M

Binbaşı
06 Kasım 2008
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
6 üye
Görüntülenme (?)
146 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
M
2 yıl
CLİO BEYGİR GÜCÜ DİNAMOMETRE ÖLÇÜMÜ HAKKINDA
Clio 4 75 HP aracın dinamometre ölçümü 82 HP görünüyor. Kayıp 8 HP yazmışlar. Ancak araç kullanırken gayet seri. Ekspertizin hatalı ölçümü mü, araca chip tuning yapılmış olabilir mi? Nasıl anlayabilirim? ( Diğer aracım Duster 110 HP 4x4. Onunla kıyaslayınca 75 HP Clio çok seri, belki Dusterin ağırligi şanzıman dişli oranları ile ilgili böyle his veriyordur. )
< Resime gitmek için tıklayın >
M
2 yıl
CLİO 4 ENJEKSİYONU KONTROL ETTİRİN / KENDİLİĞİNDEN DUZELME
Aracım Clio 4 , 2019 model, 1.5 dci düz vites 75 beygir 141000 km'de. Yaklaşık 1,5 ay önce 139800 km 'de iken aldım. Geçmişi tamamen yetkili servis bakımlı. 3 hafta öncesi yetkili serviste bakıma girdi, cihaza bağlanıp rutin kontrolleri de yapıldı ve bir sorun görünmüyordu.
Ekonomik sürüş amaçlı düşük devirlerde sürüyorum (tabi motor sesine ve vites ikazlarina dikkat edecek şekilde)
Az önce şehir içi bir yere giderken Enjeksiyonu kontrol ettirin uyarı yazısı ve sarı anahtar işareti çıktı. 2 km kadar bu şekilde gideceğim yere kadar gittim, bu esnada çekişte, seste bir anormallik hissetmedim. 1 saat kadar sonra aracı calistirdigimda aynı uyarı mesajı devam ediyordu. 1 km kadar sürüp çevre yoluna çıktım.
İkinci viteste gaza yüklenip 3500 devir civarına çıkınca ışık söndü, uyarı mesajı da kayboldu. Sonra normal surusle yola devam edip eve geldim ve Universal elm cihazıyla tarama yaptım ancak herhangi bir arıza kodu okuyamadım . Sorun ne olabilir?
Yarın 1000 km civarı şehir dışı bir yolculuğum var, serviste cihaza bağlatmak gerekir mi, Universal cihazla tespit edilemeyen bir arıza olabilir mi?
Teşekkürler.
M
2 yıl
CLİO 4 JOY 1,5 DCİ 2019 ECO MOD (TUŞ ve GOSTERGE IŞIĞI)
Selamlar. Clio 4 İcon pakette bulunan Eco mod ile ilgili çeşitli forumlarda edindiğim bilgilere göre Touch ve Joy paketlerde buton dışında sistem yazılımsal olarak var , buton takılınca direk aktif oluyor. Yine aynı bilgilere göre Touch pakette butona basılınca gösterge panelinde uyarı ışığı yanarken, Joy paketlerde sistem çalışmasına rağmen ışık yanmıyor. Ancak deneyimler eski yıllara ait genelde 2013-14 modellerde denenmiş.
Benim sorum 2019 model Joy araçta göstergede Eco uyarı ışığı yanar mı?
(Soru Eco modun yakıt tasarrufu sağlayıp sağlamadığı ya da bir zararı olup olmadığı, zaten 75 HP olan aracın torkunun düşmesi vs... ile ilgili değildir)
Teşekkürler
M
6 yıl
Veteriner Hekimden İkinci el araç
Son günlerde avukattan almak tehlikeli mi diye açılıp silinen benzer isimle tekrar açılıp tekrar silinen saçma sapan bir fantazi var. Sabahtan da doktordan konusu açılmış.
Can sıkıntısı ben de kendi mesleğim olan veteriner hekimden araç konusu açayım.
Veteriner Hekim derken kastım büyükbaş hayvan sağlığı ile ilgili olanlar. Bu arkadaşların geneli Doblo, Kango vs... hafif ticari araç kullanırlar. Nispeten de başta Duster olmak üzere arazi- suv - pick up grubu araç kullananları da vardır. Her ne kadar köy yolları 10 yıl önceye göre daha iyi olsa da bu arkadaşlar gece-gündüz dağ bayır ve alelacele araç kullanırlar. Bu nedenle araçları hem mekanik anlamda yorgun hem de motor olarak devirsiz kullanım vs... sıkıntılıdır. Ortalama yıllık 60.000 km yol yaptıklarından ikinci el satışa çıkardıkları araçları yıl olarak yenidir. Ancak dışı da içi de alıcıyı yakar. Yine bu arkadaşlar çoğunlukla veresiye iş yaptıklarından araba için masraf etmeyi sevmezler, garanti süresini bile dikkate almayıp bakımları genelde sanayide uyduruk kaydırık filtre ve yedek parçalarla yaptırırlar. Zaten genelde ilçelerde oturduklarından bakım için yetkili servise şehire gitmek , servisin rutin bakım için bile aracı sabah alıp akşama doğru teslim etmesi işlerine gelmez. Zaten servis randevu saatine beklenmedik acil ve ekmekli bir iş çıkma ihtimali deher zaman vardır. İlçe sanayi sitelerinde cahil ustalar bazen traktör tamircileri bu araçların periyodik bakımını yapar. Örneğin bir arkadaşımın euro 5 motorlu aracına 10w-40 yağ koyulurdu. Zaten bu bakımların bile zamanında yapılıp yapılmadığı meçhuldür.
Çok uzatmayayım istisna arabasına dikkat edenler olsa da genelde büyükbaş veteriner hekiminden ikinci el araba almak harakiri gibi birşeydir. Zaten bu kişiler satarken mesleğini belirtmesinin araca bir katma değer ilave etmeyeceğini bildiğinden ilana mesleklerini yazmazlar. Ben şahsen bir tane yazan gördüm, o da zaten mesleğin ikinci yılında toy biriydi.Benim konuyu açmaktaki amacım bu tip araçların farkedilip illa da alınacaksa önden hazırlıklı olunması için.
Bu nedenle acizane tavsiyem araç sahibi veteriner hekim olduğu biliniyorsa ekspertize bile götürmeye gerek yoktur.
Genelde bu arkadaşlar araçlarına meşaleye dolanmış yılan şeklinde olan veteriner hekim stickerı yapıştırırlar. Bu amblemin görülmesi de o araçtan uzak durulması için yeterli bir sebeptir.
Bazen aracın satış fotoğraflarını iş yerlerinin önünde çekerler ve fotoğrafta levhadaki yazılar görülür. Bu durumda araçla ilgili bilgi almak için arayınca laf arasında dikkat çekmeden araç sahibinin veteriner hekim olup olmadığı öğrenilmeye çalışılmalı, sonuç pozitifse görüşme acilen sonlandırılmalıdır.
M
6 yıl
Debriyaj ve Direksiyon Hidroliği değişim periyodu
Aracım için (Dacia Duster 1.5 dci) yetkili servis bakım periyotlarında rutin yağ değişimi dışında fren hidroliği ve antifriz değişimi var.
Ancak debriyaj ve direksiyon hidroliği için belli bir değişim yıl veya kilometre belirtilmemiş.
Bunlar değiştirilmezse daha büyük arızalar veya bir tehlikeye yol açar mı?
Değiştirilmesi için farklı marka - model araçlarınız için de olsa bir süre - km bilgisi var mıdır?
M
6 yıl
Sadece Yakıt Tasarruf Odaklı Yazılım mümkün müdür?
Aracım Duster 1.5 dci 110 beygir. Aracı sürerken hypermiling modunda yani çok dikkatli kullanıyorum, araca zarar vermeyecek şekilde en düşük devir, en yüksek vites, hızla zaten işim yok. Genelde 70-80 aresı 90 ve üzeri nadir. Bu şekilde zaten mümkün olan en düşük tüketimi yakalayabiliyorum. Ancak şu chip tuning firmalarının yazılım sonrası aynı şekilde kullanmaya devam edilirse aynı hıza daha da az gaz vererek, daha düşük devirde ulaşılacağı ve bu sayede %10-15 tasarruf edilebileceği iddiası kafamı kurcalıyor. Bu gerçekten doğru mudur? Yazılım yapılan araç zorlanmadan kullanılırsa orjinalinden de az yakabilir mi?
M
6 yıl
Sıfır Lastikte Kullanıma Bağlı Sessizleşme Olur Mu?
2 hafta kadar önce aracımın lastiklerini değiştirdim. ilk anda da eski lastiklere göre daha sessiz ve konforlu olduğunu farkettim. Zaten etiket verileri de 2 desibel daha düşük. Toplam 1500 km kadar yol yaptım. Bu yolun son 500 km si geçtiğimiz 2 gün içindeydi ve sanki araç lastiklerin ilk takıldığı günlere göre bariz daha sessiz ve konforlu oldu. Gerçekten sıfır lastik kullanıma bağlı biraz daha yumuşar mı, yoksa o kadar para verince ortya çıkan psikolojik bir durum mudur?
M
6 yıl
LASTİK ETİKETİ YAKIT VERİMLİLİĞİ
Malum AB lastik etiketi uygulamasında yakıt verimliliği A ile G arası harflerle ifade edilmiş.
Konu ile ilgili internet sitelerinde A ile G arasında 100 km'de 0.5 lt tüketim farkı olacağını okudum. Bir başka sitede ise %7.5 gibi bir farkdan bahsedilmiş.
Benim anlamak istediğim bu genel olarak tüm lastikleri birbiri ile kıyaslayacak bir ölçü mü, yoksa aynı kategorideki lastikler mi birbiri ile kıyaslanması için midir? Örnek vererek daha açık ifade etmeye çalışayım. Mesela aynı ebadda kış ve yaz lastiklerinin her ikisinin de uyakıt verimliliği C olursa araçta kış lastiğinden kaynaklı yakıt tüketim artışı olmaz mı? Yoksa Kış lastiğine göre C farklı yaz lastiğine göre farklı mıdır?
M
6 yıl
Duster 4x4 - Michelin Cross Climate SUV Lastik
69000 kilometredeki 2016 Duster 4x4 aracım için bir süredir lastik araştırdım ve dün itibarıyla lastikleri değiştirdim. Kullanıma dair henüz tecrübem olmasa da en azından benimle benzer şartları olanlara teorik anlamda bir fikir vermesi açısından paylaşmak istedim. Kullanım koşullarımdaki değişiklikler nedeniyle gerçek bir arazi aracına ihtiyacım kalmadığından beş ay önce Duster'a geçiş yapmıştım. Aynı sebebe ek olarak özellikle araç Duster olduğundan lastik konusunda da eski araçlarımda kullandığım AT ve MT lastiklere hiç bakmadım. Malum Duster birçok arazi aracına göre izolasyonu yetersiz bir araç, bir de lastik kaynaklı uğultu duymak istemedim.
Benim araçtan ve lastikten beklentim; tek takım lastikle kışın karda bir yaz lastiği veya AT lastiğe göre daha performanslı olması (en azından AT kadar kar performansı) ve ek olarak asvaltta konfor, sessizlik, düşük yakıt tüketimi, uzun diş ömrü.
Tabi hiçbir lastikte bütün beklentiler tam manasıyla bir arada olamaz. Bu anlamda ne bir yaz lastiğinin konforunu, ne bir kış lastiğinin kar-buz çekişini , ne bir AT lastiğin diş ömrünü beklemiyorum.
Bu bakış açısıyla konuya yaklaşınca aracın orjinal ebadlarında genelde diş deseni kış lastiklerindeki gibi V harfine benzeyen dört mevsim lastiklere yöneldim. Bu lastiklerle ilgili internet araştırmalarımda kafamda çok net bir şey oluşmadı. Bir grup dört mevsim diye bir lastik olmadığını bunun firmaların pazarlama taktiği olduğunu yazın yaz, kışın kış lastiği kullanılmasını savunuyor, genelde bu insanlar bu lastikleri hiç kullanmayanlar. Kullanıcılardan bir grup çok memnun olduğunu söylerken, bir grup çok pişman hiç memnun değil. Ancak bu yorumların hemen hepsi dört mevsim lastiklerin otomobil versiyonları hakkında. Tahminimce memnun olmayanlar izolasyon, yakıt tüketimi, fren-viraj emniyeti konforu lastikten bağımsız olarak zaten Duster'dan üstün olan ve öncesinde yaz lastikleriyle araçlarını limitleri zorlayarak kullanan sedan araç sürücüleri. Bu kişiler için bu lastikle birlikte yaz kullanımında her şey olumsuza dönmüş oluyor. Sadece kışta bir avantajı var orda da gaza gelip beklenti bir kış lastiği ile eşdeğerse ne yaz ne kış kullanılmayacak bir lastik sonucu çıkıyor. Benim Duster için düşündüğüm ise dört mevsim SUV lastikler. Genelde firmalar aynı ebadda, aynı desende bile olsa SUV lar için ayrı modeller üretmişler. Bunların yapıları gerçekten aynı lastiğin otomobil versiyonlarından farklı mı yoksa bir pazarlama taktiği mi bilmiyorum. Michelin müşteri temsilcileri farklı olduğunu iddia etmekle birlikte farkı izah edemediler. SUV modeller ile ilgili ise bir yorum bulamadım. Ancak ben yıllardır arazi araçlarımda AT ya da MT sınıf lastikler kullandım. Dolayısıyla sedan bir otomobilde yaz lastiği kullanıp da Cross climate'ye geçip memnun olmayanların yanında arka sabit dingilli, yükseltilmiş, MT ya da AT lastikli bir arazi aracından sonra, cross climate SUV ile yine izolasyon ve konforu zaten sedan bir araçtan düşük olan Duster'a geçince genelde sağ şeritten tıngır mıngır sürdüğümü de dikkate alırsak çok sorun yaşamam diye tahmin ettim. Ama karda AT den de kötü performans verip bir de 30.000 km'lerde ömrü biterse o zaman sıkıntı.
Bu grupta öne çıkan üç marka bulabildim. Nokian weatherproof, Goodyear vector 4 all season ve Michelin crossclimate.
Nokian markanın Denizli'de bayisi olmadığından direk eledim.
Goodyear ile ilgili okuduğum yorumlarda kışın Michelin'e göre kar performansının daha iyi olduğu ancak yazın da aynı sebeple daha kolay eridiği yazıyor. Bu sebeple aslında Goodyear'ın edab dışında hız ve yük endeksi Duster'in fabrikasyon lastikleri ile birebir aynı olmasına rağmen Michelin'de karar kıldım.
Michelin Crossclimate SUV 215 65 16 XL ebad 102 V hız yük endeksli dört lastik aldım.Yanaktaki ekstra load ibaresi lastik yanağının ekstra dayanıklılığı olduğu anlamında. Lastikler 2018 yılı 14. hafta İspanya üretimi.
Michelin sitesindeki tanıtım fotoğraflarında göründüğü gibi yanaklar OWL Beyaz yazılı değil.
Yönlü kullanılan bir lastik ve desen itibarıyla orta kısım kış lastiklerinin geneli gibi V harfi şeklinde desene sahip iken iç ve dış yanaklara yakın kısımlar düz desenli. Diğer iki markada desen lastik tabanının tamamını kaplayacak şekilde V tipi desen. Tahminimce kullanıcıların diğer iki markanın kışın daha iyi olmasına rağmen yazın daha kötü performans sergileyip ses, yakıt tüketiminin artmasından ve hızlı erimesinden şikayetleri desen yapısındaki bu farklılıktan. Denizli'de çok sert kış koşullarının olmayışı, asıl beklentimin yaza yönelik olması da beni bu lastiğe yönlendirdi.
Lastik yanağında genelde çoğu AT lastikte de olan M+S ibaresi yanında , kış lastiklerinde olan dağ içinde kar tanesi sembolü de var. Araştırmalarıma göre M+S yazısı üretici firma tarafından herhangi bir test yapılmadan yazılabildiği halde, kar tanesi logosu belli testlerde kar üzerinde belli bir newton çekiş sağlandığında koyulabiliyor.
Yakıt endeksi C, ıslak zemin fren emniyeti B, ses 69 desibel. Bu değerler hem fabrikasyon lastikler hem de genelde kullanılan AT lere göre daha avantajlı ancak bunlar fabrika tarafından uydurulan değerler mi bağımsız bir kurum tarafından test ediliyor mu bilmiyorum.
Yakıt endeksini gösteren harfler A ile G arası 6 tane ve A ile G arasındaki fark 100 km'de 0.5 lt. Bu durumdan yola çıkarak bizim araçlarda genel olarak tercih edilen Competus'un yakıt endeksinin E ve BF'ninkinin F olduğunu da dikkate alırsak yıllık km'mize de bakarak aradaki farkı hesaplayabiliriz. Ben yıllık 60000 km civarı yapıyorum bu durumda Competusa göre 650, BF ye göre 950 TL civarı bir avantajım olacak.
Aslında aynı marka fakat SUV olmayan Cross climate + lastikte yakıt endeksi B ancak Michelin müşteri temsilcisi sebebini tam açıklayamasa da kesinlikle SUV tipi araçta bu lastiği önermediğinden almadım.
Duster fabrikasyon lastiklerde hız yük endeksi 98 H. Yani 750 kg yük , 210 km/s hız. Aldığım lastiklerdeki 102 V nin karşılığı ise 850 kg yük ve 240 km/s hız. Daha fazla hız ve yük endeksi benim gibi aracı düşük hızlarda ve genelde tek kişi kullanan biri için dezavantaj mıdır bilemedim. Kaynağını hatırlamıyorum ama daha fazla hız ve yük endeksi için lastiğin fiziksel ve kimyasal yapısındaki farklılıklar lastiği daha sert ve konforsuz yapabilir diye bir bilgi aklımda kalmış, inşallah öyle değildir.
Henüz pek yol yapmadım, yaklaşık 50 km kadar şehir içi bir sürüşüm oldu. İlk izlenimlerim olumlu fabrikasyon lastiğe göre ses daha az ve daha konforlu. İlerleyen zamanlarda kullanım tecrübelerimi yazarım.
Lastiğin adet fiyatı, dört lastik almak şartıyla yapılan indirimle 740 TL. Beklentimi karşılamazsa sağlam bir kazık.
M
6 yıl
MICHELİN CROSSCLİMATE PLUS (+) YA DA CROSSCLİMATE SUV
Bu lastikler için forumlarda bir yorum bulamadım. İlk nesil çıkan crossclimate için yorumlar var ama onlarda da net bir sonuç yok. Özellikle plus veya suv model için tecrübesi olan arkadaşların yardımını bekliyorum. Michelin müşteri hizmetlerini aradım, normal cross climate'den farkını veya plus ile suv arasındaki farkı sordum net bir cevap alamadım. Aracım Dacia duster 4x4, michelin sitesinde her iki lastik de uyumlu görünüyor.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.