Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
49
Cevap
13191
Tıklama
0
Öne Çıkarma
[ Symbian ve S60 Rehberi ]
G
16 yıl
Yarbay
Konu Sahibi


Symbian ve S60 Rehberi




Bu başlık altında Symbian (ve özellikle de S60) hakkında bildiğim ve bilmediğim (ama sizler için araştırıp öğreneceğim) ne varsa paylaşmaya çalışacağım. Elimdeki cihaz Symbian v9.2 işletim sistemi üzerinde çalışan S60 3rd Edition - Feature Pack 1 (S60v3FP1) arayüzüne sahip bir N82 olduğu için anlatımı temelde S60v3FP1'e göre yapacağım. S60 3rd Edition - Feature Pack 2 (S60v3FP2) ve S60 5th Edition (S60v5) cihazlardaki (varsa) farkları daha sonra ekleyeceğim.

Rehberi yazmaya başlık açarak başladığım için içeriği henüz yok ve tamamının dolması vakit alacak, bu nedenle anlayışınıza sığınıyorum.


Konu İndeksi

Bölüm 01: Symbian'a Giriş

Bölüm 02: S60'ın İçeriği (Temel Yazılım Seti)

Bölüm 03: S60'ta Uygulamalar

Bölüm 04: Sertifika, İmzalama ve Hack

Bölüm 05: S60'ın Bilinen Sorunları

Bölüm 06: S60'ta Teknik Yapı

Bölüm 07: S60'ta Dosya Sistemi

Bölüm 08: S60'ta Bakım

Bölüm 09: S60 İpuçları, Hileleri, Kısayolları

Bölüm 10: Dokunmatik Symbian (S60v5, Symbian^2 ve ilerisi)

Ek 1: Sık Sorulan Sorular

Ek 2: Terminoloji Sözlüğü

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 9 Kasım 2009; 13:02:58 >

G
16 yıl
Yarbay
Konu Sahibi


Bölüm 03: S60'ta Uygulamalar

Symbian yukarıdaki temel uygulamaların haricinde uygulamalar yüklenmesine izin veren "açık" bir işletim sistemidir. Programlama dili olarak kendine özgü kuralları olan ve bu nedenle Symbian is C++ olarak anılan dili kendine temel alır ve bu dilde yazılmış uygulamalara Symbian uygulaması (native application) denir, genelde dosya soyisimleri *.sis ve *.sisx şeklindedir.

Ancak maalesef, Symbian C++'ı öğrenmek diğer dilleri öğrenmeye kıyasla daha zordur çünkü descriptor ve cleanup stack gibi özel tekniklerin kullanımını gerektirir, bu da basit bir uygulamayı kodlama işlemini diğer kodlama ortamlarında kodlamaya kıyasla daha zor hale getirir. Fakat Symbian C++ haricinde, Symbian platformlarında çalışmak üzere

● Standard C/C++
● Visual Basic
● .NET
● POSIX
● Python
● Java ME
● Flash Lite
● Ruby
● Web Runtime (WRT)

dillerinde de program yazılabildiği için Symbian'ın uygulama desteği oldukça geniştir.

--------------------------------------------------

Symbian platformunda değişik programlama dillerine bu kadar geniş desteğe ve Symbian'ın uzun geçmişine rağmen, çok kısa bir sürede uygulama deryasına kavuşan iPhone platformundaki kadar uygulamanın Symbian'da neden olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Bunun üç nedeni vardır:

1. Apple'daki AppStore gibi merkezi bir dağıtım sistemi varolmadığından, yazılım üretildikten sonra yazılımın kullanıcıya ulaştırılma görevini programcı üstlenmektedir, haliyle de kendi başlarına AppStore'daki bir uygulamanın her iPhone kullanıcısına ulaşma şansını yakalayamazlar. Her Symbian kullanıcısına erişememek, onca emek verilen programların satılmasını ve programcıların emeklerinin karşılığını almasını zorlaştırır.

Apple AppStore'un mantıklı ve başarılı içerik dağıtım modelini gören diğer üreticiler son zamanlarda ardı ardına kendi uygulama mağazalarını açtılar ve Apple gibi cihazlarına bu mağazaya ulaşacak uygulamalar yüklemeye başladılar. Ancak ilginç bir hadise gelişti; Blackberry App World, Windows Marketplace, Android Market gibi doğrudan platform odaklı mağazaların yanı sıra Nokia Ovi Store, Samsung Application Store gibi marka odaklı mağazalar da açıldı (SonyEricsson'un da açacağına dair bir duyurusu vardı ama henüz açılmadı ya da ben bilmiyorum) ve bunlara GSM operatörlerinin kendi mağazaları da eklendi. Eskiden uygulama indirmek için merkezi bir yer yokken, artık her yer uygulama mağazası kaynıyor Bunların üstüne bir de Symbian Horizon projesi hayata geçiyor ve uygulamaları doğrudan üreticilerinden almanız için size güzelce düzenlenmiş bir bağlantı dağarcığı sunuyor.


2. Symbian, iPhone platformu gibi standart bir donanıma veya yazılıma hitap etmediğinden (özellikler açısından birbirinin aynı olan Symbian cihaz sayısı, toplam Symbian cihaz sayısına göre gayet azdır) ve bu nedenle hemen hemen her Symbian cihazdaki işletim sistemi o cihaza özel hazırlanmış gibi olduğundan tüm Symbian cihazlarda çalışabilecek bir uygulama yazmak hayli zordur, bu nedenle bir çok uygulamanın değişik modellere hitap eden değişik sürümleri mevcuttur.


3. Symbian platformunda 9. sürümden önce karşılaşılan güvenlik sorunlarına (virüsler vs) karşı geliştirilen "Platform Güvenliği" modeli kullanıcıların lehine iken, belirli aksaklıklardan dolayı yazılım geliştiricilerinin aleyhinde oldu ve dolayısı ile yazılan uygulama sayısını kısıtlayıcı bir etken olarak kaldı; ancak kullanıcılar 2008'de (aşağıda anlatacağım üzere) "Platform Güvenliği"ni kaldırıp istedikleri programı yükleyebilecek hale geldiği için uygulama geliştirme işlemi yeniden hız kazandı.

--------------------------------------------------

Symbian için olan programları görmek ve yüklemek isterseniz aşağıdaki linklerden birine tıklamanızı öneririm.

S60v3 Cihazlarda Çalışan Uygulamalar
http://forum.donanimhaber.com/m_15957305/tm.htm

S60v5 Cihazlarda Çalışan Uygulamalar
http://forum.donanimhaber.com/m_29642154/tm.htm

Ücretsiz Uygulama ve Oyun Kataloğu (İngilizce)
http://www.symbian-freak.com/downloads/download.htm

--------------------------------------------------

Yazılımı kurmak için bir çok yol mevcuttur:
  • Cihazı kablo ile PC'ye bağlayıp kurulum dosyasını cihazın hafızasına veya hafıza kartına atıp daha sonra da dosya yöneticisi ile dosyayı çalıştırarak kurulumu başlatabilirsiniz.
  • Hafıza kartını PC'ye bir kart okuyucu vasıtası ile bağlatıp kurulum dosyasını hafıza kartına atıp daha sonra da dosya yöneticisi ile dosyayı çalıştırarak kurulumu başlatabilirsiniz.
  • Kurulum dosyasını cihaza Bluetooth ile gönderip, "Mesajlar" klasörüne gelip gelen dosyayı mesaj açar gibi açıp kurulumu başlatabilirsiniz.
  • Kurulum dosyasını doğrudan cihazın internet tarayıcısı ile internetten (cihazınız WLAN destekleyen birt cihaz olursa WLAN ile, WLAN desteği yoksa GPRS/EDGE/3G ile) indirmeye çalışabilirsiniz (bu durumda kurulum indirme bittikten sonra otomatik başlayacaktır)
  • Kurulum dosyasını yukarıda bahsettiğim uygulama mağazalarını kullanarak indirip kurabilirsiniz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 29 Ekim 2009; 17:27:05 >

G
16 yıl
Yarbay
Konu Sahibi


Bölüm 04: Sertifika, İmzalama ve Hack

Symbian'ın ilk sürümlerinde Windows'taki gibi herhangi bir programı, yalnızca cihazdan kurulum dosyasını çalıştırarak kurabiliyordunuz ancak bunun virüslerin de ortaya çıkmasına sebep olduğu anlaşıldığı için Symbian 9'dan itibaren bir güvenlik modeli getirildi ve bu güvenlik modeli gereğince yalnızca güvenilen bir kaynaktan edinilmiş dijital bir sertifika ile imzalanmış (signed diye geçer) programlar yüklenebiliyor (bu Symbian 9'un kullanıldığı sistemlerde, yani S60v3'ten itibaren tüm S60 sürümlerinde mevcut)

Cihaz ve kişisel bilgi güvenliği açısından faydalı olan bu sistem, imzalanmamış programların kurulumunu ve (imzalanmış bir programın içeriği bir byte bile değişirse imza geçersiz kaldığından) crackli programların kurulumunu engellediği için bizler cihazlarımıza istediğimiz programı kurabilmek için 2008'den beri adına hack denilen, bu güvenlik sistemini devre dışı bırakan bir eylem gerçekleştiriyoruz.

Hack işleminin keşfedilmesinin ardından işletim sisteminde bunu mümkün kılan açık kapatıldığı için bir süre yeni cihaz ve yeni yazılım sürümlerinde hack yapamadık, ancak daha sonra başka bir yöntem bulundu fakat bu yöntemi kullanabilmek için bir sertifika alma gereksinimi ortaya çıktı. Ücretini ödemek isterseniz 200$ olan bu sertifikayı ücretsiz edinme işlevini de bir kaç Çin menşeili site sağlıyor, bu konuda bir sıkıntı yaşamazsınız merak etmeyin.

Ancak önemli bir hususu belirtmem gerek: Her uygulamada sertifika/imza sorunu ile karşılaşmazsınız, imza sorunu uygulama hiç imzalanmamışsa veya uygulamanın içeriği değiştiğinde ortaya çıkar çünkü her imza yalnızca o uygulamanın imzalandığı zamanki hali için geçerlidir. Daha genel konuşmak gerekirse:
  • Kimi uygulamalar ücretsizdir ve tam işlevsellik için uygulama içerikleri ile oynanması gerekmediğinden üretici firmanın imzası her koşulda geçerlidir.
  • Kimi uygulamalar ücretlidir ve tam işlevsellik sağlayabilmek için yasal olmayan kopyaları yanlarında keygen (kayıt kodu üreteci) ile gelirler ve tam işlevsellik için program içerikleri ile oynanması gerekmediğinden, yalnızca keygen tarafından üretilen kodu girmek yeterli olduğundan üretici firmanın imzası her koşulda geçerlidir.
  • Kimi uygulamalar ücretlidir ve tam işlevsellik sağlayabilmek için yasal olmayan kopyalarında keygen (kayıt kodu üreteci) yetmediğinden veya başka nedenlerden dolayı program içerikleri ile oynanması gerektiği için üretici firmanın imzası genelde geçerliliğini yitirir, ancak bazen kimi nadir koşullarda hala daha geçerli olabilir.

Örneğin yukarıda bahsettiğim Garmin XT 2. tip uygulamadır, uygulamanın kendisine dokunulmadığından ve tam işlevsellik bir keygen yardımı ile sağlandığından imzalamanız ve imzalamak için sertifika almanıza gerek yoktur. Ancak piyasadaki uygulamaların yasal olmayan kopyalarının büyük kısmının 3. tipte olduğunu belirtmemde fayda var.

İmzası bozulmuş veya tamamen imzasız olan uygulamaları imzalı hale getirmeye uğraşmaktansa, cihazı "hack"leyerek cihazınızın imza kontrolü yapmasını engellemek daha mantıklı bir yoldur.

Yukarıda özet geçtiğim ve Symbian'lı bir cihaz alacakların öncelikle bilmesi gereken Symbian & Sertifika konusunda daha detaylı bilgi almak istersenizhttp://forum.donanimhaber.com/m_29468091/tm.htm adresinde oldukça kapsamlı bir yazım mevcut, oradan faydalanabilirsiniz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 21 Ekim 2009; 5:04:47 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
16 yıl
Yarbay
Konu Sahibi


Bölüm 06: S60'ta Teknik Yapı

Symbian, masaüstü işletim sistemlerindeki gibi memory protection, platform security, pre-emptive multitasking ve cleanup stack tekniklerini sunar. Mevcut Symbian kerneli (EKA2) tek işlemci üzerinde hem uygulamaları hem de sinyal ünitesini çalıştıran ucuz sistemlerde yeterince hızlı tepkiler veren ve gerçek zamanlı bir kerneldir ve bu EKA2 temelli cihazların öncekilere nazaran daha küçük, ucuz ve güç verimliliği yüksek cihazlar olmasına izin vermiştir.

(Devamı gelecektir ancak ben tamamlayana dek yukarıda bahsettiklerimi daha iyi anlamak için OS101 - İşletim Sistemleri Teknik Rehberi başlıklı koyunu okumanızı öneririm)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 19 Mart 2010; 1:22:37 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
16 yıl
Yarbay
Konu Sahibi


Bölüm 08: S60'ta Bakım

Bu kısmı aslında yukarıdaki iki konuyu yeterli hale getirmeden eklemek istemiyordum ama aynı zamanda daha fazla bekletmek istemediğim için anlatmış olmam gereken şeyler geçtiğinde yanlarında kısa açıklamalar vererek şimdilik temel bakım prensiplerini anlatacağım.

Dikkat!
Bu konu başlığı altında yazılanlar yalnızca tecrübeli kullanıcılar içindir!
Telefonunuzu bakıma ihtiyacı olacak kadar çok kullandıysanız, yeterli tecrübe seviyesine sahipsiniz demektir.
Bu nedenle burada anlatılanları anlamıyorsanız, lütfen yapmayın!


Symbian aslında oldukça temiz ve tutarlı bir işletim sistemidir, Windows gibi ne yaparsanız yapın zamanla mutlaka şişen bir yapıya sahip değildir. Fakat maalesef sonradan yüklenen uygulamalar aynı temiz ve tutarlı yapıda olmayabiliyorlar ve/veya sistemin bazı uygulamaları gereksiz olabiliyor, bu nedenle zamanla Symbian cihazınızın ilk günlerdeki gibi olmadığını düşünebilirsiniz. Bunun bazı başlıca sepepleri şunlardır:
  • Fazla sayıda uygulamanın başlangıçta çalışıyor olması
  • Fazla sayıda uygulamanın aynı anda çalışıyor olması
  • Fazla sayıda gereksiz uygulamanın kurulmuş olması
  • Kaldırılan programlardan kalan artıklar
Bu maddeleri birer birer çözümleri ile birlikte inceleyelim:

Başlangıçta çalışan uygulamalar:
Bazı uygulamalar telefon çalışmaya başladığı anda çalışmaya başlayarak sürekli kullanım sağlamayı hedeflerler fakat bu bilgisayarlarımızda olduğu gibi cep telefonlarımızda da yavaşlamaya sebep olur. Bir çok uygulama başlangıçta çalışma veya çalışmama seçeneğini sunarken, yine bir çok uygulamada bu seçenek ya yok, ya da var ama işe yaramıyor. Bu nedenle bunları nasıl elle hizaya sokarız, onu anlatacağım

Öncelikle KillMe, DynaFile ve PowerBoot programlarını edinin, cihazınıza yükleyin.

quote:

KillMe:http://cer.opda.cn/en/index.php?module=soft&action=show&id=44
Çalışan uygulamaları görebileceğiniz ve kontrol edebileceğiniz bir uygulamadır.

DynaFile:http://cer.opda.cn/en/index.php?module=soft&action=show&id=46
Dosya ve sistem yöneticisi bir uygulamadır.

PowerBoot:http://www.wireless-labs.com/download/powerboot.php
Cihazınızda başlangıçta açılacak programları seçmenizi sağlayan uygulamadır.


(Uygulamaların kullanımlarına dair bilgileri sonra ekleyeceğim)

DynaFile'da Tools > boot manager altında başlangıçta çalışan programları göreceksiniz. Program aslında buradaki liste üzerinde kontrol sahibi olduğunuzu iddia etse de, ben başarılı olamadım ve bazı programları elle kaldırmak zorunda kaldım.

(Devamı gelecektir)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 15 Ocak 2010; 16:16:57 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
G
16 yıl
Yarbay
Konu Sahibi


Bölüm 09: S60 İpuçları, Hileleri, Kısayolları

  • Fotoğraf çekiminizi geliştirmek, bazı lüzumlu taktikleri öğrenmek ve kafanıza takılanları sormak için S60 bir cihazı kullanarak hazırladığım fotoğraf çekim rehberinden buraya tıklayarak faydalanabilirsiniz.





  • < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 1 Kasım 2009; 21:29:54 >
    Bu mesaja 1 cevap geldi.
    G
    16 yıl
    Yarbay
    Konu Sahibi


    Bölüm 10: Dokunmatik Symbian (S60v5, Symbian^2 ve ilerisi)

    Şimdilik Symbian^3 ve Symbian^4'te kullanılacak teknolojiler hakkında fikir vermesi için aşağıdakileri paylaşacağım:

    Nokia'nın Symbian^3'te kullanacağı arayüze dair görsel örnek:
    http://www.youtube.com/watch?v=rdGyZYrix9g

    Videoyu izlemek için tıklayınız

    Symbian^4'ten Sabit arayüz görüntüleri:
    < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

    < Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >
    < Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >
    < Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >

    ]Symbian^3 ve ilerisinde kullanılacak gelişmiş grafik (NGA) mimarisi: (ScreenPlay)
    http://www.youtube.com/watch?v=gbwYrilwZqg

    Videoyu izlemek için tıklayınız

    QT Tabanlı dinamik arayüzler
    http://www.youtube.com/watch?v=qP3u58uvJ4U

    Videoyu izlemek için tıklayınız





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 15 Şubat 2010; 17:13:20 >
    Bu mesaja 1 cevap geldi.
    G
    16 yıl
    Yarbay
    Konu Sahibi


    Ek 2: Terminoloji Sözlüğü

    Capability: Bir programın uygulamak isteyeceği eylemlerin, belirli sınıflara ayrılarak gruplanıp, bu grupların her birinin ayrı izin seviyelerine ve güvenlik modellerine tabi tutularak oluşturulan yetkilerdir. Symbian platformundaki Capability'leri görmek içinhttp://forum.donanimhaber.com/m_29468091/tm.htm adresindeki yazımdaki Ek 2 kısmını okumalısınız.

    Cleanup Stack: Memory leak (hafıza taşıması) yaşanmaması için oluşturulmuş bir tekniktir.

    Memory Leak: Programların kendilerine ayrılan hafızayı işleri bitince işletim sistemine geri vermemeleri sonucu oluşan, her yeni hafıza talebi sonrasında boş hafızanın git gide azalmasına yol açan problemdir.

    Memory Protection: Bir işlemin kendisine ayrılmamış bir bellek alanında işlem yapmasını (örneğin virüslerin bellekteki diğer programların içine kendilerini yerleştirmesi) engelleyen sistemdir.

    Platform Security: Capability temelli işlem kontrolüdür. Sistem çalışan programın gerektirdiği capabilityleri kontrol eder ve imzalandığı sertifika istenen capabilityler için uygunsa programa izin verir.

    Pre-emptive Multitasking: Daha yüksek önceliğe sahip bir programın işlemciyi kullanmaya ihtiyacı olduğunda, işlemciyi meşgul eden diğer programın işinin durdurulması ve önceliği yüksek olan programın işinin bitirilmesi ve sonrasında durdurulan diğer programın işinin kaldığı yerden devam etmesidir.





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 16 Eylül 2009; 21:37:07 >
    Bu mesaja 1 cevap geldi.
    G
    16 yıl
    Yarbay
    Konu Sahibi

    Bugün rehberin bazı eksik kısımlarının tamamlanmış olacağına söz verdim fakat bazı nedenlerden dolayı tutamadım, kusura bakmayın.

    Telafisi için Symbian'ın yeni CEO'su Lee Williams'ın* Symbian hakkındaki ropörtajını bulabileceğiniz adresi paylaşmak istiyorum:http://gigaom.com/2009/10/23/symbian-executives-rips-into-googles-android/

    * İlk ve eski CEO David Wood kalan hayatını doğa ve insanlıkla ilgilenerek geçirmek istediğini söyleyerek ayrılmıştı.

    Bu başlık, ilk adımda benim verdiğim (biraz yoğunum bu aralar ama mutlaka tamamlayacağım) bilgilerin ardından genel bir Symbian tartışma başlığı olursa oldukça faydalı olur arkadaşlar, burada sorularınızı ve cevaplarınızı görmek isterim


    Bu mesaja 1 cevap geldi.
    G
    16 yıl
    Yarbay
    Konu Sahibi

    QT tabanlı dokunmatik Symbian arayüzü:

    http://www.youtube.com/watch?v=qP3u58uvJ4U

    Videoyu izlemek için tıklayınız



    G
    16 yıl
    Yarbay
    Konu Sahibi

    Nokia, Symbian^4'te kullanacağı arayüze dair ilk görüntüleri Symbian topluluğuna görüş almak için sundu:



    Yeni arayüz hakkında fikrinizi belirtmek veya önerilerde bulunmak istersenizhttp://developer.symbian.org/forum/showthread.php?p=14433 adresinde bunları paylaşabilirsiniz.





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 15 Ocak 2010; 14:33:04 >
    Bu mesaja 1 cevap geldi.
    G
    16 yıl
    Yarbay
    Konu Sahibi

    "Symbian Signed" için 5 Ocak 2010'dan itibaren geçerli olan yeni değerlendirme kriterleri hakkındaki dökümanın Türkçe çevirisini hazırlayıp Symbian'a sundum,http://developer.symbian.org/wiki/index.php/File:Test_Criteria.4.0.14.Turkish.pdf adresinden edinip hataları ve/veya anlaşılmayan kısımları bildirirseniz düzeltebilirim. Şimdiden teşekkür ederim.

    Not: Başlıklarda kullanılan yazı tipinin Türkçe uyumsuzluğundan kaynaklanan bazı eksik kelimeler mevcut, bunların dışındaki hataları bildirmenizi rica edeceğim.


    Bu mesaja 1 cevap geldi.
    G
    16 yıl
    Yarbay
    Konu Sahibi

    Yukarıda gereken kısımda henüz değinmedim ama değinmem gereken bir konu var.

    Symbian artık Nokia'nın tekelinde değil, herkese açık bir işletim sistemi. İşletim sistemine herkes elinden gelen katkıyı yapabiliyor. Biz kullanıcıların ise beğenmediğimiz/eksik yönlerinin değişmesi/gelişmesi için onlara fikir verip sesimizi duyurmamız içinhttp://ideas.symbian.org/ adresinde bir siteleri mevcut. Burada daha önceden ifade edilmiş bir çok fikri oylayabilir veya kendi fikirlerinizi ekleyebilirsiniz.


    Yol göstermesi açısından bir kaç önemli fikrin adresini paylaşacağım:

    Symbian'ın yeni sürümünü kullanmak için yeni telefon almak istemiyor musunuz?
    http://ideas.symbian.org/Idea/View?ideaid=1996

    Symbian'da dosyalar için Windows'taki gibi "Birlikte aç" seçeneğinin eklenmesini mi istiyorsunuz?
    http://ideas.symbian.org/Idea/View?ideaid=4271

    Symbian'da SMS sayacının eksikliğini siz de hissediyor musunuz?
    http://ideas.symbian.org/Idea/View?ideaid=3532

    Symbian'da ekranın her yöne dönebilmesini istiyor musunuz?
    http://ideas.symbian.org/Idea/View?ideaid=4144

    Symbian'da kullanılan yazı tipini kolaylıkla değiştirmek istiyor musunuz?
    http://ideas.symbian.org/Idea/View?ideaid=4458

    Symbian'da varsayılan tarayıcıyı mesela Opera ile değiştirme imkanı sahibi olmak istiyor musunuz?
    http://ideas.symbian.org/Idea/View?ideaid=1427

    Symbian'da müzik dinlerken kulaklığı çıkarttığınızda müzik duraklasın istiyor musunuz?
    http://ideas.symbian.org/Idea/View?ideaid=1787

    Symbian'da alarm için melodi yerine radyo çalsın ister misiniz?
    http://ideas.symbian.org/Idea/View?ideaid=1037

    Symbian'da yanlışlıkla sildiğiniz dosyaları kurtarmak için bir geri dönüşüm kutusu olsun ister misiniz?
    http://ideas.symbian.org/Idea/View?ideaid=2405

    Symbian'da Android uygulamalarını da çalıştırabilmek ister misiniz?
    http://ideas.symbian.org/Idea/View?ideaid=1248


    Yukarıda saydıklarımın haricinde şu an sitede 826 fikir daha var ve fikirleri oylamazsanız hayata geçmeyecek, ne duruyorsunuz?


    Bu mesaja 1 cevap geldi.
    G
    15 yıl
    Yarbay
    Konu Sahibi

    Symbian^3


    quote:

    @http://www.symbian.org/news-and-media/2010/02/15/symbian-announces-symbian3-and-immediately-gives-it-away

    Symbian^3 introduces major advances, which include:
    • HDMI support enables users to plug their phone into a TV and watch a high-definition movie at 1080p quality without a Blu-ray player.
    • Music store integration embedded within the radio enables users to identify a song and learn more about it. The addition of a “buy now” button, which links with the user’s chosen music store, makes purchasing easy.
    • More efficient memory management due to Writeable Data Paging allows more applications to run in parallel for a faster, more complete and efficient multi-tasking experience, especially on mid-range hardware.
    • A new 2D and 3D graphics architecture takes full advantage of the hardware acceleration available to deliver a faster and more responsive user interface. Users, developers and device creators will all benefit greatly from the visual enhancements and smooth transitions that will significantly improve the look-and-feel of their applications and services. Combined with industry-standard OpenGL ES, the new architecture also provides a great platform for high performance games – all without slowing the phone down.
    • The industry-leading networking architecture, ready for 4G networks, provides next-generation Internet experiences on today’s devices. Consumers will benefit from the architecture's ability to seamlessly balance each individual application’s needs regarding factors such as bandwidth, latency and jitter. This improves the consumer’s experience of network-dependent applications and Internet services like VoIP and media content streaming.
    • One-click connectivity for all applications greatly simplifies the process of connecting to the Internet, without interrupting the user. New global settings allow the user to configure platform-wide behaviour, for example ensuring the device automatically switches from cellular to WLAN when a free WLAN network is available.
    • Usability enhancements across the user interface include the adoption of a direct “single tap” interaction model, making it much easier to complete common tasks on a device. Multi-touch support for gestures such as “pinch-to-zoom” forms the basis of a gesture framework that can be extended and leveraged by the developer community.
    • The Homescreen takes a big step forward with support for multiple pages of widgets and a simple flick gesture to move between them. The widget manager makes discovery and download of new widgets simple and support for multiple instances of a native widget means that consumers can monitor multiple weather forecasts, news feeds, social networking accounts or multiple email accounts simultaneously through a common interface.

    Lee M. Williams, Executive Director of the Symbian Foundation, said: “S^3 is another huge milestone in the evolution of our platform. Now that it is fully open source, the door is open to individual contributors, device creators and third-party developer companies, as well as other organizations, to create more compelling products and services than ever before. We have enjoyed significant momentum since we completed S^2, with companies including Sun, Nokia, Ixonos, Comarch and Accenture, among others, contributing to S^3. We are now looking to build on this momentum and remain on course to complete S^4 later this year.”

    The developer experience has also been greatly improved. The Qt toolkit is pre-integrated into all kits and the runtime in S^3 will run on existing devices back to S60 3.1. The Web Runtime support provided in the platform remains a key part of the developer story, allowing web developers to directly re-use their skills in HTML, CSS, Javascript and AJAX to create Homescreen widgets and standalone applications.


    Nokia'nın kullanacağı arayüze dair görsel örnek:
    http://www.youtube.com/watch?v=rdGyZYrix9g

    Videoyu izlemek için tıklayınız


    Symbian CEO'su Lee Williams'ın Symbian^3 hakkındaki konuşması:
    http://www.youtube.com/watch?v=0AMovaLWDZ4

    Videoyu izlemek için tıklayınız





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 15 Şubat 2010; 17:20:36 >
    Bu mesaja 1 cevap geldi.
    G
    15 yıl
    Yarbay
    Konu Sahibi

    G
    15 yıl
    Yarbay
    Konu Sahibi

    quote:

    Orijinalden alıntı: m35

    - İlk Symbian'lı cihaz, 2001'de piyasaya çıkan Symbian OS 6.0 üzerinde Series 80 arayüzü ile çalışan Nokia 9210 Communicator'dur (İsmi değişmeden önce EPOC'un son sürümü 5 olduğu için, Symbian ise ilk sürüm olarak 6'dan başladı)

    burda bu rehberi yayınlarken büyük bir hata yapmışsın bence...

    ericsson R380 world ilk symbian telefondur ayrıca hem dokunmatik hem tuşlu...

    ve bu telefon S serisi ve UIQ serisi degildi ...

    Ericsson R380 üzerinde çalışan işletim sistemi kaynaklarda ER5U (EPOC OS Release 5 - Unicode) olarak geçmektedir, "EPOC OS" un ismi "Release 6" ile Symbian olarak değiştirilmiştir. Arzu edersenizhttp://en.wikipedia.org/wiki/Ericsson_R380 vehttp://en.wikipedia.org/wiki/Symbian_OS adresindeki kaynaklardan bunu rahatlıkla doğrulayabilirsiniz, bu yüzden burada herhangi bir hata yok.

    Gerçi Symbian vakfı nedensehttp://www.symbian.org/devices/r380-first-phone-symbian-os adresinde sizin iddianızı destekliyor, bu yüzden yazdıklarımda hata varsa da faydalandığım kaynaklardan kaynaklıdır


    Bu mesaja 2 cevap geldi.
    R
    15 yıl
    Yarbay

    quote:

    Orijinalden alıntı: GeceBekcisi

    quote:

    Orijinalden alıntı: m35

    - İlk Symbian'lı cihaz, 2001'de piyasaya çıkan Symbian OS 6.0 üzerinde Series 80 arayüzü ile çalışan Nokia 9210 Communicator'dur (İsmi değişmeden önce EPOC'un son sürümü 5 olduğu için, Symbian ise ilk sürüm olarak 6'dan başladı)

    burda bu rehberi yayınlarken büyük bir hata yapmışsın bence...

    ericsson R380 world ilk symbian telefondur ayrıca hem dokunmatik hem tuşlu...

    ve bu telefon S serisi ve UIQ serisi degildi ...

    Ericsson R380 üzerinde çalışan işletim sistemi kaynaklarda ER5U (EPOC OS Release 5 - Unicode) olarak geçmektedir, "EPOC OS" un ismi "Release 6" ile Symbian olarak değiştirilmiştir. Arzu edersenizhttp://en.wikipedia.org/wiki/Ericsson_R380 vehttp://en.wikipedia.org/wiki/Symbian_OS adresindeki kaynaklardan bunu rahatlıkla doğrulayabilirsiniz, bu yüzden burada herhangi bir hata yok.

    Gerçi Symbian vakfı nedensehttp://www.symbian.org/devices/r380-first-phone-symbian-os adresinde sizin iddianızı destekliyor, bu yüzden yazdıklarımda hata varsa da faydalandığım kaynaklardan kaynaklıdır


    aynen öyle ancak bu symbianın denendigi bir deneme versiyonu gibi bişeydi :) bi yanı symbiana giriş bi yanıda eski versiyon...


    quote:

    Orijinalden alıntı: GeceBekcisi

    quote:

    Orijinalden alıntı: homeedition88

    wiki'yi fazla referans almamak gerekiyor bilgi girişleri kullanıcılar tarafından yapılıyor çoğunlukla.

    Symbian'ın güncellenememesi hatta fp yüksetmenin bile söz konusu olmaması konusunu bende destekliyorum symbian fond. üzerinden. gerçekten çok bayaa bir numara. heleki donanımsal olarak birbirinden hiç bir farkı olmayan cihazlar arasında bile olmayışı.

    Symbian'lı cihazların üst sürümlere güncellenememesinin en büyük sebebi işletim sisteminin donanımlarla gereğinden fazla içiçe oluşuydu (ya da bir diğer deyişle donanım arayüzü esnek değildi), fakat Nokia'nın Symbian^3 ile SHAI adını verdiği evrensel ve esnek donanım arayüzünün temelleri atılacak ve -asıl amaç bu olmasa da- işletim sistemlerinin kolayca terfisinin yolu açılacak çünkü SHAI ile birlikte her işletim sistemini mevcut donanıma göre yeniden düzenleme zorunluluğu kalmayacak. Artık terfi için Nokia kendisi mi destek verir yoksa yetenekli kullanıcılar kendi yollarını kendileri mi bulurlar onu bilmiyorum



    bu olay s60larda böyle ama UIQ serisinde üst versiyona güncelleme vardı mesela prototip p5i vardı bi zamanlar bide g702 vardı UIQ3.3 kullanıyordu bunlar ancak nokianın symbian 3 atılımı konusunda sony.yi ikna etmesi sonucu iptal oldu ve piyasaya çıkmadı bu cihazlar... bu prototip cihazların işletim sistemini p1 gibi cihazlara yüklediginde çalışıyordu p5inin kini yüklediginde sürgüyü açın uyarısı g702nin yüklediginde jog dial olmadıgı için o soru oluyordu ancak ufak bir sistem modifiyesiyle orjinallegini bozarak UIQ3.0 kullanan p1inizi UIQ 3.3 yapabiliyorsunuz ruscası olan modifiyesinden anlayan arkadaslar rus sitelerine bakabilir translate ile çeviri hiç yardımcı olmuyor telefon elinizde kalır :)
    orjinal güncellemeleri sony.den beklerken herşey iptal oldu kaldı ortada:) yoksa modifiye bi yere kadar gidiyor bi yerde sistem hata verebiliyordu... bunun sebebide prototip işletim sistemini hacker.lar tarafından görülen açıklarının kapatılarak modifiyelenmesiydi onlarında göremedigi düzeltemedigi hatalar oluyordu tabiki...





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rezalet forum -- 26 Şubat 2010; 12:03:07 >
    Bu mesaja 1 cevap geldi.
    G
    15 yıl
    Yarbay
    Konu Sahibi

    Reuters'daki Symbian Vakfı başkanı Lee Williams ile olan röportaja ve buradaki haberin altındaki Symbian yetkilisi Julien Fourgeaud'un yorumuna bakılırsa ilk Symbian^3 cihazı Nokia değil de, Fujitsu çıkartacak.

    Ayrıca Lee Williams'a göre Symbian^3 şu anda yazarları tarafından kontrol edilmeyi bekleyen küçük bir kısım dışında tamamlanmış durumda. Gerçi buraya bakınca pek öyle gözükmüyor ama wiki'yi güncellememiş olabilirler.



    H
    15 yıl
    Yüzbaşı

    quote:

    Orijinalden alıntı: GeceBekcisi


    Bölüm 08: S60'ta Bakım

    Bu kısmı aslında yukarıdaki iki konuyu yeterli hale getirmeden eklemek istemiyordum ama aynı zamanda daha fazla bekletmek istemediğim için anlatmış olmam gereken şeyler geçtiğinde yanlarında kısa açıklamalar vererek şimdilik temel bakım prensiplerini anlatacağım.

    Dikkat!
    Bu konu başlığı altında yazılanlar yalnızca tecrübeli kullanıcılar içindir!
    Telefonunuzu bakıma ihtiyacı olacak kadar çok kullandıysanız, yeterli tecrübe seviyesine sahipsiniz demektir.
    Bu nedenle burada anlatılanları anlamıyorsanız, lütfen yapmayın!


    Symbian aslında oldukça temiz ve tutarlı bir işletim sistemidir, Windows gibi ne yaparsanız yapın zamanla mutlaka şişen bir yapıya sahip değildir. Fakat maalesef sonradan yüklenen uygulamalar aynı temiz ve tutarlı yapıda olmayabiliyorlar ve/veya sistemin bazı uygulamaları gereksiz olabiliyor, bu nedenle zamanla Symbian cihazınızın ilk günlerdeki gibi olmadığını düşünebilirsiniz. Bunun bazı başlıca sepepleri şunlardır:
    • Fazla sayıda uygulamanın başlangıçta çalışıyor olması
    • Fazla sayıda uygulamanın aynı anda çalışıyor olması
    • Fazla sayıda gereksiz uygulamanın kurulmuş olması
    • Kaldırılan programlardan kalan artıklar
    Bu maddeleri birer birer çözümleri ile birlikte inceleyelim:

    Başlangıçta çalışan uygulamalar:
    Bazı uygulamalar telefon çalışmaya başladığı anda çalışmaya başlayarak sürekli kullanım sağlamayı hedeflerler fakat bu bilgisayarlarımızda olduğu gibi cep telefonlarımızda da yavaşlamaya sebep olur. Bir çok uygulama başlangıçta çalışma veya çalışmama seçeneğini sunarken, yine bir çok uygulamada bu seçenek ya yok, ya da var ama işe yaramıyor. Bu nedenle bunları nasıl elle hizaya sokarız, onu anlatacağım

    Öncelikle KillMe, DynaFile ve PowerBoot programlarını edinin, cihazınıza yükleyin.

    quote:

    KillMe:http://cer.opda.cn/en/index.php?module=soft&action=show&id=44
    Çalışan uygulamaları görebileceğiniz ve kontrol edebileceğiniz bir uygulamadır.

    DynaFile:http://cer.opda.cn/en/index.php?module=soft&action=show&id=46
    Dosya ve sistem yöneticisi bir uygulamadır.

    PowerBoot:http://www.wireless-labs.com/download/powerboot.php
    Cihazınızda başlangıçta açılacak programları seçmenizi sağlayan uygulamadır.


    (Uygulamaların kullanımlarına dair bilgileri sonra ekleyeceğim)

    DynaFile'da Tools > boot manager altında başlangıçta çalışan programları göreceksiniz. Program aslında buradaki liste üzerinde kontrol sahibi olduğunuzu iddia etse de, ben başarılı olamadım ve bazı programları elle kaldırmak zorunda kaldım.

    (Devamı gelecektir)


    DynaFile ilgili proğram kurulumunu yaptım, kaldırılan proğramlar var..



    DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.