L

Yüzbaşı
16 Temmuz 2005
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
57 (Bu ay: 1)
Gönderiler Hakkında
L
12 yıl
ARÇELİK ARGE MÜHENDİSLİĞİ
Mesajımı, profesyonel manada zarar görmemek için kaldırıyorum. Tüm sorularımı geri çektim.
L
13 yıl
GOOGLE Translate kullanarak MATLAB yardim dokumanlarini Turkce\u0027ye ceviren fonksiyon
Herkese selam uzun suredir yazmiyordum sanirim 2 yil kadar olmus, buna ragmen ve 2005 yilinda yazdigim MATLAB ornekleri hala epey talep goruyor ve epey yardim istegiyle karsilasiyorum, malesef cogu yardim talebinin Turkce dokuman yetersizligi sebebiyle oldugunu da bu sure icerisinde gordum. MATLAB'la ugrasan Ingilizce seviyelerini yeterli bulmayan arkadaslara bir katkim olmasi icin, kendi kendime kucuk bir hafta sonu isi cikardim ve az once tamamladim. Bu projeye baslamadan once ben dedim nasil ogrendim bu programi ve yeni seyleri nasil ogreniyorum ilk kullandigim yontem GOOGLE a bile bakmadan once MATLAB in "help" komutuydu, ve tabiki bu komutun goruntuledigi yardim dokumani da Ingilizce, bu dokumanlar Turkce'ye cevrilse cok faydali olur diye dusundum ama epey bir vakit ve emek alacak bir is oldugunu tahmin edersiniz, sonra aklima GOOGLE translate kullanmak geldi, yani otomatik olarak bu yardim dokumanini alip GOOGLE translate kullanarak Turkce'ye cevirip Ingilizce dokumanin yaninda bu ceviriyide goruntulemek. Biraz arastirmadan sonra bu is icin yapilmis bir JAVA paketi buldum, MATLAB'in JAVA paketlerini kullanabildiğini biliyordum ancak bu konuda pek tecrubem yoktu biraz daha okuyarak, istedigimi yapabilir hale geldim, Asagida ekteki fonskiyon hem yaptigi is bakimindan hem de bu isi nasil yaptigi bakimdan, cogumuza faydali olacaktir diye umit ediyorum.

help (fonskiyon ismi)

yerine

bu klasoru MATLAB path ine koyduktan sonra

helptr (fonksiyon ismi)

seklinde cagirirsaniz yardim dokumaninin Turkce cevirisini goruntuleyebilirsiniz.

helptr.m fonksiyonunun icini de incelemenizi tavsiye ediyorum, MATLAB in cok farkli bir kullanimiyla karsilasacaksiniz.

http://rapidshare.com/files/436501227/Matlab_Help_Translate.rar
http://r**dsh**e.com/files/436501227/Matlab_Help_Translate.rar

lftx-2010
L
16 yıl
MATLAB\u0027da webcam kullanma yöntemi
Benim yeni öğrendiğim bir yöntem bilmeyenler olabilir diye paylaşayım istedim.

>> imaqhwinfo

ans =

InstalledAdaptors: {'coreco' 'winvideo'}
MATLABVersion: '7.3 (R2006b)'
ToolboxName: 'Image Acquisition Toolbox'
ToolboxVersion: '2.0 (R2006b)'

installed adaptors kısmında sürücü isimleri yazıyor bunlardan birisini kullanarak

>> vid = videoinput('winvideo');
>> preview(vid);

derseniz bir pencere açılıyor ve kameranız çalışmaya başlıyor

data = getsnapshot(vid);

komutunu kullanarak görüntüyü yakalayabilirsiniz.

lftx-2008
L
16 yıl
bir fikir-forum hakkında
iş arayanlar eleman arayanlar diye iki sabit konu eklense ya bu bölüme güzel olur, iş arayanlar cv lerini eleman arayanlarda ilanlarını yazar ?-forum
L
17 yıl
Windows XP açılış sorunu
merhaba arkadaşlar,

arkadaşımın laptop'ındaki windows xp'de şöyle bir sorunla karşılaştık. windows düzgün çalışırken kapattık, güvenli modda açmak için F8'e bastık menü çıktı menüden seçtik açılırken siyah ekran çıktı imleç yanıp söndü ancak o ekranda takıldı 10dk filan bekledik açılmadı bizde bilgisayarı yeniden kapadık tekrar açtık düğmesinden kapadığımız için otomatik menü çıktı güvenli modu tekrar seçtik ama bu sefer alet kendisini yeniden başlattı, yeniden o menü kendiliğinden çıktı neyi seçersek seçelim windows açılmıyor sürekli açılış menüsü geliyor. bu sorun neden olmuş olabilir nasıl çözeriz?

şimdiden teşekkürler.
L
17 yıl
Hacettepeli\u0027den MATLAB\u0027da Görüntü İşleme Dersleri
HACETTEPELİ’DEN MATLAB’DA GÖRÜNTÜ İŞLEME DERSLERİ

lftx, hacettepeli_muhendis, ehven-i Şer
xpostx@hotmail.com


DERS I Hacettepeli'den MATLAB'da Sinyal İşleme

Merhaba arkadaşlar yaklaşık 2 yıl önce yazdığım Hacettepeli'den MATLAB'da Sinyal İşleme konulu yazılarım epey, beğenilmişti bundan aldığım motivasyonla bildiğim dilimin döndüğü kadar, görüntü işleme anlatmaya karar verdim, size garanti verebilirim ki bu konu epey eğlenceli çünkü olan biten herşey gözünüzün önünde somut şeylerden bahsetmiyoruz.

Derslere ilk aklıma gelen temel 3x3 filtreler ile başlayacağım, talep olursa benimde vaktim olursa derslerin devamı da gelebilir.

Dersi takip edebilmek için gereken tek şey, MATLAB ve tabiki Image Processing Toolbox. Eğer dersler ilerler de Denoising (Gürültüden Arındırma) anlatırsam o zaman Wavelet Toolbox'ta gerekebilir ama merak etmeyin Muhtemelen elinizdeki MATLAB'da hepsi vardır ;)


Bildiğimiz gibi görüntüler 3 boyutlu ortamdaki objelerin 2 boyutlu ortama iz düşümlerinden başka birşey değil, renk parlaklık vs bunlarda objelerin ve ortamın özelliklerinden kaynaklanıyor..

Şimdi şu adresten test imajımızı çekelim
http://www-ics.acs.i.kyoto-u.ac.jp/~yy/SampleImages/lenna/jpg/lenna.jpg

bunu MATLAB’ın work klasörüne kopyalayalım. MATLAB’a bunu okutmak için şu sihirli satırları yazıyoruz.

>> Lena=imread('lenna.jpg');

Gördüğünüz gibi Lena isimli bir matris oluştu. Kısaca MATLAB’a okutulan görüntülerin hallerinden bahsedelim. MATLAB da görüntüler büyük matrisler halinde saklanıyor matrisin her bir elemanı bir pixel değeride karşılık gelen rengi gösteriyor.

Eğer imaj siyah beyaz ise matris 2 boyutlu (bizde oluşan gibi çünkü görüntümüz siyah beyaz) renkli ise 3 boyutlu oluyor, Renkli imajları siyah beyaz 3 imaj olarak düşünebiliriz bu durumda bir renk tek bir sayı değil RGB (red,green,blue) ya karşılık gelen 3 elemanlı bir vektör oluyor, görüntüyü ilk MATLAB a yüklediğimizde MATLAB oluşturduğu matrisi, uint8 formatında kaydediyor yani işaretsiz 8 bit sayılardan oluşan bir resim. 0 dan başlayıp 255 e kadar gidiyor bu sayılar bildiğimiz gibi. Ancak bu sayılarla işlem yapamayacağımız için onları 0 ile 1 arasında double a çevirmemiz gerekiyor, ilerde kullanacağımız “imshow” komutu double formatındaki matrisleri 0-1 arasındaymış gibi uint8 olanlarıda 0-255 miş gibi değerlendiriyor mesela 0-255 arasında değerler alan bir matrisi “imshow” ile görmeye kalkarsak 1 üzerindeki tüm değerler beyaz gözükecektir aynı şekilde tüm negatif renklerde siyah bu yüzden aralığa dikkat etmeliyiz, her neyse şimdi resmi işleyebileceğimiz bir hale sokalım dediğim gibi 0 ve 1 arası double değerlere bunu yapmak için şu komutu yazıyoruz.

>> Lena=im2double(Lena);

Bu komut 255 değerini 1 e çekiyor diğer tüm değerleride buna göre skalalandırıyor.

Şimdi MATLAB’a yüklediğimiz imajı görelim,

>> figure; %bu satır yeni bir figür penceresi açıyor
>> imshow(Lena); %bu da o pencereye resmi çiziyor

Aslında bu iki komutu aynı satırada yazabilirsiniz bundan sonra ben öyle kullanacağım. Eğer figure yazmazsanız aynı pencereye çizecektir imajı.

< Resime gitmek için tıklayın >

Evet güzel bir başlangıç yaptık, hanımda güzel bir ekstra bilgi olarak, aslında bu resim görüntü işleme camiasında çok popüler bir test resmi, adı da “lena” küçük bir araştırmadan sonra resmin akademik camiaya nasıl girdiğini öğrendim kendisi 1972 playboy güzellerinden amerikan üniversitelerinden berkley’de internetin ilk temelleri atılırken görüntü transferi deneyleri yapıyorlar ellerinde hazır bir görüntü yok, asistanın birisi eline geçen playboydaki bu hatunu scan ediyor ve ordan camiaya yayılıyor...

Şimdi bu dersin asılamacına gelelim (talep olursa yazacak olduğum) ilerki derslerde işmize yarayacak olan 3x3 görüntü filtrelerinin biraz detaylarından bahsedeyim, bu filtreler 3x3 matrislerden başka birşey değillerdir aslında teorik olarak işe biraz girersek bunlar 3x3 FIR filtrelerden başka birşey değiller (FIR: Finite Impulse Response, Sonlu İmpals Tepkisi), biz de bu filtreleri çeşitli amaçlarla kullanabiliriz ortalama alma, kenar bulma vs vs...Genel olarak 3x3 bir matrisi yazarsak

[KB][.K.][KD]
[.B.][.M.][.D.]
[GB][.G.][GD]

burda M merkez, KB,K... de Kuzey Batı, Kuzey pixellerini gösteriyor,
L
17 yıl
Project Euler
çok ilginç bir site basit programlama soruları soruyorlar sizde çözümü buldukça ilerliyorsunuz. boş vakitleri değerlendirmek için ideal.

şahsen şu an 18'inci problemdeyim.

http://projecteuler.net/
L
17 yıl
MATLAB Programlama Yarışması
1998 den beri mathworks'ün yaptığı bir yarışma. eğlenceli olabilir bir göz atın 9 mayıs 16 mayıs arasında düzenlenecek sanırım. bol şanslar iyi eğlenceler.

http://www.mathworks.com/contest/overview.html
L
17 yıl
İş ilanı
quote:

ASELSAN Haberleşme Cihazları Grubu Entegre Lojistik Destek Müdürlüğünde görevlendirilmek üzere :





Askerliğini yapmış
Tercihen 30 yaşın altında
Orta seviyenin üzerinde İngilizce bilgisi olan
Yeni projeler için teklif hazırlama aşamasından itibaren Entegre Lojistik Destek isterleri ile ilgili çalışmalarda bulunacak
Entegre Lojistik Destek Planları, Yedek Parça ve Bakım Onarım analizleri yapacak; gerekli döküman ve raporları hazırlayacak
Seyahate ve sahada çalışmaya engeli olmayan
Askeri müşterilere sahada teknik destek verecek


Elektronik Mühendisi/Mühendisleri arıyoruz.





İlgilenen arkadaşlar benimle e-mail (acanikoglu@aselsan.com.tr) aracılığıyla temas kurarlarsa sevinirim.





NOT : Bu mail i farklı üniversitelerden mezun, uygun olacağını düşündüğünüz arkadaşlara da yönlendirebilirsiniz.





İyi Çalışmalar...





Alper CANİKOĞLU

ASELSAN INC.



Tel : +90 312 5922044

GSM : +90 532 5874407

Fax : +90 312 3852753

L
17 yıl
fujitsu siemens amilo ekran problemi
merhaba arkadaslar

1,5 yildir fujitsu siemens amilo m1424 kullaniyorum. simdiye kadar sorunsuzdu ancak dun aksam hani belli bir sure dokunmayinca ekran kendisini kapatiyor ya yine aynisindan oldu. geldim mouse'u hareket ettirdim ekran geri gelsin diye ancak sanki florasan lambanin bir an parlamasi gibi ekran gelir gibi oldu ve tekrar karardi ben once ekran hepten gitti sandim., ancak monitore isik altinda bakinca ikonlari goruyorum yani sorunun ekranin kendisinde olmadigini biliyorum sadece ekrani arkadan aydinlatan isikta bir sorun var saniyorum cunku mesela uyku moduna bilgisayari alip tekrar acinca ekran bir an parliyor yine gozukuyor simgeler ancak yeniden gidiyor. bu sorunla daha onceden karsilasan oldu mu olduysa ne yapti nasil cozdu kendim cozebilirmiyim monitoru nereden acmam ne yapmam lazim. bilgisayar 1,5 yillik garantisi devam ediyor mu bilmiyorum su an yurtdisindayim acaba garantisi ne kadardi bu laptop'larin bilen varsa oda makbule gecer. bunu ne kadara yaptirabilirim yoksa cope mi gidecek bu bilgisayar simdiden tesekkurler
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.