Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
106
Cevap
4167
Tıklama
24
Öne Çıkarma
Türkiye'ye karbon vergisi geliyor: Karbon vergisi nedir ve hangi ülkelerde var?
M
2 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Türkiye'ye karbon vergisi geliyor: Karbon vergisi nedir ve hangi ülkelerde var?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kısa bir süre önce "İklim Ekonomisi Sürdürülebilirlik Finansmanı Zirvesi"nde ekonomiye dair son bilgileri ve değerlendirmeleri paylaştı. Şimşek, iklim değişikliğinin artık tartışılmadığını ve bunun bir gerçeklik haline geldiğini vurguladı. Şimşek, iklim krizinin kendisini gelecek on yıllarda çok daha fazla hissettireceğini ifade etti. Bakan Şimşek aynı zamanda karbon salınımının vergilendirilmesi hakkında da konuştu.



Türkiye’ye karbon vergisi mi geliyor?



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı zirvede yaptığı konuşmada küresel ekonominin büyüme tahminlerinin 2008 öncesi döneme göre daha düşük olduğunu ve dünyanın düşük büyüme patikasına girdiğini söyledi. Ayrıca iklim krizinin kendisini gelecek on yıllarda çok daha fazla hissettireceğini ifade etti.



Türkiye'ye karbon vergisi geliyor: Karbon vergisi nedir ve hangi ülkelerde var?
Türkiye için yeşil dönüşümün bir zorunluluk olduğunu belirten Şimşek, 2053'e net sıfır hedefi koyulduğunu vurguladı. Karbon ayak izinin vergilendirilmesi konusunda ise şu ifadeleri kullandı:



"Bütün ülkelerin mevzuat düzenlemesine gitmesi gerekiyor. Ortaya koydukları vaatler, hedeflere varmak için gerçekten bağlayıcı mevzuata ihtiyaç var. Farkındalık eğitimleri çok kritik olacak. AR-GE yatırımları, iklim değişikliğini nasıl yaşayacağız? Evet, bu çok kritik bir alan. Bu alana ciddi bir şekilde bir AR-GE yatırımı, harcaması gerekiyor. Fosil yakıt sübvansiyonlarının azaltılması ve tamamen kaldırılması gerekiyor. Bu bahsettiğim bütün dünya için geçerli olan hususlar. Karbon salınımının, ayak izinin vergilendirilmesi gerekiyor. Dolayısıyla ciddi bir çaba gerekiyor. Karbon ayak izini azaltmak ve daha çok yenilenebilir enerjiye dönülmesi gerekiyor. Ulaşım alanında elektrifikasyonu tamamlanmış araçların kullanılması gerekecek. İnşaat alanında verimli yeşil binalar yapılmalı. "



İklim kanunu bu yıl geliyor



https://x.com/AACanli/status/1799091546832159071



Bakan Şimşek’in ifadelerine bakacak olursak Türkiye için karbon vergisi geliyor diyebiliriz. Zira Şimşek, iklim kanununun bu sene içerisinde geleceğini söyledi. Çalışmaların son evrede olduğunu ifade eden Şimşek, Emisyon ticaret sisteminin kurulması, karbon vergilendirme mekanizmasının altyapısının kurulması… Bütün bunlar önemli gündem maddelerimiz diyebilirim.” dedi.



Yeşil dönüşüm Türkiye için zaruret



Öte yandan Şimşek, Türkiye'nin yeşil ürünlerde rekabet gücü ve potansiyelinin yüksek olduğunu da ifade etti. Bununla birlikte Türkiye’nin yenilenebilir enerjide 2000 yılında 17'nci sıradayken bugün 11'inci sıraya geldiğini söyleyen Şimşek, kurulu kapasitenin yüzde 55 civarında olduğunu, nükleer santraller ile birlikte yüzde 65-70'lerin üzerine çıkılacağını aktardı.



Bakan Şimşek, Türkiye’nin yeşil dönüşümünün bir zaruret olduğunu söylerken fosil yakıtlara ödenilen paranın 893 milyar dolar olduğunu belirtti. Türkiye’nin enerji ithalatında yüzde 70’in üzerinde dışa bağımlı olduğunu ve buraya harcanın tutarın kümülatif cari açığın 1,5 katı büyüklüğünde olduğunu söyledi.



Karbon vergisi nedir?



Türkiye'ye karbon vergisi geliyor: Karbon vergisi nedir ve hangi ülkelerde var?
Karbon vergisi, sera gazı salınımını azaltmak için fosil yakıt gibi ürünlere uygulanan bir vergi türüdür. Yapılan araştırmalar karbon salınımının vergilendirilmesinin sera gazı emisyonlarında etkili bir azaltma sağladığını gösteriyor. 2024 itibariyle 25’ten fazla ülkede karbon vergileri uygulanmakta. 46’dan fazla ülkede ise karbon vergileri veya emisyon ticareti programları yoluyla karbon salınımı ücretlendirilmekte.



Karbon vergisi alınan ülkeler arasında Finlandiya, İzlanda, Norveç, İsveç, Danimarka, Estonya, Letonya, İrlanda, Slovenya, İsviçre, Polonya, Portekiz, Birleşik Krallık, Meksika, Kolombiya, Şili, Hindistan ve Japonya bulunuyor.



Türkiye'ye karbon vergisi geliyor: Karbon vergisi nedir ve hangi ülkelerde var?
Karbon vergisinden en çok gelir elde eden ilk beş ülkeyi ise Fransa (8,9 milyar $), Kanada (7,8 milyar $), İsveç (2,3 milyar $), Norveç (2.1 milyar $) ve Japonya (1.8 milyar $) oluşturuyor. Türkiye’nin kişi başına sera gazı emisyonu ise 6,8 t seviyesinde, bu küresel ortalamanın çok az üzerinde. ABD’de bu, 17,7 t, Kanada’da 20,3 t ve Çin’de ise 9,8 t seviyesinde.



Son yıllarda birçok ülke karbon emisyonlarını azaltmak için çevre düzenlemeleri, emisyon ticaret sistemleri ve karbon vergileri gibi önlemler aldığı görülüyor. Finlandiya 1990 yılında karbon vergisini uygulamaya koyan dünyanın ilk ülkesi olmuştu. O zamandan bu yana 20 Avrupa ülkesi karbon vergisi uygulamaya başladı. İsviçre ve Lihtenştayn şu anda ton başına 120,16 € ile en yüksek karbon vergisi oranını uygularken, bu ülkeleri İsveç (115,34 €) ve Norveç (83,47 €) takip ediyor.




Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bakan-simsek-biz-su-anda-mali-disipline-ve-yapisal-donusume-ve-dezenflasyona-odaklanmis-durumdayiz/3243597
Kaynak:https://ourworldindata.org/grapher/per-capita-ghg-emissions
Kaynak:https://taxfoundation.org/data/all/eu/carbon-taxes-in-europe-2023/

 Haberi Portalda Gör

Şimdi her ülkede var bizde olunca laf ediyorsunuz diyenler cıkar mutlaka. Soruyorum o koyunlara hangi ülkede bizimki kadar vergi türü var. Sözüm ona o ülkelerde var ...
Yoruma Git
Yorumun Devamı cihat52.5 - 2 ay +83
Ne yapacaklarını şaşırdılar.
Yoruma Git
djtomcat - 2 ay +38
Türkiyeye nefes alma vergisi gelmeli, aksi halde vergisiz nefes mi alacağız çok ayıp. :):)
Yoruma Git
MBK3334 VAUVJ - 2 ay +29
M
2 ay
Teğmen

Türkiyeye nefes alma vergisi gelmeli, aksi halde vergisiz nefes mi alacağız çok ayıp. :):)



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
2 ay
Yarbay

Karbon Vergisi deyip yol filan AKP reklamlarına kullanılır. Daha önceleri gördük... Deprem Vergilerini unutmuş değiliz... Daha nice diğer vergiler için de geçerli.

Bu mesele Vergi kılıfı üzerinden soydurmaca fantezisine dönüştü.



C
2 ay
Yüzbaşı

Şimdi her ülkede var bizde olunca laf ediyorsunuz diyenler cıkar mutlaka. Soruyorum o koyunlara hangi ülkede bizimki kadar vergi türü var. Sözüm ona o ülkelerde var mı. Üstelik gelir düzeyi bu kadar düsükken. Allah bu milletin yardımcısı olsun.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
2 ay
Yarbay

bizde olup başka ülkelerde alın(a)mayan vergiler için itiraz etmeyenler buna bile ses çıkarmaya hakları yok. neyse... az bile




D
2 ay
Binbaşı

Davos müritliğinde yola devam

Rezil ülkemin rezilliklerine doyamıyorum hiçbir zaman :)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 9 Haziran 2024; 12:37:57 >


B
2 ay
Yüzbaşı

şimdi bu vergiyi fosil yakıt tüketen araç sahiplerinide kapsar evi sobalı olanları da kapsar. Sokakta bırt bırt yapanlarıda kapsar :))))) tmm dır.

En mutlu huzurlu hayat mağara hayatıydı adamın bir derdi vardı akşama ava çıkıp avlanmak bulursa yer bulamazsa aç yatardı. :)))) aradan geçen zamana bakın dertler her yıl üst üste binip çoğalıyor refah nerede ?



Bu mesaja 2 cevap geldi.
D
2 ay
Yüzbaşı

Ne yapacaklarını şaşırdılar.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

M
2 ay
Teğmen

şu mehmet şimseği asla unutmayacağız yaptıkları ve yapacakları vergilerden dolayı!
ama hemşerisine geçtiği k milyarlık arsaya yaptığı kıyağıda unutmayacağız!



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

_
2 ay
Yarbay

Karbon vergisi ozunde nefes alma vergisidir. Karbon hayat demektir, oksijen alip Karbondioksit solursun, bu salinimi azalatacagiz demek nefesinizi kesecegiz demektir. Bunu aciktan soylemezler, ama birsekilde gosterirler.

Uretim, ulasim, Tarim kisitlanacak. Dunya Bankasindan ordan burdan aldiklari kredilerle Kuresel Patronlarin dediklerini yapiyorlar. Ulkeye alinan multecilerde bunun bir parcasi. Et yemeniz, sehirler arasi seyahat etmeniz luks olacak. Bocek tozlari ve yapay et helaldir fetvalari yayinlayacaklar. Bugunler iyi gunleriniz, mal sahibi olamayacak, sahip olduklarinizi elinizden cikaracaklar.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _turbo_ -- 9 Haziran 2024; 13:15:20 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

S
2 ay
Teğmen

Hani bunlar anti küreselciydi, dünyaya kafa tutuyordu :))



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

M
2 ay
Teğmen

quote:

Ulaşım alanında elektrifikasyonu tamamlanmış araçların kullanılması gerekecek.


Daha yeni Çin'den gelen araçlara vergi getirdiniz. Millet uyguna elektrikliye geçiyordu işte.




J
2 ay
Yarbay

Sanırsam çinden gelen benzinli araçlarada %40 koyacaklar. 1 milyon , 1.5 milyona çıkıcak.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jubeii -- 9 Haziran 2024; 13:32:49 >

K
2 ay
Yarbay

Belliki bu sene sonuna kadar dusundugumuzden cok daha fazla vergi gelecek.Haliyle bu daha cok zam demek.Sene sonuna kadar dolarin da yukselecegini dusunursek gercek enflasyonun sene sonunda uc haneli olmasi kacinilmaz gozukuyor :(




J
2 ay
Teğmen

Bir kaç sene önce bu işleri anlatanlara komplo teorisyeni anlattıklarına da komplo teorisi diyordunuz. Şimdi bakan çıktı vergi istiyor milletten, bu daha başlangıç. Uyanıp birlik olmazsanız nefes almaya izin vermeyecekler tek gerçek İslam bunun dışında her sistem globalistlerin uydurduğu onların çıkarına hizmet eden sistemlerdir.Hristiyanlık bunu anlamaya başladı Müslümanlar sürünüyor