B

Yüzbaşı
23 Haziran 2007
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
2 üye
Görüntülenme (?)
80 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
B
5 yıl
msi x470 gaming pro carbon - sata port sorunu
17 Temmuz 2019 tarihinde hepsiburada üzerinden (satıcısı da hepsiburada olmak üzere) aldığım anakartımla ryzen 3700x işlemci kullanarak sistem topladım. sistemde eski kasam/güç kaynağım/arşiv harddisklerimi de kullandım.

BIOS update sonrası (ryzen 3000 desteği için gereken)sistemi kurduğumda açılışlar çok yavaştı, windows yükleme ekranı dakikalar sürüyordu. daha sonra windows altında arşiv harddiskime ulaşmaya çalışırken sıkıntılar yaşadığımı fark ettim. harddiskim bozuldu, belki de sistemi kurarken harddisk darbe aldı diye düşündüm 3-4 gün boyunca bilgisayarı hiç kapatmadan (çünkü kapanınca yeniden açılacağının garantisi yok gibi hissetiriyordu)yavaş yavaş dosyalarımı yedekledim ve "mucizevi" şekilde tüm dosyalarımı kurtarabildim. daha sonra diski pcden çıkardım ve bilgisayarımı sorunsuz kullandım. hatta anakart&işlemciye haksızlık etmişim sorun diskteymiş diye ben bunu nasıl anlamadım diye kendime kızdım.

o diskteki tüm arşivimi yedekleyeceğim kadar boş alanım yoktu ve ödünç taşınabilir disk kullanmak zorunda kalmıştım, sonradan yeni bir 4tb disk sipariş ettim. disk elime ulaştı ancak bir türlü format atıp kullanamadım. mbr/gpt hatası falan sanarak uğraşırken kafayı yedim. derken anakarttaki tüm sata portları boşaltıp (windows nvme diskte) sadece 4tb olan diski takıp çalıştırdım format 10 dk içinde tamamlandı.

diğer disklerimi de taktım arşiv yedeğimi tamamen yeni diskime çekecektim peki ne oldu, bu sefer de başka bir disk çalışmıyor. bu kadarı tesadüf olamaz diyerek düşünürken sebebi anlamak için daha sakin bir şekilde düşünmeye çalıştım. sorun sata kablosunda olabilirdi çünkü çalışmayan diskte az önce 4tblik diske takılmış olan kablonun takılı durduğunu gördüm. kabloları çaprazladım ve sorunlu olduğunu düşündüğüm kablonun takılı olan disk çalışıyordu yine az önceki disk hata vermişti.

anlayacağınız elimdeki tüm kablolar ve diskler diğer sata portlarımda çalışıyor. hatta bunun üzerine üşenmedim bozuldu diye günlerce 100kb-100mb arası farklı hızlarla data kurtarmaya çalıştığım harddiski (neyse ki henüz atmamıştım) yeniden kasama taktım. düzgün çalışan bir sata portuna takılınca sorunsuz çalıştı. hatta yine de kendisine güvenemediğim için içindeki büyük dosyalardan birkaçını yeni harddiskime kopyaladım. saniyede 140-150mb hız ile 40-50 gb datayı sorunsuzca kopyalayabildi.

1 aylık anakartımdaki 2 numaralı sata portum bozukmuş ve bu bana günlerce uğraş, tanıdıklardan acele harddisk dilenme, ve yeni 4tb harddisk aldırma maliyeti (650-700tl arası) bir masraf çıkardı. Haydi yeni disk maliyetini çok umursamadım diyelim işlemci + anakart ile çok yakın tarihe denk gelmesi bütçemi zorlamış olsa da büyük ihtimalle yakın zamanda ihtiyaç duyduğum için alacaktım. Ancak 2005'ten beri çektiğim tüm fotoğraf/videoları kaybetme korkusu fazlasıyla ürküttü.

Yüksek veri depolama alanına ihtiyaç duyan biriyim ve sata portlarımın 1 tanesinin çalışmıyor olduğunu fark etmek beni oldukça rahatsız ediyor. Şimdi ben bu anakartı servise yollasam garanti kapsamında tamir edilebilir mi ya da değiştirilir mi? Servis süresi yaklaşık kaç gün olur? Sürekli bilgisayar kullandığı için evinde TV olmayan biriyim. Dolayısıyla teknik servise anakartı vermek de ayrı bir mağduriyete dönüşecek diye korkuyorum.

Tabi bir de anakartı sökmek için tüm kasayı ve kablo düzenlemelerini bozmam, işlemci soğutucuyu yeniden macunlamam vb gerekecek. Ne yapmamı önerirsiniz? hiç bir şeyi sökmeden komple kasayı alıp teknik servise gitsem sorunumu o şekilde test ederler mi? Çünkü o kadar sökmekle uğraşıp servisten biz buna baktık sorunu yokmuş, o port bozuksa başka port kullan vb cevabı almak gerçekten beni delirtir.

okuyan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
B
5 yıl
Eski kasaya işlemci+anakart seçimi
Aslına bakarsanız komple sistem toplamayacağım. Elimde i5 3570k işlemcili kasam var, 4.4ghz'de bile artık yaşlandığını hissettiriyor, ama işlerimi görüyor. Biraz heves biraz da, değişiklik olsun diye yeni işlemci&anakart alacağım. Aşağıda listelediğim parçaları kullanmaya devam edeceğim.

Elimde olan ve yeniden kullanacağım parçalar:

-CM kasam (kendi üzerinde 5 fan,penceresiz, oldukça sessiz), 650w yarı modüler 80+ bronze güç kaynağım, arşiv harddisklerim
-gtx 1080 ekran kartım ve 1440p@144hz g-sync monitörüm
-1tb nvme ssd (3000mbps seviyesi okuma/yazma hızlı)
-2*16gb ddr4 3200mhz micron e die ram (bir çok incelemede 3600mhz overclocklanabildiğini gördüm ama şu anda kullanmıyorum, bir arkadaşta emanet duruyor)
-msi core frozr L işlemci soğutucu (am4 destekli).

Yani aslında x570 anakartlar ile gelen yeniliklere şu anda ihtiyacım yok tercih edersem daha kaliteli bileşenler ve daha uzun süre teknoloji desteği için olacak. Eskisi gibi oyun oynamadığım için ekran kartımı da değiştirmeyeceğim. itiraf etmem gerekirse 80-144 fps arasındaki farkı hissetmiyorum bile g-sync sayesinde olduğunu sanıyorum oldukça akıcı geliyor bana ve kartın performansından memnunum.

Gerek kendi çektiğim, gerek farklı kaynaklardan gelen 4k videolarda oynamalar yapmak, büyük rar dosyaları ve çılgın excel datalarında çalışabilmek için (30 bin satır tablolar içeren üzeri 20mb'tan büyük dosyalar bilgisayarımı inletiyor resmen) böyle bir maceraya atılacağım. Artık yaşlanıyorum, ne kadar uzun süre pc toplamak zorunda kalmazsam o kadar mutlu olurum gibi geliyor.

bütçem tam belirli değil iki parça için 1000usd'yi geçmemeyi planlıyorum. ryzen 5 3600& B450 anakarttan ryzen 9 3900x ve x570 anakarta kadar geniş bir yelpazem var. aslında karar verememe sebebim de ülkenin stok sıkıntıları. beğendiğim anakartları bulamıyorum, ryzen 3000lerden sadece 3600 stoklarda. o yüzden yönlendirirseniz, karar verme sürecim kolaylaşır, sevinirim.
B
12 yıl
i5 3570k @4.2 Ghz farklı soğutucularla sıcaklık değerleri
Forumda i5 3570k kullananaların sayısı artmaya başladı. elimizde aynı işlemciler ve farklı soğutucular mevcut. ben de bu işlemciyi düşünenler ya da yeni bir soğutucu almak isteyenler için fan/sıcaklık kıyaslama tablosunun kullanışlı olabileceğini düşündüm. (tabi bir de ivy bridge'lerin çalışma sıcaklıklarını pratikte görmek isteyenler olabilir o kadar dedikodudan sonra) sıcaklıklar kasanın genel soğutma performansından dolayı 1-2 derece oynayabilir tabi ama yine de fikir sahibi olmak için aşağıdaki resimlere göz atabilirsiniz.

-Şu an elimizdeki testler 4.2 Ghz'de yapıldığı, bu hızlara stok fanla dahi rahatlıkla çıkılabildiği ve günlük kullanıma uygun olduğu için, listeye eklenmek isteyen arkadaşlardan 4.2 Ghz'deki test sonuçlarını iletmelerini rica ediyorum.
-Test olarak herkesin kolaylıkla bulabileceği Aida64'ün stress testini en az 15 dakika boyunca açık tutmanız ve test hala açıkken ekran görüntüsü alarak bizimle paylaşmanızı bekliyorum.
-Lütfen kullandığınız soğutucuyu belirtmeyi unutmayın.
-İşlemciler henüz yeni ve daha yüksek ayarlara overclock için sistemlerimize biraz alışmamız gerekebilir. Zaman ilerledikçe testler için kullanılan hız sınırı arttırılabilir.

Konuya katkıda bulunan ve bizimle görüşlerini paylaşan arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Stok Fanlı i5 3570k @ 4.2 Ghz / by b¤cek

< Resime gitmek için tıklayın >

Akasa Venom Voodoo'lu i5 3570k @4.2 Ghz / by AskN0More

< Resime gitmek için tıklayın >

CoolerMaster 412s Soğutuculu - i5 3570k - 4.2 Ghz Test / by cagrimir

< Resime gitmek için tıklayın >

Thermalright True Spirit 120'li i5 3570k @ 4.2 Ghz / by b¤cek

< Resime gitmek için tıklayın >


NOCTUA NH-U12P SE2'li - i5 3570k @ 4.2 Ghz /by CRoMoS


< Resime gitmek için tıklayın >

Akasa Venom'lu - i5 3570k @4.2 Ghz / by Fire.Sword

< Resime gitmek için tıklayın >

corsair h50 'li - i5 3570k @ 4.2 Ghz / by baris_655


< Resime gitmek için tıklayın >


Cooler Master Hyper 212 Evo 'lu i5 3570k @ 4.2 Ghz / by kerokeso


< Resime gitmek için tıklayın >

Thermaltake Frio Advanced'li i5 3570k @ 4.2 Ghz / by AC_Hawker


< Resime gitmek için tıklayın >






< Resime gitmek için tıklayın >
B
12 yıl
msi z77a-g45 / i5 3570k / geill enhanced corsa 8gb 1600mhz ilk izlenimler
Merhaba arkadaşlar daha önce başka bir başlıkta toplamak istediğim sistemi belirtmiştim.

Dün akşam itibariyle sistem çalışır durumda. Sisteme win7 ultimate 64bit kurdum. İşte parçalar ve ilk izlenimlerim.

Anakart: msi z77a-g45
İşlemci: intel i5 3570k
Ram: Geill Enhanced Corsa 2x4GB 1600mhz
SSD: Memoright ftm 120gb (senkron, 550/500)
İşlemci soğutucu: ThermalRight TrueSpirit 120

Ekran kartım henüz yok en yakın zamanda gelmesini umuyorum.

Anakart:
Çok şık göründüğünü düşündüğüm bir anakart, heatsinkleriyle malzemesiyle beni memnun etti ama g43'le olan fiyat farkına değer mi bilemiyorum.
Mouse kullanabildiğimiz bir bios sistemi mevcut henüz alışamadım menülerde aradıklarımı zor buluyorum ama inanıyorum ki ileride çok rahat edeceğim.
O/C Genie özelliği idare eder gibi, şimdilik işlemciye de sisteme de alışamadım benden daha iyi o/c yapıyor, üstelik tek tıkla. 3dmark testleri bunu gösterdi :(

İşlemci: OC Genie ile 4.2 ghz ye çok kolay çıkıyor ve hiç bir testte sorun yaratmadı ama içime sinmeyen şeyler var bu testlerde sonra değineceğim.
bu arada Stok fan kullanıyorum.

Ram: O/C acemisi olduğumdan ne desem yalan olur ama turuncu soğutucuları beğendim.

SSD: İnternette gördüğüm testlerden farklı sonuçlar aldım sanırım bazı ayarlar yapmam lazım. Sağlıklı sonuçlar elde edince ayrıntıları burada paylaşacağım. Fakat sistem açılış ve kapanış hızı beni çok mutlu ediyor.

İşlemci Soğutucu: 4.2Ghz'de yük altında stok fana kıyasla 8-10 derece daha soğuk çalıştırıyor işlemciyi. Kasadaki diğer fanlar çok sesli olduğundan ses konusunda bir yorum yapamıyorum.

Düzeltme: resimlerin yer aldığı albümün linki eklendi.
http://www.flickr.com/photos/79649335@N05/sets/72157629575314286/

Düzeltme2: İşlemcinin stok fanı ThermalRight True Spirit 120 ile değiştirildi.
B
12 yıl
kasayı tazelemek istiyorum
selam arkadaşlar diablo3'ün eli kulağındayken bilgisayarıma bi el atayım dedim ve bazı temel bileşenleri değiştirmeye karar verdim.
öncelikli ihtiyaçlarım, anakart, işlemci, ram,vga (aslında bilgisayarın kendisi de sayılabilir) sistemde 120 gb senkron SSD (550/500) kullanacağım.

aklımdaki parçalar aşağıdaki gibi, sizlerin de yorumlarını bekliyorum;

ANAKART MSI Z77A-G45http://www.eksenbilgisayar.com/store/ProductDetails.aspx?productid=94306 352,97 TL
VGA Sapphire 7850 ochttp://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=5113 614,37 TL
RAM Geil Enhance Corsa 8GB 1600MHz CL9http://www.eksenbilgisayar.com/store/ProductDetails.aspx?productid=90549 107,34 TL
DVD Samsung SH-S222BB 22X SATA DvdRw Siyahhttp://www.exa.com.tr/samsung/dvd_yazicilar/samsung_shs222bb-332-16563.html 35,09 TL
CPU INTEL i5 2500Khttp://www.novabilgisayar.com/bilgi.asp?ID=6781 445,79 TL
TOPLAM 1555,56 TL

parçaları seçerken uzun bi süre rpg ve mmorpg ihtiyaçlarımı karşılayabilmelerini ön planda tuttum. bunun yanısıra sanıyorum ki diablo 3 ve warhammer online dışında pek oyun yüklemeyeceğim. sistemin dengesine aykırı, düşük kalan ya da abartık kaçmış olabilecek parçal varsa uyarılarınızı bekliyorum. bunları seçerken f/p oranlarına ve güç tüketimlerine dikkat ettim. benim için elektrik tüketimi önemli. ekonomik olarak değil de çevreci yanım nedeniyle aynı işi daha az elektrikle yapabilen modeller ilgimi çekiyor.

Not: işlemci olarak Türkiye satış giyatı çok abartı olmazsa Ivy Bridge i5 3570k almak var aklımda ama fiyatlar açıklansın diye bekliyorum.

ilgilendiğiniz için teşekkür ederim
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.