Değil tabiki, geliştiricinin zamanının maliyetini de hesaba katmak gerekiyor bu çıkarımı yapmak için. Python kullandığınız projede performans, enerji ve compute için darboğaz yapan yer python dilinin kendisi değildir genelde. Öyleyse bile mazur görülüyor olabilir daha maliyet-etkin olduğu için. İyi C programcısına vereceğiniz para (veya tek başınaysanız iyi C öğrenmek için gereken süre), o projenin sonraki maintenance maliyeti, geliştirme süresi, projenin diğer parçaları vb. hepsi işin içine girer. 75x enerji harcıyor olsa bile Python seçmeniz gereken durumlar yaratıyor o da.
Bazı durumlarda da tam tersi olur. Çok yüksek optimizasyonla normal donanımda hızlı şekilde veya düşük donanım üzerinde normal hızda çalışması için özelleşmiş yazılım üretmeniz bekleniyorsa, orada da makineye yakın dil tercih edersiniz geliştirme ve maintenance pahalı olacaksa bile.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KaramazovX -- 18 Şubat 2021; 14:55:1 >
En çok enerji harcayanların veled programlama dilleri olması şaşırtmamıştır. Arkadaş python dediğin dili 1 tık üstünde makine kendi kendine kod yazıyor zaten. Adamlarda python öğrenip yazılımcıyım diye geçiniyor.
İktisadi olaraksa önemsiz olaydır. Diğer dillerde yapacağın projeler daha uzun sürecekse ofiste fazladan çalıştıracağın ısı pompası masrafı çok daha fazla olacaktır. Maaş olayına girmedim bile.
Kimse python dilinin çok az enerji tükettiğini söylemiyor. Sektördeki insanların python'ı kullanma sebebi; öğrenmesi ve yazması kolay olması. Bir firma düşünün, yaptığı işi otomasyona dökmek için bir program yapmaya/yaptırmaya karar veriyor. Bu firma yapılacak programa ayıracağı kaynağı, programın performansını ve programı yapmaya harcanacak zamanı düşünerek; kullanılacak dilin python olduğunu karar veriyor.
Performans çok önemli bir etken olsaydı, herkes oyun motorları gibi programlarını C/C++ ile yazardı.
< Resime gitmek için tıklayın >
f/p olarak en iyi programlama dili c