bir yazı olmuş. IYTE ve GTÜ aynı amaçla kurulmuş okullar ve eğitimleri de çok iyi. IYTE mezunu olup boş olan ben görmedim. Kendisine birşeuy katmamışları bile belirli düzeye gelmiş olur. GTÜ'den dezavantajı bence Izmirde olması. Hersey Istanbulda şirketler, ekonomi vs. Orada okuyan herkes orada iş bulamıyor ve mecbur buraya geliyor. Bunun dışında çok benzer okullar.

Sana da stajında başarılar dilerim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Guhong01
G
7 yıl
Yarbay

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Dediğiniz doğru, iş imkanlarının büyük bir kısmı İstanbul'da. İyte mezunları İzmir Teknopark'ta iş bulabiliyorlar, pek çok arge firması var ve çoğu yazılım firması. İzmir Teknopark'ın müdürü iyte BM bölüm başkanı. Ayrıca belki biliyorsunuzdur İzmir Teknoloji Üssü kurulacak iyte de, bizzat devlet desteği ile kuruluyor, tamamlanması muhtemelen yıllar sürer ama uzun vadede beklentilerin oldukça yüksek olduğu bir yatırım. 10 yıl içinde 1.4 milyar TL yatırım ve 40 bin istihdam hedefleniyor. Proje tamamlandığı zaman başta iyte mezunları olmak üzere İzmir'de okuyan pek çok insan için pozitif bir etki yaratacaktır.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @bilgisayarmuhendisiyim
B
7 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: ebecogi

https://forum.donanimhaber.com/muhendisin-35-40-yasindan-sonra-akibeti-ne-oluyor--113239633

Hocam bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Şirketlerde 40 50 taş üstü mühendis gördünüz mü var mı hiç? Analitik düşünme yeteneğinin kaybolması beni çok korkutuyor. Geniş çaplı bir cevap verirseniz çok sevinirim.
Doğruları ve yanlışları içinde barındıran bir yazı. Tabiki gördüm. Şu an karşımda 40'ı geçmiş bir abi var ve hali vakti ve kafası yerinde. İnsanlar kendi yapamadıklarını başkaları da yapamaz sanırlar. Şunu bende söyledim, ortalama doktorlar ile bilgisayar mühendislerini kıyasladığımda zaman geçtikçe bmler değersizleşiyor. Bunu bilmek lazım ancak bmler kendilerine birşeyler katarlarsa ve gelişimlerini sürdürürlerse çok rahat yaşam sürüyorlar. BMlerde sorun şu oluyor ileriki yaşlarda. Yükselememiş, kendi işini kuramamış ya da para kazanma işini basite indirgeyememiş ve sürekli çalışmak zorunda olanlar "off poff" diyip 50 yaşında da kod yazıyorlar. Benim hanım Akbank'ta Testçi olarak çalışıyor ve onların ekibin en iyi mühendisi 55-60 yaşında bir abi. Emekli olsa oluyormus ama evde sıkılır ben diyor.

Üretkenliğiniz azalıyor ancak bunun sebebi insan doğasından da geliyor. Aynı yaşlarda doktorlar da "aman rahatımız bozulmasın" kafasında çok fazla kendilerini paralamıyorlar. BM nin Doktorluktan avantajı kendi işini çok çabuk kurabilirsin. Bir gecede bir laptop ve sen. Doktorlar bunu yapamazlar. Doktroların y.dışına gitmesi daha zor mühendislere göre.

Abi sen ne yapacaksın dersen, benim hedefim 5-10 sene daha sektörde oyalanmak sonra kendi şirketimi kurarım belki.




Bu mesajda bahsedilenler: @igocebe
Y
7 yıl
Yüzbaşı

Hocam askerlik hakkında tavsiyeniz nedir ? Siz yaptınız mı ve yaparsak o süre zarfında hamlar mıyız veya işe girmemizde önemli bir etken midir ?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yeni_hayatt -- 24 Temmuz 2018; 22:46:54 >

D
7 yıl
Yarbay

diyelim ki gebze teknik bilgisayar mühendisliğinden 3+ ortalama ile mezun oldum, hobi olarak çeşitli projeler yaptım, github profilim fena değil, en az 2 şirkette staj yaptım ve akıcı seviyede ingilizce biliyorum.

şimdi ben almanya-hollanda gibi avrupa ülkelerinde yeni mezun olarak işe girebilir miyim ? (junior software engineer diye geçiyor sanırım) yoksa avrupa için yüksek lisans veya 3-5 yıl tecrübe mi gerekiyor ?



S
7 yıl
Yüzbaşı

Yazınız gayet açıklayıcı ve yararlı olmuş hocam. Bu sene kısmet olursa BM yi kazanacam. Hazırlıkta ingilizcenin yanında ufaktan programcılığa da çalışmayı düşünüyorum. Ne önerirsiniz hocam? Bazısı algoritma bilmeden dil öğrenilmez diyor bazısı Python bazısı html, C vs. den başla diyor. Sizin gibi piyasayı iyi bilen, başarılı bir mühendisin görüşleri nelerdir?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

E
7 yıl
Teğmen

Yeni mezun maaşlarına abartı demişler. Gerçek sayılarla konuşayım. Bu yıl mezun 3 arkadaşım şu maaşlarla başladı:

düşük seviye öğrenci 3k net

orta seviye 4k net

ve iyi seviye (ingilizce çok iyi, okul zamanı iş tecrübesi kazanmış) 5k net ile başladı.

asgari ücret çalışan mühendisten bahsetmiş biri. Acaba nasıl okudu o arkadaş? Zarzor mezun olacak biri iseniz başka bölümü tercih edip yarı yoldan dönerek sevdiğiniz mesleği yapmanızdır.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
7 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: garavenli11

İYTE-GEBZE TEKNİK-MARMARA bu üç üniversiteyi kıyaslayabilir misiniz ? Sıralaması daha iyi diye bir üniversitenin daha iyi olduğu konusunda çok yanlış bir algı var.Sizin düşünceleriniz neler?
Yayında da gelen bir soruydu. İlk ikisi birbirine cok yakın kaliteli okullar eğitim olarak ancak üniversite hayatı anlamında birşey yok. Şehir Istanbul olacaksa GTÜ, İzmir olacaksa İYTE tercih edilebilir.

Bu dediğini yayında aynen söyledim. Sıralaması daha iyi olan her zaman daha iyi diye birşey yok. Atıyorum yeni hocalar gelir, müfredatlarına birseyler alırlar ve o okul puanı geride olmasına ragmen daha iyi eğitim veriyor olabilir. Sıralama insanların oraya olan taleplerinin bir sonucu. İnsanlar da neye göre yazıyorlar çlok bilmiyoruz... İzmir, Eskisehir rahat yaşam için yazan cok var. Buralardaki okulları kökten iyi yapmıyor tabi bu.




Bu mesajda bahsedilenler: @garavenli11
K
7 yıl
Onbaşı

sizce hacettepeyi Ytü'den üstün tutan özellikler nelerdir? GTÜ yü bile zamanında YTÜ kurmuş





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kenshin17 -- 14 Ağustos 2018; 19:24:44 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @bilgisayarmuhendisiyim
B
7 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: kenshin17

sizce hacettepeyi Ytü'den üstün tutan özellikler nelerdir? GTÜ yü bile zamanında YTÜ kurmuş
Eğitimi ben eğitim olarak kıyaslıyorum hep. GTÜ, YTÜ kurmuş onları çok bilmem ben ancak eğitim kıyaslaması yapıp dünyada kabul görecek bir bilgi birikimi nerede alabilirsiniz ona dair tecrübelerimi fikirlerimi paylaşıyorum sizlerle. YTÜ'yü insanlar yazmayınca ben birsey kazanmıyorum :) YTÜ'nün avantajı Istanbulda olması..




Bu mesajda bahsedilenler: @kenshin17
A
7 yıl
Yüzbaşı

Yok hocam siz yanlış biliyorsunuz. 1603 TL + yemek veriyorlar. ODTÜ, Bilkent bile 2000 TL alıyor. Mühendisi amele olarak görüyor şirketler





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Artyom A. C. -- 14 Ağustos 2018; 22:14:39 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @engineer037
X
7 yıl
Çavuş

Kocaeli, Akdeniz, Sakarya, Uludağ. Sizce bu dördünü kalite ve mezun olduktan sonra iş bulma açisindan hangi siralamada yazmaliyim ? Biliyorum sizin skalanızda bunlar çöp çünkü yayinda Kocaeli'ne çöp demiştiniz ama sadece bu dördünü kiyaslayacak olursak.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
7 yıl
Er

Hocam istanbulda olduğu için ytüyü yazmıştım hacettepeden önce kafamı karıştırdınız şimdi. ytünün eğitimi hacettepeden bariz olarak çok mu kötü? Bir de ytü %100 ingilizce değil ama benim ingilizce sıkıntım yok (c1im) eğitimin ingilizce olmaması beni geriye çok atar mı sizce? sizin dediğiniz gibi harvard vs ünilerin derslerini izleyip ödevlerini yapmaya çalışarak açığımı kapatabilir miyim?



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
7 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: 0909zaza

yıldız teknik üniversitesi kontrol ve otomasyon mühendisliği 1. sınıfa bu sene başlayacağım. fakat kafamda bir çok belirsizlik var ve düşünmekten çok yoruldum. tercih listemde hep bilgisaya mühendisli vardı ve araya sadece 1 tane kom yerleştirmiştim. ne gariptir ki kom geldi. bende neyse diyip devam ettim ama sürekli gelecek kaygısı güdüyorum ve okuluma bölümüme iş olanağına prestijine kısacası geleceğine güvenemiyorum. yatay geçiş sezonunda gtü bilgisayar bölümüne başvurdum. kararım hala net değil. çok aradayım. acaba hangi bölümü bitirdiğimde daha dolu olurum tabi en önemli etken kendimi yetiştirmem ama iş diplomaya ve onun beni yönlendirmesine kaldığında ytü kom mu gtü BM mi ağır basar? ve kom hakkında bile yeterli bilgiye ulaşamıyorum. elektrik elektronik mühendisi de yapabiliyormuş işimizi yani pek spesifik bir bölüm değil sanırım iki arada bir derede gibi görüyorum. uzun tuttum affola.
özetle çok kararsızım, yorumlarınıza açığım. teşekkürler

Alıntıları Göster
Ah be abicim, geçen senelerde denk gelmemişsin demek ki yazdıklarıma. Her yerde tercihlerinizde tutarlı olun BM hemen altına Makine falan gibi şeyler yapmayın diye bas bas bağırıyordum. Neyse sağlık olsun. BM'nin yaptığı işi başkaları da yapabilir ancak sütle süt tozu aynı değil ;) Diploma BM olursa daha etkili olur BM başvurularında tabi ki..Bazı yöntemleri BM dersi almayanlar bilemezler ya da bilmeleri öğrenmeleri çok zor olur diyeyim.




Bu mesajda bahsedilenler: @0909zaza