K

Yarbay
05 Eylül 2012
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
1 üye
Görüntülenme (?)
178 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
K
2 yıl
KABLOSUZ KAPI ZİLİ PROBLEMİ OLANLAR BURAYA LÜTFEN
Arkadaşlar size kablosuz kapı zili konusunda yaşadığım sorunları ve bulduğum çözümü paylaşmak istiyorum, benzer sorunları yaşayan arkadaşlara belki fikir verebilirim;

Bir Toplu konut sitesinde oturuyorum, sitenin standart zil sistemi daire içinde kapı kenarında ki telefon dan ibaret, yanlış duymadınız; telefonun ahizesini hem apartman dış kapısına gelenle görüşmek için, hem de zil hoparlörü olarak kullanan ucuz bir sistem.

Sonuç olarak telefon kulaklığını zil olarak kullanan bir sistemin zil sesi güçsüz olduğu için, daire kapısından birisi zile bastığında kapıya yakın yerlerden zilin sesini duyabiliyoruz, fakat arka odalarda oturuyorsak, kapı kapalıysa , Tv sesi de açılmışsa zil sesini duyamıyoruz (sesi güçlü 1 zil olsa bile, 1 zil yetersiz kalıyor). Hele birde arka odalar da kulakları ağır işiten yaşlı bir bireyiniz var ise, tv de açıksa o bireyin zil sesini duyması imkansız.
Netice olarak kapıya gelen kişi, evde kimse yok diye geri gidiyordu.

BAŞARISIZ DENEMELER;
Çözüm olarak; kablosuz zil kullanmaya ve 1 buton ve 2 tane alıcı zil almaya karar verdim;
İlk önce ülkemizden kablosuz 1 buton 2 zil şeklinde set satın aldım, fakat hiçbir hayrını göremedim.
Çünkü; alıcı ziller nedenini anlayamadığım bir şekilde bazen kendi kendine çalıyordu, ayrıca sisteme aynı marka üründen bir zil daha ilave etmek istediğimde ilk satın aldığımla sonra satın aldığımın frekansları uyuşmadı (aynı marka ve model olmasına rağmen). Daha sonra 1 buton 4 zil seti şeklinde satın aldığım başka bir marka üründe de yine kendi kendine zil çalma problemi oluştu.

Hatta satın aldığım diğer bir marka da, elektrikler kesilip tekrar geri gelince zil çalıyordu, tam bir saçmalık. 
Bunu tasarlayan mühendiste ne zeka varmış ama, elektrik kesilip tekrar geldiğinde çalan zilin kişiyi rahatsız edebileceğini ön göremeyen zeka.
Markayı da söyleyeyim de yanlışlıkla almayınız: CACAZI

Yani düşünün gecenin bir yarısı kapı zili sesiyle kapıya birisi geldi diye kalkıyorsunuz, kapıda kimse yok. Zil çevrede ki bir elektronik cihazın frekansından etkileniyor ama bunun ne olduğunu bulmam imkansız. Ya da yukarıda bahsettiğim gibi elektrikler kesilip tekrar geldiğinde zil çalıyordu.
Kapı zilini çalıp kaçan yaramaz çocuklar olasılığını da eledim.

VE EN SONUNDA BAŞARI
Bu kötü deneyimlerden ve Türkiye de aldığım bu kalitesiz ürünlerden sonra yurt dışından sıkı bir araştırmadan sonra Aliexpress' den SMATRUL marka kablosuz kapı zili seti (1 verici buton, 4 alıcı zil) satın aldım, her odaya birer tane koydum, yaklaşık 2 yıldır kullanıyorum, hangi odada olursak olalım zil sesini duymak garanti, ışıklı uyarı da bonus, üründen çok memnunum, tavsiye ediyorum.

Daire kapıma gelenin yalnızca benim koyduğum butona basmasını garantilemek içinde, eski butonu iptal etmem gerekiyordu, bunun için bulduğum çözüm çok basit; eski zil butonunu sökmeden üzerine elektrikçilerin kullandığı buat kapağı yapıştırıp kapadım. Onun yan tarafına da yeni butonu koydum.

SMATRUL marka kablosuz kapı zili setinin en önemli özellikleri;
*Kapıda ki verici Buton kinetik enerjiyle çalışıyor, yani pilsiz, pil derdi yok.

*Alıcı ziller 220 volt elektrikle çalışıyor, görsel ışıklı uyarı, ses seviyesi ve melodi seçimi ayarlarını bir kere yaptıktan sonra, elektrikler kesilip tekrar gelse bile yaptığınız ayarlar kaybolmuyor.

*zil çaldığında isterseniz görsel ışıklı yanıp-sönen uyarı da verebiliyor (yalnızca zil çaldığında yansın, sürekli ışık yansın (gece lambası modu), zil sesi çalmasın yalnızca görsel ışıklı uyarı versin (sessizlik modu), hiç ışıklı uyarı vermesin yalnızca zil çalsın gibi).

*Daha sonra yeni bir satın alma yapıp, sisteme bir veya birden fazla alıcı zil ve verici buton daha ilave etmek istediğinizde frekanslar uyuşuyor, sadece eşleştirme işlemi yapmanız gerekiyor, o da çok basit.

*alıcı ile vericileri eşleştirme çok basit, isterseniz farklı eşleştirmeler ve gruplar yapabilirsiniz; 1 buton-4 zil, 2 buton-5 zil gibi.
Ya da 2 buton 6 zil satın aldığınızı varsayalım, bunu 2 x (1buton-3 zil) şeklinde 2 ayrı grup yapabiliyorsunuz bu 2 grubun frekansları biribirine karışmıyor, ya da 2 butonu 6 zili çaldıracak şekilde ayarlayabiliyorsunuz.

*Alıcı zillerin çok fazla melodi çeşidi var, melodi ses kalitesi cep telefonlarında ki gibi kaliteli polifonik ses, kulak tırmalamıyor. Ses seviyesi şiddeti en yüksek ayarda bana göre yüksek ve yeterli.

*Yukarıda bahsettiğim problemlerin hiç birisi bu üründe yok



Gördüğünüz gibi bu bahsettiğim ürünlerin hepsi Çin' de üretiliyor, ama biri kaliteli diğeri kalitesiz.



Not:
Kesinlikle reklam yapmıyorum, amacım aynı sıkıntıyı çekenlere yardımcı olmak.

satın aldığım link:
https://tr.aliexpress.com/item/32851270886.html?gatewayAdapt=glo2tur&spm=a2g0o.order_list.0.0.21ef3d12oPpeyp
K
6 yıl
METALİK BOYALI PROJEKSİYON PERDESİ İNCELEMESİ
ALIEXPRESS' DEN SATIN ALDIĞIM METALİK BOYALI PROJEKSİYON PERDESİ İNCELEMESİ

Herkese merhaba.

Arkadaşlar,
Artık, aydınlık ve loş ortamlarda büyük ekranda projeksiyonla film ve TV seyretmek için, ne yurtdışında ki boyaya ne de başka kimseye muhtaç değiliz. (Aliexpress.com hariç)

Bildiğiniz gibi projeksiyonla görüntü seyretmenin sıkıntısı, ister duvarda, ister cam tozlu perdede, ister gri perdede, isterse de mat beyaz perdeler de olsun, sonuç aydınlık ortamlarda kötü bir görüntü kalitesidir. Özellikle Siyah renk seviyeleri yerlerde sürünür. Yüksek lümenli cihazlar da bile durum pek farklı değildir. Bırakın aydınlığı, loş ışıkta bile iyi bir görüntü kalitesi yakalamak zor.
En iyi sonuçlar karanlık ortamda alınıyor.

Bu sıkıntıya çözüm bulmak için, Amerika, Avrupa gibi yurtdışında yaşayan elemanlar özel bir takım metalik boya karışımlarıyla bu duruma bir çözüm buldular. Gerçekten aydınlıkta film seyretme konusunda iyi sonuçlar elde ettiler.
Fakat biz Türkiye' de yaşayanlar bu boyalara ulaşamıyoruz. Çünkü Gümrük yasağı var.

Türkiye' de yaşayan ben ve diğer bir çok arkadaş yıllardır bir takım tahmini boyalarla bir çok deneme yaptık, fakat başarısız olduk.

Biz yurtdışın dan boya alamadık, yeni bir şey icat edemedik ama…

VE MÜJDE…
Dünya' da icat edilen her yeni şeyin, ucuz alternatifini üreten ÇİN' li dostlarımız, bu konuya da el attılar, aydınlık ortamlar da film seyretmek için çok farklı bir perde alternatifiyle imdadımıza yetiştiler.
Fabrika çıkışı metalik boyalı + cam partiküllü fiber kumaş projeksiyon perdesi ürettiler, Aliexpress.com' da uygun fiyatla (bana göre) satıyorlar. Ben bu ürünü aliexpress' den başka bir yerde görmedim duymadım.

Aliexpress satış linkleri:https://www.aliexpress.com/item/32835005115.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.LubKET

Alternatif satıcı:https://www.aliexpress.com/item/1-55x2-5m-Projector-screen-reflective-fabric-cloth-projection-screen-for-Epson-Sony-Benq-XGIMI-JMGO/32846518449.html?spm=2114.10010108.1000014.6.636c2350ZKLSoo&traffic_analysisId=recommend_3035_null_null_null&scm=1007.13338.98539.000000000000000&pvid=b2094e42-9f6d-48f9-8fd2-5285b130b529&tpp=1



Şimdi sözü fazla uzatmadan, ürünü inceleyelim;

---------------------------------------------------------

DİKKAT ÖNEMLİ NOT, ÖNEMLİ UYARI:
Arkadaşlar belki şaşıracaksınız ama, ben perdenin mat olan yüzeyini kullanıyorum, satıcının ön yüzey olarak tarif ettiği parlak, yanar döner olan yüzeyi kullanmıyorum. Çünkü parlak olan yüzey de sağa-sola geçtiğinizde görüş açısı problemi var.
Fotolarım da ve videom da gördüğünüz görüntüler perdenin mat olan yüzeyidir.


TEST ve İNCELEME

Ortam Koşulları:
Perde modeli: RS86 metalik perde
Projeksiyon cihazım, LG-PF80G, 1000 ansi-lümen, 1080p, Led projeksiyon
Projeksiyon Parlaklık: orta ayar
Projeksiyon Resim modu: Canlı (en iyi sonucu bu mod da aldım)
Perde çerçevesi ölçülerim: 190 x 110 cm
Film seyrettiğim odamın ölçüleri: 5 x 3,5 metre (perde kısa kenarda asılı)

Çektiğim Video ve bazı fotoğraflarda gördüğünüz gibi, metalik boyalı perdenin ortasında ki küçük mat beyaz parça, eski kullandığım storlu mat beyaz perdenin parçasıdır, kıyaslama yapabilmek için.

Video inceleme linki:https://www.youtube.com/watch?v=kJR1hdWA5fY&feature=youtu.be

Resimler:https://hizliresim.com/a/eyMnye

----------------

İlk önce tereddütle yaklaştım, fakat satın alanların yorumlarını okuyunca almaya karar verdim.
Perdeyi Aliexpress' den yukardaki 1.linkten satın aldım. Takipli kargo ile 24 günde geldi. Benim çerçeve ölçülerim 190cm x 110cm olduğu için, bu ölçülere en yakın olan satışta ki ürün 250cm x 140cm olanı 35 USD ye satın aldım. Bundan daha yüksek veya daha düşük ölçülerde var.

Perde şaşırtıcı bir şekilde ince, fakat sağlam (zımbalayıp gerdirmeye dayanıncaya kadar sağlam). Karton kutu içinde geliyor. Elinize alınca bir kumaşdan çok naylon muşamba hissi veriyor, fakat yakından bakınca kumaş olduğunu anlıyorsunuz.
Piyasa da satılan storlu perdelere göre çok çok daha ince. 0,2 - 0,3 mm gibi.
Fiber karışımlı kumaşın bir yüzeyi Metalik boya + cam partikülleriyle boyanmış.

Bu ürünle, Avrupa ve Amerika' daki elemanlar gibi bir yüzeye metalik boya ile boyama zahmetine girmek zorunda değiliz. Çünkü kumaş fabrika çıkışı metalik boyalı. Böylece yüksek yansıtıcılı bir yüzey elde edilmiş. Tabii bu oto boyacılarda satılan metalik boya değil, çok özel bir boya. Tabii ki perdenin yalnızca 1 tarafı metalik boyalı.

ARTILAR:
1) AYDINLIK ORTAMDA FİLM VEYA TV SEYREDEBİLİYORUZ: Orta derece aydınlık ortamlarda ve loş ışıklı ortamlarda film veya TV seyredebiliyoruz. Karanlıkta zaten mükemmel. Benim kanaatimce, en iyi sonuçlar gündüz bulutlu ve kapalı havalarda, gece vakti aydınlatılmış ortamlarda ve loş ışıklı ortamlarda alınıyor. Güneşli günlerde perde açıkken pek iyi sayılmaz, her ne kadar mat beyaz perdeden daha iyi olsa da.

2) GÖRÜNTÜ KALİTESİ İYİ: Arkadaşlar bugüne kadar gördüğüm projeksiyon perdeleri içerisinde orta derece aydınlık, loş ve karanlık ortamda en iyi görüntü kalitesine sahip. Özellikle siyah renk gösterimi inanılmaz. Elbette bir OLED TV gibi olduğunu iddia etmiyorum ama ben çok beğendim. Karanlık ortamda görüntü kalitesi mat beyaz storlu perde ile aynı, bir tek farkla, siyah renklerin gösterimi, mat beyaz perdeden daha iyi. (Karanlık sahnelerde video da pek anlaşılmıyor.)

Evvel den aydınlık oda da veya loş ışıkta mat beyaz perde de siyah renkleri gri görmekten bıkmıştım, şimdi siyahı siyah görüyorum. Kontrast da çok iyi.
Diğer renklerde başarılı. Yüksek yansıtıcılı perde olmasına rağmen, ışık patlaması yapmıyor.

Aliexpress' den satın aldığım perdenin, mat beyaz perde ile olan kıyaslamasını linkte ki video dan izleyebilirsiniz.

Video kameram ne yazık ki karanlık ve loş ortam çekimlerinde pek o kadar başarılı değil, ama yine de size bir fikir vereceğini düşünüyorum. Loş ışıkta yaptığım video çekimlerinde ortam sanki karanlıkmış gibi görünüyor. Bu kameranın kalitesizliğinden kaynaklanıyor. O görüntüye aldanmayın, loş ortam dediklerim kesinlikle loş ortamdır. Gerçek gözümle gördüğüm, video dan çok daha iyi.
Loş ortamda, seyrederken oturduğum yerin arkasında duvarda sadece 8 watt lık bir abajur led lamba açıktır. Aydınlatılmış ortamda ise tavanda 20 watt lık led lamba yanmaktadır.
En sevdiğim ışıklandırma ortamı loş aydınlatma ortamı oldu.



EKSİLER:
1) SATICI 30 DERECE GÖRÜŞ AÇISI OLDUĞUNU SÖYLÜYOR:
Fakat video da gördüğünüz gibi, görüş açısı benim için yeterli. Perdemin genişiliği 190cm, salonumun boyutları 3,5m x 5m. Perde kısa kenarda asılı. Salonu boyuna kullanıyorum. Yani 4 metre geriden ve 3,5 metre genişiliğinde bir alanın içinde görüş açısıyla ilgili bir sorun yaşamadım. Kenarlardan seyretsem bile sorun yaşamadım. Yaptığım denemede, 4 metre geriden ve perdenin sol kenarından 135 cm uzaklaştım ve mühim bir görüş açısı problemi yaşamadım. Herhalde 30 derece görüş alanı içinde kalıyorum.

Benimkinden daha geniş yelpazede oturup film seyredenlerde görüş açısı problemi olduğunu söylüyor diğer satın alanlar. Benim salonumun genişliği 3,5 metre olduğu için test etme şansım yok. Görüntünün flulaşması, parlaklığının düşmesi görüş açısı problemi oluyor.

2) KUMAŞ KARGODAN KAT İZLERİ VE KIRIŞIKLIKLAR İLE GELİYOR.
Satıcı, Kargoda yer kaplamasın diye mecburen katlayarak göndermek zorunda olduğunu söylüyor. Satıcı, kumaşda ki kırışıklıkları ve kat izlerini düzeltmek için kumaşın ters tarafından ütü yapmamızı söylüyor.
Ben ters taraftan ütü yaptım, düzelmiş gibi görünmesine rağmen, kat izleri perdeyi serbest halde asarak kullanmaya uygun olmayacak şekilde belli oluyor. Ayrıca ütü yapmak zahmetli bir iş. Ama gülü seven dikenine katlanır.

DİKKAT ÖNEMLİDİR:
Eğer perdeyi ütüleyecekseniz, kumaşın ters tarafından ütüleyiniz, üzerine bez koyarak buharlı ütü yaparsanız daha iyi olur, kesinlikle fazla ütülemeyiniz. Ben fazla ütülediğimden ötürü kumaş kat izlerinin olduğu yerler de hafif renk açılmaları oldu. Bu yüzden görüntüyü seyrederken az da olsa göze çarpıyor. Hatta hiç ütülemeden de direk gerdirmeyi deneyebilirsiniz.



------------------------------------------------------------------------------------------------


Perdede ki kırışıklıkları düzeltmek için en iyi yöntem perdenin arka tarafına ütü den sonra bir yüzeye gerdirmektir.
Yani Perdeyi mutlaka gerdirmelisiniz.

Perdeyi gerdirmek için şu yöntemlerden birini tercih edebilirsiniz:

YÖNTEM 1 (Benim kullandığım yöntem):
Yapı market den kendi ölçülerinize uygun çitalar satın alarak, kendin yap yöntemiyle çerçeve yapıp, perdeyi çerçevenin arka tarafından zımbalayarak, perdeyi çerçeveye gerdirebilirsiniz. (Perde normal kumaş gibi gerilmediği için gerdirirken bayağı zorlandım, ama sonuçta yaptım)
Perdeyi ütü yapmama ve çerçeveye gerdirmeme rağmen yine de yakından bakınca ve beyaz renkli sahneler de çok hafif kat izleri belli oluyor. Ancak Seyretme mesafesinden dikkat çekmiyor. Yani video da gördüğünüz gibi durum kötü değil.

YÖNTEM 2:
Reklam malzemeleri satanların 3 - 8 mm arası kalınlıklarda sattığı DEKOTA adlı dikdörtgen malzemeyi alıp perdeyi bu yüzeye çift taraflı yapışkan ile gerdirerek yapıştırabilirsiniz. Dekota' yı da istediğiniz yere asabilirsiniz.

YÖNTEM 3:
Evde ki duvarınıza çift taraflı yapışkan ile gerdirerek kenarlardan yapıştırabilirsiniz. En az masraflı yöntem bu.
(Ben bu yöntemi duvarımda çıkıntı olduğu için kullanamadım)

Bu yöntemlerden hangisini kullanırsanız kullanın, kenarlara siyah çerçeve yapmayı ihmal etmeyiniz. Bence siyah çerçeveli perde daha iyi gözüküyor. Ben siyah çerçeve için 1,5 cm genişliğinde siyah bez bant kullandım (en ucuz yöntem).
Yine de siz bilirsiniz, çünkü siyah çerçeve sonuçta kişisel bir zevk.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Serbest haldeyken Kumaş da kat izlerinin bu kadar belirgin olması bana çok saçma geldi. Sanki kumaşın üzerine pres yapmışlar gibi. Bunu ayrıca satıcıya şikayet ettim. Diğer satın alanların bazıları da üründen memnun olmalarına rağmen, bu kat izleri konusunda şikayet yorumları bıraktıklarını okuyorum.
Bana göre kırışıklıkların olması ve zor düzelmesinin sebebi, kumaşın çok ince olması olduğunu düşünüyorum. Satıcıya kumaşın daha kalın olması gerektiğini, daha kalın olursa kırışıklığın daha az olabileceği konusunda görüşlerimi (0,5 mm gibi olmalı) mesaj attım. Satıcı konuyu AR-GE bölümüne ileteceğini, inceleyeceklerini söyledi.

Ayrıca satıcı ar-ge bölümlerinde, perde görüş açısını daha geniş yelpazeye çıkarmak için, yeni JENERASYON-2 perde üzerinde çalışma yaptıklarını bana söyledi. Artık bu yeni jenerasyon perde, 1 seneye mi yoksa 5 seneye mi çıkar onu bilemeyeceğim ama, aydınlık ortamda seyredilebilir perde çalışmalarının daha iyiye gittiği konusunda güzel gelişmeler var. Bekleyip göreceğiz.
Bundan sonra projeksiyonla film seyretmek daha da güzelleşecek, buna şüphe yok.

----------------------------------------------------------------------------------------------


SONUÇ VE DEĞERLENDİRME:
Arkadaşlar, 3 haftadır kullanıyorum, mat beyaz storlu perdeyi emekliye ayırdım. Salonum da TV yok, artık projeksiyonu Sinema + TV olarak kullanıyorum. Artık Türkcell TV 1080p yayınını da projeksiyona bağladım. Akşam eve geldiğimde aydınlık veya loş ortamda büyük ekranda TV seyretmenin keyfini çıkarıyorum. Ayrıca gündüz vakti bulutlu havalarda, veya güneşli havada perde kapalıyken seyredebiliyorum. Akşamları Medya oynatıcı dan film seyrederken ise bazen loş ışıkta, bazen de karanlıkta seyrediyorum, o anda canım ne isterse.
En iyi sonuçlar, gece vakti aydınlık veya loş ortamda, gündüz vakti ise bulutlu ve kapalı havalarda alınıyor. Karanlıkta zaten mükemmel.

Amaç zaten tamamen aydınlık ortamda seyretmek değil,
Ben şöyle yapıyorum;
Akşam eve geldiğim de projeksiyonla, haberler, diziler, vb. programları loş ışıkta aile bireyleriyle birbirimizi görerek, sohbet ederek seyrediyorum. (Eski perdeyle bunu yapamıyordum)
Medya oynatıcıdan film izlerken ise karanlıkta izliyorum (Gerçek sinema hissiyatı için).

Ayrıca bu metalik perde ile karanlık ortamda bile siyah seviyeleri, mat beyaz perde den daha iyi.

Ekran çerçeve ölçülerim çapraz ölçü olarak 85 inç (216 cm) ' e tekabül etmektedir. Bugün 85 inç bir led TV piyasada 20.000 - 30.000 TL arasında fiyatlarla satılmaktır. Bu kıyaslamaya göre, 3000 TL lik bir projeksiyon + metalik perde ile ne kadar ekonomik bir büyük ekran TV yaptığım ortaya çıkıyor. Neredeyse 10 katı daha az bir maliyet. Tabii ki, bir OLED TV ile aynı olduğunu iddia etmiyorum, ama yaklaştığımı söyleyebilirim.
Ayrıca, Projeksiyonum LED olduğu için, 30.000 saatlik lamba kullanımıyla neredeyse TV kadar ömrü olduğunu düşünecek olursak, lamba masrafı olmadan, tam bir TV alternatifi olduğunu iddia edebilirim.

Aliexpress' de ki yorumları okuduğum da çoğunluğun memnun olduğunu görüyorum. Memnun olmayanların sebebini okuduğumda, 30 derece görüş açısı sınırlaması olduğu için, film seyrederken çok geniş yelpazede oturanların, yani çok geniş oturma odası ortamı olup da, kenarlarda oturanların şikayet ettiğini görüyorum.
Benim film ve tv seyrettiğim 3,5 metre genişliğinde ki salonumun koşullarında görüş açısı problemim olmadı.

Projeksiyonlarının parlaklığı 1000 ansi-lümenden düşük olanlar için performans nasıl olur, deneme imkanım olamayacağı için onu bilemeyeceğim. Zannedersem en iyi sonuçlar 1000 ve yukarısı ansi lümenlerde elde ediliyor. Ama denemeden bir şey söylemek zor.
"ben denemeden para vermem" diyorsanız, satıcı A4 kağıdı boyutlarında 2-3 dolara numune parça satıyor.
numune linki:https://tr.aliexpress.com/item/32850906332.html?spm=a2g10.12010612.0.0.6adc28362Vx73s



Herşeye rağmen perde den memnunum. Bana benzer film seyretme odası koşullarında iseniz bu perdeyi tavsiye ediyorum.


-----------------------------------------------------------------------------------------------

Video inceleme linki:https://www.youtube.com/watch?v=kJR1hdWA5fY&feature=youtu.be

Resimler linki:https://hizliresim.com/a/eyMnye

< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >
K
8 yıl
SCHNEIDER APC BX1400U-GR 1400VA Line Interactive UPS hakkında farklı bir inceleme
Schneider APC BX1400U-GR 1400VA Line Interactive UPS (Farklı bir inceleme)

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >


Arkadaşlar,

Bugüne kadar UPS lerden çok çektim ve aradığım özellikleri bir türlü bulamadım. Kimisi çok çabuk bozuluyordu, kimisinin de başka bir sıkıntısı illa ki oluyordu. Fakat yazılım özellikli ups lerin hemen hemen hepsinin ortak bir özelliği vardı, o da yazılımları çok kötüydü, kullanıcı dostu değildi.

Aradığım ups i bulduktan sonra bir makale yazmaya karar verdim.
Öncelikle şunu söyleyim, kesinlikle APC' nin reklamını yapmıyorum.
Bugüne kadar ups lerden çok çektiğim için, benim durumum da olanlar ve aynı sıkıntıları yaşayanlar için böyle ayrıntılı ve tarafsız bir yorum yapma gereğini hissettim.

Bildiğiniz gibi, bütün ups ler elektrik kesildiğin de alarm çalar ve de az veya çok trafo sesi gelir. Alarm sesi faydalı bir özelliktir, çünkü bilgisayarınızın başındayken elektrik kesildiğin de, yaklaşık 5-10 dakika içerisin de bilgisayarınızı güvenle kapatabilmenizi sağlamak için bir habercidir. Ayrıca, aküler tam bitmeden zamanın da bilgisayarınızı kapatabilmenizi sağladığı için de, akülerin ömrünü de uzatmış olursunuz.

Fakat Alarm sesi bazı durumlar da rahatsız edici olabiliyor.
Şöyle ki;

Zorunlu şartlardan ötürü, masaüstü bilgisayarımı ve UPS' imi evimde yatak odama koymak zorundayım ve bugüne kadar kullandığım bir çok marka UPS lerde gece yattığımda şayet elektrik kesilirse, ups alarm sesinden uykumdan uyanıyor ve rahatsız oluyordum. Hadi diyelim ki, üşenmediniz cihazın içini açıp alarm sesini veren elektronik parçayı (buzzer) söktünüz ve temelli alarm sesinden kurtuldunuz, bu sefer de trafo sesinden rahatsız oluyorsunuz. Mesela en son "Tunçmatik Digitech Pro 1200 VA" ups kullanıyordum ve ve gece elektrik kesildiğin de hem alarm hem de trafo sesinden rahatsız oluyordum. Bu sadece Tunçmatik le ilgili bir sorun değil, bugüne kadar bir çok ups markası kullandım hepsinde aynı problemleri yaşadım.

Hatırlatırım, işyerinizde ki ofis de bu gürültüler pek dikkatinizi çekmez ve önemli olmayabilir, yani basit ve ucuz bir ups işimi görebilir diyebilirsiniz. Fakat ups yatak odanızdaysa, gece uyurken ya da uykuya dalmadan önce elektrik kesilirse alarm ve trafo sesinden rahatsız oluyorsunuz. Hatta ups i evinizin diğer odalarına koysanız bile, tam sessiz bir ortamda, elektrik kesilirse bu uyarı seslerin den rahatsız olabilenler de var.

En son, gece uyurken elektrik kesildiğin de, ups uyarı sesi ve trafo sesiyle uykumdan uyandığım da, artık parama kıyıp kaliteli bir ups alma arayışına girdim. ONLINE ups ler benim bütçeme göre çok pahalı olduğu ve bazı forumlar da online olanların line-interactive olanlara göre daha gürültülü (trafo sesi) çalıştığını okuduğum dan dolayı (kullanmadığım için, ne derece doğru bilmiyorum), line-interactive olanları araştırmaya başladım. Ama line-interactive almamın asıl sebebi, online olanların daha pahalı olması.

Bugüne kadar 4 -5 marka line-interactive ups kullandım, hiçbirinde tam olarak aradığımı bulamadım.
Tüm bu sıkıntılarımı giderecek, yazılımla UPS' i yönetme özellikleri gelişmiş bir UPS arıyordum. Çok araştırdım. Gerektiği zaman telefon edip detaylı özellikleri öğrendim. En sonunda aradığımı buldum. Yaklaşık 1 aydır kullanıyorum. Memnun olduğum bu ups "Schneider APC BX1400U-GR 1400VA Line Interactive UPS" dir.

"Schneider APC" markasının yıllardır kaliteli olduğunu biliyordum, fakat pahalı fiyatları yüzünden uzak duruyordum. Yıllardır diğer UPS lerden aradığımı tam olarak bulamadığım dan ve bu üründe ki fiyat, diğer marka 1400 VA ups lere göre pahalı olmasına rağmen, bu ürün APC nin fiyat geçmişine kıyasla bu sene biraz daha makul olduğundan dolayı, uzun bir araştırmadan sonra en sonunda parama kıyarak APC almaya karar verdim.
Bu ürünün şu anda Türkiye' de 650VA, 950VA, 1400VA olarak satılan 3 versiyonu var. 650VA ve 950VA olan 1 akü, 1400VA olan 2 akü kullanıyor.
İndirimdeyken 1400VA olanı 559 TL ye Hepsiburada' dan satın aldım.

Bir UPS olarak, bir çok ups gibi yapması gereken, "elektrik kesildiğin de hızlı bir şekilde akü gücüne geçme", ve "akü gücünde çalışırken, yükün durumuna göre 10 veya 40 dakika çalıştırma" gibi standart görevlerini çok iyi yapıyor. Bunlar bildiğimiz şeyler. Ben bunlardan bahsetmeyeceğim.

Ben onu, diğer UPS lerden ayrılan en önemli özelliklerini söyleyim;

1) Taşıma esnasında güvenlik:
Cihazı ilk aldığınız da elektriğe takarsanız çalışmıyor.
Çalıştırmak için özel anahtarını yerine takınız:
Dikkat, bunu yaparken ups elektrik prizine takılı olmasın.
Ups in arkasın da sarı renkte 2 uçlu bir konnektör parça var, yukarıda ki resim de görünüyor (bir çeşit anahtar), bu parçayı çevirip altında ki 2 deliğe ittirip takmanız gerekiyor. Bu işlem elektrik devresini açıyor. Taktıktan sonra ups'in fişini elektrik prizine takınız. Bir defalık yapılan bu işlemden sonra UPS elektriğe takılıp çalıştırılabiliyor ve ondan sonra ups emrinize amade. Bunu taşıma esnasında aküler zarar görmesin diye güvenlik amacıyla yapmışlar.

2) Yazılım özellikleri, bugüne kadar hiçbir UPS de bulamadığım çok özellikli, kullanıcı dostu "APC PowerChute" yazılımı:
Satın alırken bir çok kimsenin bilmediği ve hatta kullanmadığı yazılım özelliklerin den bahsedeceğim;
Ürünü satın aldıktan sonra,http://www.apc.com/shop/tr/tr/products/APC-Back-UPS-1400VA-230V-AVR-IEC-Soket/P-BX1400UI?isCurrentSite=true web sitesin deki destek bölümün den en son versiyon yazılımını ve Türkçe kullanım klavuzunu indirebiliyorsunuz. Yazılımı kurabilmeniz için ups i usb kabloyla bilgisayara bağlamanız gerekiyor. Yazılım kurulurken seri no istemiyor. Kurulduktan sonra cihaz seri no, vb. bilgileri cihazdan alıp ekranda gösteriyor.
"APC PowerChute" yazılımı bugüne kadar kullandığım yazılım özellikli ups ler içerisin de, en gelişmiş, en kullanıcı dostu, en işe yarar yazılım. Yalnız yazılım ingilizce. İngilizce bilmeyenlerin gözünü korkutmasın, İngilizce olmasına rağmen keşfetmesi zor değil.

Bu yazılımın özellikleri:

a) Alarm sürekli açık:
Bu seçenek yazılım da, "Configuration > Notification > Enable the battery backup alarms at all times" menüsüyle ayarlanmaktadır.

b) Alarm sürekli kapalı: Elektrik kesildiğin de çalan alarm sesini bilgisayara kurduğunuz yazılımı üzerinden isterseniz sonsuza kadar sürekli kapatabiliyorsunuz.
(Çok güvenli olmasa da, tamamen sessizlik arayanlar bu özelliği tercih edebilir.)
Bu seçenek yazılım da, "Configuration > Notification > Disable the battery backup alarms at all times" menüsüyle ayarlanmaktadır.


c) Elektrik kesildiğinde çalan alarm sesini, günün belli saatleri arasında kapalı, belli saatler arasında da açık olarak ayarlayabiliyorsunuz. (Yazılım ilk kurulduğun da varsayılan seçenek)
Yazılım da varsayılan olarak "akşam 20:00 ile sabah 08:00 arası alarm ve uyarı sesleri çalmasın" olarak ayarlı.
(En işime yarayan özellik bu oldu, ben bu özelliği kullanıyorum. İsterseniz varsayılan bu saatleri istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz.
Uzun lafın kısası, "uyarı sesleri" ayarını, gündüz saatlerin de açık, gece saatlerin de kapalı olarak kullanıyorum. )
Bu seçenek yazılım da, "Configuration > Notification > Disable the battery backup alarms when the pc is in hibernation" menüsüyle ayarlanmaktadır.

d) En önemlisi, yazılımla yaptığınız bu ayarlar bilgisayarı kapattığınız da kaybolmuyor.
UPS' in içine ayarları kalıcı olarak kaydeden hafıza çipi koymuşlar.
(Bugüne kadar denediğim yazılım özellikli diğer ups lerde, "uyarı seslerini kapat" özelliği vardı, fakat onda da bu ayarlar bilgisayar açık olduğu müddetçe işe yarıyordu, bilgisayar kapatıldığında tüm bu ayarlar kaybolduğu için elektrik kesildiğinde alarm uyarı sesi tekrar çalıyordu. Böylece her bilgisayarı tekrar açtığım da uyarı sesleri ayarını tekrar yeniden yapmam gerekiyordu. Bu da bir müddet sonra sıkıcı bir hale geliyordu. Ne kadar saçma bir durum. APC ile bu sıkıntıyı tarihe gömdüm.)

e) Manuel veya otomatik "Akü ömür testi" yapabiliyoruz.

Siz bu testi yapmasanız da, Varsayılan olarak 15 günde bir kendi kendine otomatik test yapmaya ayarlı. Yani, yıllar sonra akünün değişim zamanı geldiğin de yazılım bize haber veriyor.(Bekleyip göreceğiz). Ayrıca ups, cihazın önünde ki "replace battery" led ışığının kırmızı renk yanmasıyla, akünün değişim zamanı geldiğini bize haber veriyor. Bu led aynı zaman da, cihaz da arıza olduğu zaman da kırmızı renk yanıyor.

f) Elektrik kesildikten sonra, bilgisayarın ups tarafından otomatik kapatılmasıyla ilgili senaryolar güzel düşünülmüş:
Burada 2 seçenek var:
f1) Akünün ömrünü uzatmak istiyorsanız :
"Elektrik kesildikten sonra, bilgisayarımı şu kadar zaman sonra kapat" ayarını yapabiliyoruz.
(Yazılım kurulduğun da, varsayılan olarak bu özellik seçili ve varsayılan olarak 5 dakikaya ayarlı, istiyorsanız değiştirebiliyorsunuz. )
Bu seçenek yazılım da, "Configuration > Runtime > Preserve battery power" menüsüyle ayarlanmaktadır.

f2) Elektrik kesildiğin de, bilgisayarınızı en uzun süre akü gücünde çalıştırmak için ise:
"Elektrik kesildikten sonra, akünün gücünün bitmesine şu kadar zaman kala bilgisayarımı kapat " ayarını yapabiliyoruz.
APC burada akülerin sıfıra kadar tüketilmesine izin vermemiş. Çünkü aküleri sonuna kadar tüketmek akünün ömrünü azaltıyor. Bu yüzden zaman ayarını 5 ile 8 dakika arasında sınırlamış. İsteseniz de 5 dakikanın altında ayarlayamazsınız.
Örnek: diyelim ki elektrik kesildiğin de, akünün 30 dakika idare etme gücü var ve siz 5 dakikaya ayarladınız. Ups, 25 dakika çalıştıktan sonra, akünün gücünün bitmesine 5 dakika kala bilgisayarı uyku moduna alıyor ve kapatıyor. Daha sonra ups kendini de kapatıyor. (Elektrik geldiğinde otomatik açılıyor.)

(Her 2 özellik de bilgisayar başında olmadığınız zaman, ups in bilgisayarımızı güvenle uyku moduna alması için faydalı bir özellik. Ve yaptığınız ayara göre bilgisayarın kapanmasına ne kadar zaman kaldığı da sayaç olarak görünüyor.
Her 2 kapatma şeklinde de aslında ups bilgisayarı kapatmıyor, uyku moduna alıyor. Böylece bilgisayar da kaydetmediğiniz bilgiler korunuyor. Zaten uyku modundan başka seçenek yok.)

Bu seçenek yazılım da, "Configuration > Runtime > Keep my computer on as long as possible" menüsüyle ayarlanmaktadır.

g) Elektrik kesilsin veya kesilmesin, ups e bağlı cihazların, aküye binen watt cinsin den yükünü, grafik olarak görebiliyoruz.
Bu da sizi "ups e daha ne kadar yük bağlayabilirim" konusunda yönlendiriyor.
Bu özellik yazılım da, "Monitor system > Current status" menüsün de görünmektedir.

Benim APC' ye bağladığım cihazların (Bilgisayarın kasası içinde ki donanımların(power supply hariç) güç toplamı + monitör + modem + vb.) etiket üstünde ki değerlerinin toplamı: 512 watt. Bu da 1024 VoltAmper yapıyor. Bu yüzden 1024 ün üstünde ki en yakın değer olan 1400 VA lık bu ürünü satın aldım.
(512 watt X 2 = 1024 VA yapıyor. APC nin bu cihazı için watt ı voltamper e çevirme oranı çarpı 2 oluyor. Bu oran genel bir kural değil, Ups den ups e değişiyor. Bazı ups lerde 1,5 oluyor. Bu çarpı 2 oranı APC nin 1400 VA lik olanı için geçerli)
Böylece, ups satın almadan önce, kaç voltamper lik ups e ihtiyacımız olacağının hesaplamasının da nasıl yapılacağını anlatmış oldum.

Şöyle bir hesaplama da var:
Yalnızca bilgisayar kasasında ki güç ihtiyacınızı hesap ederken, önemli bir ayrıntıya dikkat etmemiz gerekiyor diyor bazı uzmanlar; Diyelim ki bilgisayar kasası içinde ki donanımların (power supply hariç) toplam gücünün 400 watt olduğunu, bilg. kasası içinde ki donanımlara güç veren power supply gücünün ise 560 watt olduğunu varsayalım. Bu durum da bilgisayar kasasının güç ihtiyacı olarak 560 watt değerini kabul etmemiz gerekiyor. Yani power supply gücü esastır. En sağlıklı seçim budur deniyor.
Mesela, bu hesaplamaya göre, benim toplam güç hesabım şu şekil de:
Bilg. kasasında ki power supply gücü (560 watt) + Kasa dışın dan prize bağlanan donanımların toplam gücü (130 watt) = 690 watt = 1380 voltamper yapıyor.
1400 voltamper lik ups doğru seçim görünüyor.
Fakat,
işin uzmanları en sağlıklı seçim bu power supply gücüne göre hesaplama dese de, aşağıda ki yazım daki hesaplamam da izah ettiğim gibi gerçek hayat tüketimin de 512 watt güç etiket toplamı olan donanımlarımın hiç bir zaman 240 watt ı geçtiğini görmedim. Yani yukarda ki 512 watt lık güç ihtiyacına göre yaptığım hesaplama en doğrusu görünüyor.
Benim anladığım şu; kaliteli bir power supply iniz var ise, üstünde yazan maksimum güç değerini kullanmadığınız müddetçe hiç bir zaman o maksimum değere ulaşmaz. En azın dan bende ki durum bu.
Ama kalitesiz güç kaynakları (power supply ler) için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.
Özetle,
power supply' nizin kalitesine güveniyorsanız birinci hesaplamamı, güvenmiyorsanız ikinci hesaplamamı kullanın.


Tabii benim ihtiyacım olan bu 512 watt lık toplam değer, gerçek kullanım değil, etiket üstünde ki maksimum değerler.

APC nin bilgisayarım da gösterdiği gerçek tüketilen güç ise:
Bilgisayarım açık fakat hiçbir şey yapmadan : 112 watt civarı, kalan süre 40 dakika yazıyor.
Bilgisayarım da Oyun oynarken (Mesela Mafia III oyunu) : 240 watt civarı, kalan süre 20 dakika gösteriyor.
Not: (Ekran kartımın etiket üstünde ki watt gücü: 150 watt dır.)

Açıkçası cihazların etiket üstünde ki watt değerleriyle, gerçek kullanım arasın da bu kadar fark olmasına şaşırdım ve de az güç tüketmesine sevindim. Bir tek ekran kartım oyun oynarken gerçek kullanım da etiket üstünde ki maksimum değerlere yakın kullanıyor. Kullandığım ekran kartı ve günümüzde ki ekran kartlarının çoğu oyun oynamadığınız da boştayken 30 watt civarı elektrik tüketiyor. Bu da tabii ki iyi bir şey.

h) UPS' e bağlı cihazların günlük, haftalık, aylık, yıllık elektrik sarfiyatının ne olduğunu görebiliyorsunuz.
Elektrik faturanız da yazan Elektriğin kw/saat birim fiyatını yazılıma girerseniz, elektrik sarfiyatınızı öğrenebiliyorsunuz.
Elektriğin kw/saat birim fiyatını "Monitor system > energy usage > change energy cost" menüsün den girebilirsiniz.


3) Sessiz olması:

3a) Trafo sesi rahatsız etmiyor:
Bildiğiniz gibi bütün ups ler şebekeden çalıştığında, yani elektrik kesilmemişse sessizdir, fakat bütün ups ler elektrik kesildiğinde bazıları çok, bazıları az TRAFO SESİ çıkarır ve çoğu markanın sesi çok rahatsız edicidir. Bu ürün bugüne kadar gördüğüm ups ler içinde en az sessiz olanı (Yatak odama koyabilecek kadar). Elektrik kesildiğin de bilgisayar açıksa, yani yük altındayken, rahatsız edici olmayan hafif bir trafo sesini duyabiliyorsunuz, ama çok hafif. Elektrik kesildiğin de eğer bilgisayar kapalıysa, bu sefer trafo sesini ancak cihaza kulağınızı dayarsanız duyuyorsunuz. Yani sadece modem gibi düşük yüklü cihazlarda, neredeyse tamamen sessiz. Özetle, ups yatağınızın başucunda değilse, sıfır ses. "Gürültülü Trafo sesi normaldir" diyen diğer ups üreticilerine duyurulur.

3b) Ayarlar da "uyarı sesleri: açık" ise, bilgisayar kapalı iken, sadece modem gibi düşük yüklü cihazlar bağlı ise ve o anda elektrik kesilirse, uyarı sesleri çalıp sizi rahatsız etmiyor;
(En son kullandığım bir markanın UPS ürünü, ups e sadece modem bağlı olsa bile elektrik kesildiğin de ortalığı velveleye verip uyarı sesleri ile rahatsız ediyordu. Üstelik uyarı sesleri daha şiddetli olup, 30 sn de bir değil, daha sık aralıklarla rahatsız ediyordu. Bu sorunu da tarihe gömdüm.
Güzel bir özellik, ayarlar da alarm sesi açık olsa bile, bilgisayarım kapalıyken elektrik kesilirse neden ups alarm sesine ihtiyaç duyayım ki.)

3c) Ayarlar da "uyarı sesleri: açık" ise, elektrik kesildiğin de olan normal uyarı sesi, çok yüksek şiddet de olmayan, ortalığı ayağa kaldıran türden rahatsız edici bir ses değil.
Bir çok ups in uyarı sesi çok yüksek şiddetli, sık aralıklarla çalan rahatsız edici sesler, gece uyku saatleri dışında normal zamanlarda bile rahatsız olabiliyorsunuz. Oysa APC' ninki kulak tırmalamıyor, üstelik 30 sn de bir çalması da başka bir güzellik.

4) Elektrik geldiğin de, otomatik açılma özelliği:
Uzun süreli elektrik kesintilerin de, ups aküleri korumak amacıyla kendini kapatıyor. Elektrik geri geldiğinde ise düğmesine basıp açmaya gerek kalmadan, otomatik açılıyor.

5) Kaliteli bir görüntüsü var.
(Fakat içinde ki elektronik parçaların dayanıklılığı, bozulup bozulmayacağını ilerki yıllarda anlayacağız. Benim elektronik parçaların dayanıklılığını test etmeye imkanım yok, ancak APC ups lerini uzun yıllar kullanan diğer kullanıcılar APC malzeme kalitesinin çok iyi olduğunu söylüyorlar.)

Bu cihaz hakkın da illa ki eksi bir şey söylemek gerekirse, usb kablosu paketten çıkmıyor. Bu kadar pahalı bir üründe bir usb kablosu esirgenmiş. Ben eski ups imin usb kablosunu taktım, sorun yok. Zaten 5- 10 TL lik bir şey, sorun değil.

Son söz:
APC yi üretenler, elektrik kesildiğin de kullanıcının rahatsız olmaması için herşeyi düşünmüşler, ellerin den geleni yapmışlar.
APC nin bu ups i ev kullanıcıları ve sessiz sakin ortam isteyenler için yaratılmış adeta diyebilirim.
Eğer sizde benim gibi bilgisayarını ve ups ini evinde ki yatak odasına veya evinizde ki sessiz bir çalışma odasına koymak zorunda iseniz, yukarda bahsettiğim aynı rahatsızlıkları yaşıyorsanız, bu ürünü tavsiye ediyorum.

APC nin 650 ve 950 voltamper olan ürünleri de aynı yazılımı kullanıyor, bilginiz olsun.

Saygılar…
K
8 yıl
M8S Plus Android Media Player incelemesi
M8S Plus TV Box, Amlogic S812 Quad Core, Android 5.1, 2.4G&5G Wifi, M8S+ 2GB/8GB, H.265 HEVC, Gigabit Lan, Bluetooth 4.0, KODI

< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >

Çok uzun zamandır oturma odama, salonuma yakışacak, bilgisayarlar gibi hantal olmayan, küçük, sessiz, güçlü, ses ve görüntü formatı sorunu olmayan, en önemlisi KODI gibi mükemmel bir oynatıcı programı bünyesin de barındıran, uygun fiyatlı bir Media Player arayışı içerisindeydim.

Böyle bir cihazı bulunca sizlerle paylaşmak istedim.

Sağ olsun Çin' li dostlar imdadımıza yetişti.

Arkadaslar ben bu M8S Plus Media Player ürününü, aliexpress de olumlu yorumlara bakarak satin aldim. Ocak 2016 da elime geçti.
Yaklasik 3 aydir kullaniyorum.
Memnunum.

Benim bu ürünü almamin en önemli sebeplerini siralayacak olursam;
* Birincil amacim film seyretmek.
* KODI (XBMC) media player gibi mükemmel bir oynaticiyi desteklemesi.
* X265 (H265 HEVC) kodlamali yüksek kaliteli, az yer kaplayan filmleri oynatabilmesi.
* 1000 mbit ethernet olmasi ve Wi-Fi destegi.
* 4 çekirdekli islemcisi ve 2 GB Ram' i olmasi
* Android 5.1.1 isletim sistemi olmasi


Ürünü satin almak isteyenlere, ürün hakkin da bilgi vereyim;
ürünü,
http://www.aliexpress.com/item/1pcs-M8S-Plus-TV-Box-Amlogic-S812-Quad-Core-Android-5-1-2-4G-5G-Wifi/32400849089.html
bu linkte ki site den 53 dolara satin aldim. Ücretsiz Takipli posta ile 32 günde elime geçti.
Ürünün fiyati 75 Euro' yu geçmedigi için, gümrük vergisi ödemiyorsunuz.

Ürünün 2 versiyonu var:
M8S : ethernet 100 mbit
M8S Plus : ethernet 1000 mbit
iki versiyon arasinda ki tek fark ethernet farki.
Aralarin da mühim bir fiyat farki yok. Ben plus versiyonunu satin aldim.

Ilk kullanima baslayinca, X265 kodlamali filmlerin oynatilamamasi sorunu yasadim. Saticiya problemi ilettim.
Satici sagolsun ilgilendi.
Cihazin update edilmesi gerekiyormus. Saticinin verdigi linkler den, cihazinizin versiyonuna göre, gerekli dosyalari indirerek cihazi update ettim.
Sorun düzeldi.

Android 5.1.1 sürümünün olduğu firmware' i bu linkler den indirebilirsiniz:
http://chinagadgetsreviews.com/download-android-lollipop-5-1-stock-firmware-for-m8s-tv-box.html
veya
http://www.acemax.net.cn/downloading-center/acemax-products-sw-downloading-center-14.html

Cihazi güncellediginiz de, Android 5.1.1 sürümüne yükseliyor ve diger hatalar gideriliyor.

Güncelleme den sonra ya da cihaziniz android 5.1.1 güncelli gelmisse,
Ilk yapmaniz gereken sey, Android ayarlarin dan Cihazin dilini Türkçe ye çevirmek ve bölgesel saat ayarlarini yapmak.
Daha sonra, Android ayarlarin dan görüntü özellikleri bölümün den 1080p 60 hz' e ayarlamayi unutmayin.
Çünkü 59 hz de düzgün çalismiyor.
Sonra, KODI Media player'i Türkçe ye çevirip diger ayarlarini yapabilirsiniz.

Dikkat,
3 ay önce Android 4.4 sürümü satiliyordu, su anda satilanlar Android 5.1.1 sürümü.
Dolayisiyla Güncelleme yapmaniz gerekmeyebilir.


Simdi gelelim bu cihazin olumlu ve olumsuz özelliklerine:
Bu cihazin bir çok özelligi diger media player ler ile ayni, ben bu cihazin diger media player lerden farkli olan özelliklerine deginecegim.

OLUMLU ÖZELLIKLER:
1- X265 kodlamali filmleri oynatabilmesi. (H265 diye de geçer)
Geçmis de satilan media player lerin hepsi sadece X264 kodlamali filmleri oynatiyor. Bu cihazin en önemli farki hem X264 hem de X265 kodlamali
filmleri oynatabilmesi.
X265 kodlamali filmlerin faydasina kisaca deginecek olursam;
Yüksek sikistirmali, X264' e göre daha az yer kaplayan yeni bir kodlama çesididir.
Normal x264 kodlamali filmlere göre 3 misli daha az yer kaplamasi ve dolayisiyla internet den daha hizli indirilmesi.
Bunun anlami, Torrent den film indirdiginiz de kotanizin daha az tükenmesidir. Artik torrent de x265 kodlamali filmler %70 - 80 oranin da bulunabiliyor.
Örnegin;
Vikingler TV dizisinin Sezon02E01 bölümünü 1080P çözünürlükte indirdiginizi varsayalim.
Bu bir bölüm,
X264 olarak indirirseniz yaklasik 1500 MB.
X265 olarak indirirseniz yaklasik 500 MB yer kaplamis oluyor.
Arada ki fark 3 misli.
X265 kodlamali filmleri internet den indirmenin diger bir faydasi, depoladiginiz hard diskin daha geç dolmasidir.

2- Cihazin, eski adiyla XBMC, yeni adiyla KODI Medya oynaticisi ile beraber yüklü olarak gelmesi.
Kullananlar bilir, KODI (XBMC) media player, gerek görsellgi, gerekse de kullanim kolayligi ile bana göre dünyada ki en iyi media player.
Eger bu cihaz KODI yi desteklemeseydi, bu cihazi satin almazdim.
Kodi nin bir çok olumlu özelligi var. En hosuma gidenlerini söyleyeyim;
* Türkçe dil destegi

* Film bilgilerini ve posterlerini internet den otomatik olarak indirmesi.
Ve bu indirdigi bilgileri ve hardiskinizde ki film hakkinda ki bilgileri, size çok güzel şık bir görsellikle sunuyor.
Kodi nin poster gösterimi tam bir görsel sölen. Nasil ki bir sinemaya gittiginiz de, salona girmeden önce bekleme yerin de
bir sürü film posterleriyle karsilasirsiniz, iste KODI size sinema salonundaymis gibi bir his yasatiyor.
Bu güne kadar bir çok media player kullandim ama KODI gibi mükemmelini görmedim.

* Arayüz için bir sürü temasi var istediginizi indirebiliyorsunuz. (Ben varsayılan temayı kullanıyorum.)

* Seyrettiginiz filmlere seyredildi diye isaret koymasi. Bu çok önemli, mesela 15 bölümlük dizi de hangi bölümde kaldiginizi unutabilirsiniz.
Örnegin,
15 bölümlük bir TV Dizisini 5.bölüme kadar seyretttiginiz de, 5 bölüme kadar seyredildi isareti koyuyor.
Ayrica, yarisin da biraktiginiz filmlere ise farklı bir işaret koyuyor. Böylece, filmi seyretmeyi yarım mı bıraktınız, tamamını mı seyrettiniz, yoksa hiç mi seyretmediniz, anlayabiliyorsunuz.
Yarım bıraktıklarınızı, tekrar seyrettiginiz de, nerede kaldiginizi hatirliyor.
Böylece "ben nerde kalmistim ?" sorusu ortadan kalkiyor.
Üstelik elektrik kesilse de, kendi bünyesinde ki 8 gb lik kalici hafizaya
yazdigi için kaldigi yeri hatirliyor.

* Kodi' nin, film arşiviniz den aradığınızı kolayca bulma ve sıralama özellikleri çok kullanışlı.
Bildiğiniz gibi, Film arşiviniz çok büyüdüğün de aradığınızı bulmak zorlaşır. Sol tarafta ki açılır menüden, aradığınız filmi, adının sadece baş harflerini yazmanız halinde, arşivden kolayca bulabiliyorsunuz.
Ayrıca filmleri, isterseniz alfabetik sıraya, isterseniz de tarih sırasına göre dizebiliyor sunuz.
Mesela ben, "filmleri büyük tarih den küçük tarihe göre diz" ayarında bıraktım, böylece her zaman en son eklediğim filmi en üstte görebiliyorum.

* Sol tarafta ki açılır menüden, film posterlerinin ve tanıtım bilgilerinin, ne şekil de gösterileceğini zevkinize göre seçebiliyorsunuz. 5-6 adet gösterim şekli var.
Bu gösterim şekillerin de, Bir film hakkında ki tüm teknik bilgileri (yüksek çözünürlüklü film posterleri ve filme ait sahnelerden bazı görüntüler, filmin çözünürlüğü 1080p mi 720p mi, HD mi SD mi olduğu, x264 mü yoksa x265 kodlamalı mı olduğu, süresi, filmi seyrettiniz mi yoksa yarım mı bıraktınız, vb.) tek bakışta görebiliyorsunuz.

3- Cihaz DTS dahil bütün ses formatlarini destekliyor. Cihazin üzerin de optik çikis var. Optik çikisi ses cihaziniza baglayabilirsiniz,
isterseniz de HDMI üzerin den passthrough (dogrudan ses geçisi) özelligini kullanabilirsiniz.

4- Cihazin 4 çekirdekli islemcisi güçlü. 2 GB bellek yeterli. Cihaz hizli ve asiri isinmiyor.
Cihazin islemcisi X264 veya X265 kodlamali iyi kalite de 1080P filmleri takilmadan oynatabilecek kadar güçlü. 4K yi denemedim. Menüler arasin da dolasirken takilma yok.
Saatlerce film seyretmeme ragmen, Isinma problemin den kaynaklanan
donma, agirlasma, takilma gibi problemler yasamadim.

5- Kablolu baglanti da Ethernet in 1000 mbit olmasi ve sorunsuz Wi-Fi olması avantaj.
Tabii ki, 1000 mbit avantajini yasayabilmeniz için, Router' inizin, switch' inizin, modeminizin de 1000 mbit olmasi gerekiyor.
Kablosuz baglanti da ise Wi-fi sorunsuz çalisiyor.
Bende, cihazin oldugu yer ile wi-fi vericisinin oldugu yer ayni oda da. Filmler WD My Cloud nas cihazim da yüklü.
Kablosuz olarak My Cloud depolama cihazimda ki filmleri, sorunsuz, takilmadan seyrediyorum.
Eğer, Wi-Fi vericiniz ile M8S arasın da beton duvar var ise, internette sörf yaparken sorun olmasa da, film seyrederken takılma, donma gibi
sorunlar yaşayabilirsiniz.

6- Cihazin küçük ve şık olmasi, fazla yer kaplamamasi avantaj. Oturma odaniz da güzel görünüyor, göze batmiyor.
Cihazin üzerin de yanan üçgen seklin de led mavi isik, parlak olmadigi için rahatsiz etmiyor, gözünüzü almiyor.
Cihazin üzerinde fan olmadigi için sessiz.

7- 4K filmleri oynatabilmesi.
Bu özellik su anda beni ilgilendirmiyor. Çünkü 4K filmi gösterecek televizyonum yok.
4K TV niz olsa da, ayrica su anda internet de yeterli 4K içerik yok.
Ilerde isimize yarar.


OLUMSUZ ÖZELLIKLER

1- Açma-kapama dügmesi yok.
Aslinda ben bunu olumsuz özellik olarak görmesem de bazilariniz görebilir. Benim için sorun degil, çünkü cihaz o kadar az elektrik harciyor ki, devamli açik olmasi sorun teskil etmiyor. Yine de cihazı yalnızca kendi kumandasıyla uyku durumuna alabiliyorsunuz.
Eger cihaz çok nadir de olsa, ayda yilda bir kilitlenme, donma sorunu olursa, elektrik kablosunu çikarip takmak gerekiyor.

2- Uzaktan Kumandasi is görse de, ben tuslarin sertligini ve ses çikarmasini begenmedim. Kumanda film oynatirken play - stop tuslari için kullanisli olabilir, fakat internete, android markete baglandiginiz da yazi yazmak tam bir iskence. Çünkü normal kumandalar üzerin de klavye olmaz.
Bunun yerine ben cihazin usb portuna küçük bir kablosuz klavye taktim onu kullaniyorum. Gayet kullanisli.
Kendi kumandasi su anda yedekte dinleniyor.
Kablosuz klavye kullanmanizi tavsiye ederim. Çin' li siteler de uygun fiyatli, çesit çesit küçük kablosuz klavyeler var.

Ben bu linkte ki klavye+air mause' u kullanıyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=pfTDcK9wIKA

3- Bende sonradan öğrendim;
X265 kodlamalı filmlerin 10 Bit olanlarını bu cihaz oynatamıyor. Çünkü işlemcisi 10 bit video işleyebilecek yetenek de değil.
Çözümü çok basit: Torrent' e koyulan x265 kodlamalı filmler, eğer 10 bit ise dosya isminde 10 bit olarak yazıyor. 10 bit olan bu filmleri indirmezsiniz olur biter. Sonuçta Torrent de, 10 bit olmayan bir sürü alternatif var.
Zaten Torrent e 10 bit olarak koyulan film sayısı da çok az ve şu anda halen dünya da tahminimce %90 ağırlıkla X264 kodlamalı filmler seyrediliyor. Diğer yandan 10 bit olayı x264 filmler de yok, x265 olan filmlerin de çok azında var.

Yok illa ki ben x265 kodlamalı 10 bit olan filmleri de izlemek istiyorum diyorsanız, o zaman "M8S Pro" modelini satın alacaksınız.
Ancak şunu da belirteyim, M8S Pro modelin de ethernet girişi 1000 mbit değil, 100 mbit tir, bilginiz olsun.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Bu arada,
bu cihazla yaşadığım garip bir sorunu da anlatayım;
özellikle 1080p x264 kodlamalı filmler de, filmin hareketli veya yumuşak geçişli sahnelerin de fps düşüşü oluyordu. Mesela filmin bir sahnesin de soldan sağa bir trenin geçtiğini varsayalım. Trenin soldan sağa geçişi düzgün bir geçiş olarak değil, kesik kesik hareketler şeklinde oluyordu. Cihazın yeterli işlemci gücü olmasına ve donanımsal bir yetersizlik olmadığına emin olmama rağmen, bu sorunu bulmak için çok uğraştım.

En sonun da sorunun ne olduğunu buldum:
Android 5.1 de çözünürlük ayarlarını ben daha önce 1080p-60hz ye ayarladığım halde, ayarın 1080p-50hz ye çekildiğini gördüm. Bu her zaman olmuyor, bazen oluyor.
Bazen neden çözünürlük ayarı bozuluyor, sebebini bulamadım. Özetle 50 hz de filmler ağır çekimdeymiş gibi oynuyor. Görüntüü ayarında çözünürlük ne olursa olsun 60hz olması gerekiyor.
Neyse, sonuçta bu sorununda nasıl düzeltileceğini bulmuş oldum. Aynı sorunla karşılaşan arkadaşların bilgisi olsun.



Yukarda ki olumsuz özelliklerin çogu telafi edilebilecek seyler.
Eger 50 dolar bütçeniz varsa, alinabilecek en iyi media player lerden birisi de bu.

Ben memnunum, cihazi almak isteyenlere tavsiye ediyorum.




Bilmeyenler için Dip not:
KODI Media Player, bagimsiz özgür yazilimcilar tarafin dan gelistirilen, ücretsiz, lisanssiz halka sunulan,
devamli gelistirilen, her bir kaç ayda bir yeni versiyonlari üretilip, mükemmele yaklasan bir yazilimdir.
KODI, cihazi üreten firmalarin yaptigi bir sey degildir. Cihazi üretenlerin yaptigi tek sey, cihazi KODI ye uyumlu hale getirmek.

Ingilizce bilginiz varsa,
https://kodi.tv/about/
bu linkten takip edebilirsiniz.
K
11 yıl
power ve HDD led göstergesi olmayan bir kasaya led göstergesi takmak
Arkadaşlar benim bilgisayar kasamda power ve HDD led göstergeleri yok.
Takmak istiyorum;

1- Bu led ler kaç voltla çalışır (1 volt mu, 3volt mu ) ?
2- Bu led göstergelerini nerden temin edebilirim ?
3- Bunu nasıl yaparım ?

Cevap verene şimdiden teşekkür ederim.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.