Arama butonu
YERLİ OTOMOBİL - TOGG - ANA KONU
 Sonuçları gör
Bu konudaki kullanıcılar: 2 kayıtlı üye, 18 misafir, 3 mobil kullanıcı
4571
Cevap
246667
Tıklama
55
Öne Çıkarma
Cevap: YERLİ OTOMOBİL - TOGG - ANA KONU (2. sayfa)
M
3 ay
Teğmen

Allah sana akıl fikir versin. Kaliteli bir ürün üret ama yeni çıktı diye 30bin euro olacak yoksa olmaz. Finansal okuryazarlık demiş ezmiş bide bizi. Her ürünün bi ederi var. Kendi ülkenizin ürettiğini de bu kadar küçümsemeyin.




Bu mesajda bahsedilenler: @Attorney58
M
3 hafta
Yarbay

Kaç saat olduğu kaç kWh şarj edeceksin ona göre hesaplanabiliyor ve aynen de tutuyor.

%20-100 yani 70kwh şarj edeceksen 70/3.5 = 20 saat

3.5 kW günlük kullanım için yeterli 10 günde bir yada en fazla haftada bir cumartesi pazar 20 saat şarj edersen yeter.

Ya da yoğun km yapıyorsan daha sık akşamları 3-5 saat şarj edersin hep %80 de tutabilirsin.

Uzun yola çıkacaksan da %100 e kadar yaparsın. Acelen olursa da gidip dışarda Trugo vs DC şarj yapılır.

Normal ev prizi 16A yani 3.5-3.6 kW alabilirsin, mesafe 10-15 m ye kadar 3x2.5mm2 veya mesafe 15-30 m çıkarsa 3x4 mm2 kablo olacak. Sigorta 1x20A olabilir.

Tek faz 7 kW olacaksa evin sayaçtan en az 3x6mm2 kablo ile otoparka hat çekip 32A sanayi tipi tek faz priz olacak. sigortası 1x40A olabilir. 7 kW da mesafe 20 metreyi geçerse 3x10mm2 iyi olur

7 kW uzatma olacaksa da 3x6 mm2 özel uzatma şart, Normal 1.5 mm2 uzatma ile 7 kW bağlanırsa yangın garanti.

Bir de 3 faz sistemi var, 11 kW ve 22 kW . Sayaçtan 3 faz alınabiliyorsa

11kW için 3x20A sigorta 10-15 m ye 5x2.5mm2 kablo, 15-30m 5x4 mm2 kablo

22 kW için 3x40A sigorta 10-20 m ye 5x6mm2 kablo, 20 -50m 5x10 mm2 kablo


Bu linkten gerilim düşümü pratik olarak hesaplanabilir Genelde % 2-3 den fazla düşüm istenmez.

Tek faz için 220V, 3 faz için 380 seçiliyor, aktif güç, kablo mesafesi ve kablo kesiti mm2 olarak giriliyor.


https://uslumuhendislik.net/gerilim-dusumu-hesabi#
Kabloyu gerektiğinden ince veya bakır yerine Aluminyum seçip kullanırsanız kaybın nerdeyse 2 katına çıktığını görebilirsiniz. Aynı zamanda kablo ısınması da o oranda artacaktır.

Mesela ince kablo kullandınız hattınızda %5 gerilim düşümü varsa siz enerjinin %5 ünü kablonuzda ısınma olarak harcıyorsunuz demektir.
Yani 70kWh şarj ettiniz %5 kayıp= 3.5 kWh bir defada boşa ödersiniz



(Kabaca bu şekilde fakat herkesin tesisatında farklı durumlar olabilir yatırım tavsiyesi değildir )





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mastor1 -- 16 Mayıs 2024; 11:14:32 >
Bu mesaja 3 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @nuri1979
G
3 hafta
Binbaşı

Bakın bir cümle ile bankaya anlatmışsınız işte, çok da zor olmamış. :)

Şimdi siz böyle söylediniz, zaten proforma fatura da yerli değil muhabbeti başlar mı diye geldi aklıma :) Adamlar üretim sürecine bağlamış fatura oluşturma işini, fatura oluşturamayacak ne var? Bayi size stoğunua girmeyen aracı fatura edebilir mi? Tesla'ya sipriş verince hemen fatura mı kesiyor?

Togg'a biraz hoyrat davranıldığını düşünüyorum açıkçası. Biz bu arabaya sahip çıkmazsak çocuklarımız da Japon, Çin, Amerikan, Alman arabasına mahkum olacak. Korkarım bizim Devrim arabası filmini izlediğimiz gibi onlar da togg'un hazin sonunu izler.

Her şeyden önce endüstrinin mükemmeli üretmekten 1990'larda vaz geçtiğini unutmayalım. Şu an en çok aranan, en kıymetli ve dayanıklı motorlar, 90'larda toyota ve nissan tarafından üretilen 2jz ve rb2 motor blokları, o zaman metalurjide sonsuz geliştirme yapılıyormuş. Sonra 'yeteri kadar' mantığına geçmişler.

Ben ilk arabamı 2003 yılında Citroen'den aldım. Aralık ayının ilk günlerinde sipariş verdiğim aracı beklerken gemide o renk araç yokmuş dediler. Halbuki gemi yola çıkmadan vermiştim siparişi. Muhtemelen benim istediğim rengi daha pahalıya başkasına sattılar.
2006'da tekrar Citroen aldım, genel merkezde çalışan bir abim stoktaki araçlara baktı ve her bir araca yapılmış ufak tefek işlem olduğunu anlattı. Tek bir işlemsiz araç varmış onu aldım. Benim akabimde bir arkadaşıma aynı araçtan aldık, aracı teslim aldığının ikinci günü 190 km'de motor subap eğdi, yolda kaldı. 190 km de aracın üst kapak açıldı, iki ay yakın parça bekledi.
Ben hali hazırda Audi kullanıyorum, cam değişimine Maslak Doğuş servisine bıraktığım aracın dört paspasını birden kaybettiler.

Vw'nin dsg'yi dayatması, Audi'de bile s tronik diye biraz gelişmiş versiyonu kullanması. Grubun araçlarında Porsche'nin bile yağ yakıyor olması ve şirketin bunun beklenen töleranslar içinde olduğunu söylemesi.

Bmw'nin dizel araçlarının blok çatlaması.

Liste böyle uzar gider.

Uzun oldu kusura bakmayın. Ez cümle; Biz kendi ayağımıza sıkmak istemiyorsak yerli markaları yaşatmak zorundayız. Yabancı markalar da mükemmel değil. Yapıcı eleştri iyidir

Ekleme: Ben Citroen ile elimdeki 52 servis fişine rağmen çözülemeyen problemler sebebiyle davalık olmuştum. Uzun hikaye...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi greentooth -- 17 Mayıs 2024; 10:49:14 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ZIKKIM
T
geçen yıl
Yarbay

8 sene sonra TOGG alanlar ile görüşelim pil değiştirme masrafı ne kadar olacak :)
Yurtdışında tesla aracı pil değiştirme masrafı yüzünden dinamitle patlatanlar varmış.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
geçen yıl
Binbaşı

Az önce görüştüm müşteri hizmetleriyle;

15 Nisan’a kadar mobil uygulama güncellenecekmiş, tüm veriler giriliyormuş, ödeme planlaması, tescil/sigorta işlemleri, teslimat süreçleri vs.

Tahmini Nisan sonuna doğru teslimatlar başlayacakmış.

İlk ay 2500 civarı araç teslimatı yapılması planlanıyormuş.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ronaldinho820 -- 6 Nisan 2023; 15:32:13 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 4 cevap geldi.
H
geçen yıl
Çavuş

Ben bugün zorlu da aracı inceledim. Yıllardır elektrikli araç alma konusunda hevesliydim ama resmî gelmeyen araçlardan korkuyordum. Arabadan anlayan birinin bakıp beğenmemesi mümkün değil. Boş atıp tutanlara kulak asmamak lazım. Ben de siyasi tercihim mevcut yönetim değil ama bu mühendislik işi, bunu ayrı tutmak lazım. Bir mühendis olarak da bence çıkan ürün çok iyi. Kendini kanıtlaması için zaman gerekiyor elbette ama başlangıç olarak bende çok iyi. Aracın rüzgar direnci 0.28 mis. Bu büyüklükte bir araç için bu da makul. Ben çok istekli değildim biraz zaman geçtikten sonra alma taraftarıydım ama babam çok hevesli olduğu için girdim ve kazandık da. Aracı yakından görünce gerçekten heyecanlanmaya başladım. Umarım herkes memnun olur.
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hakan439 -- 10 Nisan 2023; 20:44:27 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

T
10 ay
Yüzbaşı

Saçma sapan işlevsiz ekranlara, garip gureba yazılımına, boş boş akıllı cihaz söylemleri yerine adam gibi otomobil diyerek harcadıkları para ve zamanı sadece koltuk ve direksiyona harcasalardı marka olarak şu an bambaşka bir noktada olurlardı zaten…





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tonny Stark -- 27 Temmuz 2023; 16:26:8 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @TurQich
G
7 ay
Er

merhabalar,

togg'u dün teslim aldım. uzun menzil ve cam tavan istemiştim, meridyen ses sistemi istemedim.

teslim sürecinden genel olarak memnunum. az önce bir anket linki geldi orada 5 üzerinden 3'ü seçmiş olmamın bir sebebi anket sistemindeki yoruma istediğimi yazamamış olmamdı.

genel olarak süreçte yaşadığım memnuniyet ve şikayetlerimi paylaşmak istiyorum:

- ödeme süresi 5 iş gün deniyor ama sistemsel bir problemden dolayı ben talep etmeden 8 iş gününe kadar (31 ekim son) uzatıldı. bu güzel bir durumdu.
- kredi için sistem üzerinden başvuru yapamıyordum (uygulama güncellendiği için geçici bir problem olduğu söylendi). bunun için banka şubesine gitmem gerekti; ama bu da iyi oldu çünkü uygulama üzerinden başvuruda hayat sigortası olmadan kredi çekemiyorsunuz. herkese hayat sigortasız verirler mi bilmiyorum ama bana verildi ve faiz oranı hayat sigortalı olan ile aynıydı. 2küsürlük bir faiz oranı ile 36 ay vadeli kredi tam fatura rakamının yarısına çıktı.
- ödeme çıktığını uygulamadan görüp hazırlığımı yapmaya başlamıştım. ertesi gün arandım. gerekli vekalet ve evraklarla ilgili bilgilendirildim ve onları hazırladım. e-devlet üzerinden alınan ikametgah, cep telefonum ile çektiğim kimlik resmim ve noterden çıkardığım vekaletname gayet sorunsuz uygulama üzerinden yüklendi.
- aklıma takılan birkaç şeyi sormak için çağrı merkezini aradım. "beklemek istemiyorsanız size dönüş yapmamız için 1e basın" diyordu. birkaç aramamda bu özelliği kullanmak istedim ama dönüş olmadı. günler sonra öğrendim ki bu sistem çalışmıyormuş. son görüşmemde bunu dile getirdiğimde aslında sistemin çalıştığını ama yoğunluktan dönüş yapamadıklarını söylediler.
- ay sonuna denk gelmesinden dolayı 1 gün opsiyon istedim, veremeyiz dediler. kural kuraldır dedim ve bir kısmını kredi kartımdan yüklemek istedim, başarısız oldum. uygulamada 2.500.000'a kadar yükleme yapılabileceği söylense de (ben 50bin denemiştim) bu çalışmadı. ama 25000'ini kredi kartından ödeyebildim. sonrasında aldığım hatalarda "aylık 2.5milyon yükleme limitini doldurdunuz" hatası gülümsetti :)
- "bu aşamada ödenmesi gereken" kısmını 31 ekim sabahı yükledim ve o gün başka ödeme yapıp yapmayacağım ile ilgili çağrı merkezini aradım, 44 kişi bekliyor diye 1'e bastım. son basışımdı. öğleden sonra kesin olsun diye bekleyerek başka bir müşteri temsilcisi ile konuşup "tescil ödememi maaşım yattıktan sonra 1 veya 2 gün sonra yapabilir miyim" sorusunu sordum, tabii olabilir dedi. akşamına aradılar ve faturamın tescil ödemesini yapmadığımdan kesilemediği ile ilgili sitem dolu bir konuşma yaptım. bu konuyu bilseydim onu ayarlardım ama bana dönüş yapmadınız dedim. o noktada öğrendim 1in çalışmadığını.
- faturam yanlış hatırlamıyorsam 2sinde kesildi. tabii ben 1inde tescil ve trafik sigorta ödemesini de yaptım. kasko konusunda kararsız kaldım ama zaten uygulamadan tekliflere bakanlar çok da alternatif olmadığını ve togg garantisi geçerli olan sigortayı göreceklerdir. başka sigortacılardan da kasko teklifi aldım ama muadili uygunlukta bir şey bulamadığım için en yakışıklı olanın ihtiyari mali mesuliyetini en üste çekip ikame araç süresini de en alta çekip (evde bir aracımız daha var diye, bu kişiden kişiye değişebilir) kaskomu teslim alacağım gün uygulama üzerinden yaptırdım. trafik sigortası ve kasko trumore uygulamasından çoğu karta 9 taksit ile yaptırılabiliyor.
- son uygulama ile yaşadığım sürpriz tüm ödemeleri söylendiği rakamlarda yapmama rağmen "bugünkü satış fiyatı" ve "toplam ödeme" arasında 6000 liralık bir fark gözükmesi idi. çağrı merkezini aradım, uzunca bekledim (1 çalışmıyor ya) ve bu sürpriz 6000 liralık rakamın ne olduğunu sordum. sorup soruşturdular ve "uygulamadaki bir hata olmalı başka bir ödemeniz yok" dediler. uygulama sebepli yaşadığım sürprizlerle ilgili benden sonrakilere faydası olur diye bir şikayet kaydı oluşturmalarını, bu hataların giderilmesini rica ettim. müşteri temsilcisi "bunu uygulama üzerinden siz yapabilirsiniz" dediğinde "peki uygulamanın orası çalışıyor mu?" diye sorduğumda gülüştük ve teşekkür edip kapattım.
- müşteri temsilcim çok kibar ama muhtemelen amirlerinden gelen tazyik sebepli biraz acele ettirici biriydi. ama netliği üslubu ve bilgisi çok iyiydi.
- 3 kasımda özel plaka fişini girmediğimi söylediler. ben de özel plaka istemediğimi bir karışıklık olabileceğini söyledim. "tamam durum öyle ise bugün tescile gönderiyoruz" dediler. 6 kasımda da öğlen arayıp akşama teslimat randevusu verdiler. eve teslim istememiştim. teslimat konusunda da çok yoğun oldukları için geç vakitte de olsa teslim almamı rica ettiler. ben de akşam iş çıkışı gidip aldım.

teslim süreci çok rahat oldu. randevu saatimden sonra 20-25 dakika kadar bekledim; ama bekleme salonları konforlu hatta tuvaletleri dikkat çekici derecede temizdi. teslim alalı 24 saati biraz geçti. 50-60km yaptım. bir sorun yaşamadım diyeceğim ama zaten bu süre içinde de bir sorun yaşanmasını beklemiyorum. aracın genel konfor ve performansından memnunum. menü geçişleri biraz yavaş geldi ama sorunlu değil.

buraya çok girmem, ama en çok okunan yerlerden biri diye özellikle buraya yazmak istedim. umarım sürece henüz başlamamış olanlar için faydalı olur.

Saygılar.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gokhanmoral -- 7 Kasım 2023; 18:46:37 >
Bu mesaja 3 cevap geldi.
T
3 ay
Teğmen

Kula rengiyle aranıza katıldım kazasız belasız biiznillah



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 4 cevap geldi.
E
4 hafta
Binbaşı

Dün aracımı Diyarbakır dan aldım Malatya ya 2 yetişkin 2 çocuk döndük. Yolun durumuna göre tek şeritli yerlerde 90 100 civarı, çift şerit yerlerde 100 120 civarı seyrettim, klima akşam olduğu için kapalıydı. Çıkarken şarj %94 dü vardığımızda %40 dı.

%54 batarya ile 235 km yol geldik. Fikir vermesi açısından yazıyorum.

Herkese kazasız belasız sürüşler olsun inşallah.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
J
3 hafta
Binbaşı

Kardeşim 10.000 kmyi geçti
Sifir sorun ve mükemmel bir arac



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @muratt29
S
2 hafta
Yarbay

< Resime gitmek için tıklayın >
nasıl da yakışmış



B
4 yıl
Yarbay

Halen bu TOGG‘un söylendiği tarihte ve beklenen fiyatlara üretileceğine inanan varmı.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

A
geçen yıl
Binbaşı

Merhaba Öncelikle T10X hepimize hayırlı olsun.
T10X V2 uzun menzil siparişimizi verdik.

  • Fiyat Sabit değil, Temmuz yada Kasım'da araç üretilince ne vereceğimiz belli değil. Bugünkü fiyat şudur , günlük fiyat yazıyor. Bari 60.000TL yatırıp çekilişe girenlerin fiyatı bu deselerdi. Şimdi Temmuz a kadar bekleyip 1500000TL oldu araba demeleri hiç hoş olmaz.
  • Elektrikli araç kullanmış biri olarak (opel e-mokka) 400km lik araçla şehirlerarası 200km de bir şarj ettim. canım çıktı şarj etmekten . alanlar uzun menzilliyi alsınlar zaten ilk onlar teslim edilecekmiş 1.250.000TL verenler , uzun menzil seçenler zorla V2 Lansman Özel Paketi almak zorunda
  • Eve yada iş yerinize 22kW yada 11kW lık duvar şarj ünitesi koymanız gerekiyor. bunun da maliyeti 20.000TL cihaz, 10.000TL kurulum (kablo,sigorta kutusu , işçilik vs.) Sürekli dışarıda (AVM'de, şarj istasyonunda) şarj ederim derseniz hayal kurarsınız, hem de çok pahalıya gelir. Hemde sıra bekleme konusu var, şarj istasyonuna gitmeden yerinizi ayırtmanız gerekiyor, yoksa saatlerce beklersiniz :) Araba kullanırken şarj istasyonunda yerinizi ayırtmak için TOGG bir uygulama yapmıştır.
  • Bakımları 40.000km de bir olduğunu söylediler, polen ve balata değişiyor.
  • Bagajın ayakla veya yaklaşınca açılma özelliği yok dediler.
  • Cam tavan açılmıyor.
  • Kemer yükseklik ayarı yok,
  • Araçta android auto ile telefon bağlanamıyor, sadece bluetooth, aracın kendi ekranları android tabanlı olduğundan konulmamış. Bize whatsapp mesajı gelse, yada sesli arama yapılsa ne olacak? Ekranlarda göremeyeceğiz .
  • 6 ay GSM verisi 5gb hediye sonrasında aylık para ödeyecekler alanlar, ne kadar olacağı belli değil
  • En önemli konu elektrikli araçlarda menzili uzatan , verimli ısı pompası yok. Bunun yerine pilleri elektrikli rezistanslar ısıtıyor.
  • Koltuk döşemeleri biraz özensiz geldi. Bakınız şöför koltuğu arka dikişleri.
  • Meydan avm de incelediğim Meridian ses sistemli aracın radyo ses kalitesi inanılmaz kötüydü. Meridian sisteme para veremedim umarım standart olan güzeldir.
  • Lastikler LASSA , Togg için özel üretilmişmiş, umarım iyi ve sessizdir.
  • Bagaj hacmi dar, bebek arabası vs. zor girer.
  • Kaynakları, birleşim yerleri, kapı fitilleri gayet güzel işçilik var. Torpido güzel . Ancak kol dayamanın altındaki siyah plastikte ucuza kaçılmış.
  • İçeride iki tane kamera olması sizi de rahatsız etti mi? Hacklenebilir bir android yapı , mahremiyete de aykırı , test araçlarında üstteki kamera kapılabiliyordu , seri üretimde kapak kaldırılmış.


Bu mesaja 3 cevap geldi.
D
geçen yıl
Yüzbaşı

Bugün togg'u yakından inceleme imkanım oldu: Avrupalı üreticiler maliyetleri düşürmek için kaliteden ödün verirken togg çok kaliteli üretilmiş.

Millet olarak her yapılanı eleştirmek gibi bir alışkanlığımız var ama kendi markamıza sahip çıkmanın zamanı geldi.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
geçen yıl
Binbaşı

Ya birader bilirkisi diye bir kurum var. Kimse dusunemedi bi siz dusundunuz bunda hile olabilecek kisimlari. Kontrol edilmedi cekilisten once ve sirasinda. Noter de laf olsun diye orda.Hic islem yok tabi.

Neyse paranoya yapmaya devam, cikmazsa hile felan dersiniz



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @siegfried
S
geçen yıl
Teğmen

5 6 aydır üretim yapılıyor hiç mi stokta araç yok.guya 3 dakikada 1 araç üretimi yapılıyordu.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Tonny Stark
V
geçen yıl
Yarbay

Cahillikle suclarken hic aynaya bakmiyorsun anlasilan.

Elektirikli araci alan hic dusunmuyor mu sence ileride olacakları ?
Peki sadece togg mu cikartiyor elektirikli araci ?
Her markanin elektirikli araci varken gelmis burda birde cahillikle sucluyorsun. Propagandani git baska yerde yap, insanlara da cahil deyip durma.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @TulparHAN
S
geçen yıl
Teğmen

Siz kuraya katıldınız mi ? Ya çıkmadığı için kötülüyorsunuz ya da yeniliklere kapalı birisiniz?
Ama araştırma yapmadığıniz bir gerçek.

Buradaki misyonunuz nedir ? Çoğumuz kuraya katıldik teslimat için gün sayıyoruz.siz vicdani sorumluluk mu üstlendiniz ? Arkadaşları yanlış yoldan döndürme gibi bir çaba içindeyseniz boşuna zahmet etmeyiniz.

Dün Tesla satışa çıktı ülkemizde servis ağı olmadığı halde ciddi anlamda talep gördü.

Elektrikli araçlar bu yıl çıkmadı piyasaya.epeydir üzerinde çalışılan bir alan .mekanik parçalar içten yanmalilara göre daha az olduğu için hem bakım hem de arıza çıkarma ihtimalleri de daha azdır. Varsın 10 15 yıl sonra arıza çıkarsın.

Pil maliyetleride eskiden yüksek iken zaman geçtikçe pil maliyeti eskiye nazaran düşmeye başladı.daha da düşecektir.
Daha önce karşılaşılan hatalar çözülmeye çalışıldı.pil teknoloji her markada benzerdir.togg da bu anlamda şanslı. geç çıktı piyasaya bu sektörün artılarını eksilerini, hatalarını görüp çıktı.

Piller de arıza yaptığı zaman da her zaman komple değişmiyor.

Bence bu şekilde yok efendim paranızi vermeyecekler ,yok efendim araçlar elinizde kalacak gibi söylemleriniz yersizdir. Dediğiniz hiç bir şey olmadı her şey planlandığı gibi yürüyor.ben dahil gruptaki bir çok arkadaş araçlarımızi teslim etmek için can atıyoruz.

Diğer bayilerden sıfır araç almak için bayi müdürüne , satıcıya ekstradan paralar baymadigimiz için de keyifliyiz.
Bu tarihten sonra da dizel benzinli araç alıp 1.milyon para vermem.

Ya keyfimize ortak ol ya da yolumuzdan çekil:) içten yanmalı motorunla siz mutluluklar dilerim.
:) saygılar.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suleyman727272 -- 7 Nisan 2023; 23:42:59 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @TulparHAN