Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
363
Cevap
56270
Tıklama
0
Öne Çıkarma
UZMANLARA BİR SORU! Voltaj mı çarpar Akımmı çarpar???
N
20 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

evet cevap ve neden?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi n0mad34 -- 24 Nisan 2005, 18:02:42 >

Q
20 yıl
Er

Elektrik çarpmasý:
Elektrik kazalarýnda akýmýn zararlý etkileri üç faktöre baðlýdýr:
Akýmýn türü(Alternatif akým iskelet kaslarýný uyarabildiðinden kaynaðý tutan kaslarýn kasýlmasý sonucu kaçma imkaný ortadan kalkar. Diðer yandan kalp kasý da uyarýldýðýndan ölümcül ritm bozukluklarý ya da kalp durmasý tehlikesi vardýr.Þehir cereyaný alternatif akýmdýr. Düz akýmda ise kalp durmasý ancak 300 mA'den fazla akýmýn boylamasýna vücudu geçmesi ile mümkündür).
Akýmýn þiddeti
Etki süresi
Akýmýn yolu (Direkt temas mý, þerare atlamasý mý? Islak zemin yoluyla mý? Tam temas var mý?)
Tablo1:Elektrik çarpmasý þekilleri ve vücuda etkileri:
80 mA'e kadar düz akým
25 mA'e kadar alternatif akým gücüne göre hafif tansiyon yükselmesi, solunum kaslarýnýn hafif spazmý.
80,300 mA düz akým
25,80 mA alternatif akým Elektrik akýmý geçtiði süre içinde kalp durmasý ve takiben geçici kalp ritm bozukluklarý, belirgin tansiyon yükselmesi, solunum kaslarýnýn spazmý.
0,3 saniyeden uzun olmamakla birlikte:
300 mA 35 A düz akým
80 mA 35 A alternatif akým Akým süresince kalp durmasý ve takiben daha kalýcý ritm bozukluklarý, VF (ölümcül ritm bozukluðu)Bu safhadan itibaren kalýcý beyin ve / veya böbrek hasarý riski daha yüksektir.
38 A'den yüksek düz ya da alternatif akým
(Yüksek gerilim) Ek olarak belirgin tansiyon yükselmesi ve solunum spazmý. Birkaç saniyeden fazla maruz kalma halinde genellikle yanmaya baðlý ölüm.
Tüm elektrik çarpmalarýnda alternatif akýmda yaralýya dokunmadan kaynaktan uzaklaþtýrýlýr. Ulaþýlabilen bir yerdeyse ilk yapýlacak iþ þalteri kapatmaktýr! Vakit geçirmeden yaralý uygun taþýma koþullarýyla hastaneye götürülmelidir. Elektriðini almak için vücuduna toprak, kum vb. sürmek vakit kaybý olmasý yanýnda yanýklarý daha kötü duruma getirmekten baþka iþe yaramaz.


Kaynak:http://www.vuslatdergisi.com/modules.php?name=vuslatdergisi&op=sayfayazdir&yazid=190

ararsanız aslında daha fazlada kaynak bulunabilir. ayrıca yukarıda akım değerleri var insan vucudunun elektrik akımına karşı nekadar direnç uyguladığını tam bilmiyorum ama V=RI formulunden her insanın direncinde farklılık olduguna gore ortalama direnc degeri biryerlerden bulunursa aynı zamanda voltaj degerleride bulunabilir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Qualance -- 11 Mayıs 2005, 22:07:34 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
20 yıl
Yüzbaşı

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.