Merhabalar. Martın ilk haftası mevcut sistemimdeki bazı parçaları güncelliyorum. Kasa, işlemci soğutucu ve kasa fanları konusunda kararsız kaldım.
2020'den beri Noctua NH-D15 Chromax.Black işlemci soğutucu kullanıyorum.İlk defa sıvı soğutmaya geçeceğim için özellikle işlemci soğutucu, fanlar ve fan kontrolcüleri konusunda tavsiyelerinize açığım.
Not: RGB ile çok işim yok. Performanslı, serin ve mümkün olduğunca sessiz bir kasamın olması yeterli.
İşlemci - Ryzen 7 9800X3D Anakart - MSI MPG X870E Carbon Wifi AM5 veya ASRock X870E Nova WiFi AM5 RAM - G.Skill Trident Z5 Neo RGB 64 GB 6000 MT (F5-6000J3040G32GX2-TZ5NR) veya Corsair Dominator Titanium 64 GB (2x32) 6000 MHz CL30 CMP64GX5M2B6000Z30 DDR5 RAM SSD - 4 TB Samsung 990 PRO SSD (Mevcut) 1 TB Samsung 970 EVO Plus SSD (Mevcut) Ekran Kartı - MSI RTX 4080 VENTUS 3X OC (Mevcut) İşlemci Soğutucu - COOLER MASTER Liquid Atmos 360 ARGB veya ARCTIC Liquid Freezer III 360 A-RGB, Kasa - Nzxt H Series H9 Flow 4 fanlı kasa veya NZXT H7 Flow 2024 Kasa Fanları - Nzxt F120 Rgb Beyaz 120 Mm Fan 3'lü Set Rf-r12tf-w1 veya Lian Li Unı Fan TL Reverse 3x120mm Beyaz Rgb Kasa Fanı Güç Kaynağı - Corsair RM850x 2018 80+ gold beyaz psu (Mevcut)
ASrock X870E Nova wifi anakart ile ilgili az ama hep olumlu yorum gördüm. SSD slotları bant genişliğini paylaşmadığı için SSD hızı açısından en iyi seçenek olarak gözüküyor.
RAM konusuna gelince Ryzen 7 9800X3D için en ideal çalışma 6000 Mhz CL30 deniyor. Buna istinaden G.Skill Corsair'den daha ucuz gözüküyor.
İşlemci soğutucuda iki model arasında kaldım. Hangisini tavsiye edersiniz?
Kasada H7 Flow 2024 baya dikkatimi çekti ama videolarda ekran kartı güç kablosu için H9 Flow'a göre çok daha az alan gözüküyor. Beni tek düşündüren konu bu oldu.
Kasanın ön panelinde ve tabanında 3'er adet besleme olmak üzere toplam 6 adet 120 mm besleme fanı düşünüyorum. Tavanda 3x120 mm fanlı sıvı soğutma fanları ve arkada 1 adet olmak üzere toplam 4 adet de tahliye fanı olacak. Tabandaki 3'lü fanı reverse fan olarak almak istedim ama çok fazla stok yok. Anakarttaki fan başlıkları da sınırlı olduğu için fanları kontrolcü ile mi kullanmalıyım? Hangi fanları ve kontrolcüyü tavsiye edersiniz?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
Asrock'ta son zamanlarda yüksek soc voltajı ile ilgili bi' sıkıntı vardı onu bir araştırın isterseniz tercih etmeden önce. Elinizdeki Noctua NH-D15 Chromax.Black kötü soğutucu değil ben olsam sıvı soğutucu almadan önce denerdim 9800x3d'de.
Cevabınız için teşekkür ederim. Chromax.Black'i 4 yıldır sorunsuz kullanıyorum aslında. Sıvı soğutmaya geçerek bir değişiklik yapmak istedim. Eğer sıcaklık değerleri düzel olursa kullanmaya devam edebilirim.
Kasa fanları konusunda tavsiyeniz var mı?
Ön panelde 3 besleme, tabanda 3 besleme ve arkada 1 tahliye olmak üzere toplam 7 kasa fanı olacak. Üstte de 3 fanlı sıvı soğutma olacak. Tam olarak aşağıdaki videoda 08:02'deki şekilde bir hava akışı oluşturmak istiyorum.
MSI MPG X870E Carbon Wifi AM5 anakart sayfasında aşağıdaki girişler var. Eğer sıvı soğutma kullanırsam bu girişler yeterli olur mu yoksa 9 pin usb çoklayıcı almam gerekir mi? İlk defa sıvı soğutma (AIO) kullanacağım ve fan sayısı fazla olduğu için emin olamadım. Aşağıdaki gibi bir fan kontrolcüye ihtiyacım olur mu?
1x CPU Fan 1x Combo Fan (Pump_Sys Fan) 5x System Fan 1x EZ Conn-header (JAF_2) 1x Thermal Sensor connectors(T_SEN) 3x Addressable V2 RGB LED connector (JARGB_V2) 1x RGB LED connector(JRGB)
Kasa fanlarını dediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz, anlattığınız gibi yaptığınızda bir sorun yaşamazsınız. Fan kontrolcüsü konusunda bir bilgim yok maalesef, deneyimi olan varsa yazabilir.
fanların cfm değerlerinin yüksek olmasına dikkat et kasa çünkü büyük alta ve öne takacağın fanların havayı nekadar ileriye atarsa okadar iyi olur.
sıvı soğutma alırsan 3 tane fanı olduğu için içinden çoklayıcı gelecek onları tek sokete bağlayıp cpu fan kısmına takacaksın pompayıda pump kısmına takıp devrini sona getireceksin.
harici 5x system fan bağlantısı varmış zaten öndeki 3 fanı çoklayıcı ile tek soket yapıp system fan 1e alttaki 3 fanıda system fan 2 ye takacaksın egzos fanıda system fan 3 yaparsın geriye 2 yuva daha kalıyor.
sana toplamda 3 tane çoklayıcı lazım bir tanesi sıvı soğutmanın içinden çıkacak diğer 2 tanesini sen satın alacaksın yada 3lü fan setlerinden alırsan onların içindede geliyor yada fandan fana ek bağlantı oluyor.
Cevabınız için teşekkür ederim. Yazdığınız RAM'e de bakmıştım ancak hem anakartın desteklediği RAM listesinde yoktu hem de AMD Expo özelliği yok diye aşağıdaki RAM'i seçtim.
Daha önce sıvı soğutma hiç kullanmadım. Yazdığınız Thermalright modelini de hiç duymadım. İlk mesajımda yazdığım 2 model, aşağıdaki 2 model ve sizin yazdığınız arasında hangisini tavsiye edersiniz?
2020'den beri Noctua NH-D15 Chromax.Black işlemci soğutucu kullanıyorum.İlk defa sıvı soğutmaya geçeceğim için özellikle işlemci soğutucu, fanlar ve fan kontrolcüleri konusunda tavsiyelerinize açığım.
Not: RGB ile çok işim yok. Performanslı, serin ve mümkün olduğunca sessiz bir kasamın olması yeterli.
İşlemci - Ryzen 7 9800X3D
Anakart - MSI MPG X870E Carbon Wifi AM5
veya
ASRock X870E Nova WiFi AM5
RAM - G.Skill Trident Z5 Neo RGB 64 GB 6000 MT (F5-6000J3040G32GX2-TZ5NR)
veya
Corsair Dominator Titanium 64 GB (2x32) 6000 MHz CL30 CMP64GX5M2B6000Z30 DDR5 RAM
SSD - 4 TB Samsung 990 PRO SSD (Mevcut)
1 TB Samsung 970 EVO Plus SSD (Mevcut)
Ekran Kartı - MSI RTX 4080 VENTUS 3X OC (Mevcut)
İşlemci Soğutucu - COOLER MASTER Liquid Atmos 360 ARGB
veya
ARCTIC Liquid Freezer III 360 A-RGB,
Kasa - Nzxt H Series H9 Flow 4 fanlı kasa
veya
NZXT H7 Flow 2024
Kasa Fanları - Nzxt F120 Rgb Beyaz 120 Mm Fan 3'lü Set Rf-r12tf-w1
veya
Lian Li Unı Fan TL Reverse 3x120mm Beyaz Rgb Kasa Fanı
Güç Kaynağı - Corsair RM850x 2018 80+ gold beyaz psu (Mevcut)
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.