R

Yüzbaşı
04 Nisan 2010
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
104 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
R
3 ay
Switchler ile ağ kurulumda internet nasıl dağıtılır?
İki switch bir modem ile bir kurulum yapmayı düşünüyorum. Eve gelen internet önce modemden büyük bir switch'e gidecek, şu cihazı düşünüyorum:

https://www.amazon.com.tr/dp/B00DBRPKS6/?coliid=I161W396GV5TGI&colid=2GVKPZE2P3EQS&ref_=list_c_wl_lv_ov_lig_dp_it&th=1


Ardından bilgisayarların olduğu odada şöyle ufak bir switch ile PC'lere dağıtılacak:

https://www.amazon.com.tr/Tp-Link-Tl-Sg108E-8-Port-Gigabit-Switch/dp/B00JKB63D8/ref=sr_1_6?__mk_tr_TR=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&keywords=1000mbps%2B8%2Bport%2Bswitch&refinements=p_89%3ATP-Link&rnid=13493765031&s=computers&sr=1-6&th=1

Bir modem ve iki switch kullanılacak bu kurulum bu cihazlarla yapılabilir mi? Daha önce daha basit switchlerle modem+switch olarak kullandım ama onlarda switch'te internet için özel bir giriş vardı ona bağladığmızda ek ayar yapmaya gerek kalmıyordu. Şimdi modemden ana switch'e, ana switch'ten de küçük switch'e internet aktarmak istiyorum. Modem de şu:


https://www.amazon.com.tr/dp/B01M1VAY45/?coliid=IKRO85U2QJMDO&colid=2GVKPZE2P3EQS&ref_=list_c_wl_lv_ov_lig_dp_it&th=1


Böyle bir kurulum mümkün mü? Ayarları ne olarak araştırmam lazım?

Anladığım kadarıyla her cihazın kendi ip aralığı olmalı ve gateway ayarları ile birbirine bağlamak gerekecek. Bu ayarları el ile mi yapıyoruz cihazlar otomatik algılıyor mu?
R
geçen yıl
Hangi Asus router/modem\u0027i almalıyım?
Merhaba arkadaşlar,

VDSL modem kullanıyorum. 5ghz desteği yok. 5ghz desteği için Asus Router almayı düşünüyorum.

Modem ile kullanmak istediğim oda arasında iki duvar var. 5ghz çekimi etkiler mi? 2.4ghz da %75 sinyal alıyorum. Kullandığım modem Huawei HG630a .

Bunun dışında QoS olsa güzel olur. WiFi 6 şimdilik düşünmüyorum elimdeki cihazlar o kadar güncel değil. Router'da da çok fiyat farkı olur diye düşünüyorum.

Aklımdaki modeller şunlar:
Asus RT-AC1200
Asus RT-AC750GF
Asus RT-AC51

Bunlar arasında önerebileceğiniz var mı? Bunlar yerine modem de düşünebilirim.
R
3 yıl
macos mail tüm mailleri indirme sorunu
Merhaba macos'a yeni geçtim. Macos ile gelen mail programına outlook mailimi bağladığımda tüm mailleri indirmeye çalıştı. 10-15gb lık bir alan demek bu. Windows'un kendi mail clientinde böyle bir durum yoktu. sadece son mailleri indiriyor, arama yaptığımda da eski mailleri buluyordu. Bunu macos'ta yapma şansım var mı?

Biraz araştırdım sorun tabi ki macos'tan kaynaklanmıyor. IMAP, POP3 gibi mail protokolleriyle alakalı bir durum fakat sonuçta Windows'ta olmayan bir sorun mac'te karşıma çıkıyor. Resmi outlook uygulaması üzerinden denedim yine aynı sorun ile karşılaştım. Windows'un kendi mail programı ile hem outlook hem de yandex maillerimi sorunsuzca kullanabiliyordum.

Önerisi olan var mı?
R
3 yıl
İnaktif aşılara neden varyantlar da eklenmiyor?
Soru çok abes olabilir elbette konunun uzmanı değilim fakat inaktif aşıların çalışma mantığını düşündüğümüzde aklımıza gelen ilk sorulardan biri bu olmalı, neden işin bu kısmı hiç tartışılmıyor?

Bildiğiniz gibi inaktif aşılar yüzyıllardır bilinen bir aşı teknolojisi, mrna ve viral-vektör gibi deneysel değil. İddia edilen kötü yanları ise zayıflatılmış tek bir tip virüs verildiği için varyantlara karşı korumalarının sınırlı olması. Avantajı ise tabi ki yan etki açısından çok daha öngörülebilir olması.

Bu durumda neden sadece wuhandaki orijinal virüs baz alınarak inaktif aşılar üretiliyor? Delta variantı da dahil olmak üzere ciddi anlamda başkalaşım geçirmiş diğer tüm varyantlar da kullanılarak çok daha geniş bir bağışıklık sağlanamaz mı? Bu soru çok saçma bir soru mu? Çünkü şimdiye kadar tartışanı görmedim. AstraZeneca'nın üzerine Biontech yapınca ne olur diye bilimsel çalışmalar var iken, iki farklı varyant üzerine kurulu inaktif aşılar ile bağışıklık denemesi yapılan bir çalışma neden yok? Varsa bilmiyorsam kusura bakmayın, buraya yazarsanız faydalanalım. Şimdiye kadar böyle bir çalışmaya denk gelmedim.

Demiyorum ki Turkovac'a tüm varyantların zayıflatılmış halini koyalım. Hem biontech'ten daha az yan etkili hem sinovac'tan daha etkili bir aşı yapalım ama düz kafa ile bakınca çok mantıklı geliyor. Neden olmazı açıklayabilecek arkadaşlar görüşlerini paylaşırsa sevinirim, şimdiye kadar varyantlar üzerine kurulu bir inaktif aşı tartışılmamış gibi duruyor.
R
3 yıl
Para basılıp coin alınsa ne olur?
Ekonomik dengeler içinde cevabını veremediğim soru.

Para basıp halka dağıtılsa mallara talep artacağı için enflasyon oluyor. Bu gayet mantıklı. Fakat para basmak tek başına enflasyonuna sebep olan bir şey değil. Yani para bastım kasaya koydum lira olarak yuan olarak bu piyasaya sürülmediği sürece talebe neden olmayacağı için malların fiyatı artmaz, enflasyon olmaz.

Para basmanın kendisinin enflasyona sebep olmadığını anladıysak asıl soruya geçelim, devletler para basıp bitcoin alsa ne olur? Sonuçta bu para doğrudan piyasaya akmıyor. Mallara olan talebi arttırmaz. Yani yerel piyasalardaki dengeleri bozmaz. Yani bugün art niyetli bir devlet - hadi komplo olsun çin diyelim - yuan basıp bitcoin kendi borsaları aracılığıyla bitcoin toplasa bedavada bitcoin elde etmiş olmuyor mu? atladığım bir nokta mı var? Sonuçta çin ne kadar yuan bastı nereye harcadı şeffaf bir şekilde takip edilemiyor.

ABD bir yerde bunun benzerini yaptı, halkına bedava para dağıttı. O para da salgın zamanı borsalar güven vermediği için insanlar günümüzün altını olan coinlere gitti. ABD tabi ki gizli para basıp onla coin almaz denetim mekanizmaları düzgün işliyor fakat bunu başka ülkelerdeki hükümetlerin art niyetli olarak gizliden gizliye yapmaması için de bir sebep yok.

Demiyorum ki kimseye çaktırmadan tl basıp bitcoin toplayalım ama yapsak bir sıkıntı olmaz gibi duruyor .

not: ekonomi politikası tavsiyesi değildir
R
3 yıl
Harici uygulama marketleri güvenlik tehtidi mi?
Bugün meraktan telefona popüler bir uygulama marketi olan apkpure'u yükledim.

Bir süre sonra güncellenebilecek uygulamaları gösterdi. Resmi Google Play marketten yüklediğim banka uygulamaları, mesajlaşma uygulamalarını falan da gösterdi. Tabi ki kalkıp resmi olmayan bir uygulama mağazasından banka uygulaması yükleyecek değilim. Sorum şu. Apkpure art niyetli olsa ben güncelle tuşuna basmadan benim banka uygulamamı kendi uygulaması ile değiştirip bunu art niyetli olarak kullanabilir miydi? Sonuçta kendi uygulamasını yüklerse tüm 2fa doğrulama bilgilerine de erişimi olacak. Telefon rootlu falan değil. Benim merak ettiğim bu harici uygulama marketleri telefondaki tüm uygulamalara müdehale etme riskine sahip mi? Ektra bir ekran falan açmadan istedikleri uygulamaları istedikleri gibi müdahale edebilirler mi?
R
3 yıl
SSD\u0027ye format atarken TRIM yapılıyor mu?
Temel bir soru ama net bir cevap bulamadım.

Bildiğiniz gibi SSD sürücülerde dosya silme işleminin sağlıklı olması ve SSD'nin ömrünü uzaması için block bazlı çalışan TRIM diye ek bir komut kullanılıyor. HDD'lerde buna gerek yok, dosyalar silindi olarak işaretleniyor sonradan üzerine yazılıyor. Dolayısıyla HDD'ler için hızlı biçimlendirme mantıklı çünkü dolu blocklar boş olarak işaretlenip aslında silinmeseler de sonradan üzerine yazılabiliyor.

SSD'lerde hızlı format attığımızda anladığım kadarıyla önceki dolu blocklara TRIM komutu gönderilmiyor. Bunun SSD ömrüne bir zararı var mı? Hızlı biçimlendirme yapıp kullanmamız SSD'yi olumsuz etkiler mi?
R
3 yıl
dv kameradan laptop\u0027a nasıl görüntü alabilirim
merhaba arkadaşlar

elimde 2008 model kasetli Panasonic NV-GS27 dv kamera var. çok önceden firewire kart ile görüntü aktarımı yapmıştım. artık firewise da kalmadı mağlum. elimde o dönemde kalma bir ucu 1394 bir ucu usb kablo var ama bunla takınca aygıt tanınamadı hatası veriyor. bu kabloyu da hiç anlamadım bir ucu firewire bir ucu usb kablo nasıl olabilir aklım almıyor. eski bir kaç konuya baktım orada da firewire kart önermişler. şu an üzerinde sadece usb olan bir cihaza bu kameradan görüntü almak mümkün müdür? usb3 firewire çevirici kutular vs. var mı? biraz araştırdım bir şey bulamadım.

elimdeki kablo şuna benziyor ve çalışmıyor.

< Resime gitmek için tıklayın >


bir ucu 1394 bir ucu usb zaten nasıl çalışacak anlamadım.
R
3 yıl
USB nano kablosuz alıcı da temassızlık sorunu
Logitech F710 gamepad kullanıyorum. Bildiğimiz ufak nano receiverlardan kullanıyor. Receiver'a çok sert bastırıp o şekilde tuttuğumda aygıtı görüyor ve çalışıyor. Test edebiliyorum tüm tuşları yakalıyor. Biraz basıncı azalttığımda elimi çektiğimde görmüyor. Portla ilgili sorun yok, farklı cihazlarda farklı portlarda denedim. Hepisnde bastırınca çalışıyor. Alıcı da bir sorun var. Bu düzeltilebilir mi? Kontak spray kullanımı önerir misiniz?


< Resime gitmek için tıklayın >
R
4 yıl
Hangi Modemden Almalıyım - ADSL mi vDSL mi?
Merhaba arkadaşlar

Şehir dışında yaşıyorum. Bildiğim kadarıyla vDSL değil ADSL kullanıyor olmam lazım. ttnet kullanıyorum. Modem arayüzüme bakayım dedim. Modemin markası Zyxel VMG3312-B10A . ADSL için fazla abartı bir modem değil mi? Aynı anda 2 haneye bağlattık modemler aynı. Elektrikler gidip gelince bozuldu muadil bir modem arıyorum daha doğrusu işimi görecek modem arıyorum. VDSL destekli modem almam gerekir mi ADSL destekli daha ucuz modem bakabilir miyim?

modem arayüzüm resimleri gibi, adsl modem mi almam gerek vdsl destekli mi?
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Bunun dışında önerebilecğeiniz ucuz fp modem var mı? wireless iyi çekip çekmemesi önemli değil, küçük bir alanda kullanılacak. yoğun bir trafik de olmayacak. torrent vs. kullanılmayacak. fazla cihaz bağlanmayacak.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.