Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
6920
Cevap
288022
Tıklama
16
Öne Çıkarma
Cevap: |3D Printer| Hakkında Açık Paylaşım Konusu Güncelleme: 11.06.2021 (326. sayfa)
D
3 yıl
Yüzbaşı

Y
3 yıl
Moderatör
Konu Sahibi

Sayfa başındaki ana mesaj güncellenmiştir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yucelnet -- 11 Haziran 2021; 18:46:7 >

G
3 yıl
Yarbay

Arkadaşlar mk8 extruder takmıştım geçen haftalarda. Bir kaç haftalığına bir yere gittim ve geldiğim de yazıcı ile ilk basımım da extruder'dan gıcırtı sesleri geliyor. Acaba yanlış bağladığım birşey mi oldu. Çıktılarda her hangi bir sorun yok bu arada ama gıcırtı sesi evdekileri rahatsız ediyor maalesef.



P
3 yıl
Teğmen

Yaklaşık 2 aydır Ender 3 v2 yazıcı kullanıyorum ve oldukça da memnunum. Tek sorunum SES..! Bir çok araştırma yaptım ve sonunda 2 adet Sunon hotend fan sipariş ettim ve bekliyorum şu an. Ayrıca şuradaki fan modifikasyonu parçasını da bastım hazır bekliyorum.
https://www.thingiverse.com/thing:4630748
Ancak bir çok yerde esas gürültünün fanlardan daha çok PSU fanından geldiği ile ilgili bilgiler okuyorum. Ne var ki net olarak anlayamadığım için sormak istedim. Merak ettiğim özellikle baskı almaya başladıktan sonra zaman zaman birdenbire artan fan sesinin nereden geldiği? Sanki Hotende bağlı Blower fandan geliyormuş gibi geliyor bana ama dediğim gibi net anlamakta zorluk çekiyorum. Hoş herşeye rağmen değişikliği yapacağım ama en azından yeterli sessizliği sağlayamaz ve hala aşırı sesten rahatsız olmaya devam edersem de yapacağım değişikliğe hazırlık olsun diye konuyu bir de tecrübeli arkadaşlara sormak istedim.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi promete4747 -- 16 Haziran 2021; 21:45:4 >

F
3 yıl
Çavuş

merhaba arkadaşlar. Yakın zamanda Tinylab 3D marka Turunsu ABS filament aldım. Daha önce hiç ABS baskı almamıştım ama zor basıldığını biliyordum. Denemek için aldığım bu filamentte maalesef bir turlü düzgün baskı alamadım. Yazıcım hava muhafaza kutusunun içerisinde olmasına rağmen bir türlü adam akıllı yapışmıyor tablaya ve köşelerden kalkma yapıyor. Ayrıca bimiş baskılar çok kolay kırılıyor ve kırıldığı yerler beyazlıyor. Sizce bu normal mi yoksa filament bozulmuş mu?
< Resime gitmek için tıklayın >



F
3 yıl
Çavuş

Hocam elinize sağlık baskı çok güzel görünüyo. Keşke bi eğitim içeriği çekseniz de youtube a biz de faydalansak :))


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @orhanyor
O
3 yıl
Yarbay

< Resime gitmek için tıklayın >
Maşallah diyeyimde nazar değmesin :)) şu kumanda projesi bitsin belki SLA konusunda çekebilirim, orda ters gidebilecek ayarlar var FDM e göre biraz daha karışık.
FDM printerim custom yada creality gibi birşey olsaydı video çekebilirdim orda malzeme var ama şuanki prusa makinem tamamen stock, slicer ayarlarını zaten firma yapıyor otomatik modele gore profiller var ve sorunsuz basıyor. mekanik olarak sorunda çıkarmadı henüz çok sıkıcı bir printer :) o yuzden hakkında çekebileceğim birşey yok. ilerde ratrig core v3 gibi premium bir printer toplarsam çekebilirim.
ABS ile çok çalıştım final olarak kimseye önermiyorum. Sadece tek bir noktada önerebilirim oda 3d printin nasıl bir ortam ısısında duracağına bağlı. 80 derece gibi yüksek ortam ısılarında PLA hayatta dayanmaz, PETG de bayağı yumuşar dayanmaz. ABS 100 derecelere kadar dayanır. Onun haricinde darbelere yada eğilip bükülmelerin olabileceği durumlar için petg onun haricinde pla iyidir ve ikisininde basımı kolaydır.
Abs birde renkten renge değişiklik gösterebiliyor. Bende esun un sarı, turuncu, kırmızı ve beyaz renkleri vardı. Kırmızı resmen çöp ufalanıyordu beyaz fena değil turuncu kırılgan sarı taş gibi sağlamdı.
Ama genelde sorun print yada printer ayarlarında olabiliyor öyleki mekanik olarak printeriniz %99 doğrulukta olsun, slicer ayarınız kötü ise leş gibi kullanılamaz printler almanız çok çok olası. O yüzden printerin mekanik ayarları kadar slicer ayarları da bir okadar önemlidir. Genelde kırılgan printler, katmanlar arası yapışma sorunundan kaynaklanabilir, underextrusion dan kaynaklanabilir yada yatak ayarı bozuk olabilir. ABS te özellikle part fanını komple kapatmanız lazım ona çok çok dikkat edin. Isı en az 240 civarında yatak ise en az 100 derecelerde olmalı. Eğer print çok yüksek değilse atıyorum max 1cm kadar yüksek ise printeri bir kutu içerisine koymanıza gerek yok. Kutunun amacı print yükseldikçe printin alt katmanlarındaki ısı ile yüksek katmanlardaki ısı farkını minimuma düşürmek yoksa çatlamalar yapar. O yüzdendir ki print çok alçaksa zaten tabladan gelen ısı oraları kapsayacaktır.
Eğer yatak cam ise ABS için pek iyi değil PEI yatak lazım. Ama çare yok değil biraz asetona ABS filament yada eski printlerden koparıp içinde eritin. Böyle sulu çamur gibi bişey olacak onu tabla üzerine sürün ozaman kenarlar asla kalkmaz ama sonra onu temizlemesi var. PEI ye öyle şeyler yapmaya gerek kalmıyor direk yapışır. Birde saç spreyi ve ruj gibi olan yapıştırıcıya kullanabilirsiniz onları cam tabladan temizlemek kolay oluyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanyor -- 18 Haziran 2021; 16:30:57 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Furky.51
F
3 yıl
Çavuş

Eyvalllah hocam şu an için tabladan kalkma sorunu çözüldü. Bide hazır aseton demişken ordan da bi soru sorayım :)) Ben asetonla yüzey pürüssüzleştirme işlemini tam yapamadım. Youtube da ki Birşeyler Yapalım adlı kanalda gösterildiği gibi Bir kutu aldım ve içerisine bez ile baskıyı yerleştirdim, kutuyu dsa 60 derecedeki tablaya koydum. Ayrıca içeride hava akışı da olması için fan da koydum ama maalesef bir türlü etki etmedi aseton yüzeye(1 saat beklemesine rağmen). Acaba sorun benim kullandığım asetonda mı diye merak ediyorum(Agiss marka el için kullanılanlardan İçerik: Aseton, Su, Gliserin, Parfüm, CL42090) Sizce sorun asetonda mı değilse de ne önerirsiniz.[Son olarak ta diyeyim ki umarım ben de ileride prusa alacağım. Elimdeki yazıcıyı aldığımdan beri modifiye ediyorum ve totalde neredeyse 3-4k ya denk geldi 2k lık makine. (Sıkıcı deyip de başınıza iş almayın :)))]


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @orhanyor
O
3 yıl
Yarbay

etki edip etmedigini anlamak icin asetonu direkt olarak filamente yada 3d printe surun eger eritmiyorsa yanlis birseyler vardir :) asetonun % si tabi cok onemli teknik alanlarda kullanilan asetonlardan bulmaya calisin onlar %99 saflikta oluyor uzerinde de asetonun yuzdesi yaziyordur etiketinde. aseton normalde cok tehlikeli ve zararli bir kimyasal oldugundan el icin kullanilanlarda %99 saflikta olma ihtimali 0 :) belkide o yuzden is gormuyor olabilir. Ben asetonu hala aktif olarak kullaniyorum temizleme amaciyla ama vapor olarak hic kullanmadim. ABS cok guzel zimpara yediginden genelde hep zimpara ve sprey macun gibi uygulamalarla yuzeyi duzelttim.
prusa alirsaniz rahat edersiniz yoksa creality de calisir ama ikisinin arasindaki farki aciklamakta zor. cogu islem prusada daha puruzsuz ve kolay oluyor desem sanirim en dogrusu olur. bir kere tabi lazim olabilecek tum upgradeler var, sessiz vs makinenin hic bir ihtiyaci yok. ustune cogu islem mesela basit bir filament degisimi bile creality de bayagi bir manuel islem benim gozumde buyuyen birseydi. filamente gore isiyi ayarla, isiyi takip et 200 e gelince filamenti cek, yeni filamenti sokarken extruder kulagina bas o sirada deligi tutturmaya calis, dibine kadar itttir, filament ciktimi vs diye bak asiri manuel bir islem.

prusa ise menuden yapman gereken tek sey filament degistir tusuna basmak oluyor. makine takili olan filament tipini bildiginden isiyi sana sormadan otomatik ayarlar ve isindiginda otomatik filamenti cikarir. yenisini takarken sana sorar pla mi abs ne takiyorsun diye hafizaya almak icin, sectikten sonra tamam der simdi ucundan filamenti ver ve ceker geri kalan herseyi kendi halleder extruderle ugrasma falan yok. bunun gibi seyler iste.. yani sonucta her printer calisir baski kaliteleri 3 asagi 5 yukari aynidir ama printerin fiyati arttikca genelde ayrintilar detaylarda gizli oluyor. bunlarida yeni printer alacak yada tecrubesiz birine anlatmak neredeyse imkansiz :))



F
3 yıl
Çavuş

Direk temasta eritiyo sıkıntı yok. Şimdi bir kere daha deneyeceğim bakalım bolca dökerim belki de parfüm fısfısıyla direkt üzerine de sıkarım.

Printerımın hassatiyeti 50 mikrona kadar destekliyo ama insan mükemmelliyetçi olunca en ufak ayrıntı bile gözüne batıyo işte. Neyse ben denemeye başlayım. Teşekkürler :))


Bu mesaja 2 cevap geldi.
O
3 yıl
Yarbay

eger puruzsuz bir yuzey hedefleniyorsa soyle bir urun deneyin ben hep bunlardan kullaniyorum https://www.spreyboya.com/46_u-sprey-dolgu-macunu.aspx illa bu marka model degil hepsi olur. uygulamasi cok kolay
benim kullandigim ve memnun kaldigim tam urun su https://www.724odeal.com/tr/sprey-boyalar/269-colormatic-23879-1k-sprey-macun-bej-400-ml.html





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanyor -- 19 Haziran 2021; 14:53:27 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Furky.51
N
3 yıl
Yüzbaşı

Aseton ile yüzey düzeltme işlemi sadece ABS filament üzerinde etkili olur. PLA veya PETG filament üzerinde etkisi yoktur.
Kullandığınız aseton saf olmalıdır, oje çıkarıcı aseton işe yaramaz. Oto sanayide boya satan yerlerde yaklaşık 30/40TL ye litre fiyatı ile bulabilirsiniz.
Not: Yanıcı bir madde dikkatli olmak lazım.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Furky.51
F
3 yıl
Çavuş

Eyvallah hocam böyle bi ürün olduğunu duymuştum ama hangisi bilmiyodum. En yakın zamanda denicem


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @orhanyor
F
3 yıl
Çavuş

Valla direkt temasta eritiyo ama buharı hiç işe yaramıyo bunun. Dediğiniz gibi bir de saf asetonla denemek lazım. Teşekkürler;)




Bu mesajda bahsedilenler: @nebulabado
O
3 yıl
Yarbay

katlar arasi zimpara atarsan cok cabuk kapatirsin ben 600-800 arasi zimpara kullaniyorum eger katlar cok belirginse once 400. hatta 3d printte hata varsa once normal polyester macun uyguluyorum ama cok nadiren lazim oluyor. ilk kattan sonraki zimpara islemini filamenti gorene kadar yaparsin sadece dolgu olan yerlerde kalir 2. katta hersey kapanir.

edit: tabi bu islemler, aseton dahil detaylari bir nebze oldurur. cok girintili cikintili detaylar varsa uygulamak zor olur. oyle printler icin msla printer sart fdm ile olacak is degil.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanyor -- 20 Haziran 2021; 12:23:17 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Furky.51
F
3 yıl
Çavuş

Arkadaşlar çok merak ettiğim bişey var. Geçen Benim yazıcıyı(Anycubic i3 MEGA S) kendi yaptıhım hava geçirmez kutunun içinde çalıştırıyodum(Hotend:240 Tabla:90 derece). Yaklaşık 2 saatlik baskıdan sonra step motorlarının el değmeyecek kadar ısındığını fark ettim. Daha önceden kontrol elmediğim için normal mi emin olamadım. Sizce bi sıkıntı olur mu?

not: Güç kaynağı kutunun dışarısında ama anakart ve sürücüler içerisindeydi.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
3 yıl
Çavuş

Zımpara da pla da baya iş görüyodu ama abs de hiç denemedim bu aseton tekniği var diye. Yarın yasak kalkınca saf aseton alıp elimdekilerle bi deneyeyim olmadı artık zımparaya geçicez.



B
3 yıl
Binbaşı

Motorlar ısındıkça bazı adımları kaçırmaya başlar. Sıvı soğutma çözümleri var kapalı sistemler için ama değer mi bilmiyorum.




Bu mesajda bahsedilenler: @Furky.51
F
3 yıl
Çavuş

Evet sıvı soğutma biraz masraflı. Acaba soğutma bloğo yaterl, olur mu diye düşünüyorum da bana motorların bu kadar ısınması pek normal gelmedi.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
3 yıl
Yarbay

abs basmak o yuzden zahmetli. cok ihtiyac yoksa hic ugrasma.. bazi core xy dizaynlari var kendiden kapali bir kutusu ve stepper motorlar disarda olacak sekilde konumlandiriliyor onlar tam bu ise gore. birde polycarbonate var onda hele ortam isisinin cok daha yuksek olmasi lazim. pasif isitma yetmiyormus tabi saf olanindan bahs ediyorum yoksa karisimlar var basmasi daha kolay ama tabi materyallerin kralidir dayaniklikta.




Bu mesajda bahsedilenler: @Furky.51