Önce bir konuyu doğru saptayalım... Hiç bir amfi 4 ohm'luk veya 8 ohm'luk değildir. Transistörlü amfilerin çıkış empedansı ortalama 0.1 ohm civarındadır. Damping...
Önce bir konuyu doğru saptayalım... Hiç bir amfi 4 ohm'luk veya 8 ohm'luk değildir. Transistörlü amfilerin çıkış empedansı ortalama 0.1 ohm civarındadır. Damping factörü ne kadar yüksekse çıkış empedansı o kadar düşüktür. Ancak bazı amfiler 4 ohm gibi düşük empedanslı yük ile çalışmaya müsait değildir. Besleme devresi, çıkış transistörleri aksırır, tıksırır, ısınır, yanar, vs, vs... Dolayısı ile 4 ohm'luk amfi, 8 ohm'luk amfi diye sınıflandırma hatalı.
Hoparlörü kaç Watt'lık amfiye bağladığınız önemli değil. Önemli olan amfi kesime gittiği noktada aldığınız maksimum güç. Tabi referans frekans aralığında ve distorsiyon miktarında... Örneğin 20Hz-20kHz bandında, distorsiyon <%1 gibi...
Eğer güç aynı ve hoparlörlerin hassasiyeti aynı ise aynı güçte aynı ses şiddeti elde edilir. İster 4 ohm olsun 8...
Yalnız hoparlör hassasiyeti konusunda gözden kaçabilen önemli bir husus var. Hassasiyet nedir? Nasıl ölçülür? Hoparlöre 1W'lık sinüzoidal güç verilir, hoparlör ekseninde 1 m. uzaklıktan db-metre ile kaç db ses şiddeti oluşturduğu ölçülür. 90 db ise bu hoparlörün hassasiyeti 90 db/W/m'dir. Şimdi dikkat edelim... 1 W 8 ohm'luk hoparlöre 2.83 Volt uyguladığınız zaman oluşur. W=V*V/R => V*V=W/R=1W*8 Ohm = Volt= karekök(8)
İşte bu nedenle bazı üreticiler hoparlörlerinin hassasiyetini db/2.83V/m olarak ifade eder. Eğer hoparlör 8 ohm ise 2.83V verilmesi 1W oluşturur. Dolayısı ile 2.83V veya 1 W olarak verilmesi aynı şeydir. Ama mesela hoparlör 4 ohm ise 2.83V neye tekabül eder? W=V*V/R => W=2.83*2.83/4 Ohm = W=2W Yani 4 ohm'da 2.83V 2W meydana getirir.
Dolayısı ile iki hoparlör düşünelim, Biri 8 ohm Hassasiyeti 90 db/W/m. veya 90 db/2.83V/m. olarak verilmiş... Diğeri 4 ohm ve Hassasiyeti 90 db/2.83V/m. olarak verilmiş. Bu iki hoparlörün hassasiyeti aynı değildir. Zira 4 ohm'luk olan 90 db seviyeyi 2W'da vermektedir. Esasında 3 db daha az hassastır (87 db) 8 ohm'dan düşük (6 ohm, 4 ohm gibi) hoparlör üreticileri hassasiyet değerini belirtirken W yerine 2.83V belirterek hassasiyet değerlerini tecrübesiz kullanıcı açısından şişirebiliyor.
Kesinlikle katılıyorum. İlaveten şunu eklemek isterim hiç bir hoparlör öyle sürekli 4ohm da veya 8ohm da çalışmaz frekans değerine göre EMK yüzünden sü...
Kesinlikle katılıyorum. İlaveten şunu eklemek isterim hiç bir hoparlör öyle sürekli 4ohm da veya 8ohm da çalışmaz frekans değerine göre EMK yüzünden sürekli değişkenlik gösterir. Bu yüzden hoparlörün bu ohm değişkenliklerine göre uyum sağlayabilecek amfi seçilmesi çok önemlidir.
2ohm için tasarlanmış amfi 2ohm hoplörle iyi çalışır. 15ohm için tasarlanmış amfi 15ohm hoparlör ile iyi çalışır. 2ohm gibi değerler ile çalışan amfilerin çıkışında akım ön plandadır 15ohm da çalışan amfilerde ise voltaj ön plandadır.
Yani 4 ohm 8ohm dan iyidir diyemeyiz aynı şekilde tersi içinde geçerlidir burada önemli olan husus uyumdur. Burada şöyle bir durum var hoparlör kabloları yüksek akımlar için birer direnç oluşturur bunu yenmenin en iyi yolu yüksek voltajdır o yüzden yüksek omajlı hoparlör kullanmak hoparlör kablosu için avantaj sağlar.
İlk (1.Sony BDV-E370) sistemim oynatıcısı bozuk ama elimdeki hoparlörler sağlam diye düşünüyorum. Bunların hepsi 3ohm değerinde. Oynatıcı içindeki yerleşik amfinin özelliklerini bırakıyorum. (Hoparlör empedansları belirtildiği gibi)
BDV-E370: POWER OUTPUT (rated) Front L/Front R: 108 W + 108 W (at 3 ohms, 1 kHz, 1% THD) POWER OUTPUT (reference) Front L/Front R/Center/Sur L/Sur R: 142 W (per channel at 3 ohms, 1 kHz) Subwoofer: 140 W (at 3 ohms, 80 Hz)
İkinci (2.Sony BDV-E2100) sistemim ise hoparlörü yok ama player sağlam. Önler ve surlar 3ohm, center ve sub 6ohm. Oynatıcı içindeki yerleşik amfinin özelliklerini bırakıyorum.(Hoparlör empedansları belirtildiği gibi)
BDV-E2100: GÜÇ ÇIKIŞI (ölçülen) Ön Sol/Ön Sağ: 75 W + 75 W (3 ohm, 1 kHz, %1 THD'de) GÜÇ ÇIKIŞI (referans) Ön Sol/Ön Sağ/Sur Sol/Sur Sağ: 125 W (kanal başına 3 ohm, 1 kHz ile) Orta: 250 W (6 ohm, 1 kHz'de) Subwoofer: 250 W (6 ohm, 80 Hz'de)
Şimdi soru şu: 1. sistemin hoparlörleri ile 2. sistemin oynatıcısını birleştirirsem sıkıntı yada problem yaşar mıyım?
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.