Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
72
Cevap
2384
Tıklama
21
Öne Çıkarma
Cevap: Türkiye'nin ilk jet motorlu uçağı HÜRJET'in motoru çalıştırıldı (3. sayfa)
N
geçen yıl
Yüzbaşı

sizin kafanızın basmadığı şey bu zaten. motoru yerli olmasına gerek yok. şu an güney korenin savaş uçağındada amerikan motoru kullanılıyor. ileride tusaşın geliştirdiği motorlardan birini kullanır. ( ileride derken 3 ay sonra değil belki 5 yıl sonra.



Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @NCSA
N
geçen yıl
Yüzbaşı

tai 30 senedir f16 yapmıyor sadece montajını yapıyor.
motoru yerli olmasına gerek yok. şu an güney korenin savaş uçağındada amerikan motoru kullanılıyor. ileride tusaşın geliştirdiği motorlardan birini kullanır.



Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Aerospace
A
geçen yıl
Yarbay

Montajı nasıl oluyor? Parçalar maket gibi gelip, orada birleştiriliyor mu?

Şaka bir yana TAI uçak fabrikasıdır, nasıl Egea yada Hyundai Bayon ülkemizde üretiliyorsa, F16’larda aynı şekilde ülkemizde üretildi. Tabii ki tasarımını ve nasıl üretileceğini, fabrika üretim bandı falan, ana firmadan ve Amerika’dan.

Ne yapmış, mesela F-16 için lisanslı üretim, CN-235 lisanslı üretimi vs. vs.

“TAI's experience includes the licensed production of General Dynamics F-16 Fighting Falcon jets, CASA/IPTN CN-235 light transport/maritime patrol/surveillance aircraft, SIAI-Marchetti SF.260 trainers, Cougar AS-532 search and rescue (SAR), combat search and rescue (CSAR) and utility helicopters as well as the design and development of Unmanned aerial vehicles (UAVs), target drones and agricultural aircraft.

TAI's core business also includes modernization, modification and systems integration programs and after sales support of both fixed and rotary wing military and commercial aircraft that are in the inventory of Turkey and its allies.

Turkish Aerospace Industries' (TAI's) Hurkus basic trainer aircraft has been granted air worthiness type certification, the company announced at the 2016 Farnborough International Airshow.”


Basitçe şuradan bilgi alabiliriz:


https://en.m.wikipedia.org/wiki/Turkish_Aerospace_Industries



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @noktasalih
A
geçen yıl
Yarbay

Motoru TUSAŞ değil de Tusaş Motor Sanayi AŞ (TEI) geliştirir.

Güney Kore beni ilgilendirmiyor. Video’da yerli uçak ilk defa motor çalıştırdı diyor, millet ağlıyor falan, ben bunu garip buldum, çalışacak zaten, üretimde olan mevcut bir motor.

not: TAI’de staj yaptığım sırada eğitimde bir konu anlatılmıştı. Tayvanlılar fabrika kurulunca gezmeye geliyor, Türk misafirperverliği efsane zaten. Adamlar herşeyin, eğitimdeki masaların, çekmece içlerinin bile fotosunu çekiyorlar. Kısa süre sonra fabrikanın benzeri tayvan’da kuruluyor ve yaptıkları uçak AIDC F-CK-1 Ching-kuo, F-16’nın varyantı gibi :)



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @noktasalih
F
geçen yıl
Teğmen

İnsan bir ideoloji uğruna savunma yatırımlarını eleştirebilir mi ya.



Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @emrekaradag
E
geçen yıl
Binbaşı

Bak hocam sana da anlatayım. Gerek bu konu gerekse yapılan yol hastane yada hava limanları ile ilgili anlamadığınız bir konu var. Biz yapılanı değil, yapılma şeklini eleştiriyoruz. Bir proje ülkeye hizmetten çok siyasi amaca hizmet için yapılırsa, bir proje 3 liraya mal edilebilecek iken 23 liraya yandaşa yaptırılırsa buna tabi eleştiri getiririz. Benim paramı harcıyorlar sonuçta. İçtiğim sigarada, evi ısıtmakta kullandığım doğalgazda, şu mesajı yazmak için kullandığım internette ve bilgisayarda ödediğim vergiler ile bir hizmet sunulacak ise ben vatandaş olarak paramın nasıl kullanıldığını sorgulamak isterim. Ha siz ''reis yapsın ama nasıl yaptığı ile ilgilenmiyorum'' diyorsanız kusura bakmayın bu sizin bilinçsizliğinizdir.
Bunu artık anlamanız gerekiyor. Biz asla iyi yapılan bir şeyi ''yapılmasın'' diyerek eleştirmiyoruz. Yapılanın maliyet/fayda dengesini ölçüyor, yapılma biçimini sorguluyor, neye hizmet ettiğini inceliyor ona göre bir yorum getiriyoruz. Umarım sizler de bir gün ülkeye zarar veren yada verme potansiyeli olan herhangi bir proje yada yatırımın size getirdiklerinin sizden götürdüklerinden az mı fazla mı olduğunu kontrol eder ona göre yorum yaparsınız




Bu mesajda bahsedilenler: @feerrroooo
B
geçen yıl
Yüzbaşı

bunların hiçbiri yokken bebek katili yakalandı getirildi. Şimdi içerden örgüt yönettirip açılım yapıyorlar, beğenmeyene demediklerini bırakmıyorlar. K.Irak'ta havaalanı otoban yapıyorlar megri megri elele konser veriyorlar ABD ordan örgüte silah gönderince iç siyasette propaganda malzemesi yapıyorlar. (+ barzani babasına anıt mezarı da biz yaptık)

Çok güzel gelişmeler hepimiz gurur duyuyoruz da salt bunlarla olmuyor bağımsızlık.. Sovyetler de dağılırken fırlatmaya hazır 13 bin nükleer başlığı vardı unutmayın.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilade -- 3 Şubat 2023; 22:29:50 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
E
geçen yıl
Binbaşı

öyle deme. avrupanın kıskandığı, dünya lideri, güçsüzün dostu - zalimin korkulu rüyası, başkomutan, ekonomist ve islam aleminin ruhani liderinin yönetiminde yapılan her ne olursa olsun eleştirmeden, sorgulamadan itaat ve biat edeceksin




Bu mesajda bahsedilenler: @bilade
B
geçen yıl
Yarbay

aynen ha hepsi vize istiyor.



B
geçen yıl
Yarbay

asıl motorun yerli olması gerekir.

güney korenin jeopolitik konumu ile bizim jeopolitik konumumuz aynı mı? son 10 yılda güney kore ambargo tehdidiyle karşılaştı mı mesela. ya da kıbrıs barış harekatında kardeşlerimizi koruduk diye ambargo yemedik mi. yunanistanla aramız bir anda gerilse abd ve ab ülkeleri kime ambargo uygular. papaz olayını hatırla.... bunları düşün ondan sonra yerliliğin önemini idrak edersin.

hep hep derim savunma sanayisi %100 yerli olmalı



F
geçen yıl
Yüzbaşı

Aslında tusaş kısmında bir problem yok tei nin sahibi zaten tusaş :)



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Aerospace
Ş
geçen yıl
Binbaşı

bebek katili terörist aponun MİT operasyonu ile Türkiye ye getirildiğini düşünen zatlar hala var demekki :) bence iyi bir araştırma yapın bu terörist niye Türkiye ye teslim edildiği ile ilgili


https://twitter.com/kubrapc/status/1097389301896265728


https://www.hurriyet.com.tr/dunya/abd-ocalani-verip-pkkyi-kontrol-etti-40769974


https://www.hurriyet.com.tr/gundem/ecevit-in-sozleri-pkk-ya-malzeme-319339


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @bilade
M
geçen yıl
Yarbay

başarılı işler yürütülüyor. gerekli olan geç kalınmış işler.
gurur duyuyorum. buradan tebrik ediyorum emeği geçenleri.
inşallah devamları da gelir.



Ş
geçen yıl
Binbaşı

L
geçen yıl
Yarbay

milli geliri 8000 dolar olan ülkenin uçak yapmaya çalışması israftan başka bir şey değil ne boş adamsınız. taş devrinden uzay devrine atlamaya çalışıyorlar bunların hepsi %200 enflasyon olarak halka giriyor. bu şirketlere basıp basıp para ateşliyor devlet





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Last Peony -- 4 Şubat 2023; 14:50:31 >

B
geçen yıl
Yüzbaşı

Mit operasyonu vs demedim. Güçlü devlet bastırdı söke söke aldı.

Ama aldıktan sonra örgütü yönettirip toplantılar yapıp basın bildirileri açıklatmıyordu İmralıdan. Mektupları okunmuyordu meydanlarda. Açılımla beraber yaşanan rezillikleri hatırlatırım. ABD Zorla mı yaptırdı kuzey ıraktaki terör otobanını, havaalanını?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilade -- 4 Şubat 2023; 14:53:10 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ŞAKACI
F
geçen yıl
Binbaşı

özelikle şu yerli uçak moturunu yapmak lazım bunun için çok yol var ...5 ve 6 nesil motorlardan



Ş
geçen yıl
Binbaşı

Maalesef keşke biz alsaydık asabilirdir. Ve hala asmamız gerektiğini düşünüyorum. Bizim basımız baba esedi korkuttu ve ülkesinden çıkartıp Yunanistana yollattı, oradanda işte kenyaya gönderildi oradanda abd ve israil tarafından bize teslim edildi.

Ben hala her nefes aldığı günün zarar olduğunu düşünüyorum biran önce asılması gerek diyorum.

Açılım mantığı bana göre yanlıştır hdpkk teröristleri ile bu açılıp yapılmamalıydı haa başarsaydı ayrı bir durum olurdu ama büyük ihtimal ispanyadaki eta gibi düşündü ama eta ispanyaya özel local bir terör örgütü idi onları avrupada destekleyen ülke yoktu. Ama hdpkk terör örgütü abd den rusyaya israilden irana ab den irak suriyeye vs herkesin kucağına oturan terör örgütü olduğundan dolayı böyle birşey imakansız.

Açılım olmalı ama bu hdpkk terör örgütü ile değil oradaki etkin insanlar ile olmalı, Ak parti doğru yada yanlış olan şeyleri siyasi olarak yapmakta yani hdpkkyı desteklemek yada daha büyümesini sağlamak için değil onu siyasi olarak yok etmek için yapıyor. Ama işte chp zihniyeti 1990 dan peri hdp ve türevlerini destekliyor. Erdal inenü ve karayalçın ile başlayan bu besleme deniz baykal ile durakladı ve şuan kılıçtaroğlu ile nirvanası bu mudur bilmiyorum ama en üst düzeye çıktı.

Chp zihniyetini sevmem ama doğu güneydoğuda hdpkk olacağına chp olmasını isterim derdim daha önceleri, şuan için chp hdpkk zihniyeti olduğu için böyle bir şey asla söylemiyorum. Chp bilerek isteyerek siyasi olarak bitebilecek bir zamanda hdpkk yı destekleyerek bitmesini engelledi.

Ak parti ve mhp işbirliği bence gayet uygun birbirini dengeliyorlar. Ben siyasi olarak Muhsin Yazıcıoğlunu desteklerdim Şuanki Ak parti mhp nin birleşimi gibi görüyorum ve birbirlerini dengelediğini düşünüyorum.

Dediğim gibi chp hdpkk zihniyeti ile iş yapan kim olursa olsun benim onunla işim olmaz.

Irakın kuzeyindeki durum Maalesef abd ve israilin desteği ile olan bir durum, ama işte Irak topraklarına şuan yapabileceğimizi fazlası iel yapıyoruz operasyon olarak onun dışında ne yapılabilir ki, Irak yönetimi zaten ortada yok olsada İran abd güdümünde oluyor ve zaten bizim iş birliği yapacak durumda değil olacağını da düşünmüyorum.

Son olarak savunma sanayisinde kendi kendimize yetebilecek seviyeye gelmediğimiz gelemediğimiz sürece asla gücümüzü tam olarak gösteremeyiz ve sözümüzü kimseye dinletemeyiz. O yüzdendir ki ne olursa olsun Savunma sanayisinde tam Bağımsızlığımızı kazanmalıyız. Geçmişte bunu kaçırdık şuan anca başarabilecek bir ufuk görünüyor bu seferde kaçırırsak ALLAH bilir ne zaman nerede nasıl bir daha yakalarız bilmiyorum. Ama inşeALLAH bu sefer başarırız.




Bu mesajda bahsedilenler: @bilade
P
geçen yıl
Yarbay

Bir yeryerden başlamak için her zaman fırsatlar vardır.Hadi hayırlısı bakalım işi burada siyasileştirip kişisel tavırlarla incitici olmamak gerektiini inanıyorum.



F
geçen yıl
Yarbay

Size rönesans ve reform gelmeyecek anlaşılan. Hawking geçenlerde üç beş bir şeyler söylemişti kulaklara küpe...





Bu mesajda bahsedilenler: @CleanCoders