Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
16
Cevap
287
Tıklama
2
Öne Çıkarma
ABD, kapattığı nükleer enerji santralini tekrar devreye alıyor: Nükleere dönüş sürüyor
M
geçen ay
Yarbay
Konu Sahibi

ABD, kapattığı nükleer enerji santralini tekrar devreye alıyor: Nükleere dönüş sürüyor
Michigan gölü kenarında 1967-1970 arası inşa edilen 800 MW’lık Palisades Nükleer Enerji Santrali, Mayıs 2022'de faaliyetlerini durdurmuştu. Ülkenin yaşlanan nükleer altyapısını canlandırmaya çalışan Biden yönetimi, atıl durumdaki tesisi yeniden canlandırmak için 1.52 milyar dolarlık kredi garantisi vereceklerini duyurdu.



ABD’nin bu adımı, ülkenin karbon-nötr olma hedeflerini yansıtıyor. Bu hedefler kapsamında nükleer enerjinin önemli bir seçenek olarak öne çıktığını tüm dünya genelinde görüyoruz. ABD Enerji Bakanlığı'nın kredi garantisi, Holtec International'ın Michigan Gölü kıyısında bulunan Palisades nükleer santralini canlandırmasına ve en az 2051 yılına kadar çalışır durumda tutmasına olanak tanıyacak. Böylece tesis 80 yıl boyunca enerji üretimi yapmış olacak. Bununla birlikte kredi garantisi tesisin düzenleyici onayları alması ve diğer gereklilikleri yerine getirmesi koşuluna bağlı durumda.



ABD, nükleer enerji kapasitesini yenileyecek



Nükleer enerji santrallerinin gezegeni ısıtan sera gazı emisyonlarını yaymadan elektrik üretmesi, onları kanun yapıcılar ve enerji yöneticileri arasında özellikle küresel ısınma ve iklim krizi gerçekleri altında yeniden popüler kıldı. ABD ise ömürlerinin son aşamalarında olan nükleer tesislerde büyük çaplı iyileştirmeler yaparak ya yeniden devreye almak ya da mevcut ömürlerini uzatmak istiyor. Böylelikle yeni tesis kurmak için gerekli olan yüklü maliyet ve zamandan tasarruf edilmiş olunuyor.



ABD, kapattığı nükleer enerji santralini tekrar devreye alıyor: Nükleere dönüş sürüyor



Enerji Bakanı Jennifer M. Granholm yaptığı açıklamada Palisades santrali için kredi garantisini duyururken "Nükleer enerji, ülke genelinde 100.000 kişiye doğrudan ve yüz binlerce kişiye de dolaylı olarak destek veren en büyük karbonsuz elektrik kaynağımızdır" dedi.



ABD, yapımı on yıldan fazla süren ve 35 milyar dolara mal olan Alvin W. Vogtle Elektrik Üretim Tesisi’ndeki iki yeni ünite de dahil olmak üzere ülke genelinde yaklaşık 100 ünite ile dünyanın en büyük nükleer enerji operasyonuna sahip. Ancak ABD’de yeni santral üretimi yukarıda saydığımız maliyet ve zaman faktörleri nedeniyle girişimler olsa da pek olası durmuyor. Bunun yanında daha ucuz, daha risksiz ve basit olan küçük modüler reaktörlerin (SMR) üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Ancak hiçbir küçük modüler reaktör Nükleer Düzenleme Komisyonu'ndan tam onay ve lisans almayı başaramadı.



Holtec, Palisades nükleer santralinin sahasında iki küçük modüler reaktör inşa etmek de istiyor. Bu plan, verilen krediden karşılanmayacak. Bu plan devreye girene kadar Holtec, Palisades santralini hızlıca devreye almaya çalışacak. Tesis devreye girdiğinde 800.000 ev elektrik üretecek. Palisades, açıldıktan sonra Amerikan tarihinde başarıyla yeniden faaliyete geçen ilk nükleer enerji santrali olacak ve 363 milyon dolarlık bölgesel ekonomik etki oluşturacak. Palisades santralinin öngörülen 25 yıllık işletme süresi boyunca 111 milyon ton CO2 emisyonunun salınımını önleyeceği tahmin ediliyor. Bu, her yıl 970.000 aracın yoldan çekilmesi anlamına geliyor.




Kaynak:https://interestingengineering.com/energy/us-energy-dept-commits-1-52-billion-for-reviving-michigans-dead-nuclear-power-facility

 Haberi Portalda Gör

Sen nükleer santral yapmıyorsun kardeşim. Ruslar kendi nükleer santrallerinden birini burada açıyor.
Rusya'nın bu santralinin kendi diğer santrallerinden tek farkının konumunun ol...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Umit_22 - geçen ay +13
Ülkeler elektrikli otomobile geçiyor. Hayatımıza yeni girecek pek çok cihaz da elektrik tüketimini artırıyor. O elektrik nereden gelecek ? 2-3 katı elektrik üretimini artırmal...
Yoruma Git
Yorumun Devamı rx7enes - geçen ay +6
X
geçen ay
Yarbay

Rezillikten başka bişey değil




C
geçen ay
Yarbay

Dünya Nükleer santralleri kapatıyor biz santral yapıyoruz. bunu ezberlemiştim ağzımdan çıkıverdi.



Bu mesaja 2 cevap geldi.
M
geçen ay
Binbaşı

siz kimsiniz ? türkçe konuşuyorsunuz türk santral mi var ?



Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @CleanCoders
M
geçen ay
Binbaşı

bizim ezikler görsün




R
geçen ay
Yüzbaşı

Ülkeler elektrikli otomobile geçiyor. Hayatımıza yeni girecek pek çok cihaz da elektrik tüketimini artırıyor. O elektrik nereden gelecek ? 2-3 katı elektrik üretimini artırmaları gerekiyor. Üstelik bunu yaparken kömür-termik santralleri kapatmayı da isteyenler var. Nasıl olacak bu iş? Güneş ve rüzgar enerjisi yeterince verimli değil ve kısmen pahalı. 20 yıl ömürleri var. Nükleer ise ilk başta biraz pahalı olmasına rağmen 20 yıl sonra nerdeyse bedavaya üretime geçiyorsun. Ayrıca 50-60 yıl önceki teknoloji ile şimdiki teknoloji arasında fark var. Yeni nesil reaktörler için artık 100 yıl ömür düşünülmeye başlandı.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
U
geçen ay
Binbaşı

Sen nükleer santral yapmıyorsun kardeşim. Ruslar kendi nükleer santrallerinden birini burada açıyor.
Rusya'nın bu santralinin kendi diğer santrallerinden tek farkının konumunun olması.
Hepsi Rusya'ya aittir. Bu, ülke dışındaki tek santraldir. O kadar.
Biz nükleer santral yapmıyoruz. Rusya'nın Türkiye'deki nükleer santralinden elektrik satın alıyoruz.
İkisi çok farklı şeyler.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Umit_22 -- 28 Mart 2024; 19:31:16 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @CleanCoders
C
geçen ay
Yarbay

ezber işte, ağzımdan çıkıverdi.




Bu mesajda bahsedilenler: @Mylevi
C
geçen ay
Yarbay

ezber dedim ya




Bu mesajda bahsedilenler: @Umit_22
M
geçen ay
Binbaşı

nükleer kaarbon atıkdan daha mı iyi.
karbon belki başka birşeye evrilir



Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
4 hafta
Yüzbaşı

Her yıl 3-5 milyon ölüm "karbon kaynaklı" hava kirleticiler nedeniyle gerçekleşiyor. Nükleer/radioactive nedenlerle ölümler ise insanlık tarihi boyunca 2 milyona yaklaşmıyor. Bunun ortalamasını aldığımızda en güvenli enerji üretim biçimi yenilenebilir ve nükleerdir. Yenilenebilir enerjide bile üretim ve geri dönüşüm sırasında çok fazla karbon salınımı olduğundan ve verimlilik sorunları nedeniyle o kadar çevreci olmayabiliyor.

Kömür: Her yıl 25 kişi erken ölüyor;
Petrol: Her yıl 18 kişi erken ölüyor;
Gaz: Her yıl 3 kişi erken ölüyor;
Hidroelektrik: Ortalama yılda 1 kişi;
Rüzgar: Ortalama bir yılda kimse ölmez, her 25 yılda bir kişi ölür
Nükleer: Ortalama bir yılda kimse ölmez; her 33 yılda bir kişi ölür.
Solar: Ortalama bir yılda kimse ölmez; her 50 yılda bir kişi ölür.



< Resime gitmek için tıklayın >



Bu mesaja 3 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @makine26
B
4 hafta
Yarbay

Güneş ve rüzgar enerjisi yeterince verimli değil ve pahalı, Nükleer 20 yıl sonra nerdeyse bedava ise ve yeni nesil reaktörler 100 yıl ömürlü ise neden her yerde yeni nesil nükleer santral değil de güneş ve rüzgar paneli yapılıyor, göletli su tutmalı eski teknoloji HES'ler inşa ediliyor?

Hindistan'da Paris'in beş katı büyüklüğünde uzaydan bile görülebilen güneş tarlası neden inşa edildi? 100 yıl ömürlü 20 yıl sonra bedava elektrik üreten yeni nesil reaktör inşa edilmedi?

Elektrik nükleerde 20 yıl sonra bedavaya üretilebiliyorsa, millet bedava elektrik kullanamasın diye mi nükleer santral kurulmuyor?

Türkiye'de an itibarıyla nükleer santral yok fakat elektrik bedava gibi. kWh'ı 2TL bedavadan biraz pahalı diyelim. Evde kombiyi kapattık klimayı açıyoruz daha ucuza geliyor. Nükleer santral yok, HES, RES, GES ile bedavaya elektrik üretiliyor Türkiye'de bu sizin nükleer söylemlerle biraz çelişmiyor mu?



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @rx7enes
B
4 hafta
Yarbay

Rüzgar santralinde kuşlar pek bir ölüyor. Görmedileri açıdan pervane kanadı ölümcül darbe vurarak öldürüyor kuşları. Onlarınki de can.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @korozyon
N
4 hafta
Moderatör

Almanların - liderlik bazında da Merkel'in - yaptığı en büyük stratejik ve ekolojik hata - Rusya çıkışlı - aşırı kirletici fosil yakıt türlerine daha fazla muhtaç kalacakları biçimde nükleer enerji altyapısını lağvetmekti ve trajikomik olanı bunu çok ahmak biçimde çevreci kaygılarla yaptılar. Çernobil ve Fukuşima gibi aslında yeterince önlemin alınmadığı ve insan çiğliğinin devreye girdiği örnekleri öcüleştirdiler. Cehaletleriyle çağdaş insan teknolojisinin - hem de modüler reaktör tasarımı, toryum gibi alternatif nükleer yakıt örneklerinden gördüğümüz üzere inovasyona açık - önemli bir opsiyonuna savaş açtılar. Şimdi ama pişmanlar. Eleştirenler haklı çıktılar.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >


Bu mesajda bahsedilenler: @korozyon
M
4 hafta
Yarbay

daha düne kadar nükleer için şöyle böyle diyorlardı. bugün 'Temiz enerji için nükleer enerjiye dönüş' bizimkiler de bu işlere halen olumsuz bakıyorlar ama yaşam kalitesi olarak amerika gibi olunması isteniyor. zor dostum zor..




R
4 hafta
Yüzbaşı

1-Nükleer enerji ilk yatırımı aşırı pahalı. Herkeste o kadar para yok. Uzun vadede avantaj sağlıyor. Örnek 1 milyar doların var nükleer santral yaptıramıyorsun 5-10 milyar dolara ihtiyacın var. Gidip güneş enerjisi alıyorsun.
2-Nükleer enerji almak istediğinde uzman sayısı yetersiz. İstesen de kolayca bulamıyorsun.
Burada yenilenebilir enerji seri üretime girdiği için ucuza bulunabiliyor. Nükleer için de küçük modüler reaktör tasarımları geliştiriliyor. Amaç küçük yapıp seri üretime sokarak maliyet düşürmek. Bu olduğu zaman herşey değişecek.





Bu mesajda bahsedilenler: @berkandinçay
M
4 hafta
Binbaşı

izmirde ve dilovasında gömülen nükleer atıklardan ve çernobilden etkilenen karadenizli kanserden ölenlerin sayısını tutan yoktur tabi. çıkan uranyum ve suyu akdenize boşaltırız herhelde





Bu mesajda bahsedilenler: @korozyon
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.