Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
19
Cevap
1192
Tıklama
7
Öne Çıkarma
PARDUS'tan Cumhuriyet'in 100.yılına özel sürüm
2
11 ay
Yarbay
Konu Sahibi

PARDUS'tan Cumhuriyet'in 100.yılına özel sürüm



Pardus, Cumhuriyet'in 100.yılına özel olarak üretilen yeni sürümünü duyurdu.Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından ifade edilen Pardus,Türkiye'nin bağımsız yazılım geliştirme yeteneklerini ve teknolojik bağımsızlığını vurgulayan bir adım olarak öne çıktığını belirtti.Kacır, "Kullanıcılarına modern bir işletim sistemi deneyimi sunmanın yanı sıra ülkenin teknolojik gelişimine olan katkısını da gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.



Kullanım kolaylığını ön plana alan PARDUS'un yeni ana sürümünün TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirildiğine işaret eden Kacır, "30 Ağustos'ta Pardus 23 'Ay Yıldız' sürümü çıkmıştı. 29 Ekim'de de Pardus 23 100. Yıl Özel Sürümü'nü kullanıma sunuyoruz." bilgisini verdi.



"Pardus 23, Türkiye'nin sembolü olacak"



Kacır, Pardus'un işletim sisteminin yeni sürümü için "Pardus 23, tam bağımsız Türkiye'nin sembolüdür. Bu sürüm, yerli ve milli bir yaklaşımı yansıtırken, aynı zamanda teknoloji alanında Türkiye'nin ulusal ölçekteki potansiyelini gösteriyor. Hem kamu hem de özel sektörün kullanımına sunulan bu işletim sistemi, ülkenin siber güvenlik yeteneklerini artırmak, bağımsızlık ve veri gizliliğini korumak için kritik bir rol oynamaktadır."ifadelerini kullandı.



PARDUS'tan Cumhuriyet'in 100.yılına özel sürüm



"Sistem yönetimininde değişiklikler oluyor"



TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da Pardus 23'ün detaylarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:



"Pardus 23, kullanıcıların tercihlerine göre iki farklı masaüstü ortamı sunuyor. XFCE ve GNOME sürümleri arasından seçim yaparak, işletim sistemini kendi ihtiyaçlarınıza göre özelleştirebilirsiniz. Linux 6.1 çekirdek sürümü, daha iyi performans, sürücü uyumluluğu ve güvenlik sunarak Pardus 23'ü daha sağlam bir hale getiriyor. Pardus 23, Pardus GNOME Karşılayıcı, XFCE İnce Ayarlar, Pardus Güncelleyici gibi kullanışlı yeni uygulamalar ve daha fazlasıyla birlikte geliyor. Bu uygulamalar, kullanıcıların işlerini daha kolay ve hızlı bir şekilde yapmalarına olanak tanırken, sistem yönetimini daha da basit hale getiriyor."



 




Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/-milli-isletim-sistemi-pardustan-cumhuriyetin-100-yilina-ozel-surum/3035698

 Haberi Portalda Gör

Deb ve rpm paketleri yaygınken niye farklı bir paket kullanalım ki? Bugün linux için program indirmek istediğinizde karşınıza ya deb ya da rpm paketi çıkar. Çeşitli dağıtımları den...
Yoruma Git
Yorumun Devamı ugursimsek_03 - 11 ay +6
G
11 ay
Teğmen

Güzel olmuş.Pisi Linux’u da öneririm.Debian tabanına geçmeden önceki Pardus’un devamı diyebilirim Pisi Linux’a.

Benim asıl hoşuma giden Pisi Linux’dur.




S
11 ay
Yarbay

Bizde niye tum haberleri bakanlar veriyor diye hep merak etmisimdir :)

Eski Pardus'un onu kesilmeseydi iyi yerlere gelebilirdi simdiki uzerine kilif gecirilmis alternatifi cok olan Debian surumlerinden biri gibi geliyor.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
U
11 ay
Yüzbaşı

Deb ve rpm paketleri yaygınken niye farklı bir paket kullanalım ki? Bugün linux için program indirmek istediğinizde karşınıza ya deb ya da rpm paketi çıkar. Çeşitli dağıtımları denedim en iyisi debian, ubuntu tabanlı dağıtımlar. Desteği geniş. Pacman bile saçma sapan hataları var. Programları birilerinin derlemesini bekliyorsunuz. Derlenmemiş programları kurarken 1 saati aşkın derleme yapıyor. Farklı olacağız diye zaman kaybetmeye gerek yok.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 3 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Schtroumpf Grognon
İ
11 ay
Yarbay

Cidden DEB kabul etmiyor mu?
Sözde uygulama uyumluluğu sağlamak için ilk oardustan Debian tabanlı Pardusa geçilmedi mi?





Bu mesajda bahsedilenler: @ugursimsek_03
C
11 ay
Yarbay

dep zaten çalışıyor. eski pardus dedğiniz gibiydi. şuan debian tabanlı





Bu mesajda bahsedilenler: @ugursimsek_03
U
11 ay
Yüzbaşı

Ben de eski Pardus'u kastettim zaten. Gereksiz atraksiyonlara girmeye gerek yok.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ugursimsek_03 -- 29 Ekim 2023; 17:17:19 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @CleanCoders , @interwsw , @interwap
K
11 ay
Çavuş

paket kullanımı vs konusunda çok haklısınız ama pardusun çıkış amacı yerelleştirilmiş kod ve girme zorluğu idi. yum kodu daha korumacı ve kontrollü idi. amaç da zaten yerel kurumsal uygulamaların tamamını linuxa aktarıp kapalı kaynak kod ile girilmeyi zorlaştırmaktı amaç. o zaman bu mhrs mernis saçmalıklarını görmezdik. ya da ayda bir veritabanımız yedeklenmezdi. ama ne oldu microsoft ışığı gördü ve 3. kaynak şirket üzerinden alımı devlet adına onaylama kararı aldı böylece kendi standart parasını alacak kaymağı da başkaları yiyecekti. bunun bedeli olarak sadece pardus projesi iptal edildi ve proje elemanları işten atıldı. onlar da bir dönem devam ettirdi projeyi halen de sürdürmekteler ama o durum da asıl amacından çıkmış durumda. arkadaşlar şu bir gerçek non tracable bir sistem kurmak istiyorsanız önce kabuk kernel arasına set çekebileceğin open access bir şey kullanmalısın. linux çekirdeğine verilen görevleri bile izole gönderip alırsan evet işlemcin zorlanır ama verini çalamazlar. ayrıca ağ iletişimleri sırasında da yerel 256 birt şifreleme koyduğunda datan daha güvenli hale gelir. bakın asla çalınmaz demiyorum hele ki bizim ülkede ama bu rezaletlerin yüzde 90 ını alır. ya Allah aşkına lise öğrencisi mernisi hackleyip sorgulama paneli yaptı bu ülkede. bu kadar da rezil olmak zorunda mıyız? şu anki pardusa karşı olanlar bu yüzden karşı. pardus ubuntu ve pardus kurumsal olarak iki dala dönüşebilirdi amaç TR da linux kullanımı arttırmak ve kolaylaştırmak ise.



Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ugursimsek_03
Y
11 ay
Yüzbaşı

Elin yapay zekası mükemmel(ağdalı entelektüel dil dahil) Türkçe dil bilgisi için Türk dili uzmanları tarafından uyarlanmış. Fakat böyle bir şey Pardus'ta yok.

Not: Bu gece Caht GPT Türkçe dilindeki gramer yapısını internet verileri vb ile kendi kendine öğrendiğini söylüyor. Oysa 3 ay önce bünyesinde çalışan Türkçe dili uzmanları olduğunu söylüyordu.



P
11 ay
Yarbay

bizim insanın bir huyu vardır
neyle başlarsa
en iyisi o dur
ondan daha iyisi yoktur misali !

google B u dene ama denemeden önce
bir kağıt kalemle not al !

buna göre test yap hangisi daha iyi oluduğunu anlayacaksın.




U
11 ay
Yüzbaşı

Bu yönden düşünmemiştim. Sağolun verdiğiniz bilgiler için.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @kkkcrazy2
D
11 ay
Yarbay

Pardus deb değil pisi ile tuttu... debian çakması olunca kullanıcı kaybetti... gerçep Pardus ekibi dağıtıldı... onlar Pisi Linux'u yapıyor...



Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
11 ay
Er

Herkese selamlar, Pardus ekibinden ben Emin!

Pardus 23 halihazırda en yeni ve kararlı sürümümüz. Pardus, 17 sürümünden itibaren yeni haliyle çok iyi bir destek ile geliştirilmeye devam ediyor.

Çıkardığımız sürümler:
- Pardus 17: 17.0, 17.1, 17.2, 17.3, 17.4, 17.5 - Destek tarihi sonuna ulaşıldı
- Pardus 19: 19.0, 19.1, 19.2, 19.3, 19.4, 19.5 - Destek tarihi sonuna ulaşıldı
- Pardus 21: 21.0, 21.1, 21.2, 21.3, 21.4, 21.5
- Pardus 23: 23.0

< Resime gitmek için tıklayın >


Distrowatch'ta ve reddit'te Pardus'u (özellikle Pardus 23'ü) yabancılar gerçekten çok seviyorlar:

- "I can't praise this distro enough. This is truly an Ubuntu-killer in my book. If you like Ubuntu but hate Snaps, this distro is for you."
- "Pardus 23 - Most underrated Debian-based distro"
- "Pardus Linux is a real eye-opener. I’ve been looking across the board for a really simple but usable Linux distribution. And of of course straight forward to install and set-up etc. This must be a preliminary report but Pardus Linux is so very impressive in these areas and rock-solid given the above constraints."
- "Pardus is a find. This is certainly a brilliantly crafted distribution. A wonderful version of Debian based Gnome."
- "Pardus is an excellent distro. Probably the best one out there. Everything just works out of the box, both the DE and the Debian base. It has plenty of tools, such as Power Manager, Image Writer, Java Installer and USB Formatter. It also has a Welcome screen that helps you set up a wallpaper, theme, scaling and introduces keyboard shortcuts to you."
- "I was looking for a distribution based on Debian but easier to use and a more "out of the box" experience. I was completely satisfied with Pardus. It's super easy to install, looks pretty nice and consistent. It has an excellent choice of software installed by default and a set of very useful tools. The software center is one of the best I've used and with the most common software available just a click away. All hardware works smoothly. I think Pardus is a top distribution, stable and very well done."

Distrowatch:
https://distrowatch.com/table.php?distribution=pardus

Reddit:
https://www.reddit.com/r/UsabilityPorn/comments/169noqr/gnome_pardus_23_most_underrated_debianbased_distro

Pardus'un diğer dağıtımlara ek olarak geliştirdiği pek çok yazılım da yine kullanıcılar tarafından çok sevilip tercih sebebi haline gelebiliyor.

pardus.org.tr'den girip inceleyebileceğiniz şu uygulamalar var:

https://www.pardus.org.tr/pardus-uygulamalar
- Pardus Bilgisayarım
- Pardus Giriş Ekranı
- Pardus Hakkında
- Pardus Disk Kalıbı Yazıcı
- Pardus Güç Yöneticisi
- Pardus Hoşgeldin
- Pardus Java Kurucu
- Pardus Kalem
- Pardus Paket Kurucu
- Pardus USB Biçimlendirici
- Pardus Yazılım Merkezi
- Pardus Başlangıç Onarma
- Pardus GNOME Karşılayıcı
- Pardus Yazı Tipi Yöneticisi
- Pardus LightDM Ayarları
- Pardus Gece Işığı
- Pardus Güncelleyici
- Pardus XFCE İnce Ayarlar

Yani yaklaşık 20'ye yakın sadece Masaüstü için kendisine has uygulaması var.

Forum ve Discord kanalımızda herhangi bir sorun yaşadığınızda da sürekli desteğimiz devam etmekte. Gayet aktif bir forum ve discord kanalımız mevcut.

Forum: forum.pardus.org.tr
Discord:
https://discord.com/invite/wunvdhBDpJ


İndirin deneyin. Kendim de Linux macerasına yaklaşık 10+ sene önce başlamış biri olarak denediğim tüm distrolar içerisinde(ubuntu, fedora, mint, solus, zorin...) ayağı yere en sağlam basan ve gereksiz yazılımlarla doldurulmamış dağıtım diyebilirim. Ayrıca sizin geri bildirimlerinizi de gerçekten önemsiyor ve sorunlarınızı çözmek için yeni yazılımlar yazıyor ve değişiklikler yapıyoruz. Topluluk ile etkileşimi çok önemsiyoruz.

Bir de gönüllü sitemiz var ve şahsen Pardus + Linux dünyası adına 250'den fazla içerikle harika bilgiler ve rehberlerle dolu diyebilirim:
https://gonullu.pardus.org.tr
Pardus. Özgürlük için.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eminf -- 30 Ekim 2023; 12:35:20 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
11 ay
Er

Bu yaygın bir yanlış kullanım(galat-ı meşhur derler).

Pardus, Debian'ı taban alan bir işletim sistemi. Mesela Ubuntu da Debian'ı taban alıyor. Üzerine kendisine has değişiklikleri yapıyor. Ubuntu "debian çakması" olmadığı gibi Pardus da değildir. "Debianı taban alan bir dağıtım" daha doğru bir tanımlama.

Ayrıca şuan özellikle küresel linux kullanıcıları Pardus'u gerçekten çok beğeniyor, yani "pisi ile tuttu, sonra kullanıcı kaybetti" yine doğru bir cümle değil. Aksine şuan Pardus tarihinin en fazla kullanım oranına sahip.

Yabancıların yorumlarını distrowatch.com'dan okuyabilirsiniz:
- "Pardus is a find. This is certainly a brilliantly crafted distribution."
- "Pardus Linux is a real eye-opener."
- "Pardus is an excellent distro. Probably the best one out there. Everything just works out of the box, both the DE and the Debian base."





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eminf -- 30 Ekim 2023; 12:32:21 >



Bu mesajda bahsedilenler: @DH Misafiri
Y
11 ay
Yüzbaşı

Ubuntu kurulum daha iyi



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

U
11 ay
Yüzbaşı

Pardus için calamares gibi kullanımı kolay bir sistem yükleyici planınız var mı? Calamares çok rahat disk bölümleme konusunda. Hiç bilmeyen biri bile windows yanına, belli bölüme rahatça kurup hiç teknik terimlerle muhatap olmuyor.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @eminf
C
11 ay
Yarbay

pardus falan hikaye, deepin e baksın elementary os a baksınlar .



E
11 ay
Er

@ugursimsek_03 Olmaz mı, plandan ziyade Pardus 21'den itibaren zaten halihazırda var olan "Pardus Installer" mevcut.

< Resime gitmek için tıklayın >
Calamares Qt platformuyla geliştirilmiş bir uygulama. Pardus'un sistem uygulamaları ise GTK kullanıyor (GNOME ve XFCE, ikisi de GTK tabanlı masaüstü ortamları). Pardus Kurucu da GTK platformunu kullanıyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ugursimsek_03
U
11 ay
Yüzbaşı

Kurulum videolarını izledim ama calamares kadar rahat değil disk bölümleme ekranı. Windows'un yanına kur, seçili bölümdeki işletim sistemini silip onun yerine kur gibi özellikler yok maalesef. Sırf bu yüzden denemekten vazgeçtim. Dualboot kurmayı kolaylaştıran bir yükleyici olsa güzel olur. İlginiz için teşekkür ederim.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @eminf
M
11 ay
Yüzbaşı

ah Pardus ahh:)

taa windows 7'li zamanlarda Pardus'un CD'sini almıştım ve kurunca çok hoşuma gitmişti. Artık bunu kullanarım demiştim ama adobe programları ile uyumsuzluğu nedeni ile üzülerek bırakmak zorunda kalmıştım. Sonra Mac'a geçmiştim öylece kaldı.

şimdi Adobe ve Wacom ile uyumlu mu bilmiyorum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mtanhu -- 1 Kasım 2023; 13:50:32 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.