Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 kayıtlı üye, 2 misafir, 2 mobil kullanıcı
837
Cevap
20875
Tıklama
4
Öne Çıkarma
Yeni Nesil Qd-Oled Monitörler
H
2 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Ekleme 2 :Yaklaşık bir haftadır MSI 321URX kullanıyorum. İyi tarafları olsa da genel anlamda izlenimlerim olumsuz. Önceki ekranım da 27” 2K 170Hz bir IPS idi.

Önce biraz olumlu yönlerinden bahsedeyim.

Renkler gerçek anlamda başarılı ve homojen. Aşırı doygunluk yok. Panelin hızı kesinlikle kendini belli ediyor. Piksel dizilimindeki farklılığın en azından 4k için bir sorun olmadığını rahatça söyleyebilirim. Yan yana koyulsa ardaki fark anlaşılabilir belki ama bunu bir sorun olarak görmüyorum. Ancak kontrast dışındaki iyi taraflarının da düzgün bir LCD ekrana göre atla deve olmadığını söyleyebilirim. Öyle vay canına dedirtecek bir durum yok. Özellikle 3 te 1 fiyata 4K LCD ekranlar varken.

Biraz da sorunlarına bakalım. Bunlardan bazıları MSI özelinde, bazıları OLED'in kendisinden kaynaklı.

En büyük sorun bir süre kullandıktan sonra karşınıza çıkan uyarı. Bu bazen geçilebiliyor bazen geçilemiyor. Tamamen kapatma seçeneği yok. Otomatik ve 16 saatten sonra şeklinde seçenek var ama ikisi de işe yaramıyor. Beni en fazla rahatsız eden bu uyarılar oldu. Üstelik ekranı genelde %10-20 parlaklıkta kullanıyorum. Bu parlaklıkta uzun süre sabit görüntü kalsa bile yanma riski olmaması lazım. O an oyun oynuyor, film izliyor veya daha kötüsü bir şey yetiştirmeye çalışıyor olabilirdim. Ekranda birine bir şey gösterdiğinizi ve karşınıza bu uyarı geldiğini düşünün. Bu konuda tekrar firmware güncellemesi gelebilir belki. Zamanla bunu daha kullanılabilir hale getirecek, en azından olur olmadık yerde çıkmamasasını sağlayacak bir şeyler bulursam konuya ekleme yaparım. Ama şimdilik can sıkıcı. Bir de bende pc yi kapatınca diğer çevre birimlerinin gücünü kesen priz vardı. Ondan normal prize geçirip deneyeceğim. Belki standby modunda bir şeyler yapıyordur.

Güncelleme: Kullandığım prizin bu uyarının çıkamasına sebep olmasında tahminim doğruymuş. Birkaç gündür böyle kullanıyorum henüz uyarı çıkmadı. Nadiren çıkacaksa sorun yok. Bu şekilde kullanabilirim.

< Resime gitmek için tıklayın >

Diğer bir sorun da ekran kaplaması. Ekranın üstünde sözde yansıma önleyici bir katman var. Ama bu katman yansıma konusunda pek bir işe yaramadığı gibi parmak izi vb şeylerle kolay kirlenip, çok zor temizleniyor. Temizlemede sorun yaşayan ve kaplamaya zarar veren kişiler var. Yeni nesil qd oled lerde de aynısı geçerli. Lcd ekranı her türlü alkollü vb temizleyici ile temizleseniz, hatta sert cisimlerle kazısanız bile sorun olmuyor ancak oled in yansıma önleyici katmanını nemli bezle silerek bile bozup aşağıdaki gibi durumlar ile çok kolay karşılaşabilirsiniz. Neyse ki bu katman zarar görse de o kadar problem olmuyor. Dediğim gibi yansıma konusunda pek faydası yok.

https://www.reddit.com/r/OLED_Gaming/comments/1887bxu/s95c_impossible_to_clean
https://www.reddit.com/r/OLED_Gaming/comments/10rbpne/help_alienware_qdoled_smudged


Mesela biri kaplamayı tamamen kaldırmış.
https://www.reddit.com/r/ultrawidemasterrace/comments/x1lklr/aw3423dw_the_aftermath_of_peeling_matte_coating


Ekranın parlak olması da hem oled ekranın en büyük avantajlarından biri olan kontrastı düşürüyor (yani sonsuz kontrast sadece karanlıkta mümkün), hem de arkada bir yerlerde ışık kaynağı varsa bariz gözüküyor. Arka çaprazımda duran loş ışık veren bir abajur var. LCD de bunu hiç görmezdim ama bunda biraz yana kaykılıp oturursam ve ekranda koyu bir şey varsa direkt görünüyor. Zorlarsanız oled ekranlar sağlığınızı düşünüp sizi dik oturmaya teşvik ediyor diye yorumlamak da mümkün tabi.


TFT Central'in bu konuda araştırması mevcut.
https://www.youtube.com/watch?v=uF9juVmnGkY&t=1s



Diğer sorun da arada bir özellikle ekranın alt kısmında görüntüde çizgilenme şeklinde bozulmalar, dalgalanmalar olması. Tazeleme hızıyla oynayınca düzeliyor. Nadiren oluyor yine olursa videosunu çekerim.

Özetle LCD gibi oturmuş, ucuz teknoloji varken bununla uğraşmayı başınıza bela almak istemiyorsanız yersiz buluyorum. Samsung G8 OLED başlığı altında da sorunlar yaşayanlar var. Ne gerek var yav. Alın adam gibi LCD nizi geçin. Yeni nesil oled ekranlardan ümitliydim ama şu an kesinlikle şunu söyleyebilirim ki. Daha olmamış! Yani türlü işte en iyi sonucu veren panel şu an itibariyle yok. Gereksiz nazlı ama bunu hak edecek de bir tarafı yok açıkçası.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ekleme 1 : Şu an itibariyle MSI ve ASUS ürünleri bazı sitelerde görünmeye başladı. Aralarında en beğendiğim MSI ürünleriydi onun ilk gelmesi iyi oldu. 321URX modelini sipariş verdim.


321urx: 44 bin
https://www.hepsiburada.com/led-monitorler-c-3002879


https://www.gaming.gen.tr/urun/424465/msi-mpg-321urx-31-5-inc-240-hz-0-03ms-uhd-adaptive-sync-qd-oled-gaming-monitor/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yeni nesil qd oled monitörler harika teknik değerler sunuyor. Bir süre sonra telefonlarda olduğu gibi üst ve orta seviyede oled standart haline gelebilir. Fiyatlar da bu sınıf bir ürün için nispeten uygun.

Sonsuz kontrast, yüksek renk doğruluğu, inanılmaz düşük tepki süresi, yüksek tazeleme gibi özelliklerin hepsini aynı anda vaad ediyor.

Yanmaya karşı önlemler artırılmış. Çoğu 3 yıl garantili. Ev ortamındaki parlaklıkta kullanıldığında yanacağını da düşünmüyorum.

Alt piksel diziliminde de önceki nesil oled panellere göre daha iyi. İlk incelemelerde yazı okunurluğu konusunda hala lcd kadar olmasa da ilerleme olduğunu ve kafaya takacak bir tarafının kalmadığı söyleniyor. Özellikle 4K modellerde.

< Resime gitmek için tıklayın >

Bazı örnekler:

MPG 321URX 32" 4K 240Hz
https://www.msi.com/Monitor/MPG-321URX-QD-OLED

MPG 271QRX 27" 2K 360Hz
https://www.msi.com/Monitor/MPG-271QRX-QD-OLED

Dell AW2725DF 27" 2K 360Hz
https://www.dell.com/en-us/shop/alienware-27-360hz-qd-oled-gaming-monitor-aw2725df/apd/210-bljd/monitors-monitor-accessories

Dell AW3225QF 32" 4K 240Hz
https://www.dell.com/en-us/shop/alienware-32-4k-qd-oled-gaming-monitor-aw3225qf/apd/210-blmq/monitors-monitor-accessories

Rtings incelemesi
https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/alienware-aw3225qf


Asus PG32UCDM 32" 4K 240Hz
https://rog.asus.com/monitors/27-to-31-5-inches/rog-swift-oled-pg32ucdm/


Umut Koçak'ın panellerin teknolojisi ve farklılıkları ilgili değerlendirmesi.
https://www.youtube.com/watch?v=80qPtxdxXsg





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 24 Mart 2024; 2:11:9 >

Sahibinden de açılmamış sıfır kutu diye fahiş fiyatlara satılıyor. Karaborsacı lavuklar hemen sipariş geçip stokluyorlar. Ps5 ilk çıktığında da böyle olmuştu. Umarım firmalara bolc...
Yoruma Git
Yorumun Devamı sniktwolverine - geçen hafta +6
Allah yakınlarına sabır versin kardeş
Yoruma Git
donda - geçen ay +4
PG32UCDM için ayar arayan varsa



Yoruma Git
Yorumun Devamı donda - geçen ay +3
E
2 ay
Yüzbaşı

monitör bölümü ölmüş ya. ben de OLED bakıyorum da QD neymiş ?



M
2 ay
Yarbay

1 senedir 42c2 yi monitör olarak kullanıyorum, çok memnunum çok uzun süre kullandım ama henüz bir sorun yaşamadım.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
2 ay
Yarbay

Hayırlı olsun. Yanlış anlaşılma olmaması adına 34" 341CQP'yi listeden kaldırabilirsiniz. Gen1 panele sahip...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
2 ay
Yüzbaşı

Hocam selamlar. Dün akşam ben de hb üzerinden betaplustan 6 taksit + 3 ay erteleme şeklinde satın aldım. PG27AQDM'den geçiyorum. Mat coating WOLED'e göre glossy QD-OLED'in ciddi görsel şölen yaratacağını düşünüyorum. (Nitekim daha önce Samsung G8 QD Oled deneyimledim ancak panel burn-in oldu, 6 ay sonra iade ettim).

Bakalım hayırlı olsun o zaman ikimize de. Bu ürün 44K'dan geldiyse sizce PG32UCDM kaçtan gelir ?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
H
2 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Asus ürünleri genelde daha pahalı oluyor. Onu beklemek için pek sebep göremiyorum. O da aynı panel. Teknik olarak da aynısı.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @muratdinc1
H
2 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Bu konuda belirsizlik var ama ürün yeni çıktı. Bu saatten sonra eski panel çıkarmaları saçma olur. Reddit gibi forumlarda bunun yeni nesil panel olduğu belirtilmiş ama ürün tanıtım sayfasında altpiksel dizilimii göstermiyor. Yine de kesinleşene kadar kaldırıyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @claswan
M
2 ay
Yüzbaşı

Haklısınız hocam. Beni ilgilendirecek tek fark, msi'ın çerçevesinin altı msi yazısının olduğu yer biraz konvansiyonel kalmış. Ek olarak gsync ve freesync yok sadece adaptive sync var. Ancak ne hikmetse redditte monitörün windows tarafından freesync premium pro olarak tanındığı söyleniyor. İlginç. Gerçi tanınmasa da adaptive sync aynı işi yapıyor.

Msi 950 dolardı, 44K'dan girdi.
Asus 1300 dolar. Düz bir oran orantı ile 60K'dan gelebilir. +2k -2k pay verelim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Hobar
C
2 ay
Yarbay

Hocam gece bu monitör yüzünden 2 saat geç yattım :)
redditte konuşmaya bakarsan orada olaya ben de dahil oldum. msi yetkilisine de sordum ama cevap gelmedi.

tftcentral ile konuştum. gen1 panel olduğunu söyledi.
neden next Gen diyorlar o zaman dediğinde ise: sonuçta yeni teknolojiler barındırıyor ondan demiş olabilir ama bu Gen 1 panele sahip olduğu gerçeğini değiştirmiyor dedi.

pixel dizilimi oled g8 ile birebir aynı.

34" Gen 3 oledler 240hz olacak. 2024 ikinci çeyrek gelecek. şuanda onu kullanan monitor yok...

yine de güzel monitör alsında ama sırf yazıların okunurlugu yetersiz gelebilir diye almıyorum. sonuçta oled g8 kötü bir monitör değil.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Hobar
H
2 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Ben bu kadar detaylı araştırmamıştım. Bilgi için teşekkürler. 321URX sizin için uygunsa dolar yükselmeden buna da yönelebilirsiniz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @claswan
C
2 ay
Yarbay

hb Satıcı gelirse alacağım zaten. iade ile uğraşmak istemiyorum diğer firmalar ilem veya Amazon vs olabilir. ölü pixel için msi garantisi hakkında bilgin var mı gigabyte gibi 5 tane olması lazım vs deniliyor mu acaba?



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Hobar
H
2 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Ölü piksel konusunda fikrim yok açıkçası. Ürün geldiğinde olmasın yeter diyorum şimdilik.




Bu mesajda bahsedilenler: @claswan
H
2 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Hepsiburada ürünü kargoya vermiş bile.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
2 ay
Yüzbaşı

Evet 12:55 verilmiş hocam. Betaplus değil mi sizinki de ?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Hobar
H
2 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Evet




Bu mesajda bahsedilenler: @muratdinc1
A
2 ay
Yüzbaşı

Asus modelleri saçma pahalı oluyor gereksiz şekilde, bu seferde şaşırtmadı. Bu woled modeli mesela

https://www.itopya.com/asus-34-rog-swift-oled-pg34wcdm-240hz-003msgtg-hdmi-dp-usb-32-type-c-spdif-adaptive-sync-rgb-80_u25488


https://www.gaming.gen.tr/urun/439880/asus-rog-swift-pg34wcdm-34-inc-240-hz-0-03ms-uhd-adaptive-sync-oled-kavisli-gaming-monitor/

Tv modelleri gibi onlar kadar glossy kaplama olmasa da mat almazdım eksileri artıda ortada, qd oled geçmeye değer.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arda505 -- 11 Mart 2024; 18:32:5 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @muratdinc1
K
2 ay
Yarbay

$500'a 32" 4K 120hz gelirse alıntılayın beni.



H
2 ay
Binbaşı

dün msi çektim gaming gen den, bugün kargoya verilir diye tahmin ediyorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

H
2 ay
Yarbay
Konu Sahibi