Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
1
Cevap
102
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Yeni çalışma kapsamında en küçük 'yıldız depremi' keşfedildi
M
geçen ay
Yarbay
Konu Sahibi

Yeni çalışma kapsamında en küçük 'yıldız depremi' keşfedildi
Epsilon Indi olarak adlandırılan yıldız, Güneş'te de olan "yıldız depremleri" adı verilen benzer salınımlara sahip en küçük ve en soğuk cüce yıldız olarak kayıtlara geçti. Bu salınımlar, tıpkı depremlerin bize Dünya'nın içi hakkında bilgi vermesi gibi, yıldızların iç kısımlarına dolaylı bir bakış sunuyor. Bu gözlemler ve bulgular yıldızın yapısı hakkında önemli bir bilgi kaynağı olarak görülüyor.



Dünya'dan 12 ışık yılı uzaklıkta bulunan Epsilon Indi, Very Large Telescope (VLT) tarafından gözlemlendi ve bu sayede şimdiye kadarki en küçük yıldız depremi kanıtına ulaşıldı. Veriler, VLT'ye monte edilen ESPRESSO spektrografı kullanılarak daha önce görülmemiş bir hassasiyetle kaydedildi. Sarsıntılar, yıldızlardaki salınımları ölçen ve asterosismoloji olarak adlandırılan bir teknik kullanılarak tespit edildi.



Yıldız depremleri keşfinde yüksek hassasiyete ulaşıldı



Yeni çalışma kapsamında en küçük 'yıldız depremi' keşfedildi
Yıldız depremleri ya da yıldız salınımları, bir yıldızın sıcaklığı, yoğunluğu, bileşimi ve dönme özellikleri hakkında bilgiler sağlayabilir. Porto Üniversitesi Astrofizik ve Uzay Bilimleri Enstitüsü'nden başyazar Tiago Campante, ulaşılan aşırı hassasiyet seviyesini olağanüstü bir teknolojik başarı olarak nitelendirirken "Daha da önemlisi, bu tespit, yüzey sıcaklıkları 4200 santigrat derece kadar düşük, yani Güneş'in yüzeyinden yaklaşık 1000 derece daha soğuk olan soğuk cücelere kadar hassas asterosismolojinin mümkün olduğunu kesin olarak gösteriyor ve gözlemsel astrofizikte yeni bir alan açıyor" ifadelerini kullandı.



Ayrıca Bkz.Güneş patlaması uyarısı verildi: Radyo sinyalleri devre dışı kalabilir



Epsilon Indi gibi turuncu cüce yıldızların önemi büyük. Zira bu tür yıldızlar hem bol miktarda bulunuyor hem de daha az yıkıcı radyasyon yayıyorlar. Aynı zamanda bu yıldızların etrafında dönen gezegenleri tespit etmek de nispeten daha kolay. Mevcut en başarılı gezegen bulma tekniği olan geçiş yönteminde daha kesin sonuçlar üretebilmek için yıldızın yapısı ve boyutu hakkında da daha kesin bilgilere ulaşılması gerekiyor. Dolayısıyla yıldız depremleri bunlara açılan bir kapı sağlıyor.



Bu bağlamda Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) 2026'da fırlatılması planlanan PLATO görevi, turuncu cücelerdeki depremleri tespit etmeye odaklanarak daha fazla bilgiyi ortaya çıkarak. PLATO ayrıca bu yıldızların etrafında dolaşan gezegenleri de araştıracak.




Kaynak:https://interestingengineering.com/space/telescope-discovers-tiniest-starquake

 Haberi Portalda Gör

N
geçen ay
Moderatör

quote:

effectively opening up a new domain in observational astrophysics

Akla kütleçekimsel dalga astronomisini getiriyor. Gözlemsel astronomide yeni bir branş olarak kütleçekimsel dalga astronomisinin son yıllardaki gelişimi etkileyici. LIGO'nun 2015'teki ilk doğrudan kütleçekimsel dalga gözlemlerinden kozmik arka plan radyasyonun gravitasyonal karşılığı olan stokastik kütleçekimsel dalga arka planına kadar geldik.

Gravitational wave - Wikipedia
Gravitational wave background - Wikipedia
1811.08797.pdf (arxiv.org)

Astrosismoloji alanında genişleme belki kütleçekimsel dalga astronomisi kadar derin ve kapsamlı bir şekilde kainatın sırlarını ortaya koymayabilir ama benzer bir işlevi yıldızların ve yıldız sistemlerinin anlaşılmasında gösterebilir. Belki yeni tipte yıldızların bulunmasına yardımcı olabilir.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.