Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
39
Cevap
4895
Tıklama
21
Öne Çıkarma
Trump'ın gümrük vergileri ortalığı karıştırdı: Oyun konsollarına ciddi zam kapıda
M
7 ay (9554 mesaj)
Moderatör
Konu Sahibi

Trump'ın gümrük vergileri ortalığı karıştırdı: Oyun konsollarına ciddi zam kapıda
Donald Trump yönetimindeki ABD hükümetinin Çin, Tayvan ve diğer ülkelerden yapılan ithalata getirdiği yeni gümrük vergileri, teknoloji dünyasında büyük dalgalanmalara yol açmaya başladı. Piyasadaki oyun konsolları da bu yeni politikadan nasibini alacak gibi görünüyor. Uzmanlara göre, PlayStation 5 ve Xbox Series X gibi konsolların fiyatları %40'a kadar artabilir.



Ayrıca Bkz.Trump'ın uyguladığı vergiler nedeniyle iPhone fiyatları %43 artabilir



5 Nisan 2025'te yürürlüğe giren kapsamlı gümrük paketi, tüm ülkelerden yapılan ithalata %10 oranında asgari vergi getiriyor. Avrupa Birliği'ne %20'lik tarifeler uygulanırken, Çin %34'e varan tarifelere tabi olacak. Üstelik 3 Nisan itibarıyla otomobiller ve yedek parçalar için %25'lik bir ek vergi de devreye girdi. Amaç, ABD'nin ticaret açığını kapatmak ve yerli sanayiyi güçlendirmek.



Ancak uzmanlar, bu hamlenin hayat pahalılığını artırabileceği ve hatta ekonomik durgunluk riskini tetikleyebileceği uyarısında bulunuyor. Peki, bu durum oyun konsollarını nasıl etkileyecek? PS5 ve Xbox Series X gibi cihazlar, büyük ölçüde Çin ve Tayvan'da üretiliyor. Yeni vergilerle birlikte üretim maliyetleri artacağı için bu artış doğrudan tüketicinin cebine yansıyacak. Uzmanlar, PS5 ve Xbox Series X fiyatlarının 246 dolara kadar artabileceğini öngörüyor.



Trump'ın gümrük vergileri ortalığı karıştırdı: Oyun konsollarına ciddi zam kapıda



Küresel çapta ekonomik krize yol açabilir



Sony, bu olası fiyat artışını öngörerek yılın başında belirli bir stok oluşturdu. Ancak bu stokun ne kadar süreceği belirsiz. Üstelik söz konusu fiyat artışının sadece ABD'yi değil, Avrupa gibi diğer pazarları da etkileyeceği belirtiliyor. Üretim maliyetlerindeki artış, doğrudan tüketicilere yansıtılabilir. Yeni vergi düzenlemeleri oyun sektörünün yapısını da değiştirecek gibi görünüyor. Fiziksel oyun satışları, artan maliyetler yüzünden cazibesini yitirebilir ve dijital oyun satışları artabilir .



Bunun tüketiciler için hem artıları hem de eksileri var. Dijital oyunlar, piyasaya daha hızlı çıksa da ikinci el satış imkanı ortadan kalkıyor ve içerikler tamamen bir platforma bağlı hale geliyor. Öte yandan, bu vergilere karşı tepkiler de gecikmedi. Avrupa Birliği, Amerikan viskisi, motosiklet ve teknelere ek vergi koymaya hazırlanıyor. Çin ise aynı şekilde karşılık vererek ABD ürünlerine benzer tarifeler uygulamaya başladı. Bu karşılıklı restleşmeler, ticaret savaşını iyice alevlendirebilir ve küresel çapta bir ekonomik krize yol açabilir.




Kaynak:https://playfront.de/en/trumps-cell-ps5-and-xbox-series-x-soon-to-be-40-more-expensive/

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil

 Haberi Portalda Gör

Donanım Haber'deki yorumları okuduktan sonra, ülkemizde iktisadi bilimler konusunda eksik ve yanlış algılara sahip insanların olduğu görünüyor. Arkadaşlar, bir ürün&#...
Yoruma Git
Yorumun Devamı darkthepro - 7 ay +33
Trump, Erdoğan'ı role model almıyorsa şerefsizim ^^
Yoruma Git
bbtalk - 7 ay +20
Zeka seviyesi düşük yorumlar yapan kişiler zaten belli. Büyük ihtimalle tuzları kuru olduğu için rahatça takılıyorlar. Şu an ülkeyi yöneten kişinin ekonomiden ne kadar anladığı ortada. Bu yüzden bu tip yorumlar beni şaşırtmıyor. Gülüp geçiyorum.
Yoruma Git
Yorumun Devamı Dürüstİnsan - 7 ay +15
J
7 ay (9439 mesaj)
Yarbay

Pamuk eller ceplere Mevzu Trump ile alakalı olduğunu sanmıyorum.Nihayetinde bu adam birilerinden icabet alarak bu işlere soyundu,yoksa ne mümkündiür efendim bunlara kalkışmak.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
7 ay (3237 mesaj)
Yarbay

İthalat PS' lerin fiyatı Amerika da artacak, bu Türkiye' yi ilgilendirmese de bizde vergiler zaten yüksek olduğu için bizdeki fiyat zamlı Amerika fiyatından yine yüksek olacaktır herhalde.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayamtky -- 6 Nisan 2025; 13:02:45 >


D
7 ay (652 mesaj)
Yüzbaşı

Donanım Haber'deki yorumları okuduktan sonra, ülkemizde iktisadi bilimler konusunda eksik ve yanlış algılara sahip insanların olduğu görünüyor. Arkadaşlar, bir ürünün ham maddesinden üretimine kadar oldukça geniş bir tedarik, üretim ve montaj zinciri var. Bir ülkenin başka bir ülkeye uyguladığı tarifelerin bizi etkilemeyeceğini düşünmek doğru değil.

Şirketler, oluşabilecek maliyet artışlarını bir şekilde kompansete etmeye çalışır, yani fiyatın değişmemesi, maliyetlerin artmadığı anlamına gelmez. Örneğin, bir üretici daha iyi bir GPU koymak yerine, önceki nesle kıyasla sadece küçük geliştirmeler içeren bir model sunabilir. Eğer zarar büyükse şirketler bunu tüketiciye de yansıtır. Yani temelde maliyet düşümü, fiyat artışını da beraberinde getirebilir. Sonuç olarak, tüketici fiyat aynı olmasına rağmen zarara uğrar. Basitçe shrinkflation ve skimpflation.

Örneğin, her çipset bir şekilde Tayvan'da üretilecek ve bu da fiyatların artmasına neden olacak. Peki, bunun önüne nasıl geçecekler? Sonuç olarak, maliyet artışı kaçınılmaz olarak tüketiciye yansıyacak. Tabii ABD, Çin kartını oynayıp Tayvan’a, “Olası bir işgalde yanında olmayız bu yüzden çipsetleri gümrük vergilerine dahil edilmeyecek” diyene kadar. Yani demem o ki kriz küresel boyutta.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
D
7 ay (7205 mesaj)
Yarbay

Zeka seviyesi düşük yorumlar yapan kişiler zaten belli. Büyük ihtimalle tuzları kuru olduğu için rahatça takılıyorlar. Şu an ülkeyi yöneten kişinin ekonomiden ne kadar anladığı ortada. Bu yüzden bu tip yorumlar beni şaşırtmıyor. Gülüp geçiyorum.




Bu mesajda bahsedilenler: @darkthepro
E
7 ay (4140 mesaj)
Yarbay

Kim kımıldasa ucu bize dokunuyor.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

B
7 ay (579 mesaj)
Yüzbaşı

Trump, Erdoğan'ı role model almıyorsa şerefsizim ^^



Bu mesaja 2 cevap geldi.
C
7 ay (128 mesaj)
Teğmen

Ekran kartlarına gelir mi



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
7 ay (973 mesaj)
Yüzbaşı

Trump bir konuda çok haklı.Amerika felaket dış ticaret açığı veriyor.Ve başta Çin olmak üzere asya ülkeleri bütün üretimi ele geçiriyor.Fakat bunun sorumlusu yine Amerika zamanında dünya sanayisi amerikanın elindeydi.Üretimin çoğunu onlar yapıyordu.Sonra üretimi bırakıp tüketim ekonomisine geçtiler.Tüm yüksek teknoloji sanayisini asya ülkelerine taşıdılar.E tabi adamlar da boş durmadılar özellikle Çinliler bütün teknolojiye hakim oldular.Yani Amerika ve batı kendi aptallığının bedelini ödedi.Uzun yıllardır sahte bir refah içinde yaşıyorlar.Trump bunun sürdürülemez olduğunu biliyor.O yüzden bu kadar agresif davranıyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-8BA1891D7 -- 6 Nisan 2025; 16:16:17 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
S
7 ay (450 mesaj)
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Cerkezyalcin

Ekran kartlarına gelir mi
Elbette, her ürün için geçerli



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Cerkezyalcin
D
7 ay (184 mesaj)
Teğmen

Tersine bizde fiyatlar etkilenmez. Onlarda ucuzken bizde pahalı olan ürün onlarda alım gücü düşerse talep olan yerlere kayar.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

H
7 ay (1609 mesaj)
Binbaşı

tr için değişen bir şey yok bu vergi işinde ama takip edin dünyada en fazla zam türkiye'de geleceğinden şüphem yok



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

N
7 ay (2672 mesaj)
Yarbay

Amerikalılar trumph seçtiğine çok pişman olmuşlardır



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

S
7 ay (2247 mesaj)
Yarbay

😂😂



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @bbtalk
T
7 ay (2397 mesaj)
Binbaşı

Japon firması sony nin fiyatının bizimle ne alakası var hala düşünüyorum



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
V
7 ay (19609 mesaj)
Yarbay

Adam gelir gelmez ABD halkının hayatını vergilerle zorlaştırıp pahalılaştırdı, borsaları yerle bir etti. Bu ekonomi ustalığı birini hatırlatıyor.



T
7 ay (7771 mesaj)
Yarbay

bizede 1 haftaya yurt dışından gelecek. umarım zamlı gelmez. satışını yapıyorum çünkü



J
7 ay (9439 mesaj)
Yarbay

Erdoğan iyi ayar bozmuş.Trump haberinde bile ayarı kaçanları görmek şaşırtmıyor.




4
7 ay (5423 mesaj)
Yarbay

Halkını vergilerle ezen RTEyi rol alıyor cidden.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

L
7 ay (3855 mesaj)
Yarbay

Durun arkadaş. Eşşeğin aklına karpuz kabuğunu sokmayın. Şimdi bunu duyunca adam altı ay önce alıp, deposuna koyduğu konsolu “abicim bunlar çok taze, gümrükten yeni soktuk. Ben de yüksekten aldım zaten, yapacak bişey yok” diyerek zammı çakacak. Millet olarak fırsatı paraya çevirmeyi çok severiz.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.